Zdravííím :)
Mám takový dotaz :)
Jíž dlouho uvažuji, že bych svému koni pořídila KT Elektru..dřív sem v ni jezdila a v lepším sedle sem ještě neseděla..JENŽE.. Jsem krátkonožec a potřebuji -5cm bočnice a posedlí 18...Což jako sedlo z druhé ruky neseženu, tak zvažuji koupi nového..
ALE..
Byl mi nabídnut Euroriding Diamant, který splňuje mé požadavky za hezkou cenu..Jenže sem v tom nikdy neseděla a z fotek nemohu posoudit, zda bude aspoň trochu stejné, nebo ne..Vypadá podobně...ALE...
Má někdo zkušenost s oběma sedly a mohl by mi poradit?
Připadně pro a proti KT/ED?
Moooc děkuji :).
Většina lidí, co si sedne do Diamantu, už Elektru nechce. Měla jsem ta sedla obě a z mé zkušenosti je Elektra mnohem míň prostupná, hrozně vyopěrkované křeslo. Diamant je teda taky dost hluboký a vyopěrkovaný (i když se liší sérii od série i kus od kusu), ale prostupnější pro sed.
Ale vyzkoušej a uvidíš
Svatava
napsal(a):
Většina lidí, co si sedne do Diamantu, už Elektru nechce. Měla jsem ta sedla obě a z mé zkušenosti je Elektra mnohem míň prostupná, hrozně vyopěrkované křeslo. Diamant je teda taky dost hluboký a vyopěrkovaný (i když se liší sérii od série i kus od kusu), ale prostupnější pro sed.
Ale vyzkoušej a uvidíš
Já sem právě seděla jen v té Elektře a bylo to první drezurní sedlo, ve kterém sem kdy seděla a byla sem vždy zvyklá na krátké třmeny a tady sem se naučila mít konečně dlouhé a když sem si koupila koně a teď zkouším sedla, nedokážu se v žádném usadit tak, jako v KT..dala sem poptávku a byl mí nabídnut právě ED, tak váhám, zda zkusit, nebo ne :) Jsem jen rekreační jezdec a neplánuju jezdit závody, ale i tak je pro mě drezurka nejpohodlnější :)
Každopádně děkuji za názor :).
TynaC
napsal(a):
Já sem právě seděla jen v té Elektře a bylo to první drezurní sedlo, ve kterém sem kdy seděla a byla sem vždy zvyklá na krátké třmeny a tady sem se naučila mít konečně dlouhé a když sem si koupila koně a teď zkouším sedla, nedokážu se v žádném usadit tak, jako v KT..dala sem poptávku a byl mí nabídnut právě ED, tak váhám, zda zkusit, nebo ne :) Jsem jen rekreační jezdec a neplánuju jezdit závody, ale i tak je pro mě drezurka nejpohodlnější :)
Každopádně děkuji za názor :).
Já jsem taky po závodech nejezdila, Elektru jsem si před lety pořídila proto, že jsem měla v koleni přetrhaný vazy a v krátkých třmenech mě to hodně bolelo. Na koně jsem už před těmi x roky sedala velmi svátečně a obvykle jen na vyjížďku do terénu.
Diamanty, jak jsem již psala, se od sebe kus od kusu velmi liší - chce to vyzkoušet. Obecně je ta značka o třídu výš než KT, ale ne každé sedlo vyhovuje každé postavě
Svatava
napsal(a):
Já jsem taky po závodech nejezdila, Elektru jsem si před lety pořídila proto, že jsem měla v koleni přetrhaný vazy a v krátkých třmenech mě to hodně bolelo. Na koně jsem už před těmi x roky sedala velmi svátečně a obvykle jen na vyjížďku do terénu.
Diamanty, jak jsem již psala, se od sebe kus od kusu velmi liší - chce to vyzkoušet. Obecně je ta značka o třídu výš než KT, ale ne každé sedlo vyhovuje každé postavě
Já právě mám taky koleno po operaci a v krátkých třmenech mi ta operovaná noha trne a bolí..Proto se koukám po Elektře, ale to, co potřebuju je jedině nové no :) Mě byl právě nabídnut ten modrý a mám strach, že bych se v tom tak dobře neuvelebila..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám zkušenosti s oběmi sedly. Mně více vyhovuje KT Elektra, přijde mi lépe tvarovaná. Ale každému vyhovuje něco jiného ;).

Bohužel nemůžu posoudit oba, mám srovnání s Wintcem Isabell Werth a E Diamant.
Teď mám Diamanta, potřebovala jsem něco kontaktnějšího - opravdu velmi příjemné sedlo. Pro výrazně chodového koně bych ale volila vyšší bočnice.
Wintec IW je oproti tomu ale velké křeslo - díky velkým opěrkám i pro víkendové jezdce jako v bavlnce.
Ale nejsem atyp postava, tak s těmi kratšími nohami / bočnicemi taky nevím... tak jsem asi moc nepomohla.
Já jsem před časem zkoušela Diamant - moc se mi líbilo, co se sedu týče, tak mě posadilo pěkně do koně, ale bohužel mi malinko táhlo kolena od koně... jsem malá a mám silná stehna a zadek mám také pěkný, takže jsem ho nakonec vracela. Ale chce to určitě vyzkoušet.
Na můj typ postavy mi sedí a nejlíp vede sed obyčejný starý Appolon a také jsem spokojená s Balounem G2 - tyhle sedla mi neodtahují kolena od koně (což mi bohužel dělá většina sedel - asi je většinou staví na delší nohy).
dsj
napsal(a):
Já jsem před časem zkoušela Diamant - moc se mi líbilo, co se sedu týče, tak mě posadilo pěkně do koně, ale bohužel mi malinko táhlo kolena od koně... jsem malá a mám silná stehna a zadek mám také pěkný, takže jsem ho nakonec vracela. Ale chce to určitě vyzkoušet.
Na můj typ postavy mi sedí a nejlíp vede sed obyčejný starý Appolon a také jsem spokojená s Balounem G2 - tyhle sedla mi neodtahují kolena od koně (což mi bohužel dělá většina sedel - asi je většinou staví na delší nohy).
Já jsem právě taky menší(165cm) a jsem kus ženské a ve skočkách, či univerzálech se mi nesedí dobře kvůli kolenu (šroub)..v té Elektře se mi jezdilo parádně, usadila mě hezky, kolena držely jak měly...Vím, že na Zrzka skočku nenapasuju, máme výrazné lopatky a univerzálky zas nesedí mě no.. :/ ALe právě uvažuju, zda tedy koupit a nechat udělat na míru Elektru, nebo vyzkoušet toho Diamanta, ale bojím se toho, že mi nesedne a bývalý majitel ho nebude chtít zpátky :/.
napsal(a):
Bohužel nemůžu posoudit oba, mám srovnání s Wintcem Isabell Werth a E Diamant.
Teď mám Diamanta, potřebovala jsem něco kontaktnějšího - opravdu velmi příjemné sedlo. Pro výrazně chodového koně bych ale volila vyšší bočnice.
Wintec IW je oproti tomu ale velké křeslo - díky velkým opěrkám i pro víkendové jezdce jako v bavlnce.
Ale nejsem atyp postava, tak s těmi kratšími nohami / bočnicemi taky nevím... tak jsem asi moc nepomohla.
Pomohla ste mi naopak docela dost :) A taky nasadila brouka do hlavy :D Ach, kéž by Wintec dělal sedla na míru, protože Isabell je lusuxní sedýlko a křeslo, akorát pro mě jakožto krátkonožce je nevhodné :(.
TynaC
napsal(a):
Já právě mám taky koleno po operaci a v krátkých třmenech mi ta operovaná noha trne a bolí..Proto se koukám po Elektře, ale to, co potřebuju je jedině nové no :) Mě byl právě nabídnut ten modrý a mám strach, že bych se v tom tak dobře neuvelebila..
Záleží dost, co od toho sedla člověk chce
Jestli vypolstrované vyopěrkované křeslo, co výrazně vede sed, tak to není Diamant, tedy alespoň ne modrá řada.
Jestli prostupné sedlo, které umožní cítit koňská záda a nechá volnost sedu a nohám, tak to zas není Elektra
Přidávám srovnání Elektra vs. modrý Diamant, myslím, že je z něj celkem patrný rozdíl mezi těmi sedly a jak vedou v sedu.
Fotky jsou ale staré, takže ta Elektra je rok výroby 2009 a ten Diamant snad ještě starší, nová sedla mohou vypadat jinak, byť to budou stejné modely.

Jj, ten Diamant je opravdu kontaktní dost. Mám červenou řadu.
Jinak je super, že se dají napasovat opravdu na míru i stará sedla.
Měla jsem nedávno to svoje u německého sedláře (v Čechách zkontroloval a "obkreslil" si koby a vzal si sedlo s sebou pro úpravu), který dokázal i vpředu trochu rozšířit komoru, aby to přesně pasovalo na svalíky kolem kohoutku a dobře sedlo na lopatce. Kobyla po tom ještě prodloužila krok předních nohou (odlehčilo jí to chod)! To je právě výhoda těch lepších sedel - že se do nich dá sáhnout a napasovat opravdu na milimetr, když natrefíte na profíka sedláře
napsal(a):
Jj, ten Diamant je opravdu kontaktní dost. Mám červenou řadu.
Jinak je super, že se dají napasovat opravdu na míru i stará sedla.
Měla jsem nedávno to svoje u německého sedláře (v Čechách zkontroloval a "obkreslil" si koby a vzal si sedlo s sebou pro úpravu), který dokázal i vpředu trochu rozšířit komoru, aby to přesně pasovalo na svalíky kolem kohoutku a dobře sedlo na lopatce. Kobyla po tom ještě prodloužila krok předních nohou (odlehčilo jí to chod)! To je právě výhoda těch lepších sedel - že se do nich dá sáhnout a napasovat opravdu na milimetr, když natrefíte na profíka sedláře
Hhippie, a mohu se zeptat na jméno sedláře? V Čechách je velmi těžké někoho takového najít, moje zkušenosti jsou zatím spíš drahé a blbé:(.
Lea518

XXX.XXX.43.146
Chcem sa opýtať "krátkonohých" či ste niekto neskúšali juniorské drezúrne sedlo? Nad KT young dressage uvažujem už dlhšiu dobu no nikto ho nemá aby som ho vyskúšala a vyhodiť kopu peňazí za nové keď sa mi nebude páčiť sa bojím. Mám 162 cm a som štíhla, no v KT elektre sa mi moc dobre nesedelo, malo to na mňa dlhé bočnice.

Zkusím sehnat od trenérky. Jezdí z Drážďan v celku pravidelně do Čech - má tu pevnou klientelu Ale je fakt, že mě to celé stálo skoro 10 tisíc...