Znám pár kříženců. Matky A1/1 otec appa. Bohužel jsou z toho nepodaření plňasi. Prostě podvraťáci a ještě nehezcí.
Indiáni, kteří chovali appy věděli, proč jsou koně takoví, jací jsou.
Angličani, kteří vytvořili plemeno A1/1, také věděli, proč zrovna takové koně.
Nerozumím, proč tato dvě odlišná plemena křížit.
Pokud je mi známo, tak křížení A1/1 s americkými plemeny je časté, plemenná kniha appa je otevřená pro A1/1, takže hříbě může být zapsáno jako appaloosa.
A1/1 se používá k zušlechťování mnoha plemen, přičemž hříbě se poté nebere jako kříženec. Jak vypadá vzhledově, to už je otázka vkusu každého soudruha
Terven
napsal(a):
Pokud je mi známo, tak křížení A1/1 s americkými plemeny je časté, plemenná kniha appa je otevřená pro A1/1, takže hříbě může být zapsáno jako appaloosa.
A1/1 se používá k zušlechťování mnoha plemen, přičemž hříbě se poté nebere jako kříženec. Jak vypadá vzhledově, to už je otázka vkusu každého soudruha
Ano to máte pravdu mají PP a jsou zapsání jako appaloosa ale do appaloosy mají velmi daleko. ne všichni, ale těch povedených bude pomálu.
smiles
napsal(a):
Máte pravdu byla jsem se na jednoho podívat a je to tedy smutné spojení
Na jakého? V inzerci jsem našla 2 takovéhle křižovatky a vypadají dobře.
Poznala jsem 5 app, vesměs příbuzných, a přesto byla každá povahově jiná. Takže pak jde dost těžko říci, jaký bude jejich kříženec, když i jedinci téhož plemene (a to asi platí pro všecha plemena) jsou tolik rozdílní.
keira
napsal(a):
Na jakého? V inzerci jsem našla 2 takovéhle křižovatky a vypadají dobře.
Poznala jsem 5 app, vesměs příbuzných, a přesto byla každá povahově jiná. Takže pak jde dost těžko říci, jaký bude jejich kříženec, když i jedinci téhož plemene (a to asi platí pro všecha plemena) jsou tolik rozdílní.
Myslím, že je to tím, že v Česku chovatelé koukají na "puntíkatost" nikoli na kvalitu chovných koní. Původní appy, dovezené z Ameriky, byly jiné, jak charakterem, tak vzhledem.
Typickým představitelem původní appy je chovný hřebec Crazy Legs Luck. Tento dovoz se opravdu povedl.
Appa s tenkým krkem, na vysoké noze, ale hlavně "melírovaná" je bohužel v mnoha případech dnešní skutečnost.
Co je ovšem zajímavé, že v poptávce po appách většina zájemců požaduje koně "bez příměsy A1/1 krve", což o něčem svědčí.
Je fuk, jak namíchanou krev má valach, pokud je v typu a dobré povahy. Ale kobyly by neměly být namíchané. Jen Bůh ví, kdy krev A1/1 převáží nad krví appa a jaký kříženeček vám z toho vyleze.
Na fotkách Crazy. Typická hlava a typická figura jedné z prvních dovezených appaloos, k nám do Česka. Fotografie jsou stažené, nikoli mé.(Já ho mám jen na papírových fotkách).
Terven
napsal(a):
Zušlechťování se provádí kvalitními hřebci a ne chovem na nekvalitních klisnách. To znamená na vybrané APA klisny kvalitní A 1/1 hřebec. to je zušlechťování.
jari
napsal(a):
Zušlechťování se provádí kvalitními hřebci a ne chovem na nekvalitních klisnách. To znamená na vybrané APA klisny kvalitní A 1/1 hřebec. to je zušlechťování.
Jari, máte fotku nějakého takto kříženého koníka? Docela by mě to zajímalo.
Zatím jsem tedy viděla jen ty málo pěkné potomky.
jari
napsal(a):
No...ano...ale to je reakce na mě?
O nekvalitních klisnách nic nepíšu...o křížencích matka A1/1, otec appa, píše sisi.
Zadavatelka též neupřesnila, kdo je otec, kdo je matka.
Trošičku odskočím k podobnému křížení. Appa je jediné americké plemeno, která se dá "křížit" s arabským plnokrevníkem a dostane ofiko papíry.Vvelmi pěkná zvířata měli Konopáskovi, kde měli velmi dobré klisny appa a připouštěli arabským hřebcem. Potomstvo bylo opravdu vydařené a sportovně úspěšné. Přiznám se, že se nevybavuji, že bych kdy viděla nějakého potomka po appa klisně a A1/1 hřebci. Co mě ale vadí asi nejvíc, že už jsem viděla i nabízet hřebce na připouštění ( dle mě i za nepřiměřeny připouštěcí poplatek ), kdy matka A1/1, otec appa. Majitelé pouštěli tohoto hřebce i na plnokrevné klisny. Kde potom u narozeného potomstva je ta appa?
ttteruna
XXX.XXX.19.164
Osobně jsem měla možnost potkat 3 takové koně otec Drest to impress a matka A1/1. Musím říct, že dodnes jsou to pro mě ti nejbáječnější koně, s výbornou povahou ale také exteriérově velice zajímavý s krásnými prostorovými chody :) nikdy bych neřekla, že jsou nehezcí nebo něco podobného, jak je uváděno výše :) za mě rozhodně ano.
ttteruna
XXX.XXX.19.164
Drestovi potomky z A1/1 je možné vidět také tady:
http://goldway.cz/clanek/72/.
ttteruna
napsal(a):
Drestovi potomky z A1/1 je možné vidět také tady:
http://goldway.cz/clanek/72/.
První kříženci, kteří nevypadají blbě.
ttteruna
XXX.XXX.19.164
sisi58