janne.podoli
XXX.XXX.47.51
Dobrý den
mám takový problém. Mám doma dva valachy A1/1 jednomu bude 14 roků a druhému je 9 roku. Oba dva mi ochabují ve svalech. Seno mají ve výběhu celý velky kulaty balík ( každý sám pro sebe) krmím šrotovaným ječměnem. Ale stále ochabují. Potřebovala bych vědět kolik kg může plnokrevník pozřít tak abych je neschvátila. Ale tak aby oba dva krásně přibrali a byli opět kulatí jako na jaře, v létě a na podzim. Co mi radíte abych udělala pro moje krasavce? Chci aby zase byli krásní a kulatí. Myslíte že je to tou zimou? Konika jsem již měla ale byl ustajený. Nyní je mám už rok doma a v loni v zimě to bylo v pohodě. Akotát teď jak přišli ty mrazy tak mi ochably oba dva jeden víc jeden min. Ten starší je na tom trochu víc zle než ten mladší. Poradte mi se vším ohledně krmení a dávkování šrotovaného ječmene. zasílám foto toho mladšího. Ten starší to má mnohem vic opadlejší.
A jezdíte?
Koně opadají od zad, horní linie, a zůstávají jim břicha, protože nepracují.Starším to jde všeobecně rychleji dolů a hůře nahoru.A záda u plnokrevníka nenakrmíte
Fotka se žádná neukazuje.
Jinak, krmit nemusíte výhradně ječmen, nebo tedy ječný šrot.Klidně dejte i kukuřičný, ten je dobrý na přibrání.Nebo sladový květ.
Máte li mačkač, je dobrý i mačkaný oves.Takový vyvážený.
Nebo nějaké otruby.Ovesné, pšeničné, podobné jsou cukrovarské řízky.Namočené vám pěkně nabobtnají.
Záleží, co je ve vaší oblasti nejdostupnější.
"Koně opadají od zad, horní linie, a zůstávají jim břicha, protože nepracují.Starším to jde všeobecně rychleji dolů a hůře nahoru.A záda u plnokrevníka nenakrmíte "
Velký omyl. Velké břicho nerovná se nakrmený kůň, ve skutečnosti se u body scoringu k břichu vůbec nepřihlíží. Hodnotí se právě horní linie (hřeben krku, oblast kohoutku/lopatky, beder a kolem kořene ocasu), a pak oblast žeber. To "opadání ze svalů" nastává až ve chvíli, kdy tělo nemá z čeho brát a sahá do svalů.
Ječmen ani šrotovaný není bůh ví jak dobře stravitelný (lépe ho vařit) a popsaná krmná dávka postrádá tuky (zdroj rýžové otruby, lněné semínko, slunečnice, oleje..) a pro koně v horším výživném stavu by bylo patrně vhodné dodat i bílkoviny (zdroj vojtěška, slaďák, konopné výlisky...), přidala bych taky alespoň základní minerálku. Řízky jsou taky fajn, energeticky jsou srovnatelné s ječmenem, ale lépe stravitelné a kůň v nich do sebe dostane hodně vody.
Kolik se dá krmit závisí na tom, kolikrát denně krmíte - kůň by nikdy neměl dostat v jedné dávce více než nějakých dva, dva a půl kila jádra - ideální je více menších porcí.
Neváhala bych a nechala si poradit od nezávislého výživáře.
A samozřejmě to co už tu asi všechno padlo - zuby, krve (selen), kopro...
Uživatel s deaktivovaným účtem
... a prípadne deka.
Nie je to tak dávno, čo kondíciu svojho mladého koňa riešila tu faune slečna, nakoniec sa zistilo, že koňovi bola skrátka zima...
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3248984/extra-specialitka-kohutik-sedlo#a3256242.
Osobně- taky bych dále nenavyšovala dávku ječmene, je pro koně hůře stravitelný. Nejlépe stravitelnou obilninou je pro koně oves, nemají-li po něm problémy s naměrnou vzrušivostí.
Obecně ale navyšovat dávky obilovin pro rychlejší přibrání není moc vhodné.
Otruby- ovesné, pšeničné - jsou v podstatě jen balast s minimální výživnou hodnotou, naopak rýžové jsou pro hůře krmitelné koně velmi vhodné.
Na nabrání jsou dobré cukrovarské řízky (nutno máčet!), jako zdroj bílkovin zmíněná vojtěška, a jak píše Svatava, tuky - extrudovaný len, rýžové otruby, olej - stačí obyč. řepkový, zvykat postupně, lze navyšovat až na dvě deci.
Pro plnokrevníky je zásadní dostatek sena, to píšete, že mají.
To, co jim v mrazech opadlo, nebudou svaly
Spotřebovávají prostě více energie z potravy na udržení tělesného tepla. Pokud budete hubnoucího koně ještě navrch "nasvalovat" prací v terénu, zlepšení výživové kondice se nedočkáte. Opadlého koně je nutno nejdřív řádně nakrmit, až poté může tvořit svaly.
Hubnoucí koně bych v zimě zadekovala.