Jandad
XXX.XXX.130.186
Ahoj, ráda bych vás poprosila o radu, či podobnou zkušenost nebo třeba jen názor. Děkuji![]()
Mám nyní v únoru pětiletou CT kobylku. Mám jí od jejích dvou let, učila jsem ji všechno. Kobyla je tvrdohlavá a strašně ráda zkouší lidi, je to ten typ, že jakmile by s ní šel pracovat někdo jiný než já, dělá že nic neumí, nechce jít, zasekává se atd. Dokonce dělá že se bojí věcí které vím, že pro ní nejsou stopro problém, jen aby dotyčného rozhodila a bylo po jejím. Lidé mi říkají že je to potvora, ale já mám ten názor, že je velmi chytrá a taky šikovná a když je pro ni člověk čitelný a samozřejmě mu věří a respektuje ho, je to zlatý kůň, projde všechno, udělá, co mi na očích vidí. Takže to že neposlouchá ostatní mi zas tak nevadí, mám ji spolu s dalšími třemi koňmi doma, takže ani není třeba. Alespoň vím, že mi ji nikdo neukradne :-D Taak a teď ke mě a k.ní, ja s ní samozřejmě také často "bojovala", chvíli mi trvalo naladit se s ni na stejnou vlnu, navíc kdykoli jsem měla pocit že je to parádní a všechno super, vymyslela věc aby mě vyzkoušela. Vždy to.bylo něco, co normálně zvládá, ale najednou jakoby to.byl neřešitelný problém. Jelikož se to stalo víckrát, víceméně mi to potvrdilo, že pro ní ještě nejsem natolik silný a věrohodný vůdce aby me čas od času neotestovala. Jen podotýkám, že kobylka mě neohrožuje a rozhodně nejsem ten typ že by jí všechno prošlo. Snažím se najít nejlepší způsob jak odstraňovat tyhle její výmysly co nejefektivněji, aby konečně pochopila, že už mě testovat nemusí. Tzv. Pokud bych na.ni začala řvát, jenom v jejích očích klesnu. Většinou vyhrávám trpělivostí a pozitivní motivací. Jinak si nemyslím, že by mi nevěřila, krásně se na.mě napojuje, běhá za mnou jako pejsek, přiběhne na zavolání, děláme různé kousky jako poklonu atd, baví jí to. Na tlak ustupuje na pouhé ukázání.
Nyní vymyslela, že si nechce nandat uzdečku. Zní to jako banalita, ale už se s tím pereme týden a já opět fakt nechápu, jak na.tohle přišla, když přes rok ji nosí úplně v pohodě, dává na povel hlavičku dolů, udidlo schramstne bez přemlouvání. Najednou, když jsem jí jako obvykle šla dát uzdecku, začala zvedat hlavu a uhybat na.všechny szrany. I když je na volno tak ona.neodejde, prostě jen zvedne hlavu tak abych na.ní nedosáhla. Je vysoká a ví to :-D.. zkoušela jsem i přes pamlsek, unavit ji, vyjasnit si pozice (vyhnání na kruh), trpělivost, chválu..no zatím nic nezabralo. Uzdecka je pořád stejná, kobylka nemá žádné oderky na hlavě co by způsobily bolest ( a ohlavku si nechá v pohodě). Pouze jsme jí dělali zuby. Taak omlouvám se za dlouhý dotaz, pokud jste to někdo přečetl až sem, velice děkuji.
A co ty zuby? Na úkon byla přivázaná, dostala rozvěrač, přispaná, dělal to někdo cizí.Možná ji tento zážitek trochu odradil od dalšího sahání do huby
Pokud nepotřebujete nutně uzdit, chvilku bych to vynechala.
Pak, až se odhodláte, zkusila bych se předem vyhnout rizikům typu zvedne hlavu, uteče apod.Takže kobylu v boxu vyvázat na ohlávce a uzdečku šupnout přes.Třeba.Abyste si nevytvořila zlozvyk.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.118.20
Zdravím :) Za sebe, takové koně mám nejraději, kteří mají vlastní hlavu a názor. S těma mně práce nejvíce baví, protože i mně udržují ve střehu a zadávají mi podnět k přemýšlení a vymýšlení. K problému - za mně, pokud Vás to nezdržuje a příliš neomezuje, nechala bych jí čas, a v klidu "zkoušela" dále. Mně to udělal kůň jeden s užděním, druhej se sedlem. Řešila jsem to z počátku jako Vy, pak jsem se na to "vykašlala", na koně dosáhnu, protože jsem vysoká, a se sedlem se to prostě trpělivostí a důsledností vyřešilo také. Ne za týden, ale tím, že já jezdit nepotřebuju, tak čas pro mně není problém :)Prostě jsem při každém uždění/sedlání ignorovala jejich nechtějí, "nějak" jsem je ustrojila, a časem přišli asi na to, že stejně to jinak nevyřeší. A se zubama to může samozřejmě souviset také, pokud jste dělali s rozvěrákem a "naživo", tak má prostě nyní takovou zkušenost, že "něco v hubě je nepříjemné", opět bych vsadila na čas. Ale pouze můj názor z toho co čtu, může to být samozřejmě úplně něčím jiným
Přeji ať se Vám brzy podaří problém vyřešit k Vaší spokojenosti.
Jandad
XXX.XXX.130.186
Dekuji moc za reakce, na zoubky byla přispaná, a nebyla uvázaná, měla hlavu na mém rameni. Veterinarku zná a dokonce ji má ráda (jinak si drží od cizích odstup). Určitě si ale rozvěrač uvědomovala, je to tedy možné že si to spojila takhle..zuby jsem jí dělala poprvé. Já jsem také ráda za to jaká je, už mě toho tak strašně moc naučila.. asi vyzkouším jak říkáte, dát chvíli od uzdecky pokoj. Jezdíme na udidle i na bezudidlovce tak kdyztak vezmu bezudidlovku. Navíc teď jsem kobylce léčila sarkoid v místě podbrisaku, takže už tři měsíce skoro nejezdime, pouze občas bez sedla, jinak vychazky nebo prace ze země na jízdárně, hry a učení se novým kouskům, tak ji ani teď nutně nepotřebuji
. Během těch tři měsíců jsem ji uzdecku občas dávala aby "nezapomněla".. tohle začalo po těch zubech. Tak možná opravdu to má souvislost.
Jandad
napsal(a):
Dekuji moc za reakce, na zoubky byla přispaná, a nebyla uvázaná, měla hlavu na mém rameni. Veterinarku zná a dokonce ji má ráda (jinak si drží od cizích odstup). Určitě si ale rozvěrač uvědomovala, je to tedy možné že si to spojila takhle..zuby jsem jí dělala poprvé. Já jsem také ráda za to jaká je, už mě toho tak strašně moc naučila.. asi vyzkouším jak říkáte, dát chvíli od uzdecky pokoj. Jezdíme na udidle i na bezudidlovce tak kdyztak vezmu bezudidlovku. Navíc teď jsem kobylce léčila sarkoid v místě podbrisaku, takže už tři měsíce skoro nejezdime, pouze občas bez sedla, jinak vychazky nebo prace ze země na jízdárně, hry a učení se novým kouskům, tak ji ani teď nutně nepotřebuji
. Během těch tři měsíců jsem ji uzdecku občas dávala aby "nezapomněla".. tohle začalo po těch zubech. Tak možná opravdu to má souvislost.
Rozhodně to má souvislost. Je dokonce i možné, že se při úpravě zubů v hubě vytvořil či projevil nějaký problém, který tam předtím nebyl/neprojevoval se - asi bych začala tím, že bych zavolala doktorce, která zuby dělala, a zkonzultovala bych to s ní.
Jandad
XXX.XXX.130.186
Určitě, má i tento týden přijet na očkování, tak to s ní proberu, máte pravdu. Je mi jen divné, ze kobylka se bránila udidlu hned jak ho viděla, kdy ho ještě po těch delanych zubech neměla v hubě, tak nemohla vědět, jestli ji tam bude udidlo vadit.. tudíž mi to připadá spíš jen že si to spojuje s tím rozveracem že jí chci dat něco do pusy.
Může být, rozvěrač není pro koně příjemný. Ale než začnete řešit problém "výchovný", vždy je lepší se ujistit, že neplyne z problému zdravotního:)
Až když bych si byla jistá, že v hubě problém aktuálně není, začala bych s "učením" braní udidla přes odměny, abych přepsala špatnou zkušenost.
Jandad
napsal(a):
Zaujalo mě, že jste léčili sarkoid v místě podbřišáku. Mám stejný problém, ráda bych se vás na pár věcí zeptala, kdyby to nevadilo. Mohla by jste mi napsat na nktoman@seznam.cz ? Napsala bych vám zprávu, ale nejde to.
Děkuju
Jandad
XXX.XXX.130.10
Určitě nevadilo, ráda předám zkušenost.;-), napíšu vám mail.