Vystrkuje jazyk - jaké udidlo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.12.2017 21:27
kutenami

XXX.XXX.236.138

Hezký večer, přivezla jsem si valacha od svého teď již bývalého trenéra. Při dojezdu kobylka chodila jako jelen hlavu až v nebi krk úplně obrácený. Teď po 2 letech chodí s hlavou dole ALE jazyk má pořád ven z huby. Vždy jsem slyšela že je to z tvrdé ruky jezdce. Obávám se že nyní již bude problém to odbourat a když už tak velmi těžko. Přijde mi že má prostě strach z bolesti. Jaké udidlo mi doporučujete jako právní krok aby bylo co nejpříjemnější? Střídala olivu 1x lomenou,1x lomene dečko proti zakusovani a klasické 2x lomenne udidlo. A na všem nyní naprostá katastrofa ve stylu že si tam nacpe jazyk tím se stane naprosto neovladatelná a úplně mě přetáhne dopředu jak do toho tlačí. Co si myslíte o udidle s hračkou nebo o tom jablkovem?

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.12.2017 21:38

Koukněte do huby, zda není udidlo příliš tlusté, pro tlusté udidlo nemusí mít valach/kobylka ? v hubě místo pro jazyk. Při zavřené hubě by se tam měl jazyk a udidlo vejít.
Nebo zkuste bezudidlovku, z počátku s uzdečkou s otěžema volně...víte jak to myslím?

24.12.2017 00:21
kutenami

XXX.XXX.236.138

Pardon za překlep. Je to valach, ale je to pro mě velký nezvyk, kdyz jsem do teď měla doma jen samé holky. když má hubu zavřenou tak mu stejně špička kouká, ale podstatně méně, nez kolik vystrčí pak. Jen je problém, že už teď má udidla tloušťky 1.4, nebude 1.2 už moc velká"žiletka"? Děkuji za novou radu, vyzkouším to, jen potřebujeme ještě trochu víc důvěry, přece jen jezdil ho silný chlap a kluk se nám teď s ničím moc nemaže, takže občas bojujeme

24.12.2017 11:16
Francy_

XXX.XXX.157.72

Nepoužívat udidlo, plno koní chodí mnohem uvolněněji bez něj než s ním.

24.12.2017 12:41
kutenami

XXX.XXX.236.138

To bohužel nepůjde navždycky. Maximálně mu dát hackamore ale na to se jezdecky moc necítím. Od února začne normálně zase závodit a jiné bezudidlové uždění než hackamore neni povolené. Proto hledám něco, co mu to zpříjemní a budu doufat že se toho zase zbaví když to předtím nedělal.

24.12.2017 13:08

Moc jsem to nepochopila.
Vy máte koně 2 roky, kupovala jste ho od trenéra, ale jeho chování se spíš zhoršuje, než zlepšuje, ano? To vystrkování jazyka dříve nedělal, ano?

A trenéra nějakého máte? Bylo by možné zapracovat na Vašem jezdeckém umu pod dohledem?
Máte pravdu, že tyhle zlozvyky se špatně odbourávají - ať už je to cokoli. Pokud zlozvyk vznikl důsledkem Vaší tvrdé/neklidné ruky, pak dokud si jí nezjemníte a neustálíte, můžete vymýšlet do huby, co chcete.. Taky bych byla pro, abyste zkusila, jestli by fungovalo alespoň třeba v ohraničeném prostoru nějaké bezudidlové uždění. Sidepull a pod. Hackamore leda na ty závody. Ale to už člověk musí být dobře vyježděný a kůň dobře přiježděný, aby v tomhle prostředí vše dobře fungovalo...

Asi bych zkusila vážně na pár měsíců udidlo sebrat úplně a pak začít s nějakým úplně jiným, než zná a jinak. Třeba to pomůže. Taky bych se zaměřila na to vytahování ze sedla. To je čistá nevychovanost a velmi snadno eliminovatelná. Je potřeba být ve výchově koně důsledná! Hodně štěstí a trpělivosti.

24.12.2017 13:42
kutenami

XXX.XXX.236.138

Valacha jsem kpupila jako 4 letého z Německa a hned odjel k trenérovi na výcvik kde i závodil. Strávil tam dva roky 2015-2017, nyní jsme ukončili spolupráci a já si ho přivezla k sobě. V roce 2015 při ježdění právě jazyk ven nedával ale za ty 2 roky v tréninku se to u nich nějak naučil. Ja na něm za celou tu dobu neseděla, měla jsem zdravotní problémy.

Trenéra mam nového. Děláme zatím hodně drezurni prace ale valach leží celou hodinu v otěži vytahuje mě nebo si s udidlem začne tak hrozně hrát že u toho vyvrací hlavu a skoro zapomene chodit ačkoliv pobizim jako o život, no prostě snažíme se s tim něco dělat .

Ještě jeden z velkých problémů, které máme je že ve cvalu neudržím ruku nahoře a potřebuju jí mít opřenou o hrivu což mu taky dost vadí, protože mu pak vlastně na ten jazyk to udidlo tlačí. Potřebuju jí mít dole, protože je prostě silný a v momentě kdy mam ruku nahoře nacvalam a on mi do toho lehne tak nepomáhá ani ostruha a já se pak týden skoro nehnu jak mě bolí záda. Zkusím tu bezudidlovku v hale. Doufám že nám to pomůže. Nerada bych ho prodávala ale zatím prostě hrozně bojujeme.

Ještě dodám že je naprosto zdravý a zuby ma udělané, výstroj sedí. To bylo to první co jsem řešila.

Neregistrovaný uživatel

24.12.2017 14:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak podle mého amatérského pohledu je mi divné jak můžete dělat drezůru s koněm co Vás skoro nevnímá? Zkoušeli jste nějakého jiného jezdce? Dělá to taky i s ním? Jinak Vám koníka minulý trenér tedy opravdu dobře "naladil".Zřejmě mu tak znechutil udidlo až to hezké není.

24.12.2017 15:16
koně

XXX.XXX.205.252

kutenami napsal(a):
Valacha jsem kpupila jako 4 letého z Německa a hned odjel k trenérovi na výcvik kde i závodil. Strávil tam dva roky 2015-2017, nyní jsme ukončili spolupráci a já si ho přivezla k sobě. V roce 2015 při ježdění právě jazyk ven nedával ale za ty 2 roky v tréninku se to u nich nějak naučil. Ja na něm za celou tu dobu neseděla, měla jsem zdravotní problémy.

Trenéra mam nového. Děláme zatím hodně drezurni prace ale valach leží celou hodinu v otěži vytahuje mě nebo si s udidlem začne tak hrozně hrát že u toho vyvrací hlavu a skoro zapomene chodit ačkoliv pobizim jako o život, no prostě snažíme se s tim něco dělat .

Ještě jeden z velkých problémů, které máme je že ve cvalu neudržím ruku nahoře a potřebuju jí mít opřenou o hrivu což mu taky dost vadí, protože mu pak vlastně na ten jazyk to udidlo tlačí. Potřebuju jí mít dole, protože je prostě silný a v momentě kdy mam ruku nahoře nacvalam a on mi do toho lehne tak nepomáhá ani ostruha a já se pak týden skoro nehnu jak mě bolí záda. Zkusím tu bezudidlovku v hale. Doufám že nám to pomůže. Nerada bych ho prodávala ale zatím prostě hrozně bojujeme.

Ještě dodám že je naprosto zdravý a zuby ma udělané, výstroj sedí. To bylo to první co jsem řešila.

A nemohla byste tak nějak vynechat konkrétní práci na jízdárně a vrhnout se na terén? Pouze terén, pokud možno členitý.
Udidlo bych mu nechala, ale zkusila bych ho co nejméně používat.Nebo maximálně stylem zápěstím potáhnu, pustím, aby se neměl do čeho opřít.
V terénu pak kůň bude muset koukat pod nohy, z kopce se vám natrénuje podsazení, do kopce posílíte záď.Když máte dojem, že je silný a neudržíte ho, nechoďte do cvalu, neprovokujte situace, kdy budete muset držet a tahat.To je cesta do pekel.Kůň je vždycky silnější a přetahování a podobné zvrácenosti nejsou příjemné ani jezdci, ani koni.Máte větší mozek, tak ho využijte.
Při courání venku si s koněm vytvoříte jiný vztah, než na obdélníku.Vám se v terénu vylepší sed a pomůcky sedem, váha.Nebudete muset korektně pobízet, ani držet, najdete si stupeň, který snesete vy i kůň.
Jestli ho doteď jezdil chlap a ještě na něm závodil, musíte si koníka najezdit zpátky na "dámský styl" Většina chlapů prostě jezdí silově.
Pokud na koni chcete zjara závodit, zapomeňte na klidné vyjížďky.Dejte nánosník, nejlépe hanoverský a zkuste vyvázat.Jazyk plazit přestane, hlavou vás nestáhne, dozadu připnete ostruhy a sezóna je vaše

24.12.2017 15:26
kutenami

XXX.XXX.4.220

Asi jsem to špatně napsala. Nejsme "drezuraci" je to skokovy kůň jen se teď o nějakou drezurni práci pokoušíme protože skákat nemá v aktuální situaci žádný význam.

Ten terén zkusím. Dnes jsme byli poprvé krok, klus a byl překvapivě moc hodný. Vypadal i že se mu tam líbí. Původní plán nového trenéra zněl od února závody ale chuť na to rozhodně teď nemám spíš počítám s tím že prostě sezonu vynechá. Momentálně chci hlavně zpátky svého koně kterého jsem tam předtím odvezla a ne toho nervózu kterého mi vrátili s tím že je to můj kluk

24.12.2017 16:05
koně

XXX.XXX.205.252

Super
Za sezónu pauzování a "jen vycházkování" by se mohl dát psychicky dohromady natolik, že třeba na podzim už bude ochoten i lehce popracovat na jízdárně.
Uvidíte, jak dalece je zpruzen z dosavadního tréninku.
Držím palce.

25.12.2017 12:25
lina225

XXX.XXX.187.2

Vystrkování jazyka odnaučit nelze. Je to zlozvyk z tvrdé ruky, který nemá nic společného se současným stylem ježdění ani s udidlem.
Co ale odnaučit jde, to je vytahování otěží a zapírání se do udidla. Postupuje se při tom obdobně jako když učíte syrového koně správné reakci na udidlo a měl by vám to dokázat vysvětlit každý rozumný trenér. Nám to trvalo pár měsíců při dost nepravidelné jízdárenské práci, takže když si dáte záležet, můžete ještě stihnout i tu sezónu. Ale základ je začít od nuly, prostě jako s remontou :)

PS: na všechny koně používám 2x lomenné stihlo,16mm, "udělátka" problémy neřeší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík