Ostříhat haflingovy rousy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2018 08:38
Ferdaasek

XXX.XXX.11.31

Muj hafling ma krasne rousy a dostalo se mi nazoru ze bych je mela ostrihat. To mi prijde jako blbost, striha nekdo z vas rousy?

16.6.2018 08:46
dsj

XXX.XXX.207.141

Před xx lety v oddíle se rousy všem koním střihaly, údajně aby neměli podlomy (ale měli je stejně). Já rousy svým koním nestříhám a podlomy nemají - ale nevím jak je to s hodně rousnatýma koňma typu fríse a coba. Takže pokud koník nemá nějaké kožní problémy a rousy se vám líbí, tak bych mu je klidně nechala.

18.6.2018 14:09
Ferdaasek

XXX.XXX.11.31

dsj napsal(a):
Před xx lety v oddíle se rousy všem koním střihaly, údajně aby neměli podlomy (ale měli je stejně). Já rousy svým koním nestříhám a podlomy nemají - ale nevím jak je to s hodně rousnatýma koňma typu fríse a coba. Takže pokud koník nemá nějaké kožní problémy a rousy se vám líbí, tak bych mu je klidně nechala.

Dekuji za odpoved. Zadne problemy prave nema jen to pry nevypada pekne ty rousy, tak mi radily at je ostriham.

18.6.2018 14:17
Elain

XXX.XXX.229.68

Já na to mám vlastní názor, když to tam roste tak to tam má být. Ale už jsem se setkala s názorem že když kůň není oholený, nemá zastřiženou hřívu, rousy a chloupky mezi žuchvami. Tak je to pralesní kůň a ne kůň na ježdění.

18.6.2018 17:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Elain napsal(a):
Já na to mám vlastní názor, když to tam roste tak to tam má být. Ale už jsem se setkala s názorem že když kůň není oholený, nemá zastřiženou hřívu, rousy a chloupky mezi žuchvami. Tak je to pralesní kůň a ne kůň na ježdění.

No, trochu si dovolím oponovat. V době šlechtění vaše věta: "když to tam roste tak to tam má být" není tak úplně pravda.
Vlivem člověka jsou některé, dříve přírodou vytvořené, modifikace hnány do extrému, takže ne vždy jsou potom už pro zvíře přínosem. Viz čumáky mopsů, kyčle ovčáků, velmi rousnatá a "vlasatá" plemena koní.
Chápu, že u hafloše to zas tak strašný nebude jako třeba u coba, taky bych preventivně rousy nestříhala, ale majitelka by měla být připravena na možné komplikace třeba v bahnitém období, kdy na ostříhání může dojít.

18.6.2018 22:01
Elain

XXX.XXX.150.167

Dotaz napsal(a):
No, trochu si dovolím oponovat. V době šlechtění vaše věta: "když to tam roste tak to tam má být" není tak úplně pravda.
Vlivem člověka jsou některé, dříve přírodou vytvořené, modifikace hnány do extrému, takže ne vždy jsou potom už pro zvíře přínosem. Viz čumáky mopsů, kyčle ovčáků, velmi rousnatá a "vlasatá" plemena koní.
Chápu, že u hafloše to zas tak strašný nebude jako třeba u coba, taky bych preventivně rousy nestříhala, ale majitelka by měla být připravena na možné komplikace třeba v bahnitém období, kdy na ostříhání může dojít.

Já mám haflinga a ani při podzimním a zimním období kdy je kolem sena i 10cm bahna, nikdy nneměl podlomy ani nic podobného. Také chovám plemeno welsh cob, které je také dost rousnaté a bez problémů. Ano, někdy je to extrém, s tím souhlasím. Vliv člověka je velký, ale já nikdy koně nestříhala a nikdy nebudu. Je to jen můj názor a kavždy ať si to dělá tak, jak uzná za vhodné.

18.6.2018 22:06
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Elain napsal(a):
Já mám haflinga a ani při podzimním a zimním období kdy je kolem sena i 10cm bahna, nikdy nneměl podlomy ani nic podobného. Také chovám plemeno welsh cob, které je také dost rousnaté a bez problémů. Ano, někdy je to extrém, s tím souhlasím. Vliv člověka je velký, ale já nikdy koně nestříhala a nikdy nebudu. Je to jen můj názor a kavždy ať si to dělá tak, jak uzná za vhodné.

Tak hafling a welsh nejsou tolik rousnatá plemena. :) Za ty považuju spíš fríse, irské coby, shire horse apod. Tam ta péče o rousy už nějaká být musí.

19.6.2018 23:16
Mellara

XXX.XXX.49.86

Pokud nemá nějaké problémy (a Vy píšete že nemá), tak bych mu je nechala, protože se mi rousatí koníci líbí Ale záleží na Vás, zda Vám se to líbí nebo ne :).

Majdule

18.3.2019 19:43
Majdule

XXX.XXX.21.16

Nám v rousech na zadních vyrostly takový výrůstky jako článek prstu. Asi nejsou pevně přirostlý, uvnitř jakoby dutý. Přijde mi to jako od nějakých parazitů. Nemáte někdo ponětí, co to může být?Díky Mája

18.3.2019 21:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Majdule napsal(a):
Nám v rousech na zadních vyrostly takový výrůstky jako článek prstu. Asi nejsou pevně přirostlý, uvnitř jakoby dutý. Přijde mi to jako od nějakých parazitů. Nemáte někdo ponětí, co to může být?Díky Mája

Nemůže to být jen rohovinový výrůstek? Někteří koně ho tam mají.

19.3.2019 07:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Majdule napsal(a):

Takový pohyblivý čudel. Náš kovář, blahé paměti, to koním odstřihoval kleštěmi. V té době kováři odevzdávali kopyta málem i naleštěná.Nikde nesměl být žádný cucek a nerovnost. Navíc pohybová zkouška před a po práci.

19.3.2019 09:14
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Můj valach rousy má, nikdy podlomy ani žádné brebery neměl. Bahno s mu chytá na konci chlupů a kůže je čistá. Když jsem ho kupovala, byl oholen "na sporťáka" včetně nohou a vypadal chudák jak když se kulturista těžká váha oblíkne za baleťáka.
Výrustky v rousech jsou zbytek prstu, jako kaštánek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2019 13:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

Majdule napsal(a):

Moje kobyla to má taky, neřeším to.

19.3.2019 13:41
jazzinka

XXX.XXX.18.113

Skoro mi prijde, ze ta rousnata plemena typicky pochazi z vlhciho prostredi. Kdyby rousy zhorsovaly podlomy, asi by se zrovna tam tenhle znak neudrzel. Znama ma tinkerku 24/7 na pastvine, spis vlhke, a s podlomy nikdy problem nemela. Naopak mi prijde, ze pres tu vrstvu chlupu se ji mokro a bordel ani na kuzi nedostane (ale cistit ji v obdobi blata je peklo 😁).

19.3.2019 16:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

jazzinka napsal(a):
Skoro mi prijde, ze ta rousnata plemena typicky pochazi z vlhciho prostredi. Kdyby rousy zhorsovaly podlomy, asi by se zrovna tam tenhle znak neudrzel. Znama ma tinkerku 24/7 na pastvine, spis vlhke, a s podlomy nikdy problem nemela. Naopak mi prijde, ze pres tu vrstvu chlupu se ji mokro a bordel ani na kuzi nedostane (ale cistit ji v obdobi blata je peklo 😁).

Mám to tak u fjorda. Žádné podlomy, přestože mu na zimu narostou rousy. Ovšem problém je s namrzlým sněhem.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2019 17:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Haflingovi nevím, já frisakovi rousy stříhám. V zimě zmrazky a blátivé kuličky nejsou nic příjemného, občas i cinká. Zakratim stejně jako ostatní chlupy kolem, nenazvala bych to holením, kolem kopyta nechávám asi centumetr na korunce. Stále mu to roste, takže kdyby se mu to nelíbilo, někomu to může připadat divné, za půl roku je narostlo, a stříhat se nemusí.

Aja3

20.3.2019 10:28
Aja3

XXX.XXX.32.10

Já mám kobylu irského coba, která má rousy opravdu extrémně bohaté a nikdy by mě nenapadlo je ostříhat. Ano chtějí více péče ale je to přeci znak plemene. Já je každý den procesavam, jednou týdně celé myju a co 14 dní dávám itch buster a kobyla nikdy neměla sebemenší problém. Tak že pokud je váš koník bez problémů, určite mu rousy nestrihejte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík