Jak poznat, že je člověk na ježdění už starý?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2017 20:37
canis lupus

XXX.XXX.88.140

Teď nemám na mysli jezdce začínající s koňmi v pokročilejším věku, ale lidi jezdící 10 a více let (celý život). Ne že by to byl můj případ, já snad budu v sedle ještě dlouho. Napadlo mě to v souvislosti s těžkým pádem jedné dlouholeté zkušené jezdkyně. Kdy vlastně by měl člověk s ježděním skončit, aby neohrožoval sebe ani okolí? Jak racionálně zhodnotit schopnost soustředění, rychlost reakcí, fyzickou kondici a další faktory k jízdě potřebné?

6.5.2017 21:20
lenacia

XXX.XXX.184.200

canis lupus napsal(a):
Teď nemám na mysli jezdce začínající s koňmi v pokročilejším věku, ale lidi jezdící 10 a více let (celý život). Ne že by to byl můj případ, já snad budu v sedle ještě dlouho. Napadlo mě to v souvislosti s těžkým pádem jedné dlouholeté zkušené jezdkyně. Kdy vlastně by měl člověk s ježděním skončit, aby neohrožoval sebe ani okolí? Jak racionálně zhodnotit schopnost soustředění, rychlost reakcí, fyzickou kondici a další faktory k jízdě potřebné?

Záleží na mnoha aspektech, vemte si, že Královna Alžběta jezdí ještě teď a to už je co říct.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2017 21:46

Myslím, že je to nesmyslná otázka.
Stát se může cokoli i vyježděnému jezdci, starému, mladému...
To by se dala položit otázka, kdy odebírat řidičské průkazy důchodcům. Lékařský posudek často přijde nesouhlasný až daleko později, než už jsou ostatní účastníci silničního provozu ohroženi. A tam se jedná opravdu o každodenní ohrožování lidských životů. Kdežto u jezdce na koni ponejvíce svojeho zdraví. Navíc lze předpokládat, že dokud je jezdec dostatečně mobilní na to nasednout, nejspíš se udrží v sedle... kolem mě bylo donedávna vícero opravdu velmi starých (v důchodu) nebo hendicapovaných (po mrtvici) jezdců a jezdili... je třeba mít opravdu klidného koně, nejlépe někoho k ruce, kdo ho třeba vyběhá, aby byl kůň pod sedlem staršího člověka v potřebném klidu...
Myslím, že člověk může jezdit, dokud na to fyzicky i psychicky má.

6.5.2017 23:56
canis lupus

XXX.XXX.88.140

No jasně, že jezdí dokud na to má, jenže jak pozná, že už ne... Já bych třeba měla obavy u člověka, který začne zapomínat rutinní věci, třeba jen sem tam. Řekla bych si co když nedotáhne podbřišník, blbě nasadí uzdečku a bude hotovo.
Řidiči jsou nebezpeční i někteří úplně zdraví, že jo...

Neregistrovaný uživatel

7.5.2017 01:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dědečku jaká byla vyjížďka na koni? Nevím jakého koně a vyjížďku myslíš babičko... Tak to je přesně ten čas -1 rok kdy bych přestal jezdit. Nic ve zlém jen sranda.Podle mě se může přizabít na koni jak mladý tak starý a stejně zkušený nebo nezkušený.Akorát starším se to hůře hojí.Já naštěstí ježdění řešit nemusím a krmit mrkví je můžu třeba do 80 když bůh dá. smajlík

7.5.2017 06:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dědečku jaká byla vyjížďka na koni? Nevím jakého koně a vyjížďku myslíš babičko... Tak to je přesně ten čas -1 rok kdy bych přestal jezdit. Nic ve zlém jen sranda.Podle mě se může přizabít na koni jak mladý tak starý a stejně zkušený nebo nezkušený.Akorát starším se to hůře hojí.Já naštěstí ježdění řešit nemusím a krmit mrkví je můžu třeba do 80 když bůh dá. smajlík

Ježdění je jako plavání či jízda na kole. Jk se to člověk jednou naučí, už nezapomene. U ježdění je ještě to, že s vyježděností jezdec získává návyky, které se automaticky zapínají, když je potřeba.
Pokud jezdec dodrží určitá pravidla je opravdu jediným hendikepem hůře se hojící úrazy.

7.5.2017 18:58

Pro psychickou pohodu a zdraví seniora je určitě lepší když dělá co ho baví.Pokud je to ježdění na koni tak proč ne.Takoví lidi bývají obyčejně v lepší kondici, ohebnější, méně nemocní a psychicky vyrovnanější.Rozhodně lepší toto než sezení doma nebo na penzionu, užírání se, hledání nemocí a pocit samoty a méněcennosti.Takže i kdyby to měla být jen krokovka na nejlínějším koni, tak je to pořát lepší než nic.Úrazy mají sice pak horší průběh hojení, ale má si polámat senior kosti uklouznutím na schodu nebo žuchnutím z koně...to už je jedno.

7.5.2017 23:25
koně

XXX.XXX.205.252

Až na koně nevylezu.Ani s pomocí schodu, co mu je k břichu.Pravděpodobně už nebudu způsobilá ani ke krokové vycházce na vychovaném a vychozeném, hodném koni.
Jestli v té době budu už úplně stará, nebo jenom celkově opotřebovaná a nepohyblivá, to nevím

8.5.2017 07:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
Až na koně nevylezu.Ani s pomocí schodu, co mu je k břichu.Pravděpodobně už nebudu způsobilá ani ke krokové vycházce na vychovaném a vychozeném, hodném koni.
Jestli v té době budu už úplně stará, nebo jenom celkově opotřebovaná a nepohyblivá, to nevím

To bude ještě za dlooouho, neboj!

8.5.2017 08:51
koně

XXX.XXX.205.252

sisi58 napsal(a):
To bude ještě za dlooouho, neboj!

Mám v rezervě maratoňák, na ten mě děti přinejhorším vysadí

8.5.2017 09:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
Mám v rezervě maratoňák, na ten mě děti přinejhorším vysadí

Velmi dobře! Jenže já se na voze bojím mnohem víc, než v sedle

8.5.2017 11:15
makki

XXX.XXX.36.237

Jak to tak čtu, polemizují zde ti, co mají do hranice nezpůsobilosti daleko

8.5.2017 12:09
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Jj až se na to nevyškrábu do kočaru vylezu i o holy

8.5.2017 13:15
dsj

XXX.XXX.207.141

Také se chystám pořídit miniponíka a kočárek až se jednou (doufám že za hooodně dlouho) neudržím v sedle...

Neregistrovaný uživatel

8.5.2017 14:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Každému je prostě tolik na kolik se cítí.. V důchodu může být každý z nás velmi rychle.Invalidním teda myslím.Jenom doufám, že se na mě kobča nevykvákne kdyby náhodou k tomu došlo a bude mě taky venčit. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík