Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkusíme to? Jen tak si povídat o konících, našich zážitcích s nimi, i o všem jiném možném i nemožném. Jen bych (aspoň) sem netahala politiku prosím
No, když politika, pravice a levice... Všimla jsem si, že většina koní jsou „praváci“. Když odcházejí od vody nebo krmení, otáčejí se doprava. A i mi přijde, že upřednostňují pravé kopyto před levým - vycházejí častěji pravou nohou, na pravou nohu lépe cválají a skáčou a tak. Vypozoroval někdo něco podobného? Nebo je praváctví „našich“ koní dané prostředím?

Zajímavé... Mám velmi malý vzorek k porovnání, ale moje starší kobyla je rozhodně pravák a malá zřejmě taky - trénovali jsme teď in handy a je pravda, že většinou taky vykračuje pravou (pokud nemá zrovna blbě nakročeno).

Tak jsme v sobotu byli na Rudolfově poháru v Kladrubech. Překvapilo nás množství lidí (asi absťák po té dvouleté pauze) a množství stánků (asi drahá nafta nebo co. Poláci vůbec nebyli, a to u jejich stánků jsem vždycky strávila nejvíc času). Vystáli jsme si frontu na langoš (langoš musí být!) a měli dobrou malinovku
Velmi nás potěšilo, že trasu pro přejíždění spřežení mezi překážkami přesunuli pořadatelé mimo diváckou zónu. Vytvořili přes strouhu mezi pastvinami překrásný hladký mělký brod z panelů. Bohužel až moc hladký, viděli jsme tam uklouznout a spadnout koníka z dvojspřeží. Nic se mu naštěstí nestalo, jen se poškodilo nějaké řemení, tak se to na místě zaflikovalo a tým pokračoval v soutěži Tak jsme měli radost.
Bohužel to vypadalo, že Nesvačil ve dvojkách nedokončil, protože jsme na něj čekali u poslední překážky, a moc dlouho nejel, tak jsme to pak vzdali. A před startem už stepovala čtyřspřeží....
Počasí ale vyšlo báječně, kdyby nás nebolely nohy z věčného postávání (chtělo by to ke Kurkovu jezírku nějaké sesličky ), ještě bychom tam na ty čtyřky vydrželi...

Většina koní je křivých na levou stranu, tj. že ochotněji cválají na levou nohu. Tj. pravou stranu zádi mají silnější. Tedy to je statistika. Nevím, jestli to nějak koresponduje s tím, že vykračují pravou nohou - předpokládám, že míníte přední nohu, a tam by princip diagonály tedy úplně neseděl :-) My máme jistotně dva "praváky" a jednoho "leváka" (dle preferovaného ohnutí ve cvalu), u poníků nevím. A vykračování z místa či odcházení od vody jsem tedy nikdy nepozorovala...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pravá, levá, neřiká se, že záleží na kterou stranu má hřívu? Treba koně pak přehupuje 🙂
Myš je jednoznačně pravák - pokud jí nechám volnost, nacválá na pravou nohu, líp se napravo ohýbá a při pasování sedla se ukázalo, že má svaly na pravé straně větší.
V kombinaci se mnou jakožto pravákem, si musím cíleně připomínat v terénu střídat nohy na nacválání a v lehkém klusu přesedat.
A konečně jsou i teplé dny, můzu sedět s kafem na sluníčku a sledovat interakce v ohradě, to mám nejradši

Jé závody spřežení, to musí být krása. Morgáně plánuji taky jednou zapřahat
Teplé dny? A kde sakryš? Tady neustále sibiř, studený vichr a hnus humus
Jinak já byla s morgánětem v sobotu na takových hobby WR závodech, ideální akcička pro mladé neokoukané koně. Měla jsem z toho strach, protože morgáně je trochu hysterka a nikdy na takové akci s cizími koňmi, repráky, bannery atd. atd. nebyla, ale tak mile mě překvapila, že z toho budu žít asi ještě dlouho Jela jsem tam s tím, že kdyby se nám náááhodou poštěstila jedna mašle, tak budu strašně ráda. Šly jsme spolu 4 In Hand soutěže a umístily jsme se 3x!!! Je to moje šikovná a statečná holka

efe:
Nebyl to náhodou nějaký díl seriálu Seesee Cup? To je tuna na severu teď poslední roky velký hit, spousta kategorií, a právě snad nikde jinde se tu nedají vyzkoušet disciplíny na ruce. Docela dobrý podnik, sledovala jsem to od začátku, teď už je z toho velká akce :-)

napsal(a):
efe:
Nebyl to náhodou nějaký díl seriálu Seesee Cup? To je tuna na severu teď poslední roky velký hit, spousta kategorií, a právě snad nikde jinde se tu nedají vyzkoušet disciplíny na ruce. Docela dobrý podnik, sledovala jsem to od začátku, teď už je z toho velká akce :-)
Je! A je to skvělý! Parádní atmosféra, žádná rivalita, prostě opravdu fajn akcička, když člověk potřebuje okoukat koníka anebo dítko anebo sebe Navíc se závody konají všechny v našem relativně blízkém okolí, tak by byla škoda jich nevyužít. Pořadatelka k nám i pravidelně dojíždí do stáje na tréninky, mám moc ráda její styl a přístup a ke koním.
Jo a taky jsem se po 4 letech projela s hengrem a všude jsem zacouvala a byla na sebe pyšná. Se musím pochválit aspoň tady

bassrock
napsal(a):
Mě zase Myš potěšila, když jsem jí teď po 9 týdnech vzala konečně pod sedlo a pohodička. Jen trochu víc koukala na harvestor, ale jinak úplně klídek.
Za to já jsem byla lehce vynervená, ještě nejsem úplně cajk a tak jsem to dost prožívala
Dori a co se s Tebou dělo? Klidně do SZ, jestli nechceš ventilovat.
Ale, plánovaná operace, něco se vyvrbilo uvnitř nepatřičného, na břiše jizva jak od harakiri, prostě mě přefikli
A to břicho je na koni dost znát. Pacholci doktoři mi říkali, že jako do 6 týdnů budu ok, podle mě dobře věděli, že kdyby řekli 10 a víc, tak mě na stůl nedostanou, znají mě
Ale jsem ráda, že to mám za sebou, všechny testy a výsledky jsou dobré, takže už jen aby to přestalo táhnout a budu spokojená.

efe:
šikovná!!!

bassrock: na jizvy jsou snad dobré nějaké tejpy, třeba by to bylo ku pomoci, ale dojít si za někým, kdo fakt umí, těch rychlokvašek je nějak moc, jak je to teď v módě...

bassrock: tak snad Tě nepotká osud, jako mýho muže, kterýmu v pubertě vyndavali 3,5 kg slezinu a má jizvu 50 cm přes celý břicho napříč a tím pádem má trvalýho milana, protože ty svalový vlákna jsou prostě přerušený a nejdou posílit. Ale šetři se, břicho neni sranda.

napsal(a):
bassrock: tak snad Tě nepotká osud, jako mýho muže, kterýmu v pubertě vyndavali 3,5 kg slezinu a má jizvu 50 cm přes celý břicho napříč a tím pádem má trvalýho milana, protože ty svalový vlákna jsou prostě přerušený a nejdou posílit. Ale šetři se, břicho neni sranda.
Tak tak. Já takhle pár týdnů po laparoskopické operaci zvedala koňskou deku nacucanou vodou, tudíž těžkou a vyrobila si menší kýlu. A doteď mě občas při nějakém pohybu zabolí a musím si ji zašťouchat zpátky.
bassrock - jáááj, veľmi súcitím, šité brucho....to je svinstvo, mala som 2 x brušnú operáciu, gynekologickú - gyn chirurgovia otvárajú brucho v "bikiny" oblasti, našťastie, ale zato teda druhý krát sa tam dostali cez tú istú jazvu, to bolo peklo, X mesiacov som bola dosť v pérdeli, tie brušné svaly človek používa pri toľkých aktivitách, že tomu až nechce veriť.
Ale tak pokiaľ je všetko ok, tak je dôležité si uvedomiť, že každým dňom je človek bližšie k tomu, že bude už len lepšie
Ja si posledné týždne užívam Garoníka a nestíham žasnúť!
Po dlhých mesiacoch dumania, či ho predsa len nedám jazdiť niekomu inému som nakoniec rada že ostal tam, kde je. Samozrejme, nejazdím na ňom, nemám na to váhu a potrebujem ešte trošku popracovať na rôznych veciach, hlavne zuby poriešiť, má ostré hrany, lenže odviesť ho do stajne ku elektrine si netrúfam, nechcem mu robiť traumu, ani sebe, s ručnými už skoro nikto nerobí a nebol ešte čas to riešiť, ale...neviem, niečo sa stalo, možno tým, že nemá už v stáde ženu a že na XY hektároch sú momentálne iba traja, možno aj tým, že k nemu nechodím s hlavou zaondianou rôznymi chmúrnymi dumami, proste, niečo sa stalo a ten kôň...to je poklad!
Po dvoch rokoch čo ho vonku iba "myl déšť a česal vítr" je to zvieratko tak ochotné a nadšené spolupráci, že to hádam ani nie je možné, všetko chce a všetko ho baví a mňa samozrejme tiež!
Ako bonus je to, že na tej obrovskej pláni s ním robím iba vo voľnosti, až na povinné nasadenie ohlávky a akože odvedenie smerom od koní (kone sú samozrejme na dohľad, ale on vie, o čo mi ide, z toho nadšený nie je, zároveň ale vie, že má možnosť povedať STOP a ohlávka ide dolu a môže ísť kam chce), teda, ja s ním, skôr on so mnou, pretože ak chce a príde, tak proste robíme nejaké aktivity, ak nie, tak nie, ale samozrejme, že chce, skôr mi už dochádza repertoár, heh.
Som rada, že mu ostal ten free spirit a relatívne slobodná vôľa a že si vyberá moju spoločnosť dobrovoľne, v tom veľkom stáde býval dosť tenzný a ja som ho nenútila, ani to nebolo možné.
V máji pribudnú na pastvinu nejakí mlaďoši, tak hádam si tam skoro urobí poriadok a nezrúti sa z toho
napsal(a):
Tak tak. Já takhle pár týdnů po laparoskopické operaci zvedala koňskou deku nacucanou vodou, tudíž těžkou a vyrobila si menší kýlu. A doteď mě občas při nějakém pohybu zabolí a musím si ji zašťouchat zpátky.
Áno, toto je asi špecialita žien od koní, ja som mesiac po druhej operácii pílila ručnou pílkou stromy na ploche, čo sme chystali na letnú pastvinu, to bol vynikajúci nápad :D

Garonka už ty pastviny nebavily, je rád za rozptýlení, koně už jsou nuda

Já si dneska taky pochválím kobylu, přežila strouhání kopyt bruskou...jako by to zažívala odjakživa...(měly jsme návštěvu kopytářky z Brna na úpravu bosých kopyt) já tu rašpli do ruky prostě nevemu...
Tak já se taky přidám, konečně se mám kde pochlubit a vypovídat😊 Asi před 2 měsíci jsem tu zakládala diskuzi, jestli jde sehnat rekreační blbuvzdorný kůň za cenu, při které se neprotočí panenky. A já jsem asi vyhrála v loterii, jelikož jsem takového našla🥳 Osmiletý valach a1/1, do 4 let běhal dostihy, pak se plácal na jízdárně se začátečníky. Zatím podle všeho skutečně zdravý. Včera jsem na něm poprvé seděla a hned v terénu a čuměla jak blázen. Je jako na dálkové ovládání: celou dobu prověšené otěže (jen když zkoušel vymýšlet, jako že on by radši jel jinam, tak mírná korekce i otěží), ale to se dalo čekat, že po 4 letech na jízdárně pod začátečníky bude trochu vyč.raný). Krok celkem svižný, ochotně naklusal, ochotně nacválal a ten cval byl úplně boží - příjemný, akorát rychlý a i když jsem přešla do honebního sedu, držel pohodové tempo (podotýkám od 2 do 4 let běhal dostihy), v pohodě přešel do kroku jen na zasednutí a mírný tah otěže. Cena velmi hezká a jako bonus stál asi 10 km od mého ustájení😊 No ale bylo to štěstí jak hrom, v 10 večer vyběhl inzerát, já o půl osmé ráno volala, v 11 jsem se na něj byla podívat a druhý den podepsala smlouvu. Hned po mě volali další 2 lidi, že jedou okamžitě i s hengrem. Tak teď čekám, kdy budu postavena nohama na zem a bude nějaký pr.ser, na tolik štěstí nejsem zvyklá🤔 Jo a ještě vcelku dobře krmitelný, v létě na trávě vypadá jako otylý quoter🤦 Zítra přijede sedlář dopasovat sedlo, příští týden nás čekají zuby, za 14 dní fyzioterapie a za měsíc mi ho zkoukne kamarád kovář, odborník k nezaplacení. Tak mi držte palce, ať nic nevyšťourají😉
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já můžu své koně pochválit maximálně za způsobný přesun v plné rychlosti z pastviny na pastvinu, a že z 12 jich kulhá jen 4.

verun: taky jsme měli poslední strouhání bruskou - Dadlička (stará páka) bez hnutí brvou, morgáně nejdřív trochu protestovalo, ale taky se dalo přesvědčit. Bohužel s výslednou prací jsem moc spokojená nebyla. S těmi kováři to je věčný boj

Já jsem včera strouhala Bertíka, podruhé od abscesu - na příslušné zadní noze visela na kusu rohoviny v podstatě celá stará střelka, pod kterou se absces udělal. Tak jsem ji ufikla Rovnou pak šel na vyjížďku po asfaltu a kamínkách a pak ještě pohopkat přes pár klacků, a nevypadal, že by si všimnul, že ten kus kopyta zmizel (asi centimetr tlustý). Regenerační schopnosti kopyta mě nepřestávají udivovat. Ještě nám v budoucnu upadne kus chodidla, do toho jsem nerýpala, ale je tam vidět u špice střelky kaverna, tak to nechám si odrůstat podle libosti...
Bojovat s kováři nehodlám... Snažila jsem se, když náš starý přestal fungovat, ale každá práce byla mizerná a když jsem viděla dlouhodobé výsledky jejich snažení na jiných koních, raději jsem od toho upustila. Neříkám, že to dělám lépe, ale ta kopyta vypadají snad, jak mají, nepraskají, no tenhle absces byl první po deseti letech, co tomu koni fidlám kopyta, a vetka říkala, že "absces happens", tak jsem se trochu uklidnila, ale stejně mám pocit, že je to hlavně tím, že jsem to nechala přerůst Jezdí mi kovářka jednou za půl roku na kontrolu, abych v případě potřeby měla něco v ruce. Bohužel je to kovářka, na kterou se mi zase začínají scházet čím dál divočejší recenze.... Naštěstí je to kovářka, která nožíkem udělá fidli fidli a má pocit, že je hotovo, takže mi do toho moc nehrabe

Mně prostě strašně vadí ta jejich nespolehlivost. Domluvíme termín a když se zadaří, zdrží se o pár hodin, ale že vůbec nepřijedou, neomluví se, nezvedají telefon, neozvou se a člověk si kvůli nim bere v práci dovolenou, to teda fakt vidím rudě. Nejsou schopni dát další termín hned na místě, takže jim pak člověk píše, volá, doprošuje se, jestli by laskavě mohl teda zase dorazit - to celé trvá klidně tři týdny. A pak si nenechají říct ohledně úpravy. Dadla před pár lety prostála čtvrt roku na klinice, od té doby má špatná kopyta - nesmí se sáhnout do chodidla, jakože vůbec, jinak 2 týdny neleze. Nedají si říct a musejí jí tam říznout. Atd. atd.
Teď mi svítá naděje, mladá stájová kolegyňka si dělá dvouletý podkovářský rekvalifikační kurz, tak snad konečně budeme mít klid.
Holky, díky za soucítění, Horsano taky mi to dělali na gynekologii, mám epesní jizvu přes kterou visí břuch a zařezávají se do ní kalhotky
Břuch se snad stáhne, alespoň na tom pracuje a stále se pomalu zmenšuje, spodní prádlo vychytávám. Když já nesnáším vysoký pas u ničeho, kalhoty, sukně, spoďáry, tak teď mám trochu problém, co nosit do práce

bassrock
napsal(a):
Holky, díky za soucítění, Horsano taky mi to dělali na gynekologii, mám epesní jizvu přes kterou visí břuch a zařezávají se do ní kalhotky
Břuch se snad stáhne, alespoň na tom pracuje a stále se pomalu zmenšuje, spodní prádlo vychytávám. Když já nesnáším vysoký pas u ničeho, kalhoty, sukně, spoďáry, tak teď mám trochu problém, co nosit do práce
Já teda naopak vysoký pas miluju, čím jsem starší, tím víc :) Hlavně aby mi netáhlo na záda.
Tak choď na vostro
Ad kováři, trimeři a spol. - nám dlouho strouhala p.Vostatková, vždycky dojela na čas, komunikace skvělá, kobyly jí měly rády (a to Myš nemá ráda cizí lidi)...mno ale tak nějak jsem si začala všímat, že je každá její návštěva kratší, je to šup šup a hotovo a kopyta nic moc. Jenomže kdo jiný, kovář co jezdí zbytku stáje má na Myš vliv asi takový, že když dělal u kruhovky koně, stála Myš u hrazení na protější straně a odmítala se hnout o krok blíže k němu
Nakonec rozhodlo, že quacula začala kulhat na levou zadní. I stvořily jsme zapařovák, po skoro 18 letech jsem kupovala dětské plíny . Postupně quaculu viděla veterinářka, kovář a fyzioterapeutka. Kovář mačkal kleštěma - nic, vetka mačkala - nic. Oba se ale vyjádřili, že kopyta jako noo nic moc, dlouhé špice že můžou být též příčinou. Povolaná fyzio souhlasila, špice se strouhly, quacula chodila. A fyzio doporučila jinou strouhací paní, sama jí zavolala a přimluvila se, popsala problém a konzultovala.
Teď jsme po druhé údržbě p.Kleiblovou, kopyta vypadají skvěle, komunikace s námi, jakožto potrhlými majitelkami, je skvělá, mnoho nám ukázala, to co jsem tušila, tak potvrdila, takže zatím spokojenost. Jen Myš ještě není ouplně OK, celou dobu je jak struna napjatá a minule se tvářila, že vůbec nechápe na co je ta stolička a stráášně jí to děsí, chce jí to sežrat nožičku
Jo a quacula tam ten absces fakt měla, až teď při druhém strouhání se to ukázalo, ďoura skoro po celé bílé čáře a pod rozpěrkou, zřejmě prošel tou dírkou pod rozpěrkou. Tak jsem ty plíny nekupovala nadarmo.
Jak tady čtu ty špatné zkušenosti s kováři, děkuji Prozřetelnosti za toho svého. Fajn chlap, kamarád a odborník špičkový, svou práci miluje a vzdělává se, jak se dá, nejen v oblasti kopyt, ale ortopedie, fyzioterapie atp... Pokaždé se od něj něco naučím a jako bonus mám prezentaci nějakého 'třešničky' (jako třeba různé rakoviny, schvácení, úrazy a tak), co zrovna dělal. Vždycky zírám, co všechno se dokáže zachránit, když vidím fotky před a po. Když jsem sháněla koně, 3 mi rozmluvil už na základě videí, ušetřil mi cestu a nervy. Bohužel je teď zraněný, tak mi korekturu dělal kovář, co jezdí na ostatní koně, a nějak se mi to nelíbí. Ne že by vůbec neuměl, ale zvykla jsem si na víc. Tak se těším zase na něj😊
Jen teda ta spolehlivost je trošku horší, už se stalo, že nepřijel (ale dal vědět, ze musel k něčemu akutnímu, což beru, nevím, jestli to jednou nebudu pitřebovat taky). A holt se člověk musí připomenout, ale stojí mi to za to😊

Já taky nesmím mít holá záda! A mám velkou zadnici, takže mi všechny spodky (kalhotky, punčochy, tepláky...) slézají přes tu zadnici a bedra odhalují - inu přilnula jsem k bombarďákům - na ježdění je to blaho A ty ostatní věci holt "rostou se mnou" - dávám do nich silnější gumu nebo provázek, aby mi to drželo na pase a neslézalo v průběhu pohybu na půl žerdi. A taky nesnáším krátká trika. Nosila jsem i tílka pod trička, ale teď v teplotách nad nulou se to nedá...
Horsano, Garoník má super život!
A ta čistá hlava dělá strašně moc. Nevěřila bych tomu, ale je na to citlivý Myší manžel. Když přijede jeho služka s hlavou plnou starostí a chmur, tak jí většinou rázně doporučí ten den pěší výlet. A Myš se nenechá vůbec chytit v ohradě. Před operací jsem měla plnou hlavu starostí, co bude, jak to bude a co to vlastně jako kuwa mám a dokud jsem se nepřepnula do režimu Teď a tady řeším jen tebe, tak vždycky tři kroky ode mě, vyvalené oko, funění. Den před nástupem jsem jí nechytla vůbec, při první návštěvě po akci mi šla naproti a huhlala. Člověk je prostě musí milovat!
Topek - gratuluji k dobré koupi! Ať je nadále štěstí při Vás a koník zdráv a fungujete v harmonii!

bassrock
napsal(a):
Aby mi netáhlo na záda - no na starý kolena jsem začala nosit tílka
Jak já je jako dítě nesnášela!!
Já bych je i nosila, ale jak jsem vysoká, tak žádný tílko není dost dlouhý, aby se mi nevytahovalo. Takže já nosím bavlněný ledviňák.
Já miluju svého kováře! :-) Když slíbí, tak přijede (maximální zpoždění měl za ty tři roky asi 20 minut), málo řečí a hodně práce a kůň má konečně ve dvaceti letech krásný kopyta. Kupovala jsem ho s tím, že musí mít podkovy na všechny 4, zakopával, okopával se, musel nosit na ježdění chrániče... A teď chodí krásně, třetím rokem naboso, kopyta tvrdá, zdravá, prostě paráda. Navíc má u koně přirozený respekt, nemusí na něj křičet, prát se s ním, kůň ho má i celkem rád.
Ten předchozí vyžadoval hned po příjezdu kafe, řečnil jak Palacký, byl i sprostej ke koni, ale výsledky žádný.
Teď se poohlížím po novém ustájení. Byla jsem se na jedno podívat, ptám se, jaký jim tam jezdí kovář. Řekli mi jedno celkem známé jméno. Pak se na nás přišel podívat jeden zvědavý koník. Koukám mu na nohy, přerostlý, popraskaný, ošklivý kopyta. A ten můj by tam jezdit nechtěl. Takže zatím kvůli kováři ustájení neměníme. Jsou to prostě starosti. :-)

A nechcete dát konkrétní jména těch kovářů? Já už zas týden píšu o termín a nic, nenapíše mi ani "si polib"...

napsal(a):
Já bych je i nosila, ale jak jsem vysoká, tak žádný tílko není dost dlouhý, aby se mi nevytahovalo. Takže já nosím bavlněný ledviňák.
Já si loni aby nelezla záda ven koupila v Decathlonu pánské, sportovní tričko, takové to jak je hodně na tělo, rychle schnoucí a je super dlouhé . Jinak v zimě už ke koním chodím jen s lyžařským tričkem z merino vlny, dlouhý rukáv, dlouhá zadá co narvu do bombarďáků . A tedy musím, říct že ta merino vlna je naprosto super, sice teda pořizovací cena vyšší, ale je to paráda.
napsal(a):
Já si loni aby nelezla záda ven koupila v Decathlonu pánské, sportovní tričko, takové to jak je hodně na tělo, rychle schnoucí a je super dlouhé . Jinak v zimě už ke koním chodím jen s lyžařským tričkem z merino vlny, dlouhý rukáv, dlouhá zadá co narvu do bombarďáků . A tedy musím, říct že ta merino vlna je naprosto super, sice teda pořizovací cena vyšší, ale je to paráda.
Jo, merino je fajn, taky mám. Využila jsem rodiny, když nevěděla, co k narozeninám či k Vánocům a postupně nasbírala slušný výběr ;-)
A pod halenky do práce (úředník, no) jsem asi před dvěma lety koupila v Espritu ve výprodeji bavlněná tílka s příměsí elastanu s širšími ramínky ve třech barvách a ty jsou top. Bohužel už jsem je tam nikdy více nepotkala, ale drží a slouží dobře a dlouhé jsou dostatečně. Mám 172cm pro představu ;-)
Jinak v zimě u koní nosím i bederní pás Moira, ten jistí, že žádná z mých cca deseti vrstev nevyleze kam nemá. Jen teda chodit na wecko je vždy zážitek, než to zase urovnám
Coudas

XXX.XXX.87.254
A mne by třeba ze srandy zajímalo, kolik lidí si tu píše "za zády". Soukromě. Nemyslím dát nějakou informaci, třeba aby se diskuze nezas....la, tel. číslo nebo tak, ale tak jako více kamarádsky, pravidelněji, a pomlouvaj třeba krom jiného i diskuzi. Já se hlásím.

Coudas
napsal(a):
A mne by třeba ze srandy zajímalo, kolik lidí si tu píše "za zády". Soukromě. Nemyslím dát nějakou informaci, třeba aby se diskuze nezas....la, tel. číslo nebo tak, ale tak jako více kamarádsky, pravidelněji, a pomlouvaj třeba krom jiného i diskuzi. Já se hlásím.
Nemám s kým... Ale asi by mě to ani nebavilo, není to tak živé jako diskuse více lidí.

Coudas
napsal(a):
Já ne.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jo, není to tak živý, hlavně člověk nedostává lajky že 😁 Apropo bych touto cestou ráda poprosila, aby mi nikdo, zvláště Buggyra, lajky nedával. Díky 👍
bassrock
napsal(a):
No jasné, brušný previs je super :) Prvý mi skoro zmizol, druhý už nie, ale tak čo už, človek dúfa, pokiaľ dýcha :D
Ale ono to odoznie, kupodivu to je opuch tkaniva a zlá lymfodrenáž, to sa stiahne, neboj.
Ak môžeš, zájdi na lymfodrenáž, ale uisti sa, či nie je kontraindikovaná.
Vysoký pas je na toto fajn, ale legíny tiež nie sú zlé

Coudas
napsal(a):
Jo, není to tak živý, hlavně člověk nedostává lajky že 😁 Apropo bych touto cestou ráda poprosila, aby mi nikdo, zvláště Buggyra, lajky nedával. Díky 👍
pokusím se
bassrock
napsal(a):
Horsano, Garoník má super život!
A ta čistá hlava dělá strašně moc. Nevěřila bych tomu, ale je na to citlivý Myší manžel. Když přijede jeho služka s hlavou plnou starostí a chmur, tak jí většinou rázně doporučí ten den pěší výlet. A Myš se nenechá vůbec chytit v ohradě. Před operací jsem měla plnou hlavu starostí, co bude, jak to bude a co to vlastně jako kuwa mám a dokud jsem se nepřepnula do režimu Teď a tady řeším jen tebe, tak vždycky tři kroky ode mě, vyvalené oko, funění. Den před nástupem jsem jí nechytla vůbec, při první návštěvě po akci mi šla naproti a huhlala. Člověk je prostě musí milovat!
Topek - gratuluji k dobré koupi! Ať je nadále štěstí při Vás a koník zdráv a fungujete v harmonii!
Njn, človek neverí, kým nezažije.
A kým si to spätne na úplne zmenenom správaní koňa neuvedomí...
Gomba bola takto citlivá na psychopatku, ktorá kedysi mala kobylu vedľa nej.
Flórinho bývalého majitelia jeho kone nenávidia, sama som videla, ako ho Flóra vykopala z boxu, inak nekonfliktné kone sa vždy snažili od neho z boxu ujsť, aj cez 20 cm štrbinu, ale to je človek, z ktorého som divné tenzie cítila aj ja a zvlášť pri ceste autom, v podstate priestor, z ktorého sa ťažko dá uniknúť (ako tie kone v boxe)...
U koní je to proste tak, že čo dáš, to dostaneš, jj.
A nedá sa TO kúpiť za žiadny pamlsok, ani úplatok.
A Garon sa tiež bojí kováča, pritom ho strúha od veku 6 mesiacov a to je to týpek, čo kone nebije a nekričí a nenadáva a nie je to úplný magor a tak podobne..
Ale tradične, nestíha, nemá čas, je chorý, je akože chorý....tak už nám strúha iný, iba Garon mu ostal a to zas bude sága, kým ho k nemu dostanem...

Horsana
napsal(a):
No jasné, brušný previs je super :) Prvý mi skoro zmizol, druhý už nie, ale tak čo už, človek dúfa, pokiaľ dýcha :D
Ale ono to odoznie, kupodivu to je opuch tkaniva a zlá lymfodrenáž, to sa stiahne, neboj.
Ak môžeš, zájdi na lymfodrenáž, ale uisti sa, či nie je kontraindikovaná.
Vysoký pas je na toto fajn, ale legíny tiež nie sú zlé
Esli by toto nechtělo náhodou pijavičky
A jinak mně stájníci taky všichni tvrdí, že morgáně je detektor nálady a když mají blbou, tak jí nechytí. V tomhle podle mě mají právě výhodu ty děti, protože ty jsou tam s tím koněm teď a tady, pro koně jsou čitelní, proto je asi mají rádi.
Ak by to niekoho zaujímalo, tak takto vyzerá konské CT.
Medzi predposledným a posledným scanom je rozdiel ani nie 2 mesiace.
A žiaľ, nedopadlo to...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Varaxi
napsal(a):
Jsem Vám dala hlas, jakože vtip, ale pak jsem si říkala, co když to myslíte vážně... Tak jsem ho zas odebrala. :)
Ještěže Vám to šlo 😁
napsal(a):
Esli by toto nechtělo náhodou pijavičky
A jinak mně stájníci taky všichni tvrdí, že morgáně je detektor nálady a když mají blbou, tak jí nechytí. V tomhle podle mě mají právě výhodu ty děti, protože ty jsou tam s tím koněm teď a tady, pro koně jsou čitelní, proto je asi mají rádi.
No fáákt, pijavičky by pomohli, ale to na bruchu po operácii proste nechceš, brrrr :D
Hm, kone, ktoré chytím iba ja a iní nie, tak tie vyrábam, dosť úspešne už skoro 20 rokov.
No, deti, asi ako ktoré, z terajších deciek pri koňoch som dosť sklamaná. Majú radi jazdenie, tie kone podľa mňa už menej...

bongani
napsal(a):
Já miluju svého kováře! :-) Když slíbí, tak přijede (maximální zpoždění měl za ty tři roky asi 20 minut), málo řečí a hodně práce a kůň má konečně ve dvaceti letech krásný kopyta. Kupovala jsem ho s tím, že musí mít podkovy na všechny 4, zakopával, okopával se, musel nosit na ježdění chrániče... A teď chodí krásně, třetím rokem naboso, kopyta tvrdá, zdravá, prostě paráda. Navíc má u koně přirozený respekt, nemusí na něj křičet, prát se s ním, kůň ho má i celkem rád.
Ten předchozí vyžadoval hned po příjezdu kafe, řečnil jak Palacký, byl i sprostej ke koni, ale výsledky žádný.
Teď se poohlížím po novém ustájení. Byla jsem se na jedno podívat, ptám se, jaký jim tam jezdí kovář. Řekli mi jedno celkem známé jméno. Pak se na nás přišel podívat jeden zvědavý koník. Koukám mu na nohy, přerostlý, popraskaný, ošklivý kopyta. A ten můj by tam jezdit nechtěl. Takže zatím kvůli kováři ustájení neměníme. Jsou to prostě starosti. :-)
A naložit koně a dojet, nebo i po kopytě ke kováři nejblíže, kde zrovna bude?

Varaxi
napsal(a):
Já tomu rozumím jak koza petrželi, ale chápu správně, že tam je nějaký nádor na čelisti?
Chudák koník.
Úbytek kosti čelisti ?....A chybí zub.?
Mě by i zajímalo, kolik to stojí.a kde to dělají...Brno?
napsal(a):
Úbytek kosti čelisti ?....A chybí zub.?
Mě by i zajímalo, kolik to stojí.a kde to dělají...Brno?
Jj, zub bol extrahovaný pred 2 rokmi.
A áno, bol tam nádor, lyzoval kosť sánky naľavo a aj jazylku- lenže v skutočnosti to žiaľ nebolo tak, ako na CT, tá kosť nebola taká porézna, bola nekrotická, zhnitá, v podstate tekutá a držal ju pokope iba periost.
Podľa imunhistochémie nakoniec karcinóm skvamóznych buniek, veľmi bežný u koní, ale toto bola sviňa sviňská, atypická.
Kôň absolvoval aj radiačnú terapiu, zbytočne, všetkých zúčastnených to dosť štve, lebo...
4 biopsie, výsledok žiadny...
CT prvé vo Viedni, ďalšie asi v Mníchove a ožarovanie a ďalšie CT vo Frankfurte, kde sa aj ožaroval.
To CT vo Viedni drahé nebolo, tuším nejakých 600 euro.
Takto to začalo...iba zväčšená uzlina...ale rýchlo rástla a menila tvar a štruktúru.
Rozdiel je 1 mesiac.

Jj, koukám, že jsme všichni v plném pracovním nasazení...

Tak jako koňské CT a obrázky z něho - hustý

Jak snáší koně chemoterapii a ozařování? Je to jako u psů, že nejsou takové negativní vedlejší účinky, narozdíl od lidí?
napsal(a):
Jak snáší koně chemoterapii a ozařování? Je to jako u psů, že nejsou takové negativní vedlejší účinky, narozdíl od lidí?
Chemo neviem, ožarovanie...mno...ťažko súdiť, asi ako ktorý, vždy je najväčší problém to, že včasná diagnostika za života je proste náročná...a potom už je neskoro.
Samotné ožarovanie (závisí tiež od dávky a počtu cyklov) - robí sa v celkovej anestézii, pre niektorých záhul, pre niektorých nie.
Už asi po treťom cykle by údajne mala nastúpiť analgézia, tento náš bol na paliatívnom protokole, podľa ľudí odtiaľ sa mu uľavilo a všetko bolo super (samozrejme sa berú ATB, lieky proti bolesti, kortikoidy), podľa mňa nie.
Samozrejme, že tkanivá sú "popálené", hrozí opuch, zápal, že zlezú chlpy, alebo depigmentujú.
Tých koní je málo, osobne som bola iba pri tomto jednom, nie každý na to má, tuším že celá procesia na Equinoxxe stála 16000euro, z bývalého Československa to bol tam liečený prvý kôň vôbec.
Majiteľka ho dnes prezentovala na ŠVOČke, aj vyhrala, aj druhé moje "dieťa" vyhralo čo sa dalo, tak mám radosť :)
Mŕtvi učia živých.
No a takto high-tech a pritom blbuvzdorne si môžete pozrieť, akú dávku aké tkanivo dostalo.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
pokusím se
Stačí když to uděláš 👍

Sorry jako, ale já musím: jaký význam má u takového koně takováhle paliativní léčba? Třeba se pletu, ale takhle mi to přijde jen jako trápení koně, majitele i jeho peněženky a vlastně stejně zbytečně ne?
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Sorry jako, ale já musím: jaký význam má u takového koně takováhle paliativní léčba? Třeba se pletu, ale takhle mi to přijde jen jako trápení koně, majitele i jeho peněženky a vlastně stejně zbytečně ne?
Sobectví človèka, nebo lékařský výzkum.

bassrock
napsal(a):
Joj, tady to žije, to je fajn!
Efe - pijavice na břuch néééé, jen ta představa mi nedělá dobře.
Horsano, díky za vhledy do zajímavých zákoutí veteriny. ale napadla mě úplně stejná otázka jako efe ...
To byla jen vtipná narážka - Horsana ví ;)
napsal(a):
Nuž, hlavne vedecký. Pokiaľ sa u onko konských pacientov nič nebude robiť, nič sa nenaučíme.
Ale neboj sa, takto škaredo ti to na spešl klinike nikto neodprezentuje a pokiaľ si typ človeka, ktorý je rád, keď ti hovoria čo chceš počuť, tak do toho, žiaľ, ideš, ak na to máš.
Trápenie koňa to veľmi nie je, ľudia okolo takého zvieraťa to znášajú horšie.
Lenže vtip je v tom, že my to teraz retrospektívne už vieme vyhodnotiť, že to bolo bez šance, ale vtedy sa to tvárilo inak, ja som sa s koňom rozlúčila už keď išiel do Frankfurtu, uhynul myslím až cca4 dni po návrate, neviem presne.
A divné bolo, že ho hneď po skončení ožarovania šupovali domov, jeden by povedal, že si ho tam radi ohlídají, ale nie, nie, domov a domov. Asi sa takto vylepšuje survival rate na pracovisku, kto vie. Nepáčilo sa mi to.
Zase aspoň umrel doma, kde sme ho všetci mali radi.
Ale zbytočné to nebolo, aj preto sme sa ho rozhodli prezentovať na konferencii a nebola posledná.

Takže ten kůň nakonec uhynul, tzn. nebyl utracen?

Horsana
napsal(a):
Áno, toto je asi špecialita žien od koní, ja som mesiac po druhej operácii pílila ručnou pílkou stromy na ploche, čo sme chystali na letnú pastvinu, to bol vynikajúci nápad :D
Asi ano. Málokdo se nechá odvézt s řeznou ránou ke kamarádce veterinářce (9 stehů), čímž se připraví o peníze za pracovní úraz. Protože jsem potřebovala stihnout odpolední cvičení z patologie.

Jo ty úrazy...mi volá stájová kolegyně, jestli jí odvezu na RTG (taky kvůli pojistce), že jí kobyla odložila do stromu. Na pohotovosti jsme strávily 4 hodiny a byly z toho zlámaný žebra a pneumotorax, ARO a další srandy. Tak se vždycky směju, když jede ven, že doufám, že jí zas "nepovezu na rentgen"...

Když mě vidí na poho, tak sestra už od dveří hlasitě volá "jste zase byla rajtovat, cooo"...
("poho" = pohotovost. My už to v naší sociální skupině máme zkrácené...)
Úrazy jsou téma samo o sobě
Já takhle sekám nedopasky ve výběhu takovou skvělou věcičkou,co mi koupila kamarádka..vypadá to jako ruční cepín,ale prostě na sekání..no a nevím,jak se mi podařilo to držet(to složení položení prstů na tom cepínu dodnes nejsem schopná vysvětlit ) a sekla jsem a trefila jsem do nějakého tvrdého drnu a vykloubilo mi to prsteníček...doktor absolutně nechápal Hlavně jsem k němu šla až po týdnu,když už prst hrál všema barvama..koupila jsem si v lékarně takovou tu malou dlahu na prst a s tím jsem dál kydala a jezdila a tak Doktor se se mnou nemazal,řekl mi,že koňačky jsou opravdu psychicky narušený,že jeho dcera je totiž taky koňařka a byla by schopná jezdit i se zlámanýma nohama a dal mi tenkrát celou ruku do sádry zmetek jeden
No a pak se mi zase povedlo,když jsem si všimla,že má kobyla něco zapíchnutého v kopytě,ve střelce..tak jsem skočila pro kopytní nůž a že jí to vyříznu..bez rukavic..noooooo,nožík mi po tom kopytě sjel a zařízl se mi nahoře do palce druhé ruky..krev tekla docela dost..já ale nejdřív dopižlala tne trn z toho kopyta,pak se mi začalo dělat zle..a když jsem.viděla tu louži krve pod kobylou,kde jsem to pižlala Běžela jsem z výběhu do seníku pro telefon,protože jsem cítila,že mi je zle..můj chlap zvedl telefon,já stihla jen řict,že jsem se řízla a je mi zle a už jsem šla k zemi Ležela jsem teda ve slámě v přístřešku,tak jsem ještě duchaplně zvedla nohy a opřela o stěnu..můj chlap doběhl asi za 2 minuty,a když viděl tu krev všude,tak nadával,jak jsem nezodpovědná..no a.pak viděl ten palec a že jedeme na pohotovost..a já samozřejmě že ne,že to nic není...no bez diskuzí mě od hnoje a s krvavou rukou odvezl na pohotovost do města a tam mi na chururgii museli šít přeťaté šlachy na vrchním ohýbači Kdyby mě tam chlap nevzal,tak dneska nepohnu palcem pravé ruky..
Taky to tak máte,že vám prostě ty zranění přijdou banální a že si je sami vyléčite?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Kdysi, před 20 lety, ještě ve Včelopolí, jsem vystoupila z koně tak, že mi šlachy v kotníku vytrhly kousek kosti. Doktor vyhodnotil, že to je zlomený a sádra. Po 3 týdnech mi jiný doktor řekl, že tedy vylomený kousíček kosti, a že jsem sádru vú ec nemusela mít, stačilo nešlapat. Tenkrát mne tak nas...., protože mám s kotníkem problém dodnes, i když už to nebolí, že po přestěhování na farmu chodím už zásadně k Dr. tedy veterináři. To jsme zas před 15 lety, kdy jsem na farmě byla čerstvě asi měsíc, naháněli utečené krávy, cizí. Tedy vlastně odrostlejší jalovice, protože se naštosovaly, a 3 chlapi odpadli, a já jak blbec držela zábranu v rohu, povolili řetízky, a já měla ruku mezi dvěma zábranama. Nutili mně jít hned, ale byla jsem ještě zaměstnanec a za týden jsme jeli do Chorvatska, tak ani náhodou. Dr. ma to kouknul, řikám nemáte sádru? Dal mi pkastovou, abych se s tím mohla koupat a vyřešeno. Mám li jít k normálnimu doktorovi, je mi zle, nedá se s něma domluvit, a ještě to trvá dlouho.
Hezké téma😊
Já bohužel vůbec debatovat nestíhám…
Bílý starouš přivítal jaro astmatickým záchvatem. Nalezen naležato hypoxický. Při prvním záchvatu byla vet po ruce do pár minut. Druhý den opakování, vet hlásila dojezd do hodiny. Hele během pár minut jsem se vyprsila a v rámci komunikace ze země (ležel a ze sedla to nešlo 😊) nastříkala ventolin koni do rypáku. Takže jezdím nejen s mobilem ale i se sprejem po kapsách. Bonefos mu šlápnul tak, že přestal kulhat na hlezno. Chemii zdar!
Plnokrevnice si rozflákala kůži, podkoží a šlachocou pochvu na extenzorové straně spěnky… Veledíky Efe za příspěvek ve vlákně o léčení ran a tip na ty šedé instalatérské pásy místo vaty, říkám jim „Efe-pásy“.
Medikům se blíží zkouškové, začali se učit a abych ze sebe nedělala úplnou krávu, jdu se učit také 😊. A kradu si obrázky CT mandibuly pro zubaře do přednášky.
Bassrock, rychlou rekonvalescenci bez komplikací přeji.
Coudas, já se vykecávám mimo faunu pravidelně jen s Koněm. O koních, zvířatech, dětech a jen tak. Došlo k tomu náhodou a je to vlastně jediný člověk, s kterým jsem kdy udržovala pravidelný písemní styk😊 a je to fajn, protože ženské kamarádky (termín kamarádka jsem asi pochopila, že máme podobně nastavený) poblíž nemám, ta kterou mám z dětství, je daleko a komunikační technologie jí nic neříkají. A zbytek kamarádů v počtu dva jsou chlapi. Sem tam si mimo diskuzi vyměním zprávu s pár lidmi, když je něco na detailnější vyptávání nebo jen nechci plevelit.
A lajky dávám jako děkuji za odpověď, nebo super pobavilo, super pomohlo, nebo bez výhrad souhlasím místo vypisování.
Horsana, tomu vravím SVOČka za všetky prachy 😊
A pátrali po presnejšiej lokalite, odkiaľ nádor vychádzal? Gingiva, mukóza alebo možnosť primárneho intraoseálneho ca (PIOSCC) z odontogénnej cysty? Takáto invázia scc do kosti je fakt prekvapivá. A tá osteolýza bola už před žiarením alebo až po, že či za to mohol nádor alebo to bolo postradiačné?
Existuje u koní korelace chronické dráždenie hranami zubov – scc? Alebo chonický zápal-scc?
U ľudí je prognóza orálneho scc (okrem včas zachyteného apexu jazyka) dost mizerná, ani by ma nenapadlo obťažovať liečbou koňa vzhľadom k predpokladanéj dĺžke prežitia. Nemyslím to jako rýpanie, ale čo malo byť cieľom liečby? Neoadiuvancia a potom chceli resekovať?

Já jsem teda srabák, a se vším jedu na poho. Ale když mi kobyla při učení nakládání seškrábla půlku nosu z xichtu, tak jsem nutně potřebovala, aby kobyla ještě jednou nastoupila, aby neměla pocit, že když bude dělat ofuky a vycouvávat, tak jí to projde. Její majitelka sebou málem švihla, když mě tam viděla. Pak jsem měla slíbeno, že odvezu nějaké lidi na závody, takže jsem ještě jela pro ně. Pak jsem teprve majitelce dovolila, aby mě vzala do nemo. Tam mi píchli oblbovák, sešili půl obličeje, a pravili, že mám zbytek dne odpočívat. No ale ti lidi potřebovali z těch závodů odvézt zase domů, žejo. Takže já to nepodceňuji a do nemocnice pěkně poctivě jezdím :-D

Rif: jééé, to jsem ráda, že "efe-pásy" jsou přínosem Já na ně taky nedám dopustit! Tenkrát mi je poradili na klinice v MH, protože obvazová vata by při naší spotřebě vyšla na 150,- za jeden převaz - dělala jsem 1-2x denně. Jen si pamatuju to šílený rozmotávání, když jsem je vytahovala z pračky, to bylo na desítky minut
Jestli můžu zanést do úrazů trochu z rekonvalescenčního soudku
Včera čtvrtá vyjížďka po akci a konečně jsem se cítila zase jako jezdec a ne zhroucený pytel na koni! Ještě nejsou úplně v pohodičce kopce směrem dolů, ale v kroku to jde, klus jsem Myši zakázala. Ale po rovině a do kopce klus lehký a hopity cval. A joo, šlo to!
A ještě mi udělala radost Piraňa, na to že jde do puberty má zřejmě nějaký přepínač a jak vylezu na koně, tak se pracuje a neblbne. Normálně se ten pes i jinak pohybuje než když jdu s ní pěšky, nikam neodbíhá čmuchat, běží vedle nebo za koněm, často mě pohledem kontroluje, jestli jako vidím jak je šikovná a dokonce neřeší ani cyklisty ani běžce, což pokud jdeme pěšky musím velet a jistit, aby jim nedělala společnost.
Nechci to zakřiknout, ale lepšího psa jsem u koní neměla
Ilustrační foto z února.

bassrock: asi tím, že je to honák, tak vidí jen koňský nohy a "pracuje"? :)
Jinak mně včera dorazily fotky z těch víkendových závodů a mám tam pár krásných momentek, fotografka je moc šikovná a umí zachytit takové ty zvláštní okamžiky a vztah mezi člověkem a koněm. Moc mě ty fotky baví
bassrock
napsal(a):
Jestli můžu zanést do úrazů trochu z rekonvalescenčního soudku
Včera čtvrtá vyjížďka po akci a konečně jsem se cítila zase jako jezdec a ne zhroucený pytel na koni! Ještě nejsou úplně v pohodičce kopce směrem dolů, ale v kroku to jde, klus jsem Myši zakázala. Ale po rovině a do kopce klus lehký a hopity cval. A joo, šlo to!
A ještě mi udělala radost Piraňa, na to že jde do puberty má zřejmě nějaký přepínač a jak vylezu na koně, tak se pracuje a neblbne. Normálně se ten pes i jinak pohybuje než když jdu s ní pěšky, nikam neodbíhá čmuchat, běží vedle nebo za koněm, často mě pohledem kontroluje, jestli jako vidím jak je šikovná a dokonce neřeší ani cyklisty ani běžce, což pokud jdeme pěšky musím velet a jistit, aby jim nedělala společnost.
Nechci to zakřiknout, ale lepšího psa jsem u koní neměla
Ilustrační foto z února.
Honáci jsou TOP

napsal(a):
Jinak mně včera dorazily fotky z těch víkendových závodů a mám tam pár krásných momentek, fotografka je moc šikovná a umí zachytit takové ty zvláštní okamžiky a vztah mezi člověkem a koněm. Moc mě ty fotky baví
U nás si ty závody holky hodně pochvalovaly

napsal(a):
U nás si ty závody holky hodně pochvalovaly
Kdopak tam od vás byl? A kde to je to u vás?

evcusik
napsal(a):
Jojo, kopanec od koně. "Já to prostě zastavím, nikam nejedu". "První flákač, druhý tlakáč, třetí tlakáč....nic.." "ne prostě nejedu".
Nikam jsem nejela, zastavila jsem to :D jehel aplikovaných do mě se bojím a skládám k zemi. Motivace byla silná :D
A proto jezdím k těm veterinářům. Jsou to kamarádi a vím, že jejich přístup bude jemný a citlivý. Jako ke psům a kočkám.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
A já se prásknu já si Vás podle těch fotek dohledala na fb 😁 To víte, když jsem ten stalker a všechny otravuju....

Coudas
napsal(a):
A já se prásknu já si Vás podle těch fotek dohledala na fb 😁 To víte, když jsem ten stalker a všechny otravuju....
Ono to není těžký :) Trošku tam morgáně vyniká mezi těma flekama no Ale byly tam i dva krásní tmaví hnědáci, můj šálek kávy
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Ono to není těžký :) Trošku tam morgáně vyniká mezi těma flekama no Ale byly tam i dva krásní tmaví hnědáci, můj šálek kávy
No pravě 🙂

Coudas
napsal(a):
No pravě 🙂
Jen by mě teda zajímalo, kde jste na foto narazila, já je (myslím) veřejně nedávala Asi jste fakt dobrý stalker
napsal(a):
Rif: jééé, to jsem ráda, že "efe-pásy" jsou přínosem Já na ně taky nedám dopustit! Tenkrát mi je poradili na klinice v MH, protože obvazová vata by při naší spotřebě vyšla na 150,- za jeden převaz - dělala jsem 1-2x denně. Jen si pamatuju to šílený rozmotávání, když jsem je vytahovala z pračky, to bylo na desítky minut
Na rovinu mi to zachránilo kůži finančně. Už jsem se chystala kobylu prodat, ať si jí někdo doléčí.
Jinak kobyla prošla restaurováním kopyt a celý leden a únor jsme měli v koupelně sušící se koňo-boty a filcové vložky, smardu jak z hradu. Takže sušící se obvazy jsou celkem pohoda :)

Já to měla vždycky naštěstí na léto, takže jsem vše sušila venku, ale smrad si představit umím...
Já tenkrát nechtěla kobylu prodat, ale rovnou uspat...
napsal(a):
Já to měla vždycky naštěstí na léto, takže jsem vše sušila venku, ale smrad si představit umím...
Já tenkrát nechtěla kobylu prodat, ale rovnou uspat...
Snažím se dopátrat diskuze - ať mám pro strýčka příhodu dobré tipy - ale nenalézám. Navedete mě prosím?

evcusik
napsal(a):
Snažím se dopátrat diskuze - ať mám pro strýčka příhodu dobré tipy - ale nenalézám. Navedete mě prosím?
Bohužel nemůžu najít - možná Rif, když ji dohledala?
Jinak mluvíme to těchto filcových pásech, které jsem používala místo obvazové vaty a které umožňují po vyprání opakované použití:
https://www.dek.cz/produkty/detail/6000018780-k1-838-prosity-filcovy-pas-filc

evcusik
napsal(a):
Děkuju, šlo mi o ty filcové pásy ;)
Daly se koupit cca za 20-30 kč i v OBI.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Jen by mě teda zajímalo, kde jste na foto narazila, já je (myslím) veřejně nedávala Asi jste fakt dobrý stalker
Že jo 😀 a to ani nechci. Fotky dávala fotografka na stránky Seesee Cup. Morgana sice nepoznám, já nepoznám asi žádné plemeno, ale dle údajů Vámi zveřejněných tady, podle výsledků ze závodů, jsem našla pár jmen a ty projela a pak u Vás narazila na fotku, kterou jste nedávno taky dávala sem, no a taky jstr psala o Ralsku. Vcelku jednoduché, jen najít ten spravný profil. A samozřejmě tam musí mít člověk aspoň něco viditelnýho 🙂

Ajooo, Lenka tam vlastně dalvala odkaz na ta náhledová alba. To mi nedošlo 😃
Coudas

XXX.XXX.87.254
Kdybych ten Cup neznala, tak to asi nedohledám, tím, ze to tu je teď nejznámější soutěž, tak je toho všude plno 🙂
Rif Du Madon
napsal(a):
A pátrali po presnejšiej lokalite, odkiaľ nádor vychádzal? Gingiva, mukóza alebo možnosť primárneho intraoseálneho ca (PIOSCC) z odontogénnej cysty? Takáto invázia scc do kosti je fakt prekvapivá. A tá osteolýza bola už před žiarením alebo až po, že či za to mohol nádor alebo to bolo postradiačné?
Existuje u koní korelace chronické dráždenie hranami zubov – scc? Alebo chonický zápal-scc?
U ľudí je prognóza orálneho scc (okrem včas zachyteného apexu jazyka) dost mizerná, ani by ma nenapadlo obťažovať liečbou koňa vzhľadom k predpokladanéj dĺžke prežitia. Nemyslím to jako rýpanie, ale čo malo byť cieľom liečby? Neoadiuvancia a potom chceli resekovať?
Pátrali sme, pátrali, celé sme to vyrvali von, tú masu, zasahovala dosť do koreňa jazyka a obaľovala štítnu žľazu. hrtan a jeho chrupavky kolabované do strany
Kôň vybavený tracheostómom, emergency, takže striekačka, o 04:30 ráno vypadol a došlo k asfyxii, všetko máme na kamere...nic moc to nebolo.
Rif- nuž, aj ľudia vo Frankfurte musia z niečoho žiť.....diplomate spešlist plná p.del a výsledok bola liečba mŕtvoly.
Tak čo k tomu povedať
Pošlite nejaké fotky koní, ženy drahé!
Ja včera v noci skoro 40 °C horúčka, zožrala som toľko liekov, že som úplne mimo...ale fotky, fotky rozoznám :D

Horsana
napsal(a):
Rif- nuž, aj ľudia vo Frankfurte musia z niečoho žiť.....diplomate spešlist plná p.del a výsledok bola liečba mŕtvoly.
Tak čo k tomu povedať
Pošlite nejaké fotky koní, ženy drahé!
Ja včera v noci skoro 40 °C horúčka, zožrala som toľko liekov, že som úplne mimo...ale fotky, fotky rozoznám :D
Uzdravte se! V tomhle jdu trochu proti proudu. Antipyretika moc neuznávám. Už jsem to tady někde zmiňovala - chřipka, tři dny teplota 39,6, trochu jsem se vznášela, ale přežila.
Rif Du Madon
napsal(a):
Ostelýza bola už pred ožarovaním a postupovala, viď CT v čase.
Keď koňa vrátili domov, smrdel, ale že strašne smrdel, že to má spálený jazyk a je potrebné mu ho raz denne vypláchnuť prúdom vody z hadice. Nuž, človek nemusí byt diplomate na to, aby ten jazyk chytil a pozrel si ho, či je spálený
Nebol.
Smrdela tá sánka, aj celá opuchla , aj larynx, všetko. A bolo odporučené to masírovať!! Chápeš, masírovať ??!
Vždy, keď sa toto čaká, kôň automaticky dostáva tracheostóm, je to proste súčasť protokolu, ale tento ho nemal, dostal ho až ten posledný večer...vieš čo, p.čovala som ako chorá vrana, lebo...bolo to celé tak nejak na houno.
napsal(a):
Uzdravte se! V tomhle jdu trochu proti proudu. Antipyretika moc neuznávám. Už jsem to tady někde zmiňovala - chřipka, tři dny teplota 39,6, trochu jsem se vznášela, ale přežila.
39,6 - to by bolo asi po mne....Mňa žiaľ strašne bolela hlava, takže žiadny spánok, len také to oblouzení, ráno handra na hlavu a Ibalgin a zabralo to....
Ja mám syndróm nekľudných nôh, ale že veľmi zlý, bez liekov nespím a nemala som ich, až teraz.
Teraz už budem ok, ak človek kvalitne spí, tak to je polka zdravia, si myslím.
Ale beriem aj Xorimax.
Položila ma tá Švočka, tam bolo milión ľudí a ja som si už od toho proste odvykla, hromadné podujatia asi nebudú pre mňa + miestnosť vydýchaná, smradľavá...brrr.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Rif Du Madon
napsal(a):
Hezké téma😊
Já bohužel vůbec debatovat nestíhám…
Bílý starouš přivítal jaro astmatickým záchvatem. Nalezen naležato hypoxický. Při prvním záchvatu byla vet po ruce do pár minut. Druhý den opakování, vet hlásila dojezd do hodiny. Hele během pár minut jsem se vyprsila a v rámci komunikace ze země (ležel a ze sedla to nešlo 😊) nastříkala ventolin koni do rypáku. Takže jezdím nejen s mobilem ale i se sprejem po kapsách. Bonefos mu šlápnul tak, že přestal kulhat na hlezno. Chemii zdar!
Plnokrevnice si rozflákala kůži, podkoží a šlachocou pochvu na extenzorové straně spěnky… Veledíky Efe za příspěvek ve vlákně o léčení ran a tip na ty šedé instalatérské pásy místo vaty, říkám jim „Efe-pásy“.
Medikům se blíží zkouškové, začali se učit a abych ze sebe nedělala úplnou krávu, jdu se učit také 😊. A kradu si obrázky CT mandibuly pro zubaře do přednášky.
Bassrock, rychlou rekonvalescenci bez komplikací přeji.
Coudas, já se vykecávám mimo faunu pravidelně jen s Koněm. O koních, zvířatech, dětech a jen tak. Došlo k tomu náhodou a je to vlastně jediný člověk, s kterým jsem kdy udržovala pravidelný písemní styk😊 a je to fajn, protože ženské kamarádky (termín kamarádka jsem asi pochopila, že máme podobně nastavený) poblíž nemám, ta kterou mám z dětství, je daleko a komunikační technologie jí nic neříkají. A zbytek kamarádů v počtu dva jsou chlapi. Sem tam si mimo diskuzi vyměním zprávu s pár lidmi, když je něco na detailnější vyptávání nebo jen nechci plevelit.
A lajky dávám jako děkuji za odpověď, nebo super pobavilo, super pomohlo, nebo bez výhrad souhlasím místo vypisování.
Já jsem si dříve psala s více lidmi, teď už vlastně jen se 2. V reálu občas zajedu za kamarádkou na kávu, ale má mimino, ktery si mně mně nevím proč, děti mně nemaj rádi, adoptovalo, tak spíš to už vypadá, že si jezdím hrát s malou. Jinak nic. Nejlepší kámoš je u Budějc, kamarádka u Plzně a u Ostravy. A protože jsem z jiného kraje, tak v tomto kraji už 18 let žiju jak Alenka v říši divů a nestačím se divit. A ještě více se divím, že manžel je zde rodák, a nemá se mnou problém, a já s ním. Asi výjimka potvrzující pravidlo.
Lajky, no já je davat nemůžu 😁, tak je ani nechci. A hlavně, já jsem v koních totalně v Mimoni, jezdecky nejsem vzdělaná vůbec, klikat a dávat pamlsky odmítám, nesnáším sporťáky, tak o čem se mnou a za co lajky 🤚
Jinak jsme už vyletněný, dneska už repelent a zítra, pokud bude zase hezky tak už masky. To jsou strašný skoky.

Horsana
napsal(a):
39,6 - to by bolo asi po mne....Mňa žiaľ strašne bolela hlava, takže žiadny spánok, len také to oblouzení, ráno handra na hlavu a Ibalgin a zabralo to....
Ja mám syndróm nekľudných nôh, ale že veľmi zlý, bez liekov nespím a nemala som ich, až teraz.
Teraz už budem ok, ak človek kvalitne spí, tak to je polka zdravia, si myslím.
Ale beriem aj Xorimax.
Položila ma tá Švočka, tam bolo milión ľudí a ja som si už od toho proste odvykla, hromadné podujatia asi nebudú pre mňa + miestnosť vydýchaná, smradľavá...brrr.
Každý to máme jinak Já byla akorát strašně slabá - vrcholným výkonem bylo doplazit se na záchod, což naštěstí nebylo potřeba moc často, protože většinu tekutin jsem vypotila. A bolelo mě fest za krkem, nemohla jsem sklonit hlavu bez pocitu, že mi upadne.
A souhlasím, hlavně spánek.

Tenhle moribundus má teď chlap. První den bolest hlavy, další den už zimnice a horečky. A já se hned zase hroutila. Po posledních pár letech je mi hodně ouzko, jakmile ho jen někde píchne. Asi podobná schíza, jako když jdu s Dadlou ven a ona zkrátil krok a já se hroutim, že má záchvat.
Některých pocitů se člověk asi už nezbaví… 😞

Coudas
napsal(a):
Já jsem si dříve psala s více lidmi, teď už vlastně jen se 2. V reálu občas zajedu za kamarádkou na kávu, ale má mimino, ktery si mně mně nevím proč, děti mně nemaj rádi, adoptovalo, tak spíš to už vypadá, že si jezdím hrát s malou. Jinak nic. Nejlepší kámoš je u Budějc, kamarádka u Plzně a u Ostravy. A protože jsem z jiného kraje, tak v tomto kraji už 18 let žiju jak Alenka v říši divů a nestačím se divit. A ještě více se divím, že manžel je zde rodák, a nemá se mnou problém, a já s ním. Asi výjimka potvrzující pravidlo.
Lajky, no já je davat nemůžu 😁, tak je ani nechci. A hlavně, já jsem v koních totalně v Mimoni, jezdecky nejsem vzdělaná vůbec, klikat a dávat pamlsky odmítám, nesnáším sporťáky, tak o čem se mnou a za co lajky 🤚
Jinak jsme už vyletněný, dneska už repelent a zítra, pokud bude zase hezky tak už masky. To jsou strašný skoky.
Hele hele, v Mimoni (skoro) jsem já 😃

Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Hele hele, v Mimoni (skoro) jsem já 😃
Já vím 🤫 Já to mám co by kamenem dohodil a zbytek došel pěšky.
napsal(a):
Horsana: pro rychlejší uzdravení posílalm Tvého oblíbence 😃😉
Ten se tváří ale hodně důležitě Taky mám takovýho důležitýho pána
Coudas
napsal(a):
Tak tak,skoky jsou hrozný...ráno u nás div ne mrzlo a odpoledne krásně a 18 °C....jenže já blbec nemám ještě objednaný repelent,protože u nás bylo tak nějak furt chladněji a teď vylezlo slunko..tak dostříkávám loňský zbytek repelentu,ale stejně ty svině muší koušou a holky se drbou,o co se dá...nejvíc mě teda nasr.alo,když jsem od známý dostala mladý stromky rakytníků a tak mě napadlo je vysadit do výběhu..že tu budou mít ideální stanoviště a v hlavě jsem si malovala,jak budu brzo sklízet plody plné vitamínu C...no jo,jenže to by ta moje černá můra nesměla přijít na to,že ten stromek vlastně strašně hezky škrábe a výborně se o něj drbe břicho Takže stromky totálně ošmelcovaný,jak si o ně ten pupek a vemínko drbe..stačili jí 2 dny
Ale jsem ráda,že jaro už je tu a všechno to kvete a roste...miluji jaro
Neviem, či to bol dobrý nápad, ale išla som za Garoníkom.
Je tam na pastvine drobný problémik, niekto si tam ustajnil ťažáčku a to je skutočne typ, čo nechcete.
Musím jej stále niečo dať do vedra, aby Garon v kľude zjedol svoje a potom tá sfiňa ide snoriť do auta a potom ho začne ničiť, ohlodávať a šúchať sa o neho, pritom na šúchanie tam má 5 km lužného lesa
Odohnať sa dá, lenže najprv po vás skočí a potom sa vo vzduchu otočí a ide kopať. Proste milášik.
Kričala som po nej a to sa Garoník bojí, tak ma to štvalo, že musím kvôli tej blbke zvyšovať hlas....Nabudúce skúsim zaparkovať niekde, kde auto nebude na dohľad, ale nechcela som chorá vliecť mrkvu a jablká a vedrá a repelent a tak.
Ale, dnes sa mi podarilo Garoníka nastriekať repelentom, celého, takže životný úspech
A zistila som, ako sa u neho spúšťa von pipíš (ehm, penis, chápeme sa), škrabaním chrbta, takže som mu z neho obrala hnusné plaky, ktoré tam mal.
Paráda :)
A akú máte sobotu vy?

Horsana
napsal(a):
Je tam na pastvine drobný problémik, niekto si tam ustajnil ťažáčku a to je skutočne typ, čo nechcete.
Musím jej stále niečo dať do vedra, aby Garon v kľude zjedol svoje a potom tá sfiňa ide snoriť do auta a potom ho začne ničiť, ohlodávať a šúchať sa o neho, pritom na šúchanie tam má 5 km lužného lesa
Odohnať sa dá, lenže najprv po vás skočí a potom sa vo vzduchu otočí a ide kopať. Proste milášik.
Kričala som po nej a to sa Garoník bojí, tak ma to štvalo, že musím kvôli tej blbke zvyšovať hlas....Nabudúce skúsim zaparkovať niekde, kde auto nebude na dohľad, ale nechcela som chorá vliecť mrkvu a jablká a vedrá a repelent a tak.
Ale, dnes sa mi podarilo Garoníka nastriekať repelentom, celého, takže životný úspech
A zistila som, ako sa u neho spúšťa von pipíš (ehm, penis, chápeme sa), škrabaním chrbta, takže som mu z neho obrala hnusné plaky, ktoré tam mal.
A akú máte sobotu vy?
Úplně ukazkove klidnou...chci vyrazit s detmi na vylet a svině (jako fakt prase,ne deti),u ktere uz par měsíců čekáme na říji (ani po injekci nic) se dnes bouká.Takže v sobotu dopol sháním semeno kance,do toho volá kámoš-at si prijedu pro vylíhlá kuřata....tohle proste panelákovým nevysvětlíte.Výlet bude snad zítra
napsal(a):
Úplně ukazkove klidnou...chci vyrazit s detmi na vylet a svině (jako fakt prase,ne deti),u ktere uz par měsíců čekáme na říji (ani po injekci nic) se dnes bouká.Takže v sobotu dopol sháním semeno kance,do toho volá kámoš-at si prijedu pro vylíhlá kuřata....tohle proste panelákovým nevysvětlíte.Výlet bude snad zítra
Oooo, tomuto rozumiem :)))
Tak hlavne aby svinka zabrezla, tfuj, tfuj!
canka
napsal(a):
Já jsem dneska natáhla po celém výběhu nové pásky,zatloukla pár nových kolíků a vyrazila s malou ponicí se sulkou ven...u nás je krásných 16°C a slunečno,takže to dneska byla opalovačka..
Soudružky,ať vás dneska neupálí
A druhá poňa čaká doma sama, je v pohode, keď malá ťahá sulku ?

Horsana
napsal(a):
A akú máte sobotu vy?
Pohodovou. Po týdnu praxí a vstávání po páté hodině jsem se skoro vyspala - mladší kocour měl pocit, že už ležím moc dlouho - do 6 45! Tak jsem posnídala, něco málo poklidila, dala vyprat a jela na nákup a ke koním. A teď už jenom vegetuji.
Horsana
napsal(a):
Ostelýza bola už pred ožarovaním a postupovala, viď CT v čase.
Keď koňa vrátili domov, smrdel, ale že strašne smrdel, že to má spálený jazyk a je potrebné mu ho raz denne vypláchnuť prúdom vody z hadice. Nuž, človek nemusí byt diplomate na to, aby ten jazyk chytil a pozrel si ho, či je spálený
Nebol.
Smrdela tá sánka, aj celá opuchla , aj larynx, všetko. A bolo odporučené to masírovať!! Chápeš, masírovať ??!
Vždy, keď sa toto čaká, kôň automaticky dostáva tracheostóm, je to proste súčasť protokolu, ale tento ho nemal, dostal ho až ten posledný večer...vieš čo, p.čovala som ako chorá vrana, lebo...bolo to celé tak nejak na houno.
Ježiši, detailný stav pacienta za živa mi nie vždy robí dobre. Chudák, si teda užil.
40 horúčky, no pekne. Dúfam, že ťa niekto v noci stráži, či si pri vedomí.
Rif Du Madon
napsal(a):
Ježiši, detailný stav pacienta za živa mi nie vždy robí dobre. Chudák, si teda užil.
40 horúčky, no pekne. Dúfam, že ťa niekto v noci stráži, či si pri vedomí.
Nuž, ani mne nie, ale tak niekomu to asi pripadalo ok. Za tie roky som si všimla, že keď má niekto punc odborníka, dokáže ľuďom natrepať neskutočné bludy a keď povie, že čierna je biela, tak to tak bude brané, že má pravdu a blabla. Neznášam to.
Horúčka iba 1,5 dňa, už je to ok, už som vyslala kamošku do Hornbachu kúpiť plachtu a také tie farebné penové bazmeky do bazéna, ako maličké kavalety to vyzerá, asi 8 farieb to má, aj schodíky na pristavenie sa na nasadnutie, ha! :D
Horsana
napsal(a):
Nuž, ani mne nie, ale tak niekomu to asi pripadalo ok. Za tie roky som si všimla, že keď má niekto punc odborníka, dokáže ľuďom natrepať neskutočné bludy a keď povie, že čierna je biela, tak to tak bude brané, že má pravdu a blabla. Neznášam to.
Horúčka iba 1,5 dňa, už je to ok, už som vyslala kamošku do Hornbachu kúpiť plachtu a také tie farebné penové bazmeky do bazéna, ako maličké kavalety to vyzerá, asi 8 farieb to má, aj schodíky na pristavenie sa na nasadnutie, ha! :D
Á, zábava na nútenú dovolenku😀 Tiež som covidovala dva týždne. Keď som zistila, že fakt nesmiem do práce, hrozne som vyzdravela😀 Ale naspala som aj do zásoby.
Rif Du Madon
napsal(a):
Á, zábava na nútenú dovolenku😀 Tiež som covidovala dva týždne. Keď som zistila, že fakt nesmiem do práce, hrozne som vyzdravela😀 Ale naspala som aj do zásoby.
"Hrozne som vyzdravela.." :D :D :D
Tak akože pri koňovi som v izolácii, tam iných ľudí nieto, nikdy, iba takí tí rybári bez lístka, ale tí si držia dištanc 30 metrov, pre istotu :D
Hm, tak som zistila, že mi tá blbá ťažná kobyla urobila na kapote preliačeninu, krava
Horsana
napsal(a):
A druhá poňa čaká doma sama, je v pohode, keď malá ťahá sulku ?
Obě holky nemají vůbec problém zůstat sami...jsou to takový dvě salámistky Vždycky s tou druhou zůstává ještě koza Božena Mají ji obě rádi,my jí máme místo psa,protože ta si holky fakt hlídá Nebojí se dokonce ani velkých psů a jde normálně proti nim..a to je to malá Holandská zakrslice..ale bojovnice
Dneska mě čeká vybrat celý výběh od bobků,vyčistit jezírko na vodu,uklidit balík sena a snad se dostanu i na vyjížďku s druhou koňuchou..
A chci se zeptat...snažím se do výběhu vysazovat nějaké stromky...no a kamarádka mi nabídla javor..vím,že javor klen,tedy jeho nažky,jsou pro ně toxické a způsobují selhání srdce...tady se prý ale jedná o nějaký okrasný druh a nemám se prý bát..já se ale prostě bojím něco takového vysadit...máte někdo okrasný javor ve výběhu?
Hm, tak salámistky závidím, holandskú minikozu nie, viem, čo dokážu :D
Jedovatý je javor horský (Acer pseudoplatanus) a javorovec jaseňolistý (Acer negundo). Nebezpečná je celá rastlina, aj voda a tráva nimi kontaminovaná, lenže sa nevie, prečo je jeden rok zlý a druhý skoro neškodí.
A dnes som si všimla, keď som na nich vešala plachtu, že vo výbehu javor kone majú, ale neviem aký, sústredila som sa na tú plachtu. A bolo na ňom veľa nažiek.
No, dnes som vstala skoro, tak reku že pôjdem ku koníškom ráno, kým nebude tak horúco.
Chyba!
Garon sa tváril ako ja nultej hodine, aj práca ho bavila rovnako ako mňa na nultej...Plachta že doobre, farebná vec na zemi že doobre, schodíky okej, no ale snaha akože zaťažiť chrbátik (inak mňa by zaujímalo, kto mu ukradol kohútik, lebo ten kôň ho nemá, proste nemá...), no tak to že je škaredá vec, tak to mi veru na nálade nepridalo...
Potom reku že zostrojím prechod pod plachtou, ak ma niekto z miestnych pytliakov sledoval, asi sa od smiechu utopil, pretože to, čo som tam pracne zmajstrovala...a ešte ako pako som kúpila bielu šnúrku, čo vyzerá ako lanko s elektrinou...hucul sa zrútil a že to teda ako nikdy...vyriešila to ťažáčka (všetko odpustené), ktorá vycítila váhanie, ale bystro registrovala možnosť odmeny a tak sa pod tú plachtu vtrepala a úbohý Garoník za ňou
Potom už mi došli sily, iba som chcela sedieť na schodíkoch a pozerať na kone, ale kone zahájili niečo ako hromadné driemanie akolo auta, kedy žltý smrad si pri tom opieral hlavu o kapotu a Garon ju mal na mojej hlave, ja som sedela na tých schodíkoch a hovorila si, za co, Bože, za co...
Nakoniec odišli, už sa zdalo, že sú dosť ďaleko, tak som tíško vybrala z kufra Ice Tea, no Garon sa vrátil, tak som ho na rozlúčku naučila piť Ice Tea z fľaše, čo je dovednosť, ktorá sa mu v živote určite zíde, heh...

Já jela v sobotu na závody, a protože nás startovalo asi deset, tak si vezla domů mašli za nějaké to jakože poslední dekorované místo
Super pocit.
Akorát kůň došel k názoru, že jako čisté parkury jsou nuda, a po prvním letošním čistém (myslím, že to byla nějaká hvězdná výška alá půl metru) si střihne v každém jednu chybu. Takže letošní bilance zatím 1 čistý a 5 s jednou chybou. Jo pardon, z toho jeden DISK, páč panička jaksi spletla kurs, žejo Takže mašle velká vzácnost a visí hrdě na domku jako kdyby to byla zlatá olympijská
Po závodě jsem sázela brambory...
Už asi před rokem se mi rozpadlo opěrné kolečko na přívěsu, takže přívěs zvedám k autu heverem. Dneska odpoledne jde do servisu a doufám, že výsledek bude kromě technické právě to nové kolečko, protože přívěs se samozřejmě nedá nikde v terénu odpřáhnout... No a jde do servisu s autem, kterému teče chladící kapalina někde proudem, takže jsem náramně zvědavá, co z toho bude.
V neděli jsme byli na Prvomájové steeplechase v Lysé. Bylo to bezva, všichni ve zdraví dojeli, kdo popadal, nehlásili, že by byl zraněn, dokonce v hlavním dostihu na Irské (no, před Irskou) spadnul mladý Marcel Novák a udržel koně, takže se jim tam nemotal kůň bez jezdce, šikovnej kluk. A vyhrál náš oblíbený Jaroslav Myška - od něj máme Bertíka :-) Kdybychom tušili, že startuje, tak jsme ho šli vyčíhnout někde před dostihem a poreferovat, jak se Bertíček má. Nechápu, jak si nás může pan Myška pamatovat, ale pamatuje, a vždycky se na koně ptá (a rukama mu muselo projít koní...).

Z Lysé se bohužel všichni nevrátili

napsal(a):
Z Lysé se bohužel všichni nevrátili
My teda, pravda, první dva dostihy neviděli. Ale to, co jsme viděli, proběhlo bez problémů, nebo jsme je nezaregistrovali (oni na to moc v rozhlase neupozorňují, po zkušenostech). Tak to mě mrzí. Vždycky tam jedeme držet palce, aby se nikomu nic nestalo.
Horsano, mě rozesmály tvoje zážitky Zrúcaný hucul
Myš by se ovšem při spatření takto upravené plachty zhroutila též, úplně vidím to vyvalené oko, rozšířené nozdry a funění a frčení. A totální ztuhnutí těla, kdy nevím, jestli vydechne nebo vybuchne ale poslední dobou už vydechává a jde "děsivou" věc buď prozkoumat nebo obejít. Asi moudří věkem, ehm.
Jinak v sobotu jsem na procházce s Piraňou potkala haldu, na kterou místní technické háží trávu posekanou na veřejných prostranstvích. A ta tráva si tam tak pěkně hnije a hnije a teče z ní taková fakt smrdutá břečka. A vůbec nevím jak, ale prasopes se v tý břečce vyválela úplně všude, smrděla tak intenzivně, že se k ní stáhly mouchy z celého okresu a pač jsme musely domů přes vesnický plac, kde začínaly dětské soutěže k čarodějnicím, tak jsem musela odhánět děti, které jí jinak normálně hladí. Pravda, jak jí ucítily, už se k ní nehrnuly. Bylo to fakt hnusný.
Doma 3x našamponovaná a stejně to z ní ještě táhne!
Prase to je, ne pes!
Jo a samozřejmě nám teď smrdí tím hnusem celá koupelna, nevím jak je to možné, celou jsem musela vydrhnout Savem, měla jsem pocit jako že likviduju mrtvolu. a stejně to furt někde cítím, nechutný puch shnilotiny.
Tak hlavně, že se pejsek dobře pobavil
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já si intenzivní víkendovou prací odrovnala záda, jako vždy, tak mám po ptákách. Ale zas máme bazén 🙂
Jinak u nás v ohradě nová chlaďaska (tedy od Nového roku, ale je to nejnovější příchozí) poprvé uviděla Myš v masce ... takže jsem viděla zhroucenou chlaďasku
Asi nikdy neviděla koně v šedé masce s růžovýma ušima
Vůbec nechápala, pořád k Myši čmuchala a uskakovala a funěla, až se Myš nas..a a hnala jí přes celou ohradu, jakože z její parády si nikdo utahovat nebude!

Konečně byl krásný víkend, dalo se být venku. V sobotu jsme strouhali, bruskou, morgáně opět protestovalo, tak dostalo do huby vodítko na kousání a byl klid.
Včera bylo ještě krásnější počasí, tak jsem se chvilku opalovala na zahradě, miluju to nasávání tepla celým tělem po zimě.
Pak jsem uklízela budoucí apartmán k pronájmu, je tam ještě tolik práce, že začínám mít depku, že to snad nikdy neotevřeme. (termín byl 1.5. ehm...).
No a teď řeším, kam s mopslí gerontkou na vet, protože bohužel budu muset řešit problém, u kterého jsem myslela, že s ním dožije, ale bohužel se to zhoršuje a začíná vadit. A já mám opět dilema a nevím, ke kterému vet, protože prostě žádnému nevěřím

napsal(a):
Konečně byl krásný víkend, dalo se být venku. V sobotu jsme strouhali, bruskou, morgáně opět protestovalo, tak dostalo do huby vodítko na kousání a byl klid.
Včera bylo ještě krásnější počasí, tak jsem se chvilku opalovala na zahradě, miluju to nasávání tepla celým tělem po zimě.
Pak jsem uklízela budoucí apartmán k pronájmu, je tam ještě tolik práce, že začínám mít depku, že to snad nikdy neotevřeme. (termín byl 1.5. ehm...).
No a teď řeším, kam s mopslí gerontkou na vet, protože bohužel budu muset řešit problém, u kterého jsem myslela, že s ním dožije, ale bohužel se to zhoršuje a začíná vadit. A já mám opět dilema a nevím, ke kterému vet, protože prostě žádnému nevěřím
Roste to, vadí to při pohybu?
Já bych vám doporučila našeho "obvoďáka " veta, ale pro vás z ruky ...skvělý operatér.
Jenže u mopsle bych to asi řešila s podporou dýchání-intubace během výkonu, takže spíš klinika.

napsal(a):
Roste to, vadí to při pohybu?
Já bych vám doporučila našeho "obvoďáka " veta, ale pro vás z ruky ...skvělý operatér.
Jenže u mopsle bych to asi řešila s podporou dýchání-intubace během výkonu, takže spíš klinika.
Jj, něco v podpaží. Už jsme si jí s tím přivezli vloni z útulku, to bylo velikosti menší mandarinky, říkala jsem si, s tím dožije. Teď to pomaličku přes zimu rostlo a teď během asi tří týdnů se to rozbujelo fakt hodně, už musí vytáčet nohu při pohybu a blbě se jí leží atd. Je jí třináct, takže fakt nevim, co s tim. Vadí to, ještě ne nijak výrazně, ale operace u takhle starýho mopse? No je to velké dilema.

K zádům mám také svoje - když jsem před závody vyrazila ráno ke koním, jala se připravovat vlek a házet krámy do auta, hnula jsem si se zády. Nějakým naprosto nevinným pohybem. No a když jsem nebyla schopná přepážku ve vleku vysadit z podlahy, tak jsem seznala, že asi jako na závody nejedu, protože asi těžko povedu koně po parkuru jednou rukou (tak dobře na tom s neckreiningem ještě nejsme). Ale měla jsem dost času, takže jsem si sedla zády ke sluníčku a jala se rozcvičovat. A zázrak nějaký se stal, protože jsem to nějako rozhýbala, a na závodech jsem o těch zádech ani nevěděla! Nechápu jak. Ale zadařilo se. Tak, ještě je tam ten namožený svalík pod lopatkou cítit, ale v první chvíli to bylo tak, že jsem nebyla schopná v ruce udržet lopatu...

napsal(a):
Jj, něco v podpaží. Už jsme si jí s tím přivezli vloni z útulku, to bylo velikosti menší mandarinky, říkala jsem si, s tím dožije. Teď to pomaličku přes zimu rostlo a teď během asi tří týdnů se to rozbujelo fakt hodně, už musí vytáčet nohu při pohybu a blbě se jí leží atd. Je jí třináct, takže fakt nevim, co s tim. Vadí to, ještě ne nijak výrazně, ale operace u takhle starýho mopse? No je to velké dilema.
Nešlo by to v lokálce? (místním infiltračním znecitlivění, nemyslím vlak).
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Zagumičkovat.

napsal(a):
Nešlo, protože to je prorostlý a přirostlý k něčemu vevnitř. Není to klasický lipom, který je volně pohyblivý pod kůží. On to totiž možná ani lipom nebude, kdo ví.

napsal(a):
Nešlo, protože to je prorostlý a přirostlý k něčemu vevnitř. Není to klasický lipom, který je volně pohyblivý pod kůží. On to totiž možná ani lipom nebude, kdo ví.
Ani svodná anestézie? U krav se takhle dělá císařský řez. Ale u malých zvířat to asi nebude tolik propracované.

Hele nemyslim si, že pokud dojde k operaci, že by to šlo bez celkové narkozy. Ten útvar už je přes půl hrudníku, je to tvrdý jak šutr a nepohyblivý, jakoby přirostlý mezi žebry.
napsal(a):
K zádům mám také svoje - když jsem před závody vyrazila ráno ke koním, jala se připravovat vlek a házet krámy do auta, hnula jsem si se zády. Nějakým naprosto nevinným pohybem. No a když jsem nebyla schopná přepážku ve vleku vysadit z podlahy, tak jsem seznala, že asi jako na závody nejedu, protože asi těžko povedu koně po parkuru jednou rukou (tak dobře na tom s neckreiningem ještě nejsme). Ale měla jsem dost času, takže jsem si sedla zády ke sluníčku a jala se rozcvičovat. A zázrak nějaký se stal, protože jsem to nějako rozhýbala, a na závodech jsem o těch zádech ani nevěděla! Nechápu jak. Ale zadařilo se. Tak, ještě je tam ten namožený svalík pod lopatkou cítit, ale v první chvíli to bylo tak, že jsem nebyla schopná v ruce udržet lopatu...
To sa spraví pri tých bramborach 😁
bassrock
napsal(a):
Horsano, mě rozesmály tvoje zážitky Zrúcaný hucul
Myš by se ovšem při spatření takto upravené plachty zhroutila též, úplně vidím to vyvalené oko, rozšířené nozdry a funění a frčení. A totální ztuhnutí těla, kdy nevím, jestli vydechne nebo vybuchne ale poslední dobou už vydechává a jde "děsivou" věc buď prozkoumat nebo obejít. Asi moudří věkem, ehm.
Jinak v sobotu jsem na procházce s Piraňou potkala haldu, na kterou místní technické háží trávu posekanou na veřejných prostranstvích. A ta tráva si tam tak pěkně hnije a hnije a teče z ní taková fakt smrdutá břečka. A vůbec nevím jak, ale prasopes se v tý břečce vyválela úplně všude, smrděla tak intenzivně, že se k ní stáhly mouchy z celého okresu a pač jsme musely domů přes vesnický plac, kde začínaly dětské soutěže k čarodějnicím, tak jsem musela odhánět děti, které jí jinak normálně hladí. Pravda, jak jí ucítily, už se k ní nehrnuly. Bylo to fakt hnusný.
Doma 3x našamponovaná a stejně to z ní ještě táhne!
Prase to je, ne pes!
Jo a samozřejmě nám teď smrdí tím hnusem celá koupelna, nevím jak je to možné, celou jsem musela vydrhnout Savem, měla jsem pocit jako že likviduju mrtvolu. a stejně to furt někde cítím, nechutný puch shnilotiny.
Tak hlavně, že se pejsek dobře pobavil
Haha, veď to poznás, tie malé nozdricky sa zrazu začnú hýbať viac a viac a začnú z nich vychádzať zvuky desu 😁
Psíček ňununu, ale príhoda so šťavou z trávy možno objasňuje, čo to bol za smrad, v ktorom sa raz Skipo vyvalal, keď sme boli na boruvkach, lebo vždy som mala podozrenie, že to nebolo živočíšneho pôvodu...
napsal(a):
Hele nemyslim si, že pokud dojde k operaci, že by to šlo bez celkové narkozy. Ten útvar už je přes půl hrudníku, je to tvrdý jak šutr a nepohyblivý, jakoby přirostlý mezi žebry.
Nah ☹️
Ale z kauterom sa dá veľa veci vybrať, ale to hojenie...aj keď teda oni majú veľa kože, niekedy výhoda.
Na nahřívání zad mám oblíbenou metodu. Obvykle se u koní vyškrtám do mrtva a v momentě, když se postavím v práci ke stolu a zjistím, že se nemůžu koukat dolů, protože ty namoženě svaly krk nepustí, začnu nahřívat...otočím regulátor topení na max a opřu se tak, abych měla páteř mezi žebry topení a žebra na podélných svalech podél páteře. Supr věc, masáž a teplo v jednom😀
Sakra mě ten covid furt ještě nesložil...jsem snad poslední v práci,co ho ještě neměla....asi dobrý jézéďácký základ
Horsano máte určitě zdravý pevný kořínek,jste koňařka sakra a ty jen tak něco nepoloží Určitě budrte brzo fit...
Mě se dneska povedl husarský kousek Dostala jsem dneska ještě 2 malé stromky rakytníku...tak že je zasadím..vykopala jsem díry,zasadila je,zalila a šla si do seníku pro takové ty plaastové ochrany proti okusu,že je kolem nich natáhnu..vyjdu ven ze seníku a ta kozí sviňucha Božena ten jeden stromek žere..tak já se rozeběhla,řvala jsem jak na lesy,že půjde do klobás,ať okamžitě vypadne....no a zakopla jsem a v legínách jsem kolenama spadla přímo do mladých kopřiv....já řvala To museli slyšet ještě o dvě další vesnice dál Takže nohy mám osypaný ještě teď večer,furt si to drbu,úplně mi to hoří..žádný krém na to doma nepomáhá...ani led...já jsem tak šťastná,že mi ty zvířata dělají tak pestrý život
Horsana
napsal(a):
Nah, mňa nakoniec ten covid zložil, dnes som zvládla iba spať, ani písať nevládzem, hádam sa to zlepší.
Držím palce. Mně doktorka radila hodně vody, trošku minerálky, vitamín C a D, zinek, hodně spát. často větrat. Kdo nemůže jíst, tak popíjet Nutridrink.
Je něco, co pro Vás můžu udělat?

napsal(a):
Takže nějaké fotky - jakože to nebohé tlusté zvíře sem tam něco dělá
Reflexní prvky Pasívní bezpečnost musí být!
napsal(a):
Takže nějaké fotky - jakože to nebohé tlusté zvíře sem tam něco dělá
Jéé vy máte taky prcka?Můžu se zeptat,jak je veliký?Já mám takového mrňouse,že jsem postroj musela na 3x nechat u brašnářky postroj předělat a zmenšovat a zmenšovat Ale hrozně mě to chytlo to ježdění v sulce a malou to taky baví...nejezdíme nic náročného,hodně krok,ale v různém terénu a i klušeme..vždycky tak,aby se aspoň malinko zapotila a já ulevila svědomí,že celý dny jen nežere,ale taky maká
PS:Vypadá teď jak opelichaný kuře,protože přelínává
Canko, soucítím, já v neděli v legínách lovila kešku a prošla mladými kopřivami, myslím, že máme podobný dezén na nohou - pupínky a hrbolky
Jinak covid mě minul, je fakt, že z naší partičky žen od koní jsme ho nechytly žádná. Svalujeme to na to, že jsme víc venku a otužilejší, ale teorii nabouravají lidé jako Horsana, co rozhodně nejsou kancelářské myši, tak nevím.
Včera jsem byla na kontrole v nemocnici, doktor byl vtipný, prý jako dobrý a nezvedejte nic těžkého. Říkám a co je jako těžké? Prý tak do 5 kg. Ptám se jak dlouho, prý na furt. Tak jsem jen udělala Hmm. Že jsem měla v autě 20kg pytel musli, kterej sám do toho auta nedošel, jsem mu nesvěřila. Stejně by to nepochopil.

Tak je to v řiti. Byla jsem s mopsí gerontkou na klinice v LBC, kde mi paní doktor, po prohmatání útvaru, sdělila, že dle jejího názoru to je už neoperabilní, ale že máme jet do Prahy, abysme pro to jako udělali maximum. A že je chybou všech předchozích majitelů (ale samozřejmě i mě - uznávám), že se to neřešilo dřív, dokud to bylo menší a pes byl mladší. Nj, kdyby člověk věděl, jak dlouho tu ten pes bude, ale mně se prostě nechtělo nechat řezat do starýho psa, když to nebylo nutný

napsal(a):
Reflexní prvky Pasívní bezpečnost musí být!
Já jsem na to úplně ujetá, by si asi někdo mohl myslet :-) Kůň má vestu, já mám vestu, vozík má odrazky, vzadu přidělaný velký výstražný trojúhelník z povinné výbavy z auta, v zimě jsou na koni blikačky a já mám helmu s čelovkou vepředu a cykloblikačkou vzadu a vozík je taky dle předpisů označen vepředu a vzadu směrem do silnice světýlkem.

canka: standardní papírový SHP (krát dva), nejsou ofiko změření, ale někde mezi 105-110 to bude. Sedí jim normálně velikost shetty :-) Akorát postroje jsem kupovala z druhé ruky jakože "koupené, ale nepoužité", no a proč nebyly použité, jsem zjistila, když jsem se je pokusila napasovat na jakékoli normální zvíře. Takže šly k sedlářce upravit podle postroje, který jsme měli již dříve.
Vy budete mít třeba velikost minishetty (80-90 cm), i na to už se teď dají sehnat věci, jak se rozjela komunita kolem minikoní.
Já zapřahám jen z nouze, nechtělo se mi včera tahat poně na vodítku za koněm :-) Zapřahání mě nějak moc nebaví, radši si vozím zadel

efe: není možnost uříznout prostě jen ten kus, který vadí pod nohou? Aby to prostě nevadilo při chůzi, aby se nemusel pes uspávat, atd. Prostě jen "plastická operace".

napsal(a):
efe: není možnost uříznout prostě jen ten kus, který vadí pod nohou? Aby to prostě nevadilo při chůzi, aby se nemusel pes uspávat, atd. Prostě jen "plastická operace".
Je to nádor a dokud se to nevyndá, tak se neví, jaký. Tzn. jen tak to říznout a něco tam nechat zavání průserem. A pes se bude muset uspávat tak jako tak - pokud k tomu budou předoperační vyšetření a pokud bude vůbec někdo ochoten do tý operace jít.
Rif Du Madon
napsal(a):
Zlepší. Ale vypne ti ten naučený pocit, že mala by som niečo robiť a potom je hrozne nepríjemné sa znovu dokopať do pracovných vecí😀
Zlepšil a vypol, veruže :D
Ale keďže dnes už sedím, tak "mala by som niečo robiť" príde čoskoro, sa obávam.
Nejako nemám čuch ani chuť, ale príde mi to, že to je iba od nádchy, že to nie je taká dráma, ako to opisujú iní.
Inak toto s tým radiátorom, to som robila, ale to trvá tak strašne krátko (a je to také dobré)...tak ja už potom v zime som si dávala medzi dve vrstvy oblečenia termofor, hlavne kríže to potešilo, ale prehrial o to celého človeka, hlavne keď sa hýbal, fixovala som ho kde čím, najčastejšie opaskom od župana :D
napsal(a):
Tak je to v řiti. Byla jsem s mopsí gerontkou na klinice v LBC, kde mi paní doktor, po prohmatání útvaru, sdělila, že dle jejího názoru to je už neoperabilní, ale že máme jet do Prahy, abysme pro to jako udělali maximum. A že je chybou všech předchozích majitelů (ale samozřejmě i mě - uznávám), že se to neřešilo dřív, dokud to bylo menší a pes byl mladší. Nj, kdyby člověk věděl, jak dlouho tu ten pes bude, ale mně se prostě nechtělo nechat řezat do starýho psa, když to nebylo nutný
:(
Nuž, to je situácia ako u nášho Lysenka, utratiť/liečiť.
A obidve možnosti sú na pi... :(
Varaxi
napsal(a):
Držím palce. Mně doktorka radila hodně vody, trošku minerálky, vitamín C a D, zinek, hodně spát. často větrat. Kdo nemůže jíst, tak popíjet Nutridrink.
Je něco, co pro Vás můžu udělat?
Ďakujem, to všetko do seba ládujem už rok, vetráme, spánok si dopriavam, aj oddych :)
Jesť môžem, našťastie
No a píšte, píšte, postujte fotečky, nech diskusia žije :)
bassrock
napsal(a):
Canko, soucítím, já v neděli v legínách lovila kešku a prošla mladými kopřivami, myslím, že máme podobný dezén na nohou - pupínky a hrbolky
Jinak covid mě minul, je fakt, že z naší partičky žen od koní jsme ho nechytly žádná. Svalujeme to na to, že jsme víc venku a otužilejší, ale teorii nabouravají lidé jako Horsana, co rozhodně nejsou kancelářské myši, tak nevím.
Včera jsem byla na kontrole v nemocnici, doktor byl vtipný, prý jako dobrý a nezvedejte nic těžkého. Říkám a co je jako těžké? Prý tak do 5 kg. Ptám se jak dlouho, prý na furt. Tak jsem jen udělala Hmm. Že jsem měla v autě 20kg pytel musli, kterej sám do toho auta nedošel, jsem mu nesvěřila. Stejně by to nepochopil.
"Že jsem měla v autě 20kg pytel musli, kterej sám do toho auta nedošel, jsem mu nesvěřila."
:D :D :D
Ja som mala limit 15 kg, teda Irish Mash, zvyšné už mi niekto furt naložil, dokonca aj večne hnilé ženské z koňoobchodu mu pomohli, to ma šokovalo.
No, covid.
Ja som niekedy v únoru bola s príznakovými a pozitívnymi, ja som mala tie isté príznaky a Ag furt negatívny. Samozrejme že som si poležala dva dni a makala som normálne ďalej, trošku bola dušnosť, potom som na to zabudla.
Teraz som doma, lebo mama je chorá, ale keď do nášho mesta dorazia kolotoče a zakvitnú sakury, to je jasné znamenie, že sa niečo vyserie (ehm, Dáša a omladina bola lapená presne pri tých kolotočoch).
To už desiatky rokov špekulujeme, že či to nie sú nejakí vyslanci temných síl, lebo stále, stále keď sem tie kolotoče prídu, tak sa prudko ochladí, fúka ten náš otrasný, neznesiteľný vietor a buď utekali kone, alebo som ochorela, eventuálne skončila v nemocnici.
Nikdy, nikdy som sa z májovej nádhery kvetov a listov na strome netešila zdravá, takže ja to mám tak nejak spojené so sezónou, možno aj pele, ktovie.
A možno aj to, že som fakt po 2 rokoch vstúpila do prednáškárne, kde bolo milión ľudí a smrad a puch a tak vôbec, ľudia nahusto...telo utrpelo šok.

Horsana
napsal(a):
:(
Nuž, to je situácia ako u nášho Lysenka, utratiť/liečiť.
A obidve možnosti sú na pi... :(
Hele na utracení to zdaleka ještě není. Čubě to zatím vadí minimálně a vedlejší účinky nepozoruju. Chuť k žrádlu má stejnou (čti sežeru cokoliv kdykoliv a kdekoliv), vyprazdňuje se normálně, chuť k životu stále stejná, nekašle, nezadýchává se víc, než předtím. Jen jí to trochu překáží v chůzi a vadí při ležení no.
Efe, nic si nevyčítejte. Zvlášť když jste k ní přišli už později. Někdy je méně aktivní přístup i lepší. Já jsem hyperaktivně zabila našeho kocoura. Našla jsem jednou mrtvého sraženého co vypadal stejně (chytla jsem hysterii, že je to ten náš) a první co mě napadlo, že kdyby byl vykastrovaný, netoulal by se a ještě by žil. Hned jsem to zařídila a dva týdny po kastraci umřel. Aktivovala se mu taková ta kočičí virová leukóza / leukemie, prý asi zátěží z narkózy.
Horsana, fakt sa šetri fyzicky. Kombinácia s astmou nie je dobrá. Ja som prvé 4 dni prechodila, lebo ma nenapadlo, že svalová bolesť a hnačka je covid. Jedno som pripísala sánkovaniu s poníkmi a že som stará krava:) a druhé som ignorovala do doby, že som sa obávala odíjsť na bicykli od koní domov, či to stihnem:) Do postele ma dohnala až náhle vzniknutá dušnosť, pri venčení psa som funela a lapala po dychu už v polovici 10metrového kopca a začali sa mi rojiť v hlave vety z protokolov o hyalinných blankách, trombózách pľúcnych ciev a cor pulmonale.
Čanko, vaše větší kobyla je boží. Vždy když dáte nějakou fotku, tak mě napadne, že tohle zvíře má přidanou hodnotu, kterou koni nedá ani původ ani sportovní výkonnost. Taková sympatická držka:)
Buggyro, máme stejného dostihového oblíbence:) Já jen furt čekám, kdy konečně vyhraje s Bridgeurem, ten to vždy oddře a pak vyhraje někdo jiný.
napsal(a):
Hele na utracení to zdaleka ještě není. Čubě to zatím vadí minimálně a vedlejší účinky nepozoruju. Chuť k žrádlu má stejnou (čti sežeru cokoliv kdykoliv a kdekoliv), vyprazdňuje se normálně, chuť k životu stále stejná, nekašle, nezadýchává se víc, než předtím. Jen jí to trochu překáží v chůzi a vadí při ležení no.
Jj, myslím ako utratiť, keď už to bude vadiť.
Mala som fenku s nádorom mliečnej žľazy, jasný karcinóm, aj jej sa urobil nejaký taký bazmek na hrudi, ako opisuješ, bolo jej strašne zle, ale nejak vtedy nebol vet k dispozícii (ja som hysterický majiteľ iba), tak aby sa chudera netrápila, tak som jej pichla aspoň Novasul.
Korýška sa ale odo mňa zásadne pichať nenechala, stropila strašnú scénu a ryčala, ako by ju z kože drali a zaliezla pod stôl umrieť.
Na druhý deň ráno vyšla, že by teda skúsila nejaké tie raňajky. Schmatla som ju a čisto z pomsty som do nej vrazila ďalší Novasul a potom ešte jeden, to ma už uhryzla a tým sa dream terapia skončila.
No a Korýška požila snáď ešte dva roky :)
Po skúsenosti s Lysenkom by som svoje zviera nenechala podstupovať ani operáciu, ani chemo, ani nič podobné.
Rif - kocúra si nezabila, no táááák.
Mačky neumierajú, iba sa vracajú na materskú planétu :)
Tak mne tiež nenapadlo, že trošku hrdlo je covid, ja som po každej ŠVOCke padla za vlasť, ale keď som sa zobudila na to, že mi niekto prepichuje pletacou ihlicou mozog a že mi očné buľvy horia pekelným ohňom, tak som sa začudovala, že mi je nejako divne po tom Teraflu :D
A vôbec, strašne sa nám to nehodí, mama musela odložiť operáciu a ja musím hniť doma, miesto toho, aby som trénovala nohe, pred 3 týždňami som prešla 22 km túru, teraz som si chcela kúpiť bicykel, lebo za Garonom by sa dalo krásne dochádzať, v podstate rovinka pri rieke a teraz toto, jáááj
Za ako dlho si sa dala znovu do formy?

Co je Novasul?
Jinak já si dojedu do Prahy na velkou kliniku poslechnout další názor a pak se rozhodnu. Pokud by měla být operace vysoce riziková, popř. rekonvalescence výrazně proti wellfare, tak do toho samozřejmě nepůjdeme. Já osobně si pořád myslím, že jde o lipom - nebo se k tomu spíš upínám. Njn.
Jinak s tím Tvým covidem - ten už máš taky po několikátý ne?
Fotky :)
Dítě krom toho, že mi okupuje koně, tak dorostlo do mého sedla, rajtek, chapsů a pérka má větší než já.
Chlapovi jsem koupila sedlo mých snů:), naštěstí je mega spokojen a kobyla také. Kdyby někdo vybíral sedlo pro chlapa na turistiku, Stubben Scout, opravdu dobře rozkládá váhu, má měkké polštáře a kostra je opravdu pevná. Doufám, že jak je zvykem u stubbenů, vydrží do konce jezdecké kariéry koně i jezdce. Navíc je krásné.
Malá ponice zabírá mnohem víc prostoru než veliké koně. Větší poník se nechtěl fotit, prý jsem ho hnusně ostříhala a nebude pózovat...
Pes po lehké procházce s koňmi. NO není pes na běhání :) Vytřídili jí od policie, že nedává výcvik. Válení v posteli dává dobře, tak máme supr psa.
Furiosa (ta větší hnědá) letos ještě narostla a dorostl jí mozek. Už ovládá sama sebe a pod sedlem se nezabije o vlastní nohy. Pobrala i oblouky ve cvalu, vlnitý terén a skočí kládu (jako fakt horem, neprojede skrz že kláda uhne:)
Plnokrevnice (menší hnědá) se rehabilituje a žere. Už jí otrnulo, lajcne si i provokovat velkou, ví že jí zdrhne.
Bílý Áron, slunce naše jasné, má dobré období, bonefos je bomba, vrátil ho do aktivního života. Na 1. května byla ve vsi a v lese nějaká akce pro matky a děti, všude davy lidí, řvaly jako krávy (chlapa jsem tam neviděla) a starouš byl na nervy. Dobře mě povozil na vyjížďce. Ty lidi prostě nemá rád, jaký pán takový kůň :)
Ad plachty a koně. Dostali jsme starý bazén, na přikrývání slámy a tak. Vytáhli jsme ho ve výběhu vysušit. Škoda že jsem nenatočila to divadlo, když ho koně objevili :)
Horsana
napsal(a):
Rif - kocúra si nezabila, no táááák.
Mačky neumierajú, iba sa vracajú na materskú planétu :)
Tak mne tiež nenapadlo, že trošku hrdlo je covid, ja som po každej ŠVOCke padla za vlasť, ale keď som sa zobudila na to, že mi niekto prepichuje pletacou ihlicou mozog a že mi očné buľvy horia pekelným ohňom, tak som sa začudovala, že mi je nejako divne po tom Teraflu :D
A vôbec, strašne sa nám to nehodí, mama musela odložiť operáciu a ja musím hniť doma, miesto toho, aby som trénovala nohe, pred 3 týždňami som prešla 22 km túru, teraz som si chcela kúpiť bicykel, lebo za Garonom by sa dalo krásne dochádzať, v podstate rovinka pri rieke a teraz toto, jáááj
Za ako dlho si sa dala znovu do formy?
Prvé 4 dni len tie svaly a hnačka. Ďalších asi 5 dní dušnosť a spavosť (ráno a večer sa postarať o kone a trochu vyvenčiť a zbytok som fakt spala alebo pozerala na vraždy v Midsomeri). Potom ešte dva týždne kašel, ale už bez dušnosti. A návrat do plného normálu. Keby ma obvoďák pustil do práce skor, asi by som bola zdochnutá dlhšie. Dobre spravil. Na ten kašel mi konská fyzio poradila sirup z yzopu, teda kúpila som ho koni a bol dobrý....a pomohol.
napsal(a):
Co je Novasul?
Jinak já si dojedu do Prahy na velkou kliniku poslechnout další názor a pak se rozhodnu. Pokud by měla být operace vysoce riziková, popř. rekonvalescence výrazně proti wellfare, tak do toho samozřejmě nepůjdeme. Já osobně si pořád myslím, že jde o lipom - nebo se k tomu spíš upínám. Njn.
Jinak s tím Tvým covidem - ten už máš taky po několikátý ne?
Novasul obsahuje účinnú látku metamizol a dáva sa koňom pri kolikách, horúčke a tak.
Ľudský Novalgin.
covid - no, nejakým testom potvrdený až teraz, ale dala by som ruku do ohňa, že ten omicron som v únoru mala, ale test stále negatívny, testovali sme sa vtedy každý deň, lebo k nám mala prísť doc. Bezděková a ja jediná príznaková nič, furt nič :D
Coudas

XXX.XXX.87.254
Rif Du Madon
napsal(a):
Prvé 4 dni len tie svaly a hnačka. Ďalších asi 5 dní dušnosť a spavosť (ráno a večer sa postarať o kone a trochu vyvenčiť a zbytok som fakt spala alebo pozerala na vraždy v Midsomeri). Potom ešte dva týždne kašel, ale už bez dušnosti. A návrat do plného normálu. Keby ma obvoďák pustil do práce skor, asi by som bola zdochnutá dlhšie. Dobre spravil. Na ten kašel mi konská fyzio poradila sirup z yzopu, teda kúpila som ho koni a bol dobrý....a pomohol.
A tak to znie dobre, celkom.
Ja mám vlhký, produktívny kašeľ, ale žiadna dráma, zažila som omnoho horšie.
Mne to nejako sadlo na dutiny, sviňa.
A strašne sa potím, furt, neustále a lezie mi to na nervy.
Inak tá spavosť, to už som sa naučila rozoznávať ako varovný signál, že telo s niečím bojuje a prestala som sa jej brániť, keď prišla a dalo sa, tak som spala.
Když jsem měla kovid, měla jsem divné vnímání chutí. Strašně mi chutnaly pomeranče, jako nějaké sladké necitrusové ovoce, třeba mango, liči nebo papája. Byly studené, šťavnaté a opravdu strašně sladké. Zavařené okurky mi chutnaly skoro jako čerstvé, kyselé zelí jako okyselený salát z pekingského zelí, máslo mi připomínalo avokádo a tak. Sladké bylo sladší, slané bylo jinačí, hořké chutnalo kovově (jako olíznout minci) nebo jakoby bez chuti, jen kyselé chutě zůstaly skoro stejné. A pořád se to měnilo.
Takže já si kovid celkem užívala. Něco jsem jedla tři dny po sobě a pokaždé to chutnalo jinak. :)
Rif - no jémine, krásne fotky a koníčky také plnotučné, muhehe :)
Vyhrabem foto, biely Áron mi strašne pripomína jednu kríženú noričku, volá sa Estera a to bol najlepší kôň na svete :)
Fotky nemám, iba tradične neostré a žobrajúceho hucula :D
Zvyšok mančaftu po negatívnom Ag teste :D
Varaxi
napsal(a):
Když jsem měla kovid, měla jsem divné vnímání chutí. Strašně mi chutnaly pomeranče, jako nějaké sladké necitrusové ovoce, třeba mango, liči nebo papája. Byly studené, šťavnaté a opravdu strašně sladké. Zavařené okurky mi chutnaly skoro jako čerstvé, kyselé zelí jako okyselený salát z pekingského zelí, máslo mi připomínalo avokádo a tak. Sladké bylo sladší, slané bylo jinačí, hořké chutnalo kovově (jako olíznout minci) nebo jakoby bez chuti, jen kyselé chutě zůstaly skoro stejné. A pořád se to měnilo.
Takže já si kovid celkem užívala. Něco jsem jedla tři dny po sobě a pokaždé to chutnalo jinak. :)
To bych panikařila a udělala si těhotenský test :) ne covidový.
Varaxi
napsal(a):
Ha, práve niečo podobné riešim!
Jem rybie filé a necítim ho, ani zemiaky, v podstate by tam miesto toho mohla byť plastelína, asi by nebol rozdiel :D
Ale šalát, lebo je v zálievke ocot, ten cítim, aj chuť kávy, vôňu menej.
Po hemofiolvej nádche som na dlho stratila schopnosť cítiť slanú chuť, proste nič, to som si mohla sypať soľ na jazyk, nič. Zistila som to tak, že som si s chuťou otvorila chipsy a nič...v ústach nejaká mokrá hmota bez chuti.
Mama po tejto infekcii takmer stratila sluch, príznaky to malo ako covid, ale sme to chytili od synovca, robili sa mu výtery, schytali sme to vtedy príšerne, neter, mama, sestra a ja.
Vidieť, že chlapi toľko času s deckom netrávili, im nič nebolo :D
Rif Du Madon mě strašně mateš/te těmi přechody do slovenčiny. Nějak jsem si zvykla, že tu po slovensky píše Horsana a občas jsem dost zmatená, proč si povídá sama se sebou
U nás zamaskováno už pár dní, intenzivně mažu Killitchem a zatím až na pár stroupků dobrý. Jen letos se k nám přistěhovalo cosi velkého hmyzího a žere to kobyly do vemínek. Chudák Quacula vypadala jako hřebec, tak jí to nateklo a bolelo a jí když něco bolí, tak se promění v pekelnou saň a nikdo se nesmí ani podívat směrem k bebíčku. Naštěstí proud vody nevadil, tak jsme chladily. Ale co jí to tam raflo nevím.

Já včera jakože jdu ke koním a že budu s malou něco dělat na jízdárně - nějakej trailík a tak. No přišla jsem tam, čapla mě moje milenka (provozovatelka) a že si jdem dát kafe. V neděli přišli v Lysý o koně, tak jsem s ní šla. Kecaly jsme dvě hodiny, pak nakrmily a pozavíraly a z práce zase nebylo nic. A tak to mám z 30%, co vlezu do maštale, pořád nějací kazi*uci
A abyste neřekly, tak tady Dámička a jedno závodní morgáně.

A líbí se mi, jak máte všichni hezký nakrmený koníky, radost pohledět!
Rif Du Madon
napsal(a):
Efe, nic si nevyčítejte. Zvlášť když jste k ní přišli už později. Někdy je méně aktivní přístup i lepší. Já jsem hyperaktivně zabila našeho kocoura. Našla jsem jednou mrtvého sraženého co vypadal stejně (chytla jsem hysterii, že je to ten náš) a první co mě napadlo, že kdyby byl vykastrovaný, netoulal by se a ještě by žil. Hned jsem to zařídila a dva týdny po kastraci umřel. Aktivovala se mu taková ta kočičí virová leukóza / leukemie, prý asi zátěží z narkózy.
Horsana, fakt sa šetri fyzicky. Kombinácia s astmou nie je dobrá. Ja som prvé 4 dni prechodila, lebo ma nenapadlo, že svalová bolesť a hnačka je covid. Jedno som pripísala sánkovaniu s poníkmi a že som stará krava:) a druhé som ignorovala do doby, že som sa obávala odíjsť na bicykli od koní domov, či to stihnem:) Do postele ma dohnala až náhle vzniknutá dušnosť, pri venčení psa som funela a lapala po dychu už v polovici 10metrového kopca a začali sa mi rojiť v hlave vety z protokolov o hyalinných blankách, trombózách pľúcnych ciev a cor pulmonale.
Čanko, vaše větší kobyla je boží. Vždy když dáte nějakou fotku, tak mě napadne, že tohle zvíře má přidanou hodnotu, kterou koni nedá ani původ ani sportovní výkonnost. Taková sympatická držka:)
Buggyro, máme stejného dostihového oblíbence:) Já jen furt čekám, kdy konečně vyhraje s Bridgeurem, ten to vždy oddře a pak vyhraje někdo jiný.
Jéé moc děkuji,je to můj životní kůň...málo kdo to dokáže pochopit,protože slýchávám,že je malá a kříženec,že je to takový typ hucula a já jsem z ní unešená.. pro mě je to ale nejkrásnější kůň s povahou,kterou jsem u koně nikdy nezažila..já sama za sebe si troufám říct,že máme prostě zvláštní vztah,protože si rozumíme úplně ve všem..můj manžel,když jí tenkrát poznal,řekl,že je to jako by jsem vedle sebe měla nejlepší kamarádku a ne koně
Letos už to je 19 let,co jsme spolu a nedovedu si představit,co bude,až kobyla nebude....mám nový telefon,takže moc fotek bohužel nemám,ale časem nějaké dodám ráda
PS: Vaše fotka MALÁ VELKÁ je skvělá
Je tu někdo,kdo měl svého koně jako životního parťáka třeba 20 let?
napsal(a):
Já jsem na to úplně ujetá, by si asi někdo mohl myslet :-) Kůň má vestu, já mám vestu, vozík má odrazky, vzadu přidělaný velký výstražný trojúhelník z povinné výbavy z auta, v zimě jsou na koni blikačky a já mám helmu s čelovkou vepředu a cykloblikačkou vzadu a vozík je taky dle předpisů označen vepředu a vzadu směrem do silnice světýlkem.
K blikačkám na koni mám veselou zimní historku. Já je dávám, protože jsem věčně chodila ven až potmě a za vsí na poli jsem klidně i starou pustila (aby se popásla na mezi) a něco dělala s mladou. Jenže v těch blikačkách nějak došla baterka (nebo se ztratili či co) a dala jsem na jednoho koně 2 červené. A zrovna jsme na okraji vesnice narazili na auto - a řidič se smál, že ho to hrozně zmátlo co to na něj couvá...

napsal(a):
A líbí se mi, jak máte všichni hezký nakrmený koníky, radost pohledět!
No proto sem fotku toho vychrtlýho plnokrevníka vůbec nedávám Vím, že mi spíš projde válec na nožičkách...

canka: vlastně jsme spolu vyrůstali. Od jeho 2 do jeho letošních 31. A zrovna nedávno jsem mu vyprávěla, že snad koňskému rekordmanovi bylo nějakých 60, takže by to se mnou mohl doklepat do důchodu jako klidně

Rif Du Madon
napsal(a):
Efe, to jí zbyla na noze taková jizva? Je to jen estetika, nebo má i nějaké fyzické omezení? Ještě že jsem to neviděla před měsícem. Nám se zatím díra zatahuje i zarůstá chlupama. Ale stejně se pořád modlím, když sundavám obvaz.
Krásne jsou obě.
Jj, je to naštěstí opravdu jen kosmetická záležitost. Resp. je to taková tvrdá krusta, která se dá odloupnout do živého, ale samo se to neloupe, tak na to nesahám. Noha je (kupodivu) plně funkční, i když se jí kobyla chtěla opakovaně zbavit. A je hrozně vtipný, když na tom v zimě vyrostou dlouhý zrzavohnědý chlupy z těch původních kožních štěpů, vypadá to jak dikobraz. Prvních x měsíců byl trochu problém s prouděním lymfy, otékala jí z toho dokonce i půlka vemínka, ale pak se to taky rozchodilo a opravilo samo.

napsal(a):
No proto sem fotku toho vychrtlýho plnokrevníka vůbec nedávám Vím, že mi spíš projde válec na nožičkách...
Ale jen ho sem šoupněte. Morgáně je teď taky šlang, ale záměrně, protože roste, tak jí chci mít raději hubenější, než otylejší. A Madam vypadá teď zase příšerně, totálně opadlá záda, střechoidní zadek, celá taková zaprášená a matná... Je to každým rokem touhle dobou horší a horší.

canka: jezuskote ty OČIČKA!!
Coudas

XXX.XXX.87.254
Rif Du Madon
napsal(a):
Coudas, sorry za lajk, ale máte to moc hezké, tak si dovolím.
No fakt nevym 😁 dávat lajky nejutýranějším konim ve střední Evropě. Ale díky.
Canko, s mým prvním koněm jsme spolu byli od mých 16ti a jeho 5 měsíců do jeho 21. Jednu kobylu mám už 14 let 😱, jejiho syna od narození, 10 let a frisáka už 13, flekatýho 9, je to možný.... to je strasný, já jsem tak stará....

canka
napsal(a):
Jéé moc děkuji,je to můj životní kůň...málo kdo to dokáže pochopit,protože slýchávám,že je malá a kříženec,že je to takový typ hucula a já jsem z ní unešená.. pro mě je to ale nejkrásnější kůň s povahou,kterou jsem u koně nikdy nezažila..já sama za sebe si troufám říct,že máme prostě zvláštní vztah,protože si rozumíme úplně ve všem..můj manžel,když jí tenkrát poznal,řekl,že je to jako by jsem vedle sebe měla nejlepší kamarádku a ne koně
Letos už to je 19 let,co jsme spolu a nedovedu si představit,co bude,až kobyla nebude....mám nový telefon,takže moc fotek bohužel nemám,ale časem nějaké dodám ráda
PS: Vaše fotka MALÁ VELKÁ je skvělá
Já jsem měla svého prvního koníka 18 let, koupila jsem ho jako hříbě, by to divoch, ale to co bylo mezi námi bylo úžasné, bohužel už je 2 roky za duhovým mostem
Jeho nástupce nám, ale taky dělá velko radost :)

Coudas
napsal(a):
No fakt nevym 😁 dávat lajky nejutýranějším konim ve střední Evropě. Ale díky.
Canko, s mým prvním koněm jsme spolu byli od mých 16ti a jeho 5 měsíců do jeho 21. Jednu kobylu mám už 14 let 😱, jejiho syna od narození, 10 let a frisáka už 13, flekatýho 9, je to možný.... to je strasný, já jsem tak stará....
Coudas: jak člověk přijde k takovému stádu? To bylo vše plánované nebo takové ty různé životní náhody až z toho bylo x-hlavé stádo?
Donútilo ma to pozrieť do zmluvy a bude to 13 rokov, čo mám toho svojho. Tento rok dosiahol plnoletosť.
Takmer 20 rokov ma spravádza kobyla, ktorej som bola chviľu majiteľom, resp. nájomcom.
Tak dík, teraz už sa cítim definitívne stará.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Coudas: jak člověk přijde k takovému stádu? To bylo vše plánované nebo takové ty různé životní náhody až z toho bylo x-hlavé stádo?
Především je to o příležitosti. Kdybych nebyla tam, kde jsem, myšleno farma, neměla "práci" jakou mám, a manžel nebyl, jakej je, mám možná stále toho jednoho koně, možná dva, mozná žádného, to je zase o osobní filosofii, kdybych nemohla mít koně na vlastním, tak ho nemám vůbec. Ty první 4 koně jsou chtěný, vybíraný, i když frísák ne tak úplně. Další mi tu zůstal z ustájení, paní se ho bála, šestá ze základu je pomoc kobyle před špatným koncem, místo Zlatky Atly. Těch dalších 6 je také plánovaných, ale trochu jinak. Původně jsem dostala povolení nabídnout pomoc 4 koním, co je lidi už nepotřebujou, ale sešlo se to, že jsem jich nakonec ukecala 6. To jsou koně nevybíraný, prostě co bylo nabidnuto, to bylo. Celé story je na velmi dlouho, kdybyste si chtěla počíst, dám Vám odkaz na můj blog.
Ja mám Flóru od roku 2010...
Inak 3.5.1983 sa na Albertovci narodila ryšavá kobylka z matky Quoniam po Diktant a dali jej meno Gomba. Mala tuná v oddieli strašne na houno život, ale tých necelých 9 rokov, čo som ju mala to hádam trochu odčinilo. Trošičku.
Rif- to biele, to je Estera, tuším jej matka, v pase iba ako "zemská kobyla" mala otca po Neugot a otec bol Przedswit Miroslavský.
To sú fotky staré...no, veľmi staré, uf :D

Coudas
napsal(a):
Především je to o příležitosti. Kdybych nebyla tam, kde jsem, myšleno farma, neměla "práci" jakou mám, a manžel nebyl, jakej je, mám možná stále toho jednoho koně, možná dva, mozná žádného, to je zase o osobní filosofii, kdybych nemohla mít koně na vlastním, tak ho nemám vůbec. Ty první 4 koně jsou chtěný, vybíraný, i když frísák ne tak úplně. Další mi tu zůstal z ustájení, paní se ho bála, šestá ze základu je pomoc kobyle před špatným koncem, místo Zlatky Atly. Těch dalších 6 je také plánovaných, ale trochu jinak. Původně jsem dostala povolení nabídnout pomoc 4 koním, co je lidi už nepotřebujou, ale sešlo se to, že jsem jich nakonec ukecala 6. To jsou koně nevybíraný, prostě co bylo nabidnuto, to bylo. Celé story je na velmi dlouho, kdybyste si chtěla počíst, dám Vám odkaz na můj blog.
To je hezké, máte můj obdiv. Já takhle "sbírám" ty mopsle, ale kůň je trochu jiný level
Áron. Se mnou od 4 let, teď mu bylo 21. První fotka je asi nejstarší, kterou mám. Druhá z loňska. Byla na návštěvě kamarádka s kladrubkou, kterou Áro zná z předchozího ustájení a náležitě odtažitě se na ní tváří. Zato furiosa by jí rovnou foukla do nozdry "no jen pojď" :)
Horsana, Estera je bílá velryba :) Áron je po Nošerovi, bílý je po mámě shagye.
Rif, ale no tááák, aká veľryba?
To bol vždycky fat and fit kôň, nejakých 30 km za deň nebol problém a vždy mala iba dobrú a lepšiu náladu :)
Ohledně toho maskování...Vy, co jezdíte s maskou, kdy ji tak koni dáváte? My zamaskovali na ježdění kolem 10.3. Všichni na nás divně koukali, ale kůň prostě prohlásil, že muší sezóna začíná a trval na tom. Je jedno, že já žádné mouchy nevidím, on prostě jo a přes to vlak nejede. Jak je to dobrák, že by se na něm dalo štípat dříví, ale jakmile je jedna jediná moucha na celé louce, tak je bez masky nejezditelný (to samý tedy platí o dešti a sněhu, jedna jediná kapka a nejezdíme).
bongani
napsal(a):
Ohledně toho maskování...Vy, co jezdíte s maskou, kdy ji tak koni dáváte? My zamaskovali na ježdění kolem 10.3. Všichni na nás divně koukali, ale kůň prostě prohlásil, že muší sezóna začíná a trval na tom. Je jedno, že já žádné mouchy nevidím, on prostě jo a přes to vlak nejede. Jak je to dobrák, že by se na něm dalo štípat dříví, ale jakmile je jedna jediná moucha na celé louce, tak je bez masky nejezditelný (to samý tedy platí o dešti a sněhu, jedna jediná kapka a nejezdíme).
Keď som ešte jazdila, tak presne vtedy, kedy kobyla povedala, bola a je ten typ, čo vaša.
Horsana
napsal(a):
Keď som ešte jazdila, tak presne vtedy, kedy kobyla povedala, bola a je ten typ, čo vaša.
Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Nejvíc mě vždycky potěší rady z okolí typu: Tak si toho nevšímej, on to přežije, nemůže si přece dělat, co chce... Nevím, proč trápit jeho i sebe, když je to problém celkem jednoduše odstranitelný. Jakmile masku nemá, tak by si hlavu umlátil, snaží se ji schovat mezi nohy nebo ryje čumákem v zemi. Asi je mu to nepříjemné, tak proč mu neulevit.
Taky bych si přála koupit mu krásné barevné náušáky, ale místo toho máme holt neslušivou masku.
Coudas

XXX.XXX.87.254
bongani
napsal(a):
Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Nejvíc mě vždycky potěší rady z okolí typu: Tak si toho nevšímej, on to přežije, nemůže si přece dělat, co chce... Nevím, proč trápit jeho i sebe, když je to problém celkem jednoduše odstranitelný. Jakmile masku nemá, tak by si hlavu umlátil, snaží se ji schovat mezi nohy nebo ryje čumákem v zemi. Asi je mu to nepříjemné, tak proč mu neulevit.
Taky bych si přála koupit mu krásné barevné náušáky, ale místo toho máme holt neslušivou masku.
Náušáky dejte přes 😁

Abyste se taky pobavili: manžel mi poslal do práce tuhle fotku s tím, že náš vysavač chce být ode dneška sekačkou. Prostě odjel až na zahradu 😃
Coudas

XXX.XXX.87.254
Metamorfosa - z vysavače sekačka 🙂
My jezdíme se síťovanými náušáky s třásněma, a to přesně od první chvíle, kdy Myš začne venku klepat hlavou. A to je znamení, že vyletěly pičury, takový ty minikurvy muchničky co lezou do uší.
Masku do ohrady dostává tak nějak v podobný čas.
Dneska po ježdění měly Myš a Piraňa spolu interakční chvilku v kruhovce - nejdřív stála Myš uprostřed a Piraňa v návalu energie kolem ní kroužila a pojekávala. Ještě před půl rokem by se Myš zhroutila, teď chvíli stala a pak se rozhodla vyválet. To zase rozhodilo Piraňu, pač tohle ještě neviděla, tak ztuhla a čuměla. A mě se povedlo je vyfotit v okamžik, kdy to vypadá, že Piraňa skolila svou první kořist
Holky máte všichni krásný koňuchy,fakt že jo
A teď mi řekněte,jak jste se smířili s tou ztrátou životního parťáka? Já si to prostě nedovedu představit,že ten den jednou přijde..doufám samozřejmě,že to bude za hooooodně dlouho,ale vůbec nevím,jak se s něčím takovým psychicky srovnat po tolika prožitých letech..nechci na to samozřejmě myslet,ale prostě vím,že se z toho jednou sesypu..
Nohy po kopřivách už jsou ok,aspoň budu mít zdravý kolena Pro změnu jsem dneska zase zahučela hubou do vody Já jsem tak talentovaná Šla jsem pro vodu do studny,že holkám naleju do přístřešků čerstvou vodu..jenže mi vypadli klíče z kapsy a rovnou do té vody..a já se pohotově opřela o kraj studny a šáhla pro ty potápějící se klíče(jediné štěstí,že na nich mám malého plyšového koně a plastový přivěšek,že to ty klíče trochu nadnášelo a hned se nepotopili)...no ale samozřejmě ruka mi sklouzla a já po hubě rovnou do vody Dobrá zpráva je,že klíče jsem stihla chytit..horší bylo,že jsem domu šla s rozmatlanou řasenkou po obličeji a lidi ve vesnici na mě divně koukali

Canka: nesmířili…
Jdu jen popřát hezký večer a poděkovat za počtení - místy hodně vtipné 😂
Připojit se můžu snad jen s reakcí k úrazu - po 6 týdnech v sádře - vážila jsem koně na noze 😂- bylo první co mě zajímalo - kdy můžu do sedla? No nemůžu 😂 ale vydržela jsem přesně týden. Takže na rehabilitaci poslušně hlásím že nejezdím a v sobotu vždycky hurá za trenérem. Paradox je ze jen díky tomu mi opadá otok 😁 a v sedle nart vůbec nebolí.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Canka: Promiňte, ale tohle veřejně psát nebudu. Nicméně si myslím, že kdo neumí brát smrt jako součást života, tak to má dost blbý, a jeho starej partner ještě horší. Proto je tolik inzerátů na vemte si koníčka na dožití. Koně mám pohřbenýho doma.

Canka: zatím jsem to nemusela řešit :-) Ale vzhledem k jiným zážitkům myslím, že jsem z otrlejších a nebudu si to připouštět.

Canka: nakonec jsem se s tím smířila, co jiného taky člověku zbyde, nikdo tu není na věky…………..u mě to bylo trošku emotivnější, protože Damík byl moje poslední živá vzpomínka na mého otce, který zemřel rok a půl před ním, koně to byla naše společná vášeň :)

bongani
napsal(a):
Tohle mi už připadá spíš jako HS než muchařina. Ale ve finále na tom nesejde. Hlavně, když maska pomáhá. Já takhle jezdila od jara do podzimu se svým předchozím koněm. A trpělive vysvětlovala kolemjdoucím, že chudák koníček fakt není slepý.

funnyfjord
napsal(a):
Jdu jen popřát hezký večer a poděkovat za počtení - místy hodně vtipné 😂
Připojit se můžu snad jen s reakcí k úrazu - po 6 týdnech v sádře - vážila jsem koně na noze 😂- bylo první co mě zajímalo - kdy můžu do sedla? No nemůžu 😂 ale vydržela jsem přesně týden. Takže na rehabilitaci poslušně hlásím že nejezdím a v sobotu vždycky hurá za trenérem. Paradox je ze jen díky tomu mi opadá otok 😁 a v sedle nart vůbec nebolí.
Já taky odmítla RHB po zlomeném kotníku se slovy, že to rozvičím na kole a na koni. A rozvičila. Ale to jsem byla mladší, no.
canka - no, u koní je to tak, že ráno ideš kŕmiť, nič mu nie je a večer voláš kafilérku, alebo zháňaš bager.
Zažila som to tisíc krát, niekedy sa tomu dalo predísť, niekedy nie, niekedy tie zvieratá trpeli, niekedy nie dlho, niekedy vôbec.
Moja stará kobyla umrela v stáde, hádam si nemohla priať krajšiu smrť, je tam aj pochovaná. Môj životný parťák to rozhodne nebol, skôr ma kráľovná občas vzala na milosť, po tých rokoch trýznenia konečne mohla rozkazovať ona človeku, nie naopak a ja som vedela, že ona vie a ona vedela, že ja viem. A tak som jej prispôsobila celý život, preto ma šokovalo, že ona nie je nesmrteľná.
Bola som vtedy omnoho mladšia a nie tak otrlá voči smrti a umieraniu, ale myslím, že s Gombou umrelo aj niečo zo mňa.
Človek si potom uvedomí, ako veľký rozdiel je mať rád a milovať.
Flóra mala nedávno 26 rokov, u nej sa pripravujem, že sa hocikedy môže niečo pokaziť...Bonita má snáď nejakých 28, o tej už je rozhodnuté, kde sa zakope. Nie že by im niečo bolo, ale proste vek nepustí. Lini toho roku 21 rokov...No a Garon hockedy môže dostať kopačku do hlavy, ak mu tam pustia omladinu, viem si predstaviť, že to tam bude chcieť riadiť...
Takže pokiaľ idete ku koňom a oni žijú, berte to ako malé bezvýznamné plus
bassrock
napsal(a):
My jezdíme se síťovanými náušáky s třásněma, a to přesně od první chvíle, kdy Myš začne venku klepat hlavou. A to je znamení, že vyletěly pičury, takový ty minikurvy muchničky co lezou do uší.
Masku do ohrady dostává tak nějak v podobný čas.
Dneska po ježdění měly Myš a Piraňa spolu interakční chvilku v kruhovce - nejdřív stála Myš uprostřed a Piraňa v návalu energie kolem ní kroužila a pojekávala. Ještě před půl rokem by se Myš zhroutila, teď chvíli stala a pak se rozhodla vyválet. To zase rozhodilo Piraňu, pač tohle ještě neviděla, tak ztuhla a čuměla. A mě se povedlo je vyfotit v okamžik, kdy to vypadá, že Piraňa skolila svou první kořist
Piraňa dobrá :D
Ehm, kde má Myš kohútik?

Já zas jezdím celé léto v dece, když jedeme ven do lesa. Máme tu hodně vody a krav, takže mraky hovad a Dadla byla vždycky úplně nepříčetná, neschopná soustředit se ani na to, kam dává nohy, protože jí neustále někde něco bolestivě bodalo. V dece je navýsost spokojená a já tím pádem taky. A každý rok poslouchám, jak jí rozmazluju, jak je to zbytečný a že jí vlastně týrám. A je mi to úplně buřt

efe: musím se zeptat, ze zvědavosti. To je padík od BLS?

napsal(a):
efe: musím se zeptat, ze zvědavosti. To je padík od BLS?
Je to ORX, jeden z těch úplně prvních.
napsal(a):
Tohle mi už připadá spíš jako HS než muchařina. Ale ve finále na tom nesejde. Hlavně, když maska pomáhá. Já takhle jezdila od jara do podzimu se svým předchozím koněm. A trpělive vysvětlovala kolemjdoucím, že chudák koníček fakt není slepý.
To samozřejmě můžete mít pravdu, ale já to zase tolik nezkoumala. V zimě to nedělá a v létě s maskou je taky v pohodě. Když je třeba ve výběhu a začne pršet nebo sněžit, tak chodí s hlavou nakřivo a kouká po mně stylem: Ty nevidíš, že prší? Udělej s tím něco. Je to takové moje princátko.
To já už nic nevysvětluju, ale několikrát jsem byla kolemjdoucími osočena, že týrám koně, protože přece nemůže vůbec nic vidět. A že prý si to mám dát na hlavu sobě, jak by se mi to líbilo.

bongani
napsal(a):
To samozřejmě můžete mít pravdu, ale já to zase tolik nezkoumala. V zimě to nedělá a v létě s maskou je taky v pohodě. Když je třeba ve výběhu a začne pršet nebo sněžit, tak chodí s hlavou nakřivo a kouká po mně stylem: Ty nevidíš, že prší? Udělej s tím něco. Je to takové moje princátko.
To já už nic nevysvětluju, ale několikrát jsem byla kolemjdoucími osočena, že týrám koně, protože přece nemůže vůbec nic vidět. A že prý si to mám dát na hlavu sobě, jak by se mi to líbilo.
To chce mít v kapse síťku a dotyčnému to nabídnout, ať si to vyzkouší. To by bylo překvapení.
To jako lidi nikdy nejeli v tom autobuse, který má polep po celém boku vč. oken a nevšimli si, že do autobusu vidět není, ale z autobusu ven naprosto bez problémů? Nebo třeba clona do auta...

Horsana
napsal(a):
canka - no, u koní je to tak, že ráno ideš kŕmiť, nič mu nie je a večer voláš kafilérku, alebo zháňaš bager.
Zažila som to tisíc krát, niekedy sa tomu dalo predísť, niekedy nie, niekedy tie zvieratá trpeli, niekedy nie dlho, niekedy vôbec.
Moja stará kobyla umrela v stáde, hádam si nemohla priať krajšiu smrť, je tam aj pochovaná. Môj životný parťák to rozhodne nebol, skôr ma kráľovná občas vzala na milosť, po tých rokoch trýznenia konečne mohla rozkazovať ona človeku, nie naopak a ja som vedela, že ona vie a ona vedela, že ja viem. A tak som jej prispôsobila celý život, preto ma šokovalo, že ona nie je nesmrteľná.
Bola som vtedy omnoho mladšia a nie tak otrlá voči smrti a umieraniu, ale myslím, že s Gombou umrelo aj niečo zo mňa.
Človek si potom uvedomí, ako veľký rozdiel je mať rád a milovať.
Flóra mala nedávno 26 rokov, u nej sa pripravujem, že sa hocikedy môže niečo pokaziť...Bonita má snáď nejakých 28, o tej už je rozhodnuté, kde sa zakope. Nie že by im niečo bolo, ale proste vek nepustí. Lini toho roku 21 rokov...No a Garon hockedy môže dostať kopačku do hlavy, ak mu tam pustia omladinu, viem si predstaviť, že to tam bude chcieť riadiť...
Takže pokiaľ idete ku koňom a oni žijú, berte to ako malé bezvýznamné plus
Tak tak. Můj předchozí kůň byl odpoledne jenom divný - jako když ho bolí záda + k tomu předrážděné, nekoordinované pohyby (při cestě z výběhu vrazli do auta a byl nezvykle napružený). A přes noc se proboural z boxu a umlátil v přípravně krmiva. Podle mě už neměl chování pod kontrolou. Podezření na otravu, ale pitva nic neodhalila.

napsal(a):
Já zas jezdím celé léto v dece, když jedeme ven do lesa. Máme tu hodně vody a krav, takže mraky hovad a Dadla byla vždycky úplně nepříčetná, neschopná soustředit se ani na to, kam dává nohy, protože jí neustále někde něco bolestivě bodalo. V dece je navýsost spokojená a já tím pádem taky. A každý rok poslouchám, jak jí rozmazluju, jak je to zbytečný a že jí vlastně týrám. A je mi to úplně buřt
Krásný oufit! Jedna moje kamarádka říkávala, že být koněm, tak už je jako muchařka dávno na jatkách.

bongani
napsal(a):
Však jsem psala, že na diagnóze konec konců nezáleží. Hlavně, že maska pomůže. A přesně, jak píše Buggyra - taky jsem lidem nabízela, ať si tu síťku vyzkouší. A dávala jsem jim příklad prvorepublikových dam se závojem.
Jinak teda já jsem z těch, co masku než dala na koně tak vyzkoušela na sobě.
Dala jsem si jí tenkrát na hlavu před prací (pracuji na městském úřadě, hmm) a chodila ze slunka do tmavé chodby a zpět, jako abych si vyzkoušela, jak chudinka koníček uvidí. Mno, že byl úřední den mi nevadilo tolik jako těm lidem, co na mě divně koukali

napsal(a):
A že vím, proč?
Ale ona ta burka docela vadí. Četla jsem knihu - safra, teď mi vypadl název - Tajemná? princezna, údajně podle skutečnosti. A tam hlavní hrdinka vypráví, že v burce je špatně vidět, že její teta kvůli tomu zakopla a vymkla si kotník. A vlastně to byl i argument, proč ženy nemůžou řídit auta.

bassrock
napsal(a):
Jinak teda já jsem z těch, co masku než dala na koně tak vyzkoušela na sobě.
Dala jsem si jí tenkrát na hlavu před prací (pracuji na městském úřadě, hmm) a chodila ze slunka do tmavé chodby a zpět, jako abych si vyzkoušela, jak chudinka koníček uvidí. Mno, že byl úřední den mi nevadilo tolik jako těm lidem, co na mě divně koukali
Ale ono to stejně nebylo úplně objektivní. Koním trvá déle, než se zornice přizpůsobí šeru. Proto mají problém vstupovat zvenku do tmavé stáje. Ale jinak

kometa: no když se kouknete na tu střílnu, kterou koukaj holky ven, tak se ničemu nedivím. Já abych se rozhlédla, bych si ten zvonec na hlavě musela rukama přidržovat a točit s ním podle toho, kam točím hlavou. To bych teda taky z baráku nelezla, kdybych musela chodit v tomhle. Jako nést nákup a mít tohle na sobě, to je koledování o úraz. A vůbec, jsem ráda, že si můžu vegetit tady a požívat práv (i povinností) středoevropanky.