Evaylin
XXX.XXX.147.217
Ahoj,
tak nějak jsem se v poslední době začala zajímat o bezkosterní sedla. Nikdy jsem v takovém sedle neseděla. Je to sedlo pouze na vyjížďky, nebo se v něm dá normálně i skákat? nebo třeba nějaká základní drezurka... prostě dá se používat jako sedlo všestranné?
Terka25
XXX.XXX.168.5
Evaylin
napsal(a):
Ahoj,
tak nějak jsem se v poslední době začala zajímat o bezkosterní sedla. Nikdy jsem v takovém sedle neseděla. Je to sedlo pouze na vyjížďky, nebo se v něm dá normálně i skákat? nebo třeba nějaká základní drezurka... prostě dá se používat jako sedlo všestranné?
Bezkostrové sedlo je téměř nekontaktní co se holeně týče, tím pádem si myslím, že drezura nepřipadá v úvahu. A skákání bude nejspíše také problém. Nehledě na to, že bezkostrové sedlo nerozkládá váhu jezdce, takže sice je velice příjemné pro jezdce, ale určitě ne pro koně. Může se to jevit, že koník je pod tímto sedlem daleko ohebnější a nevím, co všechno, ale za čas se ukážou zdravotní problémy se zády.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Vážená Terko, myslím, že vůbec nevíte, o čem píšete. Tato sedla se vyrábějí ve spoustě provedení a to i na velice profesionální úrovni. To, že je nekontaktní v oblasti holení, je taky zavádějící informace. Nová sedla, než se "vysedí", mohou mít tlustší proporce, ale jakmile slehne beránek, jsou normálně kontaktní. Pokud máte zájem si alespoň trochu rozšířit obzory, pročtěte si stránky barefoot.cz - vše je tam krásně popsáno. Nebo si najděte na youtube nějaká videa, jak "vysoko" se dá jezdit na bezkostře.
Zadavatelce bych doporučila spíš pročíst diskuse starší a ne zakládat nové vlákno, když se ptáte na základní informace o něčem, co se tu probírá stále dokola ;) jistě najdete spoustu odpovědí na svoje otázky.
Obecně - pokud nemáte nějaké velmi vysoké cíle, pro běžné ježdění se dají bezkostry používat pro jakékoli běžné odvětví koňského sportu - drezuru, skoky, western... (viz typy v Čechách nejznámějších sedel Barefoot).
Lina225
XXX.XXX.131.91
Existují různé speciálně upravené bezkostry. Nevím, zda i skokové, ale drezurní speciály tam jsou.
Já jsem seděla jen v úplně obyčejném barefootu bez opěrek, takže nedokážu posoudit speciály, ale trenérka mě na poprvé varovala, že hodně lidí má s přechodem na úplně holé bezkostrové sedlo problém a neumí se v něm držet, natož aby v tom skákali. Mně osobně by hodně vadila i zvednutá přední rozsocha, do které se vkládá komorová výztuha. Pákrát jsem se do toho nechtěně praštila rozkrokem a nic moc teda
S tím špatným kontaktem musím také souhlasit, na poprvé mi přišlo, jak kdybych měla nohy metr od koně, ale jak říkám, drezurní speciály to můžou mít jinak.
Každopádně je to krásně pohodlné, kdybych byla vyjížďkář, možná si to i pořídím. Jinak ale asi ne..
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pozor, ne na každého koně je vhodné každé bezkostrové sedlo, a to i když bereme v úvahu "vymakané bezkostráče" a ne "levné náhražky"!
Mezi bezkostrovými sedly jsou sedla velmi kontaktní i sedla s horším kontaktem. Záleží i na koni a jezdci. Stejný bezkostráč může působit na jednom koni jako vysoce kontaktní a na jiném koni může mít jezdec dojem nohou kilometr od koně. Stejně jako je to u kostrových sedel. Navíc u všech typů sedel snižují kontakt i opěrky, tlusté dečky atd.
Váhu lépe rozloží kostrové sedlo. A to nepochybně. Potíž je v tom, že opravdu padnoucí kostrové sedlo je méně časté, než si majitelé koní a jejich jezdci myslí. Hlavně u kříženců nebo plemen majícících hřbetem daleko do "typického německého jezdeckého teplokrevníka", plemen se strmou lopatkou. A padnoucí bezkostrové sedlo je lepší než nepadnoucí kostra. Může padnout šířka komory, páteřního kanálu, tvar polštářů nebo ližin, ale někteří úplně ignorují lopatku koně, včetně některých sedlářů dělajících sedla na míru...
Co se týče zdravotních potíží koní jezdících roky pod bezkostráčem - tohle hraničí už s urban legendou. Ano, jsou koně, kteří mají potíže. Ale vzniklé nevhodným ježděním. Tito koně by pravděpodobně měli stejné potíže i pod kostrovým sedlem. Naopak spoustě koní se po přechodu pod padnoucí bezkostráč vylepšil zdravotní stav zad. Doporučuji facebookovou skupinu "Jezdím v bezkostře či na padu", je zajímavé číst hlavně příspěvky majitelů koní, kteří nechávají své čtyřnožce pravidelně kontrolovat chiropraktiky, fyzioterapeuty.
Nejvíce ve sportu je bezkostráč používán v endurance. I někteří vítězové Tevis Cupu bezkostráč používají. Doporučuji mrknout na stránku http://www.teviscup.org/. Do parkurů bych ho nebrala, přece jen nárazy jezdce do hřbetu při doskoku jsou a budou velké. Jo, něco jiného je občasný hobby parkur. Na lasování telat taky ne. Do drezůry klíďo píďo, jen je možné, že ve vyšších soutěží u nás není povolený. Jenže to je zřejmě věc určité...hmm.. zastaralosti v názorech některých lidí motajících se kolem drezůry (to přece nejde, aby koně mohli jet bez páky, to nepovolíme apod.). Na netu se dají snadno najít videa, z kterých je jasné, že i někteří (především klasičtí) jezdci trénují mimo závody v bezkostře nebo na felsattel, padu. A to kvůli lepšímu kontaktu s koněm a cítění hřbetu, každého pohybu zad.
Já jsem teda začátečník, ale v barefootu se mi jezdí docela dobře. Nemůžu sice porovnat s opravdu kvalitním anglickým sedlem, v takovém jsem neseděla (zatím). Na parkur to nebude (možná nějaký speciál bude), ale občasné skoky se prý dají. Na vyjdy je to ideální, koník je spokojený a rovnoměrně opocený...Pokud byste chtěla bezkostru, určitě nějakou lepší, levná sedla jsou vyhozené peníze, ničí koně a jsou nepohodlné.
Taky doporučuju skupinu na fb, poradí Vám.