farfar

XXX.XXX.48.22
Prosím o vaše rady a názory, nějak nevím co vybrat... :(
Nikdy v životě jsem nedekovala, mám klisnu 14let, vždy byla v ustájení 24/7 nebo 12/12, nedekovaná, bez problémů.
Teď je ale klisna v rekonvalescenci po těžké operaci na klinice, zatím je zavřená ve venkovním boxe, takže v závětří, ale blíží se doba kdy bude chodit i do výběhu.
Je dobře nasrstěná, ale strašně zhubla - sena má dostatek a dobré kvality, ale ten stres a bolest asi udělala své - opadla jak tukem tak svaly.
Místo kde je ustájena je na konci vesnice, mezi poli, je tam dost větrno. Možná proto budu muset dekovat až půjde ven, nejsem si jistá jestli před tím větrem ochrání jen srst, když jinak nemá moc sádla, a pohybem se taky nezahřeje, bude mít ze začátku jen malý výběh pár metrů, aby nelítala (instrukce z kliniky).
Už mám koupenou pláštěnku nezateplenou, čistě jen proti profouknutí, ale chtěla bych přikoupit ještě zateplenou deku. na výběr je 100g zateplení, nebo 300g...
Kdyžg těch 100 se mi zdá málo, a 300g zase moc (kamarádka ze stáje říká, že 300g svému stařečkovi který není moc nasrstěný dává jen v nejkrutějších mrazech).
Co myslíte? Jakou vybrat?
lina225

XXX.XXX.131.91
Pokud je skutečně po operaci, má zhoršenou imunitu a není v dobré kondici, je deka na místě. Slušně nasrstěnému koni by ale měla nezateplená deka stačit - já tedy preferuji pláštěnku podšitou flísem, holá plachta mokrá studí.100g deka se s pláštěnkou s flísem dá teplotně zhruba srovnat, takže doporučuju tu.300g dávám teď v -10 °C na úplně nenasrstěného koně.
farfar

XXX.XXX.48.22
Děkuju Lino. Ta pláštěnka podšitá je, ne flísem ale takovou hladkou ale příjemnou látkou. Jen holá studená plachta to ale není
Moje zkušenosti s dekováním jsou nulové, tak v tom teď trochu tápu.
Tam jde spis o to, ze pokud date koni plastenku s fleesem, prilepi se koni chlupy k telu, pokud promokne, bude chladit primo zada, takze nezadouci efekt. Ve Vasem pripade bych davala aspon tu 300, kde ta izolace proste je. Vami zakoupenou deku bych davala pri teplotach kolem nuly a za idealnich povetrnostnich podminkach.
farfar

XXX.XXX.48.22
Polárko, ta pláštěnka právě flees nemá, má podšívku, ale hladkou. Brala jsem jí čistě jen jako barieru proti větru.
No není deka jako deka, já mám na bábu, pro dobrý pocit v počasí kolem nuly a níž deku s jen 100 g zateplením, pro dobrý pocit. Rozhodně mi to 100 g zateplení přijde víc než fleecka. Na koně se mi nic nepřiplácne ani když je deka mokrá chlupy má slehlé jen v místech kde se deka výrazně dotýká tedy kolem krku a na oblasti kyčlí. Pokud je kobylka hubená a momentálně zvyklá v boxe tak bych volila nějaký kompromis a deku bych volila se zateplením cca 150–200 g. Ta tenká plaštěnka co máte se pak využije až se oteplí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ bude mať kobyla vo výebu seno a bude sa zahrievať jedlom, tak by slabšia deka mala stačiť.
Časom uvidíte, prinajhoršom kúpite ešte jednu teplejšiu deku. Ináč pokiaľ máte dobre padnúcu deku a trochu vôle v nej, dá sa pod ňu dať ešte byčajná fleecová, ako núdzové riešenie.

Nebo, pokud nestoji v desti/snehu, coz vzhledem k okolnostem nepredpokladam, bych zkusila teplejsi stajovku, kobyla nam v tom chodi naprosto bez problemu a mysli ze pomerne prijeme hreje.
Klisnaklisna

XXX.XXX.42.151
lina225

XXX.XXX.131.91
polárka.15
napsal(a):
Tam jde spis o to, ze pokud date koni plastenku s fleesem, prilepi se koni chlupy k telu, pokud promokne, bude chladit primo zada, takze nezadouci efekt. Ve Vasem pripade bych davala aspon tu 300, kde ta izolace proste je. Vami zakoupenou deku bych davala pri teplotach kolem nuly a za idealnich povetrnostnich podminkach.
Každá deka bude přece chladit, když promokne. To se prostě nesmí stát.. a ani by nemělo, pokud neleje celý den jak z konve a nekupujete starý opotřebovaný šmejd. Nepodložená mokrá deka ale i nepromočená do zad chladí, proto je fajn ten flís, který to odizoluje.
300 je za mě zbytečně moc, víc jak 200 bych nedávala. A stájovku také ne, profoukne :).
farfar

XXX.XXX.48.22
Děkuju vám všem za rady.
Jestliže je kůň po těžké operaci, ve velmi hubeném stavu, ve venkovním boxe a hlásí mrazy a mimořádné větrno, rozhodně bych nešla níž než do 300g, ideálně i větší zateplení 400g aspoň na zádech a rozhodně nepromokavou, ale prodyšnou variantu i s krčním dílcem. Bohužel se sice bavíme o částce kolem 3000 Kč (a lepší je mít dvě na výměnu pro jistotu), ale jestliže jste už zainvestovala tolik tisíc za operaci, tak tohle už je pakárna.
I když bude mít přístup ke kvalitnímu senu, nemá z čeho topit v rámci tělesné konstituce, svaly a tuk podle zadavatelky nikde.
Jinak řečeno:
- potřebuje energii na rekonvalescenci (uzdravování)
- potřebuje energii na přibírání
- potřebuje energii na topení, aby neumrzla
- potřebuje energii na základní pohybovou aktivitu
Je to tak obrovský výdej energie, že to seno samo o sobě není schopné pokrýt i kdyby futrovala 24h denně, což určitě nebude. Je potřeba koni pomoct aspoň teplou dekou a částečně zmírnit tu obrovskou potřebu energie. Seno a kvalitní jádro se postará o zbytek.
Nebo stojíte o to, aby se k problémům, které má, resp.měla, ještě přidaly prochlazené ledviny? To je taky zážitek...
Tohleto není standardní případ venkovně ustájeného zdravého koně v dobré kondici, takže nic, co by se dalo srovnávat se zkušenostmi většiny z přispívajících.
Je pravdou, že pokud nyní zadekujete, a pokud tedy zázračně nepřibere do měsíce moc kilo, aby šla označit za zvíře v dobré kondici, tak už budete muset dekovat až do jara. Nebude to mít ale vliv na další zimu, pokud se jí koník dočká v dobré kondici.
Mám koně v dobré kondici, který má jemnou zimní srst. Resp myslela jsem si, že je dostačující do chvíle, než mi začal neochotně pracovat, hodně čural a byl hodně skleslý a hodně hubnul. Jakmile se zadekoval stáj 300g+ven 300g, najednou jak kdyby mávnul kouzelným proutkem. Během měsíce nabral na váze, energie má na rozdávání a problém s močením taky přestal. A to šlo o zdravého koně.
U vašeho koně v rekonvalescenci bych s hodně teplou dekou neváhala ani minutu, kór kdyby mě jeho léčba už přišla na šílené prachy.
Pokud bude kobyle moc horko, poznáte to, ale pochybuju, že jí bude v 300g v současném stavu horko.
farfar

XXX.XXX.48.22
Alfi, děkuju za podnětný příspěvek.
Klisna bude zavřená ještě cca 2 týdny (má být zavřená 6 týdnů od propuštění z kliniky).
Je ve venkovním boxe, který má místo dveří pásku, takže pokud venku nefouká, má tam stejnou teplotu jaká je venku, pokud fouká tak tam má samozřejmě komfortněji.
Nasrstěná je opravdu dobře, to oholené břicho rychle zarůstá.
Na klinice jsem to samozřejmě konzultovala, a dva lékaři se vyjádřili, že pokud do ted byla 24/7 tak dekovat netřeba... ale začíná mi hlodat, sice jsem jim popisovala naše podmínky, ale přece jen to neviděli...
Je zatím jen na seně, vždycky byla VELMI dobře krmitelná a je dlouhodobě bez jádra, i v zimě, a přesto vždycky byla i v zimě spíš tlustá. Podle kliniky pokud doted nebyla na jádro zvyklá, tak nemáme dávat, aspoň těch prvních 6 týdnů. Pak by asi bylo dobré něco dávat, snad existuje něco energetického, a zároveň moc nezatěžujícího trávení (měla rozřízlé tlusté střevo, naštěstí nemuseli kus brát)
každopádně děkuju.

Osobní zkušenosti mám malé/ staré fjordině jsem dávala kdysi pláštěnku, jen nepromokavou a proti větru, bez podšití/, někdy jsem pod ni hodila na hřbet slámu nebo fleesovou odpocku, na vbyschnutí po práci v chlupu na 24/7/.
Kdybych řešila teď, koupila bych 300g, bucasku, s prodloužením na krk..
horsana je vet, rumba zkušený chovatel dvacítky koní mnoho let, svapu a nitka čtu mnoho let a pozorně, dtto kotys:
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1330072
s tím krmením po kolice: buď se držte svých vetů a postupu doporučeného klinikou, nebo poproste ing Mechovou v rámci poradny na EQ:
http://www.equichannel.cz/vanocni-darek-pro-vas-rozjizdime-poradnu.
lina225
napsal(a):
Každá deka bude přece chladit, když promokne. To se prostě nesmí stát.. a ani by nemělo, pokud neleje celý den jak z konve a nekupujete starý opotřebovaný šmejd. Nepodložená mokrá deka ale i nepromočená do zad chladí, proto je fajn ten flís, který to odizoluje.
300 je za mě zbytečně moc, víc jak 200 bych nedávala. A stájovku také ne, profoukne :).
Není deka jako deka, asi moc zkušeností nemáte...

Dotaz
napsal(a):
Můžu otázku "mimo soutěž"?
Myslíte, že se dají deky vrstvit? Třeba právě flísku pod obyč. pláštěnku?
Prečo by to nešlo? :)
Podstatné je akurát to, aby boli deky dostatočne veľké na to, aby neškrtili, hlavne tá vrchná. Písala som to vyššie, myslím, že to by mohlo byť riešením v tomto prípade, kúpiť tú ľahšiu(keďže kobyla má zimnú srsť) a v prípade potreby navrstviť.
Svatava

XXX.XXX.70.17
Dotaz
napsal(a):
Můžu otázku "mimo soutěž"?
Myslíte, že se dají deky vrstvit? Třeba právě flísku pod obyč. pláštěnku?
Určitě dají, v Angli se to dělá běžně (a klidně až 4 vrstvy).
Tuto konkrétní kombinaci ale nedoporučuji, fleecka jako poddeka tahá chlupy a snadno koně odře na plecích, navíc obvykle střihem není ideální na to, aby ji ten kůň na sobě měl dýl než pár desítek minut na odpocení-snadno se přetáčí a klouže za kohoutek, kde dělá neplechu.
Jinak teplotní komfort je hodně hodně individuální, ale pokud je kobyla pořádně chlupatá a nikdy nebyla zadekovaná, tak bych určitě nehysterčila s 400gr dekou. Nasrstěný kůň může být celou zimu v pohodě s pláštěnkou podšitou fleecem, nicméně tahle kobyla není zdravotně úplně ok, takže bych asi po nějaké gramáži sáhla (tak 200-300gr, ne víc). nicméně ve chvíli kdy se oteplí se ti pod termodekou kůň začně potit, byť to ještě nebude na nepodšitou pláštěnku, takže pak dojde na tu deku s fleecem. Nebo můžeš místo dvou až tři dek pořídit jednu slušnou (tedy i dražší) s velkým teplotním rozpětím jako je Smartex od Bucasu.
Pakoň

XXX.XXX.180.82
Ano souhlas Bucas je dobrá volba.