Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ondra1994

11.12.2015 18:46
Ondra1994

XXX.XXX.154.19

Zdravím přátelé,

mám takovou jobovku, ze které mi jde trošku hlava kolem.

S přítelkyní jsme se přestěhovali na jednu vesnici (spíše osadu). S tím, že vlastníme koně, tak jsme hledali kousek pozemku, na kterém by mohli tito koníčci být. Pozemek se našel hned v sousedství místní drůbežárny (chov slepic na vajíčka). Všechno se zdálo být v pohodě. Koníci jsou v ohradě, mají přístřešek, adlibidum seno a samozřejmě vodu. Takže vypadají spokojeně.

Bohužel se přiblížila zima a je zde u nás z toho velké pozdvižení. Koníky jsem se rozhodli nedekovat, protože jsou na takové podmínky zvyklí celý život. Jen je to těžké vysvětlit místním lidem hlavně z vedlejšího podniku - drůbežárny. Snažili jsme se jim vysvětlit, že jsou koně takto v pohodě, ale nejde to. Včera volal pan majitel drůbežárny, že mu má přijít příští středu kontrola (veterinární), tak si máme také dávat pozor. Bral bych to jako rozumné varování, kdyby se paní, která má tento provoz na starost nenechala slyšet, že se těší až tato kontrola příjde a ukáže jim jak naše koníky týráme. Je mi z toho smutno, ale bohužel není s nima domluva.

Proto se chci zeptat jestli někdo nemáte nějakou podobnou zkušenost?
Jak se proti tomu to bránit?
Může nám něco kontrola říct, či podstoupit proti nám nějaké kroky?

Děkuji za každý příspěvek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2015 18:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nepříjemná situace, ale zná jí spousta z nás.
Nevím z hlavy, číslo zákona, který ustanovuje, co vše musí mít kůň k dispozici, ale pokud má seno, vodu a přístřešek, má myslím vše, co ze zákona potřebuje. Zkuste prohledat statší diskuze (nebo Equichannel), třeba tam najdete odkaz na zákon, ve kterém to všechno vyčtete.
Samozřejmě musíte mít v pořádku papíry - vedení hospodářství, atp. A veterinu.
Pokud koně nejsou již od pohledu zhuntovaní, na umření vychrtlí a nestojí po karpy v blátě, nikdo se Vámi zabývat nebude. Museli by na Vás poslat udání, aby Vás chtěl někdo řešit. Kontrola nemůže přijít neohlášená a něco po Vás požadovat. Nemusíte být doma, tak by se dostali jen na veřejně přístupná místa a viděli by to, co běžný kolemjdoucí - nemohou bez dovolení vstupovat na soukromé pozemky.. Je mi jasné, že může paní v drůbežárně zalobbovat, aby se o Vás zajímali, ale prostě kontrola nemůže přijít jen tak do výběhu a obírat Vám koně. Tak z toho nebuďte takový přešlý. Pokud bude kontrola rozumná, tak paní vysvětlí, že Vaši koně nijak nestrádají a pokud to baba uslyší od nich, nejspíš už dá pokoj. Nikdo jiný osvěcenější jí to vysvětlit nemůže.

11.12.2015 19:06
koně

XXX.XXX.205.252

Pokud máte koně v dobrém výživném stavu, s ošetřenými kopyty, v prostoru dostatečně velkém, prokazatelně mají přístup k vodě i žrádlu, nemáte se čeho bát.U nás veterinářka prohlédla i skladování krmiva, systém stlaní (máme boxy).Měla jakýsi seznam a v podstatě odškrtávala položky.Samozřejmě kontroluje Deníky, co vedete k hospodářství a průkazy koní.
U nás paradoxně kontroly přinesly uklidnění situace.Protože udavační sousedé na vlastní oči viděli, že jsme vším prošli, a to bez ztráty kytičky, dali nám trochu pokoj.
Sice jsme pro ně o to víc nepochopitelní "mafiáni, co přitáhli z města", ale to nám nevadí.A to my jsme neměli pouze veterinu, ale ještě životní prostředí, stavební úřad, živnostenský, i finančák

11.12.2015 19:08
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Jediná rozumná reakce je s usměvem pozdravit ale koně nekomentovat jinak hrozí věčná žabomyší válka a s té už cesta není. Takže na kolemjdoucí usměvaví pozdrav a na diskuzi kolem koní náhlá hluchota a oni si zvyknou.

Ondra1994

11.12.2015 19:08
Ondra1994

XXX.XXX.154.19

Děkuji za uklidnění. Samozřejmě koníci mají papíry v pořádku, očkování taky a hospodářství máme řádně zaregistrováno.

