Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2016 07:32
anobbona

XXX.XXX.84.98

Mám nyní srovnaný plac hlíny. Jízdárna je ve svahu, takže něco je vyhloubené do hlíny a něco zas navezené na povrch. Jízdárna je zatím hliněná a užíváme ji již třetím rokem, ale hned od počátku je problém s mokrými částmi, kdy ve dvou místech je jílové podloží, kde se skoro celoročně drží voda, takže když tam koně projdou, tak je to rozmatlané bahno, které ztvrdne a vespod je pořád voda a to se pořád promíchává a promíchává a dělají se dolíky (v podstatě vyschlé je to až přes léto, jinak je to pořád pod vodou)
Chci navést písek, ale nevím jak vyřešit ty mokré části. Geotextilii kvůli financím nedám, tak varianta je, že se naveze hrubší kamen, ten se zatlačí do hlíny a na to až dám písek, ale obávám se, aby ty kameny nevylézaly ven nebo nebyl povrch moc tvrdý. Včera padl i nápad na škváru - udělat povrch a na to až písek, to se mi i líbí, ale zas nevím jestli jde ještě škvára sehnat?
Máte někdo nějakou radu, či zkušenost jak máte jízdárny vy?

25.4.2016 20:44
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

anobbona napsal(a):
Mám nyní srovnaný plac hlíny. Jízdárna je ve svahu, takže něco je vyhloubené do hlíny a něco zas navezené na povrch. Jízdárna je zatím hliněná a užíváme ji již třetím rokem, ale hned od počátku je problém s mokrými částmi, kdy ve dvou místech je jílové podloží, kde se skoro celoročně drží voda, takže když tam koně projdou, tak je to rozmatlané bahno, které ztvrdne a vespod je pořád voda a to se pořád promíchává a promíchává a dělají se dolíky (v podstatě vyschlé je to až přes léto, jinak je to pořád pod vodou)
Chci navést písek, ale nevím jak vyřešit ty mokré části. Geotextilii kvůli financím nedám, tak varianta je, že se naveze hrubší kamen, ten se zatlačí do hlíny a na to až dám písek, ale obávám se, aby ty kameny nevylézaly ven nebo nebyl povrch moc tvrdý. Včera padl i nápad na škváru - udělat povrch a na to až písek, to se mi i líbí, ale zas nevím jestli jde ještě škvára sehnat?
Máte někdo nějakou radu, či zkušenost jak máte jízdárny vy?

No na škváru bych si dala veliký pozor kvůli kopytům koníků tedy, protože vzniká při spalování pevných paliv a při poranění chodidla koně může způsobit závažná onemocnění.Něco jiného je kamení a písek.

25.4.2016 21:36
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Nemáš li podloží budete se s tím prát na věky přírodu ani fyziku prostě neobejdeš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2016 21:38

Taky jsme nivelovali takto. Navozili jsme vrstvu hrubého štěrku, zaválcovali a na to vrstvu jemnějšího a na něj písek. Taky to mám z fin. důvodů bez oddělovací geotextiliové vrstvy. Ale je mi jasný, že s ní by to bylo daleko lepší.
Myslím, že pokud necháte ten štěrk zaválcovat těžkou technikou, mělo by to držet i v místech mokrých - tam to pojistěte buď vyšší vrstvou, kterou - jak jste říkala - zamačkáte do povrchu. Nejlíp by bylo v těch místech to nechat ještě kousek vybrat a navézt štěrkem, ale to je spousta práce a peněz...
Držím palce. Je fakt, že k tomuhle tématu člověk moc informací nenajde. Běžní stavaři si s tím neví rady, nebo umějí vymyslet pouze velmi drahé řešení a když jsem se obrátila na kamaráda - inženýra dálničních staveb (zkušenosti s různorodým terénem), tak mi spočítal sice nějaký hausnumera, ale vlastně jsem si to stejně musela vymyslet a realizovat podle svého... funguje to dobře. U nás je problém, že nám to v jednom rohu utíká a potřebuji to pojistit oddrenážovaným ztraceným bedněním, aby se mi při velkých deštích nevyplavovala jízdárna do vedlejšího výběhu prostě když není optimální terén a jsou omezené finance, je to docela oříšek, vyrobit funkční jízdárnu. Good luck!

26.4.2016 03:02
anobbona

XXX.XXX.84.98

Hhippie a jak vysokou vrstvu jste dávaly toho písku a jemného štěrku? Nevylézají ty spodní kameny ven?
Tony - možná pravda, ale já se kvůli tomu fakt stěhovat nehodlám a prostě tu jízdárnu vybuduju na tom co mám, jen pořeším jak tu přírodu a fyziku oblafnu
Lidi mi radí, že mám ty mokrá místa odvodnit (drenážní trubka), což je logické a věřím, že to pomůže a tohle zrealizuju, ona je vlastně mokrá jen ta část co je vybagrovaná do terénu - šlo se necelý metr do země, bohužel je tam jíl a vespod máme skálu Velké kameny že nemám dávat a dát jen písek, to zas váhám, jelikož když se to nezpevní, tak bude jízdárna hluboká...
Vím o jízdárně, která je podsypaná velkými šutry, má řekla bych i hlubokou vrstvu písku a při deštích je to do půlky zatopené a ještě ty šutry lezou nahoru...tomuhle bych se právě chtěla vyvarovat.
škváru jsem vyškrtla, jelikož u nás stejně nejde sehnat
Písek je nutnost, jelikož pouze hliněná jízdárna je sice fajn, ale při deštích se to prostě rozšlape, následně při suchu to sice zase koně ušlápnou na rovno, ale mastit se v blátě se mi už nechce.

26.4.2016 11:04

No, vždyť jsem říkala, že bych ještě zauvažovala o vybagrování té jílovité části a zasypání většími kameny - místo drenáže, když jste mluvila o financích a úspoře. Klasické drenážování není sranda - je to několik různých materiálů v konkrétních vrstvách po sobě jdoucích + drenážní trubky samozřejmě..
Z počátku jsem měla jízdárnu takto: (dávám za příklad, abyste se tomu vyvarovali, protože je tento způsob VELMI NEFUNKČNÍ!) - stržená svrchní vrstva hlíny (podklad se zdál být pevný), silnější geotextilie (ale ne ta tlustá, stavební), písek. Jízdárnu používám velmi málo, tedy není nijak extra zatížená. Po prvním menším dešti se propršela svrchní vrstva a začalo se dít to, že kopyto, jak nemělo pevnou oporu ve vrstvě pod pískem, se probořilo skrs pískovou vrstvu, "zaseklo" se do geotextilie a společně s kouskem hlíny jí při odrazu vytrhlo i s geotextilií nad písek... opravdu hrůza. Po pár měsících se to nedalo používat! A to jsem na tom neskákala. Tedy proto upozorňuji, že alfa a omega je, aby pod pískem byla velmi kvalitně utažená tvrdá vrstva (čehokoli), nejlépe oddělená pevnou geotextilií.
Nejsem žádný stavitel, jen popisuji svoje zkušenosti:
Mám tedy teď jízdárnu takto: hlína - kámen 32-63 mm - zaválcovat - kámen 0-8 mm zaválcovat nejlíp vibračním strojem, aby se zasypaly dírky mezi většími kameny - geotextilie v optimálním případě a na to teprv písek.
Občas se objeví navrchu nějaký kámen, ale je jich minimum. Je to proto, že jsem už nechtěla investovat tolik do svrchní vrstvy a tak nad velkým štěrkem není dostatek drobného, aby se to uzavřelo :( resp. ta geoška by samozřejmě byla nejlepší, ale to už bych se fakt nedoplatila. To už by se finančně pomalu vyplatilo udělat to podloží z tosiplastů (taky závratná částka) a na to rovnou písek...

26.4.2016 12:33
anobbona

XXX.XXX.84.98

Dík moc za příspěvek
geotextilie u mě nehrozí, nechce se mi fakt do toho investovat, když to nehodlám udělat sakumprdum pořádně.
Drenážní trubky mám teda představu, tak jak se to dělá u domu - vykope se jáma, vysype se šutry, položí se do spádu drenážní trubka a opět zasype šutry (je to rozhodně méně nákladné než ta geotextilie). Ovšem určitě bude stejně fungovat i to, že do mokrých míst prostě ty šutry jen zapravím i bez té drenážní trubky - zpevním povrch.
Právě původní záměr pouze vysypat písek na holou hlínu jsem zavrhla, když vidím jak hluboko se nyní v těch dvou místech koně prošlápnou, tak by tam muselo být min.40cm písku a to už je sakra hluboko pro koňské nohy.

26.4.2016 13:46

Rozumím.
Ona ta geotextilie má vícero opodstatnění - taky hlavně v tom, že se nebude dál vsypávat mezi menší kamínky štěrku a zmenšovat drenážní funkci podloží... ale mám to stejně.
A co se písku týče, zkuste se vyvarovat mojí další chyby - když jsme měli to podloží, nechala jsem navézt písek dle propočtů, rozhrnula ho a davaj. Jenže písek byl poměrně hluboký a tak ho zpočátku (i po uválcování) prošlapávali až na ten kámen (právě v tu dobu došlo k vytahání některých kamenů z podkladu - vlastně to byl stejný způsob ničení povrchu jako u té první verze hlína-písek - kdy se nemá o co to kopyto opřít a ve fázi odrazu se víc zarývá do podloží a "vyhrabává" spodní vrstvu..). Doporučuje se navážet písek postupně a ježděním udusat, a pak teprve navézt druhou, finální, vrstvu. Abyste se v tom neutopili ;) Ono i víc než 10 cm hluboký "čerstvý" písek je docela těžký povrch na ježdění..
No, prostě, hodně štěstí. Mám pocit, že to máte podobně jako já. Máte koně doma, ale chybí Vám možnost jezdit na celoročně sjízdném place... tak se plácnete přes kapsu a vybudujete jízdárnu. Ale zas aby jí člověk udělal podle toho, jak ví, že by měla vypadat a fungovala jako profi-plac, na to prostě peníze nejsou...

26.4.2016 14:25
anobbona

XXX.XXX.84.98

No trefila jsi to přesně, ono kdyby šlo jen o mě, tak mě osobně stačí louka nedaleko (ačkoliv tu jízdárnu velice ráda využiju), ale mám tady i cizí lidi, co chtějí prostě jízdárnu. Půlce lidí vadí, že je mokrá a nedá se použít, další půlka si libuje jak se to krásně boří a jak koně musí "makat", následně všichni svorně nadávají na to, že když to seschne je to rozryté a hrbaté a ať to nějak srovnám...(potom nadává ten na toho, že tam vlezl, když tam stála voda, ten zas nadává na toho, že tam musel prostě vylonžovat kolečko, po vánocích na mě byl i požadavek abych tu jízdárnu zastřešila).
Momentálně si zjišťuji ceny materiálu a pak budu opět budovat.

26.4.2016 23:33

Tyjo, názor, že když je to hluboké, je to bezva, protože koně musí makat...to je teda mazec. Člověk by měl chuť jim doporučit nějakou literaturu ohledně koňského pohybového aparátu...
Jasně, rozumím, každý děláme, co umíme :) já jsem zas závislá na tom, s koněm "něco dělat", takže jsem jízdárnu prostě "potřebovala". Navíc mi choděj klienti, pro které je prostě plac potřeba mít a tím, že jsme ve svahu, se jinak, než to vynivelovat a uhutnit, nedalo... taky se snad konečně dostanu k tomu, abych mohla začít učit i děti (snad i svý ), co pořád choděj, že se chtěj učit a já na to nemám kdy... a to si právě nedovedu představit, že někam vyjdu s koněm do prostoru, posadím na něj začátečníka a budu doufat, že mi ho neodveze (když pominu začátky na lonži)...

Přidejte reakci

Přidat smajlík