JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
lenacia
napsal(a):
Byl vůbec kdy někdo, kdo by řekl, že bych já kdy někdy vyrazila na kobyle sama ven a ještě na bezudidlovce?....
Protože vám říkám, že ještě loni touhle dobou bych se mu vysmála do obličeje za jeho naivitu.
Já už se na ní chystám taky. Nejdřív to zkusím na kruhovce a pak na krokovky venku atd. atd. Kůň je obsednutý rok a půl, ale tak nějak mám pocit, že už by to mohlo jít...za hubu brzdím minimálně a zdrhací sklony nemá, spíš se leká, plus max pár cvalovejch.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Já už se na ní chystám taky. Nejdřív to zkusím na kruhovce a pak na krokovky venku atd. atd. Kůň je obsednutý rok a půl, ale tak nějak mám pocit, že už by to mohlo jít...za hubu brzdím minimálně a zdrhací sklony nemá, spíš se leká, plus max pár cvalovejch.
když sem t zvládla já.. by't teda už na staré kobyle... tak už to musí zvládnout každej
Třeba dneska... Nejenom že nevím co se dělo, ale po silnici pořád jezdily nákladní vozidla sem a tam.. Ale kdejaký keř a balík sena byl bubák.
Do toho ještě skákaly všude srnky, a abych si to užila fest, tak zrovna přímo před námi vyjely z lesa motocross motorky. To teda už Sára trochu nedávala a chtěla to otočit a pádit domů, ale dokázala sem jí nakonec ukecat že to dojedeme ke konci louky a tam to stočíme....
No a když už věděla že jedeme zpátky tak už bubáci nebyli...
Ale musela sem na ní zařvat. Čumí kde co lítá, přitom by chtěla tady rovinu a támhle kopeček klusat a div se tam nevyfláká protože sama nekouká na cestu a mě si v sedle taky nevšímá že jí tam 'reju' nohou do boku že je před námi díra v zemi od divočáka... neee, ona to napere přes ní a zakopne
Uživatel s deaktivovaným účtem

Včera jsem poprvé lehla na Knedlika plnou vahou - její výraz mluví za vše

To oni mají mít takovouhle štičí hlavu?

napsal(a):
To oni mají mít takovouhle štičí hlavu?
Ano, to je plemenný znak. Arabská hlava, malá ouška, velké oči.

Horsana
napsal(a):
Podľa mňa jej šrotuje v hlave, spracováva, ale výstup bol ok :)
Blahoželám!
Jj, byla strašně hodná, neudělala ani krok

Horsana
napsal(a):
Podľa mňa jej šrotuje v hlave, spracováva, ale výstup bol ok :)
Blahoželám!
Přesně! Úplně vidím ty otazníky v očích.

napsal(a):
Ehm….
Mám to u koní úplně stejné...je to stezka odvahy Nikdy bych neřekla,jak je těžké na ledovce udělat věc,která vám normálně trvá 10 minut...ALE!!Má to i své světlé stránky Jela jsem s kolečkem hnoje,sklouzla a spadla,protože je to mírně ze svahu,ale kolečko jsem furt držela a po prd.eli rovnou i s kolečkem dojela a zaparkovala až na hnůj

A já si dala závazek, že do konce roku obsednu. Ale už to povoluje

Tak, jestli jste nespecifikovala v závazku, do konce kterého roku

napsal(a):
A já si dala závazek, že do konce roku obsednu. Ale už to povoluje
Podařilo se.
30.12. jsem na morgáně poprvé sedla a 31.12. jsme udělaly pár kroků na jízdárně

Horsana
napsal(a):
Videla som foto, blahoželám, ste úžasniaci!
Ja som schytala covid, takže sa iba tak plazím medzi posteľou a počítačom.
Ale tak už by malo byť dobre.
No hele letos ty svátky promarodilo celé širé okolí, jen my jsme drželi (ťuk ťuk). U nás teda neřádí covid, ale snad nějaké záněty průdušek apod.

Kolik pak to klonování asi stojí, že to "sníží cenu sportovních zvířat"...?

napsal(a):
Kolik pak to klonování asi stojí, že to "sníží cenu sportovních zvířat"...?
Pokud vím, ani ta Dolly moc nepřežila.
canka
napsal(a):
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-cinane-predstavili-sveho-prvniho-naklonovaneho-plnokrevneho-kone-40419871
Veľmi kvalitný príspevok od noviniek, čína naklonovala plnokrvného koňa a v texte sa píše, že "China's first registered cloned warmblood horse".
Teplokrvné kone sa klonujú už celkom "bežne", ale nezdá sa mi, že po nich jazdci a chovatelia nejako prahli. Zaujímavý bol tento text. https://equichannel.cz/clanky/chov-a-etologie/klonovani

Hlavně si naši čínští bratři neuvědomují, že cena špičkového koně není cenou, kterou zaplatí za aukci a dovoz. To je cena za úspěšné zabřeznutí, odchov, výchovu, přiježdění a výcvik, a dosaženou výkonnost.
Kdyby vlítli na aukci v Německu, skoupili ročník hříbat, naložili to na kontejnery přes Suez a pak to dali do špičkových výcvikových podmínek (což bude v Číně právě ten kámen úrazu), tak si takové koně vyrobí za pár let. Netřeba klonovat, netřeba do toho vrážet milióny na nákupce.
Oni si asi myslí, že to půjde bez selekce a vhodných podmínek, že prostě špičkové koně okopírují, a pak budou mít špičkové výsledky, nemožné na počkání, zázraky do tří dnů, větru dešti a tak. Počkám si na výsledky, nakonec drezurní šlechtění taky vyšlechtilo přirozeně "do kopce" koně, že se to nenažere, je vedlejší, výsledky mluví samy za sebe. Tak třeba díru do světa udělaj.

A tak to je jen bohapusté teoretizování. Já tam nebyla, hřbílko (pipetu) jsem jim nepodávala, že. Proto píši "asi". Je to jen rozvinutí mého osobního dojmu, mého osobního názoru, a pochopitelně ho nikomu necpu do chřtánu. Jen skromně presentuji.
Článek z novinek jasně deklaruje, že čínští bratři si myslí, že bude levnější produkovat koně klonované, než kupovat koně neklonované. A vlastně to je to, co jsem komentovala. Jestli mají pocit, že startovací fáze "oplodněné vajíčko" jim ušetří nějaké miliony na "výrobě" špičkových koní, tak se prostě velice mýlí, ať už bude cena klonování jakákoli, protože pořád zanedbávají tu hlavní přidanou hodnotu.
Nájem koní, pokud nemám podmínky k jejich dovedení na špičkovou úroveň, je naprosto opodstatněná záležitost, a souhlasím s vámi, že takoví sportovci nejsou blbí. Proto z toho mám pocit, že blbí jsou ti, co si myslí, že získání koní klonováním jim usnadní práci. Ale tak to je jen můj pocit. A není nevyvratitelný

Celé to na mě působí tak, že laici (novinky.cz) se chytli informace vypuštěné Čínou, která chtěla západu ukázat, jak je dobrá... Toť vše. Víc bych za tím nehledala.
Ono to potenciálně opravdu může být časem levnější....
Už dnes existuje a často se využívá embryo transfer.
Též už existují klony slavných koní v Evropě.
Výhoda v embryo transferu a klonování je jednoduchá, nepotřebujete zástup kvalitních klisen jednoho plemene, potenciálně, teoreticky, vám stačí jen klisny zdravé, co plod odnosí. Tam je první snížení ceny.
Cena a postup, v době, kdy je klonování stále v plenkách ačkoliv už mnohem dál, než kdysi, je stále daná počtem stanic a vědců co toto umí.
Faktem ale je, že v určitou chvíli se může daná procedura stát natolik snadnou a běžnou, že bude stát stejně, jako běžná inseminace třeba mraženou dávkou na klinice.

lenacia
napsal(a):
Ono to potenciálně opravdu může být časem levnější....
Už dnes existuje a často se využívá embryo transfer.
Též už existují klony slavných koní v Evropě.
Výhoda v embryo transferu a klonování je jednoduchá, nepotřebujete zástup kvalitních klisen jednoho plemene, potenciálně, teoreticky, vám stačí jen klisny zdravé, co plod odnosí. Tam je první snížení ceny.
Cena a postup, v době, kdy je klonování stále v plenkách ačkoliv už mnohem dál, než kdysi, je stále daná počtem stanic a vědců co toto umí.
Faktem ale je, že v určitou chvíli se může daná procedura stát natolik snadnou a běžnou, že bude stát stejně, jako běžná inseminace třeba mraženou dávkou na klinice.
Já bych teda nedávala rovnítko mezi embryotransfer a klonování.
Jaké klony slavných koní už v Evropě existují? Jenom se ptám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.71
napsal(a):
Po ratine Z ne? Myslim. A co vim ani jeden nedosahuje jejich kvalit.
napsal(a):
já to sorvnávám s tím že tam též dáte embryo odebrané jiné klisně... tedy též neptořebujete přímo onu klisnu.
Jinak je to například:
Cumano Alpha Z
Air Jordan Alpha Z
Arko....

lenacia
napsal(a):
já to sorvnávám s tím že tam též dáte embryo odebrané jiné klisně... tedy též neptořebujete přímo onu klisnu.
Jinak je to například:
Cumano Alpha Z
Air Jordan Alpha Z
Arko....
Tam též dáte embryo odebrané jiné klisně, tedy též nepotřebujete přímo onu klisnu... nerozumím.
Znovu opakuji - embryotransfer není totéž co klonování.
Ty vaše příklady jsou právě ten embryotransfer, předpokládám. Ne klonování.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Po ratine Z ne? Myslim. A co vim ani jeden nedosahuje jejich kvalit.
Ale to asi nejsou klony, ne?
napsal(a):
Tam též dáte embryo odebrané jiné klisně, tedy též nepotřebujete přímo onu klisnu... nerozumím.
Znovu opakuji - embryotransfer není totéž co klonování.
Ty vaše příklady jsou právě ten embryotransfer, předpokládám. Ne klonování.
Při klonování se vytváří embryo, které se pak vloží do klisny...
Tedy je proveden embryo transfer...
A ne, všechny moje příklady jsou právě klony.
Jakmile mají za jménem alpha jedná se o klony.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.71
napsal(a):
Ale to asi nejsou klony, ne?
Jsou. Tedy tak to mám zafixovano z jednoho článku. Zkusím dohledat. Jestli mystifikuji velké Omlouvám se předem. Jdu lovit. Ha nalezeno.
Klonování – úspěch nebo neúspěch | Equichannel https://equichannel.cz/clanky/chov-a-etologie/klonovani
Vysšie som linkovala článok o klonoch, keby ste si ho rozklikli, nemuseli by ste špekulovať.
Embryotransfer nie je to isté, čo klonovanie. Dnes na dražbách kúpite bežne embryá z kvalitných kobýl, ale nie sú to ich klony, sú to ich potomkovia. Často tak postupujú chovatelia, ktorí nechcú riskovať zdravie a život kobýl v prípade žrebnosti a pôrodu. Alebo chcú naďalej s kobylami športovať.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsou. Tedy tak to mám zafixovano z jednoho článku. Zkusím dohledat. Jestli mystifikuji velké Omlouvám se předem. Jdu lovit. Ha nalezeno.
Klonování – úspěch nebo neúspěch | Equichannel https://equichannel.cz/clanky/chov-a-etologie/klonovani
Já mám po obědě odkrvený mozek, tak tomu nerozumím.
Ratina měla tři klony a je z nich mnoho potomků. Všechno klony? Já nevím, není to drahé? A nejisté? Dolly se přece nedožila vysokého věku.
A neměly by být teda všechny stejně dobré, když to jsou kopie? I když tady asi promlouvá mitochondriální DNA.
A pak se tam píše o inseminaci valachem...

A neměly by být teda všechny stejně dobré, když to jsou kopie? I když tady asi promlouvá mitochondriální DNA.
...nezanedbatelný je vliv prostředí...zda se dokáže genetická informace, která tam bezesporu je, projevit i v horších podmínkách odchovu, výcviku....
Arbora
napsal(a):
Vysšie som linkovala článok o klonoch, keby ste si ho rozklikli, nemuseli by ste špekulovať.
Embryotransfer nie je to isté, čo klonovanie. Dnes na dražbách kúpite bežne embryá z kvalitných kobýl, ale nie sú to ich klony, sú to ich potomkovia. Často tak postupujú chovatelia, ktorí nechcú riskovať zdravie a život kobýl v prípade žrebnosti a pôrodu. Alebo chcú naďalej s kobylami športovať.
nikde netvrdím, že je to totéž...
jen že je to podobné- v obou případech se dává embryo do jiné matky.

napsal(a):
...nezanedbatelný je vliv prostředí...zda se dokáže genetická informace, která tam bezesporu je, projevit i v horších podmínkách odchovu, výcviku....
A to je další věc.
Asi, jako kdyby se Mozart nikdy nedostal ke klavíru.
napsal(a):
A presne toto pekne ilustruje príklad rustyho, olympijského drezúrneho účastníka Ully SalZberg. Dva klony, jeden už je valach(ako ten pôvodný, tiež ťažko zvládateľný), druhý síce žrebec, ale jazdí nižšie drezúrne súťaže. Skrátka, nie je záruka, že tie klony budú v iných rukách, s iným výcvikom, v inom prostredí rovnako dobré, ako originály.
Ale, pri niektorých plemenách, s úzkou príbuzenskou plemenitbou, s genetickými ochoreniami, by to trebárs mohlo mať zmysel. Napadajú mi ale skôr psy, než kone.

napsal(a):
To je právě to, o čem mluvím v případě Číňanů. Hezké, že budou mít dobrá hříbata z klonů, ale udělat z nich také dobré koně, to je už zcela jiná písnička. A jestli neumějí Číňani udělat dobré koně z běžně odchovaných hříbat po špičkových rodičích, tak těžko udělají terno s klony.
Pokud to bude v budoucnu na něčem levnější, tak možná leda na připouštěcím poplatku. Možná na nákupu špičkových kobyl, když si nějaké vyrobí.
Ahá! Možná co mě napadlo až teď - oni nechtějí klonovat dobré koně, na kterých by jezdili. Oni chtějí klonovat dobré rodiče, z kterých budou hříbata na ježdění! Pak už by to moooožnáááá trochu smysl dávalo. Nebudou muset kupovat špičkové chovné koně s vlastní výkonností...

Ráda bych zde zpropagovala letošní novinku Seesee Cupu a sice, že závody se již pořádají i na jih od Prahy, letos tři termíny. Kdo si chce vyzkoušet závodní, přesto přátelskou a milou, atmosféru, okoukat a potrénovat mladého koně, vřele doporučuji
https://www.seesee-cup.cz/zavody/
napsal(a):
Ráda bych zde zpropagovala letošní novinku Seesee Cupu a sice, že závody se již pořádají i na jih od Prahy, letos tři termíny. Kdo si chce vyzkoušet závodní, přesto přátelskou a milou, atmosféru, okoukat a potrénovat mladého koně, vřele doporučuji
https://www.seesee-cup.cz/zavody/
Na Moravě se jedou zatím jen hobíčka. Ale hrozně moc to doporučuji pro děti. Jedenáctiletá stresmeka co by se na parkuru zesypala asi hned po nájezdu do kolbiště, tohle právě zvládla. Ohromně jí to pomohlo v osobním životě. Pro rozvoj dětí je to kouzelná záležitost. (jediné mínus, že se to časově hodně natáhlo - nečekaně) Ale pro lidi co nemají úplně 100% sportovní vlohy je to ohromná příležitost rozvoje.
Výstavnictví je taky moc hezké, ale poslední dobou už je tam cítit víc rivality - jako že kdo nejede celý seriál, tak co tu zavazí...

Co myslíte pojmem "výstavnictví"?
S poníky se dá jít na výstavu původních britských plemen. Třeba tady je přehled. https://www.welsh-cz.cz/vystavy-a-akce/udalosti/
Jsem od Olomouce a o prázdninách se mi to přímo nabízí, zajet v srpnu na výstavu. Jak pozoruji vývoj po jednotlivých ročnících - je tam vzestup kvality, ale na druhou stranu už je tam i rivalita (málo zkušení už nemají tak silnou podporu jako v minulosti - aby prostě byla účast). Připadá mi to už jako u psů - že se ví kdo jak dopadne předem (a to nepočítám hřebce, tam je jasné, že plemeník je to nejlepší). Už tam necítím takové to wau, to jste děcka šikovný... Na druhou stranu je tam už spousta moc šikovných puberťáků a to je asi už ten konkurenční tah. (ale tak to prostě pociťuji - jiní to budou mít asi jinak - účast narůstá)
A když už jsem začala s propagací, mrkněte na termíny: https://mountaintrail.cz/
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Pipilota
napsal(a):
A když už jsem začala s propagací, mrkněte na termíny: https://mountaintrail.cz/
Jé, já to letos jdu zkusit poprvé do Úžic, děsně se těším :))
Nicméně musím Vám posdílet můj přechod na bezudidlovku, jak jsem se tu ptala nedávno. Je to totálně pecka. Kůň je naprosto spokojený, reaguje na daleko jemnější pobídky, je tohle vůbec možný? Ještě najít trenéra, který na bezdudidlo přistoupí :D

Pipilota
napsal(a):
S poníky se dá jít na výstavu původních britských plemen. Třeba tady je přehled. https://www.welsh-cz.cz/vystavy-a-akce/udalosti/
Jsem od Olomouce a o prázdninách se mi to přímo nabízí, zajet v srpnu na výstavu. Jak pozoruji vývoj po jednotlivých ročnících - je tam vzestup kvality, ale na druhou stranu už je tam i rivalita (málo zkušení už nemají tak silnou podporu jako v minulosti - aby prostě byla účast). Připadá mi to už jako u psů - že se ví kdo jak dopadne předem (a to nepočítám hřebce, tam je jasné, že plemeník je to nejlepší). Už tam necítím takové to wau, to jste děcka šikovný... Na druhou stranu je tam už spousta moc šikovných puberťáků a to je asi už ten konkurenční tah. (ale tak to prostě pociťuji - jiní to budou mít asi jinak - účast narůstá)
Ahaaa, já myslela, že mluvíte o výstavnictví v souvislosti se Seesee Cupem, tak jsem to jen nepochopila. Taky bych si chtěla výstavu zkusit, ale nevím vůbec kde.

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Nicméně musím Vám posdílet můj přechod na bezudidlovku, jak jsem se tu ptala nedávno. Je to totálně pecka. Kůň je naprosto spokojený, reaguje na daleko jemnější pobídky, je tohle vůbec možný? Ještě najít trenéra, který na bezdudidlo přistoupí :D
Všecko je možný :) Kdybyste chtěla tip na trenéra, který nemá problém s bezudidlem, tak o dvou až třech vím. Drezurní tedy. Jen nevím, odkud jste.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Všecko je možný :) Kdybyste chtěla tip na trenéra, který nemá problém s bezudidlem, tak o dvou až třech vím. Drezurní tedy. Jen nevím, odkud jste.
To by bylo skvělé, dejte tip! Třeba by za úplatu dojel i dál :)
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
My jsme si vyjeli do Tršic na tréning a školení. A za mě super odrazový můstek. Spoustu překážek doma poskládáte prostě z klacků a špalků (houpačka je v plánu už víc jak půl roku ). No a děcka jsou moc spokojené. A poníci vlastně taky, že jim furt jen neskáčou po hřbetě, ale i rozdávají pochvaly a pamlsky na zemi - jo i za klidné stání, nebo otočení se...

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
To by bylo skvělé, dejte tip! Třeba by za úplatu dojel i dál :)
Nelze poslat SZ, nemáte registraci.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.42.182
Čusan, já jsem Zelda
https://www.facebook.com/zeldathezorse

Byli jsme s morgánětem pozváni do DE na Den morganů konaný v létě. Součástí bude chovatelská přehlídka a ukázky prací s morgany. Tato akce byla v Evropě naposledy před covidem. Dost zvažuji účast, ale vůbec nevím, jak takové akce probíhají a co je potřeba, aby kůň uměl...? Nemáte někdo s podobnou akcí zkušenosti?

Komu už začali línat koně?
Před 14 dny první shetland, před týdnem druhý shetland, teď už i šiml. Stařík poník bude línat zase až od března a počítám letos už mu to pod břichem na léto fakt ostříhám, protože dolínává ještě v červenci. No, uvidíme, letos v zimě jsem všem dopřála minerálku a kloubku a vůbec jsem se o ně hezky starala, teď všichni na mletém lnu a ostropestřci, třeba to bude dobré.
Hlavně nechci, aby začal línat plnokrevník, víme. Tak snad bude "mít rozum"
Ještě není od dek odřený (ani na plecích ), tak ťuk ťuk.
napsal(a):
Před 14 dny první shetland, před týdnem druhý shetland, teď už i šiml. Stařík poník bude línat zase až od března a počítám letos už mu to pod břichem na léto fakt ostříhám, protože dolínává ještě v červenci. No, uvidíme, letos v zimě jsem všem dopřála minerálku a kloubku a vůbec jsem se o ně hezky starala, teď všichni na mletém lnu a ostropestřci, třeba to bude dobré.
Mě začal línat mladej...
Naštěstí je chlupatej jak medvěd takže než to shodí hádám že bude tak květen...
napsal(a):
Byli jsme s morgánětem pozváni do DE na Den morganů konaný v létě. Součástí bude chovatelská přehlídka a ukázky prací s morgany. Tato akce byla v Evropě naposledy před covidem. Dost zvažuji účast, ale vůbec nevím, jak takové akce probíhají a co je potřeba, aby kůň uměl...? Nemáte někdo s podobnou akcí zkušenosti?
Jsem čekala kdo se ozve. Asi tu není nikdo s takovou zkušeností.
Já jsem byla jen na výstavě welšů. A protože je to v ČR a seriál, tak mají na webovkách moc hezky rozepsaná pravidla. Je předepsaná úprava koně a taky jeho postroj (bílá provazová ohlávka pro 100%, hnědá kožená pro křížence + úprava hřívy).
Určitě bych se na podmínky a pravidla ptala u pořadatele. A to i na ukázky práce - protože si s kobylkou už jezdíte po akcích (nestydět se a něco si nachystat, poptat se jestli tam budou nějaké překážky atd.)

Pipilota
napsal(a):
Jsem čekala kdo se ozve. Asi tu není nikdo s takovou zkušeností.
Já jsem byla jen na výstavě welšů. A protože je to v ČR a seriál, tak mají na webovkách moc hezky rozepsaná pravidla. Je předepsaná úprava koně a taky jeho postroj (bílá provazová ohlávka pro 100%, hnědá kožená pro křížence + úprava hřívy).
Určitě bych se na podmínky a pravidla ptala u pořadatele. A to i na ukázky práce - protože si s kobylkou už jezdíte po akcích (nestydět se a něco si nachystat, poptat se jestli tam budou nějaké překážky atd.)
Díky. Pořadatelé zatím konkrétní program ani pravidla nemají, snad vypíšou včas, uvidíme. Láká mě hlavně vidět na živo tolik morganů najednou, to bych ráda.
napsal(a):
Díky. Pořadatelé zatím konkrétní program ani pravidla nemají, snad vypíšou včas, uvidíme. Láká mě hlavně vidět na živo tolik morganů najednou, to bych ráda.
Chápu. Porovnat si to s ostatními a tak...
No je potřeba se dobře připravit. Já jsem byla jen jako divák na pár chovatelských výstavách ve Francii a tam to berou velmi volně - od super výkonů (jak pod sedlem, tak na ruce) až po vytažení z pastvin a proběhnutí se matky s hříbětem po aréně. Ale obecně Němci bývají víc pinktlich
napsal(a):
Mě začali línat už 14 dní zpět..až mě to překvapilo,protože se u nás zrovna vrátili mrazy
Kobyla už líná docela fest,malá ponice míň,ale líná..tu pravidelně potom stříhám,protože jinak taky shazuje až do července a zbytečně se potí..
PS: A tenhle týden už začala zimní podsadu pouštět i koza

Líná mi psina, kobyla ne, dneska jsem jí drhla a nic, sousední kobyla už ano....

Asi se má hucul kde odrbat od srsti, ti naši moc ne, a páč ani lidi je moc nedrbou, tak jim to trvá.
Ale každý kůň líná jinak rychle, i co se týče časového odstupu od slunovratu.
A já doufám, že plnokrevník si ty chlupy nechá co nejdéle! Beztak jeho zimní je jak poníků letní srst.. ani by línat z té zimní nemusel
Hucula ještě chlup nepustila, ale má krátký myšatý kožich, olíná pak během 8 dnů komplet. Quacula s kožichem dlouhým tak, že když fouká vítr, tak se vlní (teď v tom vichru to byl pohled pro bohy, měla takové rozmlžené obrysy ) tak ta už pouští sem tam chlup. Ale ve výsledku je vždycky přelínananá až po hucule.
Každá má svůj způsob
Efe, doufám, že se s morgánětem zúčastníte a hlavně, že se podělíš o fotodokumentaci. Morganí sraz musí být nádhera!
Natrénováno máte, obsedlo máte, reprezentativní jste jdi do toho!!
Hlásim, že hucul už stratil všetky dlhé chlpy, tie fakt najdlhšie a už púšťa aj takú tú druhú etáž, rada by som ho vyčistila, žiaľ odkedy vzali zo stáda posledného prudiča, norička to tam ovládla a Garon, hoci je v jej skupinke sa jej strašne bojí a ja sa, hoci je mäkko nechcem dať zvalcovať, kone sú na inej pastvine a neviem tam dať brvno dosť hore na to, aby hucul podliezol...
Mimochodom, už má zas relatívne normálne rozmery, majitelia prakoní zimné chudnutie vítajú, hehe.

Ráda bych se zapojila do diskuze o línání, ale.... já nevim. Nevim, kdy sem svoje koně viděla, natož kdy jsem je naposled čistila njn... do března už jen "pár" dnů...
napsal(a):
Ráda bych se zapojila do diskuze o línání, ale.... já nevim. Nevim, kdy sem svoje koně viděla, natož kdy jsem je naposled čistila njn... do března už jen "pár" dnů...
Ja som dnes svoje veľmi letmo, lebo z okolitých hôr sa začali vznášať chuchvalce snehu a šla som preč :D
No já od té doby, co jsem se přestěhovala do stejné vesnice, tak jsem tam na nějaké poňuchání, počištění vlastně denně
Nejdřív byla Myš až jako otrávená, že co tam dělám, ale velmi záhy zjistila, že s prázdnou nechodím
Takže stav línání můžu letos poprvé sledovat den po dni a kůň po koni.

bassrock
napsal(a):
No já od té doby, co jsem se přestěhovala do stejné vesnice, tak jsem tam na nějaké poňuchání, počištění vlastně denně
Nejdřív byla Myš až jako otrávená, že co tam dělám, ale velmi záhy zjistila, že s prázdnou nechodím
Ehm, já mám koně pěšky pět minut od baráku, ale....
napsal(a):
Ehm, já mám koně pěšky pět minut od baráku, ale....
Tak to jsme dvě
Já musím stejně každý den na výpravu s Piraňou, takže to bereme kolem koní, počochním Myš a pak razíme dál. Ve dny kdy nejdu jezdit.
Ona by mi Piraňa skákala po hlavě, kdyby nebyl odpolední výletek

Kéž by naši prakoně také vykazovali nějaký úbytek. Ale to by majitelka musela přiškrtit dávkování sena, a to nehrozí. Tak snad začne zanedlouho tráva vystrkovat prstíky, to prakoně vždycky něco zhubnou (aby to o dva měsíce opět bohatě dorovnali).
Musím je vzít na váhu... Posledně měli 230 a 250 kg, ale to byli ještě mladí koníci, teď už jsou dorostlí (7-8), to bude už přírůstek spíš do šířky... chjo.
Včera jsem viděla koně pouze jako ještě temnější stíny na temném pozadí, protože jsem dorazila těsně před šestou. Ještě jsem rozbila lampičku, takže místo sofistikované přípravy krmiva a poctivého doplnění, co jsem vyplácala, jsem opravovala lampičku (snad neupadne...).
O tom, že do toho lítal déšť se sněhem, ani nemluvím
Dištančné fotenie :D
Seno nikto nežerie, lebo tam majú starinu, takže zimný exeriment v praxi
Ten rigol na fotke vyzerá, že to nič nie je, ale je to bezodná priepasť, v ktorej tečie voda z hôr a ústi to do rieky a východ z tejto strany pastviny je cez úzky betónový most, takže som žiadne experimenty nerobila, sama tam mám závrat, vertigo je sfiňa, mostík totiž nemá zábradlie a desí ma k smrti
Kto vie, čo si o tom rigole myslí hucul, lebo keď som ho tam pred 3 rokmi vypustila, tak do toho jarku vošiel a docválal v tej vode až pod cestný most, kde si na mňa počkal, že ako túto situáciu hodlám vyriešiť :D
bassrock
napsal(a):
Tak pokiaľ tam nechodíš zbytočne=naprázdno, tak to je cajk :D

Horsana
napsal(a):
To je niekedy stráášne ďaleko :D
Mno, když dorazíš domů z worku po 12 hodinách totál vyšťavená, tak je strašně daleko i cesta na wecko tvl... (every day...)

Peču a háčkuju o víkendech, potřebuju vypnout hlavu
Btw. dneska telefonát z maštale, ať si přijdu navakcinovat morgáně. Nikdo se s hysterkou nechce crcat

Horsana
napsal(a):
Pečieš, háčkuješ a vakcinuješ
Yes! And living my dreams....

Horsana
napsal(a):
The best life :D
No a ďobla si to úbožiatko?
Ešče nééé, ešče nejni víkend ;)

Očkování se nekonalo, neb vakcína byla zamčená v lednici a majitel klíčů celej víkend na lyžích
Tak jsem aspoň vzala Dadličku ven, ta chytla slinu jak už dlouho ne, musela jsem jí dost napomínat, ale užily jsme si to
Máme teď ve stáji koníka s frakturou lebeční kosti, vypadá chudák dost hrozně, jak jednorožec. Snad se zhojí bez komplikací.

joj, na takové veeelkééé louce by plnokrevník taky chytil slinu

napsal(a):
joj, na takové veeelkééé louce by plnokrevník taky chytil slinu
To je tréninková dostihovka, ovál o celk. délce 1800 m - je tam vidět zbránovaný pruh a startovací boxy.

Ok, to už by se B nelíbilo - to zavání prací...
Poprvé sem dneska vzala mladého ven do lesíka a na pole...
Bylo ro na chvíli. Protože počasí se začalo zhoršovat...
Ale už vím jak se chová... Takže příště lepší boty a vyrazíme znova.
Pipilota
napsal(a):
mlaďoši pyžámko jen při nemoci - né? (já dávám na noc deku staré a dušné, protože je 24/7) sice to vypadá roztomile, ale žádné zchoulostivění není žádoucí
Jeje... nene... tohle měl na sobě asi 3 minuty :) jen sem zkoušela jak bude reagovat s něčím na sobě a hned to šlo dolů.
lenacia
napsal(a):
Jeje... nene... tohle měl na sobě asi 3 minuty :) jen sem zkoušela jak bude reagovat s něčím na sobě a hned to šlo dolů.
tak to jo - nová a čistá deka vypadá opravdu jako měkoučké pyžámko - no pár nocí s lehnutím do hnoje dojem upraví (chápu potřebu vyfotit si původní stav)
Pipilota
napsal(a):
tak to jo - nová a čistá deka vypadá opravdu jako měkoučké pyžámko - no pár nocí s lehnutím do hnoje dojem upraví (chápu potřebu vyfotit si původní stav)
tohle je normální fleece deka od Sáry... Takže mu tam všude plandá... ale on je prostě frajer. Ani necukl, i v ní prošel po chodbě sem tam než sem mu ji sundala.

Tak jsem koukala, že poslední článek o koních na ifauně je bezmála rok starý.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Tak jsem koukala, že poslední článek o koních na ifauně je bezmála rok starý.
Tak že bys začla? Za to by ti třeba už zaplatili, když z rozviřování diskuze nic nekape 😁
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.107
Coudas
napsal(a):
Tak že bys začla? Za to by ti třeba už zaplatili, když z rozviřování diskuze nic nekape 😁
Netvrdila si že už sem lozit nebudeš?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Netvrdila si že už sem lozit nebudeš?
A co ti je po tom?
Dneska na vyjížďce vpodstatě safari tour...
I s druhým stádem na druhé straně s přehledem asi 100 kusů
Varaxi
napsal(a):
https://www.denik.cz/veda-a-technika/kun-valecny-vyzkum-vyska.html
"Vyskytovali se sice i vyšší koně, kteří měřili o deset až dvacet centimetrů víc, ovšem ti představovali pro středověké lidi skutečné obry." - a co byl kůň určený pro válečné účely? - speciální.
Celá tahle studie je dost nešťastně pojatá.
Jednak se jedná o studii středověkých koní v Anglii. A Anglie je známá tím že je to vpodstatě země poníků.
Nicméně, studie založené na zkoumání zbroje koní perspektivy různých kreseb a faktu, že Anglický král (teď si nejsem jistá který, ale myslím že nějaký Edward) vpodstatě založil knihu Shirského koně, právě pro vojenské účely, přičemž minimální výška koně byla 155cm.
Průměrná výška skutečně válečného koně ve středověku se tedy pohybovala více okolo oněch 155....
Což je obvyklá výška i dnešních představitelů plemen dříve užívaných pro tyto účely...
https://equichannel.cz/clanky/pony-sport/vystavni-i-sportovni-serialy-nps-v-roce-2023
jednou se tu zmiňovalo výstavnictví, tak dávám odkaz ( jo není to Německo a taky jen poníci ;-)) ALE třeba to další lidi inspiruje

Pipilota
napsal(a):
https://equichannel.cz/clanky/pony-sport/vystavni-i-sportovni-serialy-nps-v-roce-2023
jednou se tu zmiňovalo výstavnictví, tak dávám odkaz ( jo není to Německo a taky jen poníci ;-)) ALE třeba to další lidi inspiruje
Pipiloto, jezdíte na nějaké tyhle akce?
napsal(a):
Pipiloto, jezdíte na nějaké tyhle akce?
No já se účastnila jen 2x v Olomouci. Nemám dítě schopné předvést to na kolbišti.
Tak jsem v loni začala Trail a letos se chystám v tom pokračovat. Ale mám svoje zdravotní trable, tak se uvidí. Mě se na hobby úrovni Trail líbí, že koně jsou v klidu a je tam minimální riziko úrazu.

Pipilota
napsal(a):
No já se účastnila jen 2x v Olomouci. Nemám dítě schopné předvést to na kolbišti.
Tak jsem v loni začala Trail a letos se chystám v tom pokračovat. Ale mám svoje zdravotní trable, tak se uvidí. Mě se na hobby úrovni Trail líbí, že koně jsou v klidu a je tam minimální riziko úrazu.
Myslíte westernový Trail? Nebo jaký?

napsal(a):
Podle mě ne, v rámci závodů NPS to je taková "jízda zručnosti" na ruce s těmi poníky :-)
Pipilota: aha, tak to nic, vy jste moravští... jsem si říkala, jestli se třeba někde na akci neuvidíme :-) Ale na Moravu pro nás skutečně nedostupno, my i do těch Opřetic jedeme čtyři hodiny... Ještě tak jsme si říkali, kdybychom si půjčili nějaký hezký vozík, že bychom udělali "výpravu" do Kroměříže na tradiční zápřeže, jenže oni to vždycky pořádají někdy na podzim, kdy už je prostě na nás moc krátký den a zima na to, někde "tábořit".
S trailem začínala loni dcera jedné paní od nás, byl to víc omyl než pokus ale celou zimu trénuje s shetlanďákama, takže snad letošní sezonu zaběhne nějaký pěkný výsledek :-)
napsal(a):
Czech mountain trail - jenže pro Moravu jsou zatím jen hobby (nedostává se mi zdraví, času a peněz na dojíždění někam dál)
https://mountaintrail.cz/

Pipilota
napsal(a):
Czech mountain trail - jenže pro Moravu jsou zatím jen hobby (nedostává se mi zdraví, času a peněz na dojíždění někam dál)
https://mountaintrail.cz/
Ahaaa, to se mi moc líbí. Chtěla bych letos s morgánětem do Hoštky na nějaký trénink z ruky. Máme to blízko naštěstí.

Tak to vám děvčata přeji, tady kolem se žádné podobné akce v okolí nekonají, oni ti poníci jsou taky nejblíž u Prahy, ale aspoň je tam slušná cesta. Do Hoštky jsem jednou nebo dvakrát vezla kamarády, to je teda slušnýma kotárama cesta a stejně daleko jak ta Praha
Tak my jen ty jízdy zručnosti pro poníky
Možná letos postavím nějakou MT dráhu u nás jako rámcový závod při závůdkách, které pořádáme. Materiálu bude teď dost, káceli jsme ... Tak jestli bude síla, čas, a snad možná i nějaká ruka ku pomoci, třeba se něco vyloupne.

napsal(a):
Tak to vám děvčata přeji, tady kolem se žádné podobné akce v okolí nekonají, oni ti poníci jsou taky nejblíž u Prahy, ale aspoň je tam slušná cesta. Do Hoštky jsem jednou nebo dvakrát vezla kamarády, to je teda slušnýma kotárama cesta a stejně daleko jak ta Praha
Tak my jen ty jízdy zručnosti pro poníky
Možná letos postavím nějakou MT dráhu u nás jako rámcový závod při závůdkách, které pořádáme. Materiálu bude teď dost, káceli jsme ... Tak jestli bude síla, čas, a snad možná i nějaká ruka ku pomoci, třeba se něco vyloupne.
Ono by to nemělo být zase tak těžké. Co jsem viděla na Hakláku. Sehnat pár klád, palet, plachtu a hlavně šikovné ruce. Fantazii se meze nekladou.
Kamarádka má takovou variaci - přejít (překlusat, přecválat) matraci, otevřít branku = 2 stojany a lanko, vzít z ohrazení kyblík s pískem, zachrastit a kus popovézt, vzít deštník, rozevřít a popojet, vystoupit a nastoupit ze sudu, slalom mezi kužely....

Jj, na webu MT je přímo ukázka překážek, a na Eqch v článcích o MT také.
Já už jsem si dělala "doma" extreme trail dráhu, MT je hodně podobný.
Ostatně, houpačku a "stůl" už máme :-)
Ale (!) matrace je super nápad! Z deštníků jsem dělala zatím jen slalom, vzít a otevřít může být také bezva - zejména až si někdo vypíchne voko (jedno voko nezůstane suchý)
Já jsem nechávala v jízdě zručnosti přecházet bílý karton, to bylo veselo :-)
Branku my máme poloprofesionální - prkno na pantu :-) Teda měli jsme, doznalo určitých úhon. Možná letos udělám ňákou lepší.
No a z praxe tuna v divokých horách mám připravenou jednu vychytávku, kterou tam nemají - průchod roštím. Naštípu březové špičky a buď pohážu do ohraničeného prostoru, aby přes ně volně ležící na zemi musel kůň přelézt a nebo je připevním tak, aby tvořily zarostlou uličku. Ulička musí být tak dlouhá, aby se nedala přeskočit, to by pak nebyla žádná hra :-) Ale kdo má nachozeno v zarostlém terénu, toho to nepřekvapí.

Jo, ale plavací nudle jsou horizontálně, kdežto já chci roští na "brodění" - takové nudle jsem ještě neviděla :-) "myčku" jsme jinak u nás už měli, docela měla úspěch - je uchována pro další použití :-)
Tak jasně, že u nás stačí, pokud kůň překážku překoná. Jakkoli :-) Však jsou to většinou děti nebo jezdci, kteří absolvují své první soutěže. Pokud tam máme podmínky ve smyslu "nesmí to přeskočit, musí na to šlápnout", tak se to samozřejmě řekne.
Ha v brodění chroštím bysme s Madam byly jedničky
Často mám tzv.objevitelskou náladu a hledám cesty i tam kde nejsou a pravidelně končíme v křoví a ostružinách. Madam umí bravurně procházet na pohled neprůchodným terénem, s výrazem Ach jo, kam mě to ta služka zase zavlekla
Ostatní překážky by asi nebyly taková hitparáda, ale tady bych se cítila hodně silná

napsal(a):
Jj, na webu MT je přímo ukázka překážek, a na Eqch v článcích o MT také.
Já už jsem si dělala "doma" extreme trail dráhu, MT je hodně podobný.
Ostatně, houpačku a "stůl" už máme :-)
Ale (!) matrace je super nápad! Z deštníků jsem dělala zatím jen slalom, vzít a otevřít může být také bezva - zejména až si někdo vypíchne voko (jedno voko nezůstane suchý)
Já jsem nechávala v jízdě zručnosti přecházet bílý karton, to bylo veselo :-)
Branku my máme poloprofesionální - prkno na pantu :-) Teda měli jsme, doznalo určitých úhon. Možná letos udělám ňákou lepší.
No a z praxe tuna v divokých horách mám připravenou jednu vychytávku, kterou tam nemají - průchod roštím. Naštípu březové špičky a buď pohážu do ohraničeného prostoru, aby přes ně volně ležící na zemi musel kůň přelézt a nebo je připevním tak, aby tvořily zarostlou uličku. Ulička musí být tak dlouhá, aby se nedala přeskočit, to by pak nebyla žádná hra :-) Ale kdo má nachozeno v zarostlém terénu, toho to nepřekvapí.
Ono je hlavně "bezva", když na to není kůň zvyklý.
Před léty mi jedna studentka ukazovala foto se svou haflingicí. Dotyčný zmáčknul spoušť přesně v okamžiku, kdy je kůň v plném cvalu ve fázi vznosu a jezdkyně odhazující deštník v dál.

Tak na to se právě přijde :-)
To se vždycky v mých kurzech najde něco, na co není kůň zvyklý
A že to bude zručnost z ruky, tak by to nemusel být takový problém (otevřít deštník na konci vodítka). Zručnost ze sedla bude až další level :-)
Jednou jsem jim dala do otevřeného prostoru červený gymnastický míč - kůň se ho měl dotknout jakoukoli částí těla. To byly akce, co jsme viděli. Vysoká španělská i s malým koněm!
Trail soutěže jsou jiné. Pro děti přínosné velkým klidem. Není časové omezení. Je to o přesnosti. Takže kterou nohou kůň vyjde, kolik kroků vpřed, kolik kroků couvat atd. Je to fakt i preciznosti základů. Ne haha pobíhání po kolbišti a kůň s očima jak šnek a ocasem do praporu.
I překážek je málo. Na jednu trať jen 8.

Určitě báječná záležitost, u nás neaplikovatelná :-) My máme na jednu soutěž 4-5 překážek, protože jinak bychom na soutěžícího koukali půl dne.
U nás gymnastický míč je důvodem pro šnečí oči a ocas do praporu
Ako rozhodca na pretekoch Huculskej stezky iba tíško vzdychám...
Pravidlá máme jasne dané, zdolávanie prekážky sa hodnotí a všetky prekážky, kde sa kôň nedotýka kopytami zeme sa musia prekonávať v kroku
Naopak, počas pobytu na dreve sa kôň nesmie dotknúť kopytom zeme, ani špičkou.
Na bubáky boli experti Maďari, my sme to poňali úplne nudne, hlavne kvôli deťom a juniorom, ktorí sa učia, často spolu s koňom.
Pri deťoch samozrejme prižmurujem obe oči. A oni potom popletú trať :D
A pretože tieto podujatia nemajú konca a pretože sa musím na každého jazdca tak strašne sústrediť, tak si vždy z týchto akcií odnesiem príšernú, ale skutočne príšernú migrénu.
Ale čo by človek neurobil pre hucule
https://www.youtube.com/watch?v=AKLXrg1KZXs

No, přesně takhle to vypadá u nás :-)
Asi si představujete, že koně i děti lítaj vzduchem, ale to u nás skutečně nejde, tam jsou i malinké dětičky s vodiči, ty překážky musejí být bezpečné a překonatelné naprosto v klidu.
Akorát teda kdybych tam dala tu tyč na sudu, tak to by byly šnečí voči jak vyšitý Tyč by padala, a jak by dělala kravál o sud a nedejbože by spadla, už by některé koně k tomu sudu nikdo nedostal, to si umím dobře představit
To bych po těch účastnících musela chtít nějakou přípravu. To by mi právě nikdo nepřijel Tady ta jezdecká základna prostě taková není, no.

napsal(a):
Tak na to se právě přijde :-)
To se vždycky v mých kurzech najde něco, na co není kůň zvyklý
A že to bude zručnost z ruky, tak by to nemusel být takový problém (otevřít deštník na konci vodítka). Zručnost ze sedla bude až další level :-)
Jednou jsem jim dala do otevřeného prostoru červený gymnastický míč - kůň se ho měl dotknout jakoukoli částí těla. To byly akce, co jsme viděli. Vysoká španělská i s malým koněm!
I capriola byla?

Pipilota
napsal(a):
Trail soutěže jsou jiné. Pro děti přínosné velkým klidem. Není časové omezení. Je to o přesnosti. Takže kterou nohou kůň vyjde, kolik kroků vpřed, kolik kroků couvat atd. Je to fakt i preciznosti základů. Ne haha pobíhání po kolbišti a kůň s očima jak šnek a ocasem do praporu.
I překážek je málo. Na jednu trať jen 8.
Oči jako šnek. Jednou jsem četla - nozdry jako fukary na seno. Ty se asi taky konaly, což?

Musím říct, že tu -capriolu- jsem nezaznamenala
Ale nějaký španělský krok, jeden z našich SHP snad i levádu střihnul, když si zrovna nemohl vybrat kterým kopytem do toho hrábne. No a pak různé přípravné prvky, jako podsazení vysokého stupně, pasáž...

Horsana
napsal(a):
Ako rozhodca na pretekoch Huculskej stezky iba tíško vzdychám...
Pravidlá máme jasne dané, zdolávanie prekážky sa hodnotí a všetky prekážky, kde sa kôň nedotýka kopytami zeme sa musia prekonávať v kroku
Naopak, počas pobytu na dreve sa kôň nesmie dotknúť kopytom zeme, ani špičkou.
Na bubáky boli experti Maďari, my sme to poňali úplne nudne, hlavne kvôli deťom a juniorom, ktorí sa učia, často spolu s koňom.
Pri deťoch samozrejme prižmurujem obe oči. A oni potom popletú trať :D
A pretože tieto podujatia nemajú konca a pretože sa musím na každého jazdca tak strašne sústrediť, tak si vždy z týchto akcií odnesiem príšernú, ale skutočne príšernú migrénu.
Ale čo by človek neurobil pre hucule
https://www.youtube.com/watch?v=AKLXrg1KZXs
Krása!
Jenom hloupá otázka, omlouvám se. Ti huculové byli všichni březí nebo jenom dobře napapkaní?
A branka se u nás otvírá jednoruč. Nesmí se přehmátnout pravá, levá. Jenom podotek.
Ale jasně. Není důležité vyhrát, ale pobavit se.
kometa - vtedy ešte boli dosť vyžratí, sú to skoro všetko kobyly, pripúšťali sa minulú sezónu, ale to mohli byť ak, tak mesiac žrebné.
To je Sihla, 900 metrov nad morom, bolo myslím 25.6. - moje narodeniny a zároveň tam myslím mala najstaršia hucula 30 rokov :D
Majitelia boli v totálnej depresii, že bolo veľké sucho a dorobili strašne málo sena, že budú musieť kupovať, ak bude a že zima bude krutá.
A aj bola, na koňoch vidno stratu 1-3 kondičných stupňov a do pastvy ďaleko, v horách.
Oni našťastie striedajú 2 veľké pastviny, ale rozhodne vyjadrovali obavy zo zimy a veru tá bola bohatá na snehovú nádielku, výnimočne dosť.
Tá 30 ročná, Žofka, bola prvá hucula, ktorú k nám na kliniku priniesli s úplne rozhodeným metabolizmom, myslím, že mala dokonca príznaky tying up, strašne som vtedy majiteľov ofrflala, no a teraz sme kamaráti :D
Takže toho roku budú dúfam huculiatka a jedno bude moje :)))))
Horsana
napsal(a):
kometa - vtedy ešte boli dosť vyžratí, sú to skoro všetko kobyly, pripúšťali sa minulú sezónu, ale to mohli byť ak, tak mesiac žrebné.
To je Sihla, 900 metrov nad morom, bolo myslím 25.6. - moje narodeniny a zároveň tam myslím mala najstaršia hucula 30 rokov :D
Majitelia boli v totálnej depresii, že bolo veľké sucho a dorobili strašne málo sena, že budú musieť kupovať, ak bude a že zima bude krutá.
A aj bola, na koňoch vidno stratu 1-3 kondičných stupňov a do pastvy ďaleko, v horách.
Oni našťastie striedajú 2 veľké pastviny, ale rozhodne vyjadrovali obavy zo zimy a veru tá bola bohatá na snehovú nádielku, výnimočne dosť.
Tá 30 ročná, Žofka, bola prvá hucula, ktorú k nám na kliniku priniesli s úplne rozhodeným metabolizmom, myslím, že mala dokonca príznaky tying up, strašne som vtedy majiteľov ofrflala, no a teraz sme kamaráti :D
Juhuu, budeš mít nové huculátko?
Už se těším na foto a info o pokrocích vyvoleného ;-))
Horsana
napsal(a):
Doufám, že budete mít ryzáčka. Vím, že si ho přejete. :)
Varaxi - ďakujem, ááno, prajem si, ale ten sa isto neurodí
Ak tá mnou vyvolená matka-kobyla bude mať kobylku, tak smola, kobylky si nechajú do chovu, alebo ich predajú tam, kde tá perspektíva chovu bude, mňa Dáša dokonale vyliečila z túžby chovať hucule :D
Bude to prvý ročník po poľskom plemenníkovi u nás.
Ale je tam ešte pár iných kobýl, z ktorých by som potomka brala, no musí to byť chlapec :)
Alebo urobím Garonovi radosť a kúpim mu na hranie z Poľska niečo fľakaté, ak ma na Sihle nič neosloví :D
bassrock
napsal(a):
Juhuu, budeš mít nové huculátko?
Už se těším na foto a info o pokrocích vyvoleného ;-))
Tak je to v pláne, ale myslím, že pôrody začnú tak v júni, to si ešte počkám
Veď to, že vyvoleného...keby sa narodilo niečo s odznakmi, alebo nedaj Bože ryšavé, tak je to jasné, ale ak to budú nejaké trápne hnedáky, tak neviem :D
Ale ak to bude z tej muránskej kobyly, tak to môže byť aj hnedák.
Alebo...no, uvidíme :D

Ty Míšo, ty jsi ale taky dobrej pacient Nee, samozřejmě gratulka a těšíme se na reportáže.
A já ti dám "trápne hnedáky"!!!

Kamarádka si před rokem pořídila polské flekaté huculátko :-)
Půjčovala si poprsák s postraňky, že bude otlapkávat huculátko na vycházkách a později snad zatahá :-)

Horsana
napsal(a):
Oooo, ňuňuňu, foto by nebolo?
Já to tušila :-D
Nějaké zkusím vyžebrat
No taky jsem chtěla strakaté huculátko Ale ta moje čůza prostě 2 roky po sobě nic..jen si užila,a prd
Pipilota
napsal(a):
( jestli by nepomohlo zhubnout tak 50kg )
Jakože kobyla?Ale ona není tlustá Fakt Já se na to při vyšetření sonem ptala vetky..jestli třeba není ztučnělá..a ona mi sama řekla,že ne,že zná horší
Ale tak začala jsem s tím připouštěním pozdě..byla to má chyba...jakože kobuše nikdy neměla hříbě a já začala,až když jí bylo asi 15 myslím...zkoušeli jsme přirozeně,inseminačně..nic..takže jsem to tak prostě brala,že osud to tak nechtěl...

canka
napsal(a):
Jakože kobyla?Ale ona není tlustá Fakt Já se na to při vyšetření sonem ptala vetky..jestli třeba není ztučnělá..a ona mi sama řekla,že ne,že zná horší
Ale tak začala jsem s tím připouštěním pozdě..byla to má chyba...jakože kobuše nikdy neměla hříbě a já začala,až když jí bylo asi 15 myslím...zkoušeli jsme přirozeně,inseminačně..nic..takže jsem to tak prostě brala,že osud to tak nechtěl...
Kamarádka poprvé připustila ČT kobylu v 18 letech...
bassrock
napsal(a):
No jestli to spíš nebylo hřebcem? Pokud jste pouštěli Enrikem z fotky ...
Já nějak těm strakatým huculům nemůžu přijít na chuť, ono i celkově jakýmkoliv strakatým koním, ale zase lepší strakatý hucul než žádný
Mne sa páčia strakaté poníky, strakaté hucule a strakaté chladnokrvníky
A páčia sa aj Garoníkovi, lebo Mucula forever
Mně strakatí koně nevadí, jen mi připadají na pohled takoví nesouměrní, šišatí. Jak kteří, samozřejmě.
Ale hucul by podle mého být strakatý neměl. :) To je jak strakatý starokladrubák, prostě ne-e.
A když už fleky, tak ať má aspoň tmavé nozdry. Kdo to má pořád mazat opalovacím krémem.
Horsana
napsal(a):
Enrik je krásny, ale šuškalo sa, že je takmer neplodný?
No v našem okolí se to šuškalo hodně,protože pokud vím,zůstali po něm březí snad jen 2 nebo 3 klisny...a taky si myslím,že na popud toho ho pak majitel stejně nechal vykastrovat..ale to nevím jistě..dlouho jsem tam nebyla..
Varaxi
napsal(a):
Mně strakatí koně nevadí, jen mi připadají na pohled takoví nesouměrní, šišatí. Jak kteří, samozřejmě.
Ale hucul by podle mého být strakatý neměl. :) To je jak strakatý starokladrubák, prostě ne-e.
A když už fleky, tak ať má aspoň tmavé nozdry. Kdo to má pořád mazat opalovacím krémem.
Strakatého tažáka jsem dlouho neviděla (nemyslím tečkovaného).
A s tou šišatostí to je pravda - no záleží jak jsou fleky rozloženy. Však taky do drezůry se dává pozor, aby na nohách neměli moc výrazné a nesouměrné odznaky. Ruší to dojem, někdo má u toho pocit, že kůň nejde čistě.
No barvy koní jsou módní záležitost. Přesně tak se stalo i u hucula (příroda dává přednost jednobarevným a nenápadným koním). Strakatý kladrubák (kdysi hluboko v historii býval). Dnes je barok pinto. Ale znalci vědí, že barva neskáče ani neběhá.
A opalovací krém kéž by byl potřeba jen na nozdry. Ono nezbarvená oční víčka dostávají v létě taky zabrat i pod maskou (končí to i nádorky).
Ale jinak doma mám dvě červené straky, pony. A povahu mají dobrou, ne zrzavou.
Pipilota
napsal(a):
Takže letos bude další pokus?
Moc bych po kobuši chtěla hříbě..opravdu moc..ale letos jí je už 23,takže to fakt už zkoušet nebudu..zkoušela jsem to 4 roky po sobě...a nevyšlo to bohužel..první 2 roky přirozeně s tím huculem,pak 2 roky chlazenými inseminačními dávkami hřebcem níže..a to byla pakárna..posílalo se to vlakem přes nějakého dopravce,organizace s vetem..
Ale koukám,že už nabízí jen přirozené připouštění..
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/165047487/levne-pripousteni-hrebcem-paint-horse-v-roce-2023.php
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26
canka
napsal(a):
Moc bych po kobuši chtěla hříbě..opravdu moc..ale letos jí je už 23,takže to fakt už zkoušet nebudu..zkoušela jsem to 4 roky po sobě...a nevyšlo to bohužel..první 2 roky přirozeně s tím huculem,pak 2 roky chlazenými inseminačními dávkami hřebcem níže..a to byla pakárna..posílalo se to vlakem přes nějakého dopravce,organizace s vetem..
Ale koukám,že už nabízí jen přirozené připouštění..
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/165047487/levne-pripousteni-hrebcem-paint-horse-v-roce-2023.php
Niki a nepřijela tehdy na Bíťák Čanka i se sestrou? Pamatuju že byly dvě stejně velký... Třeba je nějaká "linie" potomci od ní a dala by se sehnat treba vnučka nebo tak.?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26
canka
napsal(a):
To byla její maminka A byla menší..umřela na selhání ledvin tenkrát
Aha. To už ani nevím. Díky.
Rada by som podotkla, že u hucula strakatosť nie je žiadny módny výstrelok, strakatosť sa samozrejme prikrížila, lebo sa proste taký kôň niekde vyskytol, ukradol, alebo zhabal a strakaté kone boli dobre vidieť aj z diaľky, aj v noci, chodili na nich na Poloniny po maslo deti a ženy, aj na nejaké tie slávnostné jazdy.
Pašovať a pytliačiť sa samozrejme chodilo s tmavými koňmi bez odznakov a s akou farbou orali im bolo jedno.
Že potom armáda potrebovala také onaké kone je jedno, huculské kone boli kone pôvodne z Bukoviny a východných Karpát.
Poliakom sa páčili, tak ich zhusta začali dovážať a chovať.
Po vojne napríklad v Poľsku ostalo myslím 13 koní, z toho tuším jeden bol nejaký koristný nemecký žrebec a prvý žrebčín tam vznikol v roku 1950.
Strakatosť prenášal žrebec Gurgul Zefir, ktorý ju zdedil po predkoch (jeho otec bol Gurgul V Cukor a ten pochádzal zo Slovenska) a ten bol otcom strakatého plemenníka, ktorý sa stal skutočnou legendou, volal sa Jasmin a má po celom Poľsku sochy, je na pohľadniciach, poštových známkach atď.
Jasmin bol v plemenitbe myslím 23 rokov a tak má Zefira/Jasmina v pôvode takmer každý strakatý poľský žrebec
Dve zo zakladateliek rodín boli tiež hnedo-strakaté a to Agatka (nar.1943) a Sroczka (nar.1930).
Krásna je tá plaketa :)
https://www.bazakoni.pl/jamin-zefir-dziewanna
Zefirova matka, ktorá má v rodokmeni práve tú strakatú Agatku :)
https://www.bazakoni.pl/larynka-cedryt-pisanka
Samotný Zefir:
https://www.bazakoni.pl/zefir-cukor-gurgul-5gurgulcukor-larynka
Gurgul Cukor, ktorého matka je zasa len tá zdrchaná malá slepá a muchatá mrcina, njn, toto by som rada vedieť, prečo čosi také zradili do chovu a predsa to nejak vyšlo....
Má ju aj Garoník v pôvode, ako inak.
https://www.bazakoni.pl/cukor-gurgul-5gurgulcukor-gurguli-2-zinkaslepkasliepkasarca
Slepka....fuuj...ako vážne fuj!
https://www.bazakoni.pl/zinkaslepkasliepkasarca-hrobyi-2-klaczpogoralii
Pipilota
napsal(a):
Díky za prohloubení znalostí. Na Moravě když hucul, tak hnědák. Až když z Polska dotáhl Merta strakatého plemeníka někdy v 90. (a protože byl dušný, moc se neujal).
Nuž, tu si za čias nie tak dávno minulých ľudia nemohli chovať, čo sa im páčilo a ako sa im páčilo, chovalo sa na tom, čo schválili plemenári a kde to schválili plemenári a v tomto duchu sa pokračuje ďalej, bohužiaľ.
Aký negatívny dopad to malo na samotného hucul som už písala, už nepripúšťali žebce, ktoré si vydobyli právo na kobyly, už nepripúšťali tie, ktoré mali výnimočné vlastnosti, ale tie, ktoré sa pozdávali pánom z úradu a prešli nejakými skúškami.
Ten dušný strakáč, nebol to Gurgul Surmacz?
Horsano, klidně dál prokrastinuj
Ten Cukor byl tedy fešák, na té fotce mi hodně připomíná Silvestra z Janovky, taky to byl Gurgul a neuvěřitelný charakter, měla jsem ho moc ráda.
Vím, že strakatí huculové nejsou módní záležitostí, je jen můj osobní názor, že se mi strakatí koě nelíbí, co nadělám
Zase jako Mucula byl moc hezky strakatý a měl své nepopiratelné kouzlo, to jako ano.
Ale prostě myšák je myšák

Tak máme březen...
Už se tu hovořilo o línání. Že začínají po slunovratu.
Tak Mladej ten jo, ten teď jede že mi to pomalu neberou kartáče.
Ale Sára pořád ani ťuk. Ta má dlouholeté zkušenosti. Ta nezačne dřív jak po půlce března hádám.

Na střední jsme měli atlas plemen hosp. zvířat a byl tam strakatý huculský plemeník, pro mě to byl vždy necharakteristický zástupce plemene.....
něco ke čtení http://www.hucul.net/knihy/index.htm

Včera jsme s Madam alias Dadlou oslavili deset let ve stávajícím ustájení. Ani se mi tomu nechce věřit. A ustájení 5 minut chůze od baráku si prostě nikdy nepřestanu vážit a vychutnávat
A taky to je teda deset let a tři měsíce, co jsem se stala majitelkou týhle krasavy, tenkrát jsem si jí nadělila ke kulatinám a neměla ani šajnu, že za dalšího půl roku zjistím, že mám doživotního pacoše... Njn, stejně bych jí nevyměnila
Efe je to ale krasavice neskutečná
My jsme v únoru oslavili s kobčou 20 let,co jsme se našli
Přitom mi to přijde,jakoby to bylo včera,když jsem ji viděla vystoupit z auta a já od první chvíle věděla,že tohle bude můj osudový kůň..poňokůň

bassrock
napsal(a):
Moje Madam má dnes 12.narozeniny - už mám připravený pugét mrkve, odpoledne jdu gratulovat
Hm, já jsem znala její babičku jako mladou 6 letou kobylu - achjo
A foto pugétu máme jako gde?!
napsal(a):
A foto pugétu máme jako gde?!
Nějak mi nedošlo, že bych měla fotit, až ve chvíli, kdy žvýkala poslední mrkev
Jinak tedy prý si můžu nať z mrkve sežrat sama, vůbec to nechtěla, asi ta skleníková nemá dobrou chuť, netuším. Když jí dovezu protrhanou mrkev z latifundií mé maminky, tak žere i natě a s chutí, tohle plivala celkem rezolutně.
Ale popelnice quacula to sežrala, i když ta sežere fakt všechno.
V sobotu sežrala kovářce z ruky tvarohový koláč, ne že by jí ho kovářka nabízela, jen nám něco povídala a jak ho tak laxně držela, tak se ho quacula ujala

Takže je Ti doufám jasný, že kvůli fotce musíš umotat novou kytku! A btw Dadla ty natě taky fluše.
bassrock
napsal(a):
Nějak mi nedošlo, že bych měla fotit, až ve chvíli, kdy žvýkala poslední mrkev
Jinak tedy prý si můžu nať z mrkve sežrat sama, vůbec to nechtěla, asi ta skleníková nemá dobrou chuť, netuším. Když jí dovezu protrhanou mrkev z latifundií mé maminky, tak žere i natě a s chutí, tohle plivala celkem rezolutně.
Ale popelnice quacula to sežrala, i když ta sežere fakt všechno.
V sobotu sežrala kovářce z ruky tvarohový koláč, ne že by jí ho kovářka nabízela, jen nám něco povídala a jak ho tak laxně držela, tak se ho quacula ujala
Moja fenka sa takto ujíma rôznych dobrôt, čo držia v ruke deti a akurát venujú pozornosť niečomu inému
No ale tak striekaná vňať, to je fujky, toxické, to žerie iba norička, Garoník tiež iba domácu :D

Jinak já jsem se po třítýdenní záhado-nemoci rozhodla, že pobytu vnútri už bylo dost a šla jsem navštívit kobylenky. Morgáně dostalo hned z rozeběhu udidlo do huby a šly jsme na cca 5 km prochajdu. Pak ještě Dadlu jen tak bez sedla, na ohlávce a vodítku na jízdárnu a pak mi bylo strašně fajn, ačkoliv jsem měla po návratu domů zase teplotu. No a už se psychicky připravuju na to, že jakmile změní čas, budu si pravidelně sedat na morgáně a začínáme jakože "pracovat".
napsal(a):
Jinak já jsem se po třítýdenní záhado-nemoci rozhodla, že pobytu vnútri už bylo dost a šla jsem navštívit kobylenky. Morgáně dostalo hned z rozeběhu udidlo do huby a šly jsme na cca 5 km prochajdu. Pak ještě Dadlu jen tak bez sedla, na ohlávce a vodítku na jízdárnu a pak mi bylo strašně fajn, ačkoliv jsem měla po návratu domů zase teplotu. No a už se psychicky připravuju na to, že jakmile změní čas, budu si pravidelně sedat na morgáně a začínáme jakože "pracovat".
Jj, niet nad ten pocit, ked kone fungujú a človek si u toho ani nemusel od námahy vytlačiť oči z jamiek :D
Ad záhadná nemoc - aké príznaky?
Lebo ja tu preto plodím také slohy, lebo mám kľudový režim po nejakej neuro príhode, ale tak ja som aspoň mohla udať pád na ľade, heh a nevedela som povedať, či som si udrela hlavu, lebo som išla od pacienta a myslela som na úplne iné veci, než svoju hlavu, zvlášť keď som si natrhla sval v stehne pri tom páde :D
Milujem zimu, hlavne keď už končí

Oj, natržený sval to je dobrej hnus...
Hele byla jsem na lyžích, pak tři dny bolest hlavy a pak zaražená rýma a zvýšená teplota - ta teplota trvá už 3,5 týdne. Zaražená rýma neboli zánět dutin řešen atb, ale pořád jsem měl pocit ucpaných dutin a nosu, tak rtg a výsledkem je hyperplazie sliznic. No a teplotu mám pořád. Takže to možná nebyly dutiny, ale covid anebo něco úplně jinýho, kdo ví...
napsal(a):
Oj, natržený sval to je dobrej hnus...
Hele byla jsem na lyžích, pak tři dny bolest hlavy a pak zaražená rýma a zvýšená teplota - ta teplota trvá už 3,5 týdne. Zaražená rýma neboli zánět dutin řešen atb, ale pořád jsem měl pocit ucpaných dutin a nosu, tak rtg a výsledkem je hyperplazie sliznic. No a teplotu mám pořád. Takže to možná nebyly dutiny, ale covid anebo něco úplně jinýho, kdo ví...
No mne po tom páde začali úporné bolesti hlavy, zvracanie a keď som v kútiku oka začala vidieť také žiarivé body, tak som usúdila, že je čas s tým niekam ísť.
Boli z toho 2 týždne na neurológii...covid, njn, ktovie, prechodiť ho na konci roka rozhodne nepatrilo k mojim najlepším rozhodnutiam...
Hm, hm, s tou teplotou, ako, znie to príšerne, ale mrkni na ten článok o prejavoch nádoru na koži, je tam niečo o dlhšie zvýšenej teplote....
Jejda, tady je to jak lazaret, já jsem tedy ok, ale okolo mě taky všechno padá.
Efe, podobně to má kamarádka - teplota výdycky odpoledne lehce zvýšená, zadní rýma, kašel - vždy týden je celkem fajn, týden mrtvá a trvá jí to od listopadu, kdy měla covid. Doktor jí tvrdí, že to od toho určitě není, ale z čeho to je neví. No je to asi 50/50.
Ale koně hodně umí pozvednou psychiku (pokud jí zrovna nezašlapávají do bahna pod svými kopyty ) přeji zlepšení!
A natržený sval je fujhnus, ať rychle sroste přeji!
Jinak u nás propuklo jaro - Madam nejenže ztrácí porost, ale chová se jak blbka - v sobotu šílená akce "neprojdu kolem cedule u vodárny, pač je bílá a lesklá a žere šedivý kobylky" Ta cedule je tam celých 6 let, co jsme na ustájení, každou vyjížďku jdeme kolem ní
O cvalu s čelem na zemi a zadelí ve vzduchu ani nemluvím. Když jsem jí na férovku vytáhla hlavu nahoru, tak se aspoň celou dobu vlnila jak had - no prostě paráda, jaro je za dveřmi. A můj proslov, že by ve svých letech mohla mít rozum měl stejný účinek jako podobný proslov k pubertálnímu synovi, že by si měl uklízet pokoj. Zírají na mě a za očima ... prázdno
Inak zvýšenú teplotu som mávala roky, ale bolo za tým hnisavé ložisko v krčných mandliach, keď mi ich vybrali, toto prestalo.
A pretože ja neznášam bolesť, dala som si ich vybrať ako dospelá v celkovej anestézii, reku ako dobre, no, uhm, zákrok neprebiehal úplne štandardne a trošku sa niečo nie úplne podarilo pri extubácii a potom som pol roka nemohla prehĺtať tuhú stravu, čo by som za to teraz dala :D

Horsana
napsal(a):
Inak zvýšenú teplotu som mávala roky, ale bolo za tým hnisavé ložisko v krčných mandliach, keď mi ich vybrali, toto prestalo.
A pretože ja neznášam bolesť, dala som si ich vybrať ako dospelá v celkovej anestézii, reku ako dobre, no, uhm, zákrok neprebiehal úplne štandardne a trošku sa niečo nie úplne podarilo pri extubácii a potom som pol roka nemohla prehĺtať tuhú stravu, čo by som za to teraz dala :D
Jako, že fajn cesta k hubnutí?

CRP mám 1,1, takže tam problém nebude. Ale tou dlouhotrvající zvýšenou teplotou v mém okolí trpí podezřele hodně lidí a všichni po prodělané nespecifické virozce...
napsal(a):
CRP mám 1,1, takže tam problém nebude. Ale tou dlouhotrvající zvýšenou teplotou v mém okolí trpí podezřele hodně lidí a všichni po prodělané nespecifické virozce...
CRP je biomarker a všetko, čo je bio, je ovplyvnené strááášne veľa premennými :D
Ale tak vírusy sú svinstvo a to, čo sa označuje ako "long covid", tak o tom si lekári šuškajú už veľmi dlho, po prekonaní chrípky sa kedysi chodilo do kúpeľov, eventuálne do Tatier, alebo k moru.

Horsana
napsal(a):
CRP je biomarker a všetko, čo je bio, je ovplyvnené strááášne veľa premennými :D
Ale tak vírusy sú svinstvo a to, čo sa označuje ako "long covid", tak o tom si lekári šuškajú už veľmi dlho, po prekonaní chrípky sa kedysi chodilo do kúpeľov, eventuálne do Tatier, alebo k moru.
No právě, long covid... na ten to šacuju, obzvlášť když celou dobu musim normálně fungovat že....

Horsana
napsal(a):
A to je ten problém, práve....:(
A mala si covid iba raz?
Covid ověřený testem (což nebylo vzhledem k příznakům ani potřeba) jsem prodělala vloni v květnu. Teď jsem se netestovala, protože jsem byla přesvědčená o tom, že jsem si na lyžích přivodila zánět dutin. A když mě covid napadl, tak už to na test bylo pozdě... Takže jsem si teď test nedělala, ale asi to covid zase byl... asi.
napsal(a):
Covid ověřený testem (což nebylo vzhledem k příznakům ani potřeba) jsem prodělala vloni v květnu. Teď jsem se netestovala, protože jsem byla přesvědčená o tom, že jsem si na lyžích přivodila zánět dutin. A když mě covid napadl, tak už to na test bylo pozdě... Takže jsem si teď test nedělala, ale asi to covid zase byl... asi.
Jj, ja som mala prvý a + test v apríli minulého roka a ten druhý, ktorý som netestovala na prelome rokov, príznaky rovnaké, iba s tým rozdielom, že ten prvý som vyležala a ten druhý nie a pri tom prvom vlastne už bola pokročilá jar a teraz som to rozbalila vlastne do zimy, nah :(

Mno aspoň už máš třeba pro letošek vybráno...doufejme...
Já právě příznaky naprosto odlišné, tak nevim...

napsal(a):
Hlásím se do klubu, před měsícem divná viroza, rýma, jakou nepamatuju, jeden den úplná bezmoc a teplota , chrapot, rýma ale bez ucpaného nosu a přidal se kašel a hucám až do teď. Hlavně když chci mluvit. Mám dva tipy : černý kašel nebo opět po mě leze embolie, taky jsem tenkrát měla poslední týden kašel než jsem se odhodlala jít na urgent (ale tomu zatím neodpovídá tlak a pulzy) tak jen ten černý kašel.

😯
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.221
Varaxi
napsal(a):
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ukradeny-kun-40424993#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Ukradený za mě není. Jako sorry ale zmrazit někomu majetek na x let je krádeža je fuk proč to dělají a čím to okecají. To se pak dá vymyslit cokoli na kohokoli jako důvod. Mno a věc druhá. Kdopak to zvíře asi živí že.... Prezident ze svyho platu to nebude.

Varaxi
napsal(a):
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ukradeny-kun-40424993#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Si ho prostě Ramzan nechal přemístit někam, kde se o něm nebude vědět no. Jen se teda divim, že zrovna takhle "levným" koněm se zabýval, když měl koně kdysi u nás, tak tam stála zvířata za miliony...
Včera odpoledne mě zase přepadla tak hnusná slabost, že jsem myslela, že ani nedojedu domů z práce. Opět teplůtka 37 st...

efe: Včera odpoledne mě zase přepadla tak hnusná slabost, že jsem myslela, že ani nedojedu domů z práce. Opět teplůtka 37 st...
a lékař na to co? kdyby jste byla kobyla už by jste byla u veta a nikdo by se s váma tady nemazal, jak to, že ještě vet vas neviděl....
vážně : pokud jste u obvodáka byla, jděte večer na urgentní příjem do nemocnice, mě tam tenkrát udělali krev (počkala jsem si hodinku) a pak už to šlo ráz na ráz, CT a hospitalizace....
Edit: ukrajinci ho ukradli a sežrali

Lékař na teplůtku nic, řešila ty dutiny a pak mě odeslala na ORL. Já vim moc dobře, že bych potřebovala min. na týden vypnout a jen ležet, ale to prostě nemůžu no
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ukradený za mě není. Jako sorry ale zmrazit někomu majetek na x let je krádeža je fuk proč to dělají a čím to okecají. To se pak dá vymyslit cokoli na kohokoli jako důvod. Mno a věc druhá. Kdopak to zvíře asi živí že.... Prezident ze svyho platu to nebude.
Jasne, zabíjať civilistov, to je iba taká ťalafakta, podľa mňa by mu mali naďalej dovoliť podnikať všade v Európe. To sú takí hajzlíci.
Zviera živí ten, kto má platnú zmluvu na jeho držanie a platí za neho poplatky JC.
Efe: Myslím, že vtey ostatné kone si Kadyrov už niekam odviezol vlani pred inváziou, tento bol tuším posledný. Neviem ale, že čo s ním bude robiť, mimo toho, že sa na neho bude pozerať. Pripúšťať s ním myslím nebude môcť.

napsal(a):
Lékař na teplůtku nic, řešila ty dutiny a pak mě odeslala na ORL. Já vim moc dobře, že bych potřebovala min. na týden vypnout a jen ležet, ale to prostě nemůžu no
mě se taky nechce jen na vycházky , strašně mě to omezuje. proto nemarodím. ale zkuste si v práci vyřídit jeden den "zdravotního volna" a odpočiňte si. ne že to probendíte s koněm...
Tak dneska sme po dlouhé době zase jezdily...
Celý den krásně, sice trochu pod mrakem, ale semtam i sluníčko, venku sucho.
Dorazím na koně, vyčešu a nasedlám....
A ono začne sněžit... a během vyjížďky totální nečasí, naštěstí sme byly v lese.
Sáruše mi tam vklidu šlape po cestě, takže já mám úplně volné otěže.
A v tom hlasitá rána od výstřelu. Takže koby mi tam zničehonic vyrazila dopředu, ale okamžitě zpomalila, a další dva výstřely už nijak nereagovala.
takže mě holka potěšila. Oproti tomu počasí.

Já jsem včera vyrazila bez sedla. Ne upe dobrovolně, B má otlačený kohoutek od deky, a jako že hodně. Achjo No, to se vyřeší.
Ale potěšilo mě, že jsem na sobě po cíleném ježdění bez třmenů tuto zimu shledala jakési lepší balanční schopnosti. A neštvala jsem koně tolik, jako v minulosti, když jsem se pokoušela o cosi bez sedla. Mám z toho nesmírnou radost. Ještě budu muset nějak potunit podložku pod zadek na tu jízdu bez sedla... Mám jeden pad, takový ten low cost z Decáče, hrůza hrůz, ale když ho podložím dečkama s vykrojením na kohoutek, ještě to jde. Budu to muset nějak slepit oboustrankou, aby to po sobě nejezdilo.
Místo nového padu budu investovat do Bucasky, tak to bude muset "drahý" vydržet. Snad budeme moct za měsíc už zase se sedlem. Do té doby se máme na co těšit

Já si v pátek udělala volno (mno úplně ne, ale vyřídila jsem jen dvě telekonference) a prospala jsem celej den. V sobotu jsem prospala jen půlku dne a šla s Dadličkou na procházku bez sedla, svítilo sluníčko, božsky hřálo a do zadku mě hřála Madam. Nádhera.
A včera, jak bylo dopoledne to sluníčko, tak jsem vstala už v půl osmý (jinak až tak v devět, v deset) a byla jsem strašně nabitá, tak jsem vařila, pekla, uklízela doma i v penzionu, prala a tak... A odpo mě kamarádi vytáhli na úžasný výlet k nám do prostoru, vyškrábali jsme se na čedičový kopec 500 m.n.m. a odtamtud byly božské výhledy všude do kraje.. Pak jsme ještě prošli pár lesních neznačených cestiček, samý pískovky a mechovky, prostě pohádka. V létě si tam asi popovezeme koně a procouráme to tam. Na výlet jsme šla s teplůtkou a se stejnou teplůtkou se vrátila, ale je mi dobře, takže vlastně cajk Strašně mě to nabilo a na jaro se těším o to víc, už je to k nevydržení...

Horsana
napsal(a):
Paráda, ale kde v pérdeli je to jaro???
Sneh-fuuj, mňa lákajú do Tatier, no ani omylom, fakt nemám v úmysle pozerať na 2 metre snehu
U nás je zima a fúka severák a je to skrátka hnus
Mi povidej... A nejhorší jsou ty veletoče... V pátek krásně a 12 stupňů, si člověk řekne "paráda, konečně jaro", v sobotu ráno se probereš ze sna a přede dveřma 10 čísel novýho sněhu a -4 stupně... A tak pořád dokola... Já už si potřebuju NUTNĚ sednout s kávičkou a mopslema na zahradu a nasávat Déčko!

Horsana
napsal(a):
Sneh-fuuj, mňa lákajú do Tatier, no ani omylom, fakt nemám v úmysle pozerať na 2 metre snehu
To k vám dorazilo od nás. My to tady měli v sobotu, hnus hnusný.
Naštěstí já jsem jela do Polska na výlet na písečnou dunu, a tam bylo krááásně, sluníčko, mráčky, jen občas popadal snížek lehýnce, jak to fouklo z těch zatažených Čech
napsal(a):
Mi povidej... A nejhorší jsou ty veletoče... V pátek krásně a 12 stupňů, si člověk řekne "paráda, konečně jaro", v sobotu ráno se probereš ze sna a přede dveřma 10 čísel novýho sněhu a -4 stupně... A tak pořád dokola... Já už si potřebuju NUTNĚ sednout s kávičkou a mopslema na zahradu a nasávat Déčko!
Njn...
Ja by som rada už išla na moje obľúbené miesta do lesa (ak ešte ťažbári nejaký nechali) a skontrolovala to tam po zime, ale tam je terén na zabitie a zlomiť si nohu fakt nepotrebujem
Moja švagriná sa tam blízko raz vykydala na lyžiach a potrhala si väzy v kolene, ostala niekde v nejakom ďolíčku ležať a že chýba, si všimli, keď vypli vlek a jej nebolo, nie je tam signál, horská služba, ktorá tam vtedy bola mala asi rovnako promile, ako švagriná a jej brat....proste, rozbehla sa pátracia akcia a nakoniec ju našli, ale je to tam o hubu a mňa by začali zháňať tak okolo polnoci, lebo bežne som z túry utekala rovno za pacientom a nie vždy som to niekomu oznámila, doma.
A už sa tam nelyžuje a o search and rescue si v tejto lokalite ilúzie nerobím :D

Horsana
napsal(a):
U nás. Sluníčko, 15 nad nulou.

A já přemýšlela, že sundám z kobyly deku...
Pipilota
napsal(a):
radši pár dnů bez ježdění, ale dostatek vláhy a tím pak i dostatek píce pro koně ;-)
tak bez ježdění sem teď byla přes měsíc.. měla bych tam jet kvůli krmení, ale když sem se právě vyflákala 3x na chodníku když sem šla s odpadky tak to nikam nejedu. Bude dneska 'o hladu' (seno má!)
lenacia
napsal(a):
tak bez ježdění sem teď byla přes měsíc.. měla bych tam jet kvůli krmení, ale když sem se právě vyflákala 3x na chodníku když sem šla s odpadky tak to nikam nejedu. Bude dneska 'o hladu' (seno má!)
nebl bněte - hlady za den nechcípne, ale aby měli vodu (to se musí kontrolovat, kdyby u nás trakaře padaly)
Posledné slová pred mojou smrťou s najvyššou pravdepodobnosťou budú "Vybehnem na 2 hoďky do lesa", prípadne "Aká krásna cestička"
V tých vývratoch mi riadne stískalo riť, lebo to proste po 5 hodinách v lese (lebo parohy, takže zbesilé preliezanie príšerných miest vo svahu) už je človek (ja) unavený a tam to je proste o hubu, on tam je naľavo zráz do potoka a napravo vývraty vo svahu, nechápem to, to je normálne, že takto padajú tie ihličnany po zime?
A zhody iba minuloročné, ale aj tie potešili.

No, není to normální, ale pár let sucha -> kůrovec -> porost je oslabený.
U nás teď na kopci na mojí tréninkové trase taky milion stromů nahnutých, těším se, až mě nějaký vezme po kebuli. Většinou jsou to souše.
A ono když takových pár stromů uschne, doláme se, jejich kořeny přestanou fungovat (držet půdu a ostatní kořeny), tak ty okolní stromy, které ještě mají jehličí, nemusejí ustát nápor větru (který tam nikdy nebyl, protože všechny stromy měly jehličí), jedno s druhým.
Horsano, zrovna včera jsme na vyjížďce spekulovaly, jestli mají ty stromy mezi sebou nějakou soutěž, něco jako "jak spadnout přes cestu, abych co nejvíce překážel"
Přes půlku lesů tady sežral kůrovec a těžaři, ale přesto se vždy najde pár stromů, co jsou přes cestu - nechápu.
Pravda, jsou i tací, kteří zcela nudně padnou v lese mimo cesty a zemřou zbytečně, ale těch není mnoho
Parohy závidím - před vánoci našla Piraňa jeden srnčí parůžek, hrdě si ho donesla domů a skoro celý za večer sežrala a to byl jediný, co jsem kdy za život našla (a ještě jsem ho nenašla já, ale Piraňa )
Myš líná jak o život, včera tady bylo na slunku 22st. málem jsem línala taky - odhazovala jsem jednu vrstvu za druhou. Jakmile sluníčko zašlo, bryskně jsem je zase na sebe natáhla, ale ten pocit býta zase jen v triku byl super!

bassrock
napsal(a):
Horsano, zrovna včera jsme na vyjížďce spekulovaly, jestli mají ty stromy mezi sebou nějakou soutěž, něco jako "jak spadnout přes cestu, abych co nejvíce překážel"
Přes půlku lesů tady sežral kůrovec a těžaři, ale přesto se vždy najde pár stromů, co jsou přes cestu - nechápu.
Pravda, jsou i tací, kteří zcela nudně padnou v lese mimo cesty a zemřou zbytečně, ale těch není mnoho
Parohy závidím - před vánoci našla Piraňa jeden srnčí parůžek, hrdě si ho donesla domů a skoro celý za večer sežrala a to byl jediný, co jsem kdy za život našla (a ještě jsem ho nenašla já, ale Piraňa )
Myš líná jak o život, včera tady bylo na slunku 22st. málem jsem línala taky - odhazovala jsem jednu vrstvu za druhou. Jakmile sluníčko zašlo, bryskně jsem je zase na sebe natáhla, ale ten pocit býta zase jen v triku byl super!
Voni nezemřou zbytečně. Na mrtvé stromy je vázáno docela dost hub a brouků.
Jsem byla na docela zajímavé přednášce ohledně živelných katastrof v lese. Které vlastně katastrofami vůbec nejsou.

bassrock
napsal(a):
A to já mám srnčí parůžek za 3 460 Kč, heč!

napsal(a):
A to já mám srnčí parůžek za 3 460 Kč, heč!
to by se Piraňa voblizovala až za ušima

napsal(a):
to by se Piraňa voblizovala až za ušima
Nevoblizovala. Vozím ho v autě jako nejdražší suvenýr.

Vrátila jsem se z PL z wellnessu. Pecka. Krásný hotýlek, z půlky plný německými turisty. A mnou s kolegyní. Boží klid, překvapivě dobrý jídlo. Za dva dny jsme, kromě cachtání ve wellnessu v minerálce, nachodily po polských Jizerkách 20 km. Trochu mě bolí nohy, ale hlava krásně vyčištěná a kupodivu jsem si za ty tři dny i malinko odpočinula, hlavně psychicky. Určitě jsem tam nebyla naposledy, je to strašně levný a fakt to tam maj pěkný
"Pravda, jsou i tací, kteří zcela nudně padnou v lese mimo cesty a zemřou zbytečně, ale těch není mnoho"
Takých som fakt nestretla :D
Toto ale boli úplne zdravé, zelené ihličnany, žiadny kôrovec, či kôrovec láme stromy? Lebo oni neboli iba vyvrátené, niektoré boli zlomené, ako zápalky, proste, divné.
napsal(a):
Vrátila jsem se z PL z wellnessu. Pecka. Krásný hotýlek, z půlky plný německými turisty. A mnou s kolegyní. Boží klid, překvapivě dobrý jídlo. Za dva dny jsme, kromě cachtání ve wellnessu v minerálce, nachodily po polských Jizerkách 20 km. Trochu mě bolí nohy, ale hlava krásně vyčištěná a kupodivu jsem si za ty tři dny i malinko odpočinula, hlavně psychicky. Určitě jsem tam nebyla naposledy, je to strašně levný a fakt to tam maj pěkný
Ja milujem Poľsko a ich služby v turistickom ruchu sú úžasné.
Aj ich turistické lokality

Horsana
napsal(a):
"Pravda, jsou i tací, kteří zcela nudně padnou v lese mimo cesty a zemřou zbytečně, ale těch není mnoho"
Takých som fakt nestretla :D
Toto ale boli úplne zdravé, zelené ihličnany, žiadny kôrovec, či kôrovec láme stromy? Lebo oni neboli iba vyvrátené, niektoré boli zlomené, ako zápalky, proste, divné.
No, prostě rostly v hustém lese doteď, kde nebyly pod náporem větru (ty stromy neměly proč tvořit husté dřevo), ale jak se les otevřel, prořídnul poté, co pár stromů vychcípalo, tak se do nich najednou opřel vítr, nebyly na to stavěné, tak se zlomily/vyvrátily.
Jinak ne, kůrovec neláme stromy jako takový. To až ty následky - zejména právě to prořídnutí lesa. Ony ty stromy napadené kůrovcem ani nemusejí samy popadat, stačí že přijdou o jehličí, chcípnou, a přestanou tvořit větrolam a otevře se cesta pro nápory větru. A zkázu s vývraty dokoná to, že se oslabí síť kořenového systému, takže ty zbylé zdravé stromy mají menší oporu (půda okolo je méně zpevněná).

No a pak to samozřejmě může být nějaká blbá náhoda.
Třeba že díky klima změně zrovna foukalo z blbý strany - to se nám tu taky nedávno stalo a docela odlétly nějaké střechy...

Horsana
napsal(a):
Ja milujem Poľsko a ich služby v turistickom ruchu sú úžasné.
Aj ich turistické lokality
Já byla fakt hrozně překvapená kvalitou těch služeb a ještě za takový mrzký peníz A mají podobné značení turistických cest a na téměř každým kopci rozhlednu. Moc hezké
napsal(a):
Voni nezemřou zbytečně. Na mrtvé stromy je vázáno docela dost hub a brouků.
Jsem byla na docela zajímavé přednášce ohledně živelných katastrof v lese. Které vlastně katastrofami vůbec nejsou.
Tak ja nepochybujem, že to lesáci vyčistia, už tam dokonca predo mnou niekto bol, podľa stôp v snehu, ale to mohol byť aj zberač parožia, tohoročné som totiž nenašla žiadne.
Tá cesta bola kedysi zjazdná pre offroad, neviem, či tam chodili lesáci na Nive, ale s Gčkom sme to prešli, preto o tej cestičke viem, ona vedie ku starej poľovníckej chate, zašitej v lesoch, no je k nej aj iný prístup autom, zhora, po spevnenej ceste, no vtedy keď som tam bola autom ja ju lemovali iba briezky, čo vyrástli na rúbaniskách a inak nič, to bol úplne nudný les a dosť riedky, po ťažbe.
Ale to už sú roky, no nikdy ma to tam neťahalo práve preto, že ten les tam bol biedny a riedky, nedošlo mi, že tam medzitým vyrástol les už vlastne nový.
Takže pridávam do zoznamu pláckov na metrové hríby :D
napsal(a):
No a pak to samozřejmě může být nějaká blbá náhoda.
Třeba že díky klima změně zrovna foukalo z blbý strany - to se nám tu taky nedávno stalo a docela odlétly nějaké střechy...
V doline?
Ako, môže byť, to je lokalita, ktorú síce milujem, ale za víchrice by som tam byť nechcela.
Alebo ich polámal sneh?
V živote som tam nevidela toľko polámaných a popadaných stromov, teda, po víchrici áno, ale to ľahol skoro celý jeden svah, kde stromy rastú v podstate zo skál a išlo hlavne o listnáče.
Ktovie, záhada.
Toho roku chcem konečne dať k nejakej zvieracej cestičke fotopascu, túžim samozrejme po vlkoch a medveďoch, ale určite tam budú skôr víly a škriatkovia a divní ľudia :D
napsal(a):
Já byla fakt hrozně překvapená kvalitou těch služeb a ještě za takový mrzký peníz A mají podobné značení turistických cest a na téměř každým kopci rozhlednu. Moc hezké
Jj, rozhľadne, lanovky, reštaurácie, koliby, salaše, aquaparky
A jedlo, ááách, jedlo
napsal(a):
No, prostě rostly v hustém lese doteď, kde nebyly pod náporem větru (ty stromy neměly proč tvořit husté dřevo), ale jak se les otevřel, prořídnul poté, co pár stromů vychcípalo, tak se do nich najednou opřel vítr, nebyly na to stavěné, tak se zlomily/vyvrátily.
Jinak ne, kůrovec neláme stromy jako takový. To až ty následky - zejména právě to prořídnutí lesa. Ony ty stromy napadené kůrovcem ani nemusejí samy popadat, stačí že přijdou o jehličí, chcípnou, a přestanou tvořit větrolam a otevře se cesta pro nápory větru. A zkázu s vývraty dokoná to, že se oslabí síť kořenového systému, takže ty zbylé zdravé stromy mají menší oporu (půda okolo je méně zpevněná).
Tam je tá mladina hustá tak, že je prakticky nepriechodná, teda, je, ale za cenu, ktorú ako vášnivý hubár dobre poznám :D

Jsem též vášnivý houbař, a všechny ty víly a skřítky znám osobně! (i moje vlasy)

U vás padlý stromy a větve lesáci uklízí? U nás prý nejsou lidi, tak to nechávají ležet všude po lese, i v cestách... Odvezou jen kmeny, zbytek nechají shnít. Když jsem se jich ptala, proč nenechají lidi si to za nějakej peníz posbírat, tak prej neví, jak to nacenit a zadarmo to dát nemůžou....