Dobrý večer :) potrebujem radu lebo už začínam byť bezradná. Mám valacha plemena hafling. Bude mať 11 rokov. Dlhé roky to bol maznáčik. Všetko bolo v pohode. No zmenila som ustajnenie pred rokom. Tam spoznal jedného koňa a on ho naučil pretekať sa. Konečne spoznal koňa ktorý bol rýchly ako on (na haflinga mám riadneho triskáča) nebrala som to nejako vážne že sa pretekajú keď sme ich nacválali na lúke... a tam bola tá chyba. Môjmu to úplne preplo. Nikdy som ho neučila že čo lúka to cval. No teraz vidí lúku a je ako vymetený keď sú pri ňom kone. Začne podskakovat, znervóznie, začne hrýzť do zubadla, oblizovať sa, začne klusať na mieste ako nejaký drezúrny kôň...proste začal sa správať ako dostihák...keď ide sám je v pohode no keď má za sebou kone to je katastrofa...neviem si s ním rady. To čo som na začiatku brala na ľahkú váhu mi prerástlo cez hlavu. Neviete mi poradiť ako dosiahnem toho aby si to v hlave dal doporiadku? Som už zúfala. Skúšala som všetko možné nič nezaberá. Bič nepoužívam. Je jemný v papuli preto je udržateľný pred lúkou teda pokiaľ nezalomí hlavu a nekusne do zubadla. Je jazdený na dvojlomennom zubadle. Na ruke je to maznáčik, lonž je v pohode tiež rovnako tak jazdiareň. Je naučený na slovné povely. Chodí za mnou ako psík. Zmenila som ustajnenie ale nepomohlo to tam sa tie kone pretekajú všetky. Prosím vás o nejakú radu... ďakujem.
"Chová se jako dostihák"
No nic, teď vážně. Je fajn, že si sypete popel na hlavu. Tady je jediné řešení, chodit na vyjížďky v kroku, kde je kůň klidný, za odměnu klus, jinak krok. Na louce, kde začíná být nervozní a chce běžet tak krok, dávat důraz na uklidnění, na uvolněnost, chodit s ním kolečka, kroužky, vlnovky, zastavení, couvání, práce na dvou stopách tak, aby jste mu zaměstnala hlavu a jakmile se uklidní, uvolní, pochválit a pokračujete dál přes louku, pokud začne zas, tak zase zaměstnat až tu celou louku projdete v klidu v kroku. Pokud se na to necítíte, tak se určitou dobu loukám vyhýbejte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dostiháci jsou "fofr" koně.
Ja by som hlavne zmenila ustajnenie a zobrala koňa niekde kde všetci nepretekajú
Takýto kôň potrebuje chodiť von s koňmi ktoré budú v pohode a nebudú sa za ním ponáhľať a ani letieť pred ním. V spoločnosti koní ktoré toto robia ho to ťažko odučíte, alebo jediné riešenie je chodiť jazdiť von sama a skúšať to tak ako píšu baby nadomnou.
Ďakujem za odpovede. On sám chodí ako hodinky. A nezmením ustajnenie pretože tam pracujem kde ho mám ustajneného. Skúsim s ním pracovať tak ako ste mi napísali. Len ked on je malý pajedný poník tvrdohlavý a ked nie je po jeho tak to budú nervy z jeho strany to zubadlo prekusne na polovicu a spotí sa ako myš našťastie zhodiť jazdca nevie
Uživatel s deaktivovaným účtem

Video se vkládat zatím nedá. Ale po redesignu webu na jaře už by mělo
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak na začiatok aspoň nechodiť vo veľkom kolektíve, ale s jedným, maximálne dvomi kľudnými koňmi a nechať ho ísť vpredu. Žiadne tryskovanie, žiadne cválanie, až kým nebude kľud v kroku, potom môžete začať klusať. Ideálne v “uzavretom priestore”, teda nie lúky, ktoré zvádzajú ku cvalu. A najmä nie smerom domov.
Môžete skúsiť ísť von aj po jazdiarni, keď už bude torchu zahriaty, uvoľnený a unavený, nebude mať tendenciu sa tak hnať vonku.
A myslite aj na svoju reč tela, kone obvykle reagujú intenzívnejšie, keď im ten hore (nevedomky) dáva najavo, že sa niečo bude diať. Stačí, že si kúsok pred lúkou pozbierate oťaž a on už tuší.
Marcatti
napsal(a):
Nechce mi tu pripojiť video kde je vidno ako chodí dole kopcom, keď je posledný vlastne vždy keď má nervy v hlave...
Tak to nahrajte na youtube a hoďte link taky jsem jezdila haflinga (i hucula), ale ti mi dělali prvotřídní bordel, to ten Váš je ještě zlatý, takže moc dobře vím.