Respekt a důvěra kobylky

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lb

24.2.2016 22:10
lb

XXX.XXX.166.98

Mám osmiletou kobylku (ČT/HANNOVER) z toho poslední 3 roky měla hříbata, takže byla na pastvě, předtím jezdila rekreačně a měla zkoušky ve volnosti a základy drezůry a parkuru.
Mám ji 2 měsíce. Pracujeme ze země. V kruhovce a na jízdárně na lonži i co se týče povelů a poslušnosti je to fajn.
Problém ale nastává, že když vycházím ze stáje, zasekne se a nic nepomáhá, po delší době se jí to rozleží v hlavě a po pobídce bičem a otočením se dokola se rozejde. Ujde pár kroků ven a opět zásek, opět stejná metoda, pak jdeme dál a vidí trávu a koně ve vedlejš´í ohradě, dobrá záminka se zaseknout a vlézt na trávu a tam se zaseknout i na hodinu a ignorovat mě a mé pobídky. Nakonec dojdeme do kruhovky či jízdárny a je jak vyměněná a poslouchá na slovo a povely.
To samé když ji beru na pravidelné vycházky. Jen sejdeme cestou k louce, šup a je na trávě a nejde z ní vyjít, pobízím ji, snažím se jít směrem k cestě a ona se snaží mě nadběhnout abych se k cestě nedostala a žere trávu a stojí jak kdyby jí tam do té louky zalili betonem.
V lese se mi také na cestě zasekla a ne a ne jí vysvětlit aby se rozešla. Musela jsem dělat kličky lesem až jsem nakonec téměř zabloudila a musela jsem ujít dvojnásob kilometrů než jsme se s ní dostaly domů. Skončily jsme u potoka nebyla schopna ho přejít. Musela jsem se kvůli tomu s ní drápat roklí jinudy.
Zkouší co vydržím.
Když jí nasazuji uzdu s udidlem, to je candrbál. Jiný kůň si ode mne nechá nasadit cokoliv, ona ne. Musím nasazovat až na jízdárně, protože byla od minulé majitelky zvyklá být sedlána z výběhu. Vytahuje hlavu nahoru takže jí musím hlavu vázat nízko na ohlávce, kterou je pak problém sundat přes uzdu, ale budiž. Udidlo to je největší problém. Zkouším co to jde, jiný kůň to zvládne v pohodě. Dělám obvyklé finty, palec do koutků, ruka mezi uši na podržení hlavy. Nakonec se mi to podaří, ale už ani přesně nevím jak.
Sedlání v pohodě, jen ze začátku otáčela hlavu a měla tendenci kousnout do bundy, to jsem jí vždy plácla. Tak už to nedělá. Podbřišník dotkhuji postupně a vžy jí při tom ještě lonžuji aby se uvolnila a podbřišník držel jak má.
Když na ní sednu tak je to dobrý, i se rozjede, ale občas má tendenci vyhazovat zadníma nohama. A jednou si dokonce po hodinové jízdě na jízdárně klekla na přední a lehla si.
Zatím jsem byla po dvou měsících práce ze země na jízdárně 5x. Naposledy si tedy lehla a předtím ze začátku vyhazovala. Předtím při jízdách se ani nechtěla rozjet a chvíli jezdila tedy.

Pomůže mi bezudidlová uzdečka?
Má kulatá záda a ne moc kohoutek, pod sedlem má beránka a podsedlovku. Používám martingal s poprsákem v jednom, nebo samotný martingal.

Může mi někdo poradit, co dělám špatně, nebo jak na tu mojí potvůrku? má někdo podobnou zkušenost?
Budu ráda za komentáře, které by mi pomohli, ne za urážky. děkuji

24.2.2016 22:35
keira

XXX.XXX.106.7

Nechali jste jí zkontrolovat zuby a celkově zdraví?
Zkontroloval někdo opravdu zkušený, zdali výstroj sedí? (hele i mě se před rokem stalo, že jsem blbě odhadla délku lícnic a 3 dny se vztekala, proč mi kůň nefunguje).

S beranem jí může být sedlo úzké, někde něco tlačit. Ten kůň mi podle popisu připadá dost zoufalý.
Pokud je kulatá s malým kohoutkem, je dost pravděpodobné, že ti sjíždí sedlo dopředu a podbřišník bolestivě utlačuje svaly za loktama.

Zavolala bych klidně i chiropraktika, ať zkontroluje, jestli nemá nějakou blokádu v zádech, po tom co 3x nosila těžké hříbě by i skoro mohla mít.

Pokud by toto všechno bylo zkontrolováno a kůň to stále dělal, začala bych procházkama s jiným koněm, aby se nebála a okoukala si okolní prostředí, a sama bych ji vodila třeba jen napást, aby si zvykala, že ji nic nezakousne a že je to velice fajn.

25.2.2016 05:14
aggitta

XXX.XXX.249.59

Kdysi jsem pomáhala kámošce, půjčovala si koně od soukromníka. A ten se jí taky nechtěl hnout ze dvora. Zkoušely jsme to tahat každý den o kousek dál - jedna pobízela v sedle, druhá ze země pomohla vést dopředu.
Když už jsme zvládly přejít vesnici, napadlo nás, že vezmu poncla, co on na něj. A valach se vedle něj rozchodil. Jakmile si zvykl, že jde každý den na půl hodiny až hodinu pod sedlo, bylo po problému, a už ho kámoška jezdila sama.
Domnívám se, že vaše kobyla sice absolvovala výcvik, ale nestačila si zvyknout na pravidelnou práci. Prostě ji obsedli, udělali výkonostky a připustili?

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2016 05:57

To je moc problémů naráz, mát eji krátce, byla 3 roky na mateřské. Myslím, že to není o respektu ani o důvěře, ale o neporozumění a nevýchově.

Začala bych pomalu, postupně, jako s hříbětem...nejprve tím, jak mě poslechne v boxe, jestli ustoupí, předkem, zadkem, celá, vpřed, vzad, o krok, o dva-na gesto, jestli podá nohu, nechá si sáhnout všude..no, pak bych ji tam začala učit snížení hlavy..a určitě bych neřešila její "hlavu vysoko" úvazem na krátký vazák"-ale postupným učením do stavu " stojí nahá kdekoli, hlava dole, v klidu na ni natahuji, co potřebuji". Pokud už "při uždění dělá candrbál" a musíte vázat, což vám stejně nepomůže, už to vidíte sama-nejde pokračovat a divit se, že ani vodit s enedá-ani shora pak pobídky neposlechne...prostě musíte postupovat od A do C přes B.
Pokud něco zkrátíte a vypomůžete si mechanikou-uvážu, vyvážu- většinou se vám to vrátí nedobře, protože jste problém nevyřešila, jen zamatlala.
A taky je možné, že si půl roku nesednete, protože dřív prostě ty předchozí body nezvládnete i za předpokladu, že budete postupovat srozumitelně.
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329643 tenhle taky nechce udidlo-no pak s eukázalo, že nechce ani sedlo...
Pokud budete spěchat a víc tlačit na pilu, může to probíhat dál taky takhle:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3066236/mlady-kun-nema-rad-jezdeni-stava-se-nebezpecnym#a3068412
Ať se daří.

25.2.2016 07:39
marketka

XXX.XXX.179.3

Zavolala bych chiropraktika, např. M. Plachá, Žežulková, at se na ní podívají. Zároven kontrolují, jak padne sedlo. Mně přijde, že jí padne špatně sedlo.

25.2.2016 08:40

Ja mám trochu pocit, že všetky popísané zlozvyky sú dôvodom, prečo kobyla bola posledné tri roky nejazdená.
Skúšali ste si ju pred kúpou? Reagovala dobre? Na uzdenie, na vodenie? Aj to, že sa musí sedlať vo výbehu nie je úplne štandardné, aký na to mala predošlá majiteľka dôvod?
Trošku si myslím, že nemáte až toľko skúseností s koňmi a neodhadli ste kobylu u predošlého majiteľa dobre v podstate ste naleteli... Je teda moźnosť, že kobyla vás prečítala za pár dní a robí si z vás dobrý deň, ale aj tá jej história je taká nie úplne obvyklá.

edwina

25.2.2016 09:36
edwina

XXX.XXX.40.41

Já bych ji spíš než chiropraktikovi ukázala někomu, kdo se zabývá nápravou pokažených koní. Podle popisu se zdá, že na ni nestačíte, klisna si dělá, co chce, a má vás na háku. Pokud ji nezvládáte ani na vodítku, nemá cenu řešit, co dělá ze sedla. Našla bych si dobrého trenéra, nejlépe takového, který pracuje na bázi horsemanshipu. Možná bude nutné klisnu nechat reobsednout a znovu přijezdit. Podle mého soudu to dělala i dříve a zřejmě to byl pravý důvod prodeje...

25.2.2016 09:39
marketka

XXX.XXX.179.3

Tak jako nejen trenér, ale i dobře padnoucí sedlo, výstroj, to je základ.

edwina

25.2.2016 09:47
edwina

XXX.XXX.40.41

To máte sice pravdu, avšak pokud majitelka není schopná vyvést kobylu na vodítku ze stáje, jít s ní na procházku, aniž by se jí zasekávala a popásala, chyba bude spíše ve výchově a přístupu než ve výstroji. Chápu, že se to odstraňuje hůře než nepadnoucí sedlo (zvlášť těžké je změnit přístup majitele), ale je to tak. Dnes má koně spousta lidí, jsou levní a dostupní, a mnozí z nich toho o nich bohužel vědí naprosté minimum. Někde rok drndali jednou týdně na školních koních na jízdárně a už se hrnou do koupě toho svého vysněného. Právě tihle lidé snadno naletí podvodníkům a pořídí si jako prvního koně nějakého, který má sice krásná očička, ale povahou, temperamentem, stupněm výcviku pro ně určitě není vhodný. A pak je to nebezpečné, stojí je to čas a peníze. Takže radím v prvé řadě sehnat zkušeného trenéra, který posoudí, kde je chyba. Rozsoudit to "od klávesnice" těžko můžeme.

25.2.2016 09:48
marketka

XXX.XXX.179.3

Samozřejmě máte pravdu.

26.2.2016 12:04
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

lb napsal(a):
Mám osmiletou kobylku (ČT/HANNOVER) z toho poslední 3 roky měla hříbata, takže byla na pastvě, předtím jezdila rekreačně a měla zkoušky ve volnosti a základy drezůry a parkuru.
Mám ji 2 měsíce. Pracujeme ze země. V kruhovce a na jízdárně na lonži i co se týče povelů a poslušnosti je to fajn.
Problém ale nastává, že když vycházím ze stáje, zasekne se a nic nepomáhá, po delší době se jí to rozleží v hlavě a po pobídce bičem a otočením se dokola se rozejde. Ujde pár kroků ven a opět zásek, opět stejná metoda, pak jdeme dál a vidí trávu a koně ve vedlejš´í ohradě, dobrá záminka se zaseknout a vlézt na trávu a tam se zaseknout i na hodinu a ignorovat mě a mé pobídky. Nakonec dojdeme do kruhovky či jízdárny a je jak vyměněná a poslouchá na slovo a povely.
To samé když ji beru na pravidelné vycházky. Jen sejdeme cestou k louce, šup a je na trávě a nejde z ní vyjít, pobízím ji, snažím se jít směrem k cestě a ona se snaží mě nadběhnout abych se k cestě nedostala a žere trávu a stojí jak kdyby jí tam do té louky zalili betonem.
V lese se mi také na cestě zasekla a ne a ne jí vysvětlit aby se rozešla. Musela jsem dělat kličky lesem až jsem nakonec téměř zabloudila a musela jsem ujít dvojnásob kilometrů než jsme se s ní dostaly domů. Skončily jsme u potoka nebyla schopna ho přejít. Musela jsem se kvůli tomu s ní drápat roklí jinudy.
Zkouší co vydržím.
Když jí nasazuji uzdu s udidlem, to je candrbál. Jiný kůň si ode mne nechá nasadit cokoliv, ona ne. Musím nasazovat až na jízdárně, protože byla od minulé majitelky zvyklá být sedlána z výběhu. Vytahuje hlavu nahoru takže jí musím hlavu vázat nízko na ohlávce, kterou je pak problém sundat přes uzdu, ale budiž. Udidlo to je největší problém. Zkouším co to jde, jiný kůň to zvládne v pohodě. Dělám obvyklé finty, palec do koutků, ruka mezi uši na podržení hlavy. Nakonec se mi to podaří, ale už ani přesně nevím jak.
Sedlání v pohodě, jen ze začátku otáčela hlavu a měla tendenci kousnout do bundy, to jsem jí vždy plácla. Tak už to nedělá. Podbřišník dotkhuji postupně a vžy jí při tom ještě lonžuji aby se uvolnila a podbřišník držel jak má.
Když na ní sednu tak je to dobrý, i se rozjede, ale občas má tendenci vyhazovat zadníma nohama. A jednou si dokonce po hodinové jízdě na jízdárně klekla na přední a lehla si.
Zatím jsem byla po dvou měsících práce ze země na jízdárně 5x. Naposledy si tedy lehla a předtím ze začátku vyhazovala. Předtím při jízdách se ani nechtěla rozjet a chvíli jezdila tedy.

Pomůže mi bezudidlová uzdečka?
Má kulatá záda a ne moc kohoutek, pod sedlem má beránka a podsedlovku. Používám martingal s poprsákem v jednom, nebo samotný martingal.

Může mi někdo poradit, co dělám špatně, nebo jak na tu mojí potvůrku? má někdo podobnou zkušenost?
Budu ráda za komentáře, které by mi pomohli, ne za urážky. děkuji

No rozhodně z tebe nemá RESPEKT- na tom bych zapracovala.Pokud si kůň s jezdcem lehne, tak bezpochyby je to o tomto, to samé platí o tom, že se zabejčí a ty nejsi schopna jí prostě tam odtud dostat, vyvádění koně a postaví si hlavu-kombinace respektu a DUVĚRY .Zamakala bych na obou dvou věcech.

26.2.2016 13:28

Já se tedy taky přikláním k názorům, že nejspíš byla kobyla odjaktěživa problémová, nebo to z ní možná vytvořili lidi, ale k odložení do výběhu mladého zdravého koně s dobrým sport. potenciálem, většinou důvod nebývá.
Taky znám kobylu, co ikdyž byla obsedána a ježděna velmi citlivě a správně, prostě dělala takové "podrazy", že způsobila několik těžkých úrazů, až se rozhodlo, že bude "odložena" do výběhu na hříbata. Jelikož měla excelentní chody a výborný původ, dávalo to smysl. Po hříběti byla vyzkoušena, jestli se uklidnila, když si od člověka odpočala... neuklidnila. Víceméně pokračovala ve svém rodeu, když jí zrovna něco přelítlo přes nos... tak je z ní prostě matka na plný úvazek - odpočívá spokojeně ve výběhu, bez jakéhokoli pracovního využití. Dává s kvalitními plemeníky kvalitní potomky a na těch se už jezdit dá (naštěstí nedědí její temperament).
Tedy, vzhledem k bohatosti nabídky na koňském trhu, po vyzkoušení práce s nějakým zkušeným koňákem - pokud by se situace nelepšila a kobyla byla dál takto velmi neochotná - bych zvážila její prodej zpět na pastviny... samozřejmě je potřeba jí dát čas. Ale pokud ani někdo, kdo s koňmi opravdu umí a dokáže s nimi pracovat individuálně dle potřeb, by s ní nic nesvedl, nemá smysl se trápit...

26.2.2016 13:48

A ako to vlastne momentálne podľa zákona je, má ešte po dvoch mesiacoch majiteľka nárok vrátiť kobylu?

26.2.2016 20:05

Snad by kun mel byt veden jako vec a narok na vraceni do dvou let, ne?
Ale vetsinou se to nepovede z duvodu nesolidnosti prodavajiciho..

edwina

27.2.2016 08:14
edwina

XXX.XXX.40.41

Tady je k vrácení pěkný článek: http://www.equichannel.cz/novy-obcansky-zakonik-a-pravni-postaveni-zvirete. Obávám se, že se zadavatelka nedomůže ničeho, pokud nemá v kupní smlouvě specifikováno, že se jedná o koně vhodného např. pro výcvik začátečníků apod., což tam asi žádný soudný prodejce nenapíše. Není to vada zdravotní (letní vyrážka, kulhání...), nýbrž charakterová (obtížná jezditelnost), což se těžko prokazuje.

lb

27.2.2016 23:26
lb

XXX.XXX.166.98

Problém u mojí kobylky je spíše asi zděděná vyčůranost po její matce. Její otec je charakterní a vynikající sportovní kůň s vynikajícím rodokmenem. Žel její matka ač má také dobrý rodokmen je bohužel opravdu vyčůraná v tomto. Ve stádě jsou obě dominantní, třeba u sena se k ní nesmí kůň přiblížit na 5 m, u mojí kobylky se toto trochu zmírnilo tím, že je v novém stádě, ale občas prostě se ke koním zády otočí a vyhodí, spíše jen výhružně. Má prostě svojí hlavu.
Jen jsem hledala radu, jak to zmírnit, čeká mě asi pěkná práce na budování si respektu.
Zatím mě nikdy neshodila a nebyl ani pokus o to, jen prostě pod sedlem ze začátku vyhazuje zadními, ale mírně. A bohužel si stačila lehnout dřív, než jsem stačila zareagovat. Budu si na to muset dát pozor. Mám jí jen 2 měsíce, pracovala jsem měsíc a půl s ní ze země a jezdit jsem začala před 3 týdny. Ze začátku vyhazovala jak jsem popsala, a pak 2 hodiny na jízdárně v kroku jezdila. Ted naposledy to samé, jen si lehla nakonec.
A pak ta cesta na ohlávce ze stáje do kruhovky a její stávkování a pokusy se napást. Přitom je celé dny ve výběhu. Když má udidlo, tak na trávu nereaguje a drží a ani nestávkuje cestou z jízdárny do stáje.
Potíž je, že ve stáji ani v boxe si to nasadit nenechá. Byla celý život zvyklá na režim 24/7 a sedlání ve výběhu. Nauzdím ji tam jedině tak, že jí nechám ohlávku pod uzdou, protože tu jinak nesundám.
Podotýkám, že jezdím od 12 let, je mi 32 a jezdila jsem i na bývalých závodních plnokrevnících a ani s těmi jsem neměla žádný takový problém s naužděním a respektem, jako s ní. Má to prostě v palici dědičně po matce.
S bývalou majitelkou jsem v kontaktu a dávala mi rady, takže s její paličatostí měla zkušenosti, ale co se týče jízdy je v pohodě, jen prostě zkouší trpělivost.
Takže plácání rukou, pobídka plácnutím bičem po zadku, házení kamínků a pohrození rukou, má vyzkoušeno. Na jízdárně chodí a běhá jako beránek a poslouchá na slovo. Jak vyjde z jízdárny na ohlávce tak se zabejčí a hned je hlavou u země a žere trávu a není šance. Když má udidlo tak naštěstí jde.
Udidlo nasazuji jak se dá a jak jsem zvyklá a dělá to každý. Namazala jsem ho i ovocnou pastou a strkám palec do koutku, ale ona prostě ví a hned zvedne hlavu, dokud nevidí uzdu a že jí chci nasadit, hlavu má dole jako beránek. A můžu kolem ní skákat jak chci a nauzdím jí až po půlhodině mordování se s tím.
Na sedlání reaguje v pohodě, jen ze začátku při postupném upínání podbřišníku byli pokusy o kousání a zadní nohou vykopávala dopředu, ale ted už to nedělá, to asi moje pohrůžky vzala trochu vážně.

Děkuji moc za rady. Vážím si toho a vše na ní zkusím vyzkoušet.

lb

3.3.2016 20:49
lb

XXX.XXX.166.98

Kobylka má svojí vyčůranost zděděnou a odkoukanou od své matky za 8 let ve výběhu. Řešila jsem to s bývalou majitelkou, tak mi poradila, že to řešila kamínky, tušírkou a plácáním a taky mi vysvětlila její povahu. Ale na ní byla zvyklá od narození 8 let, tak jí bere kobylka jako druhou mámu, na mě si zvyká 2 měsíce.

Dnes jsem si pomáhala tušírkou, tak se to zlepšilo. Na sněhu jde jako beránek, ale jak vidí trávu, tak záseky. S pohrozením tušírkou před hlavou trochu zlepšení, párkrát plácnutí po zadku.
S uzdou jde v pohodě, stejně jako na tom sněhu. Ale jak má ohlávku, tak konečná, takže mírné zlepšení s tou tušírkou.
Uždění v boxe a ve stáji nejde, leda že bych jí nechala pod uzdou ohlávku, protože tu nesundám. Takže uzdím až na jízdárně před prací. A tam dokud jí nechci nasadit udidlo, je to v pohodě. Kdybych jí nasazovala ohlávku nebo sidepull, tak by to bylo v pohodě. Používám dvakrát lomené stihlo.
Už jsem pořídila sidepull a gumové udidlo a jablečnou pastu na to. Tak mi držte palce, poslední možnost už bude jen ten sidepull nebo že se s ní budu mordovat.

A moc děkuji za rady, moc si jich vážím a snad to pomůže i jiným.

3.3.2016 20:59
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

lb napsal(a):
Kobylka má svojí vyčůranost zděděnou a odkoukanou od své matky za 8 let ve výběhu. Řešila jsem to s bývalou majitelkou, tak mi poradila, že to řešila kamínky, tušírkou a plácáním a taky mi vysvětlila její povahu. Ale na ní byla zvyklá od narození 8 let, tak jí bere kobylka jako druhou mámu, na mě si zvyká 2 měsíce.

Dnes jsem si pomáhala tušírkou, tak se to zlepšilo. Na sněhu jde jako beránek, ale jak vidí trávu, tak záseky. S pohrozením tušírkou před hlavou trochu zlepšení, párkrát plácnutí po zadku.
S uzdou jde v pohodě, stejně jako na tom sněhu. Ale jak má ohlávku, tak konečná, takže mírné zlepšení s tou tušírkou.
Uždění v boxe a ve stáji nejde, leda že bych jí nechala pod uzdou ohlávku, protože tu nesundám. Takže uzdím až na jízdárně před prací. A tam dokud jí nechci nasadit udidlo, je to v pohodě. Kdybych jí nasazovala ohlávku nebo sidepull, tak by to bylo v pohodě. Používám dvakrát lomené stihlo.
Už jsem pořídila sidepull a gumové udidlo a jablečnou pastu na to. Tak mi držte palce, poslední možnost už bude jen ten sidepull nebo že se s ní budu mordovat.

A moc děkuji za rady, moc si jich vážím a snad to pomůže i jiným.

Pokud je kůň takto vyčůraný, co se žraní trávy týká, vyzkoušela bych jedno.Mě to taky pomohlo.Já si s mojí užila taky spoustu srovnávání a nelituji toho, je to fajn baba.Použij-snad neva, že tykám-delší bičík, nebo tušírku, aspoň 1,5metru.Než kobyla skloní hlavu, koncem bičíku kmitej nad trávou pod její hubou.Bude mít volbu.Bu´d bude chtít opět žrát a než se tak stane, dostane po tlamě, nebo tu hlavu k zemi nedá a nedostane.Mě to takhle zafungovalo a po 3 líznutí přes tlamu dala pokoj a už to nedělá.Navíc jsem jí naučila na příkaz NE na cokoli, co je nežádoucí.Funguje to báječně.Není to o tom koně třískat přes tlamu, ale dát jí možnost výběru.Buď poslechne povel a bude v pohodě, nebo neposlechne a sama se rozhodne pro vlastní trestík.Navíc to není nic tak bolestivého, jako např.kopance od soukmenovců.

Kimmly

3.3.2016 21:00
Kimmly

XXX.XXX.101.38

Doporučuji kompletně změnit přístup Myslím, že kobyla prostě jen nemá motivaci do práce.3 roky se flákala a teď jí někdo (vy) otravuje a něco po ní chce. Být Vámi přečtu si knížku od F.Šusty a zkusím základy pozitivního posilování. Tím budete tzv, "na koni" Vy a ne kobyla, budete určovat pravidla, ale friendly způsobem.

lb

3.3.2016 21:02
lb

XXX.XXX.166.98

Děkuji za rady moc si toho vážím a vše vyzkouším a knihu si najdu. Pak budu zase referovat.

4.3.2016 04:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Krásná kobylka, ovšem ten kukuč mluví za vše
A to jsem si myslela, že mám přísnou kobylu

4.3.2016 10:05
koně

XXX.XXX.205.252

Zděděná vyčúranost neexistuje.Kobyla si z vás dělá legraci, prostě vás testuje.To je normální přístup dospělých koní.
Dosud jste měla zkušenosti s plnokrevníky a s těmi se manipuluje daleko lépe.Ze země bývají podstatně ochotnější, vstřícnější a citlivější.U těch zas bývá, pro některé lidi, problém shora.
Vaše kobyla je velká, silná a sebevědomá.Flákala se po pastvině a rodila, tudíž samostatná jednotka.S bývalou majitelkou měla vyjasněné jakési hranice, ale podle popisu to bylo výrazně ve prospěch kobyly.
Teď jste na řadě vy, abyste si jí postupně přeučila na to, co od ní potřebujete vy.2měsíce nejsou žádná doba, hlavně nepolevujte v důslednosti.
Největší problém, uzdění, Chcete uzdit v boxu, tak to bude.
Pro začátek klidně stájovku pod uzdečkou nechte.Časem se propracujete, že necháte od stájovky pouze nátylník, a tak po nauždění ohlávku sundáte.
Jestli vás tahá na ohlávce, tak prostě voďte na uzdečce, a zase časem se propracujete k ohlávce.
Důsledně, pořád dokola stejné požadavky, denodenně, pravidelně a neustupovat!
Držím palce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík