Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nattt

21.6.2016 09:29
Nattt

XXX.XXX.23.13

Ahoj,
moje kobylka se začla drbat jako muchař a přitom sem se u ní s tímto problémem nesetkala.a že by to na ni přišlo až teď se mi moc nezdá.(je jí 19let)
Napadlo mě jestli to není změnou prostředí? (Přesťehovali jsme se a okolo pastvin jsou potoky a rybník takže hmyzu je tu vážně dost) nebo že by to chytla od poníka ktery letní vyrážku má?
Oba dva jsou hodně vydrbaní hlavně ocas, hříva, hlava a záda(vypadá to jako by měli to samí)

Za jakékoliv rady jak proti odírání a svědění budu moc vděčná

21.6.2016 11:05
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Je dost pravděpodobné, že v předchozím ustájení bylo hmyzu méně /nebyl tak agresivní/ u vody je hodně muchniček, hovad a dalších potvor.
Takže ano kobyle je už 19, na tolik hmyzu nebyla zvyklá a pravděpodobně se u ní rozjela letní vyrážka / mušatost.

My to měli před lety, koně jsme koupili od chovatele / z centra vesnice, kde široko daleko voda nebyla, kůň chodil na výběh velmi omezeně/. Přestěhovali jsme ho do k řece na ustájení 12/12 do venkovního boxu... a začalo peklo! Jeho chovatel o jeho alergii nevěděl, u něho se nikdy neprojevila.

U nás nepomáhalo vůbec nic vyzkoušeli jsme různé repelenty, mastičky, nechali si poslat z Německa speciální deku / teď už je velký výběr i v ČR/ před 15ti lety tu toho moc nebylo:( Box jsme před každým vstupem koně vystříkaly, okna i dveře měl zadělané záclonami. V rozích boxu měl přidělané elektrické lapače, okolo velké mucholapky... kůň první sezonu sedřený a vydrbaný na krku, břiše, zádech, hlavě, ocas a hříva prakticky nebyly, kousal se i do nohou a všude měl krvavé boláky - do podzimu naprosto nejezditelný.

Každý kůň to prožívá s jinou intenzitou, ale jak se to rozjede, je velmi těžké to korigovat. Takže jsme to postupem času stále vylepšovali, mimo všech možných mazadel a té deky s břichem a krkem dostával do žrádla olej s česnekem, "velké množství pivovarských kvasnic" a lněného semínka. Postupně jsme objevili Neostomosan /což je dle mého nejlepší repelent - tedy alespoň pro nás/ a pak jsme se dozvěděli o KILL ITCH. Což považuji za bezkonkurenčně nejlepší přípravek na mušatost. Nicméně se musí začít mazat už tak duben, květen - tedy než se začne kůň drbat, pak jsou účinky opravdu super. /vyzkoušeno na 3 koních s letní vyrážkou/.

Koně jsem v tomto "domácím ustájení" u řeky měla další dvě léta, kdy už byl bez větších boláků, ale o hřívu přišel během léta tak jako tak, ocas také ke konci léta vydrbaný...

Pak jsme se přestěhovali do svého /sice k rybníku, ale hmyzu o mnoho méně/ a koník už jenom s KILL ITCHEM vypadal velmi dobře, zůstala pěkná hříva a ocas. byl bez příznaků:) za těch cca 12 let co stojí doma měl jen jeden rok trošku přidřenou hřívu, jinak by na něm nikdo nepoznal, že je muchař.

Nattt

21.6.2016 11:19
Nattt

XXX.XXX.23.246

Skusila jsem šámpón s teatree ale vubec nezabral, obědnala jsem i sitovku od tylu k ocasu bohuzel skoncila s velkymi dirami :( jsem zoufala.

21.6.2016 11:28
Oťásek

XXX.XXX.241.210

To chce deku z velmi pevného a přitom prodyšného materiálu. Před těmi lety stála okolo 5 tis.
Odkud jste?

Nattt

21.6.2016 13:15
Nattt

XXX.XXX.23.246

No snad nějakou najdu jsem ze Zábřeha na Moravě.

21.6.2016 14:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Doporučuji deky Bucas nebo Waldhausen, Loesdau.
Mám je vyzkoušené.
Kupuji zde
http://www.spokojenykun.eu/repelenty/http/www-spokojenykun-eu/repelenty/Sitove-deky-masky-trasne-c5-0-1-htm
Paní poradí, velká spokojenost.

21.6.2016 15:02
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Našla jsem zajímavý článek o letní vyrážce, kopíruji níže, s uvedeným krmením zkušenosti nemám, ale třeba někdo zkoušel a napíše:) Nicméně jsou to všechno jen články skládačky a bez celkově upraveného managementu se zlepšení dá jen těžko očekávat.

ČLÁNEK: /zdroj uveden pod textem/

Letní vyrážka je alergická reakce koňského organismu na štípnutí hmyzem, přesněji na látku, kterou hmyz vypouští do krve, aby se nesrážela. Normálně tato látka způsobuje jen svědění nebo pálení, které brzy ustane. U citlivých jedinců ale dochází k nepřiměřené alergické reakci organismu, kdy se do krve začne vyplavovat histamin a další zánětlivé mediátory. Tato reakce se nerozvine hned při prvním štípnutí, ale dochází nejdříve ke zcitlivění. Proto se mnohdy letní vyrážka začne objevovat až u tříletých koní.

Proč u některých koní k tomuto zcitlivění dojde, není vyloženě možné určit. Může to být genetika, metabolismus, plemeno, imunita, výživa apod. Je možné, že příčinou může být i nedostatek prvků jako je železo, zinek, měď nebo selen či nerovnováha mezi nimi. Taktéž mohou chybět organismu vitaminy důležité pro zdravou srst – B komplex, biotin a vit. A a E.

U těchto koní je mimo speciální péči a managment důležité dbát i na výživu. Měli bychom se snažit maximálně omezit škroby v krmné dávce a nepřekrmovat bílkovinnými krmivy. Krmná dávka by měla být navýšená o prvky důležité pro zdravou kůži a hojení, o kvalitní zdroje mastných kyselin a především omega-3 mastných kyselin, které mohou tlumit zánětlivé procesy v organismu. Krmivo NUTRIN Ekzema je vyvinuto speciálně pro koně s těmito kožními problémy, obsahuje všechny potřebné složky a vitamíny a je obohaceno o bylinky pro zlepšení vyrážky a zmírnění svědění. Důležitý je také nízký podíl obilovin a škrobů v tomto krmivu a fakt, že neobsahuje oves.

Dále bychom se měli vyvarovat nadměrné zátěži organismu chemickými látkami jako je např. očkování a odčervování v sezoně, nebo jej alespoň minimalizovat. Důležitá je podpora metabolismu a imunity.

A co zahrnuje speciální péče o koně muchaře? Především je nutné koni upravit denní režim dle potřeby – přes den chládek, vyhovující pastvina, možnost se schovat před hmyzem, případně box v chladné stáji a večer výběh. Při celodenním ustájení koní venku je potřeba koni zajistit speciální deku s maskou na hlavu (na každého koně je vhodné mít alespoň 2 deky pro případ roztržení nebo praní), pravidelně stříkat repelenty, denní koupele a ošetřování kritických míst. Pastvina, na které je kůň umístěn, by neměla být v lokalitě se zvýšeným výskytem hmyzu (např. u vody), mělo by na ni být dostatek míst k úkrytu a především by měla být denně čištěna a hnůj by měl být v dostatečné vzdálenosti. Po vlastních zkušenostech s takto postiženými koníky mohu za sebe doporučit včasné zadekování těchto koní a opravdu pravidelnou a důslednou péči. Pokud chceme jít jezdit, měli bychom si vybrat ideálně brzké ranní hodiny nebo večerní hodiny, kdy už létá méně hmyzu. Po každém ježdění je ideální koníka umýt od potu, nastříkat repelentem a opět zadekovat.

A především veškerou péči bychom měli započít v období nejpozději únor/březen. Čím dříve začneme, tím máme větší šanci zmírnit potíže a našemu koni pomoci.

Čerpáno ze stránek http://www.nutrin-professional.com/, snad se nebudou zlobit:).

21.6.2016 15:06
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Foto je pouze ilustrační...něco takového máme:) Sisi dala odkazy na deky za velmi přijatelné ceny. Jak to bude s odolností, těžko říct, roztrhnout se dá každá deka a když má kůň ve výběhu o co se drbat, tak je to hned. My tu naši máme přes těch 10 let a až na pár estetických nedostatků je stále funkční:).

21.6.2016 19:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Oťásek napsal(a):
Foto je pouze ilustrační...něco takového máme:) Sisi dala odkazy na deky za velmi přijatelné ceny. Jak to bude s odolností, těžko říct, roztrhnout se dá každá deka a když má kůň ve výběhu o co se drbat, tak je to hned. My tu naši máme přes těch 10 let a až na pár estetických nedostatků je stále funkční:).

Mám kobylu ve výběhu se stromy. Mnou uvedené deky mají vytahané nitky, ale roztržené nebyly.
Ovšem společným působením potu, sluníčka, deště, repelentů, mazání na odřeniny a rány a mechanickým ničením (při drbání), je materiál časem méně odolný.
Průměrně deka vydrží, při střídání 2-3 dek, praní 1 x týdně nebo dle potřeby, asi 3 roky. Ten třetí rok už je ale spíše jenom jako záloha, právě na vystřídání pro praní.
Také velmi záleží na zvolené velikosti. Deka nesmí táhnout, kůň je pak odřený. Když je velká, hrozí přetočení, přišlápnutí konce a právě to roztržení.
I to se mi stalo. Deka vydržela jeden den. Byla špatně nastavená. A také to byla jen běžná deka. Snad ani žádnou značku neměla.
Tohle vše a hromada dalších věcí je pro koně 24/7. Pokud je kůň v jiném režimu, je to pro deky velká úleva

Nattt

22.6.2016 06:09
Nattt

XXX.XXX.7.159

Na kobylu myslim ze nebude problem sehnat deku spis na toho fjorda deky s krcnim dilem proste nesedi , jinak se snazim hodne repelentovat a mazat co se da abych jim ulevila, a i presto se vrati z pastviny s 5cm ranami vydrbanymi az do krve

Urcite jeste skusim pozmenit krmeni.Treba to trochu zabere.

22.6.2016 08:34
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Sisi mám dotaz,

myslím, že jsme někde viděla fotku vašeho koníka v dece, která měla krk nahoře i s otvory na uši...nevím, jestli se nepletu. Byla tuším světlá s tmavým lemem. pokud takovou máte, zajímala by mě značka a Vaše zkušenost, případně srovnání s jinými dekami co jste zkoušela:) Děkuji.

22.6.2016 09:15
m i s i c k a

XXX.XXX.98.180

Oťásek napsal(a):
Sisi mám dotaz,

myslím, že jsme někde viděla fotku vašeho koníka v dece, která měla krk nahoře i s otvory na uši...nevím, jestli se nepletu. Byla tuším světlá s tmavým lemem. pokud takovou máte, zajímala by mě značka a Vaše zkušenost, případně srovnání s jinými dekami co jste zkoušela:) Děkuji.

Sice nejsem Sisi ale přidám zkušenost.

Máme muchaře, velikého chladnokrevníka. Deku máme ( po poradě s paní ze spokojenýkůň )

tuto http://www.spokojenykun.eu/repelenty/Bucas-BuzzOff-Full-Neck-sitovana-deka-d103.htm

Máme jí 2 měsíce, kromě potrhaných švů na břišním díle je deka pořád jako nová a je pro mě dokonalá - oproti minulým.. Má výborné zapínání na prsou které kůň nerozepne ( trochu se pod ním potí ) široký břišní díl, super kryje krk.

Asi máme výhodu, kůň je cca od půl 4 do 9 rána venku, jinak box. Takže deka nedostává tak zabrat. I tak s za tu chvíli co je venku válí tak 10x. Než začaly být hovada býval venku do oběda. Teď je to nejhorší období tak uvidíme jak bude kůň vypadat po něm.

Jinak k dece máme samozřejmě, tuto ( jelikož kůň má obří hlavu )

http://www.spokojenykun.eu/repelenty/Maska-Cashel-Crusader-s-usima-ruzne-velikosti-d40.htm

masku jsem k dece přišila. Kdybych měla vybírat další masku, vzala bych bucasku - ty máme na koních již několik let a jsou pořád funkční.

22.6.2016 14:13
m i s i c k a

XXX.XXX.98.180

Dnešní fotky.Potřebovali by jsme ještě o trochu větší deku, ale jsme rádu za tuhle. Je to velikost 170.

22.6.2016 15:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Oťásek napsal(a):
Sisi mám dotaz,

Ano, jedná se o tuto fotku. A deku Loesdau
http://www.loesdau.de/Fliegen-und-Ekzemerdecke-Fly-Protect.htm?websale7=loesdau&pi=54377&ci=20-fliegendecken

Deka je kvalitní, materiál pevný, perfektně vyřešený krk, dostatečně dlouhý, neshrnuje se. A je podložený saténem.
Mám ji čtvrtým rokem a stále funguje.
Ale, ustřihla jsem ten kus na hlavě. Pro muchařku je blbost, aby ji čouhaly uši. Nosí masky.
Zapínání vepředu jsem zrušila úplně. Kobča nemá problém s přetahováním přes hlavu. Mimo Bucasek mají všechny deky ten předek nevyřešený. Suché zipy se kroutí a zanáší, přezky koně tlačí, popř.odírají.
Další věc, břišní díl. Táhne deku na straně přezek dolů.Ta část je těžší, ( to mají dobře vyřešené Bucasky). Já jsem jako protiváhu na druhou stranu našila tunýlek a do něj dala řetěz ve stejné váze. Na vyrovnání. Deka a i ostatní deky se přestala/ly přetáčet.

Další sem měla Waldhausenky, slušná cena, dobrý materiál, krk krátký , suché zipy jednoduché nekryté, vytahávají nitě .Bez podložení.Předek opět upraven, břišní díl taktéž. V kvalitě vydrží 2 roky určitě, třetí rok spíš jako pojistka.

Letos jsem koupila Bucasku
http://www.spokojenykun.eu/repelenty/Bucas-BuzzOff-Full-Neck-sitovana-deka-d103.htm
bohužel jsem to neodhadla a koupila o číslo větší. Musela jsem šít.
Deka má velmi dobře řešené zapínání vpředu. Vymakaný díl na břiše.
Ale krátký krk, kobyle se shrnuje na plece jako se teď nosí ty tunely/šátky
Přichytila jsem ho k masce takovým udělátkem ze dvou kroužků a popruhu. Už nesjíždí, ale kus (cca 20 cm) chybí v místě, kde se kobyla ráda drbe.
Bez podložení.

To podložení je u muchařů velké plus. Mazání deky ničí. Deky se zanáší, UV filtr přestává filtrovat
Pro zdravé koně to ale není problém, nedřou si krky.

Cenově je to od nejlevnější Waldhausen, Loesdau, Bucas.

Myslím, že ten, koho to nezajímá, rychle přeskočí
Jinak, pokud budete potřebovat, pište do vzkazu ve vizitce.

22.6.2016 15:29
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Super, děkuji za vyčerpávající odpověď. To je příspěvek, který má vypovídající hodnotu každodenního dlouholetého uživatele, který vyzkoušel více značek. Přesně tahle fotka se mi vybavila:) :).

22.6.2016 16:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Oťásek napsal(a):
Super, děkuji za vyčerpávající odpověď. To je příspěvek, který má vypovídající hodnotu každodenního dlouholetého uživatele, který vyzkoušel více značek. Přesně tahle fotka se mi vybavila:) :).

Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík