Dobrý den. Mám problém. Mám kobylku,17 let, hodná, nekopne, nekousne, super povaha, ale... má silnou artrózu, na nohu sotva došlápne a já byť dostává co může ji nemohu poskytnout lepší péči-tzn nevím jestli by ji nepomohl tvrdší podklad ve výběhu, navíc by ji aspoň přes noc box trochu ulevil. Já ji mam 24/7 s přístřeškem, ale ten nemá pevnou podlahu a ona v něm stejně nechce stát. A teď dát ji nekomu, kdo by ji měl třeba jako společníka (mám 2 a ona neřeší že druhá odejde a ona je tam sama) a nebo ji uspat ať se netrápí? Kobylku fakt zbožňuju, proto chci pro ni to nejlepší.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Pokud ma tak silnou artrozu, ze sotva doslapne, tak uspat, to pro ni bude to nejlepsi reseni.
nez zvykat na novy domov, nove lidi, krmeni a management.
17 neni zadny vek, ale nez by se trapila, je lepsi ji nechat odejit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme valacha so silnou artrózou, na pevnom povrchu a vôbec mu to nerobí nejako dobre. Práve na artrózu sú vhodnejšie pružné povrchy a 24/7 pohyb...
Jeden poľský veterinár( vraj najlepší ortopéd, ale nevyznám sa, twkže neviem posúdiť) nám poradil pretnúť nervy. Vraj sa to dá dočasne tuším nejakým hadím jedom, prípadne chirurgicky nezvratne. Naša ortopédka nám to zatiaľ nejako neodobrila, keďže si myslí, že by to nemuselo pomôcť, ale tak, len aby ste vedeli, že je aj takáto možnosť. Pokiaľ je kôň rozumný, sám od seba sa nejako neprepína, tak je to jedna z možností, ako ho zbaviť bolesti.

Já bych takového koně nedarovala.
Zavření do boxu, byť jen na noc, je spíš kontraproduktivní. Artrotický kůň se potřebuje hýbat - dle svých potřeb. V boxe jen zatuhne a bude ještě bolavější...
V tomhle počasí, pokud nemáte nějak klopený a klouzavý výběh, lze předpokládat, že je nejlepší povrch, jaký může kůń mít. Není tvrdo, není rozbředlo, narostla tráva, který "uzavírá" povrch - noha se neboří a tlumí nárazy. Předpokládám, že takovýto kůń už nelítá, takže nehrozí, že mu na trávě noha ujede... pokud v tomhle prostředí s tlumicí léčbou (Bonharen) není v bezbolestném stavu, uspala bych... je to nejhumánnější řešení takovéto situace... navíc... koně v takovémhle stavu si nedokážu představit, že by si kdokoli vzal i zadarmo
Hodně odvahy přeji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To já si sice dovedu představit blázna co by si takového koně vzal, ale pokud trpí takovými bolestmi vážně pro ní bude lepší jí uspat. Tady už ani peníze nepomůžou.Hlavně jí nikomu nedávejte! Jak Vás tohle vůbec může napadnout? Je jasné jak by skončila.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
napsal(a):
Já bych takového koně nedarovala.
Zavření do boxu, byť jen na noc, je spíš kontraproduktivní. Artrotický kůň se potřebuje hýbat - dle svých potřeb. V boxe jen zatuhne a bude ještě bolavější...
V tomhle počasí, pokud nemáte nějak klopený a klouzavý výběh, lze předpokládat, že je nejlepší povrch, jaký může kůń mít. Není tvrdo, není rozbředlo, narostla tráva, který "uzavírá" povrch - noha se neboří a tlumí nárazy. Předpokládám, že takovýto kůń už nelítá, takže nehrozí, že mu na trávě noha ujede... pokud v tomhle prostředí s tlumicí léčbou (Bonharen) není v bezbolestném stavu, uspala bych... je to nejhumánnější řešení takovéto situace... navíc... koně v takovémhle stavu si nedokážu představit, že by si kdokoli vzal i zadarmo
Hodně odvahy přeji.
Oh ano...vzal...
jeste budou mit nekteri tu drzost, ze vam reknou, abyste Jim konika privezli, nebo prispeli na dopravu..
a nekdo ho samozrejme rad priveze, ze se jeste alespon podiva, do jakeho noveho domova konik jde...
a nakonec - konik konci jako masak
nebo jako potrava pro psy, a v nejlepsim pripade ho pod notnou davkou leciv nekdo za 10 000 proda dal...
za tech 30 let u koni, jsem se setkala jiz s kazdou z techo moznosti - i nekolikrat.
tedy, ne na vlastni kuzi, ale znate to - kamaradky kamaradka a tak.
Co jeste zkusit nejakyho ortopeda? Nakovat treba by ji to ulevilo. Mam devatenactiletou plnasku co uz bez ortopedickych podkov nemuze byt. Tez ma artrozu, pokrocilejsi.kdyz je chladno davam zateplovaky na noc. Pres den nosi bandaze od jara do podzimu nic. Pokud neni opravdu skarede. Vzdy z jara jak se meni pocasi je to nejhorsi( kulha vyrazne) a podzim taky jak prijdou ty mlhy a deste. Urcite je fajn ze ma 24/7 ale taky si potrebuje odpocinout ta nase lezi ze vsech koni nejvic i 4krat denne
Uspat muzete vzdy nerikam ze ne. Kobcu nikomu nedavat. Preji pevne nervy.
farmazdaleka
napsal(a):
Dobrý den. Mám problém. Mám kobylku,17 let, hodná, nekopne, nekousne, super povaha, ale... má silnou artrózu, na nohu sotva došlápne a já byť dostává co může ji nemohu poskytnout lepší péči-tzn nevím jestli by ji nepomohl tvrdší podklad ve výběhu, navíc by ji aspoň přes noc box trochu ulevil. Já ji mam 24/7 s přístřeškem, ale ten nemá pevnou podlahu a ona v něm stejně nechce stát. A teď dát ji nekomu, kdo by ji měl třeba jako společníka (mám 2 a ona neřeší že druhá odejde a ona je tam sama) a nebo ji uspat ať se netrápí? Kobylku fakt zbožňuju, proto chci pro ni to nejlepší.
Stačí se zamyslet nad modlitbou - Až poznáš, že se mé dny krátí,
až Ti již nebudu moci sloužit, můj milovaný pane,
nenech mne, prosím, hladovět a mrznout a neprodávej mne.
Buď tak dobrotivý a připrav mi rychlou, milosrdnou smrt
a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti.
farmazdaleka
napsal(a):
Byť to môj kôň a mám ho doma tak urobím všetko preto, aby som mu uľavila a nie uvažovala kde by mu mohlo byť lepšie. Asi by som skúsila aj to pretnutie nervov čo tu niekto radil lebo vo vašom prípade to horšie byť už nemôže. A tiež by som ten box zateplila, dala tam gumu, alebo poriadne nastieľala a na noc ju skúsila zatvárať, aby mala možnosť si ľahnúť na mäkké a odpočinúť si. A skúsila by som nohy na noc zateplovať bandážami, zavolala minimálne troch ďalších veterinárov a spýtala sa na možnosti.. ale to som ja, ktorá by sa svojho koňa nikdy nevzdala a keby mi všetko nevyšlo a videla by som že stav sa aj tak nezlepšuje tak potom by som ju dala uspať, doma a v kľude. To by som to ale musela mať na 200% potvrdené že už sa naozaj nedá spraviť nič.
katkaa1
napsal(a):
Byť to môj kôň a mám ho doma tak urobím všetko preto, aby som mu uľavila a nie uvažovala kde by mu mohlo byť lepšie. Asi by som skúsila aj to pretnutie nervov čo tu niekto radil lebo vo vašom prípade to horšie byť už nemôže. A tiež by som ten box zateplila, dala tam gumu, alebo poriadne nastieľala a na noc ju skúsila zatvárať, aby mala možnosť si ľahnúť na mäkké a odpočinúť si. A skúsila by som nohy na noc zateplovať bandážami, zavolala minimálne troch ďalších veterinárov a spýtala sa na možnosti.. ale to som ja, ktorá by sa svojho koňa nikdy nevzdala a keby mi všetko nevyšlo a videla by som že stav sa aj tak nezlepšuje tak potom by som ju dala uspať, doma a v kľude. To by som to ale musela mať na 200% potvrdené že už sa naozaj nedá spraviť nič.
Soujlasim s vami take bych se pokusila, pokud by nebylo vychodisko utratit muzete vzdy. Ta moje babca na tom byla podobne a dnes chodi jako zdravy kun. Jen obcas kdyz dela obrat nebo se rychle otaci je videt ze si ulevuje. Uz ma nekolik let duchod. Ale je v dobre kondici a dela teticku mladochum.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
A jak poznám, "že už?" jak poznáte těch 200% že nejde dále?
Tak mel by to poznat kazdy majitel. Asi bych to videla tak ze pokud zadna lecba nezabare nebo alespon nezmirni bolest a prubeh jakekoli nemoci ci zraneni. Kdyz vim ze sme zkusili i nemozne a nepomohlo to pak je ten spravny moment. Stoji to desetitisice ale leckdy to pomuze ikdyz muze to byt uplne zbytecne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.114
Dělám hrdinu s utrácením a pak jsem tu div nebulel u cizího koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jenže na to má pohled každý jinej. Vy odsoudíte, že to někdo udělal, pro jiného je to "zkoušení nemožného" trápení. Někdo to vidí že už je ten správný moment, jiný by ještě další roky zkoušel, jestli něco nezabere. Každopádně se musí každý majitel rozhodnout sám, neměl by jej nikdo jakkoliv odsoudit. Ale rozhodně není hezké se zbavovat zodpovědnosti darováním či umstěním do útulku a říct -co kdyby? To není míněno na zadavatelku, to je míněno všeobecně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dělám hrdinu s utrácením a pak jsem tu div nebulel u cizího koně.
Meifi to není hrdinství. Jedna věc je to říct, druhá věc je to udělat a být u toho.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Prave proto je nejlepsi povolat nekoho, kdo k tomu koni nema zadny vztah, at to posoudi.
normalne dejte na to, co vam rekne vet.
pokud rekne uspat, uspete.
je to tezke, ale jak jiz zde bylo psano - doprejte koni DUSTOJNY A BEZBOLESTNY ODCHOD.
muzete zkouset co chcete, ale tim celou vec jen oddalite - nevyresite.
a pokud jiz konik nema plnohodnotny zivot, neprobehne se, nehraje si s ostatnimi, nevidite tu radost ze Zivota, tak na vic necekejte.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A jak poznám, "že už?" jak poznáte těch 200% že nejde dále?
Podľa kondície. Keď budem vidieť, že sa kôň trápi, že je smutný, slabý, chudne...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
Podľa kondície. Keď budem vidieť, že sa kôň trápi, že je smutný, slabý, chudne...
Nechci zde popisovat situaci, ale i podle tohoto je velmi obtížné se reálně rozhodnout... A ano, dá se "dát na radu nezúčastněného". Stejně hlodá to coby kdyby... Je to těžká situace, pro každého majitele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
hanulinka
napsal(a):
Prave proto je nejlepsi povolat nekoho, kdo k tomu koni nema zadny vztah, at to posoudi.
normalne dejte na to, co vam rekne vet.
pokud rekne uspat, uspete.
je to tezke, ale jak jiz zde bylo psano - doprejte koni DUSTOJNY A BEZBOLESTNY ODCHOD.
muzete zkouset co chcete, ale tim celou vec jen oddalite - nevyresite.
a pokud jiz konik nema plnohodnotny zivot, neprobehne se, nehraje si s ostatnimi, nevidite tu radost ze Zivota, tak na vic necekejte.
A vůbec blbý je, když za vás brečí ten veterinář jen pro odlehčení. Pardon.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
S tim jsem se jeste nesetkala, ale zato jsem se setkala s tim, ze vet z komercniho hlediska chtel za kazdou cenu lecit a vydelavat na tom.a az se po 3 tydnech velmi draheho leceni kun uspal, rekl tentyz veterinar, ze to bylo odpocatku jasne, ze se kun nevykuryruje a pokud, tak by mel trvale nasledky a dozivotni kulhani...
ale jednalo se o veta na nejmenovane klinice a slo tam o velmi drahou lecbu a hospitalizaci kone.
znamou to prislo na 68 000...kun mel rozsekanou nohu, cvetne kloubniho pouzdra-utekl z ohrady a do neceho vletel-uz nevim do ceho, myslim, ze do rezaveho sudu-prokopl.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
hanulinka
napsal(a):
S tim jsem se jeste nesetkala, ale zato jsem se setkala s tim, ze vet z komercniho hlediska chtel za kazdou cenu lecit a vydelavat na tom.a az se po 3 tydnech velmi draheho leceni kun uspal, rekl tentyz veterinar, ze to bylo odpocatku jasne, ze se kun nevykuryruje a pokud, tak by mel trvale nasledky a dozivotni kulhani...
ale jednalo se o veta na nejmenovane klinice a slo tam o velmi drahou lecbu a hospitalizaci kone.
znamou to prislo na 68 000...kun mel rozsekanou nohu, cvetne kloubniho pouzdra-utekl z ohrady a do neceho vletel-uz nevim do ceho, myslim, ze do rezaveho sudu-prokopl.
Pardon...vcetne kolubniho pouzdra...ty pismenka si delaji co chteji-bic a ostruhy na ne...a trochu je ukaznit.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechci zde popisovat situaci, ale i podle tohoto je velmi obtížné se reálně rozhodnout... A ano, dá se "dát na radu nezúčastněného". Stejně hlodá to coby kdyby... Je to těžká situace, pro každého majitele.
Ale tak to určite, vždy je všetko individuálne. Podstatné je, triezvo a bez emócií zvážiť všetky možnosti. A to nie vždy dokáže citovo zainteresovaná osoba.
Nie sú to jednoduché rozhodnutia, tomu verím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Už se vidim jak to zvažuji bez emocí.Stačila ta kolika její a vet měl těch mých emocí plnej telefon i v noci.Bože ještě že už mě zná..
farmazdaleka
napsal(a):
Jste si jistá, že kobyla má artrózu.Špatně, s bolestí, chodí.
"Dostává co může"
Vy nejste ochotná nebo schopná udělat víc.I když ji "zbožňujete"
A to vám kobyla pravděpodobně pár let sloužila a dělala radost.
Tak těžko můžete očekávat, že někdo jiný bude investovat své peníze, čas a maximum péče do toho, aby jen ulevil, pro něho cizí, postarší kobyle.
Když ji pošlete dál tipuji, že dobře nedopadne.
V tomhle případě byste se opravdu měla odhodlat, našetřit na kafinu a kobylu nechat doma, v klidu uspat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Už se vidim jak to zvažuji bez emocí.Stačila ta kolika její a vet měl těch mých emocí plnej telefon i v noci.Bože ještě že už mě zná..
Furt musiiš mať posledné slovo.
Je hádam rozdiel riešiť akútnu koliku, kde často rohodujú minúty a napr. artrózu, ktorá koňa priamo na živote neohrozuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Furt musiiš mať posledné slovo.
Je hádam rozdiel riešiť akútnu koliku, kde často rohodujú minúty a napr. artrózu, ktorá koňa priamo na živote neohrozuje.
Joo minuty..Celou noc to bylo špatný.Já nemůžu za to že nemáte takový diskuzní výkon. Nic ve zlém, jů?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Nedávno se řešilo stavění starých lehajících si koní. Když nemám možnost a prostředky jim péči zajistit, mám dát někam, kde na to zařízený jsou a tu péči jim dát můžou. Pro některé je to "vyšši level", pro jiné zbytečné trápení. Silně dušný kůň, který sotva dýchal, už nedával kopyta ale "rád žil" se taky nechal "dožít" až umřel, žil ještě nejakej rok. Byl to pro toho koně dobrej nebo špatnej rok? Přímo některé věci na životě neohrožují, ale je těžké se denně koukat, jak s nimi kůň žije. A jak já mám vědět, jestli to je "tak zlý" nebo si jen ulevuje.
O tomhle je diskuze podle mně bezpředmětná. pokud zadavatelka chtěla slyšet ano uspat, slyšela myslím povětšinou. jsou ale lidé, kteří by to ještě zkusili. na koho jinýho se obrátit, když ne na veterináře. A rozhodnutí je na ni. Každopádně jediný jasný závěr je nedávat pryč.
PS: Vet "brečel", protože jsme utráceli 28 letou kobču a on začal vzpomínat, co bylo, když se narodila. To i chudák kafilerák dostal čouda, jak si může dovolit takovýho koně vůbec odvézt Na ten smutek to byla docela směšná situace.

Taky se ztotožňuji s názorem, že je těžké se rozhodnout. On i každý veterinář vám řekně něco jiného. Jeden léčí za každou cenu - a nejen kvůli tomu, aby vytáhl z majitelů víc peněz - a některý s chladnou hlavou řekne "uspat".
I každý majitel má jiný názor.
Byla tu asi před rokem debata ohledně koně slepého na obě oči.
Pro mě je to stav neslučitelný se spokojeným (nedá se použít slovo plnohodnotným) životem koně. Koukat se na koně, jak se někde otlouká, než si "osahá" prostor, jak musí mít specifický režim, než se k němu najde "vodicí" parťák...nechtěla bych to svému koni udělat. Takže pro mě by např. toto bylo k uspání. Ale byli tu tací, kteří tento stav obhajovali a říkali, že se na koni dá i jezdit, takže není problém takového koně držet... (můj kůň nemusí nutně být pojízdný, ale prostě bych nechtěla být majitelem koně, který se trápí a není cesty ven...).
Takže asi tak k tomu posuzování, kdy ještě jo a kdy už ne...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Joo minuty..Celou noc to bylo špatný.Já nemůžu za to že nemáte takový diskuzní výkon. Nic ve zlém, jů?
Bože nepište jů ůůůůůůůůůů... uáááá to je něco strašnýho toto
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bože nepište jů ůůůůůůůůůů... uáááá to je něco strašnýho toto
Dohodnuto, jů?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dohodnuto, jů?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Taky se ztotožňuji s názorem, že je těžké se rozhodnout. On i každý veterinář vám řekně něco jiného. Jeden léčí za každou cenu - a nejen kvůli tomu, aby vytáhl z majitelů víc peněz - a některý s chladnou hlavou řekne "uspat".
I každý majitel má jiný názor.
Byla tu asi před rokem debata ohledně koně slepého na obě oči.
Pro mě je to stav neslučitelný se spokojeným (nedá se použít slovo plnohodnotným) životem koně. Koukat se na koně, jak se někde otlouká, než si "osahá" prostor, jak musí mít specifický režim, než se k němu najde "vodicí" parťák...nechtěla bych to svému koni udělat. Takže pro mě by např. toto bylo k uspání. Ale byli tu tací, kteří tento stav obhajovali a říkali, že se na koni dá i jezdit, takže není problém takového koně držet... (můj kůň nemusí nutně být pojízdný, ale prostě bych nechtěla být majitelem koně, který se trápí a není cesty ven...).
Takže asi tak k tomu posuzování, kdy ještě jo a kdy už ne...
Jenom že nevidí jí dát uspat? Mám jednu takovou na starost..To jste mi zase nasadila brouka do hlavy. Na pastvě to má nachozený a na vycházkách se drží mě čumákem..Snad se netrápí přece? Neoponuji Vám, ale i vet.nic špatného neříkal.

No vždyť říkám, že každý má na věc svůj názor.
Já jsem se se "celoslepě" slepým koněm nesetkala, takže "nevím, o čem mluvím". Resp. jen s jedním minipony, co měl právě svého vodiče. Mohl se pohybovat, kde v areálu chtěl, ale stále měl toho kámoše s sebou... prostě si nedokážu představit zvíře s takovýmto hendicapem, že žije radostný život. Což bych svým koním ráda dopřávala... to je celé.
Myslím, že jsem Vám nenasadila brouka do hlavy. Vy byste koně uspat nedal. To už by musel mít fakt utrženou nohu u plece...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
No vždyť říkám, že každý má na věc svůj názor.
Já jsem se se "celoslepě" slepým koněm nesetkala, takže "nevím, o čem mluvím". Resp. jen s jedním minipony, co měl právě svého vodiče. Mohl se pohybovat, kde v areálu chtěl, ale stále měl toho kámoše s sebou... prostě si nedokážu představit zvíře s takovýmto hendicapem, že žije radostný život. Což bych svým koním ráda dopřávala... to je celé.
Myslím, že jsem Vám nenasadila brouka do hlavy. Vy byste koně uspat nedal. To už by musel mít fakt utrženou nohu u plece...
Moc děkuju za objasnění. By se mi špatně spalo s pocitem že ubližuji živému tvoru.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenom že nevidí jí dát uspat? Mám jednu takovou na starost..To jste mi zase nasadila brouka do hlavy. Na pastvě to má nachozený a na vycházkách se drží mě čumákem..Snad se netrápí přece? Neoponuji Vám, ale i vet.nic špatného neříkal.
Zvířata naštěstí berou věci tak, jak jsou. Pokud se může kobča pohybovat ve známém prostředí a Vy ji berete na vycházky tak, jak píšete, nevidím důvod, ji uspávat. Pokud nemá bolest a je "jen" slepá.
Lidem to musí připadat jako strašné neštěstí a taky konstatují, že je kůň k ničemu.
Pokud by se utratili všichni lidé, kteří jsou k ničemu, bylo by na světě mnohem lépe. Ta kobylka dělá alespoň radost Vám. Má Vás ráda a je s Vámi spokojená.
sisi58
napsal(a):
Zvířata naštěstí berou věci tak, jak jsou. Pokud se může kobča pohybovat ve známém prostředí a Vy ji berete na vycházky tak, jak píšete, nevidím důvod, ji uspávat. Pokud nemá bolest a je "jen" slepá.
Lidem to musí připadat jako strašné neštěstí a taky konstatují, že je kůň k ničemu.
Pokud by se utratili všichni lidé, kteří jsou k ničemu, bylo by na světě mnohem lépe. Ta kobylka dělá alespoň radost Vám. Má Vás ráda a je s Vámi spokojená.
To je sice pravda, ale zas hromada zvířat (nevím, jestli i staří koně, k tomu se teprve blížíme), právě díky tomu, že berou věci tak, jak jsou, nedávají bolest/diskomfort tak úplně najevo. Uspávala jsem fenku a dneska to vnímám tak, že jsem to měla udělat dřív. Žila s otevřeným nádorem mléčné žlázy (brala jsem si ji z útulku jen na dožití). Přes den byla v pohodě, běhala, žrala.. a celou noc si lízala nekrotizující tkáň. Když jsem pak jednou měla hnisavou ránu, došlo mi, jak nepříjemné jí to muselo být.
Myslím, že pokud zvíře přímo nezkolabuje, nikdy si člověk nebude jistý, zda jej neuspal moc brzo nebo moc pozdě.
Tak to je zase téma pro mě:)
Mělo by to být tak, že to každý majitel pozná, kdy už je čas, ale... ten kdo zažil, třeba i vícekrát, ví, že pod tím ALE se toho skrývá hrozně moc.
Já vždy zjišťuji veškeré možnosti ale nikdy nemůžu s jistotou říct, že jsem udělala vše. V některých případech, kdy se hraje o čas, tak se prostě "VŠE" vyzkoušet nestihne...
Ve vašem případě / i v mnoha jiných/ nejsem zastáncem "žít za každou cenu" jsem ortodoxním zastáncem bezbolestného života svých i cizích zvířat, jen si musíte říct, co všechno jste ještě nevyzkoušela a zda to, co jste ještě nevyzkoušela je ve vašich finančních a třeba i časových, stájových možnostech.
VŠE si v takovém případě představuji asi tak:
100% určená diagnosa /RTG, sono/, vyjádření ne jen jednoho veterináře, konzultace s klinikou.
Po přesné diagnose nasazené správné podpůrné preparáty.
Konzultace s kvalitním kovářem, specialistou ortopedem, /který je schopen snímky posoudit, probrat s veterinářem možnosti a vyjádřit se k bezbolestné budoucnosti/ nebudoucnosti koně. Může navrhnout ortopedické okutí, přetnutí ohybače...
Aplikace Bonharenu či Tildrenu.
Případná úprava stájového režimu koně.
A z výstupu všeho výše uvedeného /konzultace s odborníky/ bych se rozhodla.
Vše co jsem popsala výše beru jako celek a dohromady to pro mě znamená udělat "VŠE"
Pokud se ale třeba nic/nebo jenom něco z toho neudělalo či nezkusilo, pak si myslím, že by kobyla měla dostat šanci žít, obzvlášťě pokud je to výjimečná povaha a srdcová záležitost:).