pista123

XXX.XXX.158.34
Mám dotaz, chci se zeptat jestli je možné zvýšit kondici mírně rekreačního zdravého koně tak aby byl schopný chodit celodenky a sem tam nějakou louku tryskem, popřípadě jak asi?
Na koni se netryská. Kůň MUSÍ být VŽDY pod kontrolou jezdce. A jen velmi málo lidí je schopno mít vše pod kontrolou právě i v trysku.
Podle dotazu soudím na pokročilého začátečníka. Milá Pišto, je milion a jedna věc, kterou je potřeba s koníkem zvládnout, než by se měl jezdec odvážit s koněm jet jeho nejvyšší rychlostí.
Jak píše Theressa, kondice se získá trénováním, a opravdu jízdou v klusu. A musí trénovat oba. Kůň i jezdec. Blembající jezdec na natrénovaném koni není k ničemu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Na koni se netryská. Kůň MUSÍ být VŽDY pod kontrolou jezdce. A jen velmi málo lidí je schopno mít vše pod kontrolou právě i v trysku.
Podle dotazu soudím na pokročilého začátečníka. Milá Pišto, je milion a jedna věc, kterou je potřeba s koníkem zvládnout, než by se měl jezdec odvážit s koněm jet jeho nejvyšší rychlostí.
Jak píše Theressa, kondice se získá trénováním, a opravdu jízdou v klusu. A musí trénovat oba. Kůň i jezdec. Blembající jezdec na natrénovaném koni není k ničemu.
Asi tak.
Existuje mnoho knih, kde je dobře popsáno, jak postupně zvyšovat kondici koně komplexně, ne jen lítáním po loukách. Třeba taková práce na kavaletách dobře zlepšuje kondici a posiluje svaly a zároveň lekce nemusí trvat moc dlouho a efekt je stejný jako časově náročnější vyjížďka. Navíc se kůň musí celou dobu soustředit na nohy, což ho ve výsledku unaví i psychicky.
Za mě bych doporučila něco takového https://equilist.cz/produkt/spravny-rezim/
A k celodenní výletům je záhodno, aby měl kůň dostatečně posílené zádové svaly
Keisy23
napsal(a):
Existuje mnoho knih, kde je dobře popsáno, jak postupně zvyšovat kondici koně komplexně, ne jen lítáním po loukách. Třeba taková práce na kavaletách dobře zlepšuje kondici a posiluje svaly a zároveň lekce nemusí trvat moc dlouho a efekt je stejný jako časově náročnější vyjížďka. Navíc se kůň musí celou dobu soustředit na nohy, což ho ve výsledku unaví i psychicky.
Za mě bych doporučila něco takového https://equilist.cz/produkt/spravny-rezim/
A k celodenní výletům je záhodno, aby měl kůň dostatečně posílené zádové svaly
Na kavaletovou práci už jezdec musí něco znát. Jinak asi skončí s otráveným koněm, a nejspíš i obráceným naruby.
U delšího klusu je jistota, že pokud jezdec nezvládá, přejde do kroku.
Když jezdec není na takové úrovni, tak je třeba si něco přečíst. Začít jen tak zvyšovat objem práce bez nějakého plánu a různorodosti nebude mít ten správný efekt. Ano dlouhé klusové úseky jsou dobré, o tom žádná.
Moje zkušenost je taková, že málo ježdění koně venku zvednou hlavu a hurá co nejrychleji dopředu, načež jezdec má mnohem víc práce s ukočírováním veselého koníka.
Čím lepší kondici a proježděnost má, tím se tempo zpomaluje a hlava klesá.