AničkaNováková

XXX.XXX.66.39
Zdravím. Ráda bych poprosila o radu.
Má někdo nějaký tip na to, jak upobízet okopané školní koně? Nechce se mi do koně kopat, kopat a kopat a čekat, než neochotně nakluše. Na jemné pobídky koně nereagují, na ráznější pobídku zrychlí. Naklusat takového koně mi trvá i víc jak 15 vteřin. Poté tedy kůň nakluše, já se ho snažím tedy upobízet, ale vůbec nereaguje a přejde znovu do rychlého kroku.
Díky za tipy a rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

školního koně by měl čas od času "opravit " trenér.
Koukněte na videa Jízdárny Radonice, někde tam bylo videjko se školním koněm...
Tusirkou tuknout ta holen. Je to lepší nez kone bezvysledne okopavat.
Je to tezke u skolnich koni se mirna tupost toleruje, neb takovy kun nebude po jizdarne nekontrolovane prchat se zacatecnikem, kteremu v prvnich hodinach treba klusu hrozne litaji nohy. Ten kun nesmi reagovat na kazde male stouchnuti, ale az na raznejsi pobidku, kdy vi ze to jezdec mysli vazne a opravdu chce naklusat. To jsou ti hodni konici, co se vyvazuji zlatem, protože az na nem bude pak jezdit jen jeden člověk jsou to megahodni a spolehlivi klidni kone.
Nicméně takoveho kone by měl sem tam vzit nekdo zkuseny a pobídky mu připomínat a udrzovat jeho uroven.
Jak psali již výše, tak koně rozpohybovat tušírkou č bičíkem, pak reagují většinou dobře. Já ještě přidám radu, že než kopání na takové koně funguje tlak holení, kterou většinou začínající jezdci nepoužívají a takoví koně jsou na takový tlak většinou citlivý. Zkuste mačkat holeně proti sobě, jako byste chtěla vymačkat pastu z tuby. Je to sice dost náročný, ale koně na to reagují dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zeptejte se svého cvičitele, který vás na tom koni vidí a kterému právě za tohle platíte. S tímto přístupem na tom budete tak, že čím více pobízíte, tím pomaleji kůň půjde. Nekopat, netlačit a hlavně neokopávat při každém kroku a nerajtovat v sedle. To by vás ale právě v té jezdecké škole měli naučit. Pak si tím vybudujete zlozvyk, který se jen těžko odbourává ...