Nejradši bych paní přitlačil ke zdi, že jestli na nás hodlá takto házat špínu, že začnu psát na ně taky udání. Ale to je na můj vkus moc a takto bezpáteřní být ani neumím. Jen když vidím v jakém bordelu to tam mají :).

11.12.2015 19:10
sisi58

XXX.XXX.218.3

Mám 2 koně ustájené u soukromníka v registrovaném hospodářství za stejných podmínek, jako ti Vaši. Kontrola chodí každý rok a nikdy nebyl problém. Ani ustajovatelé kamarádčina koně neměli nikdy problém s tím, že koně nemají deky.Také registrované hospodářství.

Pokud jsou koníci evidentně v kondici, mají přístřešek, seno a je jim dodávaná pravidelně voda (toto je povinné ze zákona) nikdo vám nic neřekne.

Baba plká a určitě má doma psa uvázaného 24/7 a kočku krmí mlékem.
Kašlete na blbku, nikdy se všem nezavděčíte.

Jenom maličkost. Asi bych udělala ohradu v odstupu od plotu drůbežárny.
Možná jsem paranoidní, ale napadá mě, že by mohli časem vyrukovat s nějakou blbostí typu "vaši koně se drbou o náš plot, plaší nám slepice a ty nesnáší"
Prevence je lepší než napravovat škody.
Já sama proti slepicím nic nemám, ale nemůže se z nich na koně něco přenést?
Domácí kury bych nepodezřívala, ale velkochov? Kdo ví?

11.12.2015 19:10
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No a to by právě byl začátek té žabo-myší války na věky věků bez reakce je to přestane bavit samo.

11.12.2015 19:13
sisi58

XXX.XXX.218.3

tony-jcb napsal(a):
No a to by právě byl začátek té žabo-myší války na věky věků bez reakce je to přestane bavit samo.

Reakce na který příspěvek?

Ondra1994

11.12.2015 19:16
Ondra1994

XXX.XXX.154.19

Jen je to prostě smutné. Určitě s tím máte zkušenosti, že člověk kolem koníků líta a snáží se, aby to měli co nejlepší. (Určitě znáte přijít večer v šest z práce a skočit do traktoru a do půl noci lítat se sekačkou po louce, aby koníci měli co žrát.) A pak nějaká taková se vytasí s něčím takovým. Přítelkyně je z toho hodně špatná a chce se koní vzdát tak Vám moc všem děkuji za názory, určitě ji to uklidní :).

11.12.2015 19:25
koně

XXX.XXX.205.252

Naprosto vás chápu.Když na nás chodil starosta, kvůli naší! cestě, po které chodí naše zvířata do výběhu, tudíž byla rozbahněná.To vadilo sousedce.Byli jsme nuceni ho natvrdo konfrontovat se skutečností, že on má též dobytek, vedle ve vsi.A že i na něj bychom mohli všechny kontroly poslat.protože jsme si jistí, že u něj by nedostatky našli!Na hrubý pytel, hrubá záplata.A zafungovalo to, je už pár let ticho.
Pokud po proběhnutí kontroly budou dál něco vymýšlet, dejte jim najevo, že i vy můžete...

11.12.2015 19:29
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

sisi58 napsal(a):
Reakce na který příspěvek?

To bylo na ondru nějak si se vmáčkla.

11.12.2015 19:51
sisi58

XXX.XXX.218.3

tony-jcb napsal(a):
To bylo na ondru nějak si se vmáčkla.

Jsem prostě rychlá

11.12.2015 19:57
keira

XXX.XXX.106.7

Ondra1994 napsal(a):
Jen je to prostě smutné. Určitě s tím máte zkušenosti, že člověk kolem koníků líta a snáží se, aby to měli co nejlepší. (Určitě znáte přijít večer v šest z práce a skočit do traktoru a do půl noci lítat se sekačkou po louce, aby koníci měli co žrát.) A pak nějaká taková se vytasí s něčím takovým. Přítelkyně je z toho hodně špatná a chce se koní vzdát tak Vám moc všem děkuji za názory, určitě ji to uklidní :).

Jak sleduji kauzy kolem týraných koní, které se táhnou řadu let a nikdo v nich nic nezmůže... tak můžete být v klidu. I kdyby u vás našli cokoli, stejně by na vás nemohli.

Ale samozřejmě rozumím vašemu pocitu, kdy jste pomalu otrokem koníků, staráte se, aby měli první-poslední a někdo vás nařkne, že se o ně špatně staráte.

11.12.2015 23:52
helas

XXX.XXX.12.12

Ondro, úplně si umím představit, jak jste se nastěhovali plní nadšení - a praštili se o prvního tydýta... inu, i takový je život. To zvládnete.

Navrhuju následující postup:

Sedněte si s přítelkyní k netu a postupně si pročtěte jevy v následujícím odkazu.
Nejen, že tam tu paní několikrát objevíte (a nejen ji), ale možná vás to i pobaví, provětrá hlavu a najdete, kudy na ni:

http://afinabul.blog.cz/0909/logicky-klam

Následně si uvědomte, že kde není akce, není ani reakce. Jedna z vcelku rozumných odpovědí na "útok" na welfare vašich koní zní: "vy jste hodná, že si jich všímáte... jsou tlustí, viďte? To je strašně fajn, mít v okolí někoho, kdo nám třeba řekne, že nám ke koním někdo leze/uvědomuje si riziko např. krmení zbytky - to víte, pani,. to lidi rádi dělají, když nevědí, jak to může koním ublížit... a to bychom je pak museli zavírat do stáje... však internet je toho plnej, že se lidi bojej nechávat koně venku právě proto, a ti jim pak kašlají a marodí, no však víte, pani, jsou to koně...vy to chápete, ale někdo by nemusel a krmil by nám je...je dobře, že tu jste zrovna vy..."

Pozor, absolutně bez ironie!
Garantuju vám, že "pani" se celá nadme pejchou, že ji máte za autoritu a zapomene i na to, kterej je den.
Přitom jí můžete nabídnout (i jejím kolegům), že uděláte dětskej den a povozíte na ruce dětičky - jen tak komorně, pro sousedy, když jste noví, že.

Zdravte ji vlídně, mávejte na ni zdálky, popřejte jí hodně sil do nového roku, říkejte "jé, hele, to je ta bezvadná paní odvedle" tak aby to slyšela, nebo jí to někdo dones. Poptejte se, neprodávají-li vajíčka. Co ví o slepicích (vy samozřejmě nevíte nic a potřebujete radu; chcete přece slepičky na dvorku, že, ale bez rady je to tak těžká věc...), optejte se, neví-li o někom, kdo by měl koťátko, že byste chtěli... fantazii se meze nekladou a dokonce to může být i užitečné.

Vycházejte z toho, že:
a/ nikdo nechce vypadat jak debil
b/ každej strašně rád radí (viz můj příspěvek).

Neshoda názorů se stane konfliktem až v okamžiku, kdy to jako konflikt přijmete. Tohle motto si napište na dveře (proboha, zevnitř! smajlík

Je zbytečné být z toho špatný. Vážně. Naučte se s tím žít - jde to.

Obecně samozřejmě platí, že bezpečně zavřu hubu každému, koho se zeptám na radu - o něčem jiném, než s čím on začal - leč příbuzném. Chce to udělat oslí můstek; popsala jsem jen jednu z možností. Základem jsou upřímné oči a absence ironie. Ona ta paní třeba fakt není tak špatná (málokdo je) - jen prostě neví.

Uplyne pár měsíců a po dědině se třeba bude povídat "hele, ti mladí odvedle jsou docela fajn, mají rádi zvířátka... "

NEBO můžete jít do konfliktu. Ty jsi chlap, tobě to projde, můžeš zadupat a zavyhrožovat. I to zabírá, pravda. Jen mi to - po letitých zkušenostech - připadá jako náročnější na energii ;-)

Tak hodně štěstí - a napiš, jak to vypadá.

12.12.2015 07:51
anobbona

XXX.XXX.84.98

Teda helas s prominutím, takhle lézt někomu do zadele a sklánět hřbet a pokořovat se při sebemenším ataku je fakt hloupost nad hloupost. Takovýmto podlízáním a miliskováním docílíš jen toho, že si o tobě bude každý právoplatně myslet, že si na tebe může dovolit cokoliv kdykoliv, může s tebou vytřít podlahu a ani nebude ždímat hadr...Člověk musí jednat slušně, ale taky tvrdě.

12.12.2015 07:59
sisi58

XXX.XXX.218.3

Díky helas, za radu.
Ani jsem si neuvědomila, že jsem stejný postup použila na jednu konfliktní sousedku, tam kde máme koně.
Je to taková zemitá osoba, pro vulgární slovo nejde daleko, je fakt náročné s ní mluvit, ale Tvůj způsob na ni funguje
Vřele doporučuji .
Ovšem jsou i trotlové, na které nefunguje žádná domluva, tam radím neustupovat a zahrnout cizími slovy a paragrafy o tom, že Vy máte vše Ok a potvrzeno zodpovědnými institucemi.

12.12.2015 08:02
mgtka

XXX.XXX.92.43

Zkusila bych jí argumentovat klasickým "a divocí koně taky deky nenosí a to jim nikdo tak nepodstrojuje".
Hodně kolegů v práci jak se mě na koně ptají se taky podiví, že je nikde nezavírám, ale vždy zběžně vysvětlím, že jsou ty zvířata na to stavěné a vlastně jim je podstatně lépe než kdyby byli zavření + něco přihodím o vnitřním topení založeném na ad libitum. Nikdo se se mnou ještě nehádal, že bych jim nějak ubližovala.

Nanny

12.12.2015 08:19
Nanny

XXX.XXX.199.180

Nekoňáci mají prostě úplně jiné představy, zkuste s paní jednat slušně a vysvětlit jí to.
Nedávno jsem šla kolem ohrady plné spokojených, tlustých a...zablácených koní. Bylo prostě po dešti a koně se šťastně váleli. Kolem šel starší pár, a když viděli, že tam asi patřím, tak se mě začali ptát, proč jsou ti koně tak zanedbaní (myšleno špinaví), jestli se o ně nikdo nestará, a proč nejsou zavření, když prší. Taky jsem se jim snažila vysvětlit, že kůň se rád válí, že mu trochu deště nevadí, že je venku spokojenější než zavřený v boxu. No, tvářili se pochybovačně, ale poslouchali, snad si z toho něco odnesou. smajlík

12.12.2015 08:28
canka

XXX.XXX.33.9

Buďte úplně v klidu, kontrola Vám nic neřekne, pokud máte podmínky pro koně, které uvádíte...chovám koníka a kozy úplně stejným stylem jako Vy, deku má na sobě pouze při velkém dešti, když je na pastvině, jinak také nedekuji. Spoustu lidí z vesnice taky nedokázalo pochopit, že ty zvířata nechám v zimě v mrazu, ale jak tady píše Mgtka, každému v klidu bez rozčilování vysvětlím, že pokud je koník zdravý, v dobrém výživném stavu(kdy také vysvětluji jak blbec, že koník se v zimě zahřívá tím, že žere, takže musí mít seno neustále k dispozici, že jsou to taková jeho vnitřní kamínka ), má k dispozici přístřešek, kam se schová před nepřízní počasí, a když je takto chován celoročně, aby se na zimu hezky nasrstil(musím důkladně vysvětlovat, že na zimu kozám a koníkovi roste dlouhá teplá srst, že mají takový kožíšek, který nosí celou zimu, až na jaře ho pomalu sundavají ), že je to pro něj 1000 x lepší, než být někde zavřený na malém tmavém prostoru v boxe, kde se nemůže ani projít...a když to takto úplně laicky vysvětlím, vždycky to všichni pochopili, a nakonec mi dali za pravdu...jen jednou tady někdo hned na začátku, když jsme přišli, pronesl, že na nás za tento styl chovu pošle kontrolu, tak jsem řekla, že klidně může, že jediný, za co nám můžou dát pokutu je to, že máme zvířata tlustý jako prase A byl klid...takže radím buď to vysvětlit jako blbečkovi té paní, ale bez ironie, naprosto na vážno. A nebo to s ní neřešit a říct jí, že kontrola klidně přijít může, že Vy víte, že vše je naprosto v pořádku a splňujete všechny zákonná kritéria. A po kontrole budete mít alespoň klid Vy i ta rejpavá paní.

Ondra1994

12.12.2015 09:34
Ondra1994

XXX.XXX.154.19

Děkuji za návrhy :). Počkám jak se to bude vyvíjet po té jejich kontrole a když bude neustálé rejpání tak si zkusím s paní promluvit a kdyžtak i malinko zahrozit. Po dobrém to zkoušela přítelkyně bohužel několikrát marně. Vždy to bylo jací to jsou chudáčci, že jsou takto venku. Proč je nedekujeme? Proč nejsu v boxe? A at si je laskavě dáme na zimu k někomu do boxu nebo nám tu zdechnou. (Jsme ve výšce 650 m. n. m., tak nás straší, jak strašné jsou tu zimy.)

Osobně si myslím, že koně vypadají dobře a spokojeně. V současné době jsou teda kapánek od bahna, ale to snad nemuže vadit, když se válejí :). Snad nestrádají, podařilo se mi letos udělat dostatek sena, takže je to tak, že jim traktorem hodím balík do ohrady a mají ho na rozprach.

12.12.2015 10:42
sisi58

XXX.XXX.218.3

Doporučuji dát balík do síťky popřípadě ještě do kruhu. Aby balík zůstal i s menším množstvím sena na jednom místě.
Velmi tím ušetříte seno a koně žerou pomaleji, víc se zabaví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík