Uživatel s deaktivovaným účtem

Adka1
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na pláštěnku do výběhů, když koně nedekuju? Chci mu ji dát kvůli tomu , že nemá přístřešek.
Pláštěnka už je přece "deka" , mám taky teď jen zimní lehkou výběhovou deku, čili pláštěnku nebo budete dávat letní? u nás ve výbězích také nejsou přístřešky-jen jeden má...a koně na noc do boxu nesvlékám....takže buď ano a až do jara nebo vůbec, koncem roku má přituhnout, dneska bylo regulerně "teplo" ....
Pláštěnka je určená na období, kdy je teplo, ale déle prší.
V nynějším počasí už nestačí. Nutno dát deku s podšívkou a alespoň 100 g výplň. Bohužel jste dala málo informací. Pokud chcete kvalitní odpověď musíte napsat o jakého koně se jedná: stáří, zdravotní stav, využití, plemeno, hubený x tlustý.
Podmínky ustájení: 24/7 , 12/12 nebo jen vypuštění z boxu na několik hodin do výběhu.
Pokud 24/7 co ve výběhu je. Přístřešek, ač ze zákona povinný, tedy není. Stromy? Keře? Terénní nerovnosti? Možnost se schovat proti větru za budovu?
Seno stále? A váš kůň se k němu dostane? Dostává příkrm nebo jen to seno.
Fotka by neškodila.
Jak vidíte, pro správnou odpověď je potřeba více informací.
Tiež myslim, že by bolo faj uviesť viac podrobností. Je to kôň boxovaný, zdravý, nasrstený? Chodí von iba pár hodín denne, má čo vo výbehu žrať, závetrie, vodu, atď? V taktom prípade by na hnusné počasie mohla stačiť deka iba na to, aby kôň nepremokol. Pretože je pravdepodobnosť, že to kôň zvládne v zlom počasí aj bez tej deky.
Mám ročního hřebečka plemene Hucul, je v dobré výživové kondici, venku je přes den na noc ho zavírám, dostává ráno a večer müsli + seno do výběhu a boxu, k vodě má přístup celý den. Ve výběhu má pár stromů, ale nejsou to stromy na schování. Pláštěnku bych mu dala jen z důvodu, že se v novém výběhů moc nepohybuje a když prší a je 0° tak tam jen stojí a nechci aby mi prochladl. Dekovat ho nechci , protože má krásnou huňatou srt. Jen mě znepokojuje déšť.
Adka1
napsal(a):
Mám ročního hřebečka plemene Hucul, je v dobré výživové kondici, venku je přes den na noc ho zavírám, dostává ráno a večer müsli + seno do výběhu a boxu, k vodě má přístup celý den. Ve výběhu má pár stromů, ale nejsou to stromy na schování. Pláštěnku bych mu dala jen z důvodu, že se v novém výběhů moc nepohybuje a když prší a je 0° tak tam jen stojí a nechci aby mi prochladl. Dekovat ho nechci , protože má krásnou huňatou srt. Jen mě znepokojuje déšť.
Zdravého hucula bych zadekovala jen v případě, že by byl stále venku a hlásili by, že bude týden pršet + kolem 0°C + hodně foukat vítr.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je tam sám? To bych pak chápala, že se nehýbe. Pokud je tam sám, doporučila bych asi koňské kamarády (aspoň druhého hřebečka podobného věku), aby si vyhráli :-) A samozřejmě seno pak minimálně na dvě stanoviště, kdyby docházelo k neshodám.
V dešti a fujavici se ovšem koně nehýbou tak nějak hromadně, tomu bych osobně nepřisuzovala význam. Otočí se zadkem k větru, skloní hlavu, a čekají, až se to přežene (případně žerou).
Nejlépe potřebu deky odhadnete sama - pokud se kůň klepe, deka je v tu chvíli vhodná. Pokud hubne, a jediné, co se změnilo, je počasí, můžete přidat na krmení a nebo dát deku, podle toho, co je pro vás ekonomičtější nebo praktičtější (případně co preferuje kůň), a nakonec i podle toho, co bude fungovat lépe.
Stávalo se známé, že měla poníka (huculoida) v teplé stáji a když šel za sychravého počasí ven, nastydnul (bolavá záda). Neklepal se, neprojevoval přímo ve výběhu problémy, pouze prochladl nebo ofouknul. Tam bych osobně taky volila lehkou pláštěnku bez podšití (lehkou, aby nesplácla chlupy). Ale určitě bych ji nedávala, pokud je to zbytečné, už jen z vlastní pohodlnosti :-)