Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s hříběcí (hnisavá infekce míznich uzlin). před tydnem jsem si u sveho kone (2lety) vsimla zvetsenych uzlin bolestivych na dotek. pro jistotu jsem kontaktovala veterináře, ten diagnostikoval hříběcí s tim ze s tim nemam nic delat jen čekat nez se zanet provali. Ale na internetu se píše o celkem dostatku moznych komplikaci tohoto onemocnění, proto se chci zeptat jak probihala léčba u vas. děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nie je nevyhnutná v prípade tejto infekcie karanténa?
Tak v prvom rade identifikácia patogénu - výter z nosa, vzorka hnisu; pôvodca je Streptococcus equi subspecies equi - jedine tento druh spôsobuje hříběcí.
Potom samozrejme je súčasťou vyšetrenia stanovenei citlivosti na ATB, preliečenie ATB, pri zvýšenej teplote aj nesteroidy, podpora abscedácie postihnutých lymfartických uzlín, karanténa - pričom hnis je extrémne infekčný, prenáša sa aj náradím, na odeve, pod nechtami.
Komplikácia môže byť vo forme "bastard strangles", kedy dôjde k vytvoreniu abscesov niekde v tele, toto často vedie k smrti, vzácna komplikácia, ale poznám koňa, čo na to uhynul.
Po preliečení opäť kontrola a zviera sa lieči a karantenizuje až kým nie je vzorka "čistá". Potom dôkladná dezinfekcia a sanácia prostredia.
Vhodné je pozrieť aj vzduchové vaky, lebo tam sa môže držať hnis, prípadne to môže byť komplikácia, najmä ak sa do vaku prevalia retrofaryngeálne lymfatické uzliny.
Ochornie by sa malo hlásiť.
Hmmm... Před lety se vyskytla hříběcí v jedné velké stáji v našem kraji; no, jedna budova byla celá karanténou, chodilo se přes desinfekční rohože, ošetřovatelé byli extra, rušily se závody samozřejmě... prostě mela. Koně se jim z toho vylízali myslím všichni. Nahlášeno bylo - taky samozřejmě.
A trvalo to docela dlouho, několik týdnů.
Nenahlašuje to povinně veterinář, který to diagnostikoval? To si snad nikdo nedovolí tutlat, proboha...
helas
napsal(a):
Hmmm... Před lety se vyskytla hříběcí v jedné velké stáji v našem kraji; no, jedna budova byla celá karanténou, chodilo se přes desinfekční rohože, ošetřovatelé byli extra, rušily se závody samozřejmě... prostě mela. Koně se jim z toho vylízali myslím všichni. Nahlášeno bylo - taky samozřejmě.
A trvalo to docela dlouho, několik týdnů.
Nenahlašuje to povinně veterinář, který to diagnostikoval? To si snad nikdo nedovolí tutlat, proboha...
Ale dovolí, skoro každý, ja viem o areáli, kde sa nakrátko na to usporiadala výstava. Lebo veď ju tak dlho plánovali.
Pár koní tam uhynulo a majiteľ si vymyslel, že mu kone ukradli a predali na mäso do Poľska.
Do stajne, kde táto infekcia bola pred rokmi dal vtedy ešte Florin vtedajší majiteľ, dal ju a jej žriebä, Flora tam zmetala, žriebä sa nakazilo - nič hrozné, trošku teplotka a zdurené uzliny.
Bila som na poplach, lebo som vedela, že sa má o pár dní sťahovať na žriebáreň, nedávala som si servítky pred ústa, ale nebola som vet vtedy ešte, iba študentík.
Žriebä, ako tvrdil tehdajší vet bolo údajne "kryté ATB " a nepredstavovalo žiadne nebezpečenstvo.
Nakazila sa celá žriebáreň a jedno žriebä uhynulo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Monga
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s hříběcí (hnisavá infekce míznich uzlin). před tydnem jsem si u sveho kone (2lety) vsimla zvetsenych uzlin bolestivych na dotek. pro jistotu jsem kontaktovala veterináře, ten diagnostikoval hříběcí s tim ze s tim nemam nic delat jen čekat nez se zanet provali. Ale na internetu se píše o celkem dostatku moznych komplikaci tohoto onemocnění, proto se chci zeptat jak probihala léčba u vas. děkuji.
Když jsem měla kobylku na pastevku tak taky jsem volala veta k nudlím a zduřelým uzlinám, udělal se stěr nudlí, co dva dny se píchli ATB (3x) dostala jsem poučení, že pokud kobyla přestane žrát ihned volat a doporučení dodržet karanténu-nelízt k jiným koním, co kdyby to byla hříběcí- nebyla...váš vet nemá v ruce jediný důkaz, že se jedná o hříběcí- neučinil žádný stěr sople.
koukněte pořádně na boule, jestli tam není spíš něco zapíchnutého, třeba tříska z dřevěné ohrady...ostříhejte chlupy, nejlépe zakulacenýma nůžtičkama na nehty, tím vypouklým obloučkem ke koni