vvvvvvv._vvvvvvvvv

XXX.XXX.70.72
Dobrý den, chci se optat zda je výhodné si koupit koně s dohodou na té ceně třeba za 20 tisíc. Moje kamarádky mi s tím pomáhají vybrat toho správného koně ani příliš drahého a ani levného taky si pořád vyhledávám věci a potřeby na koně kolik by to stálo vakcína, kovář a td....vyšlo mi to na max....9 000,-. Mamce i tatkovi jsem to uz říkala a oni jestli jsem normální( myslím že tohle řekne většina rodičů takhle) , no a tvrdí mi že si něco vyhledali že za měsíc za koně dím 7 000 což leda tak za sportovního kone jeste kdyz platís ustajení. Já bych ustájení neplatila protože moje kamarádky taky vlastní koně a stáj mají postavenou na vlastním pozemku takže tak...přiznám se že nejsme úplně nejbohatší rodina a tak
Předem děkuji....
vvvvvvv._vvvvvvvvv
napsal(a):
Dobrý den, chci se optat zda je výhodné si koupit koně s dohodou na té ceně třeba za 20 tisíc. Moje kamarádky mi s tím pomáhají vybrat toho správného koně ani příliš drahého a ani levného taky si pořád vyhledávám věci a potřeby na koně kolik by to stálo vakcína, kovář a td....vyšlo mi to na max....9 000,-. Mamce i tatkovi jsem to uz říkala a oni jestli jsem normální( myslím že tohle řekne většina rodičů takhle) , no a tvrdí mi že si něco vyhledali že za měsíc za koně dím 7 000 což leda tak za sportovního kone jeste kdyz platís ustajení. Já bych ustájení neplatila protože moje kamarádky taky vlastní koně a stáj mají postavenou na vlastním pozemku takže tak...přiznám se že nejsme úplně nejbohatší rodina a tak
Předem děkuji....
Přečetla jsem to 2x a stále nechápu:
9000 za co a jak často?
7000 za co?
koně na hobby za 20 tis ti prodá kdo?
Jestli kůň za 20tis není příliš levný... tak to se asi bavíme v jiné měna a ne v korunách.
Začala jsi otázkou, jestli je to výhodné, tak na tu asi dokážu odpovědět - ne, kupovat koně není nikdy výhodné.
Ahoj, kůň za 20 tisíc je levný z nějakého důvodu. To, co ušetříš za kupní cenu, dáš zase někde jinde, například na veterináře.
Za 9 tisíc nekoupíš ani sedlo, teda ne takové, které tomu koni nezničí hřbet. Pokud šetříš na sedle, z dlouhodobého hlediska si nezajezdíš, protože kůň bude bolavý a kyselý.
Veterinář a kovář - pokud je kůň zdravý a máš štěstí, že se nikdy nestane žádný úraz nebo nemoc, tak samozřejmě tolik nestojí. Ty budeš začínat s koněm, který bude mít nějaká stará zranění nebo rovnou nějaký trvající zdravotní problém, proto se ho taky bývalí majitelé zbavují tak levně a ještě ho klidně prodají nezletilé. Tj za veterináře můžeš klidně utratit víc než 20 tisíc ročně a pokud bude velký průser, klidně i 100.
Tvoji rodiče jsou rozumní, těch 7 tisíc měsíčně je celkem střízlivý odhad. Pokud můžeš mít koně teď ustájeného zadarmo, tak to taky nebude trvat věčně - vychodíte základku a ty i kamarádky se rozletíte do světa a budete se vídat tak možná každých 5 let na školním srazu. Kdo bude ustájení platit pak? I pokud by to ustájení zadarmo vyšlo, tak minimálně platíš seno - 2 balíky na měsíc, pokud bude zase nedostatek, tak tě klidně vyjde jeden na 1500 Kč. K tomu kůň bude potřebovat nějaké minimálně vitamíny a minerály, a pokud nebude dobře krmitelný, tak na práci pod sedlem i další příkrm jaderným krmivem.
Suma sumárum, pokud už takto nemáte moc peněz, tak koupě koně je úplný nesmysl - koně žerou peníze jak zběsilí, a i pokud neplatíš ustájení a jen krmení, potřeby, veterináře a kováře, tak se v průměrných nákladech pod nějaké 3000 Kč měsíčně nedostaneš, pokud teda má ta péče o koně za něco stát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rodiče mají rozum. Dohodni se s kamarádkami, ať ti nějakého koně nechají do nájmu. Případně vyhledejte nějakého z okolí, který by se dal najmout. Až prokážeš, že se o koně dokážeš postarat, a rodiče to budou chtít zvládat s rodinným rozpočtem, můžete za rok, dva, pouvažovat o vlastní kouli na noze....

Slon Indický
napsal(a):
Ahoj, kůň za 20 tisíc je levný z nějakého důvodu. To, co ušetříš za kupní cenu, dáš zase někde jinde, například na veterináře.
Za 9 tisíc nekoupíš ani sedlo, teda ne takové, které tomu koni nezničí hřbet. Pokud šetříš na sedle, z dlouhodobého hlediska si nezajezdíš, protože kůň bude bolavý a kyselý.
Veterinář a kovář - pokud je kůň zdravý a máš štěstí, že se nikdy nestane žádný úraz nebo nemoc, tak samozřejmě tolik nestojí. Ty budeš začínat s koněm, který bude mít nějaká stará zranění nebo rovnou nějaký trvající zdravotní problém, proto se ho taky bývalí majitelé zbavují tak levně a ještě ho klidně prodají nezletilé. Tj za veterináře můžeš klidně utratit víc než 20 tisíc ročně a pokud bude velký průser, klidně i 100.
Tvoji rodiče jsou rozumní, těch 7 tisíc měsíčně je celkem střízlivý odhad. Pokud můžeš mít koně teď ustájeného zadarmo, tak to taky nebude trvat věčně - vychodíte základku a ty i kamarádky se rozletíte do světa a budete se vídat tak možná každých 5 let na školním srazu. Kdo bude ustájení platit pak? I pokud by to ustájení zadarmo vyšlo, tak minimálně platíš seno - 2 balíky na měsíc, pokud bude zase nedostatek, tak tě klidně vyjde jeden na 1500 Kč. K tomu kůň bude potřebovat nějaké minimálně vitamíny a minerály, a pokud nebude dobře krmitelný, tak na práci pod sedlem i další příkrm jaderným krmivem.
Suma sumárum, pokud už takto nemáte moc peněz, tak koupě koně je úplný nesmysl - koně žerou peníze jak zběsilí, a i pokud neplatíš ustájení a jen krmení, potřeby, veterináře a kováře, tak se v průměrných nákladech pod nějaké 3000 Kč měsíčně nedostaneš, pokud teda má ta péče o koně za něco stát.
Přesně tak. Je to stejné jako u psů, koupě koně je ten nejmenší výdaj. Aneb budu parafrázovat "bez peněz do koně nelez". Za to, co jsem za svůj život do koní vrazila (a to jsem rekreační jezdec), bych měla luxusní dovolenou kolem světa.
mishkkkka

XXX.XXX.177.253
vvvvvvv._vvvvvvvvv
napsal(a):
Předem děkuji....
Takhle to dopadá, když není škola a děcka se nudí
Kůň je velmi drahá sranda, i když bude u kamarádky na zahradě - stáj u kamarádky bude zadarmo? Její rodiče to zadarmo určitě nevybudovali a ať ti kamarádka naslibuje cokoliv, její rodiče jsou ti, kdo to celé platí a určitě nebudou chtít živit cizího koně.
3tis. měsíčně počítej jen základní žrádlo + výživové doplňky + výbava + kovář + veterinář + zubař + pojištění + na léto repelent, na zimu deka......takže klidně těch 7tis. i na zahradě u kamarádky a to se bavíme o zdravém zvířeti, a kůň za 20tis, tak úplně OK nebude.
Navíc je tu jedna věc se kterou s kamarádkama asi nepočítáte - ve svém věku si naštěstí nemůžete koupit koně
vvvvvvv._vvvvvvvvv
napsal(a):
Předem děkuji....
Koupit si koně je velmi drahá záležitost. Je to drahé,i když by ho někdo daroval.Na víc je to časově náročné, pokud si budeš koně denně obstarávat sama. Pokud ne, platíš za ustájení. Pastevní začíná někde na 3 500,-
Pokud je kůň stále zdravý (a o takovém koni nevím) připočítá se k ustájení co dva měsíce kovář, 3 x do roka odčervení + 1 x očkování. Plus 1 x za dva roky zubař. .
