zdravím,
ráda bych se zeptala, jak zkusit kobylu odnaučit házení hlavou při dotahování podbřišníku.
Vždycky prostě hází hlavou, kdysi po mě i kopala zadní nohou (to se naučila už ve staré stáji, radili mi zvedat při dotahování přední nohu, ale to je už 3 roky nazpátek a to už jsem ji odnaučila).
Postupuju vždy pomalu, nejdřív zapnu na poslední dírku, mezitím jí dám třeba uzdečku, pak jemně dotáhnu, potom se s ní jdu před nasedáním projít aby se vyfoukla a znovu dotáhnu... Ale přesto při zapínání podbřišníku hází hlavou jak střeštěná (zvláštní je, že třeba potom když děláme kolečka aby se vyfoukla tak už hlavou obvykle nehází).
Sedlo máme šité na míru od Zajace, takže dám ruku do ohně za to, že sedí dobře, pod něj mám filcovou deku.
Koby tohle ale dělá i když na ní dám jenom obřišník a chci ho zapnout, a tím nemyslím že nějak dotahuju, jen opět protáhnu pásek přezkou, a už hází hlavou. Poroto si myslím, že už je to jednoduše zlozvyk, začne házet hlavou ve chvíli, kdy cítí podbřišník na těle a už hází. Napadlo mě, že je třeba v těch místech citlivá, takže ji tam vždy řádně promasíruju hřbílkem, ale když jí tam jakkoliv sahám, tak ani necukne.
Nijak nás to tedy neomezuje, jen to vypadá divně, navíc jak hází hlavou tak se také rychle nadechuje aby se nafoukla, a už se jí to, trdle, párkrát vymstilo, protože začala škytat (a už byl ve stáji oheň na střeše, že jí bolí záda a proto škytá, protože se bojí, že na ní budu jezdit)...
Ráda bych ji pomalu tedy chtěla zkusit to házení hhlavou odnaučit, myslím si, že jsem eliminovala všechny věci, které by to případně způsobovaly, plus je pravidelně kontrolována i fyzio, a záda jsou v pořádku. Čím bych měla začít a jak postupovat?
Niekedy pomôže vymeniť podbrušník, neviem, aký používate, niekedy plstenku.
Asi ju niekto dobre kedysi pretiahol a tak má traumu, možno ju to aj bolí - ak by nakukla Svapu, povie Vám niečo o girthizme - alebo jej napíšte na FB.
A netrestať za nafukovanie, neokrikovať, niekedy sedlo na mieru je nic moc, hlavne ak kôň váhovo a svalovo kolísa, čo je ale skoro vždy a ak je na mieru, prečo je pod ním filcák ?
Mě napadá akorát, chválit za správný chování. Položím deku, bez reakce chválím. Klidně toho nechám.
Položím deku, chválím, položím sedlo, bez reakce chválím. A zase třeba konec. Pak třeba jenom přiložit podbřišník a tak nějak pomalu postupně se dopracovat až k dotažení bez šklebení.
Nebyla kobča někdy omylem přetažená? Soudím podle sebe, u westernu mám strašně blbý odhad na dotažení...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horsana tu zmínila girthiness: http://www.equichannel.cz/biomechanika-jezdeni-a-drezury-atlas-jezdce-cast-5-bolest-z-podbrisniku.
Horsana
napsal(a):
Asi ju niekto dobre kedysi pretiahol a tak má traumu, možno ju to aj bolí - ak by nakukla Svapu, povie Vám niečo o girthizme - alebo jej napíšte na FB.
A netrestať za nafukovanie, neokrikovať, niekedy sedlo na mieru je nic moc, hlavne ak kôň váhovo a svalovo kolísa, čo je ale skoro vždy a ak je na mieru, prečo je pod ním filcák ?
podbřišník mám neoprenový, mám teď sice western ale má stejný povrch jako tento http://www.happyhorse.cz/fotky21719/fotos/_vyr_4460773534001283002825.jpg, navíc jsem ten podobný (jen hnědý) měla i v anglii.
Jelikož jsem první sedlo na míru okamžitě vracela jako nepadnoucí tak vím jaká je s nimi potíž, ale pokud jde o sedlo od Zajace, tak jak říkám, nevěřím že by nesedělo tak moc.
Filcovku jsem koupila s tím, že si ji lidé chválili jako ideální volbu, a nechtěla jsem deku co žmolkuje.
Lenacia: podbřišník s gumama na jedné straně? No... já bych ho vyhodila. Kup si nějakej, kterej táhne za obě strany stejně...
A zkus, když sedláš, dotahovat z druhé strany - co to udělá. Třeba zpozorní, nebude hned reagovat špatně a ty budeš mít šanci jí ten návyk přepsat.
(Mám v oblibě tyhlety: https://www.hidalgo-shop.cz/podbrisniky/podbrisnik-super-soft-wintec/?variantId=14589&gclid=EAIaIQobChMIidrOys_i2QIVVmQZCh2hPgbgEAQYAiABEgLff_D_BwE ).
Mám tenhle typ jak na aglickém, tak na westernovém sedle.
Aha, gumy na jednej strane, tak to som vyhodila už dávno, mám Wintec, drezúrny, kvôli dlhým remeňom a mám bezkostru.
A škľabenie a oháňanie sa u kobyly ustalo takmer okamžite, ona chudera nosila celý život nepadnúce sedlá, ohavné podbrušníky a debilných ľudí, ale po bezkostre a podbrušníku bez jednostranných gúm super.
Už nejazdíme, ale mám v úmylse používať minimálne ten istý typ podbrušníku u všetkých, ja som myslela, že to už ani ľudia veľmi nepoužívajú, tei gumy na jednej strane.
kapička
napsal(a):
Mě napadá akorát, chválit za správný chování. Položím deku, bez reakce chválím. Klidně toho nechám.
Položím deku, chválím, položím sedlo, bez reakce chválím. A zase třeba konec. Pak třeba jenom přiložit podbřišník a tak nějak pomalu postupně se dopracovat až k dotažení bez šklebení.
Nebyla kobča někdy omylem přetažená? Soudím podle sebe, u westernu mám strašně blbý odhad na dotažení...
Věřím tomu, že byla někdy předemnou přetažená, to vysvětluje proč po mě a ostatních hned na začátku kopala zadní nohou a proč občas natočí za člověkem hlavu jako by chtěla kousnout.
Jinak za házení hlavou ji netrestám, to pouze v případě, že si varovně dupne zadní nohou, nebo se zatváří s natočenou hlavou, že kousne. Já teda ani jedno nežeru, že by udělala, jen občas zkusí, jestli by jí to neprošlo, a neprojde, také je to velice příležitostné, od října se po mě hlavou vůbec neohnala, a nohou snad naposledy někdy v červenci.
Horsana
napsal(a):
Aha, gumy na jednej strane, tak to som vyhodila už dávno, mám Wintec, drezúrny, kvôli dlhým remeňom a mám bezkostru.
A škľabenie a oháňanie sa u kobyly ustalo takmer okamžite, ona chudera nosila celý život nepadnúce sedlá, ohavné podbrušníky a debilných ľudí, ale po bezkostre a podbrušníku bez jednostranných gúm super.
Už nejazdíme, ale mám v úmylse používať minimálne ten istý typ podbrušníku u všetkých, ja som myslela, že to už ani ľudia veľmi nepoužívajú, tei gumy na jednej strane.
mě poměrně vyhovoval, gumy jsem vždy měla zapnuté na pravé straně a zapínala jsem zleva na pevnou část... ale ona hází hlavou i u pevných podbřišníků bez gum. Teď jak mám western tak také nemáme gumy a hází, obřišník nemá gumy a hází... dokonce se takhle vztekala i na kurt na deku, a to na ní plandal...

Možno sa to spraví iba časom. Jazdila som kobylu, ktorá je nervák, na všetko- občas iba hrýzla ohradu, občas zadupala pri sedlaní, občas zaflémovala(zvlášť počas ruji). Podbrušák obyčajný wintec neoprén(odporúčam každému, je fakt super), doťahovanie dlhodobo fakt po dierke zlepšilo sa to natoľko, že už si ani nepamätám, kedy naposledy niečo hovorila. Ale má naozaj pasujúce sedlo, s meniteľnou komorou, ktorú v priebehu sezóny niekedy meníne(rozdiel cca 2cm v komore).
Horsana
napsal(a):
Pokud pod westernové sedlo nedáte dečku, zničíte si ho stejně, jako anglické. S tím, jestli sedlo pasuje to nemá souvislost. Westernové dečky, ty běžné, jsou dělané tak, že místo pěnového materiálu(u anglie) se dává doprostřed filc a pak z jedné strany (ke koni) beránek a z druhé strany nějaká látka, ozdobná.
Můžete použít dečky i aeroprenové, ty jsou tenčí, ale ne tak hezké.
Na fotce má koník sedlo, které mu perfektně pasovalo, pod ním filcovou deku, kterou jsem popsala a vlněný víštuch. Ten je tam proto, že vlna hřeje i mokrá a víštuch se pere mnohem lépe než celá dečka a schne den. Dečka i týden.
Pokud vám připadá že to házení je stresová reakce, a jste si jistá, že to nemá původ v nějakém neopohodlí nebo bolesti, tak to zkuste přetrénovat do klidového režimu. Já bych asi začala u sebe - už při příchodu ke kobyle se sedlem bych si kontrolovala, abych měla povolené svaly, uvolněná ramena a klidně dýchala, nepřicházela k ní z konfliktní pozice, sledoval bych jestli mi ještě před sedláním neříká, že se bojí toho co přijde.
Docela často se stává, že páníčkové si všimnou až opravdu velkých příznaků jako je házení hlavou, kopání do břicha, odcházení, kousnutí, ale netuší, že kůň se začal nervovat už dlouho předtím a vůbec to nemusí souviset s tím, co právě dělají.
Při sedlání chtějte, aby kobyla byla v klidu, jakmile začne zvedat hlavu, tak tlakem na týl vrátit zpátky dolů a do klidu, dobré je i lehce si potočit hlavu k sobě. Pohladit, uklidnit a teprve v klidu se vrátit k dotahování. Kobyla by měla pochopit, že jí nabízíte, že si sama může regulovat rytmus dotahování. Zase se kontrolujte, abyste mimovolně nepodporovala konflikt, třeba natočením těla, nebo stáním pro kobylu v nekomfortním místě, pospícháním, nedodoržením pravidla že kobyla sama může dát stopku.
Zkuste i dotahovat z druhé strany - někteří koně si nespojí že jde o stejnou věc.
Při dotahování se dívejte, kam jí směřuje hlava a plec, když hází hlavou - a pak dávejte pozor, aby měla hlavu jinde, než v pozici, kde to dělá, ale nikdy ne ve směru od vás. Je to běh na delší trať, nespraví se to za pár dní.
dsj
napsal(a):
Pokud vám připadá že to házení je stresová reakce, a jste si jistá, že to nemá původ v nějakém neopohodlí nebo bolesti, tak to zkuste přetrénovat do klidového režimu. Já bych asi začala u sebe - už při příchodu ke kobyle se sedlem bych si kontrolovala, abych měla povolené svaly, uvolněná ramena a klidně dýchala, nepřicházela k ní z konfliktní pozice, sledoval bych jestli mi ještě před sedláním neříká, že se bojí toho co přijde.
Docela často se stává, že páníčkové si všimnou až opravdu velkých příznaků jako je házení hlavou, kopání do břicha, odcházení, kousnutí, ale netuší, že kůň se začal nervovat už dlouho předtím a vůbec to nemusí souviset s tím, co právě dělají.
Při sedlání chtějte, aby kobyla byla v klidu, jakmile začne zvedat hlavu, tak tlakem na týl vrátit zpátky dolů a do klidu, dobré je i lehce si potočit hlavu k sobě. Pohladit, uklidnit a teprve v klidu se vrátit k dotahování. Kobyla by měla pochopit, že jí nabízíte, že si sama může regulovat rytmus dotahování. Zase se kontrolujte, abyste mimovolně nepodporovala konflikt, třeba natočením těla, nebo stáním pro kobylu v nekomfortním místě, pospícháním, nedodoržením pravidla že kobyla sama může dát stopku.
Zkuste i dotahovat z druhé strany - někteří koně si nespojí že jde o stejnou věc.
Při dotahování se dívejte, kam jí směřuje hlava a plec, když hází hlavou - a pak dávejte pozor, aby měla hlavu jinde, než v pozici, kde to dělá, ale nikdy ne ve směru od vás. Je to běh na delší trať, nespraví se to za pár dní.
Ano, to vždy sleduji. Dnes sem po 5 měsících poprvé sedlala western. Koby se léčila s abscesy. Trochu se bála deky, že od ní ustupovala, ale sedla si vůbec nevšimla. Ale nechala sem ji k dece čuchnout a byla v klidu. Položení deky na záda bylo v pořádku, i přehození sedla ani necukla. A pak sem to zkusila. Jen sem jemně vzala podbřišník a přiložila k tělu, cuk, tak jsem ho oddálila, zkusila jí pohladit po tom místě a zase přiložit, cuk. Tak jsem zkusila ho takhle přiložit trochu dál v místě kde podbřišník ani nemá být, cuk. Po odeslání sem odepla podbřišník a přiložila jí ho bez ničeho, a stejně hodila. Jen trochu, že dala hlavu nahoru a dolu a pak se nafoukla.
sisi58
napsal(a):
Pokud pod westernové sedlo nedáte dečku, zničíte si ho stejně, jako anglické. S tím, jestli sedlo pasuje to nemá souvislost. Westernové dečky, ty běžné, jsou dělané tak, že místo pěnového materiálu(u anglie) se dává doprostřed filc a pak z jedné strany (ke koni) beránek a z druhé strany nějaká látka, ozdobná.
Můžete použít dečky i aeroprenové, ty jsou tenčí, ale ne tak hezké.
Na fotce má koník sedlo, které mu perfektně pasovalo, pod ním filcovou deku, kterou jsem popsala a vlněný víštuch. Ten je tam proto, že vlna hřeje i mokrá a víštuch se pere mnohem lépe než celá dečka a schne den. Dečka i týden.
Já mám tuhle http://www.konikum.cz/westernova-deka-protect-wool/.
lenacia
napsal(a):
Deka sama by měla být v pohodě. Za tu cenu
Ale jde právě o to, že tyhle deky jsou fakt na koníky, co jsou v boxech. Nedovedu si představit, jak bych vyčistila koně z pastviny natolik, aby tu deku nezašpinil. Prach a pot pak udělají na dece krustu, která z toho filcu nejde dolů. A pokud se pokusíte dečku vyprat, a tahle se do pračky určitě nevejde, dopadne to tak, že budete mít mokrou špinavou dečku, která bude schnout týden. Filcovou deku pod western měla kolegyně. Byl to smradlavý hnus, její kůň je vzrušivý, hned jde do pěny a všechno to vsakovalo to toho filcu. Když se ho pokusila vykartáčovat, měla plný kartáč chuchvalců a deka stejně nebyla čistá.
lenacia
napsal(a):
Měla jsem chvíli pod western tuto
http://www.equiwest.cz/Podlozka-pod-sedlo-aeropren-d279.htm
Na údržbu byla k nezaplacení, stačil silný proud vody z hadice, ale vůbec to nevypadá hezky. Takové jakoby studené.
Ještě k té vaší filcové dece. Než si ji zašpiníte. Koukněte na tuhle věc
https://www.obluk.cz/jezdecke-potreby-anglie/18-deky-pod-sedlo-western/7245-podlozka-pod-westernovou-deku///?gclid=CjwKCAiAxJPVBRB4EiwAsCA4aQoYt9or-dhbYbWtiut-ek2t7dVuxHNRoNO7XcACva1whBpnQ_bXZBoCFtEQAvD_BwE.
lenacia
napsal(a):
Ano, to vždy sleduji. Dnes sem po 5 měsících poprvé sedlala western. Koby se léčila s abscesy. Trochu se bála deky, že od ní ustupovala, ale sedla si vůbec nevšimla. Ale nechala sem ji k dece čuchnout a byla v klidu. Položení deky na záda bylo v pořádku, i přehození sedla ani necukla. A pak sem to zkusila. Jen sem jemně vzala podbřišník a přiložila k tělu, cuk, tak jsem ho oddálila, zkusila jí pohladit po tom místě a zase přiložit, cuk. Tak jsem zkusila ho takhle přiložit trochu dál v místě kde podbřišník ani nemá být, cuk. Po odeslání sem odepla podbřišník a přiložila jí ho bez ničeho, a stejně hodila. Jen trochu, že dala hlavu nahoru a dolu a pak se nafoukla.
Jdete na to dobře, je fajn že kobču vnímámáte a tu stopku nabízíte. Zkuste ale po znamení kobyly (teď je to hození hlavou) něco vložit - asi nejjednodušší je snížení a mírné ohnutí v krku a natočení čumáku směrem ke mě. Když sáhnete k podbřišníku, a kobyla začne odvracet hlavu nebo jí zvedne, tak přestaňte dřív, než cukne a vraťte jí hlavu zpět do požadované polohy.
Nepůjde to hned, podle toho co píšete je to dlouho trénované a asi se k tomu bude delší dobu snadno vracet, ale z každého malého úspěchu se radujte a dejte to kobče znát - koně dělají rádi lidem radost. Přeji vám hodně štěstí a trpělivosti.
sisi58
napsal(a):
Měla jsem chvíli pod western tuto
http://www.equiwest.cz/Podlozka-pod-sedlo-aeropren-d279.htm
Na údržbu byla k nezaplacení, stačil silný proud vody z hadice, ale vůbec to nevypadá hezky. Takové jakoby studené.
Ještě k té vaší filcové dece. Než si ji zašpiníte. Koukněte na tuhle věc
https://www.obluk.cz/jezdecke-potreby-anglie/18-deky-pod-sedlo-western/7245-podlozka-pod-westernovou-deku///?gclid=CjwKCAiAxJPVBRB4EiwAsCA4aQoYt9or-dhbYbWtiut-ek2t7dVuxHNRoNO7XcACva1whBpnQ_bXZBoCFtEQAvD_BwE.
deka je zatím v pohodě to je pravda, ale tak já a to moje sporadické ježdění, rok/klus na oprácku/kruhovce, to se frajerka ani nezapotí.
Ta podložka je zajímavá, ale ta moje filcovka už takhle má 3cm tloušťku, nechci tam zase dávat nějak moc těch vrstev mezi koně a sedlo.
Nicméně n internetu je několik videí, kde čistí filcové deky... nebo tak minimálně vypadají.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Wb2ivxwxFPg
Ale zatím to nehrotím, ta deka je super, ale na druhou stranu se mi brzo rozpadne, protože se trhá a uvolňuje šití na kůži podél páteře, takže za chvíi budu mít dvě půlky deky :D
mám sice vyhlídnutou novou, ale zase filcovka :D https://www.obluk.cz/zbozi.php?skid=18&tsid=1&zbid=140124
zkoušela jsem sympatech deky, ale moc sjížděly pod sedlem dozadu.
lenacia
napsal(a):
mě poměrně vyhovoval, gumy jsem vždy měla zapnuté na pravé straně a zapínala jsem zleva na pevnou část... ale ona hází hlavou i u pevných podbřišníků bez gum. Teď jak mám western tak také nemáme gumy a hází, obřišník nemá gumy a hází... dokonce se takhle vztekala i na kurt na deku, a to na ní plandal...
Nejde o to kterou část zapínáte, jde o to, že ty gumy na jedné straně vytvářejí nerovnoměrný tlak a dlouhodobě to u citlivějšího koně může vytvořit bolestivost, i když se nezdá, že by ten rozdíl v tlaku byl velký. Viděla jsem koně, který byl taky takhle dotahován a ve finále měl v oblasti podbřišníku takové spasmy, že se při fyzioterapii složil, když mu tam doktor trochu víc sáhnul.
carroll
napsal(a):
Nejde o to kterou část zapínáte, jde o to, že ty gumy na jedné straně vytvářejí nerovnoměrný tlak a dlouhodobě to u citlivějšího koně může vytvořit bolestivost, i když se nezdá, že by ten rozdíl v tlaku byl velký. Viděla jsem koně, který byl taky takhle dotahován a ve finále měl v oblasti podbřišníku takové spasmy, že se při fyzioterapii složil, když mu tam doktor trochu víc sáhnul.
no po mě naopak přestala kopat tou zadní nohou, když jsem pořídila onen podbřišník. Ale ty gumy byly tuhý na fest, když jsem občas musela dotáhnout na druhé straně, tak sem mohla tahat za přezky jak sem chtěla a vůbec se ty gumy nenatáhly.
Ale hádám že to příčina nebude, když před tím dělala stejn humbuk u pobřišníků, kdy všechny byly bez gum.

Já nevím jak to funguje u west. sedel, ale já mám podbřišník na každé straně stejně vysoko...
Myslím, že jak sdílela šutřík - šla bych na to vyloučením zdrav. problému - tedy odpovídající fyzio nebo chiropraxe, aby zkusili odstranit tu fyzickou reakci těla na podbřišník. Pokud by tohle bylo v pořádku, řešila bych pak psychiku a potenciální návyk. Jestli se nafukuje, tak to je prostě obrana proti dotahování.
lenacia
napsal(a):
deka je zatím v pohodě to je pravda, ale tak já a to moje sporadické ježdění, rok/klus na oprácku/kruhovce, to se frajerka ani nezapotí.
Ta podložka je zajímavá, ale ta moje filcovka už takhle má 3cm tloušťku, nechci tam zase dávat nějak moc těch vrstev mezi koně a sedlo.
Nicméně n internetu je několik videí, kde čistí filcové deky... nebo tak minimálně vypadají.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Wb2ivxwxFPg
Ale zatím to nehrotím, ta deka je super, ale na druhou stranu se mi brzo rozpadne, protože se trhá a uvolňuje šití na kůži podél páteře, takže za chvíi budu mít dvě půlky deky :D
mám sice vyhlídnutou novou, ale zase filcovka :D https://www.obluk.cz/zbozi.php?skid=18&tsid=1&zbid=140124
zkoušela jsem sympatech deky, ale moc sjížděly pod sedlem dozadu.
Tak to jste borka, když se vám sympatexová deka někam posunuje.Jak to děláte?
Já měla jak deku, tak podbřišník a když jsem blbě nasedlala, a kůň jen nepatrně zvlhl, tak už s tím nikdo nehnul, nikam. Nějaké našlápnutí do třmenu pro vyrovnání nepřicházelo v úvahu. Sedlo se prostě nehlo! Musela jsem úplně přesedlat.
Pokud jsem měla jen sympatex.podbřišník, šlo našlápnout tak prvních 5 minut. Pak už taky ne. Dokonce jsem nemusela ani hodně dotahovat. Kombinace pasujícího sedla a sympatex/neopren pobřišníku zajistila, že se sedlo nehlo celou vyjížďku.
Takže široký neoprenový podbřišník např. tento: https://www.crazy-pony.eu/product_info.php?info=p119_professionals-choice-smx-ventech-comfort-stretch-cinch-bauchgurt.html
Je "špica" a podle mě má jen samé výhody. Vyzkoušeno.
sisi58
napsal(a):
Tak to jste borka, když se vám sympatexová deka někam posunuje.Jak to děláte?
Já měla jak deku, tak podbřišník a když jsem blbě nasedlala, a kůň jen nepatrně zvlhl, tak už s tím nikdo nehnul, nikam. Nějaké našlápnutí do třmenu pro vyrovnání nepřicházelo v úvahu. Sedlo se prostě nehlo! Musela jsem úplně přesedlat.
Pokud jsem měla jen sympatex.podbřišník, šlo našlápnout tak prvních 5 minut. Pak už taky ne. Dokonce jsem nemusela ani hodně dotahovat. Kombinace pasujícího sedla a sympatex/neopren pobřišníku zajistila, že se sedlo nehlo celou vyjížďku.
Takže široký neoprenový podbřišník např. tento: https://www.crazy-pony.eu/product_info.php?info=p119_professionals-choice-smx-ventech-comfort-stretch-cinch-bauchgurt.html
Je "špica" a podle mě má jen samé výhody. Vyzkoušeno.
Tak je možný že dražší typy to nedělají. Ale já měla k dispozici ty sympa deky z konikum.cz za těch necelých 2000.
Daný podbřišník mám v oku, ale na to moje ježdění sporadicky krok/klus po oprácku a kruhovce zatím vyhovuje ten co mám.
ale oproti tomu jak se chovala když jsem ji začínala sedlat a jak se chová dnes tak je to rozdíl. Dřív po člověku regulerně kopala zadní nohou, oháněla se zuby, a házení hlavou bylo stylem, že by se fanoušci metalu měli za své výkony stydět, nahoru dolu, nahoru dolu, zběsile jak šílená. Hlava úplně nahoře a tam kroutila palicí.
To sem jí do roka odnaučila, za vykopnutí nebo ohnání zuby dostala trest, při házení hlavy jsem ji uklidňovala.
Dnes, tedy ano, občas nohou dupne, nebo vyzkouší natáhnout hlavu s ušima dozadu, ale to spíš na mojí kamarádku a spolujezdkyni, a navíc jestli to loni udělala 4x za celý rok, tak je to maximum.
A z šíleného házení hlavou zůstalo jen to že cukce při manipulaci s podbřišníkem vždy jen jednou (a když už dotahuju po krátkém krokování aby se vyfoukla, tak občas necukne vůbec, nebo když mi ji někdo dotáhne a já sedím v sedle) a tak jakoby umírněněji.

lenacia
napsal(a):
ale oproti tomu jak se chovala když jsem ji začínala sedlat a jak se chová dnes tak je to rozdíl. Dřív po člověku regulerně kopala zadní nohou, oháněla se zuby, a házení hlavou bylo stylem, že by se fanoušci metalu měli za své výkony stydět, nahoru dolu, nahoru dolu, zběsile jak šílená. Hlava úplně nahoře a tam kroutila palicí.
To sem jí do roka odnaučila, za vykopnutí nebo ohnání zuby dostala trest, při házení hlavy jsem ji uklidňovala.
Dnes, tedy ano, občas nohou dupne, nebo vyzkouší natáhnout hlavu s ušima dozadu, ale to spíš na mojí kamarádku a spolujezdkyni, a navíc jestli to loni udělala 4x za celý rok, tak je to maximum.
A z šíleného házení hlavou zůstalo jen to že cukce při manipulaci s podbřišníkem vždy jen jednou (a když už dotahuju po krátkém krokování aby se vyfoukla, tak občas necukne vůbec, nebo když mi ji někdo dotáhne a já sedím v sedle) a tak jakoby umírněněji.
To ale nemusí znamenat zlepšení situace. Mohla se jen naučit, že nemá cenu dávat najevo názor, že za něj přijde akorát trest.
Jsou jen dvě možnosti: má bolest. Nebo mívala bolest a jedná se o naučené chování. Nic jiného neexistuje.
Bolest může být z teď nebo v minulosti nepadnoucí výstroje (sedel na míru i od výborných sedlářů mělo už tolik jezdců, a jak jejich koně skončili...), ze zranění, špatného dotahování... Volala bych kvalitní fyzio. Někoho, kdo je schopný rozlišit i bolest z podbřišníku a nezajímá se jen o oblast zad a velkých kloubů. Pak budete vědět, zda je to v těle nebo v hlavě. Řešení bude diametrálně rozdílné.
Znám Sáru a vím že ta diskomfort a svůj názor umí dát velice dobře najevo. Po zlém to na Sáru nejde a ničeho nedosáhnu.
Dát najevo názor je samozřejmě v pořádku, ale nemůže po mě kopat nohou a kousat.
Sedlo co mám je opravdu skvělé sedlo, Sára pod ním jde uvolněně, a nemá tendenci podemnou utíkat. Nikde netlačí, nepřekáží. opocená je po ním rovnoměrně a správně.
Ifauna a její diskuze o sedlech jsou jeden začarovaný kruh, kdy prostě sedlo nesedí, i když majitel řekne že ano...
Fyzio u nás byla jiná, paní Wildmannová, která Sáru rovnala a prohlédla ji kompletně celou a to opakovaně.
Z toho všeho, plus moje dlouhodobé pozorování, jsem přesvědčená, že se jedná o zažitý zlozvyk.

Byla mi u welshe fyzio a zjistila, že má nejspíše od přetáhnutí kdysi poškozené svalíky mezi předníma nohama, resp. zespodu břicha za předníma nohama. Že je tam prý velmi slabá svalovina, která se velmi často, velmi snadno, nevratně poškodí. Nejen přetahováním, ale i skřípnutím podbřišníku, atp.... tak mě tak napadlo na výše popisovaný problém, jestli se nemůže jednat třeba i o toto, že prostě to místo je bolavé tak jako tak a když se blíží podbřišník, prostě na to reaguje negativně... ? Třeba ten můj se tam nechá vyčistit i podbřišník usadit, ale když přitlačím třeba gumovým hřbílkem, reaguje na to klopením uší a strnutím - je prostě vidět, že to místo je citlivější než by mělo být. Mám tedy velmi široký velmi měkký neoprenový podbřišník, který dobře rozkládá tah a snažím se dotahovat tak, aby sedlo drželo, ale zbytečně neutahovat nadměrně... je to alchymie
Můj kůň má hodně citlivou hrudní kost a dělal podobné alotria při sedlání (i když nekopal), jen se ksichtil jak vzteklá lama a evidentně se do toho nechtěl nadechnout byť byl podbřišník jen zlehka dotažený. Měla jsem i fyzio, veta a všechno a nikde žádný relevantní zdravotní problém. Tak jsem zkoušela různé podbřišníky. Neopren hrůza, paměťová pěna hrůza, bavlna hrůza, kůže hrůza, special příjemný materiál od Picassa (vytrvalost) hrůza.
Nakonec jsem zakotvila u pevných podbřišníků Mattes s pravým merinem. Jsou sice drahé jak ďábel, ale jediné, u kterých není jeho reakce na dotahování tak silná a dá se s tím pracovat. Za mě Mattes a postupné dotahování.

Chcete ji to odnaučit, protože to vypadá divně, nebo proto, že to nejspíš znamená, že kobyla je v té chvíli v nepohodě?
Jestli A, tak neporadím, protože to nebudete ochotna k vlastním ústupkům z pohodlí a investicím, minimálně stran vlastní energie a trpělivosti. Ono by to odstranila i naučená bezmoc, s čímž eticky nesouhlasím.
Jestli B, tak jediná možnost je zařídit, aby kobyla přitom v pohodě byla.
Doporučila bych R+, protože jsem viděla práci s kobylou/ 2x s odstupem času/, kterou za pomoci R+ odnaučovali chňapat při sedlání po dečce nebo sedlu, čemkoli, co jí šlo na záda.
Příčina byla jasná, v minulosti byla sedlaná a ježděná s nepadnoucím sedlem, to už bylo odstraněno a měla vše ok. Na takovýhle problém bych nešla jako amatér po přečtení tří Šustů sama, na to bych si pozvala někoho, kdo R+ umí-janinku, verunku, teriki.,. je mnoho dalších.
Kobyla nikdy nešla po ruce nebo člověku, vždy jen po předmětu. Na "použitelnost" kobyly to vliv nemělo, kobyla se vždy nasedlat dala, jen s tím doprovodem, pod sedlem fungovala bez problémů na závodech i na procházkách i jinak fungovala bez problémů..Majitelům vadilo, že je v nepohodě.
Šlo se na to přes naučení na klikr, domluvení signálů "můžeš" a "stop"-což si pak řídila kobyla, čímž získala potřebný pocit, že to má pod kontrolou a její názor platí a stačí to říci velmi " tiše".Ono o tom, jak "hlasitě"/zuby, kopnutí/ to musí kůň říkat, často rozhoduje hluchota majitele.
Tak pokud máte stoprocentní jistotu, že tam není žádná fyzická příčina, tak se věnujte té psychické součásti. Já bych to osobně prostě chtěla mít vyloučeno, než začnu zkoušet různé podbřišníky. Podle všeho kobyla protestovala dost vehementně, pokud jí nikdo chiropraktickou manipulací nepomohl, problém se sám nevyřeší, jen se třeba oslabil. Ale vy jste s kobylou, její projevy znáte lépe, já jsem jen napsala, jak bych postupovala já.
Dotaz
napsal(a):
Tak pokud máte stoprocentní jistotu, že tam není žádná fyzická příčina, tak se věnujte té psychické součásti. Já bych to osobně prostě chtěla mít vyloučeno, než začnu zkoušet různé podbřišníky. Podle všeho kobyla protestovala dost vehementně, pokud jí nikdo chiropraktickou manipulací nepomohl, problém se sám nevyřeší, jen se třeba oslabil. Ale vy jste s kobylou, její projevy znáte lépe, já jsem jen napsala, jak bych postupovala já.
to ano, nechci kupovat bůhvíco, myslím žemám dobrý podbřišník široký, měkký, stejný materiál se mi osvěčil na anglii.
Zkusím to s tím natáčením hlavy a to přikládání. A až přijede fyzio znova i poprosím se na to mrknout.
Nečetla jsem vše, ale mám koně co je na zapínání podbřišníků ctlivý dlouhodobě, je lechtivý na břiše, tak že reagovat na dohahování bude vždy, stejně tak jak u čistění. Tak že i když u mého je příčina jiná, tak ty výysledné reakce jsou podobné. Šklebí se a ohlíží intenzita v závislosti, jak moc se mu nelíbí, nejhorší reakce bývá na lonžovací obřišník který nemá žádné gumy. Teď jsem nedávno dala dočasně delší podbřišník (měla jsem wintec elastic + návlek z beránku, s tím byl stav rozumný, ale už mu je krátký, jen s gumou na jedné straně. Tak nasranej teda nebyl u dotahování dlouho, jak u toho podbřišníku s gumou na jedné straně (prakticky stejný co jste tu dávala odakz, jen drezurní verze). On je i celkově docela tvrdý (okraje), tak že pro citlivější koně, co váš evidentně je taky, zcela nevhodný, teď jsem se konečně dočkala podbřišníku s beránkem, gumy má na obou stranách a reakce je po pár dnech co ho máme hned lepší. Tak že bych boručila podbřišník s berákem a gumama na obou stranách, případně třeba kavalkade dělá s paměŤovou pěnou a gumama na obou stranách.
tak jsem to zkoušela teď poprvé jen osbřišníkem na natočení hlavy... budu to muset ještě vychytat. Hlavou teď sice nehází, zato zjistila, že ji za natočení hlavy pochválím, a že dostala i pamlsek.
Uvidím co udělá až bude mít sedlo. nicméně jí víc zajímá potencionální získání pamlsku, než házení hlavou, takže to beru pozitivně