Drezurní jezdci + kůň na volno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2017 11:46

Tak mě zase upoutaly dvě nesouvisející věci, o kterých bych se ráda zmínila:

1) Koukám se tak na videa koní na prodej a vidím předváděného pěkného valacha, na kterém sedí v pracovním klusu jezdec tak uvolněně jako by měl ramena a břicho z gumy... no moc hezky to nevypadá. Víte o čem mluvím? Je to fakt už trošku extrém. Já žádnou vysokou drezuru nejezdím, tak se nedá říct, že bych věděla, co je správně (ale vzhledem k neustálým skandálům s přetaženými nánosníky, rollkurem atd. to asi neví ani část jezdecké populace). Ale takhle přehnaně se na tom koni vlnit... no nevím.

Původní video sem dávat nebudu, ale tak trochu mi to připomínala tohle: https://www.youtube.com/watch?v=U3CgnSrWMJ8

Ve vší úctě.

2) O víkendu bylo krásně a jistě mnozí vyjeli na vyjížďky. Já jsem tentokrát potkala dva jezdce na koních, kteří měli s sebou na volno psa... a dalšího koně. Na rozdíl od psa kůň na zavolání neposlechl a dal nám pokoj až poté, co jeho majitelé pomalu zmizeli z dohledu za cípem lesa (nám = tři jezdci na koních, z nichž ne všichni jsou nadšení z blízkého setkání s neznámým equidem). Pak se za nimi rozběhl tryskem.

A já se ptám, je to normální? Nic se nestalo, ani nemůžu říct, že by nás ten kůň (podotýkám kůň jako kráva, minimálně 3 roky, žádné hříbě) nějak ohrozil, kromě nějakého výstražného zašklebení ze strany jednoho z valachů k ničemu nedošlo (ostatní dva koukali jako puci). Ale ehm, to se teď takhle dělá? Brát na vyjížďky už nejenom leckdy nekontrolovatelné psy, ale i koně? Když je pár stovek metrů dál silnice?

Neregistrovaný uživatel

18.10.2017 11:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

K volně pobíhajícím koním - ano, tak se to teď dělá. Několik příkladů také znám.

18.10.2017 12:13

Též sme nedávno zažili.Tedy já osobně ne, jen kolegyně. Vyjela si do lesa s přítelem a nějaké slečinky takhle měli na volno dospělého koně.Kolegyně z toho svého asociála sesedla(celé mládí strávil kdesi na dvorku sám, dodnes koně nevyhledává a straní se), vyjukaného přítele na flegmatické koni poodvedla dál a prostě nechala svého koně s tím jejich. Holky řvaly jak pominuté když se ti dva do sebe pustily.Ano bylo to asi nebezpečné řešení, ale holky se snad poučily a koník kolegyně vyvázl bez úhony.A já si pro všechny případy do lesa beru psy, ovčáka a rotvíka. Nikdo neví, že jsou vlastně celkem hodní, ale budí pořádný respekt pro cizí lidi a jezdce

18.10.2017 14:22
HV25

XXX.XXX.42.151

Ahoj, tak co se týče toho sedu u drezurních jezdců, zkuste si na nějakého něměckého drezuráka sednout a pochopíte. Moderní drezurní teplokrevníci mají opravdu hodně těžko vyseditelné chody, obzvlášť klus, nejde se do toho hezky harmonicky posadit a splynout s koněm, jezdec se tak například hodně zaklání a nebo jde znatelně poznat, že se snaží ten klus vysedět a nevypadá to prostě tak "harmonicky".

Tohle je bohužel záležitost lidí, pokud chovatelé vidí, že se draze prodávají a rozhodčími v soutěžích se preferují "show" drezurní koně s nohama máchajícíma až do oblak, tak budou chovat za tímto účelem...

A ohledně těch "skandálů v drezuře" není jich víc nebo míň, než v jakékoliv jiné anglické nebo westernové disciplíně. Je to totiž zase hlavně o lidech a jejich přístupu ke koním. Drezura špatná není, ani parkur není špatný, ani western... tyto "skandály" co se dějí, dělají lidé a jejich přístup.

18.10.2017 15:36

No potom je tedy otázka, jak zmiňujete, jestli to není spíš na škodu, protože takto se klátící zakloněný jezdec moc elegantně nepůsobí...

Jinak toto nebyl útok na drezuru jako takovou. Souhlasím, že prasata jsou ve všech disciplínách a přít se o to, v kterých jich je víc, by asi moc plodné pro nikoho nebylo.

18.10.2017 17:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No potom je tedy otázka, jak zmiňujete, jestli to není spíš na škodu, protože takto se klátící zakloněný jezdec moc elegantně nepůsobí...

Jinak toto nebyl útok na drezuru jako takovou. Souhlasím, že prasata jsou ve všech disciplínách a přít se o to, v kterých jich je víc, by asi moc plodné pro nikoho nebylo.

Vlaštovko, prasátka jsou velmi inteligentní, a světe div se i čistotná, na rozdíl od některých lidí. Najděte si jinou nadávku. Koní se zastáváte a jiný živočišný druh haníte.

18.10.2017 18:53

HV: Měla jsem to samé na jazyku. Naprostý souhlas.
Vůbec to nemusí být "němec". Koupila jsem si chodovou ČT (pravda, měla tam taky něm.hřebce) - právě kvůli velmi krásným prostorným chodům. Mno... v normálním drez.sedle se na ní jezdit nedalo (Euroriding Diamant). Byla jsem z toho nešťastná a říkala jsem si, že už jsem klesla hodně hluboko, když přirozeně neusedím pracovní klus. Pak mi trenérka půjčila SEDLO a hle... seděla jsem jak přibytá. (zahraniční sedlo v bazarové ceně vyšší než pořizovačka dané kobyly).
Naštěstí se jednalo o "český neolympijský" klus, tak na to stačí umět se udadit "na zadek" a dobré sedlo. Věřím, že typ koní, který je na videu, by tady z nás usedělo (a hlavně ujezdilo) jen velmi málo jezdců.
Samozřejmě druhá strana mince je to zmíněné - proč se to chová takhle, když je na tom "peklo" jezdit? Mno... to máte asi tak jako u těch show arabů, co se tu probírají v jiném vlákně: protože to vypadá efektně pro oko diváka. Jsou jiní. Je to líbivé. Dobře se to prodává.... a o tom přeci je moderní svět...

18.10.2017 19:29

Jo, a ještě mě napadlo k druhé části zadání: patřím k těm nezodpovědným majitelům koní, kteří je občas vytáhnou na volno vedle druhého koně. Mám poníka 120 cm a když na něj nemám jezdce a potřebovala jsem ho hubnout, brala jsem ho občas na vyjížďku s sebou. Ne, že bychom nikde nikoho nemohli potkat, každopádně výběhy mi sousedí s brdskými lesy, tedy na vodítku jsem dovedla ponyho nad civilizaci (chatová osada) a chodila jsem zásadně ve všední dny dopoledne, abych minimalizovala možnost nějaké kolize. Ale samozřejmě jako většina koní, ten můj také na jméno, resp. přivolání, neposlouchá. Ale nechá se ze sedla odchytit a připnout na vodítko. Na louky jsem ho vzala jednou a byla ve mě tak malá dušička, že už jsem to nikdy víc nezkusila. On ten les líp "rámuje" pohyb volného koně. Apropo: je někde zaneseno, že když můžou být navolno psi, nemůžou být navolno koně? Ale tedy na druhou stranu: v rámci honitby musí být pes viditelně označen a pohybovat se maximálně do nějakých metrů od psovoda, jinak může být označen za škodnou a odstřelen... tak by mě zajímalo, co s koněm? Ten lovit ani honit vysokou nebude, tedy do sekce škodná asi nespadá... tak snad tady odstřel nehrozí... (to už to zlehčuju. Ale když jsem měla ještě černou shettlandu, tak jsem si říkala, že jí musím nějak viditelně označit, aby v podvečer - to jsem ještě někdy vyjela před tmou tehdá.. - mi jí nějaký poloslepý nimrod neodpráskl ).
Každopádně nezodpovědnost to je i v "mém" prostředí, to připouštím. Ikdyž riziko minimální.

18.10.2017 19:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Co vím, tak dospělí koně se ven nebrali. Ale hříbata pod matkou chodila běžně ven. Než aby byla matka hysterická a hříbě ječelo celou dobu vyjížďky, tak šlo raději s sebou.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2017 20:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Někteří lidi by ale taky neměli chodit na volno.

18.10.2017 20:13

Taky byste doporučil jejich odlov?

18.10.2017 21:04

Sisi, nebudete věřit, ale já přesně čekala, že s těmi vašimi prasátky zase přijdete. Už jsem to tu od vás četla minimálně jednou :) Já mám ráda všechna zvířata, ale metaforických označení (nadávek) se proto nevzdám. Kráva má třeba krásné, duchaplné oči, ale stejně tak asi nazvu osobu, co mi mimo přechod skočí pod auto. Výhodou je, že vám to ifauna fakt nevycenzuruje ;)

Hippie - technicky vzato je podle mě volný pohyb koní možný, zvěř budou štvát asi těžko, leda tak další lesojezdce

18.10.2017 21:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi, nebudete věřit, ale já přesně čekala, že s těmi vašimi prasátky zase přijdete. Už jsem to tu od vás četla minimálně jednou :) Já mám ráda všechna zvířata, ale metaforických označení (nadávek) se proto nevzdám. Kráva má třeba krásné, duchaplné oči, ale stejně tak asi nazvu osobu, co mi mimo přechod skočí pod auto. Výhodou je, že vám to ifauna fakt nevycenzuruje ;)

Hippie - technicky vzato je podle mě volný pohyb koní možný, zvěř budou štvát asi těžko, leda tak další lesojezdce

Čeština je velice bohatý jazyk. Určitě najdete i jiné, šťavnaté a výstižné nadávky.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2017 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Myslivecká stráž (taktéž myslivecký hospodář) je při své činnosti oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební. Myslivecká stráž či myslivecký hospodář jsou dále oprávněni usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení“.

18.10.2017 22:23

Uff!
Mela jsem za to, ze je to 200m, ale pak.se.mi to zdalo moc, tak jsem presnybudaj nepsala... Dekuji za opraseni znalosti!

Vlastovka: vim, ze to nebehani koni na volno je brano obecne a z principu, ale dokazu si predstavit kone vice a mene vhodne pro tuto cinnost. Kuprikladu sveho noveho mladeho welshe bych takhle vzit nemohla, protoze je to zvire tak zvidave, ze pokud bychom nekoho potkali, pak by maminkam jistojiste prosacoval kocarek, houbarum zcizil kosik a k lesakum by zasel ukrast rizek k obedu naopak vyse zmineny ponik by byl rad, ze muze nerizene zrat a obcas by nas cvalem dohnal.

18.10.2017 22:30
helas

XXX.XXX.12.12

No... čím víc lidí bude nechávat své koně venku poletovat bez ohledu na ostatní, na roční dobu, na krajinu, na pole... tím pravděpodobnější je, že se časem v nějakém tom zákoně podobné ustanovení vylíhne.
Spolu s dalšími, když už budou u těch koní, že... smajlík

19.10.2017 00:24
Dotaz

XXX.XXX.60.157

Kdysi jsem někde viděla video, kde venčili volně zubra nebo bizona - docela už odrostlé tele.

Bála bych se ho potkat i jen pěšky. smajlík

Jinak s volným koněm jsme se občas setkali na vyjížďce ještě v oddíle, příjemné to rozhodně nebylo. Kobyla taky nebyla z nápadníka nadšená. Byl volně u domu a my vždycky čekali, jestli si ho někdo přijde odvést, protože by šel zřejmě s námi a rozdivočelé stádo provozáků pod učícími se jezdci to není žádný med.

19.10.2017 09:26
22verunka

XXX.XXX.244.236

Holky mozna jsem nezodpovedna ale beru kone na volno normalne. Mam kobylu alfa. Vzdy vedla stado a zadny si nedovolil vybocit. Mam dve hribata ted tedy rok a pul uz. A dalsi 3 velke kone. No a treba v zime je uz v 5 tma jak v pytli. Nestiham brat vsechny a aby stali cely tyden. Tak proste kazdy den nasedlam kobylku. A zbytek bezi za nama. Je fakt ze v okoli tu zadne kone nejsou. Pohybujem se vyhradne po lese nebo po kraji po loukach. Nikdy zadny konflikt nebyl. Hribosi delaj kraviny.nejsou lekavy. Nevadi jim potoky atd. Jdou proste vsude. Valach v rekonvalescenci se mi tak krasne nasvalil sam bez pricineni jezdce. Kdyz potkame nekoho v lese. Vetsina lidi udivene kouka. Ovsem nerikam ze je to spravne.

19.10.2017 09:38
polárka.15

XXX.XXX.45.253

K tomu bohu 1) opravdu nevím, co na to říct, co tím jako sledujete? Kritizovat? Toto není klasické ježdění, ale recese, takže to si každý snad umí uvědomit.

A k tomu 2) taky jsem měla 1 dospělého koně na volno, neříkám, že ne (asi 5x), už jsme potkali jednou koně, ale on si jich nevšímal, ale je to asi 7 let zpátky a už bych to nikdy neudělala. byť jsme chodívali tam, kde to člověk znal a ví, koho tam asi potká i tak ten kůň, byť závislý na tom druhém, není stroj, není to předvídatelné, nikdy nevíme, koho potkáme, koho se kůň lekne nebo nelekne, nedejbože kůň jde a zpozarohu vyjede cyklista, který neví o nás a my o něm... těch rizik je tolik, že mi to svědomí ani nedovolí a opravdu to zpětně beru jako obrovskou nezodpovědnost.

19.10.2017 10:45

polárka.15 napsal(a):
K tomu bohu 1) opravdu nevím, co na to říct, co tím jako sledujete? Kritizovat? Toto není klasické ježdění, ale recese, takže to si každý snad umí uvědomit.

A k tomu 2) taky jsem měla 1 dospělého koně na volno, neříkám, že ne (asi 5x), už jsme potkali jednou koně, ale on si jich nevšímal, ale je to asi 7 let zpátky a už bych to nikdy neudělala. byť jsme chodívali tam, kde to člověk znal a ví, koho tam asi potká i tak ten kůň, byť závislý na tom druhém, není stroj, není to předvídatelné, nikdy nevíme, koho potkáme, koho se kůň lekne nebo nelekne, nedejbože kůň jde a zpozarohu vyjede cyklista, který neví o nás a my o něm... těch rizik je tolik, že mi to svědomí ani nedovolí a opravdu to zpětně beru jako obrovskou nezodpovědnost.

Polárka - panebože, jasně, že mi došlo, že to video je recese... nevím, jak jinak už to napsat, aby to bylo srozumitelné, že sem nechci dávat původní video, ale evidentně se vždy najde někdo kdo nepochopí :D Možná jsem se špatně vyjádřila já. Ale trochu mi přijde, že na diskuzních fórech aby člověk vypsal vše polopatě a nejlépe 5x, aby všichni pochopili.

19.10.2017 12:23
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Polárka - panebože, jasně, že mi došlo, že to video je recese... nevím, jak jinak už to napsat, aby to bylo srozumitelné, že sem nechci dávat původní video, ale evidentně se vždy najde někdo kdo nepochopí :D Možná jsem se špatně vyjádřila já. Ale trochu mi přijde, že na diskuzních fórech aby člověk vypsal vše polopatě a nejlépe 5x, aby všichni pochopili.

Já to pochopila, jen nechápu, proč sem nechcete dávat to původní video, tak se bavíte o koze, ale dáváte sem vůz...

19.10.2017 12:28

Mno, nejspíš se jedná o nějakého českého drez.jezdce a je riziko, že ho tu někdo zná. A je zbytečné si dělat zle v tom našem malém českém rybníčku. Vlastovka chtěla prostě jen podpořit, že ani ostatním to nepřijde běžné a přirozené, že se takto jezdí (navíc na vysoké úrovni). Ale dostala k tomu taky vysvětlení, že toto není běžný kůň, ani běžný jezdec

Neregistrovaný uživatel

19.10.2017 13:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Mně video moc pobavilo, obdivuji koně a jeho trpělivost, že se mi nelíbí zaklopená hlava je moje věc. Jen jsem slyšela, že dnes už drezurní jezdci musí mít "špičková sedla", která je udrží na místě, jinak neumí jezdit. Ale to je jen doslech, já se touhle problematikou nezabývám, protože se mi úroveň, jako laikovi, nelíbí vůbec, protože pro mne jsou podporovány věci, které se mi příčí, a jako jedinec s tím nic neudělám, takže se distancuji.

19.10.2017 13:36
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Mno, nejspíš se jedná o nějakého českého drez.jezdce a je riziko, že ho tu někdo zná. A je zbytečné si dělat zle v tom našem malém českém rybníčku. Vlastovka chtěla prostě jen podpořit, že ani ostatním to nepřijde běžné a přirozené, že se takto jezdí (navíc na vysoké úrovni). Ale dostala k tomu taky vysvětlení, že toto není běžný kůň, ani běžný jezdec

A to je ono, dokud jsme anonymní, budeme kritizovat, až se odhalíme, budeme střídmější, v praxi raději ani na toho koně nevylezeme

19.10.2017 14:24
Ferdaasek

XXX.XXX.11.224

Já teda koníka taky pouštím, ale jen když potřebuji a není na to čas, aby se taky vyběhal. A to jdu ještě jen za náš barák, kde vidím do všech stran a až se ujistím, že je okolí prázdné, tak ho vypustím. Koník se vyblbne, lítá za námi a pak si ho připnu a jedeme dál. Upřímně bych se bála situace, kdy by se například něčeho leknul nebo bychom potkali nějaké jezdce.. a to protože vím, že je to rošťák a nemusela by nastat příjemná situace. Vlastně už to vypouštění limitujeme úplně, trápí mě svědomí, kdyby se mou chybou něco stalo
Každopádně, já potkat někde v lese nebo na louce volného koně, kterej by nedejbože mého plňase vyprovokoval, asi taky nebudu ráda. Proto s tím přestávám i já.

19.10.2017 15:16

No, polárko, je zajímavé, že všem došlo, co mám na mysli i bez původního videa a dokonce mi to i vysvětlili tak dobře a věcně, že už chápu, proč mají ti drezúráci problém udržet si eleganci a přitom nehrkat koni do hřbetu. Stále mi tedy trochu nejde na rozum to směřování ke šlechtění koní, na kterých se nedá pořádně sedět, ale budiž. Nepovažuji se za odborníka. A právě a zejména proto sem to původní video prostě fakt nedám :) Nemám právo kritizovat člověka, který má jistě naježděno mnohem víc než já. Jen mi zkrátka přišel ten posez místy ve velkém záklonu s vlnícím se břichem celkem daleko od elegance, tak jsem se ptala, co to znamená a co je na tom tak žádoucího ;)

Vaši zmínku o kritizování jen dokud zůstávám v anonymitě fakt absolutně nechápu. Právě jsem tady nikoho cíleně konkrétně nekritizovala :D Od toho to fórum je, ne, když mi něco přijde divné až nevzhledné, tak se zeptám, co to. Že se mám zeptat jinde a to osobně, abych se neskrývala v anonymitě? To bychom to tu mohli klidně zavřít, ne?

Neregistrovaný uživatel

19.10.2017 15:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.151

Ja jsem proti pousteni koni navolno mimo sve polnosti. Vsichni jsou tu hystericti kdyz k jejich koni pribehne cizi pes ale jak koukam pulka sveho kone nechava delat venku co mu libo. Co kdyby jste potkali rijnou kobylu? Nebo nekoho na nadupanem hrebci koho by vas kun zacal prudit a nastala by mela? Stacilo by aby navolno behajici kun prislap malyho psa jdouciho nekomu u nohy, zacal onufavat, vlitnul kam nemel.
Timhle mi byl nesympaticky uz vydra sel na putak s konma par jich zdrhlo a nikdo to neresil vsak oni se vrati... ale kdyby zpusobili nejakou nehodu nebo nekoho zranili nad tim nikdo nepremejsli... stacilo vy aby kun letici za vama tryskem na lesni ceste vlit do auta zaparkovanyho za zatackou mezi keri (myslivci, houbari). To tu vazne nepremyslite ze kun navolno = potencialni velkej pruser?
Dle diskuzi jinde je ten kdo pusti navolno zvire co nema privolani i diot. Ale kun kterej je mnohem nebezpecnejsi jak malej vorech je v poradku? Kdyz holt nemate cas ty kone ujezdit tak si je budto neporizujte nebo je holt nechte ve vybehu, oni na to neumrou. A kdyz uz musite brat vic koni holt jdete na klidnou prochajdu a druheho kone vemte na delsi vazak a ne navolno. Nezabije to ani jednoho.

19.10.2017 16:11
22verunka

XXX.XXX.244.236

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja jsem proti pousteni koni navolno mimo sve polnosti. Vsichni jsou tu hystericti kdyz k jejich koni pribehne cizi pes ale jak koukam pulka sveho kone nechava delat venku co mu libo. Co kdyby jste potkali rijnou kobylu? Nebo nekoho na nadupanem hrebci koho by vas kun zacal prudit a nastala by mela? Stacilo by aby navolno behajici kun prislap malyho psa jdouciho nekomu u nohy, zacal onufavat, vlitnul kam nemel.
Timhle mi byl nesympaticky uz vydra sel na putak s konma par jich zdrhlo a nikdo to neresil vsak oni se vrati... ale kdyby zpusobili nejakou nehodu nebo nekoho zranili nad tim nikdo nepremejsli... stacilo vy aby kun letici za vama tryskem na lesni ceste vlit do auta zaparkovanyho za zatackou mezi keri (myslivci, houbari). To tu vazne nepremyslite ze kun navolno = potencialni velkej pruser?
Dle diskuzi jinde je ten kdo pusti navolno zvire co nema privolani i diot. Ale kun kterej je mnohem nebezpecnejsi jak malej vorech je v poradku? Kdyz holt nemate cas ty kone ujezdit tak si je budto neporizujte nebo je holt nechte ve vybehu, oni na to neumrou. A kdyz uz musite brat vic koni holt jdete na klidnou prochajdu a druheho kone vemte na delsi vazak a ne navolno. Nezabije to ani jednoho.

To kolik koni jseem si poridala nebo mam vam muze byt uprime uplne vite kde.
Nikdy jsem nikoho neohrozila a nedoslo k zadnemu zraneni ani poskozeni cizi veci hold u vseho se musi premyslet. Napriklad pro nadychani mladych koni pro dostihy je to daleko lepsi nez kdyz na nich v roce a pul uz sedi nejakej rajtak. Ale asi nema cenu vam nic vysvetlovat.

19.10.2017 16:28
Arkarian

XXX.XXX.111.250

Teda me prijde dost riskantni brat mimo ohradu kone na volno (pokud to neni hribe s matkou). Bravala jsem dlouhodobe druheho kone na voditko na vyjizdku ve vsech chodech. Chodila jsem takto s ruznymi dvojicemi koni, nemeli problem se behem kratke doby naucit chodit sporadane. Ale pustit na volno by me je vubec nenapadlo.

19.10.2017 16:50

Nevidím problém v tom, ak niekto býva na samote, mimo cestnej premávky a stretne človeka raz rok.
Ale v oblasti, kde bývajú ľudia, chodia do lesa, alebo dokonca aj s ďalšími koňmi, to sa mi zdá dosť riskantné a nebezpečné- hlavne pre tých, čo o stretnutie s cudzím koňom navoľno nestoja. A priznám sa, trochu by ma stresovala aj možnosť toho, že s tým koňom navoľno niekde strenem navoĺno psa, ktorý si bude chcieť zabehať.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2017 17:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

22verunka napsal(a):
To kolik koni jseem si poridala nebo mam vam muze byt uprime uplne vite kde.
Nikdy jsem nikoho neohrozila a nedoslo k zadnemu zraneni ani poskozeni cizi veci hold u vseho se musi premyslet. Napriklad pro nadychani mladych koni pro dostihy je to daleko lepsi nez kdyz na nich v roce a pul uz sedi nejakej rajtak. Ale asi nema cenu vam nic vysvetlovat.

Právě, klasická věta "nikdy se nic nestalo". Až se stane, bude můj problém, kolik toho máte, že to "neujezdíte" a řešíte to tímto způsobem, protože se mi kupříkladu zraní zvíře. Také jsem chodila s koněm na volno, do lesa na procházky, a pobavila jsem se, když před ním puberťáci s řevem skákali do příkopa (kůň byl na mém pozemku, neútočil na ně, oni šli po cestě vedle, prostě se báli). Dnes to vidím taky jinak.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2017 17:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To už je jak z hororu. Kůň na volno vyvraždil půl vesnice a druhá půlka před ním stále prchá. Hele stejně tak Vás kůň může někde sundat ze sedla a nadělat škodu v podstatě stejnou.Nezodpovědný člověk nadělá škody a vůbec k tomu nepotřebuje koně.Ať už na volno nebo na vodítku či v sedle.

19.10.2017 17:46
Arkarian

XXX.XXX.111.250

To už je jak z hororu. Kůň na volno vyvraždil půl vesnice a druhá půlka před ním stále prchá. Hele stejně tak Vás kůň může někde sundat ze sedla a nadělat škodu v podstatě stejnou.Nezodpovědný člověk nadělá škody a vůbec k tomu nepotřebuje koně.Ať už na volno nebo na vodítku či v sedle.

To je pravda. A prave proto se snazim byt zodpovedna a riziko skody eliminovat. Je fakt, ze mam kone u velkeho mesta, mozna v kraji kde davaji lisky dobrou noc bych na to nahlizela trochu jinak.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2017 18:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Arkarian napsal(a):
To je pravda. A prave proto se snazim byt zodpovedna a riziko skody eliminovat. Je fakt, ze mam kone u velkeho mesta, mozna v kraji kde davaji lisky dobrou noc bych na to nahlizela trochu jinak.

No teď tu zrovna šla liška kolem a říkala "dobrou". Jinak souhlas s tím že kde je moc lidí tam to smrdí "průšvihem".

19.10.2017 20:00

Zákon č.449/2001 Sb., o myslivosti § 14
§ 14
Oprávnění myslivecké stráže
(1) Myslivecká stráž je oprávněna

g) usmrcovat po předchozím oznámení místně příslušnému obecnímu úřadu zdivočelá hospodářská zvířata a dále volně se pohybující označená zvířata z farmových chovů zvěře ve vzdálenosti větší než 200 m od nehonebního pozemku, na němž je farmový chov provozován

Tohle mě překvapilo. O psech a kočkách vím. Zdivočelé hospodářské zvíře - hmm, jedná se o prokazatelně douhodobě hledané a už na lidi odvyklé zvíře? Ze zákona zřejmě jo. Realita - no, všude jsou blbci, mezi myslivci také.

Koně na volno se mi nelíbí. Zavání to průserem. Nejen při setkání s cizími koňmi. Stačí leknutí, kůň uskočí kam nemá, bude se vyšetřovat důvod... Otočí se za pěšákem, ten udělá pohyb, který koně vyleká, ten vykopne... Nemluvě o tom, že je to silně bezohledné. Spousta lidí se koní bojí. Když potkají kon pd jezdcem, mohou strach ještě ukočírovat. Ale jak se musí cítit, když je mine kůň na volno, bez přímého vlivu koňáka?

19.10.2017 20:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zákon č.449/2001 Sb., o myslivosti § 14
§ 14
Oprávnění myslivecké stráže
(1) Myslivecká stráž je oprávněna

g) usmrcovat po předchozím oznámení místně příslušnému obecnímu úřadu zdivočelá hospodářská zvířata a dále volně se pohybující označená zvířata z farmových chovů zvěře ve vzdálenosti větší než 200 m od nehonebního pozemku, na němž je farmový chov provozován

Tohle mě překvapilo. O psech a kočkách vím. Zdivočelé hospodářské zvíře - hmm, jedná se o prokazatelně douhodobě hledané a už na lidi odvyklé zvíře? Ze zákona zřejmě jo. Realita - no, všude jsou blbci, mezi myslivci také.

Koně na volno se mi nelíbí. Zavání to průserem. Nejen při setkání s cizími koňmi. Stačí leknutí, kůň uskočí kam nemá, bude se vyšetřovat důvod... Otočí se za pěšákem, ten udělá pohyb, který koně vyleká, ten vykopne... Nemluvě o tom, že je to silně bezohledné. Spousta lidí se koní bojí. Když potkají kon pd jezdcem, mohou strach ještě ukočírovat. Ale jak se musí cítit, když je mine kůň na volno, bez přímého vlivu koňáka?

V sousední vesnici myslivec(jestli to tak jde pojmenovat) známému zastřelil krávu s teletem v ohradě. Tvrdil, že to byla vysoká.
Ono pak vyšlo najevo, že to bylo schválně. Ale i tak. Máte krávu s teletem a najednou ji nemáte.
Velké koně na volno nebrat, a v dnešní době, kdy jsou všude ohrady dráty a ploty, snad ani to hříbě ne.
Po revoluci byly louky a pole ještě všech a ohradu měl málokdo, dnes je volná louka spíš vyjimečná.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2017 20:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Tady takhle zastřelil onen lidem psa přímo před očima. No a? Vzali mu flintu, kterou mu pak zase vrátili. Takže se nic nestalo.

19.10.2017 20:42

sisi58 napsal(a):
V sousední vesnici myslivec(jestli to tak jde pojmenovat) známému zastřelil krávu s teletem v ohradě. Tvrdil, že to byla vysoká.
Ono pak vyšlo najevo, že to bylo schválně. Ale i tak. Máte krávu s teletem a najednou ji nemáte.
Velké koně na volno nebrat, a v dnešní době, kdy jsou všude ohrady dráty a ploty, snad ani to hříbě ne.
Po revoluci byly louky a pole ještě všech a ohradu měl málokdo, dnes je volná louka spíš vyjimečná.

Před mnoha a mnoha lety si vzpomínám na případ, o kterém se zmiňovali v Jezdectví. Hucul zastřelený ve výběhu. Myslivec si ho spletl s divočákem...

19.10.2017 20:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Před mnoha a mnoha lety si vzpomínám na případ, o kterém se zmiňovali v Jezdectví. Hucul zastřelený ve výběhu. Myslivec si ho spletl s divočákem...

Obávám se, že v tomto případě, být koník můj, bych si dotyčného spletla s medvědem a vyprášila bych mu kožich.

19.10.2017 23:03
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Bohužel u myslivců je spousta individuí... Jedni nastražili mršinu na konec louky, asi těch 200m od domu a zavraždili pejska. Prokazatelně pes nebyl na stopě a byl to lovecký pes. Důvod myslivců? Zabít psa, protože si ho pořídili lidé, kteří bydleli u lesa a ten pes prý straší zvěř.
V tomhle státě i človek, který vleze do ohrady je oběť. To aby si majitelé postavili ultra střežený vojenský prostor pro své čtyřnožce.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2017 01:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No tak to teda já mám dobrou přehlídku daňků teď zrovna hned za plotem.Chodí tam na jablka a ráno když vyjíždím autem, tak akorát čumí asi jestli jim nenesu něco ještě navíc (no někdy joo) .Musím dávat bacha na dva ježky, abych se o ně nepřerazil když je tma.Kočky chrápou v boudě pro psa.Tak prostě daňky objedu a oni nějak uhnou. Hele takhle nějak vypadá život blízko přírodě.Díky bohu žiji ještě na vesnici nezkažené tou "městskou" chátrou. A popravdě ani bych jim to nedovolil.Pokud by se tu někdo chtěl roztahovat příliš, tak jsou metody jak udělat život někomu moc zábavný když se nudí a vymýšlí kraviny.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2017 01:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.178

Verunko jak s vami jindy souhlasim tak tohle je na ranu. Priklad. Vy takto pojedete navolno mladi hrebecci a potkate treba me na rijici kobyle... co takove hejno mladych hrebecku nebo i valachu zvladne u rijici kobyly rikat nemusim. To bych s ni nemela vylezt ze staje abych neohrozila sebe i ji jen proto ze vy byste sobecky chtela tahat x koni najednou? Zasada je mam jen tolik zvirat kolik zmaknu obstarat a pokud za den nemam cas odjezdit koni deset holt jich mam mit min anebo nejezdit ci si nekoho sehnat a ne je tahat navolno. Mate z pr dele kliku ze se dotedka nic nesemlelo. A jinak o dostihacich neco vim. Par let jsem se v jedne pohybovala. Ale nikde jsem neslysela ani nezazila brani koni navolno kdyz uz tak jezdec na klidnem zvireti a druhe na vazak do ruky.
Pak maj lidi mit radi konaky kdyz vyvadite takovehle psi kusy.

20.10.2017 07:47
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ve svém smyslu máte pravdu, ale nevidím jediný důvod, proč to riziko zbytečně mnohonásobně navyšovat. Kůň navolno prostě nemá co dělat. Stačí sekunda a neštěstí je na světě, což víme všichni moc dobře.

20.10.2017 07:49
polárka.15

XXX.XXX.45.253

No, polárko, je zajímavé, že všem došlo, co mám na mysli i bez původního videa a dokonce mi to i vysvětlili tak dobře a věcně, že už chápu, proč mají ti drezúráci problém udržet si eleganci a přitom nehrkat koni do hřbetu. Stále mi tedy trochu nejde na rozum to směřování ke šlechtění koní, na kterých se nedá pořádně sedět, ale budiž. Nepovažuji se za odborníka. A právě a zejména proto sem to původní video prostě fakt nedám :) Nemám právo kritizovat člověka, který má jistě naježděno mnohem víc než já. Jen mi zkrátka přišel ten posez místy ve velkém záklonu s vlnícím se břichem celkem daleko od elegance, tak jsem se ptala, co to znamená a co je na tom tak žádoucího ;)

Vaši zmínku o kritizování jen dokud zůstávám v anonymitě fakt absolutně nechápu. Právě jsem tady nikoho cíleně konkrétně nekritizovala :D Od toho to fórum je, ne, když mi něco přijde divné až nevzhledné, tak se zeptám, co to. Že se mám zeptat jinde a to osobně, abych se neskrývala v anonymitě? To bychom to tu mohli klidně zavřít, ne?

Myslím si, že o tom "kritizování" jsem se nebavila s Vámi, ale s někým jiným, tak proč zasahujete do něčeho, co se Vás netýká?

20.10.2017 09:17
22verunka

XXX.XXX.244.236

Verunko jak s vami jindy souhlasim tak tohle je na ranu. Priklad. Vy takto pojedete navolno mladi hrebecci a potkate treba me na rijici kobyle... co takove hejno mladych hrebecku nebo i valachu zvladne u rijici kobyly rikat nemusim. To bych s ni nemela vylezt ze staje abych neohrozila sebe i ji jen proto ze vy byste sobecky chtela tahat x koni najednou? Zasada je mam jen tolik zvirat kolik zmaknu obstarat a pokud za den nemam cas odjezdit koni deset holt jich mam mit min anebo nejezdit ci si nekoho sehnat a ne je tahat navolno. Mate z pr dele kliku ze se dotedka nic nesemlelo. A jinak o dostihacich neco vim. Par let jsem se v jedne pohybovala. Ale nikde jsem neslysela ani nezazila brani koni navolno kdyz uz tak jezdec na klidnem zvireti a druhe na vazak do ruky.
Pak maj lidi mit radi konaky kdyz vyvadite takovehle psi kusy.

Nemam zadne hrebce takze tak. Bydlime na samote. V okoli 8 km jeden barak. Jinak 40 ha luk a dalsich asi 80 ha lesa. Nerikam a netvrdim ze je to za kazdou cenu spravne ale ja to takhle obcas proste delam. Nerikam ze pokazde ale ano. Nekdy beru jen jednoho nekdy jich vemu vic. Mozna je to proto ze o nas vsichni vedi a cizi kun se ru nikdy neobjevil. Nejsou tu turiste, kolari ani zadny konak v okoli ktereho by jsme mohli potkat. Nejezdi tu auta ani ctyrkolky. Chodim takhle v lete plavit cele stado..

20.10.2017 09:20
22verunka

XXX.XXX.244.236

Nebudu se obhajovat. Proste to tak je a pokud se to nekomu nelibi vyjidril svuj nazor. Ja na to asi nahlizim v zhledem k situaci, lokalite atd. Trochu jjnak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík