Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.7.2020 20:07
tatka007

XXX.XXX.123.12

Dobrý den, prosím o radu.

Plřemýšlím o nějakém koníkovi. ( máme jen dva ponny ), ale potřebuji něco pro sebe. Měřím 183cm, jsem začátečník a rád bych nějakého, který měří okolo 155cm ( stačí to ), nechtěl bych obra. Jelikož jsem začátečník, tak bych rád nějakého klidnější povahy. Je mi jedno, zda bude křížený, čistý a je mi jedno původ ( mám omezené finance ). Prostě obyčejného hodného koníka.
Má někdo nějaký nápad po čem bych měl koukat?

Děkuji.

29.7.2020 20:37
Slon Indický

XXX.XXX.255.207

Odpověděl jste si sám - jakékoli plemeno, záleží jen na povaze. Jen upozorňuji, že pro začátečníka není dlouhodobě žádný kůň, pokud nebudete mít nějakou pomoc (trenéra nebo někoho zkušeného, co vám poradí a naučí jezdit), tak po čase i ten nejvíc zlatý kůň přestane fungovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2020 09:52

Problém bude taky tady: "...mám omezené finance". Protože koně, které popisujete, se platí zlatem...

30.7.2020 10:34
Pipilota

XXX.XXX.46.93

tatka007 napsal(a):

Plřemýšlím o nějakém koníkovi. ( máme jen dva ponny ), ale potřebuji něco pro sebe. Měřím 183cm, jsem začátečník a rád bych nějakého, který měří okolo 155cm ( stačí to ), nechtěl bych obra. Jelikož jsem začátečník, tak bych rád nějakého klidnější povahy. Je mi jedno, zda bude křížený, čistý a je mi jedno původ ( mám omezené finance ). Prostě obyčejného hodného koníka.

Děkuji.

Myslím, že tenhle přístup štěstí a spokojenost nepřinese...

Není to jen o poměru výšky koně a jezdce, jde i o váhu a tvary. Harmonicky vypadající dvojice není jen oku lahodící, jde o umístění těžiště jezdce nad koněm. To je hodně špatně jen tak napsat, že jo to bude OK.

Proč vlastně má být koník spíš menší? To jako že se od něj čeká, že bude hodnější, nebo tolik nesežere, nebo bude lépe ovladatelný? Nic z toho totiž není pravda. Máme ve stáji noriky co jsou fakt kusance a poslechnou na slovo a tloustnou téměř ze vzduchu (opravdu jim netřeba jádro pokud nechodí denně v naloženém voze). ALE to vše je dáno správným zacházením s koňmi a to je potřeba umět. Ne se učit až za pochodu - to se dá tak nějak s přimhouřenýma očima u ovcí, kdy zranění od cca 100 kg berana i při velké vážnosti nebývají smrtelná. Jenže kůň má cca 600 kg...
Klidnější povaha je chovatelský cíl označovaný jako pracovitost a poslední dobou se u spousty plemen dost upozadil. Nebo se má jednat spíš o stupeň vzrušivosti? Také se říká že "povahu si každý dělá sám" - tím se myslí vychovanost (a začátečník umí během pár měsíců udělat v tomto směru hodně škody)
A že nejde o původ? To je hrozná chyba. On ten původ není jako u koček, kdy mě bude zajímat zda chytá myši či ne. Znalost původu je i o jakémsi předpokladu využití, dlouhověkost, tvrdost, zatížení vadami. Jo vím na co si dát pozor, co dělat a co rozhodně ne (A1/1 nechám i na Hané po přivyknutí celý den na pastvě, jenže norika by to zabilo). U koní je i křížení plemen které má vysokou cenu (angloarab). Pak je křížení které je velmi dobře použitelné (chlaďasi mezi sebou, teplokrevníci), ale to se také musí umět aby výsledek stál za to, případně se na něm dalo dál chovat. No a potom jsou také kříženci, co se jim i říká nová plemena ( barok pinto, nasch) a to je hodně tenký led co se týká chovatelského zaměření. Jenže v Česku se křížencem myslí především jakýsi odpad - vážně jeden neví co z toho po pár letech vyleze, zvlášť v kombinaci s nekvalitním odchovem (bych si myslela, že 2 takový poníci budou jednomu na dvorek stačit). Bohužel je takových fuj kříženců u nás plná inzerce...

30.7.2020 11:37

tatka007 napsal(a):

Děkuji.

Člověk 183 cm na koni 155 cm bude vypadat nejenom legračně, ale taky mu rozhazovat těžiště. Ani on sám se na něm nebude cítit dobře. A kombinace začátečník a vlastní kůň není ideální - zvláště, když píšete o omezených financích. To pro mě znamená nemít na dobrého trenéra. Bohužel takových majitelů jsem už zažila dost. Všichni nakonec koně prodali - protože hodně práce, času a hlavně PENĚZ. Zkuste nejdřív klasickou, kvalitní jízdárnu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík