Ahoj všichni :)
obracím se ted na ty kteří mají koně doma nebo v menší soukromé stáji. Máme kousek od domu dva koníky, na menší pastvnině dva venkovní boxy, box na piliny, dřevěný seník a sedlovničku. Plánuji pořídit třetího koníka protože náš pony odchází do důchodu. Chtěla bych tedy z boxu na piliny udělat box pro koně, kam ale s pilinami? Bojím se že jen někde pod plachtou budou v zimě zmrzlé a máme jich zásobu na celou zimu, třičtvrtě toho boxu. Jak skladujete piliny vy? Pořizovat třetí box nebo něco velkého stavět se mi nechce, pony by měl za půl roku odejít do nového domova.
Děkuji za odpovědi :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Znám pár lidí co je nosí v hlavě..Ale taky bych si raději postavil přístřešek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A čo big bag, to by nešlo? Položiť na paletu(alebo dve), schovať pod kus plechu, aby na ne nepršalo?
napsal(a):
A čo big bag, to by nešlo? Položiť na paletu(alebo dve), schovať pod kus plechu, aby na ne nepršalo?
Skladujeme takto piliny 2 rokem, pouze na zimu. Cca8 pytlů máme na období, kdy na pile mají volno ( 2-3 měsíce ). Doporučuji dát pod palety plachtu a pytle přikrýt jednou plachtou. Jinak pytle dost sají vlhko od země a v mrazech piliny zespoda namrznou.

Ono je to o možnostech a o materiálu.
Teď mám super dodávku z pily, která pracuje se suchým dřevem a ti rovnou plní piliny do plastového "rukávu", který na obou koncích zavřou lepicí páskou, tedy vznikají takové "bonbony" o rozměrech cca 50 cm průměr a 120 cm délka. To je super!
Kdyby to byla pila, která pracuje s dřevem mokrým, nedovedu si představit to dávat do jakýchkoli zavřených pytlů. Ale v býv.ustájení s tím stlali úspěšně - ono to není mokré, že, jen vlhké a alespoň vůbec nepráší. Savost mají dobrou a dobře se s nimi pracuje.
Pokud máte piliny možnost dovážet jen volné, tak bych volila taky přístavbu jednoduché střechy opřenou o stávající stáj. Tak budete potřebovat jen 2 stěny a střechu, takže to bude levné. Nevím, kolik kubíků takto skladujete, ale já ráda a s úspěchem používám pro podobné provizorní stavby velké palety od sádrokartonů, které ve stavebninách seženu zadarmo. Je to bytelný základ, pak už je stačí potáhnout třeba linoleem ze sběrného dvora (zdarma)..