Vhodné pastevní ustájení

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ensin

26.6.2017 23:20
Ensin

XXX.XXX.133.229

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to, jestli tady někdo neví o pastevním ustájení (nejlépe na horách) pro kobču s těžkou podotrochlozou? Představovala bych si opravdu pastvinu s trávou (=měkčí povrch, žádný zatvrdlý vydupaný výběh), přístřešek adekvátní velikosti vůči stádu, nonstop vodu (ano, stále jsou tací, kteří nosí v kýblech) a skvělou péči, kdy bych si byla jistá, že se mi o koně někdo postará a dá vědět kdyby něco, protože očekávám, že za ní nebudu moct každý den, jelikož bydlím (prozatím) na jihu Moravy, kde si o takových podmínkách můžu nechat zdát (je tu celkově hodně tvrdá vysušená půda a suchá tráva).
Navíc přemýšlím o odjezdu do zahraničí na léto. Plus bych ještě nejradši smíšené stádo, nebo valachy. Všimla jsem si, že nějak není ráda pouze ve společnosti kobyl.

Máte osobní zkušenost s něčím takovým? Zjišťuji spíš, jaké mám možnosti, nic závazného.

27.6.2017 08:37
Cat cat

XXX.XXX.42.49

Po té, co mi kobyla onemocněla a následně zůstala dušná, jsem našla celoroční pastevko. Většinou berou na pastvu koně do podzimu a pak jse musela hledat ustajení klasické, box. Což by kobylu zabilo.
Kobylka měla šestnáct a po té nemoci vypadala hrozně, byla jak funící radiátor. Vetka řekla buď utratit nebo ven...ať to příroda zařídí. S majitelkou pastevka jsem se domluvila, že to zkusím, kobyla šla na pastvu a po čtrnácti dnech to byl jiný kůň. Kulatý, spokojený i kašel vcelku ustoupil.
Pastviny mají obrovské, členité, koně mají přístup do přístřešku, na který stejně kašlou, protože v lese je to lepší. Rozdělené stádo. Seno, min.liz a pro dušné koně k dizpozici senáž. Automatické venkovní napaječky. Podávání léků a příkrmu po domluvě nebyl problém, v krutých mrazech automaticky prikrmovali všechny koně. Když jsem volala, jestli mám kvůli mrazům dovézt deku, už byli koně co to potřebovali zadekovaní.
Z jara vždycky kobyla trpěla na bílé noze na podlom, jednou se to zanítilo a noha ji otekla. Ustajovatelka sama
kobylu s pastvy stáhla do boxu k ošetření, podání ATB a volala mi až druhý den. Péče byla super opravdu bych nenašla nic, na co bych si mohla stěžovat...a za slušné peníze. Jen je to severní Morava. Což asi pro Vás je daleko.

Ensin

27.6.2017 12:41
Ensin

XXX.XXX.133.229

Děkuju moc, ne, dálka vůbec nerozhoduje. Žije celej život na pastevku, ale říkala jsem si, že jí dopřeju nějaké pořádné (samozřejmě tráva je střed jejího života), ať si ještě užije, dokud může chodit- doufám, že to bude ještě dlouho, ale ty nohy ju prostě bolí. Ani tomu nepomáhá to, že tady stejně v okolí žádné slušné pastevko není, teď je ve větší výběhu, tráva tam nějaká je, ale né na pasení, takže furt jenom stojí u sena, aby to dožrala a má pupek jako slon. Takže už je mi opravdu jedno, jestli budu jezdit 50 km nebo 100, hlavně ať ju vidím spokojenou

Můžete prosím napsat nějaký kontakt, popř. název stáje?

27.6.2017 13:39
vattunka

XXX.XXX.129.153

Dobrý den, mám pocit, že Catcat popisuje naše ustájkosmajlík)ale to asi ne, to bychom se znali...jsme také severní Morava a opravdu vše jak je popsáno výše...máme tu koníky z Brna, Prahy, jak píšete pokud něco hledáte, kilometry nehrají roli...vattunka@centrum.cz.

Loolipoop

27.6.2017 15:29
Loolipoop

XXX.XXX.42.151

Zkušenost nemám, ale pár stájí, co jsem našla na netu a líbí se mi, každopádně by to bylo určitě lepší nejdříve objet. :)

http://www.kone-ferdinandov.cz/co-nabizime/pastevni-ustajeni/

http://www.equichannel.cz/pastevni-ustajeni-kosova-hora

http://www.nolimits-os.cz/index.php/pastevni-ustajeni/pastevni-ustajeni.

27.6.2017 17:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

vattunka napsal(a):
Dobrý den, mám pocit, že Catcat popisuje naše ustájkosmajlík)ale to asi ne, to bychom se znali...jsme také severní Morava a opravdu vše jak je popsáno výše...máme tu koníky z Brna, Prahy, jak píšete pokud něco hledáte, kilometry nehrají roli...vattunka@centrum.cz.

Vattunko, Vy jste ze sev.Moravy? Napíšete odkud, pokud to není tajemství?

27.6.2017 20:58
vattunka

XXX.XXX.129.153

Není, Dlouhomilov, mezi Šumperkem a Zábřehemsmajlík

Neregistrovaný uživatel

27.6.2017 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

U mě to taky není žádné tajemství kde bydlím..Doma přece.

27.6.2017 21:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U mě to taky není žádné tajemství kde bydlím..Doma přece.

Mužskej

27.6.2017 22:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

vattunka napsal(a):
Není, Dlouhomilov, mezi Šumperkem a Zábřehemsmajlík

Hodina cesty od Lipové-lázní.

Ensin

27.6.2017 22:13
Ensin

XXX.XXX.133.229

Děkuji moc všem, šlo mi samozřejmě spíš o osobní zkušenost, kde máte své důchodce nebo hříbata a nejse u nich denně, přitom je o ně pěkně postaráno

Pro Cat Cat- pokud sem zabloudíte, určitě ten kontakt napište,

Pro vattunka- psala jsem Vám e-mail.

28.6.2017 07:37
vattunka

XXX.XXX.129.153

Pro Sisi:já vím přece, však jsem u Vás několikrát byla, s přítelem Filipem je přeci podkovářsmajlík)i když už nejezdím, nemám čas, tak informuje stále, hlavně o schváceném haflošovi...

28.6.2017 17:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

vattunka napsal(a):
Pro Sisi:já vím přece, však jsem u Vás několikrát byla, s přítelem Filipem je přeci podkovářsmajlík)i když už nejezdím, nemám čas, tak informuje stále, hlavně o schváceném haflošovi...

Jasně. Já hlava dubová!

Přidejte reakci

Přidat smajlík