To je ta ideální varianta.
ALE.
Může být, že kůň si během seznamování s ostatními způsobí úraz. Jednak nebudeš jezdit (v závislosti na velikosti a umístění zranění), a druhak veterinář si bude počítat i to, že vůbec přijede (tedy cestovné) + ošetření. Několik návštěv, injekce + ostatní materiál. Atd., atp.
A pokud bude zakoupený koník nemotora nebo smolař, může být u vás veterinář pečený,vařený. Tedy každou chvíli. A to už leze do peněz.
Pak je ještě možnost, nemocného koně buď prodat (pár korun získáte) nebo nechat utratit.To ovšem něco stojí. (uspání + odvoz koně do kafilérky) A nebo na jatka (pár peněz do kapsy mínus odvoz na ta jatka).
Pokud jste spíše hůře situovaní, vyjde levněji, platit si jednotlivé vyjížďky.
Jasně, s kamarádkami je to větší zábava. Jenže.

Starší kvalitní a docpané sedlo se dá pořídit do 10 000 Kč. Jen tak poznámka. Doporučuji anglická-sedla nebo sedlovna.cz (i když tam už se nějak hodně zúžil výběr).
Ale jinak teda já dám za koně měsíčně kolem 12-15 tisíc. Včetně tréninků, rozpočítaného vybavení, krmení, veta všeho.
Vyčleň si cca půl roku na sledování inzerce, dělej si zápisky. Ono ti to samo dojde jak to vlastně s koňmi okolo 20tis. je. Pokud je nechceš na maso, tak se to nevyplatí.
Buď jsou to hříbata, kdy jen za krmení a stelivo počítej 3tis. za každý měsíc než dorostou...to je potom ta cena za tříletka úplně jinde. A k tomu ještě není obsednutý a vycvičený - sám si to začátečník doma jen tak podle internetu neudělá (rozhodně ne bez úrazů ;-))
Nebo jsou to A1/1 stažení z dráhy. Ti mají často spec. potíže s pohybem (chycené, šlachy, něco se zády, kyčlí atd.). To jsou výdaje za veta, fyzioterapeuta + cca 1 rok živení bez toho aby sis opravdu zajezdila. A k tomu potřebují redrezuru, protože styl práce koně v dostizích je úplně jiný než chce hobby jezdec.
Nebo jsou to různí kříženci s různými vadami genetickými, získanými atd. Prostě záležitosti které nelze odstranit a velmi limitují využití koně. Proto jsou tak levní, protože se pravidelně člověk vydá z peněz za péči o ně.
Podtrženo a sečteno za normálně využitelného koně pro hobby se nyní pod 60 tis. nedostaneš. To bych čekala nějaký podraz. Věřila bych to jedině známému, který by dal cenu speciálně pro mě, proto že by chtěl aby věděl kde kůň je. A pokud má být tem hobby kůň zdravý a ještě i pro začátečníka - pod 90 tis. to nebude. Protože tohle je nejpoptávanější skupina koní na trhu. A pořád je jich nedostatek. Uvědom si, že je to velice dobře vycvičené a na terén připravené zvíře co má zachovat klid i v neobvyklé situaci. TO MÁ SVOJI CENU.
Radši si za 20 tis. plať průběžně lekce na koni v nějaké dobré stáji. Jestli už je máš ušetřené, udělej si plán - za kolik je kde jezdecká hodina, co se na ní naučíš atd. Kolik tak za to utratíš měsíčně, jestli můžeš chodit do stáje pomáhat i bez ježdění - tím se hodně naučíš taky. K tomu utrať nějaké peníze za dobré knihy o koních, ne jen románky. No a za nějaký rok zjistíš, že jezdíš zadarmo. A až budeš plnoletá, když jsi dobrá v ježdění zaplatí ti za to jiní... Je to lepší způsob jak investovat 20 tis. do svých dovedností, než uvázat svojí rodině na krk nějak hendikepovaného koně a utratit při tom více než 20tisíc.
Já se nebudu ani tak zaměřovat na výběr koně do těch 20 tisíc, sama mám ex dostiháka do té ceny, ALE byl to ex dostihák na kterém se sem tam po ukončení kariéry a zaléčení šlach projela ven bývalá najitelka, takže vlastně přijěždění nic moc.
Ale to tu psát nebudu, prostě kůň do 20 se sehnat dá, buď ale dáš dvojnásobek za veta, nebo se na něm jetě tak rok pořádně neprojedeš, protože kůň bude potřebovat alespoň rok na to aby se z něj stal alespoň z části normální kůň, pro člověka co nemá moc zkušeností je tohle kámen úrazu, NEDOPORUČUJI!.
Chci se vyjádřit k tomu "nejsme nejbohatší rodina"
Kůň není levná záležitost.pořizovací cena je to nejmenší.
Pro začátek ho určitě budeš muset dovézt do onoho ustájení. už jen to je min. tisícovka.
Kde máš krmení? Pokud si nepořídíš plemeno které nabírá i z pohledu na krmení, tak budeš muset řešit žrádlo.
Kamarádka ti určitě nebude živit koně jenom tak, takže i když nebude chtít nic za místo, tak si řekne o peníze za seno.
Krmivo, nějaké dejme tomu granule seženeš už od 280-300 kč/ pytel. Měsíčně je to tak 2-3 pytle, záleží na dávkování.
Sůl, minerálka? další stovkové položky.
Vybavení, i když budeš pořizovat bazarové tak od blbé ohlávky až po sedlo, budu teď brát tu nejlevnější variantu, takže nějakou syntetiku jako daslo nebo norton, jsou cenově tak 2500-3000. Suma sumárum já při pořizování cajku, bazarové, pro koně cca rok a půl zpět dala 10 000 - 15000.
co 6-7 týdnů kovář. když bude kůń naboso jedná se o cca 300-500 kč. Pokud je nakut pak je cena od 800-2000.
2x ročně odčervení. Jaro a podzim se dávají různé pasty, takže cena cca 350-800?
1x ročně očkování
a kde máš výdaje když se ti něco z vybavení pro koně zničí, bude třeba nové.
Kde máš výdaje když budeš muset volat veta protože se něco stalo? Co když bude muset kůň na kliniku? To jsou už deseti tisíce.
Ono pořídit si koně je fajn, ale zaplacením jeho kupní ceny to utrácení peněz teprve začíná..Pokud víš že na to nemáte, tak je blbost pořizovat koně, protože bys rodiče jen zruinovala. Proč si nenajdeš radši nějaký pronájem? Vždyť v dnešní době je toho habaděj. Koně si pořiď až budeš soběstačná a vydělávat a mít na to ho uživit i když se něco stane.

v určitým věku vypadá pořízení jakéhokoliv zvířete jako hračka a jediný, co stojí v cestě, jsou ti blbí rodiče, že?
no už jsem velká a 90% těch vysněných zvířat nemám a mít nebudu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63
napsal(a):
v určitým věku vypadá pořízení jakéhokoliv zvířete jako hračka a jediný, co stojí v cestě, jsou ti blbí rodiče, že?
no už jsem velká a 90% těch vysněných zvířat nemám a mít nebudu
Ja krom kockovitejxh selem poridila vsecko. Vlastne jo. Kone byli a snad budou. Hadi jsou. No a az budou plazomistnosti snad prosadim i toho malyho krokouse 😁
Clovek by se nemel drzet zas moc pri zemi

OT: celé jsem to nečetla, ale slon mě pobavila- nic ve zlém, ale jaderné krmivo by opravdu lezlo do peněz....

No slečně poradím,když má kamarádky , co koně mají, jistě za nějakou práci jí nechají vézt, časem se může i o ně strat, pokud budou třeba na dovolené, touhu mít koně asi poznal tady každý, ale opravdu je to drahé a pokud tě živí rodiče, tak bohužel oni mají hlavní slovo.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja krom kockovitejxh selem poridila vsecko. Vlastne jo. Kone byli a snad budou. Hadi jsou. No a az budou plazomistnosti snad prosadim i toho malyho krokouse 😁
Clovek by se nemel drzet zas moc pri zemi
Ale myslí, že by jste se měla zamyslet, zda ty pořízená zvířata nestrádají, i když si myslíte, že k životnímu prostoru terárko-plastový box stačí, ono být nažraný k životu nestačí. Aby jste se nestala jen bohapustým množitelem., protože v jiné diskusi jste mi stále neodpověděla na otázku, jestli těch tolik zvířat máte jen pro sběratelské účely a nebo s nimi obchodujete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63
napsal(a):
Ale myslí, že by jste se měla zamyslet, zda ty pořízená zvířata nestrádají, i když si myslíte, že k životnímu prostoru terárko-plastový box stačí, ono být nažraný k životu nestačí. Aby jste se nestala jen bohapustým množitelem., protože v jiné diskusi jste mi stále neodpověděla na otázku, jestli těch tolik zvířat máte jen pro sběratelské účely a nebo s nimi obchodujete.
Takze ano zvirata mam i na chov. Chci delat dalsi barvy a mutace a posouvat to. Nicmene ne zvirata na kseft nemám treba letos bylo naparenych pet samic hroznyse. Prvnicky. Nerodila ani jedna a ja se z toho nehroutim takze ano nektera zvirata pujdou do prodeje jina zustanou dozivotne. Nicmene had neni narozdil od kocek nebo psu ci koni zavisly na konkretnim majiteli. A ano terarko nebo box hadovi ke spokojenemu zivotu staci. Narozdil od savcu absolutne nema potrebu socialnich kontaktu sveho druhu. Potrebuje teplo zradlo a ukryt. Had v byt v obrim tera ktery tohle ma se hybe jen kdyz se svlika, zere, se re nebo pije. Vyhoda i vetsiho chovu tera zvirat je v tom ze opravdu maji uplne jine naroky nez savci a tudíž to nelze srovnavat. Nicmene abych vam odpovedela konkretne. Leckdo si myslí ze to mam na kseft a kdyz vidí kolik mi do toho zahucelo (neprezenu kdyz reknu ze bych za to mela doplacenou pul hypoteky na tenhle barak kde bydlim) stal 4mega. A ze jsem nevydelala vlastne skoro nic a co jo slo do nových nebo vetsich tera. Jen nevericne kroutej hlavou proc to delam kdyz mi to nevydelava a ze jsem blba. No mozna. Mam je pro radost. A vetsinu zvirat co tu mam dal nepustim i kdyz ne vzdy jsou perspektivni do dlouhodobejsiho chovu. Ale mam je rada. Nektere mam od mimin. S jinymi jsem si prosla dost peripetiemi. Kdyz jsem byla nucena utratit krajtaka co jsem ho mela nejdyl rvala jsem jeste tyden. Takze jo mam jich hafo a ano chci na nich odchovavat. Ne ani omylem ne za kazdou cenu. Neparim a ani nezkousim samice co nejsou v kondici nebo kdyz nemam vhodne partnery. Kdyz uz na sebe neco zkusim tak vzdy aby z toho byla zvirata co nejlepe udatelna a ne jen "odpad" kterej pak lita z ruky do ruky po bazosi za par susni nebo zadara. Kdyz se nedari tak holt zver dotuju dal. A jinak stoji me mesicne tolik co dva kone v ustajku. Kdyz pocitam tedy ted i prestavbu zdenych kulen na vhodnejsi ubytovani s lepsim rozlozenim pro tolik druhu (vic místnosti jedna na klasik druha na ty co zimuji)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63
napsal(a):
Takze jo hadum to fakt staci pokud maj v tom tera/boxe vhodne podminky (teplota, vlhkost)
Ale chtela jsem tim rict ze clovek by se nemel omezovat ze to nejde je to narocne nějaké zvire. Ano narocne je vsecko pokud to chce clovek delat na nejake úrovni. Ale kdyz vychytate nektere veci je paradoxne chov treba krokodyla mnohem mene narocny (i toho velkeho) nez kone na pastvine za barakem.
Jiná měna než v korunách - zkusila jsem se podívat na bazoš.cz na koně do 20 000 a našla jsem:
plnokrevná klisna 14 let stará, za 8 tis., nejezditelná, ale prý hodná, taky možno k chovu, takže tam bude nějaký zdravotní problém, protože by v tomto věku byl ovladatelný kůň ještě "pojízdný". Má takové zvláštní postoje, takže asi má něco s končetinami.
Shetland ročka bez PP, 15 000 - píšou zdravá, hodná upozorňuji, že u podobných informací beru pouze údaje z inzerátu, osobně ty koně žádného neznám, takže se může stát, že pravda není na 100%, pokud majitel udá chybné údaje, to by nemusel být špatný kůň, ale pro většinu lidí je toto plemeno malé, slečná hledá možná nějakého většího, ale tento kůň je velmi mladý a zatím nejezditelný, potřebuje však spoustu práce ze země, která se zúročí později. Tj. pro někoho ne špatný kup.
3 letá klisna, neobsednutá, 20 000 - staré zranění plece, prý problém nedělá - záleží na konkrétní povaze zranění, zda jí nebude dělat problémy, až kobylka bude pod sedlem .... až bude pod sedlem klidně 5, 10 let...
Valášek minikoně 19000 - asi jako SHPonička výše, jen s PP a tříletý, ale neobsedlý
10 000 pony kobylka - 4 roky, ale neobsednutá, zdravá, ale svéhlavá, tudíž bude pzočátku vyžadovat dost práce
Valach muly 10 000 k jednání, zdravý, obsednutý, 7 let - tohle nevypadá špatně, pokud nevadí pravděpodobně menší KVH, kůň vypadá dobře, nejsem si však jistá korektním postojem končetin, ale do 2000 nemůže člověk chtít nic extra a už vůbec ne PP.
Hřebeček Welš pony A - nevadí -li menší výška v dospělosti a mládí koně, za 15 000 celkem dobrý kup, nepíšou zdravý, dát si pozor na překlubování, přední nožky na mě dělají trochu takový dojem, jinak krásné hříbátko
Americký minikůň za 20 000 k jednání - plemeno k ježdění nevhodné (moc malé), celkem hoezký kůň, ale detaily z fotek těžko posoudit
POny appaloosa klisna, 9 let, po 3 hříbatech, neježděná - 13 000, je otázka, zda nebyla obsednutá, nebo se na ní nejezdí ze zdravotních důvodů. Ale na hříbátka vypadá vhodná
Pony valášek - zdravý, ježděný, 6 let vhodný, 20 000, ale dost malý, jinak dle informací pro malého jezdce dobrý kup
Fjordka 20 tis.- 18 let, ale vypadá zdravá, tito koně mohou být dlouhověcí. Starší kůň znamená vyšší výdaje v budoucnu, ale kobylka vypadá, že by se na ní ještě pár let dalo jezdit. Pozor - nepíšou zdravá. Podle popisu dobrá povaha, i když prakticky nemá oko, což však využitelnost koně limitovat nemusí.
Arab roček, hodný zdravý, 20 000 - platí to, co pro mladé koně, může být perspektivní pro toho, kdo si jej přijezdí.
Oslík za 8 tis. 6 let, takže mladý, málo informací, můžeme se jen dohadovat, že v tomto věku mu nic není a je přiježděný, ale je to poměrně malé zvíře
Minipony do 20 tisíc - malé plemeno, hnědý poník nestojí na fotu moc vábně. Ale fotka a postoj na ní může vždycky mást, je potřeba si nehcat koně dobře předvést.
Hřebec ČMB za 18 000 - v tomto věku snad zdravý, k práci příliš mladý, hodný, do budoucna proč ne, myslím, že kupce najde
Kobylka za 18 tisíc k jednání - není k jízdě kvůli zraněné noze, 19 let, jinak jako společní by byla dobrý kůň
Valach hucula - výměna za jalovičku, málo informací - vzhledem k tomu, že tento kůň je dospělý, a nevypadá zjevně nemocně (pouze mě trochu mate ta výrazná zimní srst na jaře), by to nebyl tak špatný kup. Ale kůň může být zkažený, nevíme, nejsou tam o něm informace. Ale třeba vůbec ne.
WPB roček 20 000 - hezký, viz co píšu obecně o ladých koních výše.
Valach Shagya, 20 000, 16 let, hodný zdravý - bez foto, ale může to být dobrý kup
Zdraví minikoníci - okolo 15 000, pokud někdo nechce jezdit (ne ježdění malí), proč ne
Pony roček 20 000 k jednání
Oslík odstávče 15 OOO
KObyla 10 000, Čt 25 let, ale vypadá zdravá, pod sedlem i do zápřahu, jenom kůň v tomto věku už je k práci jen na pár let. Kořínek evidentně má, je pěkná, ale dlohodobě taky nevydrží.
Dál už to vypisovat nebudu, je jisté, že do této ceny se nabízí:
a)pěkná hříbátka - musí být obsednuta někým zkušeným, ale pokud je k dispozici, proč ne? Má alespoň jistotu, že mu koně předtím nikdo nekazil.
b) poníci - v této cenové hladině jde většinou o poníky s malou kohoutkovou výškou, pro dospělého člověka mnohdy malí, ale při koupi koníka pro děti je nižší cena než za velkého koně výhodná. Nevýhoda je, že dítě, pokud u koní zůstane, poníkovi odroste a bude se mu hodit větší. Byl by to důvod, proč pořídit rovnou velkého koně, ale některé děti se mohou bát a také velký kůň, dostatečně hodný, je v jiné cenové relaci. Platí i pro oslíky.
c) nebo je vyššího věku. Starší, ale k jízdě způsobilý kůň ( s menšími vadami) se dá do této sumy pořídit (viz fjordka, Čt a podobné inzeráty). Na pár let dobré, ale dlohoudobě je potřeba počítat s tím, že ani koně nemládnou a nevydrží věčně. Koně některých menších horských plemen mohou mít tuhý kořínek a dožívat se pěkného věku, někdy i teplokrevná plemena, ale je to individuální. na koníkovi též nelze jezdit do poslední chvíle, jeho smrti předchází různě dlouhé období, kdy bude jen jako mazlíček na pastvinách. A je potřeba věnovat lásku a péči i koni, který nemůže chodit pod sedlem.
d)kombinace mladých hříbat a poníků (popř. oslíků) - viz výše, v dospělosti jim sedne menší jezdec.
e)koně s trvalými následky nemocí nebo úrazů - nejsou vhodní pod sedlo nebo snesou jen lehkou zátěž, jejich využití k tomuto účelu je značně limitováno, zvláště klisny se ale v případě některých jedinců dají využít do chovu. Majitel si tak může vychovat zdravé hříbě, viz bod a, ale nějaký čas musí živit dva koně (krmení je přitom menší položkou, protože značnou část potravy tvoří tráva, která je de facto zadarmo), klisnu je potřeba připustit uznaným hřebcem, jinak pokuta 50 000,-, a hříbátko také nemá hned a musí mu věnovat čas a pozornost včetně nákladů. Odměnou je mu kůň, kterého si připraví sám. Je to delší a náročnější, cesta k vlastnímu koni, také není levná, ale zkušený koňař si může připravit koně lépe, než by byl koupiný kůň. Navíc zná jeho minulost a koník je na něj od malička zvyklý. Ale jeho matka nebo kůň nevhodný k chovu stojí další peníze do konce koňského života, naštěstí tito koně jsou většninou starší.
Je vidět, že za dvacet tisíc koně koupit lze, ale nastává otázka, jakého. Tady je potřeba se smířit s kompromisy - pokud šel za tuto cenu téměř zdravý nepůvodový kůň pro hobby dříve, tak inflace stále roste a kvalita koní do určitého limitu se horší. V cenové relaci 20 - 40 Kč je situace radostnější, tam je snad dost velký výběr koní. Do dvaceti tisíc jsem dnes našla ještě plnokrevného koně vhodného pod sedlo, hoezky skáče, nyní však po úraze - musí se uzdravit, ale do budoucna velmi perspektivní (jméno Anarchista, cena 20 000) a dvě kobylky, po patnácti tisícich (cena celkem 30 000). Takže občas se něco najde, ale většinou bude asi situace taková, jak jsem popsala výše. Ale už do čtyřiceti tisíc lze sehnat docela dobrého koně (vlastnosti koní odvozuji z popisu v inzerátu, takže za jejich pravdivost neručím, doufám, že tam lidé nelžou) myslím, že nad dvacet tisíc je koní dost. Jen to ale chce předefinovat pojem levný - ne max. 20 000, ale 20 - 40 000. Pořád to je ale poměrné málo vzhledem k tomu, že je na Bazoši (použila jsem výhradně tento zdroj) asi 6 stránek koní od 100 do 590 tisíc.
Neříkám, že se nedají koupit koně za 20 tisíc. Ale nedá se koupit za 20 tisíc to, co chce každý rekre jezdec - hodný, nešílený, zdravý, alespoň trochu přiježděný kůň ve věku 6-12 let.
Ty inzeráty, které jsi vypsala, neprodávají toto, ale živé problémy.
Vzhledem k tomu, jak je slečna nezkušená, by nebylo dobré pro nikoho, aby ji rodiče koupili takového koně.