milujem koně
XXX.XXX.225.167
Dobrý den prosím porad'te jak mám koně pobídnout ke klusu? a do cvalu?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ptejte se zkušeného člověka, který by měl stát na zemi ve chvíli, když se učíte jezdit...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.118.20
Jezdíte na koni a nikdo Vám to nevysvětlil? Je také možné hledat v literatuře.
milujem koně
XXX.XXX.225.167
Noo jezdím na haflingovi na kobyle když trenérka řekne lehký klus tak ostatní na klušou a já se jí taky snažím pobídnout ke klusu ale ona nechce.
Jj, poohlédla bych se po jiném oddíle.
Je mi nanic z lidí, co se staví do role trenérů, ale nezvládají základní banální úkony jako vysvětlit jezdci, co dělat, aby se kůň hýbal dopředu...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Bohužel i za tu krátkou dobu u koní jsem už viděl dva takové trenéry...Majitel dokonce jednu slušně požádal, že si nepřeje aby takové voodoo provozovala u nás.Stejně vypadala jak vrátná z černobylu takže žádná škoda.
Mno, já právě taky. A protože se s takovýmihle přístupy občas setkávám a nějak nemizejí (= situace se nezlepšuje), tak mě to nadzvedává o to víc
Možná zadavatelka používá pobídky správné jenom málo důrazné?Moje haflice potřebuje do rychlejšího ruchu pobídky důraznější a do pomalejšího stačí jemnější oproti ČT.Aspoň se slečna naučí pobízet samostatně, protože co si budem povídat, spoustu školních koní nenakluše na pobídku jezdce, ale prostě proto že klušou všichni ostatní
Pro pobavení:když jsem koupila haflici na první vyjížďce jsem ji za živého boha nemohla nacválat, prostě to nešlo-pak v největším zoufalství mě napadlo zařvat HOP a ono to bylo ono
Pak už stačilo ke každému HOP přidat pobídku sedem a za chvíli to už šlo bez HOPkání..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.118.20
milujem koně
napsal(a):
Noo jezdím na haflingovi na kobyle když trenérka řekne lehký klus tak ostatní na klušou a já se jí taky snažím pobídnout ke klusu ale ona nechce.
Tak zkuste jezdit na jiném koni...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.118.20
Mýho valacha přinutil k pohybu jen málokdo, mně stačilo pomyslet. Není se čemu divit,15 let jezdil jen pode mnou. A já jezdit neumím.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mýho valacha přinutil k pohybu jen málokdo, mně stačilo pomyslet. Není se čemu divit,15 let jezdil jen pode mnou. A já jezdit neumím.
Mě taky kobča sveze a docela nevypadala že bych jí vadil.Ani nevim jak se dozvěděla že má jít a pak zastavitJe fakt že se jí to stalo celkem dvakrát a byl jsem k tomu donucen.Cizí kůň by mě zabil asi.
Nikdooo
XXX.XXX.49.86
napsal(a):
Jj, poohlédla bych se po jiném oddíle.
Je mi nanic z lidí, co se staví do role trenérů, ale nezvládají základní banální úkony jako vysvětlit jezdci, co dělat, aby se kůň hýbal dopředu...
O to horsi, kdyz ani sami neumeji jezdit... a pak to uci blbe. Bohuzel, s tim jsem se taky setkala...
Mile Nikdo, prave, ze je to tady vsude kolem me... ..proto jsem to tak rekla.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
A jestli se můžu zeptat..Jak vlastně poznat trenéra? To stačí se za něj prohlásit? Na střelnici to poznáte hned kdo je dobrý, ale u koní?
Napíšu čistě můj názor. Nerada bych tu polemizovala o kvalitách "kolegů", na to jsem moc malá nula
No, to je právě to.
"Trenér" se používá jako definice člověka, co něco předává. U koní je to ale odborná definice vyššího stupně "učitele jízdy na koni" a musí mít za sebou nějakou sportovní minulost (přijde mi to logické - aby něčím "dokázal", že má co předávat...).
Nižší stupeň je cvičitel. Ten taky na zkouškách musí prokázat nějaké znalosti, ale často to není žádná hitparáda.
On taky každý má jiné představy o tom, co by jeho cvičitel / trenér měl umět a jak to předávat - to je asi se vším (ve všech oborech..)
Prakticky: na koně není zbroják ani řidičák, tak jeho "použití" může vyučovat kdekdo, pokud to není oficiálně. Takže pak těžko poznat, kdo je profík a učí to správně, a kdo ne. Kort pro člověka, co koně do té doby viděl jen na obrázku.. Navíc cest, jak si porozumnět s koněm může být nepřeberně.
Vemte si to s Vámi - (jestli jsem to dobře pochopila, tak) Vás nikdo o koních nic neučil a přesto s nimi dokážete komunikovat. Časem se třeba i budete chtít svézt, ale protože si budete hledat cestu sám - při přirozené komunikaci se svým koněm jako parťákem a budete zohledňovat jeho potřeby - bude mít chuť s Vámi spolupracovat. Vytvoříte si vlastní řeč, které budete rozumnět. Nejspíš jen vy dva.
Tahle cesta je pro většinu "uživatelů" koní nepředstavitelná - jdou na to odzadu (nejdřív koně použiju a když pak nad tím zapřemýšlím, hledám odpovědi na otázky a zjistím, že bych mu občas taky rád porozumněl...) - ale taky funguje. Tak třeba pak taky jednou v budoucnu budete moct být "trenér" a někomu dál předávat svoje nabyté know-how. A někomu, kdo má s koňmi získané zkušenosti skrze opravdového trenéra, za leta placených tréninků a spousty potu a lopocení, bude Vaše učení připadat na hlavu postavené.... protože bude tak moc odlišné... ale výsledky se dostaví u obou učitelů - jen každý bude mít jinou cestu a bude kýžit k jinému cíli...a bude vhodný pro jiného cílového "klienta".
Takže podle mě je důležité, najít si toho svého tak, aby mi to dávalo smysl a cítila jsem, že se s koňmi zachází dle nějakého mého pocitu slušně a mezích mě příjemných.
Pro mě je mizerný trenér ten, co nepracuje s klienty systematicky, nevede trénink kupředu, neučí je správným základům bezpečnosti, nezohledňuje potřeby zvířete nebo člověka... vše ostatní je asi v pořádku?...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Děkuji moc.