pengerka
XXX.XXX.130.19
Zdravím :)
chtěla bych se zeptat jestli nezná někdo nějaké tipy jak začít a postupovat při budování vzájemného respektu a hlavně respektu mého osobního prostoru. Mám 7-letou kobylku pony X arab, je to takový malý tvrdohlavý ďáblík a potřebovali by jsme dost zapracovat na těchto dvou věcech, čím bude nejlepší začít? a jak pokračovat dál ? Děkuji za případné odpovědi :) Krásné svátky:).
Já mám kobylu 8let a vždy jsem měla problém, stejný jako vy(občas to zkouší znova). . Kobča na mě ustupovala, když jsem ji vedla tak se na mě tlačila a neustále předbíhala. Jednou, co po mně kopla jsem si řekla"a dost". Začala jsem jednoduchým : na vodítku to byly přechody krok, stát. Pořád dokola, než mě začala respektovat a zastavila, jak jsem zastavila já. V momentě, kdy mě předběhla přišlo zacouvání. V boxe : cvakla po mně, ustoupila na mě hned přišlo zacouvání a důrazně řečeno NE! Pak, když zůstala stát pochvala. . Začala jsem zkoušet, aby po zacouvání zůstala stát, i když před ní bylo seno a já jsem ji čistila.
Hodně se tím uklidnila, sice to není dokonalé a je před námi stále dlouhá cesta, ale když se obrátím zpátky, tak je to celkem pokrok. . Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohla.
ff12345
XXX.XXX.172.226
Jak píše Klára. Vemte si ji na jízdárnu nebo jiný prostor a trénujte přechody, změny směru apod. tak, aby se na vás musela soustředit. Jakmile vás předběhne, zastavte a zacouvejte ji zpět tam, kde má být. Pokud do vás strčí, opět zastavte a ustupte ji na své místo. Dobré je i naučit ustupovat jemnému tlaku tušírkou či mrkvovou hůlkou a korigovat při chůzi tímto. Manipulace ve stáji a kdekoli jinde pak funguje na stejném principu.
Lenuuska
XXX.XXX.53.162
Ve vycviku jsme meli kobylu co mela skoro 185cm, respekt zadny pri lonzovani sla proti cloveku a na zadni
vzali jsme ji do kruhovky na volno a tam ji naucili na signal menit smery postupne se zacala ucit ze zeme na vodaku, zaklad byl, aby nepredbihala stala kdyz ja stojim zacouvala kdyz ja couvu a roesla se
pak se pridavala prace na ustoupeni zade a predku na minimalni tlak a dalsi pozadavky
kobylka se vratila k pani majitelce jako upne jiny a hlavne pohodovy konik, je to jen o te praci, duslednosti a trpelivosti a hlavne nebat se a svuj osobni prostor vzdy hajit tim ze z nej kone vyzenete tim si vas zacne vazit.
pengerka
XXX.XXX.130.19
Děkuji moc:) nemyslím si, že by mi chtěla ublížit, ale spíš zkouší co může a co ne. Na vychazka ch už je to lepsi, netlačí se na mě a už ani nepredbiha. Za pracujeme na tom. :).