Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2020 19:14
AjiskaN

XXX.XXX.90.230

Kůň má oteklou nohu v místě vyznačené na obrázku. Je oteklá pouze vnitřní strana nohy. Veterinář nohu viděl, mezikosťák je vyloučeny a řekl ať pár dní počkám a pak když tak vyšetříme podrobně. Kůň nekulhal, noha je maličko teplejší ale výrazně nehreje.

Poprvé jsem si myslela, že mu to oteklo protože nebyl ve výběhu, ze stání, nebo že ho něco štíplo, tak jsem ho normálně odjezdila, vzhledem k tomu, že nekulhal, ale otok nezmizel, takže ze stání to není. Nicméně nerozkulhal se ani po ježdění.

Zajímá mě může takový otok způsob zánět pakosti? Na téhle noze, právě na vnitřní straně má pakost, ale až do teď byla v klidu. Nicméně den před tím, než mu to oteklo jsem mu dala na ježdění chrániče, kde mu ten lem tlačil přímo na tu pakost.

Ráno v boxe je noha právě trochu teplá a otok větší, poté co ho dám do výběhu, kde se u paseni pohybuje už noha nehreje vůbec a otok je přibližně o polovinu menší.

19.7.2020 07:33
dsj

XXX.XXX.255.137

A dělali jste rtg bodcovek? Vnitřní strana pod karpy. Já bych hádala zlomené bodcové kosti. Když tam budete mít veta s rtg, dejte si udělat i rtg karpů, třeba něco najde i tam. Než budete mít rtg, tak doporučuji koně nechat v klidu, chladit, nenamáhat. Bodcovky se často zahojí bez následků, ale dát jim čas a nezatěžovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2020 08:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

AjiskaN napsal(a):
Kůň má oteklou nohu v místě vyznačené na obrázku. Je oteklá pouze vnitřní strana nohy. Veterinář nohu viděl, mezikosťák je vyloučeny a řekl ať pár dní počkám a pak když tak vyšetříme podrobně. Kůň nekulhal, noha je maličko teplejší ale výrazně nehreje.

Poprvé jsem si myslela, že mu to oteklo protože nebyl ve výběhu, ze stání, nebo že ho něco štíplo, tak jsem ho normálně odjezdila, vzhledem k tomu, že nekulhal, ale otok nezmizel, takže ze stání to není. Nicméně nerozkulhal se ani po ježdění.

Zajímá mě může takový otok způsob zánět pakosti? Na téhle noze, právě na vnitřní straně má pakost, ale až do teď byla v klidu. Nicméně den před tím, než mu to oteklo jsem mu dala na ježdění chrániče, kde mu ten lem tlačil přímo na tu pakost.

Ráno v boxe je noha právě trochu teplá a otok větší, poté co ho dám do výběhu, kde se u paseni pohybuje už noha nehreje vůbec a otok je přibližně o polovinu menší.

Neporadím - přesněji řečeno poradím veta ortopeda s RTG. A nedá mi - "přední koleno" = karpus (zápěstí), "holenní kost" = metakarpus (záprstí). Přední koleno čistě technicky a anatomicky neexistuje, holenní kost ano, ale je na zadní noze (stejně jako u lidí). Jenom aby nedošlo k nedorozumění.

20.7.2020 07:30
AjiskaN

XXX.XXX.152.25

RTG nebylo udělané, kvůli tomu, že to bylo první den a mohlo to být cokoliv. Včera byl otok pryč a nohu má krásnou, nikde žádná boule, nic. Mám nechat stejně udělat RTG? Bylo by to až koncem července.

A myslíte že kamaše do výběhu dávat, nebo ne? Dřív kvůli té pakosti nosil kloubovky, ale má celkem bezpečný výběh - písek, rovina, žádné díry, klacky, klády. Nicméně i tak se asi při válení, nebo nějakém zlobení do té nohl kopl.

Tak teď váhám jestli nasadit nějaké lehké prodyšné kamaše. Buď kloubovky, nebo equilibrum tri zone.

20.7.2020 11:49
Arbora

XXX.XXX.212.24

AjiskaN napsal(a):

Je to pokojne možné, z rtg je vidieť, či je kosť “živá”, alebo nie. Je možné, že začala rásť a niekam tlačiť, atď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík