BlondeHoo
XXX.XXX.110.114
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Mám kobylu ČMB. Je jí 7 let. Je lehčího typu. Mám jí necelé 4 roky. Obsedali jsme jí ve 4 letech. Je hoodně temperamentní. Nemá problém stíhat A1/1. Má hrozné výkyvy nálad. Jeden den je příjemná, práce jí baví, ovládaná na myšlenku. A jiný den ta samá práce a kobyla je protivná, vymýšlí a na nic nereaguje. Pracujeme ze země zkoušeli jsme různé Pareliho hry, všechno zvládá. Baví různé kravinky a je učenlivá. Jednou za čtrnáct dní máme drezůrní trénink. Né nic těžkého, jen základní věci. Na kolbišti je celkem v pohodě. Krásně reaguje na jemné pobídky i na udidlo. Ještě tak před půl rokem nebyla schopná jet na vyjížďku bez jiného koně. Okamžitě zdrhala domu a byla úplně mimo. Na začátku roku jsem přešli do jiné stáje, kde se hodně zlepšila. Začala jsem s ní na tom hodně pracovat. Brala jí na procházky na ruce a potom jsem se začala vozit na zpáteční cestu. Takhle jsem to pořád prodlužovali až teď jedem normálně na sami. Pokaždé to, ale zkouší zatáčet do stran, nebo zastavit a nejít. Teď už nám to krásně šlapalo. Vyjížďka ve všech chodech na zahozených otěžích. Ale občas přijde den, kdy se začne točit před místem přes které chodí neustále. Nejdříve to otočí kousek do prava, tak jí zatočím na kolečko a vrátím se k v chodu v před. Na levou ruku pří takové situaci nemám žádnou šanci ztuhne krkem doprava. Je to jako chtít otočit otěží skálu. Jenže ona to udělá znova a znova. Já jí znova a znova vracím, ale ona to začne zrychlovat. Takže když už je to tak po 4 otočí to velkou rychlostí a ztuhne krkem a jede proti tlaku. Takže já jí chci zatočit zpátky, ale ona začne zrychlovat na jakýkoliv tlak (otěž, noha, i hlas). Věttšinou jsem to vyřešila sesednutím a převedením toho proklatého místa a zase nasedla. Většinou to pomohlo. Tohle udělala jen párkrát. Dneska jsem při takové situaci také slezla a chtěla kousek jít na ruce... No ale ona se mi okamžitě vyškubla. Pískala jsem na ní a volala. Tak po 50 metrech zastavila. V klidu jsem jí vzala a šli jsme zase stejnou cestou. Po nějaké době jsem zase nalezla. Šli jsme krokem, ušli jsme nějaký kus cesty. Pořád jsem si jí hlídala. ALe ona to vší silou otočila. Chtěla jsem jí otočit zpět, ale jakýkoliv pokus o tlak zrychlení zrychlení. Nechtěla jsem riskovat, že když slezu tak zdrhne. Takže jsme šli domu. Potom jsem jí ještě vzala na lonž, a potom pod sedlo na kolbiště. Chovala se moc pěkně a hezky reagovala. Když jedeme ven s koněm jezdí na ohlávce a je suprová. Vůbec nevím co při takové situaci dělat jiného. Máte nějaké podobné zkušenosti ? :) 98% vyjížďek je super. Ty 2% jsou hrůza... Nějaké rady, typy ? :) Budu ráda za cokoliv ale no HATE
BlondeHoo
XXX.XXX.110.114
Hele, já teď třikrát za sebou v rozmezí tří týdnů takhle "bojovala" se svou 22-letou stařenkou.
Ona je vozítko moudré, klidné, nejhodnější - a bum ho, sem tam kozel, děsné ksichty, rve mi z ruky otěže, odmítá někudy jít. Prostě...překvápko.
Jistě - sedlo, zuby, všechno po kontrole.
Já jen asi zapomněla - protože vloni zima jaksi moc nebyla, zapomněla jsem, že když je dlouho bláto, koně jsou pěkně otrávení, že nemůžou udělat pořádnej krok (resp. aspoň ráno se vyběhat).
Navíc je to klisna, co je co chvíli v pořádné říji, náladová jen což... Koně jsou nakrmení do zimy, energie z nich jen stříká, ale moc není kudy.
A já po ní, chudeře, chci, aby šla tak jako obvykle, za přezku, pomalu ("jseš stará, ne?").
A ono by se tak pěkně běželo!
Takže, pokud je ta tvoje podobnej případ, po pečlivé kontrole zdraví a cajků bych to moc neřešila. Přidala bych pravidelné práce v terénu (koně na jízdárně je snadné zakyselit, když je v tomhle rozpoložení). Ono to zas přejde... ;-).
Koneckonců, my máme taky takovýhle nálady někdy, no ne? I kůň na ně má právo; a klisny obzvlášt
BlondeHoo
XXX.XXX.110.114
helas
napsal(a):
Hele, já teď třikrát za sebou v rozmezí tří týdnů takhle "bojovala" se svou 22-letou stařenkou.
Ona je vozítko moudré, klidné, nejhodnější - a bum ho, sem tam kozel, děsné ksichty, rve mi z ruky otěže, odmítá někudy jít. Prostě...překvápko.
Jistě - sedlo, zuby, všechno po kontrole.
Já jen asi zapomněla - protože vloni zima jaksi moc nebyla, zapomněla jsem, že když je dlouho bláto, koně jsou pěkně otrávení, že nemůžou udělat pořádnej krok (resp. aspoň ráno se vyběhat).
Navíc je to klisna, co je co chvíli v pořádné říji, náladová jen což... Koně jsou nakrmení do zimy, energie z nich jen stříká, ale moc není kudy.
A já po ní, chudeře, chci, aby šla tak jako obvykle, za přezku, pomalu ("jseš stará, ne?").
A ono by se tak pěkně běželo!
Takže, pokud je ta tvoje podobnej případ, po pečlivé kontrole zdraví a cajků bych to moc neřešila. Přidala bych pravidelné práce v terénu (koně na jízdárně je snadné zakyselit, když je v tomhle rozpoložení). Ono to zas přejde... ;-).
Koneckonců, my máme taky takovýhle nálady někdy, no ne? I kůň na ně má právo; a klisny obzvlášt
Děkuju, to je pravda :) No práce má dost. Alespoň 4x týdně chodí. Teď většinou vyjížďky občas kolbiště. V říji se vyžívá Kobyla je zdravá a za 14 dní bude sedlo na míru. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Na smíření se se situací je myslím ještě čas.
Nelezte na ni v samotě ven, dokud nemáte v samotě jistotu na ruce, že vám to nesbalí a že na velmi jemné korekce půjde vždy tam, kam chcete, i bez koní.Teprve pak shora.
Ztuhlý krk je cesta do pekla. Naučte ji krk na jemné požádání ohnout tak, že má čumák v místě podbřišníku. Nejprve ze země. Vezměte si na tu výuku parelku. Nechtějte najednou hned dokonalé ohnutí. Odměňte vůbec jen poohnutí správným směrem na zatažení za lano.Opakovaně. Zkoušejte chvíli- ne celý den a každý den. Obě strany musíte cvičit zvlášť. Přidržte se kohoutku, mějte rukavice a dobré boty. Pokud to kobyla neumí, může s ezpočátku točit dokola.Točte se s ní, tah nezvyšujte, nechte tak, abyste udržela- ale nepovolujte-až ve chvíli, kdy malinko povolí ona-často těsně před tím okamžikem jakoby víc zabere "kontra". Ten tlak používejte přiměřený-cíl je, aby to šlo na pár gramů nebo jen ťuknutí, na jedné otěži.
Pokud pak vznikne problém, prostě si ten čumák takhle dejte k botě-s tím s vámi čáru nevezme. Uždění je pak výhodné roubíkové nebo alespoň podbradní řemínek, ke stíhlu-lepší ta točivost. Jemně, není to o síle, ale o poddajnosti mentální i fyzické.Pokud jste doteď krk neohýbali, nejde to hne dani fyzicky, má ztuhlé a zkrácené svaly.
"ten kůň je krmený pravítky", říkával pan Tomíšek
BlondeHoo
XXX.XXX.110.114
napsal(a):
Na smíření se se situací je myslím ještě čas.
Nelezte na ni v samotě ven, dokud nemáte v samotě jistotu na ruce, že vám to nesbalí a že na velmi jemné korekce půjde vždy tam, kam chcete, i bez koní.Teprve pak shora.
Ztuhlý krk je cesta do pekla. Naučte ji krk na jemné požádání ohnout tak, že má čumák v místě podbřišníku. Nejprve ze země. Vezměte si na tu výuku parelku. Nechtějte najednou hned dokonalé ohnutí. Odměňte vůbec jen poohnutí správným směrem na zatažení za lano.Opakovaně. Zkoušejte chvíli- ne celý den a každý den. Obě strany musíte cvičit zvlášť. Přidržte se kohoutku, mějte rukavice a dobré boty. Pokud to kobyla neumí, může s ezpočátku točit dokola.Točte se s ní, tah nezvyšujte, nechte tak, abyste udržela- ale nepovolujte-až ve chvíli, kdy malinko povolí ona-často těsně před tím okamžikem jakoby víc zabere "kontra". Ten tlak používejte přiměřený-cíl je, aby to šlo na pár gramů nebo jen ťuknutí, na jedné otěži.
Pokud pak vznikne problém, prostě si ten čumák takhle dejte k botě-s tím s vámi čáru nevezme. Uždění je pak výhodné roubíkové nebo alespoň podbradní řemínek, ke stíhlu-lepší ta točivost. Jemně, není to o síle, ale o poddajnosti mentální i fyzické.Pokud jste doteď krk neohýbali, nejde to hne dani fyzicky, má ztuhlé a zkrácené svaly.
"ten kůň je krmený pravítky", říkával pan Tomíšek
Děkuju za radu :) budu se snažit.
Stújte na zemi cca v pozici podbřišníku- ne vedle nohy nebo před ní-pokud se bude chvíli točit, špatně byste uhybala. Pokud stojíte po levé části koně, přidržte se pravou rukou hřívy na kohoutku-těsně před, ohýbejte levou doleva. Pokud byste ze stejné pozice ohýbala doprava, nejšikovnější bude přidržovat se levou přes tělo, pravou rukoudržte lano přehozené na pravou stranu koně, abyste ji měla na citlivý tah s možností hned povolit.
Nervěte, nechcete přece ovládat koně silou-to stejně nevyhrajete. Spíš v tahu vydržte a jakmile jen trochu kývne do směru-povolí-pusťe, hodně chvalte, , hlavu směrujte dopředu, hlaďte narovnaný krk.
Až to budete zkoušet "shora", nejdřív ve stoji. Pak zkoušejte v kroku, ihned po signálu k zastavení/hlas, zasednutí/. Když vše dobře půjde, bude zastavovat za chvílu už na ten signál, když ne, nepřekvapí ji požadavek ohnutí-ohne a záhy zastaví.
Je to taková záchranná brzda.