Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2023 15:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U vás padlý stromy a větve lesáci uklízí? U nás prý nejsou lidi, tak to nechávají ležet všude po lese, i v cestách... Odvezou jen kmeny, zbytek nechají shnít. Když jsem se jich ptala, proč nenechají lidi si to za nějakej peníz posbírat, tak prej neví, jak to nacenit a zadarmo to dát nemůžou....

Jj, u nás tradične buď do kôpok - tie vetvy a raždie, alebo teraz som videla, že z toho urobili okolo potoka pri ceste akúsi súvislú hradbu, čo si myslím súvisí s tým, že tam v noci prechádza z jedného svahu cez potok do náprotivného svahu po tej ceste zver a viem, že sa tam strieľa aj z auta.

Alebo to možno časom spália, no radšej, ak by to tam nechali, predsa len, je to úkryt pre XYZ rôznych živočíchov, ale nejak sa mi nechce veriť, že by takto eko zmýšľali tí, čo to tam ťažia, ktovie, ťaží tam obrovské množstvo subjektov, štátne lesy, mestské lesy a aj súkromní majitelia.

Dokonca v tom mori absolútne vydrancovaného lesa o dve doliny ďalej vyhlásili bezzásahové chránené územie, už je to aj schválené, ešte som tam nebola, lebo to leží v strašnej pérdeli ďaleko a na rozdiel od lesákov ja kľúče od rampy nemám, čiže pekne auto pred rampou a pešo cez hory a doly...

Teraz ma to tam ani neláka, lebo fakt má človek taký nepríjemný pocit, že mu niečo spadne na hlavu, alebo tam zláme krky, signál tam nie je, síce mám apku horskej služby, ale ktovie, kde by to volanie zachytili, najbližšia stanica HZS je odtiaľ podľa mňa v Slovenskom Raji :D

A povedzme si pravdu, svalovku nemám iba na očných viečkach :D

23.3.2023 15:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

A u nás sa môže za poplatok brať práve aj tá haluzina, cenu dávajú za priestorový meter myslím, aj si ľudia môžu brať za poplatok nejaké kmene, spadnuté, do určitého obvodu kmeňa.

Tu sa síce ťaží tak, že o chvíľu ostane iba púšť a skaly, ale zato po sebe vždy urobia poriadok, to by bol strašný bengál, keby po niekom ostala hala-bala haluzina a nejaké popadané stromky, to je súčasť takej tej zvrátenej zelenej kultúry...

23.3.2023 16:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nah, tak podľa predpovede od pondelka v lokalite silný dážď a víchor, tak to som zvedavá, koľko ich ľahne :(

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2023 16:32

Horsana napsal(a):
Ako sa to stane, že parôžtek toľko stojí? :D

Už jsem někde psala. O brzdové světlo mého auta (cena viz výše), které stálo před barákem, si jeden drzý srnec parůžek odlomil.

Asi mu to přišlo jako dobrý nápad.

23.3.2023 16:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Už jsem někde psala. O brzdové světlo mého auta (cena viz výše), které stálo před barákem, si jeden drzý srnec parůžek odlomil.

Asi mu to přišlo jako dobrý nápad.

Nieeeeeee

To bol proti motorizácii, či iba bojoval so svojim odrazom?

23.3.2023 16:43

Horsana napsal(a):
Nieeeeeee

To bol proti motorizácii, či iba bojoval so svojim odrazom?

Těžko říci.

Ale když mi automechanik řekl, že si možná přijde odloupnout i ten druhý, tak se mi okamžitě vybavil srnčí guláš.

23.3.2023 18:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

Těžko říci.

Ale když mi automechanik řekl, že si možná přijde odloupnout i ten druhý, tak se mi okamžitě vybavil srnčí guláš.

To chápem :D :D :D

23.3.2023 20:24
lenacia

XXX.XXX.168.148

Já občas nevím co je horší... stromy přes cestu nebo ten tankodrom, co tam nechá těžká technika když skončí, odjedou, nikdy se nevrátí a do původního stavu to taky nevrátí.
A což o to na neznačených cestách někde v lesích to chápu, to vpodstatě se dá říct že ani není jejich problém že tam koňmo neprojedu, ale oni to udělaj na turisticky značených trasách v lázeňském městě, kde to má být schůdné pro lidi léčící se s pohybovým aparátem...

No nicméně, Sára mi zase jednou vytřela zrak.
Zdejší les je takový že, sou tam různé turistické cesty ale i cesty pro vpodstatě jen lesaře, max myslivce. jednou takovou cestou už sem se 2x vypada a při druhé takové cestě sem chtěla s kobylou zkusit jít po cestě, která podle mě měla vést jakoby zpátky. No jenže přes ní teče potok.
Takže i přes moje snahy, Sára prostě přes tekoucí vodu nepřejde. I přes úzký potůček mi to před tím skočila.
Inu, po asi 15 minutách už sem to chtěla vzdát a víte co ona?.... ona to přešla... ona se přestala nípat bradou v tý vodě nebo to protestativně otáčet a kráčet pryč... a prostě to přešla....

No nicméně.... ta cesta nikam nevedla. Všude jen popadané stromy... Takže to přešla na pána i zpátky

24.3.2023 06:56

U vás padlý stromy a větve lesáci uklízí? U nás prý nejsou lidi, tak to nechávají ležet všude po lese, i v cestách... Odvezou jen kmeny, zbytek nechají shnít. Když jsem se jich ptala, proč nenechají lidi si to za nějakej peníz posbírat, tak prej neví, jak to nacenit a zadarmo to dát nemůžou....

Tak však "suchá, na zemi ležící klest" - ať si lidi počkají na podzim, a normálně si to můžou posbírat, do průměru 7 cm :-)

24.3.2023 07:07

To jsme takhle měli huculoaraba, který nechodil přes vodu. Po letech u nás jsme ho naučili v koních chodit přes jeden jediný brod, jinak byl schopný přejít jen to, co se dalo přeskočit. Na Hubertech jsem se trapně ptala, jestli se jde přes vodu. Jednou mi taky řekli, že nééé, a ono jooooo, tak jsem zlanařila šest lidí okolo, aby mi koně zavřeli mezi koně, a prorvali jsme ho tím takhle (jako že si ani nevšimnul, že se nacválalo do vody, a pak z ní panicky vyskočil - ale bylo to za námi ).

A pak jsme toho koně posílali dál, darovali jsme ho místní stáji, co dělala turistické vyjížďky, oni že na něm bude jezdit vedoucí. A ještě jsme je ujišťovali, že přes vodu nechodí. Dámy zkušené koňařky se pousmály, že co my jim náplava z Prahy, co má z leknutí dva poníky, budeme vyprávět, že ony ho už přes vodu naučí... Později nám dámy vyprávěly, jak jsou s koněm spokojené, že je perfektní, chodí ze špice, jde do všeho... jen do té vody ho nikdy nedostaly

(a to my máme fotku, jak tenhle kůň stojí po karpy v rybníce)

24.3.2023 07:49
lenacia

XXX.XXX.63.103

Já mám taky fotku jak si s kobylou plavu v rybníce...
Poprvé a naposled co sem ji dostala do vody.
A přitom obří louže co se táhne přes celou cestu asi 6 metrů jí nevadí...

Příští trasu už sem zvolila....
Mělo by se jít dostat ke staré ruině mlýna... Už sem myslím našla i cestu tam. Kromě stavby by tam měl být i dřevěný most přes potok (taky přes něj chodili koňmo dle fotek) ... Tak sem zvědavá co na to krakenice řekne

24.3.2023 08:49
Arbora

XXX.XXX.149.42

Horsana napsal(a):
V doline?

Ako, môže byť, to je lokalita, ktorú síce milujem, ale za víchrice by som tam byť nechcela.

Alebo ich polámal sneh?

V živote som tam nevidela toľko polámaných a popadaných stromov, teda, po víchrici áno, ale to ľahol skoro celý jeden svah, kde stromy rastú v podstate zo skál a išlo hlavne o listnáče.

Ktovie, záhada.

Toho roku chcem konečne dať k nejakej zvieracej cestičke fotopascu, túžim samozrejme po vlkoch a medveďoch, ale určite tam budú skôr víly a škriatkovia a divní ľudia :D

Môže byť, ťažký mokrý sneh pomále malé stromy, pravidelne mi jednu tuju vykotí, potom sa z toho pol roka spamätáva.

Ďalšia možnosť je vietor, alebo prípadne aj zver.

24.3.2023 10:03
bassrock

XXX.XXX.251.2

Přes tekoucí vodu Myš též nechodila, v panice skákala, všechny čtyři až nad ušima, aby jí to proboha nožičky nesežralo
Tak jsem vzala holinky, dlouhé vodítko a mňamky a šla jsem si stoupnout do potoka. A teď brodíme potoky úplně v pohodě. Ale do řeky či do rybníka, to nee, to už je moc veliká vodní plocha, může tam být žralok Žrout nebo Lochneska, tam kobylka nechodí
Ale ono ani já nejsem vodní typ, takže nějaké plavení v našem podání nehrozí

24.3.2023 10:04
bassrock

XXX.XXX.251.2

Jinak tedy, kometo, parůžek za tu cenu ... no nemusím mít všechno

24.3.2023 15:11

Poprvé a naposled co sem ji dostala do vody.
no přesně - proto je ta fotka tak cenná - my ji máme leta letoucí po smrti toho koně vystavenou jako svátost na nástěnce

Hlavně si ten starý dřevěný most přes potok dobře prohlédni - nejraději i zespoda... Nejraději bez koně... Takové mostky mohou být svrchu huj a zespod fuj, nechci ani domýšlet....

24.3.2023 15:44

OT: mě přes mostky (dřevěné se šprušlema, lávky ) nechodí pes , prostě to to raději přeplave, přebrodí, přeleze.....v zimě dost vtipný.

25.3.2023 20:57
lenacia

XXX.XXX.63.113

Mimochodem sem si udělala radost
Tak sem jí pro vizuální efekt dala uzdečku....
Tak ta z toho byla nešťastná... Kdepak my už na těch bezudidlovkách i umřeme

26.3.2023 12:01

Můj malej Knedlíček dnes poprvé za jezdeckého oře ❤️❤️❤️

26.3.2023 15:20
canka

XXX.XXX.215.140

Moc vám to spolu sluší

27.3.2023 09:20

lenacia napsal(a):

vypadá dobře kobyla!

27.3.2023 09:22

to je pěkné zvířátko!

27.3.2023 11:59
lenacia

XXX.XXX.63.239

vypadá dobře kobyla!

děkuji

27.3.2023 13:19

to je pěkné zvířátko!

No a to na fotkách vypadá daleko hůř, než ve skutečnosti, jako nějaká žížala křížená s žirafou

27.3.2023 13:53

No a to na fotkách vypadá daleko hůř, než ve skutečnosti, jako nějaká žížala křížená s žirafou

Tak vidím, že je to takové křivolaké, ale právě to připisuji fotce, a projektuji si tam, jak to bude vypadat, až se "dodělá" - jako základ se mi jeví podařeně :-)

No a jasně že nejsem žádný výstavní posuzovatel, prostě jen se mi líbí

27.3.2023 13:59

Tak vidím, že je to takové křivolaké, ale právě to připisuji fotce, a projektuji si tam, jak to bude vypadat, až se "dodělá" - jako základ se mi jeví podařeně :-)

No a jasně že nejsem žádný výstavní posuzovatel, prostě jen se mi líbí

Jojo, je to opravdu podařené zvířátko - tak akorát velká, tak akorát široká :) Jen na ten vysoko nasazený krk si nemůžu zvyknout, oproti PH/QH je to prostě něco úplně jiného. Navíc ona má ve zvyku každou situaci řešit zvednutím hlavy a pak je fakt jak žirafa, ač je malá, tak na ní nedosáhnu. Začla jsem s ní teď klikat snižování hlavy na požádání.

27.3.2023 14:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

Knedlíček vyzerá zľahka zrútený psychicky :D :D

Ale panička vysmiata

27.3.2023 14:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):

Vyzerá výborne

Akú širokú komoru nosí a čo je to za sedlo?

27.3.2023 14:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Včerajší pán Klobása, mno, na ňom je po zime zvláštne to, že on sa vždy akoby zmenší, ale že by nejak brutálne schudol...neviem, tie 5 cm chlpy už nemá, tak možno preto ten efekt scvrknutia sa :D

Na pytlíčku má dva zrejme sarkoidy, výýýborne, veľmi sa teším :(

27.3.2023 14:27

jejej.. nebude to takový ten hříběcí papillomavirus? To by snad byla lepší varianta...

27.3.2023 14:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

jejej.. nebude to takový ten hříběcí papillomavirus? To by snad byla lepší varianta...

Vyberieme to a dáme na histolku, ešte by to malo ísť bioptickou ihlou, jeden určite, má jeden z každej strany, ale tak k tomu budem potrebovať odhodlanie, plato Lexaurinu a kolegu, čo to urobí :D

Presne to isté som videla na huculovi, u ktorého riešim sarkoidy, stav po cytostatických mastiach uvidím zajtra, tak uvidím, čo tam uvidím, na histolku to nešlo a tak celkovo tam je low cost budget, on má po tele viacero typov, niečo konečne včera odpadlo, iné budem podväzovať zajtra, natierať sa teraz chvíľku nebude, už to veľmi zle znášal.

27.3.2023 16:35

https://www.facebook.com/equinetherapynorway

zkoušeli řešit sarkoidy pulzním elektomagnetem(snad dobře) někdy v říjnu 2022

na pytlík se to ale asi nehodí

27.3.2023 19:38

Horsana napsal(a):
Knedlíček vyzerá zľahka zrútený psychicky :D :D

Ale panička vysmiata

Opravdu jen vyoadá, byla až nečekaně vyklidněná a strašně hodná a spíš udivená.

27.3.2023 19:40

Horsana napsal(a):
Včerajší pán Klobása, mno, na ňom je po zime zvláštne to, že on sa vždy akoby zmenší, ale že by nejak brutálne schudol...neviem, tie 5 cm chlpy už nemá, tak možno preto ten efekt scvrknutia sa :D

Ale je to kočičák s tim laškovně přivřeným okem!!
Držím palec, ať je to banalita.

28.3.2023 08:18

Párkrát jsem tu zmiňovala western hobby závody, kterých se s Knedlikem zúčastňujeme a který jsou super na okoukání mladých koní (i jezdců), přátelská atmosféra a super lidi okolo. Pro letošek už se rozšířily jak na Moravu, tak do jižních Čech. Kdyby měl někdo zájem, vřele doporučuji

https://www.seesee-cup.cz/zavody/

28.3.2023 08:40

Zrovna v neděli u mě byly holky, které byly u Dráži na nějakém semináři

28.3.2023 09:52
bassrock

XXX.XXX.251.2

Horsana napsal(a):

Quacula je v zimě taková připosražená ... má dlouhé chlupy, tak těch 5 a více cm, hlavně na břiše, a opticky jí to hrozně zkracuje nohy, vypadá děsně
Teď už největší nálož chlupů odložila a má opět nožky úměrné tělu, sláva!

28.3.2023 10:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

bassrock napsal(a):
Quacula je v zimě taková připosražená ... má dlouhé chlupy, tak těch 5 a více cm, hlavně na břiše, a opticky jí to hrozně zkracuje nohy, vypadá děsně
Teď už největší nálož chlupů odložila a má opět nožky úměrné tělu, sláva!

Garon vyzerá pred zimou ako malý ťažný kôň, potom vždy v apríli sa scvrkne, potom v máji sa rozšíri, potom neviem, lebo pri 40 °C v tieni tam nechodím a potom zase na jeseň ide do formy malého ťažného koňa, njn.

Jeho úžasný charakter sa však nemení :)

28.3.2023 13:12
lenacia

XXX.XXX.63.250

Když ještě pořád máte prcka doma a má box naproti mamině

28.3.2023 13:47

lenacia napsal(a):
Když ještě pořád máte prcka doma a má box naproti mamině

Co ten roztrhanej králík tam všude po zemi?

28.3.2023 16:17
lenacia

XXX.XXX.63.250

Je konec března... Opravdu se ptáš? 🤣🤣🤣

28.3.2023 18:28
canka

XXX.XXX.215.140

😄😄😄Já si teď objednala nějaký strašně super mega skvělý hřbílko podle reklamy,krerý koně zbaví snad všech chlupů,co má😆Jsem zvědavá na výsledek,až tím budu ty moje dvě chlupatý koule vyčesávat...to nebude králík,ale lední medvěd

28.3.2023 18:53
lenacia

XXX.XXX.6.181

canka napsal(a):
😄😄😄Já si teď objednala nějaký strašně super mega skvělý hřbílko podle reklamy,krerý koně zbaví snad všech chlupů,co má😆Jsem zvědavá na výsledek,až tím budu ty moje dvě chlupatý koule vyčesávat...to nebude králík,ale lední medvěd

Já je průběžně pročesávám prqviselbe... Když Mladej začal... To byl na zemi koberec...
Jinak mám furminátor z wishe a funguje...
Ale začínám si pomýšlet na klasické kravské hřbílko

jarousek123

28.3.2023 19:02
jarousek123

XXX.XXX.152.71

canka napsal(a):

Tohle, že jo? Taky ho už netrpělivě očekávám🙈
https://m.facebook.com/story.php/?story_fbid=pfbid037XRPcVJUcnc2VpmJQj2aSyLuH3DATYh2mwmPNnZuAk6Lx1QoY8gm5uB3V9HFGsmtl&id=100086411215708

28.3.2023 19:38
lenacia

XXX.XXX.168.148

Z 1. Března :D frajer to jede ve velkým. Sára začala až skoro o 2 týdny později

28.3.2023 20:03

jarousek123 napsal(a):
https://m.facebook.com/story.php/?story_fbid=pfbid037XRPcVJUcnc2VpmJQj2aSyLuH3DATYh2mwmPNnZuAk6Lx1QoY8gm5uB3V9HFGsmtl&id=100086411215708

Jako, že z dlouhosrstého koně udělám rázem krátkosrstého?

Nějak se mi to nezdá. To video mi přijde trochu nakašírované. Ale můžu se mýlit.

28.3.2023 20:52
lenacia

XXX.XXX.168.148

Jako, že z dlouhosrstého koně udělám rázem krátkosrstého?

Nějak se mi to nezdá. To video mi přijde trochu nakašírované. Ale můžu se mýlit.

takový video bych na začátku března mohla ukázat právě u mladého za pomoci třeba jen ohnuté tušírky... To jde dolů samo...
je ale pravda že tyhle gumový hřebla sou celkem fajne...
Ale ta cena je směšná...
něco vám ukážu
https://www.aliexpress.com/item/1005005382138027.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.3e9e44bezIvW72&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000032826104223%22%7D&pdp_npi=3%40dis%21USD%211.19%211.19%21%21%21%21%21%40211bf14716800293951298865d0717%2112000032826104223%21sea%21CZ%21908683468&curPageLogUid=pMT7o6ViHtR2

za cca 5 dolarů i s poštovným....

jinak je to tam běžně okolo necelých 9 dolarů... to je sotva něco přes 200...
A tady za to chtěj 450....

28.3.2023 20:52
canka

XXX.XXX.215.140

jarousek123 napsal(a):

Přesně tohle

Vzhledem k tomu,že mám.fakt chlupatý kobuši,tak vyzkouším cokoliv Hlavně malá ponička má chlupů na sobě jak kdyby bylo -40°C a ta líná až do června Takže jí vždycky musím dostříhat..a podle tohohle hřbílka by měla být pomalu po prvním vyčistění vylínaná

Tu pětistovku za to obětuji..když to nebude fungovat,nebude to za ty peníze tak bolet

28.3.2023 20:54
canka

XXX.XXX.215.140

lenacia napsal(a):
Z 1. Března :D frajer to jede ve velkým. Sára začala až skoro o 2 týdny později

Tak já vám pak vyfotím,kolik chlupů po vyčištění mám ze 75 centimetrového poníka

28.3.2023 20:59
lenacia

XXX.XXX.168.148

canka napsal(a):
Tak já vám pak vyfotím,kolik chlupů po vyčištění mám ze 75 centimetrového poníka

no jo, ale tohle je teplas :D :D To neplatí to je podvádění :D :D

Neregistrovaný uživatel

28.3.2023 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

lenacia napsal(a):
no jo, ale tohle je teplas :D :D To neplatí to je podvádění :D :D

Jako nechci machrovat ale všecky vás strčí do kapsy tetino psík japan chin. Ten to jede nonstop. Kdyby měla v bytě 3 bernardýny samojeda a poníka je na tom líp 😂
Oni fakt jedou nonstop. Ale... Zas se prakticky nemusej cesat a koupat a to i se svoji dlouhou srstí. Samoudrzbova.

jarousek123

29.3.2023 02:43
jarousek123

XXX.XXX.152.71

lenacia napsal(a):
takový video bych na začátku března mohla ukázat právě u mladého za pomoci třeba jen ohnuté tušírky... To jde dolů samo...
je ale pravda že tyhle gumový hřebla sou celkem fajne...
Ale ta cena je směšná...
něco vám ukážu
https://www.aliexpress.com/item/1005005382138027.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.3e9e44bezIvW72&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000032826104223%22%7D&pdp_npi=3%40dis%21USD%211.19%211.19%21%21%21%21%21%40211bf14716800293951298865d0717%2112000032826104223%21sea%21CZ%21908683468&curPageLogUid=pMT7o6ViHtR2

za cca 5 dolarů i s poštovným....

jinak je to tam běžně okolo necelých 9 dolarů... to je sotva něco přes 200...
A tady za to chtěj 450....

No vždyť z toho Aliexpressu to mám😉 Vždycky, když se objeví nějaká podobná drahá senzace, tak si to běžím vyhledat na Ali😊
Jinak jak píše Kometa, ono to video je určitě naaranžované, ale jinak jsem na to četla vcelku dobré recenze, výborné je to prý i na odchlupení dek.
Canka: tak si pak dámě vědět, až ten zázrak dorazí😉

29.3.2023 08:43

Máti poníky drhne kovovýma hrabičkama (zahradníma, těma na vyhrabávání stařiny - ne tím vějířem). A pořádně se do toho opře Poníci se nakrúcají jak bajadéry, aby jim vydrbala všechny části těla (div tam nenastrčí i voko).

Výhoda je v tom, že ty chlupy instantně nepřeskakují z čištěného na čistícího (páč dlouhá násada)

29.3.2023 08:46
lenacia

XXX.XXX.63.186

Máti poníky drhne kovovýma hrabičkama (zahradníma, těma na vyhrabávání stařiny - ne tím vějířem). A pořádně se do toho opře Poníci se nakrúcají jak bajadéry, aby jim vydrbala všechny části těla (div tam nenastrčí i voko).

Výhoda je v tom, že ty chlupy instantně nepřeskakují z čištěného na čistícího (páč dlouhá násada)

tak to by mi u Sáry neprošlo... nemám hlavně hrabičky.. ale mladýho občas zametám koštětem Jen ať se otrká

29.3.2023 13:21

My takhle čistili hlavně koně zabahněné. Ze stejného důvodu - že bahno nepřeskočilo rovnou na člověka, ale rozptýlilo se v meziprostoru.

29.3.2023 14:46

Teď nevim, jestli jsme to psali v tomhle tématu o tom paroží? Zase jsme na půdě objevili další hromadu trofejí.... Tak kdybyste to třeba někdo chtěl...

29.3.2023 15:50

Jé, ad paroží. Den poté, co Horsana psala, že se třese do lesa (ehm, lesa... do brány pekla) na parůžky, jsem šla pro materiál do rohu výběhu, a co jsem nenašla!!!

Jeden, od nějakého pěkného srnce :-) Náhodička.

Já jsem kdysi dostala paroží z daňka, uřízla jsem ty lopaty, a udělala si z nich plát na stehenní kroužkovou zbroj. Náhodou, bezva věc, přes takovou výstroj člověk ránu dřevcem ani necítí.

Já bych chtěla paroží moc, kožešiny, lebky, všechno. Ale co s tím... vyvěsit si to doma na zeď, tak už nikdá žádnou návštěvu doma neuvidím. Dost na tom, že mi tam visí biče, meč a sekera.... tak radši ať si parůžky schroupou nějací psíci. Co třeba v budoucnu Inspektorův vrh E Budou potřebovat minerálky...

29.3.2023 15:57

Jé, ad paroží. Den poté, co Horsana psala, že se třese do lesa (ehm, lesa... do brány pekla) na parůžky, jsem šla pro materiál do rohu výběhu, a co jsem nenašla!!!

Já jsem kdysi dostala paroží z daňka, uřízla jsem ty lopaty, a udělala si z nich plát na stehenní kroužkovou zbroj. Náhodou, bezva věc, přes takovou výstroj člověk ránu dřevcem ani necítí.

Já bych chtěla paroží moc, kožešiny, lebky, všechno. Ale co s tím... vyvěsit si to doma na zeď, tak už nikdá žádnou návštěvu doma neuvidím. Dost na tom, že mi tam visí biče, meč a sekera.... tak radši ať si parůžky schroupou nějací psíci. Co třeba v budoucnu Inspektorův vrh E Budou potřebovat minerálky...

No srnčí na okus tam není, samej mega-jelen...

29.3.2023 16:05
lenacia

XXX.XXX.63.186

Můj prapraděda byl lovec. A na naší chatě byly vystavené různé lebky a paroží.
V bývalém bytě, kde vyrůstal táta a kde bydlela babička byla na zdi dokonce kůže medvěda.... I s hlavou.
Ten se musel ovšem vyhodit, protože se do něj pustily nějaký brebery.
Ty trofeje sou hádám asi někde v krabicích v garáži a má je dědova zlatokopka ve svém vlastnictví po jeho smrti... Škoda no

29.3.2023 16:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Zááávidím, ááách......

To vykupujú a za nie malé ceny...ak je to nejaká hodnotná trofej, vysoko ocenená, ľudia to kúpia, alebo možno vymenia za niečo, skús to ponúknuť niekde v inzercii, teraz sa parožie vykupuje vo veľkom, lebo zhadzujú, 1 pár zhodov, cca 3,5 kg je podľa kvality 120-200 eur, čerstvé vážia viac, lebo je v nich viac vody.

A ja sa zase trasiem do lesa, zajtra, aj keď je zima, je mi to jednoooo :D
Len po tých dvoch dňoch, čo sme tu mali víchricu budem dúfať, že mi tam nič nespadne na hlavu. Parohy môžu :D

Ľudia boli lovci a zberači...ja som od zberačov, to je jasné.

A rastú smrčky, uuáááááááá
Lenže tie som nikdy nenašla :(

29.3.2023 16:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Čo je stehenní kroužková zbroj?
Rána dřevcem??

K parôžku blahoželám

29.3.2023 20:32
lenacia

XXX.XXX.63.149

A kdo tu má lepší život jak polovina z nás?
😂😂😂

29.3.2023 23:21

přesně,viz. Horsana , zkuste to zobchodovat, výroba střenek k noži, do pažby loveckých zbraní, ozdoby k mysliveckému munduru a k psím vodítkům....kýčovité upomínkové předměty.
Jo taky bych TO chtěla mít, ale k čemu....už i koňskou lebku jsem prodala filmařům...asi stárnu

30.3.2023 07:59

Horsana: tady obrázky.

Modře zakroužkovaná část je stehenní část kroužkové košile. Já to mám zvlášť, nemám kroužkovou košili, jen dva pruhy kroužkové zbroje zavěšené na pásku, aby byly přes stehna.

Druhý obrázek je kroužková stehenní zbroj s pláty navrch. Já mám místo těch plechů lopaty z toho daňka :-)

Můžu doma vyfotit...

verun: já měla kravskou lebku i s rohama, to byla velká cennost, já jsem to darovala naší skupině larpařů...

31.3.2023 09:35

přesně,viz. Horsana , zkuste to zobchodovat, výroba střenek k noži, do pažby loveckých zbraní, ozdoby k mysliveckému munduru a k psím vodítkům....kýčovité upomínkové předměty.
Jo taky bych TO chtěla mít, ale k čemu....už i koňskou lebku jsem prodala filmařům...asi stárnu

Jak jsem už psala - do výkupu jsme to nabízeli už minule, nikdo to nechtěl ani zadarmo...

31.3.2023 09:44

Inzerujte na nějakém SK bazošoidním portálu, evidentně na SK to vykupují Však do pošty to jde strčit, tak co.

31.3.2023 10:32

Odnesu to k místnímu kontejneru a bude. Tady všechno, co položíte ke kontejneru, do hodiny zmizí. A budu to mít bez práce, balení a lítání na poštu.

31.3.2023 11:07

Já měla daňka taky od konťáku

31.3.2023 12:42

jj u konťáků jsou někdy poklady...tudle jsem si přála velkej hrnec na dekoraci a ejhle pozink zavařovací, říkám vždycky "děkuju Krakonoši"

1.4.2023 12:25
Pipilota

XXX.XXX.153.199

No tak to by se mi chtělo táhnout pár km lesem ... Ale na místě bych je nenechala, to se znám.(chudák kdo by šel se mnou a musel pomáhat)

1.4.2023 12:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
No tak to by se mi chtělo táhnout pár km lesem ... Ale na místě bych je nenechala, to se znám.(chudák kdo by šel se mnou a musel pomáhat)

No, ja to mám tak, že kým sa dovlečiem hore, tam som mŕtva a nevládna, väčšinou v ťažkej hypoglykémii, hehe, takže proste nemám síl to tam presnoriť poriadne, toto bolo na lúke, na ktorú som predošlé razy proste už nevyšla, až včera :)

Zistila som, že tam ešte lesáci neboli, že aj horná cesta ku chate je zaváľaná stromami a na chate vyvalilo dvere :(

Myslela som si, že to je pár, ale nie je, takže idem zajtra znovu, ak budem vládať

Nechávam to v lese, ale po tom, ako mi minulý rok niečo vzalo dvanástoráka, tak už to vešiam na stromy :D

1.4.2023 13:52
canka

XXX.XXX.49.194

75 cm poník a pár tahů hřbílkem

PS: To super hřbílko zatím furt nepřišlo

1.4.2023 13:54

canka napsal(a):
75 cm poník a pár tahů hřbílkem

PS: To super hřbílko zatím furt nepřišlo

To budou mít hnízdící ptáci radost!

2.4.2023 12:17

Pipilota napsal(a):

z vodítka na psa uděláte popruhy a dáte to přes rameno

2.4.2023 20:03
Horsana

XXX.XXX.40.140

Fifa vyskočila na taký zhnitý stolík pri chate, ten sa porúčal k zemi a tam pod nim- pĺšik, aaaach, ňuňuňu na n-tú. Asi bol v Tom stole, hoci ten bol fakt zhnitý, vôbec sa nezobudil, ležal tam v guličke a spiňuškal!

Takže som ho mala v ruke, kým som v chate zbudovala plšie kráľovstvo a bezpečne ho uložila 🙂

2.4.2023 20:13

Horsana napsal(a):
Fifa vyskočila na taký zhnitý stolík pri chate, ten sa porúčal k zemi a tam pod nim- pĺšik, aaaach, ňuňuňu na n-tú. Asi bol v Tom stole, hoci ten bol fakt zhnitý, vôbec sa nezobudil, ležal tam v guličke a spiňuškal!

Takže som ho mala v ruke, kým som v chate zbudovala plšie kráľovstvo a bezpečne ho uložila 🙂

Já bych taky ňuňala.

No jo, hypotalamus (nebo kdo tomu poroučí) asi ještě nezavelel. Já momentálně přemýšlím, jestli nepřeložím termín přezutí.

2.4.2023 20:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Veru začalo dnes hore snežiť, ale to už bol pĺšik v chate a v perinke z papierových vreckoviek 😁

3.4.2023 10:04

Horsana: a já u té fotky na FB pořád přemýšlela, co to k sakru ňuchňáš v tý ruce...

Jinak já začínám trošku učit svou letošní závodní spolusouputnici, projevila zájem zkusit si předvést morgáně v in handech v kategorii dětí. Je neuvěřitelný, jak to kůně přepne do módu "dělej si se mnou absolutně co chceš, poslouchám na slovo" ve chvíli, kdy malá vezme do ruky vodítko. V tomhle jsou morgani super. Jinak se kobyla, bohužel, začíná jevit, jako kůň jednoho člověka...

3.4.2023 10:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsana: a já u té fotky na FB pořád přemýšlela, co to k sakru ňuchňáš v tý ruce...

Jinak já začínám trošku učit svou letošní závodní spolusouputnici, projevila zájem zkusit si předvést morgáně v in handech v kategorii dětí. Je neuvěřitelný, jak to kůně přepne do módu "dělej si se mnou absolutně co chceš, poslouchám na slovo" ve chvíli, kdy malá vezme do ruky vodítko. V tomhle jsou morgani super. Jinak se kobyla, bohužel, začíná jevit, jako kůň jednoho člověka...

Prečítala som to ako v "in hadrech", že teda bude vyfintená do toho, čo vo výstavnom svete letí :D , inak že je out :D

Šikovné dieťa u koní je požehnanie

No, kobylu už sú také, ja sa priznám, že skoro všetky moje kone boli také, tak si myslím, že to nie je úplne v koňovi, ale v človeku a v ich vzťahu.

Teda, kabardince toto majú nejako viac vyvinuté, či aj morgany, to neviem.
A čo, správa sa nevhodne k personálu?

3.4.2023 10:41

Horsana napsal(a):
Prečítala som to ako v "in hadrech", že teda bude vyfintená do toho, čo vo výstavnom svete letí :D , inak že je out :D

Šikovné dieťa u koní je požehnanie

No, kobylu už sú také, ja sa priznám, že skoro všetky moje kone boli také, tak si myslím, že to nie je úplne v koňovi, ale v človeku a v ich vzťahu.

Teda, kabardince toto majú nejako viac vyvinuté, či aj morgany, to neviem.
A čo, správa sa nevhodne k personálu?

No In hadry samozřejmě taky musí bejt

Mno, ona jak je supercitlivá, tak strašně moc vnímá emoce lidí. A když k ní jde člověk, kterýho ta práce obtěžuje nebo je na*ranej z jakýhokoliv důvodu, tak ona se od něj ani nedá chytit. Třeba. Při vodění z výběhu případně údajně předvádí hysterický úlekový scény kvůli ničemu - já to u ní absolutně neznám. Tady si teda myslím, že je to jen nedostatečná důslednost ve vyžadování disciplíny od těch lidí, ale nikdy jsem u toho nebyla, tak těžko soudit.
A typická morganí povaha to určitě není, to jsou salámoví rodinní koně. Což ona splňuje pouze vůči dětem a částečně vůči mně.

3.4.2023 11:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

No In hadry samozřejmě taky musí bejt

Mno, ona jak je supercitlivá, tak strašně moc vnímá emoce lidí. A když k ní jde člověk, kterýho ta práce obtěžuje nebo je na*ranej z jakýhokoliv důvodu, tak ona se od něj ani nedá chytit. Třeba. Při vodění z výběhu případně údajně předvádí hysterický úlekový scény kvůli ničemu - já to u ní absolutně neznám. Tady si teda myslím, že je to jen nedostatečná důslednost ve vyžadování disciplíny od těch lidí, ale nikdy jsem u toho nebyla, tak těžko soudit.
A typická morganí povaha to určitě není, to jsou salámoví rodinní koně. Což ona splňuje pouze vůči dětem a částečně vůči mně.

Ojojoj, to sme si zažili už s Derbíčkom, a s Abrekom, to je ako cez kopirák, hlavne Abreka lovili denne aspoň pol hodinu a celé to vodenie do a z výbehu vraj prebiehalo nesmierne dramaticky, čo si teda u Abrečka človek ťažko predstavil.

A vo vyžadovaní disciplíny to tiež nebude, lebo raz takto od Derbíčka ošetrovateľ vyžadoval v boxe disciplínu (mysliac si, že keď robil v ZOO pri ťavách a údajne si získal rešpekt u ťavieho samca, tak malý čierny koník bude hračka) a ten ho v zúfalstve vykopol z boxu, čomu som samozrejme neverila, lebo to bol síce citlivý a občas hysterický kôň (mal nárok, bol po tom zranení a rehabilitoval), ale neubližný, no neskôr mi to potvrdili iní chlapi, že sa to fakt stalo, no že týpek tam skúšal nejaké ťavie triky a že hlavne ako nsmel uhnúť, takže keď už na neho zúfalý kôň cúval, tak týpek hrdinne stál a ako mi to opísali, kôň keď na neho narazil zadkom, tak sa zľakol a kopol oboma zadnými.

Mno...áno, personál je pri koňoch teda rozhodne veľmi pestrý...

3.4.2023 11:29

No jako já si jí umím při těch hovadinách představit, nevěřím, že si to personál vymýšlí, ale...

Je to začarovanej kruh, ve chvíli, kdy začne kravit, se z ní stává pizda apod. (nadávky pomalu docházejí) a už se k ní chodí s nějakým pocitem, kterej ona vycítí na sto honů a už to jede... Ale jako upřímně, chápu obě strany... Trošku teď spoléhám na to, že jestli konečně dorazí nějaký to jaro a kobylenka začne jakože pracovat, tak se trochu srovná a nebude mít tolik myšlenek na vymýšlení... Uvidíme.

3.4.2023 11:34

a už se k ní chodí s nějakým pocitem to je ale to nejhorší

Teď na všechny koně zase trochu vlezly roupy, ono až se oteplí a koně schlípnou, bude zase dobře - a domů se dost možná bude i těšit :-)

Nemůže pro ni obsluha chodit s mrkví?

3.4.2023 11:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jj, ja som tomu pri Abrekovi verila, že si to nevymýšľajú, raz som aj išla stajníka po 20 minútach neúspešného lovu zachrániť, on bol schopný ostať sám vo výbehu, aj keď kone boli všetky už doma a proste sa im nedal chytiť, ani na suchý chleba, ani na nič, ku mne prišiel ako vždy.

Oni vedia, who is who...ale tak Abrek si od ľudí užil svoje, mal nárok, Derby bol proste taký, no, citlivý a neznášal ani náznak hrubého správania, nieto ešte zaobchádzania.

JanaJanaJanaJana

3.4.2023 11:36
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

No jako já si jí umím při těch hovadinách představit, nevěřím, že si to personál vymýšlí, ale...

Je to začarovanej kruh, ve chvíli, kdy začne kravit, se z ní stává pizda apod. (nadávky pomalu docházejí) a už se k ní chodí s nějakým pocitem, kterej ona vycítí na sto honů a už to jede... Ale jako upřímně, chápu obě strany... Trošku teď spoléhám na to, že jestli konečně dorazí nějaký to jaro a kobylenka začne jakože pracovat, tak se trochu srovná a nebude mít tolik myšlenek na vymýšlení... Uvidíme.

Tohle je u těch mladých koní zajímavé. Mám totiž úplně stejnou zkušenost.
Když jsem začínala dělat se svým koněm (obsedání+přiježďování), byl to pro něj samozřejmě děsnej vopruz - od narození v jedný stáji, ve třech letech sice tahací zkoušky, ale pak rok a půl lehárko na pastvině a pohodička.
Pak si ho přiveze jinej člověk a něco po něm chce. No byla protivná jen na mně, ale vše okolo fungovalo. Pak jsem si dovolila na měsíc odjet a ve stáji byli rádi, když jsem se vrátila. Kobyla bez práce prudila ve stádě a prudila i ošetřovatele.
Zjistila jsem, že nejvíc v klidu je, když ji vezmu alespoň 3x do týdne vyklusat natolik, až se zadejchá, pak je mír mezi námi všemi. Což splňuji. No a podobné tendence vidím u mládí stájových kolegů. Pětiletý obsednutá valach, který už měl dávno makat, pastevko nepastevko, rasí okolí a chová se jak blbec. Když výjimečně něco dělá, tak je klid. A takových je tam několik.
Prostě je to nějaká fáze, kdy ti koně podle mýho potřebují trochu cítit, že občas někdo přijde vyprudit je, aby oni neprudili ostatní :) Moc nevím, jak bych to líp popsala.

3.4.2023 13:52
bassrock

XXX.XXX.251.2

Efe, tak vítej v klubu
I huculi mají taková specifika, hlavně šedé kobyly ;-)
Madam od odstavu na pastvině do 4 let skoro nechytatelná, pouze když se odehnalo stádo do stáje, tak byla odlapena. Pak se postupně lehce zajela a pak jsem si jí odvezla. Od té doby jsem její - můžu jí dělat cokoliv, nechá se přesvědčit, že může přejít přes plachtu, když jsem u ní není problém žádné ošetření apod. Důležité je to, když jsem u ní ;-)
Je v ustájení zvykem, že se koně očkují hromadně, přijede vet a s ustajovatelkou naočkují celé stádo na pastevku. Celé, až na Madam, která se od ustajovatelky, její dcery, vetky ani nikoho jiného nenechá chytit. Když se po půl roce přehání stádo na do druhé ohrady (je to přes polňačku) tak je jediná, která se odmítá nechat nahnat do nové ohrady a zůstává sama ve staré. Historek mám mnoho ;-)
Takže tam na očkování jezdím, na přehánění též. Chytne jí ještě kamarádka co má quaculu a b-reiterka quaculy a teď nově 10 letá dcera majitelky nově příchozí plňasky. To jsem teda koukala, ale ta holčina je nesmírně šikovná a když jsem se jednou zdržela, ona mi Madam dovedla a vyčistila a tato se nechala!
Jakmile ale kdokoliv (včetně výše jmenovaných) jde do ohrady s tím, že šup šup chytnu tě a odvedu, spěchám, to bude rychlovka ... tak se nedostane blíž než na 5m od šedivého zadku.
Tak to prostě je, beru to tak, šak prostě je specifická, díky tomu jí můžu sloužit. Kdyby byla pohodový rodinný koníček, zůstala by na rodné hroudě a já bych měla v srdci prázdno

3.4.2023 13:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

bassrock - som rada, že ste živým príkladom toho, ako také správanie vyrieši práca, ja som toto nikdy nezaznamenala.

Kone, ak už si raz niekoho nejako prečítali, to predsa nezmenia, keď budú pracovať, mne to nedáva logiku.

A ako neklamme si, personál u koní býva rôzny, aj robí rôzne p.čoviny na dennej báze, 90 % toho, čo sa tam deje nemá majiteľ šancu sa dozvedieť, pokiaľ nemá prístup ku kamerám po celom areáli.

U Garona nehrozí, že ho s príchodom kováča chytí niekto iný, môžu to byť aj ľudia, čo ho kŕmili, no way, proste nie, njn.

3.4.2023 14:14
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ja mám autistu, ktorý tiež pred všetkými vo výbehu zdrhá. Veterinár pred stajňou? Nehrozí. Kováč? Smola. Vždy musí byť ulovený vopred. Počuje deti vzdialené 100 m? Stojí pri ohrade a nastrkuje hlavu.

Ale aby som mu nekrivdila, s takou "akožepozitívkou" sa to dosť zlepšilo. Už to nie je také, že stres-panika, človek odomňa niečo chce.

3.4.2023 14:28

Horsana napsal(a):
bassrock - som rada, že ste živým príkladom toho, ako také správanie vyrieši práca, ja som toto nikdy nezaznamenala.

Kone, ak už si raz niekoho nejako prečítali, to predsa nezmenia, keď budú pracovať, mne to nedáva logiku.

A ako neklamme si, personál u koní býva rôzny, aj robí rôzne p.čoviny na dennej báze, 90 % toho, čo sa tam deje nemá majiteľ šancu sa dozvedieť, pokiaľ nemá prístup ku kamerám po celom areáli.

U Garona nehrozí, že ho s príchodom kováča chytí niekto iný, môžu to byť aj ľudia, čo ho kŕmili, no way, proste nie, njn.

Vidím to bohužel stejně, že s prací se to nezlepší. Ona vloni "pracovala", ale barometr nálad nevypínala ani tak. Ustajovatelka už se s ní domluví, ví, že k ní prostě nemůže jít na*ratá anebo, nedej bože, spěchat. Pak je vše v pohodě. A když je nejhůř, pošle právě Ellinku, od tý si nechá všechno.

3.4.2023 20:15
lenacia

XXX.XXX.63.4

Byla doba kdy se zvedala jen co sem přišla... Teď?...

4.4.2023 08:52
bassrock

XXX.XXX.251.2

Vidím to bohužel stejně, že s prací se to nezlepší. Ona vloni "pracovala", ale barometr nálad nevypínala ani tak. Ustajovatelka už se s ní domluví, ví, že k ní prostě nemůže jít na*ratá anebo, nedej bože, spěchat. Pak je vše v pohodě. A když je nejhůř, pošle právě Ellinku, od tý si nechá všechno.

Žádná práce to nezlepší, prostě jsou takoví, já říkám ostražití.
A citliví na nálady okolo sebe. Neuhraje se to s žádným pamlskem, žádnou laskominou, prostě pokud nechce tak nechce.
Taky jsem zažila, ze začátku, když se ustajovatelka nehodlala vzdát u hromadného očkování a chytala Madam dlouho a určitě jí adrenalin stoupal, tak nejen že jí rozhodně nechytila, ale když jsem přijela já, tak kobyla nechtěla ani ke mě, otáčela se zády a odcházela - na mě to působilo jako "tys mě tu nechala v téhle situaci, tak teď si to taky vyzkoušej" no já jí rozhodně nelovila, dřepla jsem si v ohradě a s myšlenkou mám celý boží den a je kráné tady takhle dřepět a Madam za chvíli dorazila sama.
Teď už tyto situace nejsou, i díky tomu, že jsem se přestěhovala do stejné vsi a bydlím za rohem a není problém dojít kdykoliv. A taky je Madam 24/7 venku, tudíž odpadá manipulace vodění z/do boxu.
A jinak máme kovářku, veterinářku, fyzioterapeutku, zubařku - prostě ženy, ta ženská energie jí tak nějak lépe sedí.

4.4.2023 08:59

lenacia napsal(a):
Byla doba kdy se zvedala jen co sem přišla... Teď?...

Taky se těším (nebo děsím?) až bude náš poník tak starý, že už mu nebude stát za to, hned vyskočit, když přijdu blíž než tři metry

4.4.2023 09:07
lenacia

XXX.XXX.63.4

Taky se těším (nebo děsím?) až bude náš poník tak starý, že už mu nebude stát za to, hned vyskočit, když přijdu blíž než tři metry

je ale pravda že při jakémkoliv jejím pohybu nohou, sem se zvedala a s rychlým f* f* f* sem uskočila dál
a ona na mě jen koukla jako co blbnu, opřela si hlavu o ohnutou nohu a ěla spát

4.4.2023 11:42

bassrock napsal(a):
Žádná práce to nezlepší, prostě jsou takoví, já říkám ostražití.
A citliví na nálady okolo sebe. Neuhraje se to s žádným pamlskem, žádnou laskominou, prostě pokud nechce tak nechce.
Taky jsem zažila, ze začátku, když se ustajovatelka nehodlala vzdát u hromadného očkování a chytala Madam dlouho a určitě jí adrenalin stoupal, tak nejen že jí rozhodně nechytila, ale když jsem přijela já, tak kobyla nechtěla ani ke mě, otáčela se zády a odcházela - na mě to působilo jako "tys mě tu nechala v téhle situaci, tak teď si to taky vyzkoušej" no já jí rozhodně nelovila, dřepla jsem si v ohradě a s myšlenkou mám celý boží den a je kráné tady takhle dřepět a Madam za chvíli dorazila sama.
Teď už tyto situace nejsou, i díky tomu, že jsem se přestěhovala do stejné vsi a bydlím za rohem a není problém dojít kdykoliv. A taky je Madam 24/7 venku, tudíž odpadá manipulace vodění z/do boxu.
A jinak máme kovářku, veterinářku, fyzioterapeutku, zubařku - prostě ženy, ta ženská energie jí tak nějak lépe sedí.

Jj, to je naprosto stejné. Jako ono to zní strašně romanticky, jak jenom Tebe má ten konýšek rád, ale v ustájení je to úplně na houno samozřejmě...

6.4.2023 13:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tu sneží a je to príšerné

Už by zima mohla odtiahnuť do pérdele, defiitívne

6.4.2023 14:50

Horsana napsal(a):
Tu sneží a je to príšerné

Už by zima mohla odtiahnuť do pérdele, defiitívne

To jsme tam poslali od nás, sázela jsem totiž kytky, není zač. Včera tu prochumelilo celý odpoledne. Ale od neděle už to vypadá nadějně!!

6.4.2023 14:52
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Já jsem se vrátila k nočnímu dekovani u staré kobyly.

6.4.2023 15:05

Pipilota napsal(a):
Já jsem se vrátila k nočnímu dekovani u staré kobyly.

Mně málem zmrzly fialky v truhlíku. V druhém(!) poschodí. Ale vypadají, že to zvládly.

6.4.2023 15:18

Jsem z B ještě deku nesundala, neblázněte
Ale je na tom docela slušně, to zase jo.

6.4.2023 15:24
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Tak na Hané už sníh není. Naopak už se poncl na slunci potil a chtěla jsem ostříhat plece (ale předpovídali ochlazení, tak jsem počkala). To bych pod dekou už měla s plísní...

6.4.2023 15:26

A já se v duchu usmívala, jak jste tu všichni nedávno hlásili hromadné línání koní - no u nás se teda ani náhodou zatím nekoná a kobyle moc dobře vědí, proč

6.4.2023 15:31
Pipilota

XXX.XXX.153.199

S línáním jsou asi tak v půlce. Přesně ten stav kdy se na poledním slunci potí, ale noční mráz je rozklepe zimou. Na nějakou infekce jak dělané.( Psst i vit. C jsem přidala)

6.4.2023 15:49
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja dúfam, že hucul niečo sklepe, heh.

6.4.2023 21:34

Horsana napsal(a):
Ja dúfam, že hucul niečo sklepe, heh.

já doufám že i moje čétéčko zaklepe špíčkama, takže nemá deku od půlky března a prostě už jí nedostane...už je travička a to je koní jarní mor, tak ať pálí kalorie....

7.4.2023 08:36
Pipilota

XXX.XXX.153.199

já doufám že i moje čétéčko zaklepe špíčkama, takže nemá deku od půlky března a prostě už jí nedostane...už je travička a to je koní jarní mor, tak ať pálí kalorie....

No já dávám deku 21 leté a dušné

Ale už jsem rozpásala. Byly jsme na 2x denně 45 minut. No a ten mráz nám dal výraznou zpátečku. A dnes ráno je tu i mokrý sníh... Kde jsou moje plány, že od května už budou celou noc na trávě?

7.4.2023 08:41

Pipilota napsal(a):
No já dávám deku 21 leté a dušné

Ale už jsem rozpásala. Byly jsme na 2x denně 45 minut. No a ten mráz nám dal výraznou zpátečku. A dnes ráno je tu i mokrý sníh... Kde jsou moje plány, že od května už budou celou noc na trávě?

Však do května daleko, ne?

7.4.2023 08:45
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Však do května daleko, ne?

no já to rozpásání beru "děsně vážně" - pořád sahám na kopyta, dávám si časovou rezervu kdyby něco... A květen je za 3 týdny! (dcera už si vyrábí masku na čarodějnice - Velikonoce ji nezajímají )

7.4.2023 08:48

Pipilota napsal(a):
no já to rozpásání beru "děsně vážně" - pořád sahám na kopyta, dávám si časovou rezervu kdyby něco... A květen je za 3 týdny! (dcera už si vyrábí masku na čarodějnice - Velikonoce ji nezajímají )

Chápu.

Já spíš hlídám "zmrzlé" kvůli kytkám a bylinkám. Už se mi nevyplatilo, vystrčit je na balkón předčasně.

7.4.2023 10:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tu je snehová brečka, je to vonku celkom bizár, človek má chuť vyťahovať z pivnice vianočný stromček a púšťať koledy a potom vonku zlatý dážď a kvietky vykukujú spod snehu.

Juraja je o dva týždne, vtedy sa tradične vyháňal statok na pastvu...ako, ja dúfam, že nejaká bude, norička prvý krát bola na zimu vonku, značne sa scvrkla, ale Garon...mno...uvidíme, mám celkom bobky a netuším, kam by som ho mohla inam strčiť, už drsnejšie podmienky fakt v okolí nenájdem a ani nejaké ustajnenie na hline, jedine niekam do hôr...

Vyveziem ho lanovkou na Lomničák a nechám tam, heh, snáď to tam bude dosť drsné

7.4.2023 10:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):

Ojoj, tohoto som si kedysi užila...pasenie a kontrola minút na tráve, 5 minút, 10 minút, 15 minút...potom na hlinu a postupne a pomaličky a aj tak mali mäkší trus tie nevďačné zvieratá, heh.

9.4.2023 16:32

Dnes mělo morgáně náročný den. Nové sedl se třmeny, celkově teprv potřetí byla pod sedlem a hned pěkně na vyjížďku. Pro jistotu jištěná vodítkem z druhého koně. Pěkně jsme cestou trénovaly rozcházení a zastavování - to jí jde mmch. bravurně. Byla naprosto skvělá. A pak ještě dostala pigáro, aniž by cokoliv zaznamenala.

Takže já mám dnes Vánoce

9.4.2023 17:16

Dnes mělo morgáně náročný den. Nové sedl se třmeny, celkově teprv potřetí byla pod sedlem a hned pěkně na vyjížďku. Pro jistotu jištěná vodítkem z druhého koně. Pěkně jsme cestou trénovaly rozcházení a zastavování - to jí jde mmch. bravurně. Byla naprosto skvělá. A pak ještě dostala pigáro, aniž by cokoliv zaznamenala.

Takže já mám dnes Vánoce

Morgáně je ještě takový dorostenec. Jsem zvědavá, jak bude vypadat za 2,3 roky. Určitě se z něj stane moc hezký kůň. Má našlápnuto.

Ne, že by to teď byla nějaká ošklivka, probůh.

9.4.2023 18:24

Morgáně je ještě takový dorostenec. Jsem zvědavá, jak bude vypadat za 2,3 roky. Určitě se z něj stane moc hezký kůň. Má našlápnuto.

Ne, že by to teď byla nějaká ošklivka, probůh.

Díky. Je fakt znát, že je to pozdní plemeno. Teprv teď ve čtyřech letech přestává pomalu vypadat jak mimino. Taky jsem zvědavá, jak bude vypadat za dva tři roky.

9.4.2023 21:20
lenacia

XXX.XXX.63.93

Tak sem dneska měla kondiční jízdu na kobyle, 6km. Pod tím si lze představit že kobyle se dneska chtělo furt běhat, tak sem jí nechala...
Vracely sme se domů, a fakt sme byly už vedle kousek od vjezdu do dvora...
A zničehonic ze shluku stromků vyletěli ptáci...
Takže sotva pár metrů od stáje si kobyla udělala 6. zářez, protože sem to nevybalancovala a žuchla

11.4.2023 11:36

Hlavně když se člověku nic nestane.

Já v zimě (tma) vyjížděla od kamarádky a B hnal domů, a já mu povídám "jen klusem, nebo se tu rozmázneme" (to je vždycky vidět ten boj v jeho hlavě, protože na zahozené otěži, když mu tohle řeknu, a on ví, že nesmí nacválat, ale musí být doma hnéééd téééď) - no a o vteřinu později zakopnul o něco ve sněhu, že. Tak si kleknul, já jsem se teda rozmázla komplet, a tak mu povídám, že by taky ve svejch letech mohl mít už rozum... povídej to plnokrevníkovi, žejo.

No my jsme B "rozpásali" od první rašící travky, která se objevila, takže teď už pobývá denně několik hodin na fruktanové pastvě a kdybych mohla, ještě bych mu to pocukrovala

11.4.2023 16:24
Pipilota

XXX.XXX.9.64

Starší A1/1 prospívají i na téhle pastvě. Tam hlídat tak hnačku, ale o kopyta bych se tolik nebála. (poníkovi v zimě hřála zadní kopyta, to jsem se nahledala než mě napadlo ochutnat namočené řepné řízky - najednou byl jeden pytel řízků sladký - tak máme vroubky na kopytech)

12.4.2023 10:24
canka

XXX.XXX.40.181

Dneska mi přijela očkovat nová veterinářka...můj letitý veterinář bohužel loni na podzim zemřel
A já měla od rána strašně blbý pocit..úplně stažený žaludek a vlastně nevím proč..asi proto,že vím,že větší kobuše to vždycky nese špatně a vždycky hysterčí a má pak na očkování špatnou reakci..ale to se mi nikdy nestávalo..vetka byla moc milá,přijemná,kobyle očividně sympatická...zvládla to bravurně,jak jí neznala,tak i když po injekci vylítla jak praštěná,tak to proběhlo skvěle..malá stála jak přibitá,tý jsou injekce u zadele..a fakt to ze mě spadlo až když odjela..takový divný stav jsem měla poprvé..nechápu
No každopádně už teď vidím(je to asi hodina a půl po očkování),že reakce zase nebude dobrá..kobuše už chodí tak divně,zpomaleně..a to dostala jinou vakcínu..dostávala Fluequin,pak Bioeuqin a teď Equip zoetis... doufám,že to nebude nejhorší reakce

12.4.2023 10:50

Já si naočkovala v neděli morgáně sama. Připravila jsem si injekci, vzala kartáč a šla z pravé strany (jinak vždy vše dostávala zleva), česala jsem jí hřívu, ona zatím pozorovala koně na jízdárně, jen tak mezi česáním jsem jí to prdla a ona vůbec nevěděla, že něco dostala. To jsem fakt nečekala, ani nehla uchem, prostě reakce fakt nula. Hodně jsem si teda taky hlídala, abych já sama byla v klidu, ona na to fakt jinak hrozně reaguje. Dostala ten BioEquin a druhý den byla úplně v pohodě. Většinou měli reakci koně, který právě stresujou, zatínají svaly apod.

12.4.2023 11:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ má kôň negatívnu reakciu na vakcináciu, prečo sa vakcinuje?
Kvôli nejakým akciám, chodíte niekde?

BioEquin...mno...najaktuálnejšie kmene sú v Equipe, u nás sú na produkty od Biovety nežiadúce reakcie a proste to nedávame, njn.

12.4.2023 11:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Celé sviatky som mala pracovné, na Veľkú Noc musí byť mŕtvola a aj bola, kamarátkin kôň, bol divný, liečili to najprv ako endotoxémiu, (ktorú nemal), potom začali stúpať pečeňové enzýmy, uľahol, v pondelok uhynul.

Pitva odhalila, že bol doslova prežratý nádormi, pečeň, pľúca, srdcový sval, slezina...chjo....

Žriebä matka prijala (aj najväčšia sfiňa kopavá väčšinou zmení názor, keď to vyzerá, že ide od žriebäťa preč, alebo žriebä od nej, podľa labákov u neho došlo k zlyhaniu pasívneho transferu protilátok, ale je ako rybička, tak si držíme palce...

A ešte som musela utratiť aj kozu, pani šéfku, pri tej ale pitva neukázala ale že vôbec nič :(

12.4.2023 11:34

Horsana: on totiž duben je umírací měsíc, zkur*enej, vždycky byl

Hele lidi - dotaz: koupila jsem tenhle chránič ocasu, ale ten popruh, co by, podle mě, měl vést až na krk, je jen asi metr dlouhý - k čemu to mam jako uchytit??

https://aurashop.cz/anglie/pro-kone/chranice-kamase-a-dalsi-doplnky/kamase-prepravni/transportni-chranic-ocasu-equitheme-tyrex-600-d-full-13290.html

12.4.2023 11:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

efe- duben, ó áno :(

Samozrejme kobylečka úžasné, že sa nechala pekne bodnúť :)

Ale popruh netuším, ja by som to odstrihla, ako sa poznám :D

12.4.2023 11:49

Třeba rovnou předpokládají, že budete mít deku, tak asi myslí, že to budete uvazovat akosi k dece.
No zeptala bych se schválně prodejce, třeba je to výrobní chyba... Třeba si jen Thajka u stroje nevšimla že je tam krátká kurta

12.4.2023 12:00

Třeba rovnou předpokládají, že budete mít deku, tak asi myslí, že to budete uvazovat akosi k dece.
No zeptala bych se schválně prodejce, třeba je to výrobní chyba... Třeba si jen Thajka u stroje nevšimla že je tam krátká kurta

No ta deka mě jediná taky napadla, jinak je to tam teda fakt na ozdobu :)

A jo, asi to fakt skončí tím, že to odstřihnu a bude. Snad to bude držet na místě.

12.4.2023 12:02
turistka

XXX.XXX.152.6

Horsana napsal(a):
Pokiaľ má kôň negatívnu reakciu na vakcináciu, prečo sa vakcinuje?
Kvôli nejakým akciám, chodíte niekde?

BioEquin...mno...najaktuálnejšie kmene sú v Equipe, u nás sú na produkty od Biovety nežiadúce reakcie a proste to nedávame, njn.

Můžu se prosím zeptat, zda byste při negativních reakcích na očkování vynechala i tetanus? Nebála byste se? Z toho já mám největší strach, očkuju i psy...

12.4.2023 12:04
turistka

XXX.XXX.152.6

canka napsal(a):
Dneska mi přijela očkovat nová veterinářka...můj letitý veterinář bohužel loni na podzim zemřel
A já měla od rána strašně blbý pocit..úplně stažený žaludek a vlastně nevím proč..asi proto,že vím,že větší kobuše to vždycky nese špatně a vždycky hysterčí a má pak na očkování špatnou reakci..ale to se mi nikdy nestávalo..vetka byla moc milá,přijemná,kobyle očividně sympatická...zvládla to bravurně,jak jí neznala,tak i když po injekci vylítla jak praštěná,tak to proběhlo skvěle..malá stála jak přibitá,tý jsou injekce u zadele..a fakt to ze mě spadlo až když odjela..takový divný stav jsem měla poprvé..nechápu
No každopádně už teď vidím(je to asi hodina a půl po očkování),že reakce zase nebude dobrá..kobuše už chodí tak divně,zpomaleně..a to dostala jinou vakcínu..dostávala Fluequin,pak Bioeuqin a teď Equip zoetis... doufám,že to nebude nejhorší reakce

Můžu se zeptat, zda už Vám přišel ten zázračný vyčesávacî kartáč? Jak jste s ním případně spokojená? Mám taky objednáno😉

12.4.2023 12:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

turistka napsal(a):
Můžu se prosím zeptat, zda byste při negativních reakcích na očkování vynechala i tetanus? Nebála byste se? Z toho já mám největší strach, očkuju i psy...

Ja odkedy som zažila zlú reakciu koňa na vakcínu som svoje kone prestala vakcinovať. Úplne. Tak to proste je a každý si o tom môže myslieť, čo chce.

A tak vôbec, nenávidím to a som veľmi rada, že si ma ľudia na tieto procedúry nevolajú.

Tetanus som zažila 2 x, v rovnakom dvore, rovnaký majiteľ, prvého koňa som nevidela, druhého áno, bola to kobyla a mala na stehne nádhernú tetanickú ranu po nejakom drôte (pôvodne som tam prišla kvôli snáď diagnostike gravidity), ktorú nikto neriešil, na dvore hlina, bordel, zborené chlievy, lúku pravidelne zaplavovala rieka...

Kobyla uhynula, oba kone zjedli Rómovia, tým nič nebolo, njn.

K psom sa neviem vyjadriť, ale pravda je, že som sérum požičiavala malozvieratníkom často, takže tie sú zrejme ohrozené viac.

12.4.2023 12:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

No ta deka mě jediná taky napadla, jinak je to tam teda fakt na ozdobu :)

A jo, asi to fakt skončí tím, že to odstřihnu a bude. Snad to bude držet na místě.

A kam sa chytáte, do toho Nemecka?

12.4.2023 12:44
canka

XXX.XXX.40.79

No upřímně dost o tom uvažuji,že se na to už taky vyprdnu..rok od roku jsou ty reakce horší a dneska se mi to nelíbí ale vůbec Má normálně záškuby v okolí vpichu..to jsem nikdy neviděla..a jde vidět,že jí není hej..vetce jsem to volala,mám prý vydržet,bohužel reakce taková někdy je...

Pravda,nikam nejezdím mezi ostatní koně. Couráme jen po okolí...očkuju chřipku a tetanus..a prostě jak už tu psal někdo výše,já mam strach z toho tetanu...co když se prostě něco stane a bude bez očkování?

No uvidíme..tím dneškem jsem fakt na 90% rozhodnutá neočkovat..tohle prostě není normální..

12.4.2023 12:45
canka

XXX.XXX.40.79

turistka napsal(a):
Můžu se zeptat, zda už Vám přišel ten zázračný vyčesávacî kartáč? Jak jste s ním případně spokojená? Mám taky objednáno😉

Kartáč by měl dorazit dnes nebo zítra..jelo to odněkud z tramtárie Dám pak echo

12.4.2023 12:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

canka - áno, to tak funguje, že každá vakcinácia toto zhoršuje.

Tetanus - nuž, ak má niekto kone doma a je s nimi denne, tetanickú ranu ťažko prehliadne, si myslím.

Ak nejakú nájdete, nuž je potrebné ju vypláchnuť nejakým oxidačným činidlom, zabrániť tomu, aby sa predčasne uzavrela a budete informovať veta, že kôň nie je vakcinovaný, mal by mu automaticky aplikovať sérum, ktoré obsahuje protilátky proti tetanu (Clotean je tiež od Biovety, ale na ten som nikdy reakciu nevidela).

12.4.2023 13:59

Horsana napsal(a):
A kam sa chytáte, do toho Nemecka?

To stále ještě nevím, zatím se neumím rozhodnout. Nevím totiž, co bysme tam tak jako předváděli... Ale budeme zase jezdit tady v okolí po těch sranda závodech a morgáně má krásně hustej bohatej ocas a vždycky si ho odrbe o štrajcpán a je to škoda. Tak proto chránič.

Jinak u nás měli koně hroznou reakci na vakcínu proti trichofytóze, to nemohli hnout tři dny krkem a když to pak dostali do zadku, tak pro změnu nemohli chodit.

Saga1

13.4.2023 09:18
Saga1

XXX.XXX.167.183

Efe, mohu se Vás prosím zeptat, co je to za velmi krásné sedýlko na Vaší morganí holčičce? Vypadá to jako bezkostra? Já totiž plánuji něco podobného na svojí mlaďasku. Aktuálně mám přímo na ní upravenou kostru, ale je mi jasný, že to nebude na věky a hlavně je to anglie a já už jsem čistokrevný koňoturista, tže bych pro svojí zadel měla raději něco velmi pohodlného a zároveň na koně s krátkými zády pasovat kostru, je prostě ouvej. A toto Vaše se mi velmi líbí. Budu vděčná za informace!

13.4.2023 09:23

Saga1 napsal(a):
Efe, mohu se Vás prosím zeptat, co je to za velmi krásné sedýlko na Vaší morganí holčičce? Vypadá to jako bezkostra? Já totiž plánuji něco podobného na svojí mlaďasku. Aktuálně mám přímo na ní upravenou kostru, ale je mi jasný, že to nebude na věky a hlavně je to anglie a já už jsem čistokrevný koňoturista, tže bych pro svojí zadel měla raději něco velmi pohodlného a zároveň na koně s krátkými zády pasovat kostru, je prostě ouvej. A toto Vaše se mi velmi líbí. Budu vděčná za informace!

Je to ORX Canyon, bezkostra. Dávám pod ní ještě tlustou protiskluzovou deku. Ona bude kobylenka ještě hodně dlouho růst, takže sedlo na míru je zatím nesmysl. Za dva tři roky uvidíme, ale láká mě velmi sedlo zn. Hidalgo, taky bezkostra. Uvidíme.

Saga1

13.4.2023 09:51
Saga1

XXX.XXX.167.183

Velice Vám děkuji za info! Tak jsem si to soukromě tipla správně . Také chci zainvestovat do ORX, varianty Canyon, ale pořád se nemůžu rozhodnout jakou verzi? Vyloženě anglii nechci, to je asi tak jediné, co zatím vím , ale ráda bych zase využila anglické třmeny a řemeny, protože ty už prostě mám a pěkné, kvalitní, čímž mi zase odpadá western a hlavně bych se bála, že ho kobyla "neoblékne", že jí bude dlouhý. No tak já Vám nevím, je to hlavolamka Každopádně moje kobyla poroste do šesti let, za dva měsíce jí budou čtyři. Formuje se přímo před očima, tže vidím sama, že kostra je blbost, ale prostě jsem jí doma měla, tak jí chci pouze do začátků využít s tím, že jí časem stejně prodám.
Mohu se Vás ještě prosím zeptat, jaká byla komunikace s ORX a jak jste se správně změřila? Dle návodu na jejich stránkách vím, jak to mám udělat, ale nevím jak moc řekněme "na těsno", abych tam tu svou zadel pak zase vměstnala, že jo. Nechala jste si sedlo více volnější, aby např. v zimě, kdy má člověk tunu hadrů, jste se vešla, či to máte tak tak? Děkuji Vám.

13.4.2023 11:24

Klidně si ten western objednejte, celková délka s posedlím 22 cm je nějakých 52 cm, takže na krátkého koně úplně v pohodě. Mmch morgáně je taky kraťas. A třmeny si tam můžete pověsit jaké chcete, no problem, navíc teď už má paní i verzi s dvojitou bočnicí, takže řemeny pod bočnicí. Já mám sedlo z druhé ruky, od mojí neteře, když jsme ho objednávali, tak komunikace i měření bylo naprosto bez problémů. Dodací lhůta byla asi dva měsíce, co si pamatuji. Jinak já mám konfekční velikost zadele 38-40 a vejdu se akorát, ty galerky hezky podrží.

Saga1

13.4.2023 12:45
Saga1

XXX.XXX.167.183

Efe, děkuji Vám za odpověď, moc jste mi pomohla s rozhodováním! Mmch vypadá to, že máme stejnou velikost konfekční i komoní Jsem na tom téměř totožně!

13.4.2023 13:09

To posedlí si nejsem úplně jistá, jestli mám 22 nebo 24, tak se radši přeměřte

Saga1

13.4.2023 14:41
Saga1

XXX.XXX.167.183

Efe, tak 22 nebo 24, je přesně ta míra mezi kterou váhám Myslím, že nejlepší bude, až to budu řešit, nejprve kontaktovat paní z ORX a podiskutovat, bude-li z druhé strany ochota. Koukala jsem aktuálně na jejich stránky a mají tam nové sedlo ORX River, zde: https://orx.cz/produkt/anglicke-sedlo-orx-river/, mňo je to sice anglie, ale tak nějak se mi jako hodně líbí, ale v přiloženém videu paní říká, že je vhodnější pro kohoutkaté koně. No a identifikovatelný kohoutek je něco, co my nevlastníme. Soudky s nožičkama nemají kohoutek, že jo... Ale tak mě to nalomilo a mám teď brouka v hlavě, každopádně času na přemýšlení je dost, nehoří to.

13.4.2023 14:42

Ona Vám určitě poradí, to bych se nebála. Mně se tam zas hrozně líbí ten španěl

13.4.2023 19:32
lenacia

XXX.XXX.63.117

Všichni objednávají ty zázračný hřbílka. A víte co sem si koupila dneska já?

To kovový 😂😂😂

13.4.2023 21:07
canka

XXX.XXX.215.140

Takže..záračné hřbílko není zázračné Pro mě teda zklámání..ale tak co jsem asi čekala

Podle reklamy je to skvělé,ohebné a chlupy z koně jen lítají..mě přišlo tvrdé,neforemné,špatně se držící cosi Na kobyle,ktera je už z půlky vylínaná,to nevzalo skoro žádný chlupy..z koho to chlupy bere,je malá ponice,jenže z tý ty chlupy lítají i normálním kovovým hřbílkem..takže za mě vyhozená pětiskovka,ale tak budu tím vyčesávat aspon tu malou ponici a třeba časem trošku změkne to hřbílko a bude se líp držet

Lenacia: Na kovový hřbílko nedám dopustit..prakticky od podzimu do jara nečistím ničím jiným..ideál na bláto i na chlupy..

13.4.2023 21:19
lenacia

XXX.XXX.63.117

No jako nechápu jak sem doteď bez něj mohla těch 9 let žít

14.4.2023 07:41

Když máte koně, na kterého jde použít kovové, tak je to super. Já na B musím kovové max na kejty. Teda teď jak je nažrán, tak mohu i přes žebra, to je fajn :-) Ale když není nažrán, tak konec.

Jsem si v aukci od útulku koupila WonderBrush nebo jak se tomu nadává, asi je to ta levnější decathlonová varianta, hádám. To se tak blbě čistí! Zlatý obyčejný masážní hřbílko, to vydrbe málosrstného koně bez problémů a nemá ostré štětinky a vyklepu ho o strom. Tady z toho zázraku klepu víc štětin než chlupů. Brzy bude z hřbílka zubatý hřeben

Ještě zkusím vzít síťku z balíku nebo kousek pletiva a na ten kartáč to nasadit před čištěním, že bych po čištění tu síťku ze štětin sloupla i s chlupy. Třeba to bude fungovat a bude ten kartáč dobrý na poníky na vyčesávání (jinak máme dvě kovová hříblka - no a pochopitelně nejlepší je staré kravské). Jinak to poletí vbrzku do plastů Já jsem šetřílek, takže to stálo asi třicet korun...

14.4.2023 08:04

Já mám WonderBrushe dva a jsou ok, chlupy fakt vyčešou, ale.... hrábneš jednou a kartáč je plnej, musíš vybrat chlupy a znova... takže čištění zabere třikrát tolik času. Používám je teda už jen na doladění po čištění kovovým hřbílkem a na žíně.

14.4.2023 08:15

Já mám WonderBrushe dva a jsou ok, chlupy fakt vyčešou, ale.... hrábneš jednou a kartáč je plnej, musíš vybrat chlupy a znova... takže čištění zabere třikrát tolik času. Používám je teda už jen na doladění po čištění kovovým hřbílkem a na žíně.

To je přesně ono. Hrozně blbě se to čistí (tím jsem v prvém příspěvku chtěla říct ne, že by ten samotný zázrak nečistil koně, ale že z toho zázraku se blbě vybírají chlupy).
Ono by to ty chlupy vyčesalo, o to se nebojím. Ale prostě to toho koně škrábe, jak jsou ty štětiny ostré a každá jinak dlouhá (říkám, mám zřejmě tu levnější variantu, nevím, zda je to stejné i u té origo). Poníkovi to nevadí, ten se ještě nakrucuje, ale jednou hrábne člověk do srsti a může čistit kartáč.
Ale vyklepat z toho ty chlupy, to je pro silné povahy. Zvlášť když vím, jak se klepou lehce z tohodle (obr.). No a to taky tohle masážní hříblko má ty konce štětin pěkně kulaté a ve stejné výšce, takže to neškrábe citlivého plnokrevníka.

Ale jestli vychytám tu evakuaci chlupů (právě mě napadlo, že mám ve stáji větrem zafoukaný mezi listím zbytek síťky z brambor nebo čeho), tak budu mít super čistítko, páč to ty chlupy vytahá rovnou ze škáry (jojo, kometko, pamatuju )

14.4.2023 08:24
etnies86

XXX.XXX.245.26

Kovove hrbilko je nejlepší
Bez něj bych už být nemohla

14.4.2023 08:27

...a taky si vždycky při jarním odchlupování nadáváte, že jste si ZASE zapomněli vzít roušku?

14.4.2023 08:31

Zaplaťbůh za nechlupatého plnokrevníka
O chlupaté prakoně se stran očisty naštěstí starají jiní.

14.4.2023 08:33
bassrock

XXX.XXX.251.2

...a taky si vždycky při jarním odchlupování nadáváte, že jste si ZASE zapomněli vzít roušku?

No já nadávám, že už zase fouká od koně ke mě

Mám pak plnou pusu chlupů, pač pořád melu.

14.4.2023 08:36
bassrock

XXX.XXX.251.2

Jinak k Orxu - pohled z jiné strany - měla jsem jeden z prvních a hned šel pryč, mě ty galerky strašně vadily, měla jsem dojem, že se nemůžu hnout a jsem tuhá jak mě svíraly. Přitom jsem velikost řešila, dle zadele jsem měla správnou, i jsem tam měla nějaké to místo navíc, ale prostě mě vadily. Celý život v anglii mě asi poznamenal
Tak jen, že ne vždy je to fajn

14.4.2023 09:00

bassrock napsal(a):
Jinak k Orxu - pohled z jiné strany - měla jsem jeden z prvních a hned šel pryč, mě ty galerky strašně vadily, měla jsem dojem, že se nemůžu hnout a jsem tuhá jak mě svíraly. Přitom jsem velikost řešila, dle zadele jsem měla správnou, i jsem tam měla nějaké to místo navíc, ale prostě mě vadily. Celý život v anglii mě asi poznamenal
Tak jen, že ne vždy je to fajn

No mně naopak velmi vyhovují, ale co zase nesnesu já, jsou kolenní opěrky, jakékoliv.

14.4.2023 09:15
bassrock

XXX.XXX.251.2

No mně naopak velmi vyhovují, ale co zase nesnesu já, jsou kolenní opěrky, jakékoliv.

Nemáme to jednoduché

JanaJanaJanaJana

14.4.2023 09:40
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

A já se musím podělit se svou strastí, a to takovou, že můj kůň asi nenávidí :D
Letos poprvé celoročně na pastvině, záživný tip. Panděro po zimě nemá, pastvina celkem vypasená, nicméně teď na pár týdnů mizím a kůň nebude dělat. Takže jsem se rozhodla pro sychr k radikálnímu kroku - nasadit na část dne náhubek. Trochu jsme to trénovali, ale x hodin ho ještě neměl.
No nasadila jsem, chvíli jsem ho pozorovala, pak se pobalila a šla jsem na MHD. Celou cestu, dokud jsem nezmizela, stál v dálce se stádem a pozoroval mě, což samozřejmě nikdy nedělá...no měla jsem dost výčitky svědomí.
Kdyby tak věděl, že je to dost možná pro jeho dobro :D

14.4.2023 09:47

Vše, co děláme pro jejich dobro, je po zásluze potrestáno znechuceným koněm

JanaJanaJanaJana

14.4.2023 10:01
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Vše, co děláme pro jejich dobro, je po zásluze potrestáno znechuceným koněm

Když já bych pořád tak ráda, aby mě měl rád :D
Ale ten pohled byl včera fakt hodně nenávistnej.
Asi to ale bude muset zvládnout, aspoň do prázdnin, to není žádná doba, no a pak je z výběhu Sahara. To už ho pak nemá smysl prudit v tomhle směru :) Léto zimu a podzim přečkal bez úhony bez a dokonce zhubnul (pochodováním po velké ploše, před tím měl malý výběh).

14.4.2023 11:10
lenacia

XXX.XXX.63.88

Já mám magic brush. Tři originály (jeden na kočku) a jeden fake - ten je strašnej a nefunguje tak jak originál magic brush.

Na ty chlupy mám fígl v podobě hřebenu s hustými tenkými železnými zuby, tím ten kartáč projedu a chlupy sou dole.

14.4.2023 11:40

lenacia napsal(a):
Já mám magic brush. Tři originály (jeden na kočku) a jeden fake - ten je strašnej a nefunguje tak jak originál magic brush.

Na ty chlupy mám fígl v podobě hřebenu s hustými tenkými železnými zuby, tím ten kartáč projedu a chlupy sou dole.

Máme trimovací hřeben (nebo jak se tomu..) na psy, ale ten mi ten kartáč neprojede, je příliš hustý a zasekne se o ty štětiny.

Vyhrabeš někde fotku, jak vypadá ten tvůj vyčesávací hřeben?

Musím vyzkoušet tu teorii se síťkou. Když jsem tím brushem nejprve rozčesávala hřívu a ocas a nachytala do něj žíně, a pak teprve chlupy, tak jsem ty chlupy za ty žíně normálně stáhla z těch štětin. Tak se o podobný efekt pokusím s tou síťkou.

Jinak co jsem koukala na googlu, tak jsou ty magic a wonder brushe všechny vizuálně stejné, prostě ty ostré štětiny, které by koňovi vadily. Já to chtěla na bláto, tak bláto to sundavá bezvadně, o tom žádná, ale kůň se kroutí jak bajadéra.

14.4.2023 11:44

Já teda nemám problém ty chlupy z toho vybrat rukou, žádný udělátka nepotřebuju, ale zabere to zbytečnej čas navíc no.

Jinak jsou různý tvrdosti těch kartáčů, tak možná zkusit ten nejměkčí, pokud je teda vůle ho dál používat.

14.4.2023 11:47

Ani není, ten masážní funguje dobře, já jen chtěla vidět to "kouzlo"

Z toho masážního chlupy taky vyberete rukou? Já teda ani z něj, musím je z toho vyklepávat. Teda pokud se bavíme o tom, že když uklízím to čištění do police, tak v něm není jediný chlup. Pokud tam někomu zůstává u madla vrstvička chlupů a neřeší to, nebo mu nevadí, že v prostřed toho kartáče zůstane koláč chlupů, tak to není moje cesta. Obrat rukou z toho brushe prostě chlupy nejdou. Jestli je to tím, že má plňas tak krátké a jemné chlupy? Že ty chlupy otrhám jen podél okrajů toho brushe (masážního nebo wonder, to je jedno) a nesloupnu to z něj jako ze hřbílka?

14.4.2023 11:50
lenacia

XXX.XXX.63.88

Máme trimovací hřeben (nebo jak se tomu..) na psy, ale ten mi ten kartáč neprojede, je příliš hustý a zasekne se o ty štětiny.

Vyhrabeš někde fotku, jak vypadá ten tvůj vyčesávací hřeben?

Musím vyzkoušet tu teorii se síťkou. Když jsem tím brushem nejprve rozčesávala hřívu a ocas a nachytala do něj žíně, a pak teprve chlupy, tak jsem ty chlupy za ty žíně normálně stáhla z těch štětin. Tak se o podobný efekt pokusím s tou síťkou.

Jinak co jsem koukala na googlu, tak jsou ty magic a wonder brushe všechny vizuálně stejné, prostě ty ostré štětiny, které by koňovi vadily. Já to chtěla na bláto, tak bláto to sundavá bezvadně, o tom žádná, ale kůň se kroutí jak bajadéra.

https://www.superzoo.cz/hreben-kay-stridavy-21cm/
vypadá jako tenhle... až budu ve stáji tak vyfotím ten můj... ten by snad taky měl být ještě v prodeji

14.4.2023 11:56

Masážní hřbílko nemám, nepoužívám. A ne, nečistím ty kartáče dokonale od všech chlupů, to bych nedělala nic jiného :) mám je ve vlastním boxíku, který jednou za čas celý vymyju a vše vyčistím.

14.4.2023 12:26
bongani

XXX.XXX.114.184

My nemáme chlupy, takže nepotřebujeme zázračná hřbílka. :-) Vloni jsem koupila kartáč pro lidi v Lidlu a tím to jde super, učešu tím hřívu i ocas, i vyčešu těch pár zimních chlupů. Jinak zvládne přelínat sám bez pomoci, vlastně už teď má letní srst.

14.4.2023 12:32

No tak já jak jsem v normálním životě prase espresso (aby si někdo nemyslel, že to tak dělám u všeho), tak čištění musí být čisté (tímto děkuji své matce, která způsobila, že jsem na to postižená), takže tyhle štětinové záležitosti prostě vyklepávám. Což masážák nese v pohodě a drží už několik let, ale zázračňák (může být už pokročilým věkem, to je fakt) se tiše rozpadá, takže bych ho toho otloukání ráda ušetřila. Nějak to vykoumám a když ne, vrátím ho zase do aukce nebo podaruji plastovou popelnici

14.4.2023 12:35

lenacia napsal(a):
https://www.superzoo.cz/hreben-kay-stridavy-21cm/
vypadá jako tenhle... až budu ve stáji tak vyfotím ten můj... ten by snad taky měl být ještě v prodeji

Děkuji, no tak to máme dost podobný, jen ten náš má ty mezery mezi hroty skutečně minimální....
Ale ty také neodstraňuješ kompletně všechny chlupy z kartáče, že? Já si neumím představit, že by to tenhle hřeben zvládnul....

14.4.2023 12:37

No a taky že když jsem si ten WonderBrush vyzvedávala, tak byl do půli výšky štětin zaflákaný chlupy a prachem od dosavadního používání, fakt eklhaft. Ani jsem ho nebrala ke koním, nejprve jsem ho doma vytřepala a naložila do uvařené vody s práškem na praní, abych měla jistotu, že si nic nedonesu...

14.4.2023 12:55
lenacia

XXX.XXX.63.88

Děkuji, no tak to máme dost podobný, jen ten náš má ty mezery mezi hroty skutečně minimální....
Ale ty také neodstraňuješ kompletně všechny chlupy z kartáče, že? Já si neumím představit, že by to tenhle hřeben zvládnul....

no úplně všechny je neodstraní, ale majoritní většinu ano

14.4.2023 13:10

Já nedám dopustit na toto: https://www.potreby-jezdecke.cz/pemza-waldhausen/

Je to fakt super, koně to nikde nedře a chlupy jdou dolů v chuchvalcích. Mám ji už 2 roky, lehce se obrousila, jednou začas odmočím v teplé vodě a důkladně osprchuju a je jak nová. Mám prakoně, medvěda a fakt super . Jinak mám roky ještě takové gumové hřbílko a to jsem používala před pemzou, taky super, dobře se vyklepává a ještě ty zaoblené výstupky působí jako masážní. Teď ho používám hlavně na bříško, to Cuketka moc rád . Teď ve středu jsem čistila a samozřejmě foukal vítr, chlupy byly úplně všude, měla jsem je v očích i v puse o oblečení ani nemluvě. Podsedlovku budu muset osát vysavačem na benzínce, doufám, že jim ho neucpu

14.4.2023 13:33
bassrock

XXX.XXX.251.2

Wonder Brush používám pouze na čištění beránkového potahu na podbřišník - vyndá chlupy, rozčeše beránek a nepotrhá, je to fajn. Na koně nepoužitelný - pokud je Myš zablácená, nemá kartáč šanci, tam jedině kovové hřbílko, pokud líná, stačí se přiblížit na 1m a je kartáč plný chlupů, opět nastupuje kovové hřbílko, občas v kombinaci s furminátorem (ten mám primárně na psa)

Jinak Wonder Brush i před lety to masážní hřbílko, co dávala Buggyra, čistím háčkem na kopyta

14.4.2023 13:34
bassrock

XXX.XXX.251.2

A ano, Madam není křehký plnokrevníček, to je pravda
Můžu po ní rejdit kovovým hřbílkem jak chci a ještě nastavuje špeky

15.4.2023 02:34
lenacia

XXX.XXX.168.148

Čtvrteční den se nesl v celkem zajímavém dni, kdy sem stihla i koně a vyjížďku na Sáře...
A během jízdy v lese sem si řekla, že bych mohla zkusit vyjet na zdejší vyhlídkové místo na kopci nad stájí.
Nikdy sem tam nebyla, takže to bylo takové tápání po tom, kudy by tam mohla vést cesta.
Tak první pokus skončil okamžitě, protože pěšina, kterou sem si říkala, že by to mohlo vést to nebyla. Takže sem byla tak trochu 'nucená' vyrazit přes tamní autodrom, o kterém sice vím, ale taky sem vlastně doteď netušila kde je. A Sára byla absolutně vyjevená z pneumatik.
Nicméně už sem tušila jak se dostat nahoru a nakonec to i našla...
No, jenže aby ten můj 'úža plán' měl pokračování, tak úplně přesně před vrcholem byl přes cestu spadlý strom takovým stylem, že vytvářel jakýsi asi necelé dva metry vysoký oblouk, pod kterým se dá projít... Což sem se Sárou nahoru dokonce zvládla.
Výhled nádhernej. Musím říct, že to za ty strasti stálo...
no jo... jenže zpátky už to pod tím stromem nešlo navíc kobyla byla nervní a napoprvé to chtěla proprat vpřed honem, což málem znamenalo, že by mě sejmula po strom. Tak sem jí stáhla a seřvala co dělá, jestli je normální... jenom abych si všimla že přesně v tu chvíli pod námi šel nahoru pejskař, co to slyšel.
No nicméně sem to prostě nedala, zeshora dolů je to v tak blbém úhlu, že to prostě nejde.
Takže sem musela dolů.
A kdo mě tu zná tak ví, že ze země nahoru do sedla se zpátky nedostanu.
Takže sem tam chodila podél svahu a koukala, kudy by to šlo. A hle, asi o 20 metrů dál sem našla pařez. Takže žádná chůze 3km v jezdeckých botách dom.
aby toho nebylo dost, zkusila sem to vzít zpátky od vrcholku kopce na druhou stranu, než sem přišla, s tím že uvidím kam ta cesta vede. Že bych možná nemusela jít přes ten autodrom, kde sem se trochu bála, že by v odpoledních hodinách mohli přijet motorkáři, a že by mě to možná vyfluslo na nějaké z lesních cest....
ne... vyfluslo mě to na druhé straně toho autodromu

15.4.2023 13:15

etnies86 napsal(a):
Kovove hrbilko je nejlepší
Bez něj bych už být nemohla

Za mě je nejlepší gumové. Viz Cirila.

16.4.2023 13:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ženy drahé, bola tu na ifaune nejaká téma, kde sa riešili pastevné náhubky a boli tam také úžasné, s výkrojom na nozdry, neviete aká to boli a odkiaľ?

16.4.2023 14:36

Horsana napsal(a):
Ženy drahé, bola tu na ifaune nejaká téma, kde sa riešili pastevné náhubky a boli tam také úžasné, s výkrojom na nozdry, neviete aká to boli a odkiaľ?

Byly to myslím tyhle: https://sedlovna.cz/pastevni-nahubky/pastevni-nahubek-cerny/.

16.4.2023 14:36
Gerlinda

XXX.XXX.248.126

Horsana napsal(a):

Tyhle: https://sedlovna.cz/pastevni-nahubky/pastevni-nahubek-cerny/ ?

16.4.2023 16:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Vďaka, ale toto asi nie, boli na fotkách ponýšky a mali to v takých nejakých ružových farbách a dokonca možno to robí niekto v ČR?

16.4.2023 17:25
Gerlinda

XXX.XXX.248.126

17.4.2023 08:53

Tak včera první (naštěstí kontrolované) vystoupení z morgáněte. Nakonec jsme zjistili, že jí vadí sedlo, jak se jí bočnice šoupou po bocích, asi jí to lechtalo. Prvních 30 minut byla v pohodě, sem tam pohodila naštvaně hlavou. Pak se začla ohánět ocasem a kopat do břicha, jakoby reagovala na hmyz (který včera nelétal). To mi začlo být divné, potom se začala čumákem ohánět právě po těch bočnicích, to už mi to došlo, ale než jsem zareagovata, tak se už tak vytočila, že hodila nečekanýho hrba s úskokem do strany a to už jsem se poroučela k zemi. Tak jsem po návratu domů přesedlala na jinou podsedlovku, která zasahuje až pod celou délku bočnic, znovu nasedla a udělala kolečko po jízdárně (abychom neskončili práci sundáním jezdce) a vše se jevilo ok.
Máte někdo taky takovou zkušenost?

Jinak jsme venku taky trénovali sesedání a nasedání a to byla skvělá, nic neřešila.

17.4.2023 09:33

B zezačátku hrozně řešil bimbající třmeny (mám velmi těžké, schválně), když jsem vytáhla nohy ze třmenů. Nebyl na to z tréninku zvyklý, chvíli to zabralo, než pochopil a přestal to řešit.

Hucula byla snad jediná u nás, co chodila s bočnicemi delšími, než byla podsedlovka, ale to byla vojna a byly to vnější bočnice, ty spodní, co jsou pod podbřišníkem, to vojenské sedlo nemá. Kobyla to neřešila vůbec, lítala jen tak s holým sedlem s námi na vyjížďkách ve volnosti a většinou řešila zcela jiné věci než sedlo :-) (když fouknul vítr a ona zrovna někam běžela, tak se bočnice zvedly, a měla to jako sloní uši podél hřbetu :-D )

No, v sobotu jsem taky letěla. Teda. Jsme letěli oba. Kamarádka před námi na druhém koni poklusla v lese do oblouku kolem stromu na lesní hliněné křižovatce a B měl pocit, že nastává konec světa, neb kůň před ním mu mizí v dáli, a on zůstává asi na pospas vlkům, nebo co. Jenže si to nějak špatně spočítal (a já to vteřinu předtím tušila, když jsem viděla to blátíčko v tom oblouku po dešti, ještě svažující se ven z té zatáčky) a když se přímo ve vrcholu toho pravého úhlu v zatáčce rozhodnul nacválat (protože kobyla už sice šla zase krokem, ale o dvacet metrů před námi!), tak mu zrovna ta vnitřní zadní po tom uhlazeném bahýnku ujela a už jsme se váleli Já jak jsem přesně věděla, co nastane, tak jsem elegantně uhnula nohou, aby mi ji nepřeválcoval, a byla jsem na nohou ještě dřív než on, tak jsem mu ještě jadrně vynadala. Stál a čučel jak sůva a šel pak ještě dalších deset minut uraženej. Ale naštěstí mu nic není.

17.4.2023 09:53

B zezačátku hrozně řešil bimbající třmeny (mám velmi těžké, schválně), když jsem vytáhla nohy ze třmenů. Nebyl na to z tréninku zvyklý, chvíli to zabralo, než pochopil a přestal to řešit.

Hucula byla snad jediná u nás, co chodila s bočnicemi delšími, než byla podsedlovka, ale to byla vojna a byly to vnější bočnice, ty spodní, co jsou pod podbřišníkem, to vojenské sedlo nemá. Kobyla to neřešila vůbec, lítala jen tak s holým sedlem s námi na vyjížďkách ve volnosti a většinou řešila zcela jiné věci než sedlo :-) (když fouknul vítr a ona zrovna někam běžela, tak se bočnice zvedly, a měla to jako sloní uši podél hřbetu :-D )

No, v sobotu jsem taky letěla. Teda. Jsme letěli oba. Kamarádka před námi na druhém koni poklusla v lese do oblouku kolem stromu na lesní hliněné křižovatce a B měl pocit, že nastává konec světa, neb kůň před ním mu mizí v dáli, a on zůstává asi na pospas vlkům, nebo co. Jenže si to nějak špatně spočítal (a já to vteřinu předtím tušila, když jsem viděla to blátíčko v tom oblouku po dešti, ještě svažující se ven z té zatáčky) a když se přímo ve vrcholu toho pravého úhlu v zatáčce rozhodnul nacválat (protože kobyla už sice šla zase krokem, ale o dvacet metrů před námi!), tak mu zrovna ta vnitřní zadní po tom uhlazeném bahýnku ujela a už jsme se váleli Já jak jsem přesně věděla, co nastane, tak jsem elegantně uhnula nohou, aby mi ji nepřeválcoval, a byla jsem na nohou ještě dřív než on, tak jsem mu ještě jadrně vynadala. Stál a čučel jak sůva a šel pak ještě dalších deset minut uraženej. Ale naštěstí mu nic není.

Z tohohle já mám hrůzu, že na mě padne kůň a rozláme sebe i mě... fuj...

Jinak morgáněti vadí tyhle cípy, ony jsou jakoby natočený směrem ke koni, tak jí to prostě nějak vadí no. Je fakt, že je tam pevný šev, není to nijak moc ohebný nebo měkký.

17.4.2023 10:00
Arbora

XXX.XXX.149.42

Teoreticky, môže to byť aj ruja, že je citlivejšia v oblasti "krížov".

Je dobre, že kone povedia a ešte lepšie, ak jazdec počúva. Podľa mňa to do budúcnosti ušetrí kopec problémov. Akurát ja som poserón a radšej odstúpim skôr, ako to začne byť nebezpečné a hrozí vystúpenie.

17.4.2023 10:06

Arbora napsal(a):

Je dobre, že kone povedia a ešte lepšie, ak jazdec počúva. Podľa mňa to do budúcnosti ušetrí kopec problémov. Akurát ja som poserón a radšej odstúpim skôr, ako to začne byť nebezpečné a hrozí vystúpenie.

Jj, ona mi to říkala dostatečně dopředu a slušně, já bohužel nepochopila a pak už bylo pozdě. Teď už to snad bude po úpravách dobré. Jinak říji teď nemá.

17.4.2023 10:09

Já nějak těm bezkostrám nemůžu přijít na chuť, vždy mi připadají nasedlané dopředu , vepředu úzké a sedlo padající dozadu, tím i posunutí dosedu jezdce do oblasti beder , takže dlouhé. Po ježdění zkontrolujte, zda vám sedlo někam neujíždí-dopředu-dozadu.
Chápu to tak , že když dáte sedlo trochu z kohoutku dozadu aby byly ty polstry alespoň ve stejné výšce, nebude vám sedět podbřišník.....
pamatuji se i na fotku asi od Basrok, taky s bezkostrou a taky tvrdila, že takto jako na foto je to o.k.
vim , že napasovat sedlo koni a sobě je peklo , někde se musí občas zavřít oko, když na takovém sedle trváte.

17.4.2023 10:13

Arbora napsal(a):

A jinak jí to nevadí na zádech v kříži, ale na bocích, tam kde je roh těch bočnic. Na zádech ten lem sedla nedosedá vůbec, jsou tam polštáře, které ho zvedají (a tvoří páteřní kanál).

17.4.2023 10:16

Edit: doporučuje se nechat mladého koně po těch cca 30 minutách odpočinout sesednutím a povoděním, popřípadě zkontrolovat výstroj ....pak opět nasednout ...

17.4.2023 10:18

Já nějak těm bezkostrám nemůžu přijít na chuť, vždy mi připadají nasedlané dopředu , vepředu úzké a sedlo padající dozadu, tím i posunutí dosedu jezdce do oblasti beder , takže dlouhé. Po ježdění zkontrolujte, zda vám sedlo někam neujíždí-dopředu-dozadu.
Chápu to tak , že když dáte sedlo trochu z kohoutku dozadu aby byly ty polstry alespoň ve stejné výšce, nebude vám sedět podbřišník.....
pamatuji se i na fotku asi od Basrok, taky s bezkostrou a taky tvrdila, že takto jako na foto je to o.k.
vim , že napasovat sedlo koni a sobě je peklo , někde se musí občas zavřít oko, když na takovém sedle trváte.

Já mám zatím s bezkostrami pouze dobré zkušenosti. Pokud by nesedla, tak budu samozřejmě řešit. Zatím se to tak, kromě toho lechtání na bocích, nejeví.

17.4.2023 10:20

Edit: doporučuje se nechat mladého koně po těch cca 30 minutách odpočinout sesednutím a povoděním, popřípadě zkontrolovat výstroj ....pak opět nasednout ...

30 minut v kuse ještě zdaleka nejezdím, na to je fakt mladá. Sedím vždy tak 5-10 minut, potom sesednu, 10-15 minut vedu ze země, pak opět na chvilku nasednu. Byla pod sedlem všeho všudy pětkrát, tak je jasné, že na ní neodjedu celou vyjížďku. V týdnu prokládám hlavně prací ze země.

17.4.2023 10:27

Někdy vadí podbřišník- to místo, kde se dotahuje a leží tam na kůži, můžou se tam křížit svaly a tlačí to...

17.4.2023 11:06
bassrock

XXX.XXX.251.2

Ou, já a bezkostra nee.. měla jsem jen pad Orx, jeden z prvních a šel z domu po druhé zkoušce, kobyla řekla jasné ne.

Právěže jsem jim nepřišla na chuť a tak investovala do kostry na míru . už 5 let spokojenost pod i nad sedlem

17.4.2023 14:17

bassrock napsal(a):
Ou, já a bezkostra nee.. měla jsem jen pad Orx, jeden z prvních a šel z domu po druhé zkoušce, kobyla řekla jasné ne.

Právěže jsem jim nepřišla na chuť a tak investovala do kostry na míru . už 5 let spokojenost pod i nad sedlem

tak jinej prakůň ...canka?
ůplně tu fotku vidím , koník z boku u nějakého úvazu, a mělo to nějakou kožešinu? asi...

17.4.2023 14:19

tak jinej prakůň ...canka?
ůplně tu fotku vidím , koník z boku u nějakého úvazu, a mělo to nějakou kožešinu? asi...

Nebyla to šutřík? Ta má myslím takovou světlou prakoňku...?

17.4.2023 14:57

Nebyla to šutřík? Ta má myslím takovou světlou prakoňku...?

hele teď jsem to chtěla editnout, že ještě šutřík...koukám na profily a hledám...
edit: já nějak pořád nechápu u těch sedel,proč mají předek výš a nejhlubší bod dost vzadu

17.4.2023 16:08

hele teď jsem to chtěla editnout, že ještě šutřík...koukám na profily a hledám...
edit: já nějak pořád nechápu u těch sedel,proč mají předek výš a nejhlubší bod dost vzadu

Ono pak trochu jinak vypadá po zatížení, když se na to sedne.

17.4.2023 18:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Gerlinda napsal(a):
https://www.pastevninahubky.cz/ Tak tyhle?:-)

Nie, nah, som hlava deravá, nespomeniem si

17.4.2023 21:32
lenacia

XXX.XXX.63.117

Tak mi přišel dárek za virtuální koňoběh...
A žádný lízátko neexistuje!!!

18.4.2023 10:10

virtuální koňoběh...

Co to je?

18.4.2023 10:20
lenacia

XXX.XXX.63.105

virtuální koňoběh...

Co to je?

https://www.cleverhorse.cz/Konobehy-g41442.htm

18.4.2023 10:45
Bella04

XXX.XXX.96.140

Zajimave. Pro zajimavost - maji nekde kolik kdo najel a rychlosti? Nakoukla jsem, ale nenasla...

18.4.2023 10:53
lenacia

XXX.XXX.63.105

Bella04 napsal(a):
Zajimave. Pro zajimavost - maji nekde kolik kdo najel a rychlosti? Nakoukla jsem, ale nenasla...

no lidi jim musí dokázat že to uěali na nějaké appce takže teoreticky to mají, ale mám pocit, že z toho upustili? Že kdysi to bylo i o rychlosti, ale že snad někteří pak celých těch několik km koně zbytečně fakt hnali?

18.4.2023 19:57
lenacia

XXX.XXX.63.47

Tak nevím...
Je to kůň, nebo zlatý retrívr

21.4.2023 16:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kojšovská hoľa - miesto, kde sa môžete vyšplhať na strom a odtrhnúť si kus oblaku :)

No a to guvno - tak čo myslíte, diviak, či medveď?

21.4.2023 17:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

A keďže som sa túlala a kochala, musela som núdzovo prespať na verande chaty (dvere v zime odpadli)...ako, bolo to strašné, pretože bola fakt kosa, ale východ slnka stál za to

21.4.2023 17:28

Horsana napsal(a):
Kojšovská hoľa - miesto, kde sa môžete vyšplhať na strom a odtrhnúť si kus oblaku :)

Prase má trus takový hrozínek, složený z menších bobků.. takže

21.4.2023 19:11

Horsana napsal(a):

Za mě - 1. respektive 2. kanec, 3. medvěd.

21.4.2023 21:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Za mě - 1. respektive 2. kanec, 3. medvěd.

Respektive?

Tak aj to u nás žije? :D

Smrdelo to ako trus mäsožravca, nemalo to kančí pach.
Bolo to na takom divokom skalnatom hrebienku, kde je veľa rôznych dutín, preto som sa tam aj vydriapala, lebo proste hľadám tie vlky, no, ale žiadne pobytové znaky tam neboli, iba toto guvno.
Pravda je, že v tej oblasti by bol raritnejší skôr výskyt diviaka, ako medveďa, heh...divé svine odtiaľ proste zmizli, ťažko povedať, či i ch vybil mor, či poľovníci, alebo obé...

Ale keďže väčšinu času nikto netuší, kde sa pohybujem, bola by som rada, keby som vedela, či si mám spievať fakt nahlas, alebo iba tak, ako obyčajne, je tam hustá mladina a na druhej strane príšerná strmina, ktorá už je bezzásahové územie, ktoré sa volá Aboď.
A ako som tak nakukla do tej úžasnej rezervácie, prvé, čo som uvidela, bol odpílený smrek, mno, takže tak to u nás vyzerá s bezzásahovým územím...

Samozrejme tie zmiznuté svine zvalili na vlkov, ale v tom prípade by ich tam muselo byť toľko, že by som sa cez nich musela predierať a podľa mňa tam žije akurát tak nejaký úbohý samotár, lebo aj jeho houno som našla...njn, hádam raz fotopasca prezradí viac.

Njn, vo voľnom čase sa venujem foteniu výkalov

A plch sa zobudil, uvidela som ho zase pri tom obhnitom drevenom sedení, celkom dosť vrávoral, ale už je hore, heh.

21.4.2023 21:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prase má trus takový hrozínek, složený z menších bobků.. takže

Hm...fakt neviem, keby to bolo v Tatrách, tak nepochybujem....ale tuná neviem, ako, medvede tam nejaké isto sú, ale žijú skryto, lebo tam nie sú odpadkové koše, nič.
Dutín na zimovanie tam je tiež dosť.

Videla som ich pár dávnejšie na záberoch z fotopasce pri krmisku.
A nad obcou o kopec ďalej pravidelne medvedica s malými desila miestne ženičky, čo niečo robili v lese.

Je tiež pravda, že každé jedno mravenisko široko ďaleko je zborené.

O chvíľu začne medvedia ruja, to zas budú medvede behať po meste, ale tie mi nevadia, to je tak každý rok a oni odmigrujú kamsi do preč.

21.4.2023 21:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Edit: teraz som si pozrela nejaké fotky a bude to zrejme medveď.
Mno, ako, úplne sa neteším...

21.4.2023 21:41

Já se jistou dobu staral o góttingenské " mini"prasátko, a v lesích u nás divočáci jsou, rozryté louky i místa pod duby a buky, kde hledají potravu - trus vypadá podobně, u medvěda netuším, máme jen Ludvíka v příkopě náchodského zámku

21.4.2023 23:06

jelikož v tom jsou celá semínka-ten poslední bobeš, si myslím, že medvižónok, jo, to taky u nás žije.... pjasátko by to asi víc vylábužilo a pokousalo a má trochu jiný chrup než medvěd-šelma...co spíš hltá a nekouše . to jsou semínka z čeho,,,, nemám brýle.

22.4.2023 07:36

Horsana napsal(a):
Respektive?

Tak aj to u nás žije? :D

Smrdelo to ako trus mäsožravca, nemalo to kančí pach.
Bolo to na takom divokom skalnatom hrebienku, kde je veľa rôznych dutín, preto som sa tam aj vydriapala, lebo proste hľadám tie vlky, no, ale žiadne pobytové znaky tam neboli, iba toto guvno.
Pravda je, že v tej oblasti by bol raritnejší skôr výskyt diviaka, ako medveďa, heh...divé svine odtiaľ proste zmizli, ťažko povedať, či i ch vybil mor, či poľovníci, alebo obé...

Ale keďže väčšinu času nikto netuší, kde sa pohybujem, bola by som rada, keby som vedela, či si mám spievať fakt nahlas, alebo iba tak, ako obyčajne, je tam hustá mladina a na druhej strane príšerná strmina, ktorá už je bezzásahové územie, ktoré sa volá Aboď.
A ako som tak nakukla do tej úžasnej rezervácie, prvé, čo som uvidela, bol odpílený smrek, mno, takže tak to u nás vyzerá s bezzásahovým územím...

Samozrejme tie zmiznuté svine zvalili na vlkov, ale v tom prípade by ich tam muselo byť toľko, že by som sa cez nich musela predierať a podľa mňa tam žije akurát tak nejaký úbohý samotár, lebo aj jeho houno som našla...njn, hádam raz fotopasca prezradí viac.

Njn, vo voľnom čase sa venujem foteniu výkalov

A plch sa zobudil, uvidela som ho zase pri tom obhnitom drevenom sedení, celkom dosť vrávoral, ale už je hore, heh.

Protože na 1. fotce žádné hounou není.

Tak jako tak je to jenom tip a nekvalifikovaný odhad.

22.4.2023 07:42

jelikož v tom jsou celá semínka-ten poslední bobeš, si myslím, že medvižónok, jo, to taky u nás žije.... pjasátko by to asi víc vylábužilo a pokousalo a má trochu jiný chrup než medvěd-šelma...co spíš hltá a nekouše . to jsou semínka z čeho,,,, nemám brýle.

No, ono pjasátko úplně jiný chrup nemá. I medvěd má zuby spíše všežravců. Stejně jako jezevec. Co jsem teda viděla lebky.

22.4.2023 07:44

Já se jistou dobu staral o góttingenské " mini"prasátko, a v lesích u nás divočáci jsou, rozryté louky i místa pod duby a buky, kde hledají potravu - trus vypadá podobně, u medvěda netuším, máme jen Ludvíka v příkopě náchodského zámku

Já právě vídávala medvědí trus na Hluboké. Dost zblízka.

Teď už jsou oba obyvatelé po smrti a nový výběh takové pozorování neumožňuje.

22.4.2023 09:44

Já právě vídávala medvědí trus na Hluboké. Dost zblízka.

Teď už jsou oba obyvatelé po smrti a nový výběh takové pozorování neumožňuje.

medvědi, starý zubr a sup ...jak já se na ně vždy těšila.

22.4.2023 09:45

No, ono pjasátko úplně jiný chrup nemá. I medvěd má zuby spíše všežravců. Stejně jako jezevec. Co jsem teda viděla lebky.

A mají jich stejně? nemá jich pjasátko víc, protože víc mele pantem?

22.4.2023 12:22

medvědi, starý zubr a sup ...jak já se na ně vždy těšila.

Vida! Zubra si nepamatuji.

22.4.2023 12:31

A mají jich stejně? nemá jich pjasátko víc, protože víc mele pantem?

O 2 zuby víc to nevytrhne. I tak je tam variabilita. Mezi 42 a 44. Za mě jde hlavně o morfologii zubu - jestli umožňuje žvýkání nebo jenom porcování.

Tam je to právě krásně vidět.

V případě zájmu můžete navštívit naši pitevnu. Pravda, lebku medvěda nemáme. Ale v Zoo ano.

22.4.2023 17:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nuž, ja budem dúfať, že medveď-nemedveď, neskazený kontajnermi a turistami sa ma zľakne a utečie, spievam totiž veľmi falošne :D

22.4.2023 18:10

Horsana napsal(a):
Nuž, ja budem dúfať, že medveď-nemedveď, neskazený kontajnermi a turistami sa ma zľakne a utečie, spievam totiž veľmi falošne :D

Říká se, že normální medvěd prchá i bez falešného zpěvu.

Já taky zpívám jenom v sebeobraně.

Ale u nás medvědi nejsou, tak můžu být snadno za hrdinku.

22.4.2023 18:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Říká se, že normální medvěd prchá i bez falešného zpěvu.

Já taky zpívám jenom v sebeobraně.

Ale u nás medvědi nejsou, tak můžu být snadno za hrdinku.

No, u nás je situácia zlá, len v marci tri útoky na človeka...

No, toto video si dajte, týpek tam vypráva kadečo, ale pokiaľ sa štátna ochrana prírody správa tak, ako to zachytila ich vlastná fotopasca, no mne padla sánka v nemom úžase...

Fakt si to pozrite...jeden by grcal...

https://www.youtube.com/watch?v=RG2bJp5tWQ8

22.4.2023 19:06
Horsana

XXX.XXX.40.140

Toto je foto z portálu selmy.cz.

Nuž...

Iba preto som tým posadnutá, lebo zajtra tam idem zas a nerada by som skončila tak, ako chlapíci v Rumunsku, ktorých medveď skalpoval tak, že im celá vlasatá časť hlavy visela na pleci...asi keby som nevidela tie fotky, kašlala by som na to, ale...njn...

25.4.2023 20:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Viete, to je tak...

Celé roky obhajujete veľké šelmy v prírode.
Vláčite do lesa slnečnicu, kukuricu, soľ.

Driapete sa do príšerných kopcov, skúmate ten miznúci kúsok divočiny, čo tu 30 km od mesta máme, zakrádate sa neschodným terénom, preliezate skalnaté hrebene, kde jeden zlý krok znamená záchrannú akciu HZS (pokiaľ vás nájdu), opravujete rozpadávajúcu sa lesnú chatu, čistíte pramene, spíte tam v tej hnusnej zime, daždi, fotíte houná a snažíte sa odhadnúť, ako asi Samotár vyzerá..a dúfate, že raz, možno že raz zahliadnete niekde v tej divočine vlka, ooo, môj celoživotný sen....

A potom ho presne v ten deň, keď ste v lese, odfotí týpeček na BETÓNKE, ktorá vedie ku komerčnej chate???

WTF????

25.4.2023 20:31

Asi si nechtěl umočit v mokré trávě tlapičky a kožíšek....tak jde po silnici. není přece blbej, je to vlk...

25.4.2023 20:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Asi si nechtěl umočit v mokré trávě tlapičky a kožíšek....tak jde po silnici. není přece blbej, je to vlk...

To určite...

Pekne ma nasr.., Samotár, asi mu nabudúce prečúram značky, nech má o čom rozmýšľať, heh.

25.4.2023 20:44

Horsana napsal(a):
Viete, to je tak...

Driapete sa do príšerných kopcov, skúmate ten miznúci kúsok divočiny, čo tu 30 km od mesta máme, zakrádate sa neschodným terénom, preliezate skalnaté hrebene, kde jeden zlý krok znamená záchrannú akciu HZS (pokiaľ vás nájdu), opravujete rozpadávajúcu sa lesnú chatu, čistíte pramene, spíte tam v tej hnusnej zime, daždi, fotíte houná a snažíte sa odhadnúť, ako asi Samotár vyzerá..a dúfate, že raz, možno že raz zahliadnete niekde v tej divočine vlka, ooo, môj celoživotný sen....

A potom ho presne v ten deň, keď ste v lese, odfotí týpeček na BETÓNKE, ktorá vedie ku komerčnej chate???

WTF????

To jsou ty Murphyho zákony.

Jako třeba - neposlušnost koně je přímo úměrná počtu přihlížejících.

25.4.2023 21:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Včera som videla zlatého srnca, teda, parožie mal také, v horách také nemávajú a tento ho mal skutočne mega super.
Na spomínannej betónke som si zanadávala na počasie, zložila ruksak, našla tyčinku, zjedla tyčinku, vysmrkala sa, pozrela ponad cestu, reku, tu sa asi chodí pásť zver, lebo tráva bola viditeľne spasená a s povzdychom som vyrazila hore.

A na tej lúčke celý čas bol ten srnec, a keď som na neho zízala- po očnom kontakte zverou minimálne cukne a odíde, alebo vás vybreše, tento ma kruto ignoroval a prehliadal ma ako ja, keď sa chcem vyhnúť niekomu, koho vidím trebárs v nákupnom centre a nechce sa mi s ním rozprávať :D

O zákrutu nižšie som stretla líšku, ale že by ma ignoroval kvôli líške?

Ešte mi napadlo- ja nechodím do lesa v zelenom a tak, chodím v tom, čo mi je pohodlné a čo keď prepotím, tak si prezlečiem a väčšinou to má pásiky, už mi napadlo, že to možno zver mätie?

Vysoká je zvedavá, neuteká hneď, občas aj ide oproti, ale ignore som ešte nezažila.

A ešte potom ktosi odfotí vlka na tej ceste, no proste, príroda je krutá, ku mne, hehe.

25.4.2023 21:10
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Horsana napsal(a):
Viete, to je tak...

WTF????

Oh, týpečkovi závidím, měl štěstí. To bych taky chtěla, vidět vlka v přírodě.

25.4.2023 22:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Varaxi napsal(a):
Oh, týpečkovi závidím, měl štěstí. To bych taky chtěla, vidět vlka v přírodě.

Ja tiež....

26.4.2023 07:28

....po očnom kontakte zverou minimálne cukne a odíde, alebo vás vybreše, tento ma kruto ignoroval

"naše srnčí" mě ignoruje, nic s nima neudělá, když na ně upřeně koukám a ještě nadávají...pak buď znechuceně zalehne a vyčkává v poli , až odjedu nebo po snůšce nadávek pomalu poodejde....chodí nám do sadu k rybníku, za ohradou je tráva asi lepší, loni si za metrovky s dřívím srna odložila srnčata-asi školka, a de fakto je odchovala u nás v sadu...
ještě že bulinu srnky nebaví, jen s nima soutěží, kdo první sežere padanky

26.4.2023 10:04

A nám už se roděj telátka ❤️

26.4.2023 10:09
bassrock

XXX.XXX.251.2

Tak srnčí v okolí Prahy též nahazuje těžký ignore.
A to tak, že vyignoruje i Piraňu, která je tedy naučená je nehonit, ale občas za nimi vyběhne cca 5 m a to ty srny stojí, čumí a nic.
Jsou tu zvyklé na velký provoz - cyklisté, turisté a prostě utíkají, až když už je to vážně na těsno. To samé divočáci ;-)
V zimě jsem měla kamaráda divočáka, který bydlel v křoví naproti hřbitovu a pač jsem tam chodila večer okolo půl jedenácté venčit, tak jsme se pravidelně potkávali. A tak nějak jsme si na sebe zvykli, já na něj mluvila, že jsme to my, on už na nás nechrochtal ani nefuněl, jen vylezl z křoví a koukal. Piraňa se bála, tak se mi držela u nohy, takže všechna setkání dopadla v klidu a pohodě. Dokonce jsem párkrát šla a Otakar (nojono, pojmenovala jsem ho) tam nebyl, tak jsem zavolala a on vylezl. Zásadně jsem ho nekrmila to ne, jen jsme měli takovou chvilku večerního povídání.
No a někdy v únoru Otakar přestal chodit a asi po 14 dnech mi přivedl ukázat 10 pruhatých mimin Od té doby už se moc nevídáme, smradi jí dávají zabrat, lítá to křovím nahoru dolu a ona chudák nemá čas na povídání
Nedávno jsem jí viděla, děti už jsou velký a vláčel se za ní ještě jeden kus, ale nevím jestli to byl nějaký amant nebo chůva - pro její duševní zdraví jsem jí radila tu óperku

Jinak vlka vidět v přírodě - tak to je sen i můj.

26.4.2023 12:11

takhle minulý rok si srnče pochutnává na jablíčkách, už umím na mobilu přibližovat, tak letos bude lepší fotka.

26.4.2023 12:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mňa tá parohatá a veľká raticová zver znervózňuje, keď som bola mladšia, vydala som sa na cyklotúru, ktorú som ťažko neodhadla, hlavne čo sa týkalo tekutín a cukru, samozrejme sa zotmelo a ja ako som bola v hypoglykémii a všade naokolo šušťala v tme neviditeľná zver, tak sa dostavil úplne iracionálny, ale veľmi silný strach, že z lesa vybehne srnec a poraní ma parohmi, fakt neviem, kde sa to vzalo, nakoniec som vyhrabala v ruksaku nejaké sušienky a glykémia sa mi upravila, no ten strach nejako ostal, aj keď už iba jeho zvyšky.

Ale ak vravíte, že to je normálne, že sa nepustia na útek, tak v tom nebudem vidieť predzvesť útoku :D

Vtedy som nemala žiadne svetlo na biku a mobil bola nejaká tlačítková Nokia, nakoniec som si zvykla na tmu a celkom dobre som v nej videla, no aj tak som bike tlačila radšej, lebo som ten okruh ešte nepoznala a z krovia zavanul puch zdochliny, tak som si pomyslela, že takto asi končia slabší cyklisti, heh a zrazu z toho krovia vyšla rodina jazvecov, ale fakt že mama, tata a tri detičky a úplne suverénne sa jeden za druhým vybrali mojim smerom a niečo stále rozhorčene rozprávali, chápem, mršina voňala úžasne a nechceli sa deliť, to už som iba videla, ako ma to hryzie a ako mi kvôli infekcii amputujú nohu...no iba si povedali svoje a išli späť k mrcine, aj keď jeden junior ostal na ceste a ešte sa vyjadroval k mojej prítomnosti...

Blbé je, že neviem odhadnúť správanie sa divých zvierat a to ma znervózňuje...no a potom si gigantický Samotár zapózuje na betónke, no tak to je....podraz, hehe :D

bassrock- awwwww, to je krásne, ste s Piraňou odvážne, ja by som psy pakovala v panike preč, u nás v meste diviaky obsadili niektoré sídliská, takže občas dosť nepekne potrhali nejakého psa (aj cane corso, či bandog, či čo to bolo dostalo riadne na pi..., zošívali ho po kúskoch späť dokopy, pes patril riaditeľovi RVPS, no aj tak s diviakmi nikto nepohol, lebo sú v intraviláne a strieľať sa nesmie, je to veľký park pri rieke...).

Inak tieto pozitívne medzidruhové interakcie sú úžasné, sú to chvíle, ktoré sa nedajú ničím zaplatiť.

P.S. Otakar je krásne meno, plch sa volá Emanuel

26.4.2023 12:20
Horsana

XXX.XXX.40.140

takhle minulý rok si srnče pochutnává na jablíčkách, už umím na mobilu přibližovat, tak letos bude lepší fotka.

To áno, toto som zažila, iba že chodili na višne a ako višne padali na zem a kvasili, všetci konzumenti sa ožrali, diviaky sa tackali, srny sa motali, bažanty lietali kadejako...

Bolo to priamo v konskej ohrade a s koňmi všetka zverina nažívala v mieri.

26.4.2023 12:33

švestky mi taky žerou, rovnou ze stromu-já čekám až budou, našlapuju okolo po špičkách a pak je strom do půlky sklizenej, třešně jsou tam dvě, tak to se máme na co těšit...
k tomu nabrání na parůžky...spolužákovi na střední srnec nabral kapsu na zadeli při procházení polem (selekce obilnin ) k zamotanýmu srncovi do ohradníku jsem neměla šanci se sama přiblížit-utočil...a k ohradě s vysokou už raději bez psů, jelen je chtěl na těch parozích odnést...

26.4.2023 13:02
Bella04

XXX.XXX.133.66

Kamaradka v Polsku si takhle prala videt losa. Mno. Dle cinske kletby: davej si pozor co si prejes, ze se ti to splni... Taaak tedy milyho losa potkala. Rekla, ze nikdy vice, a ze mela stesti, ze sedela na podostihovym plnasovi, kterej byl dobre v kondici, a piscita cesta, na ktery byli, byla rovna a dlooouha... Los byl v houstine, cumeli na sebe, pak vypalil, a sel jak tank, houstina na nej nemela prazadny zpomalovaci ucinek... si myslim, ze bylo i obdobi losi rije... natvrdo zautocil... No, nastetsi mu ujeli... Ale potkat se nekde jinde na trase... Takze tak.

26.4.2023 13:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

švestky mi taky žerou, rovnou ze stromu-já čekám až budou, našlapuju okolo po špičkách a pak je strom do půlky sklizenej, třešně jsou tam dvě, tak to se máme na co těšit...
k tomu nabrání na parůžky...spolužákovi na střední srnec nabral kapsu na zadeli při procházení polem (selekce obilnin ) k zamotanýmu srncovi do ohradníku jsem neměla šanci se sama přiblížit-utočil...a k ohradě s vysokou už raději bez psů, jelen je chtěl na těch parozích odnést...

To o tom nabratí som akože nečítala

26.4.2023 13:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Bella04 napsal(a):
Kamaradka v Polsku si takhle prala videt losa. Mno. Dle cinske kletby: davej si pozor co si prejes, ze se ti to splni... Taaak tedy milyho losa potkala. Rekla, ze nikdy vice, a ze mela stesti, ze sedela na podostihovym plnasovi, kterej byl dobre v kondici, a piscita cesta, na ktery byli, byla rovna a dlooouha... Los byl v houstine, cumeli na sebe, pak vypalil, a sel jak tank, houstina na nej nemela prazadny zpomalovaci ucinek... si myslim, ze bylo i obdobi losi rije... natvrdo zautocil... No, nastetsi mu ujeli... Ale potkat se nekde jinde na trase... Takze tak.

Ja som skromná, takéto obludy vo wish liste nemám, iba toho vĺčka

27.4.2023 00:36
lenacia

XXX.XXX.63.138

Já tu tak maximálně potkávám tohle.
Ale už sem viděla i lišku a zajíce.

27.4.2023 07:07

Zrovna včera jsme viděli dva "ušáky"! (nevím, zda zajíce nebo králíky)
No, vlastně, viděla je hlavně kamarádka, já jsem na dálku slepota, takže vím, že se tam míhaly dva fleky v roští
Ale u nás nevidno takové tvory, takže jsem byla nadšená

27.4.2023 07:59

Zrovna včera jsme viděli dva "ušáky"! (nevím, zda zajíce nebo králíky)
No, vlastně, viděla je hlavně kamarádka, já jsem na dálku slepota, takže vím, že se tam míhaly dva fleky v roští
Ale u nás nevidno takové tvory, takže jsem byla nadšená

pokud v tom roští byla i nora-spíš sídliště nor, byl to králík....jinak zajíc.

27.4.2023 08:24

Já si včera užila pěkné odpoledne. Po příjezdu z práce jsem se porejpala v záhonech, poklidila a udělala jsem prádlo v penzionu a pak mi ještě zbyl čas na obě kobylenky. Morgáně oslavilo v neděli 4. narozeniny , potrénovaly jsme in-handy a byla skvělá. Trénujeme teď hodně snižování hlavy na povel, už i v pohybu, při obratech a couvání atd. Už chápe a nabízí, v některých pohybech jí to ještě moc nejde, je vidět, že tím krkem dost vyvažuje. A pak jsem si vzala Dadličku na jízdárnu, když jí tam vezmu jednou za uherák, může se přetrhnout a snad jí to i baví. Ustupování na holeň, dovnitř plece, zádě, ohýbání, dokonce vystřihla parádní side-pass do U přes kavalety atd. Je to zlato. A pak jsem přišla večer domů a manžel uvařil večeři (poprvé po 21 letech, co jsme spolu) Asi nějaký erekce na slunci

27.4.2023 08:27

pokud v tom roští byla i nora-spíš sídliště nor, byl to králík....jinak zajíc.

Nene, tam žádné nory široko daleko. Jezdím tam několikrát týdně a ušáky nevidět. Takže to nejsou tam stálí obyvatelé. Asi se zaběhli teda zajuchové při nějakých jarních hrátkách

27.4.2023 08:30

efe: já jsem si říkala, že bych zavítala s Bertíkem na Ptýrov Musím ještě naštudovat pravidla a tak, a ještě uvidím. Po posledních závodech pěkně shodil, takže teď budu muset přitlačit na krmení (jsem po zimě polevila, jak šel na trávu a vypadal furt pěkně...). Tak abych si tam ještě neuhnala ostudu mezi vyžranými amerikami

27.4.2023 08:36

efe: já jsem si říkala, že bych zavítala s Bertíkem na Ptýrov Musím ještě naštudovat pravidla a tak, a ještě uvidím. Po posledních závodech pěkně shodil, takže teď budu muset přitlačit na krmení (jsem po zimě polevila, jak šel na trávu a vypadal furt pěkně...). Tak abych si tam ještě neuhnala ostudu mezi vyžranými amerikami

No přijeď! Je to fajn akcička. Morgáně je teď taky jako žížalka, teda proti těm amerikám, jinak vypadá akorátně.

(mi přijde ftipný říkat morgáně vs. ameriky, když je to nejstarši am. plemeno )

27.4.2023 08:39

Beztak si tam uženu ostudu předvedením, takže ty žebra ven budou už jen třešnička na humorné vložce

27.4.2023 08:54

Hele v klidu, my tam jsme taky jen do počtu, beru to jako trénink

27.4.2023 09:01

no, to já vlastně každé závody trénink svých a koňových nervů

27.4.2023 16:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Poplietla som si témy, prosíím, nemáte niekto fotopascu SPromise S308?

Nenahráva nič a ja neviem, kde sa stala chyba...

Edit-- už je to ok :D

27.4.2023 20:11

nám jí taky zvířátka chtěj zavařit, ptáček se rozhodl si udělat z jejího maskování hnízdo a má milion selfíček...a teta vydra nikde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík