ja
XXX.XXX.168.43
Konaci mam velky dotaz. Mam kobylu který ted bude 30,3 2016 3 roky. Je po dobrých rodičích. Půjdeme na Svod aby jí zapsali do PK. Jen furt nevím zda sní mam dělat výkonnostní zkoušky. Spousta lidí mě odrazuji že si koně zničím. Ale muj plan, kdybych se rozhodla by byl že by kobyla udělala zkoušky a pak bych jí vratila do výběhu,.
Jen nevím jak to tam na těch zkouškách vše chodí. Mate prosím někdo zkušenosti ? poradil by mi prosím..
Moje kobyla je dělala (ty pod sedlem, ještě se dají jít v tahu). Znala skákání ve volnosti - řadu, jinak jsme přípravě věnovaly asi tak celé čtyři lekce:o) Obsednutá byla po třetím roce, ježděná po obsednutí tak třikrát do měsíce, zkoušky šla v září a tři týdny předtím poprvé nacválala pod sedlem, některé věci (kruh ve cvalu, výška v řadě pod sedlem i ve volnosti) šla na zkouškách vůbec poprvé (a dodnes naposled:o). Hlavně na drezurní úloze to bylo znát, ale zase přetížená přípravami rozhodně nebyla :D
Jinak ta úloha se dá stáhnout na schct.cz (nejnáročnější jsou asi ty velké kruhy ve cvalu), skokové řady mají přesně dané rozměry - ve volnosti se jde 100/110/120 (dá se jít nejprve na zkoušku a pokud klisna "naostro" shodí, má dvě opravy), pod sedlem nejdřív kavaletová řadička zakončená oxírkem a pak řada zakončená oxerem, zase natřikrát jako ve volnosti, jen o něco nižší (90/100/110).
Ačkoliv z naší důkladné přípravy si příklad neber:o), tak není rozhodně potřeba ani vhodné na to klisnu nějak drtit - má předvést předpoklady, ne přiježděnost.
Nicméně ještě jednu věc musím dodat - zkoušky mladou myslím nijak nepoznamenaly, ale zpětně vzato, když se podívám, jak obrovský fyzický rozdíl udělají dva roky (fotky ze zkoušek - 3,5 roku, tato fotka - 5,5 roku), bych se příště na celý obsedání ve třech letech vyprdla a klidně kobylu nechala ještě rok nebo dva na výběhu
ja
XXX.XXX.168.43
Děkuji moc. Jen ještě není rozpis kdy a kde budou zkoušky, nebo to nemužu najít. Není to prosím v Dubenci ?
svatka
napsal(a):
Moje kobyla je dělala (ty pod sedlem, ještě se dají jít v tahu). Znala skákání ve volnosti - řadu, jinak jsme přípravě věnovaly asi tak celé čtyři lekce:o) Obsednutá byla po třetím roce, ježděná po obsednutí tak třikrát do měsíce, zkoušky šla v září a tři týdny předtím poprvé nacválala pod sedlem, některé věci (kruh ve cvalu, výška v řadě pod sedlem i ve volnosti) šla na zkouškách vůbec poprvé (a dodnes naposled:o). Hlavně na drezurní úloze to bylo znát, ale zase přetížená přípravami rozhodně nebyla :D
Jinak ta úloha se dá stáhnout na schct.cz (nejnáročnější jsou asi ty velké kruhy ve cvalu), skokové řady mají přesně dané rozměry - ve volnosti se jde 100/110/120 (dá se jít nejprve na zkoušku a pokud klisna "naostro" shodí, má dvě opravy), pod sedlem nejdřív kavaletová řadička zakončená oxírkem a pak řada zakončená oxerem, zase natřikrát jako ve volnosti, jen o něco nižší (90/100/110).
Ačkoliv z naší důkladné přípravy si příklad neber:o), tak není rozhodně potřeba ani vhodné na to klisnu nějak drtit - má předvést předpoklady, ne přiježděnost.
Se zkouškama jsem nikdy neměla nic společného, ale víceméně laicky si myslím, že je obrovský rozdíl, když na ně připravuje koně zkušený, ale citlivý profík, kterému opravdu stačí na koně sednout parkrát, naučit ho základy a přejde to s ním. Než když by se o to snažil majitel-hobíčkář, který sice toho koně miluje, ale nemá zkušenosti, bere to víceméně pokusem a omylem a stráví s tím mnohem víc času. Což v případě dospělého koně nevadí, tam i cesta je cíl, ale u mladého koně to opravdu může trošku vést k přetěžování.
ff12345
XXX.XXX.172.226
Základem je dle mého názoru příprava ze země. Čím lépe budete mít kobylu připravenou, tím méně ji budete muset zatěžovat pod sedlem. Tak jako tak si ale nemyslím, že by příprava na zkoušky měla koně úplně odrovnat, ve sportovních stájích to přece dělají běžně a určitě se tam s koňmi nijak zvlášť nemažou.
ja
XXX.XXX.168.43
Přesně tak. Jen neví někdo jak to tam chodí? Nebo kde bych našla termíny a místa zkoušek? A jak je to s tě my Dotacemi ?
ja
napsal(a):
Děkuji moc. Jen ještě není rozpis kdy a kde budou zkoušky, nebo to nemužu najít. Není to prosím v Dubenci ?
Letos ještě termíny zřejmě nevypsali, stejně jako dotace - loni to myslím bylo 15.000 za klisnu ČT/CS zapsanou do HPK (s hodnocením 7.1 a více) a 10.000 za klisnu zapsanou do PK (s hodnocením pod 7.1).
A ano, fotky jsou z Dubence
ja
XXX.XXX.168.43
A mužu se zeptat odkud jste? Potřebovala bych at řeč s člověkem který ví jak to chodí, Jsem kousek od Vodnan :).