Uživatel s deaktivovaným účtem

Tlustší poník nám teď zhubnul. Na hladomorně vyzobali, co mohli, navíc dostává nějakou sem tam asi jakože práci (no, spíš bych to nazvala protažení). Takže nějakých 10 kg dole. Ještě 40 kg dolů a bude to pěkný koník
To pak na něm budu moct jezdit i já, protože 50 zhubnutých kilo + 35 povolená zátěž = skoro já
Heljar
napsal(a):
Proč to koně dělají, to nevím, ale přidám jednu příhodu s jalovicí, se kterou mí koně sdílejí výběh. Jednou jsem vjela do výběhu se svou starou Felicií a přivezla jim trávu. Tak se všichni seběhli okolo a jalovice si stoula před auto a zaujatě si ho prohlížela. Pak najednou sehnula hlavu a jedním přesně vedeným šťouchem mi prorazila rohem prední svělo, načež spokojeně odkráčela
To poteší :D
šutřík- môj najšťastie cez zimu stratí aspoň 1 kondičný stupeň, ale kým predtým bolo na pastvu koní 20-30, teraz ich je max 10 a z toho dva ročky.
Už tam majú kobyly, strakatú si hneď zabral, ale krásna ryšavá ťažáčka ho vyvádza z miery, takže tam lieta ako taká oranžová guľa, robí arabské ksichty a žrebčie krky, pirutety a prekroky, ale v podstate sa jej bojí, lebo si na uvítanie dovolila zakvičať a kopnúť (Garon je zvyknutý, že z neho ženy šalejú, chápeme).
Kobyla ho ignoruje, ale stále, hoci len pozrie jeho smerom začne kvičať a tancovať a prsiť sa, normálne som sa za neho hanbila, za hysteráka :D
Sírovec, zatiaľ v trojobale, je mňamka

napsal(a):
Ginnuška 😢
24.5.2009 - 30.5.2022
Hm, je to smutné, ale nevyhnutelné...měla u vás jistě pěkný život.
Boule jste řešily nebo to šlo ráz na ráz s psinou z kopce...?

Byl to strašnej fofr, během měsíce to narostlo do rozměrů malýho melounu (na 8,5 kg psovi!). Do posledního dne naštěstí neměla bolesti, ale už to samozřejmě velmi překáželo, začlo se jí špatně dýchat (buď to prorostlo plíce nebo to nedávalo srdce a zavodňovala se). No a včera přišly velké bolesti, nedaly se tlumit ani tramalem. Vet přijel k nám domů, byli jsme s ní do poslední chvíle a je pochovaná s ostatníma doma na zahradě...

Upřímnou soustrast

Bála jsem se, co Beunka, byla s Ginnuškou celý život, měly krásný vztah a opravdu na sobě byly závislé. Naštěstí mezi sebe tenkrát hned vzaly i Šťopku, takže se zdá Beunka v pohodě. Pan Bečka se s nima válí v pelíšcích buď doma nebo na zahradě pod pergolou.
I když jsem před tím rokem věděla, že vzít si tak staré pejsky bude jen na chvíli a i když jsou ty konce fakt krutý, stál každý jednotlivý den za to a šla bych do toho znova. Myslím, že to nebyly a nejsou poslední bábušky, co jsme si adoptovali.
napsal(a):
Bála jsem se, co Beunka, byla s Ginnuškou celý život, měly krásný vztah a opravdu na sobě byly závislé. Naštěstí mezi sebe tenkrát hned vzaly i Šťopku, takže se zdá Beunka v pohodě. Pan Bečka se s nima válí v pelíšcích buď doma nebo na zahradě pod pergolou.
I když jsem před tím rokem věděla, že vzít si tak staré pejsky bude jen na chvíli a i když jsou ty konce fakt krutý, stál každý jednotlivý den za to a šla bych do toho znova. Myslím, že to nebyly a nejsou poslední bábušky, co jsme si adoptovali.
Vlastne som ti niečo také chcela napísať.
napsal(a):
Je naprosto skvělé,že jsou lidé jako vy Vzít si staré pejsky,kočičky nebo jakékoliv jiné zvíře a dopřát mu krásný zbytek života je za mě naprosto úžasné...
Bohužel já tohle nedokážu,protože velice špatně nesu ty konce..je to pro mě hodně psychicky náročné...

Jůů, já bych chtěla taky...

Ahoj ženy! Hlásím, že pocovidová únava přetrvala i na dovolený i po dovolený. Ale teď už se to po měsíci konečně lepší. Za dva týdny máme jet s morgánětem na další sranda závody a co myslíte... tři týdny jsem s ní nedělala vůbec nic (covid a pak dovolená) a teď pro změnu fičák ve worku, takže jezdím domů v osm. Mno, tak to to bude zase vypadat, chjo.
Jak u vás?
napsal(a):
Ahoj ženy! Hlásím, že pocovidová únava přetrvala i na dovolený i po dovolený. Ale teď už se to po měsíci konečně lepší. Za dva týdny máme jet s morgánětem na další sranda závody a co myslíte... tři týdny jsem s ní nedělala vůbec nic (covid a pak dovolená) a teď pro změnu fičák ve worku, takže jezdím domů v osm. Mno, tak to to bude zase vypadat, chjo.
Jak u vás?
Únava ešte bude, je to svinstvo
Ale pominie to, časom.
Morgáně bude oddýchnuté a lačné po nových zážitkoch, učiť sa bude jedna radosť a expresne rýchlo!

Paroží máme plnou půdu, dej s tím pokoj :D

Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že otvíráme prázdninový apartmán, takže samý dodělávky na poslední chvíli, práce jak na kostele.... Takže jak dorazím z práce v osm večer, tak jdu ještě prát ručníky, stavět skříně, montovat zámky do dveří a tak podobně... fakt dream toto

Já včera zase pořádala závody, sešlo se víc účastníků, 17 startů, ale je to už celkem dost, už takhle jsem časově jednu soutěž neodhadla, a jedna jízda trvala 4-5 minut, a to bylo k vydržení jen tak tak... No a hlavně výběh, který používáme jako parking, už vypadal celkem nabitý, sice jen 3 auta s přívěsy, ale asi deset aut čumilové...
Lítala jsem tam jak hadr na holi, pořád někam pro něco běhala (hlavně že jsem si zřídila na závody pomocnici, která většinu času trávila krafáním s nově nabytými kamarády účastníky), pomáhala jezdcům, stavěla překážky, a libovala si, jak vyběhám nějaký ten gram, no ani prd velebnosti samozřejmě, akorát jsem si chytře spálila krk, jinak žádné benefity :-D A ještě jak drkli do jedné překážky, tak mi vysypali květináč s petunkou, ale čert vem petunku, bylo tam i rajče!!! jako v ostatních květináčích, no a toho je pochopitelně škoda :-D
Na dnešek hlásili nějaké přeháňky, jako že od 2 do 3 mělo dneska spadnout 3 mm srážek (tvrdili Norové), no opět prd velebnosti, ale aspoň mi nezmokla vytahaná hodobóžová bidla, která stavím jen na závody Dneska je ani tím pádem nemusím nějak zuřivě uklízet, protože zbytek týdne to vypadá na Saharu.
B podstoupil celkem razantní úpravu kopyt, protože už to bylo všechno špatně, takže teď týden odpočíval, pod sedlo botičky, no a v nastalém týdnu se ukáže, zda o víkendu nějaké hopsání. Pořád tak divně chodí/nechodí na tu pravou přední, ale to už od té doby, co měl ten absces. Za 10 dní přijede Plachá, tak mi k tomu snad něco řekne.
Jdu volat Hakrovi, konečně se nás dal dokupy dostatečný počet, aby nás nezruinovalo už jen to, že přijede (16,-/km, to bude hádám letecky).

Tady se paroží taky nesmí brát domů, je majetkem obhospodařovatele honitby.
napsal(a):
Já včera zase pořádala závody, sešlo se víc účastníků, 17 startů, ale je to už celkem dost, už takhle jsem časově jednu soutěž neodhadla, a jedna jízda trvala 4-5 minut, a to bylo k vydržení jen tak tak... No a hlavně výběh, který používáme jako parking, už vypadal celkem nabitý, sice jen 3 auta s přívěsy, ale asi deset aut čumilové...
Lítala jsem tam jak hadr na holi, pořád někam pro něco běhala (hlavně že jsem si zřídila na závody pomocnici, která většinu času trávila krafáním s nově nabytými kamarády účastníky), pomáhala jezdcům, stavěla překážky, a libovala si, jak vyběhám nějaký ten gram, no ani prd velebnosti samozřejmě, akorát jsem si chytře spálila krk, jinak žádné benefity :-D A ještě jak drkli do jedné překážky, tak mi vysypali květináč s petunkou, ale čert vem petunku, bylo tam i rajče!!! jako v ostatních květináčích, no a toho je pochopitelně škoda :-D
Na dnešek hlásili nějaké přeháňky, jako že od 2 do 3 mělo dneska spadnout 3 mm srážek (tvrdili Norové), no opět prd velebnosti, ale aspoň mi nezmokla vytahaná hodobóžová bidla, která stavím jen na závody Dneska je ani tím pádem nemusím nějak zuřivě uklízet, protože zbytek týdne to vypadá na Saharu.
B podstoupil celkem razantní úpravu kopyt, protože už to bylo všechno špatně, takže teď týden odpočíval, pod sedlo botičky, no a v nastalém týdnu se ukáže, zda o víkendu nějaké hopsání. Pořád tak divně chodí/nechodí na tu pravou přední, ale to už od té doby, co měl ten absces. Za 10 dní přijede Plachá, tak mi k tomu snad něco řekne.
Jdu volat Hakrovi, konečně se nás dal dokupy dostatečný počet, aby nás nezruinovalo už jen to, že přijede (16,-/km, to bude hádám letecky).
Mno, s takým koňom by som asi nešla skákať...

Horsana
napsal(a):
Mno, s takým koňom by som asi nešla skákať...
Když bude vypadat divně, tak ne.
Když bude rovnej, tak jo.
Hopsání by se konalo 14 dní po strouhání, takže tam už by mělo být vše v nejlepším pořádku ohledně toho. Jak s tou pravou přední, to se uvidí podle toho, jak bude chodit. Poslední skákání na nohu nemělo vliv, před skákáním nekulhal, po skákání nekulhal. Tam běhal vesele po rozbitém asfaltu a kamínkách a neříkal nic.
To až teď po tom strouhání je nerad. Takže vyčkám. Teď jsem na něm 4 dny neseděla a na měkkém a bez zátěže nekulhá. Musím ho vzít na asfalt a zaklusat pod sedlem, a pak uvidím.

Každopádně jak kulhal prve přímo na tu pravou přední, tak ji měl i přiteklou, teď má už 3 týdny nožky jako strunky, to kulhání mohlo být od čehokoli, no a teď možná ze samé paranoiy vidím "divný" pohyb v každém zafoukání větru
Já mezitím byla i na Z drezuře a rozhodčí nic neříkali No ale stejnak, furt ho očumuju...
Takže i kdyby nekulhal, já už to na něm vykoukám!

Já už si ty data a lhůty taky moc nepamatuju... Ten absces byl někdy před sezonou, to je už odrostlé (nepřestávají mě udivovat regenerační schopnosti kopyt) a to kulhání na tu PP už taky neumím datovat, mám to ve stáji v kalendáři....

napsal(a):
Tady se paroží taky nesmí brát domů, je majetkem obhospodařovatele honitby.
aspoň trochu doma pomazlit

Co máte všichni s tím parožím? My z toho byli nešťastný, nikdo to nechtěl ani zadarmo a my potřebovali půdu vyklidit.

napsal(a):
Co máte všichni s tím parožím? My z toho byli nešťastný, nikdo to nechtěl ani zadarmo a my potřebovali půdu vyklidit.
nevím, prostě to mít, je to asi něco po prapředcích z jeskyně

napsal(a):
to vědět, tak už jich máte...
napsal(a):
No, parožie, zvlášť také krásne je veľmi príjemné na dotyk a má takú jemnú živičnú vôňu a nosil ho kráľ našich lesov, v tomto prípade ten, čo ho stratil, sa pásol pár metrov nado mnou, stretávam ho tam tak často, že už má aj meno, Vinco, asi ho nechávajú ako chovného.
A to sa divím, že to nikto nechce, u nás to vykupujú kšeftári, cenu ale neviem.
A dajú sa z toho robiť šperky a rôzne rúčky na nože a príbory a tak, teraz to celkom letí, takéto prírodné veci.
A asi im sú pripisované aj nejaké liečivé účinky.

Horsana
napsal(a):
To je rúhanie!
Měli jsem takový malý kousek z daňka, zlomený první nadoční a pečeť, bez lopaty, samozřejmě nalezený v lese a tolikrát mi ho manžel vyhodil, protože ho pes někde nechal ležet a on na něj šlápl... a já ho tolikrát vyndala z koše...celé srnčí jí nedávám, to je škoda...a strašně to cvaká o dlažbu a mám strach o psí zuby, že si je zlomí...ani bulík parůžku moc neublíží...to myši to je jiná, našla jsem i jeden krásně ohlodaný, je tenký jako klacík.
Horsana
napsal(a):
To je rúhanie!
To jo, ale našla jste zlatý důl😉 Tak příště do lesa s pilkou a po kouscích odnášet😆
https://www.bitiba.cz/shop/krmivo_pro_psy/pamlsky_pro_psy/zvykaci_tycinky/rolky_tvrde/996285?variantid=996285.0&mkt_source=1537728&gclid=Cj0KCQjwwJuVBhCAARIsAOPwGATjCSCpo5R2SlZmGr6YXf2YJErgJb6KELqW5bGgyf64PKhYgBdpg_waArdxEALw_wcB

Já mám z jednoho daňčího paroží kus zbroje - přidrátovala jsem ty lopaty na stehenní kroužkový závěs Samozřejmě nikoli na living history, anébrž na sprosté dřevárny. Na které už pěkných pár let nejezdím. Ale na těch pár akcích, kde jsem byla, to opravdu dobře posloužilo.
Ale to byla zpracovaná trofej - i s plackou z lebky na dřevěném štítku na zeď. Někdo to vyhodil k popelnici, no to by bylo, abych to nepřivlekla domů a nezasyslila si to na horší časy. A pak se jeden můj známý začínající zbrojíř poptával po zajímavých materiálech na střenky nožů, tak jsem mu nabídla odřezky, když mi to zpracuje na tu zbroj.
turistka
napsal(a):
To jo, ale našla jste zlatý důl😉 Tak příště do lesa s pilkou a po kouscích odnášet😆
https://www.bitiba.cz/shop/krmivo_pro_psy/pamlsky_pro_psy/zvykaci_tycinky/rolky_tvrde/996285?variantid=996285.0&mkt_source=1537728&gclid=Cj0KCQjwwJuVBhCAARIsAOPwGATjCSCpo5R2SlZmGr6YXf2YJErgJb6KELqW5bGgyf64PKhYgBdpg_waArdxEALw_wcB
Ktorý pes by žul parožie?
Moji nežujú nič kúpené, keď svorka privliekla kožu, alebo nejaké vývrhy, či odrezané nohy z daniela, či srny, to áno, to aj Skipko bol zrazu priamy potomok vlka a žul to a žul a nikomu nedal.
Aj vrčal ako vlk.
Fifinka pomenej, ešte tak niečo čerstvé, ale inak že fuuj.
Ona si ale veci chodí vždy dômyselne zahrabať, jednu časť kože niesla skoro kilometer do kopca do lesa.

Bulina hračky naháže z flosu do rybníka, ty co neplavou půl roku nikdo nevidí...

turistka
napsal(a):
Takové odkazy sem nedávejte - hned vedle bylo toto:
https://www.bitiba.cz/shop/krmivo_pro_psy/konzervy_pro_psy/greenwoods/greenwoods_insects_dog_wet/1235152?zootopia_rec=true&cn=initial&si=116&pn=web_pdp&pr=container_1&strategy=30367748&rk=1-12&slot=1&pi=1235152&rri=8e03999f-dd32-4968-b91f-2fa334cf6dac
Opravdu někdo koupí psovi konzervu, co obsahuje z 50% larvy tohoto:
https://www.biolib.cz/cz/taxon/id123391/
Kam ten svět spěje...

já jsem si musela protřít oči, kolik stojí "červavé brambory". to až budu dělat kosťáky na ryby , tak to abych se zásobila i pro psa

napsal(a):
https://www.bitiba.cz/shop/krmivo_pro_psy/konzervy_pro_psy/greenwoods/greenwoods_insects_dog_wet/1235152?zootopia_rec=true&cn=initial&si=116&pn=web_pdp&pr=container_1&strategy=30367748&rk=1-12&slot=1&pi=1235152&rri=8e03999f-dd32-4968-b91f-2fa334cf6dac
Kam ten svět spěje...
Já nevím, ale larvy tohoto jsou kvalitní bílkovinné krmení.

Má někdo zkušenosti s labutěma?
soustava 4 rybníků, labutě mezi mima přechází, dokonce dojdou i do vzdálenějšího rybníka, cca 0,5 km , přes louku vysokou trávou , nechápu je. Vždy se vrátí a mají o jedno house méně a teď tam byla pouze jedna labuť bez druhé a bez mladých a dneska máme na 1rybníku 2 housata osamocená a jedna labuť je na 4 rybníku (viděla jsem jen jedno mládě) jestli je to ten "náš" pár měli jich 5 , teď jsem viděla jen tři.....jasně přírodní výběr, ale o to mi nejde, vrtá mi hlavou, proč jsou samotná mláďata na 1 rybníku, odlítá od nich matka- otec, já si to nemyslím...ani kachny neopouští mladé,jen třeba na oko, aby odlákali dravce, ale na noc? Bylo 19hodin...

O labutích nic nevím, něco jsem si teď přečetla, a píšou, že nocují na souši. Takže tam holt nějaké ztráty nastanou. Asi dobře, že přecházejí, a nenocují třeba na jednom místě... Děti samotné na rybníce jsou divné, snad byl poblíž třeba taťka....

Včera jsem se KONEČNĚ dostala ke koním (mám je pět minut od baráku, ehm...) a vzala morgáně na jízdárnu na trénink showmanshipu. OMG, to zas bude ostuda... Nějak se mi nedaří u ní správně nadávkovat sílu pobídek. Je hodně citlivá a když se courá nebo ignoruje pobídku, tak zesílení zase naopak vyvolá hysterickou reakci. Budu se muset naučit přidávat fakt po mikro-krocích. A dalším problémem je, že jak je naspeedovaná, tak se jí moc nechce stát v klidu, hned nabízí couvání, ustupování atd. atd. - tohle by se snad mohlo zlepšit pravidelnějším tréninkem.
Do jedné z úloh navíc máme vymyslet nějaký freestyle prvek, který má ukázat vzájemnou důvěru a já jsem teda úplně dutá a absolutně nic mě nenapadá (z toho, co by mohlo morgáně psychicky prostát ).
Bude to zajímavá akce

Hoďte jí na hlavu pytel a voďte ji slepou a hluchou na provázku - to by neustála?
Jednu nohu zvednout za smyčku vodítka, diagonální nohu rukou.
Zabalit do velké krycí plachty nebo igelitové plachty na skleníky a povodit.
Teď jsme na závodech měli tažení bílého "jutového" pytle na laně (jezdec nebo vodič měl lano v ruce) - i koně na ruce se na to tvářili dost divoce

napsal(a):
Hoďte jí na hlavu pytel a voďte ji slepou a hluchou na provázku - to by neustála?
Jednu nohu zvednout za smyčku vodítka, diagonální nohu rukou.
Zabalit do velké krycí plachty nebo igelitové plachty na skleníky a povodit.
Teď jsme na závodech měli tažení bílého "jutového" pytle na laně (jezdec nebo vodič měl lano v ruce) - i koně na ruce se na to tvářili dost divoce
Hele, ale výsledkem nemá být pouštění draka

napsal(a):
Hele, ale výsledkem nemá být pouštění draka
No já nevím, jednou na závodech pršelo, a já potřebovala nemít mokré sedlo, tak jsem přes plnokrevníka hodila krycí plachtu a nechala ho tak. Říkal, že blbý, ale že tráva chutná furt stejně, tak to asi přežije....
Já myslela, pokud něco z toho jakože už umíte a nebo máte možnost nacvičit
Třeba mě ještě něco napadne... ehm, umí tahat? že třeba na poprsáku se nechat potáhnout na takové té placce ("lopatě") po písku....
Můžete zkusit vzít takovou tu domácí prachovku buď z peří nebo tu duhovou, a oprášit celého koně, třeba. Nebo ho omést koštětem (rýžovým - to mají naši koně náramně v oblibě) - jestli zvládáte tohle.

Neumí nic, je to odrostlé hříbě, trochu přecitlivělé a s paničkou, co na ní nemá čas
Je to vlastně malý koníček týraný nezájmem majitele
já jsem hříbě naučila s kruhem na hula hop (ale video mi to tu nepovolí přidat)
postup: dám kruh na zem, poník do něj vejde předníma nohama, já kruh zvednu a podržím tak aby do něj dal hlavu, pak posunu na tělo a párkrát zatočím a nechám spadnout přes zadní nohy a pak z kruhu odchází (je to nácvik na doteky postroje)

Pipilota
napsal(a):
postup: dám kruh na zem, poník do něj vejde předníma nohama, já kruh zvednu a podržím tak aby do něj dal hlavu, pak posunu na tělo a párkrát zatočím a nechám spadnout přes zadní nohy a pak z kruhu odchází (je to nácvik na doteky postroje)
tyjo to je dost super nápad a navíc by to zvládlo i morgáně!!
díky!!!
napsal(a):
tyjo to je dost super nápad a navíc by to zvládlo i morgáně!!
díky!!!
no to musíte vyzkoušet - ta starší ponice je opatrná a nechce mít s kruhem na nohách nic společného - hlavu do něj strčí, po linii hřbetu si přejet nechá, ale nohy do něj dává velmi nerada a když jí ho pak zvednu "už TRPÍ"

Jaký průměr obruče je ok? Největší jsem našla metr.
No já mám ten nejobyčejnější z hračkářství. Neměřila jsem ho. Asi bude mít cca 90cm. A je fakt, že v kritických chvílích pěkně pruží do elipsy. Jenže já mám poníka 130cm HVH. Morgáně má 160?
Ještě vím z kroužku žonglování, že si dospělé ženy vyráběli kruhy z jakési tužší hadice (z hobby marketu). Ta hadice byla tlustší než je na dětských kruzích z obchodu. Spojovali to vložením dřeva do obou konců (kus násady) a dvěma hřebíčky. Měly ty kruhy moc hezky zdobené lesklou metalickou samolepící páskou z papírnictví (taková ozdobná na dárková balení). Pochvalovaly si cenu a že to mají právě na sebe. Některé si dávaly dovnitř rolničky. (já jsem s bolavými zády tuhle aktivitu nezvládla a co měly kruh děti, tak právě skončil u koní - cvičí se s tím i psi, aby sem tam proskočili)

napsal(a):
O labutích nic nevím, něco jsem si teď přečetla, a píšou, že nocují na souši. Takže tam holt nějaké ztráty nastanou. Asi dobře, že přecházejí, a nenocují třeba na jednom místě... Děti samotné na rybníce jsou divné, snad byl poblíž třeba taťka....
labutí nocoviště je pěknej kekel, všude na***ráno a peří , a to nejsou bobíšky, ale lejna jako od vlčáka...dneska jsem tam nebyla(práce) ale myslím na ně, zítra uvidím víc.

napsal(a):
Jaký průměr obruče je ok? Největší jsem našla metr.
Změřte si koně na nejširším místě obvod - to bude mezi loktem a místem před kohoutkem, tam bude největší průměr, přes který to potřebujete přetáhnout. A jestli má morgáně jen obvod hrudníku 80 cm, tak vám stopro obyčejná obruč stačit nebude. Zkuste nacvičit s kusem zahradní hadice zatím (můžete pro zpevnění protáhnout napínací drát), a pohledat, zda by se našlo ještě něco vhodnějšího... Tu hadici si aspoň budete moct naměřit podle koně. A ten spoj udělat nějak rozpojitelný, kdyby panika, ať se to vyvlíkne (třeba navléct na to dřívko, ale nezajišťovat na jedné straně hřebíkem, ale jen lehce kobercovkou - i když hřebík na něčem na koni - možná bude kobercovka dobrá na oba konce )

napsal(a):
labutí nocoviště je pěknej kekel, všude na***ráno a peří , a to nejsou bobíšky, ale lejna jako od vlčáka...dneska jsem tam nebyla(práce) ale myslím na ně, zítra uvidím víc.
Mně jak kvokala ta slípka, tak včera sestoupila ze svého "hradu" a jala se věnovat zanedbanému společenskému životu, a vypudila trus velikosti skutečného slepičího vejce, mi málem vypadla čelist z pantů. Normál jsem to nahodila na lopatu, protože do toho šlápnout, už mě nikdy nikdo nenajde

Dík za tipy, já na morgáně včera koukala a obávám se, že i ta metrová obruč by byla malá - ne kvůli obvodu hrudníku, ale když prostrčím přední nohy a budu chtít převlíct přes krk, tak tam bych se asi zasekla. Jinak morgáně má v kohoutku tak 155 max. Ale dobrý nápad je s tou zahradní hadicí, ta se mi dokonce doma válí, díky Hodím vám sem pak fotku, jestli to zvládnu zrealizovat.
napsal(a):
Kam ten svět spěje...
Kúpi, kupuje sa to väčšinou psom s ťažkou potravinovou alergiou.
Pipilota
napsal(a):
Jééé, tak ale toto je super nápad!
Toto by hucul mohol dokázať tiež!
A ako sa to dáva bezpečne dole k tým zadkom?
Tam si viem predstaviť, že by sa to na mojej oranžovej guli šprajclo v slabine, to by som veľmi nechcela asi, lebo to budeme robiť vo voľnosti :D
Asi najprv nacvičíme predky.

Slabiny si nepředstavuju jako kritický místo, když to projde přes krk...?
napsal(a):
Dík za tipy, já na morgáně včera koukala a obávám se, že i ta metrová obruč by byla malá - ne kvůli obvodu hrudníku, ale když prostrčím přední nohy a budu chtít převlíct přes krk, tak tam bych se asi zasekla. Jinak morgáně má v kohoutku tak 155 max. Ale dobrý nápad je s tou zahradní hadicí, ta se mi dokonce doma válí, díky Hodím vám sem pak fotku, jestli to zvládnu zrealizovat.
Ten moment kdy má kůň v kruhu přední, zvednu ho - krizovka je, že vlastně ten kruh špónuji do elipsy a tlačí to nahoře zezadu do noh - kruh chytím oběma rukama a zmáčknu do elipsy, aby tam tou hlavou vešel - no a jasně že se ten kruh dost těsně táhne po krku a zároveň tlačí na ty nohy - když je to na hrudníku, tak už se to celé uvolní... pak je zas ten další level dostat se přes zadní nohy bez utíkání (ale tam se dá se kruhem koně ani nedotknout) - poslední co se učilo bylo to točení kruhem na hrudníku

Pipilota
napsal(a):
Ten moment kdy má kůň v kruhu přední, zvednu ho - krizovka je, že vlastně ten kruh špónuji do elipsy a tlačí to nahoře zezadu do noh - kruh chytím oběma rukama a zmáčknu do elipsy, aby tam tou hlavou vešel - no a jasně že se ten kruh dost těsně táhne po krku a zároveň tlačí na ty nohy - když je to na hrudníku, tak už se to celé uvolní... pak je zas ten další level dostat se přes zadní nohy bez utíkání (ale tam se dá se kruhem koně ani nedotknout) - poslední co se učilo bylo to točení kruhem na hrudníku
Já plánuji jako první krok tou hadicí, ještě nespojenou do elipsy/kruhu, po koni projíždět všude možně, tlačit na oblast podbřišníku, nohou, zadku, zadních nohou atd. Točení až jako zlatý hřeb a možná se k němu ani nestihneme dostat.
napsal(a):
Já plánuji jako první krok tou hadicí, ještě nespojenou do elipsy/kruhu, po koni projíždět všude možně, tlačit na oblast podbřišníku, nohou, zadku, zadních nohou atd. Točení až jako zlatý hřeb a možná se k němu ani nestihneme dostat.
Nespojená hadica sa mi zdá ako najbezpečnejšie riešenie

Horsana
napsal(a):
Kúpi, kupuje sa to väčšinou psom s ťažkou potravinovou alergiou.
Děkuji, to mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo řešit potravinovou alergii....to asi určitě ano
Ale jinak, ta představa - že gró krmné dávky psa domácího jsou larvy
Když je hlad, tak se sní všechno, zvlášť jemně namleté, ale ještě to kupovat v konzervě? Neumím se přes to úplně přenést, i když samozřejmě i u nealergika nezpochybňuji nutriční hodnotu larev.
Ale prostě ne.
napsal(a):
Děkuji, to mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo řešit potravinovou alergii....to asi určitě ano
Ale jinak, ta představa - že gró krmné dávky psa domácího jsou larvy
Když je hlad, tak se sní všechno, zvlášť jemně namleté, ale ještě to kupovat v konzervě? Neumím se přes to úplně přenést, i když samozřejmě i u nealergika nezpochybňuji nutriční hodnotu larev.
Ale prostě ne.
Njn.
Ja znesiem všetko, ale červy nie, to nedávam a to aj keď sa nehýbu, sú mŕtve a vysušené.

ježiš, to jsou vykulenci Já včera muchlala malou čivavu od známé, a ta snad má ty oči větší než hlavu (doslova "oči navrch hlavy") To tihle jsou ještě dobrý. Vypadají v pohodě s novým členem, tak snad to tak je i v reálu
Jé, efe, to je paráda! Žvejka přišla do mopsího ráje
U nás Piraňa oslavila první narozeniny Dostala prase, které má být extra odolné, pro velké psy Piraňa byla nadšená, pan prasák se jí moc líbí, už sice nemá kly a má lehce prořídlé háro a na zadku mu chybí ten jeden špuntík, ale jinak překvapivě drží. Ona má Piraňa normálně k novým hračkám takový jasný přístup - vždycky chce vědět, co je vevnitř Ale prase se jí líbí, dokonce se v něm válí, což je výraz lásky

Prasák je boží, koukala jsem už na FB
napsal(a):
ježiš, to jsou vykulenci Já včera muchlala malou čivavu od známé, a ta snad má ty oči větší než hlavu (doslova "oči navrch hlavy") To tihle jsou ještě dobrý. Vypadají v pohodě s novým členem, tak snad to tak je i v reálu
O tom něco vím o těch čivavách

Horsana
napsal(a):
Awww, Žvejka je dokonalá
A...kde sa stále toľko mopsíkov berie? To čakajú poradovník k vám? :D
V množírnách jich je pořád bohužel dost 😞
Taky jsem si udělala radost. Kocour, 2letý, hluchý, daň za šlechtění na barvu. Asi se potřebuji naučit být někdy hluchá😀

canka
napsal(a):
O tom něco vím o těch čivavách
No jsou boží - jen bych se k nim prostě asi neuměla chovat jako ke psům.... Jestli někdy psa, musím od šeltie nahoru (velikostí), protože tyhle bych měla spíš jako morčata a vím, co je s tím problémů, když se k nim člověk nechová jako k pejskům...
Mimochodem, známá to taky bere pořád na ruku, a přivolání neexistuje, protože "ona už je taková" Tak psina běhá po cestě kolem baráku a vyštěkává všechno a všechny

Tak jsem zas celý víkend nebyla u koní, trénink s morgánětem nula. Dnes musím odpoledne s mopslema do Phy na vet, takže opět nic. Zítra trénink s trenérkou a po zbytek týdne to prostě musím nějak dát. Holt půjdeme zase z fleku no, nedá se nic dělat. Trik s hadicí nehrozí, prostě to nestihnu natrénovat. Chjo. Jak to ty lidi dělaj, že stíhaj práci, domácnost, děti (ty naštěstí nemám), psy a pak ještě i ty hajtry?

Domácnost neřeším (bydlím sama), děti nemám, psy nemám, takže jediné, co mi zaplňuje čas, jsou práce a hajtry. A stejně jezdit nestíhám Jako možná to bude tím, že já musím být u koní skoro denně, prostě ta práce se sama neudělá, takže na ježdění pak čas nezbude.... Třeba o víkendu jsem na koně ani nesáhla, protože jsme dělali seno, no.

napsal(a):
Tak jsem zas celý víkend nebyla u koní, trénink s morgánětem nula. Dnes musím odpoledne s mopslema do Phy na vet, takže opět nic. Zítra trénink s trenérkou a po zbytek týdne to prostě musím nějak dát. Holt půjdeme zase z fleku no, nedá se nic dělat. Trik s hadicí nehrozí, prostě to nestihnu natrénovat. Chjo. Jak to ty lidi dělaj, že stíhaj práci, domácnost, děti (ty naštěstí nemám), psy a pak ještě i ty hajtry?
No já to stíhám pravidelně 3x týdně, někdy i víc. Mám to napasované na manželův fotbal. Když má on fotbal já mám koně. A syn vlaje mezi fotbalem a koňmi. Pes jezdí se mnou ke koním.
Fakt je, že občas trpí domácnost, ale nic výrazného, manžel nemá problém poklidit a dojet na nákup. Ale zas já jsem jen lesojezdec, občas jízdárna, když je naprd terén, tak procházka na ruce. Na závodech jsem v životě nebyla. Ty jo když to tak píšu, já jsem vlastně mega happy
napsal(a):
Nestíhám tu domácnost :D ta vždycky nějak vlaje na konci povinností :D

evcusik
napsal(a):
Nestíhám tu domácnost :D ta vždycky nějak vlaje na konci povinností :D
No já právě taky - jenže moje domácnost je obr čtyřgenerační dům a k tomu 2,5 tisíce metrů zahrady
Musím teda říct, že doma mi strašně odlehčil robotický vysavač - obzvlášť se 3-4 mopsy v domácnosti.

napsal(a):
No já právě taky - jenže moje domácnost je obr čtyřgenerační dům a k tomu 2,5 tisíce metrů zahrady
Musím teda říct, že doma mi strašně odlehčil robotický vysavač - obzvlášť se 3-4 mopsy v domácnosti.
To jo, tak to je práce jak na kostele. To já jsem žabař byt 100m2, malá zahrádka. Ale teda u mamky sekám sama hektar

napsal(a):
To jo, tak to je práce jak na kostele. To já jsem žabař byt 100m2, malá zahrádka. Ale teda u mamky sekám sama hektar
A to jsem si na sebe ještě upletla bič, protože jsme z půlky domu udělali penzion
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.215
napsal(a):
A je nutny si drzet takovou obri obludnost? Proc nejste v necem příjemnějším?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A je nutny si drzet takovou obri obludnost? Proc nejste v necem příjemnějším?
Protože tu být chceme, milujeme to tu a je to pro nás příjemné.

Tak včera fyzio. Starostlivě jsem jí vyvlekla koně na asfalt, aby mohla posoudit pohyb. Tak, pár kroků rovně, pár kroků divně, nezdála se jí stejná noha jako mně (tak nejsem úplně blbá, uff). No, pak na trávě na lonž, a hned bylo jasno, pravá přední nechodí čistě (zase pár kroků jo, pár kroků ne, na oblouku od domova jo, na oblouku k domovu si zatáhnul, tak to zas ne ).
Paní posoudila, pohmatala, popovídala, namasírovala (to se líbilo), porovnala (to se nelíbilo). Hodně prý musela rovnat pánev, asi se tam něco zafixovalo špatně po tom březnovém abscesu, a říkala, že se může ta nerovnováha projevit i na stejnostranné končetině...
Vzali jsme po ošetření znovu na lonž, a nevěřila jsem vlastním očím, kůň šel v podstatě rovně! Tak tak rychlý efekt bych teda nečekala. Jaká úleva, že zjevně teda není problém v noze, ale ve vratných strukturách.
Dostali jsme povolení na naši lesní ligu Samozřejmě nikoli tento víkend.
Ne, že bych něčeho byla schopna. Dvě hodiny poté, co fyzio odjela, jsem si hnula se zády. A teď, když se trochu v práci rozsedím, tak jsem fakt vděčná, že mám záchod za rohem, protože to bych se z toho po***. Samozřejmě kůň fyzio dvakrát do roka, a já jsem ještě nikdy neměla ani masáž Tak možná mě záda donutí.

Jojo, já vím. Vím, ale... hm. Jako se vším
Ne, že bych byla líná cvičit. Ale zapomenu. A když si nastavím budík, tak mě ten budík zastihne doma dvakrát do týdne, a jinak se pochopitelně najdu někde, kde prostě cvičit nemohu, a do příchodu domů to utěšeně zapomenu
Kolikrát já už začínala cvičit! :-D
Teď je v Penny nějaký levný nafukovací kruh pro děti, i balon, tak přemýšlím, jestli si to aspoň v práci nehodit pod zadek....
napsal(a):
Jojo, já vím. Vím, ale... hm. Jako se vším
Ne, že bych byla líná cvičit. Ale zapomenu. A když si nastavím budík, tak mě ten budík zastihne doma dvakrát do týdne, a jinak se pochopitelně najdu někde, kde prostě cvičit nemohu, a do příchodu domů to utěšeně zapomenu
Kolikrát já už začínala cvičit! :-D
Teď je v Penny nějaký levný nafukovací kruh pro děti, i balon, tak přemýšlím, jestli si to aspoň v práci nehodit pod zadek....
Nafukovací věci mi při sezení na záda nedělají dobře. Osvědčili se mi sportovní hodinky s nastavením upozornění, že už dlouho sedím. Co 2 hodiny vibrace. Ale pak se mi pod nimi udělal ekzém. Mě hodně pomáhá vstát a třeba chvíli machat rukama, či jen kroužky krkem...

Hlásím úspěšný návrat z úspěšných závodů. Freestyle prvek jsme žádný nacvičit nestihly, za to ale morgáně zvládlo toto a to je pro mě daleko víc. I ostřílení mazáci se odmítli přiblížit byť na 20 metrů, ale nejhysteričtější kůň ve střední Evropě si s rexem dával hudlana 😃❤️
napsal(a):
Hlásím úspěšný návrat z úspěšných závodů. Freestyle prvek jsme žádný nacvičit nestihly, za to ale morgáně zvládlo toto a to je pro mě daleko víc. I ostřílení mazáci se odmítli přiblížit byť na 20 metrů, ale nejhysteričtější kůň ve střední Evropě si s rexem dával hudlana 😃❤️

Tak to by se náš bílej asi naučil lítat tvl
My byli v neděli na závodech s poníčky. Umístili se ve vozatajské soutěži i na výstavě, což bylo naprosto nečekané, ale předváděly je zkušené vystavovatelky, takže to asi bylo tím - pamatuji, když jsem se jednou jedinkrát potácela po výstavním kruhu před lety, a výkon byl zřejmě naprosto nesrovnatelný

No lítalo jich tam vzduchem spousta, si nemysli Samí ti superklidní PH a QH Fakt mi ta moje hysterka bojinka udělala megaradost A taky zašla pár hezkých úloh v podstatě bez tréninku (a pár jsme jich taky zmastily).

napsal(a):
No lítalo jich tam vzduchem spousta, si nemysli Samí ti superklidní PH a QH Fakt mi ta moje hysterka bojinka udělala megaradost A taky zašla pár hezkých úloh v podstatě bez tréninku (a pár jsme jich taky zmastily).
Hele ona ta obava je spíš v člověku, kolikrát si říkám, tak to kobyla nedá a ono to jde a nic se neděje....třeba ta bruska na kopyta...

No, abych se taky jen nechlubila, poníci s naší jedinou holčičkou (kterou ovšem neučím já, protože holčička chodí dřív, než přijdu z práce) šli také trail na ruce, a jeden jí u předposlední překážky křepce zdrhnul, a s druhým teda dokončila, i když si ji po kurzu trochu nosil Takže tam předpokládám pořadí "poslední a předposlední" Ale tak je to disciplína pro dětičky, takže se s tím počítá :-)

Já chci vidět foto poníčků!

Nádherní jsou a v týhle barvě elegantní

moc děkujeme
Postroje jsem ukořistila na bazaru za směšnou cenu (asi za šest tisíc dohromady...?) a ještě uhádala tisícovku slevu (sic!), a nechávala je na některých místech od brašnářky zkrátit podle starého postroje. Jako hodně vtipný počin byly ty postroje, přijde mi jako že byly složené ze zbytků. Obřišník s podpínkou seděly na shetty, ale podocasník by byl nejspíš i belgikovi, poprsák by zase pěkně seděl našemu teplokrevníkovi

Jsem byla mimochodem před chvílí u doktora se zády. Obvoďák můj příslušný má drze ode dneška dovolenou. Ale vedlejší doktor zastupuje. Jsem tam přišla, řekla jsem, co mi je, co chci, aby mi napsal, a zase jsem odkráčela. Zaskočila si na RTG a ve středu budeme vědět, že mi nic není a jen simuluju. No ale s tím snímkem už můžu jít za fyzioterapeutkou a ona si troufne to rovnat. Tak snad mi pak i poradí nějaké lepší cvičení, než jsem cvičila doteď (jako by sakra ježdění na koni nestačilo ).
Doktor mi napsal nějaká analgetika, která zobnu jen v nutnosti (lékárnice mě taky varovala, ať to rozhodně neberu po třech denně, jak mi předepsal doktor) a já jsem si dokoupila nějaký ten placebo gel, co se tím mažou v reklamách důchodci a pak skáčou jako laně

Snímky RTG už se neposílají automaticky, musíte si ho vyžádat, jinak přijde jen nález od RTG doktora. Ale mojí fyzio stačil i ten.

Jsem se ptala, jestli mu pošlou snímek, abych si ho u něj mohla stáhnout. Říkali, že jo. Tak třeba si to tam poznamenali a pošlou mu ho Jsem jim říkala, že si to pak budu doma věšet na zeď
Mimochodem, za hodinu nám začnou navážet seno. A kolegyně z práce nemůže. Takže, kdo bude dávat pod balíky palety? A kdo bude šplhat na stoh a rozkládat tam tu padesátikilovou autoplachtu? Tak. Co bych si neudělala dobře! Jdu si zobnout analgetikum.

Nj, klasika. Když se daří... Copak jste dostala za dobrotu?

Nějakej fujtajbl, když jsem si teď přečetla příbalák, tak to snad ani nechci požívat. Tak až leda u koní, až dojedu bezpečně na místo. Nerada bych to tady hopla do řeky nebo tak.
Medracet - šmarjá, von je v tom snad tramal... v kombinaci s paralenem. No dík, to je ale odpornost. Játra děkuji. Jak kdybych byla v posledním tažení. Že si radši nevezmu acylpyrin :-D

Tak tahle kombinace mi posledně málem způsobila infarkt. Takže to už nechci nikdy vidět, fuj.

napsal(a):
Tak tahle kombinace mi posledně málem způsobila infarkt. Takže to už nechci nikdy vidět, fuj.
Zatím jsem to nezkusila, asi si to nechám v lékárničce pro případ nouze (ale zase exp. do konce roku)...
Včera při poskakování po balíkách jsem záda krásně rozhýbala, že když jsem večer sedala do auta, ani jsem nemusela ztuhnout vprostřed pohybu s jednou nohou venku a jednou vevnitř (zkoušela jsem nasedat nejprv pr**lí tam, a pak obě nohy najednou, je to ještě horší)
Dochtor mi mj. napsal nějaké čípky, tak jsem se moc nezačítala do příbaláku, abych to ještě nezazdila, a zkusila jsem. Sice jsem se pos***a, ale ráno jsem vyskočila jako zajíc! (a nemusela jsem se sápat z postele jako mumie z hrobky) Sice v určitých pohybech cítím tahání, a že by to "mohlo bolet", ale zatím dobré. Musím si najít nějakou úlevovou polohu na kanc. židli
"Musím si najít nějakou úlevovou polohu na kanc. židli "
Hele a co změna židle? Jednu dobu mi pomáhalo si během pracovního dne židle měnit - jako různé výšky (nafukovací podsedák mi nevyhovoval). Stejně ale nejvíc pomáhá to sezení přerušovat. A správně cvičit dle doporučení fyzioterapeutky
A na prášky opravdu pozor. Já jsem si vyjela n sobotní tréning a abych neseděla v koutě dala jsem si "růžové lentilky proti bolest". Dávkování jsem nepřekročila, ale prostě jich za celý dlouhý den bylo víc. V neděli jsem měla sušák jak po draku - fakt mě tělo upozornilo, že na tohle už moje játra nemají.

Ona většina kancelářských židlí je naprostá tragédie a přijde mi, že ergonomii naopak popírají. Já už mám víc jak deset let hráčskou židli DX Racer, v ničem jiném tolik hodin nevydržím sedět. Má boční vedení a hlavně podpírá bedra - proč mají kancl židle v oblasti beder prohnutí dozadu???

Já jsem obecně na prášky hodně opatrná. Když nemusím, neberu. Upřímně mě překvapilo, že mi doktor bez váhání napsal takový dryák, ale holt to asi má jako standard na bolesti zad (tlumí hlubokou nervovou bolest), zatímco já mám pocit, že u mě se už jedná spíš jen o namožené svaly z té nečekané stabilizace páteře (kterou předpokládám ustabilizovaly a na RTG nic nebude).
Židli změnit už mě napadlo (jenže já mám tu ergonomicky nejlepší dostupnou ve firmě), ale zrovna že bych měla v kanclu místo na různé židle... mám tu tři kousky, tak ty bych možná mohla zkusit rotovat.
S tím cvičením už to pomalu zase půjde.
Schválně uvidím odpo, zda bych vylezla na kůň a nechala se krokem povozit. Když už mi včerejší skládání sena neuškodilo. Jako o víkendu byly plánované závody, žejo. Ale asi to upe nedopadne. Aspoň ušetřím... No, uvidím, co mi zítra řekne dochtor ohledně toho RTG.

Židli změnit už mě napadlo (jenže já mám tu ergonomicky nejlepší dostupnou ve firmě)...
Já si do práce koupila svojí židli za svoje peníze. Od tý doby tam vydržím sedět celou pracovní dobu.

Jop, já zatím vydržím sedět celou dobu i na té vyfasované. Až to nepůjde, tak budu taky řešit :-) Ale zatím mi přijde oproti té, na které jsem strávila předtím tři roky, báječná a nedostižná
Tak dnes som našla parožie aj s majiteľom...
Bol úplne čerstvý, muchy sa ešte iba začínali zlietať, ani vajíčka ešte nenakládli.
Nenašla som strelné zranenie, vlastne žiadne, to čo má odjedené zo zadku, tak tam zver načína úlovok veľmi rada.
O hodinu a pol už ležal o tri metre vyššie a niečo sa ho chystalo vytiahnuť hore svahom.
Keby som nemala psy, počkala by som si, predsa len, človek tajne dúfa, že to boli vlky, hore som našla vlčí trus, ale starý.

Horsana
napsal(a):
Tak dnes som našla parožie aj s majiteľom...
Bol úplne čerstvý, muchy sa ešte iba začínali zlietať, ani vajíčka ešte nenakládli.
Nenašla som strelné zranenie, vlastne žiadne, to čo má odjedené zo zadku, tak tam zver načína úlovok veľmi rada.
O hodinu a pol už ležal o tri metre vyššie a niečo sa ho chystalo vytiahnuť hore svahom.
Keby som nemala psy, počkala by som si, predsa len, človek tajne dúfa, že to boli vlky, hore som našla vlčí trus, ale starý.
Rys by to nemohl být? A myslíte, že uhynul sám a něco ho našlo?

poblíž asi silnice není? nemohl si spíš zlomit vaz z toho srázu? není tak nějak omuchlaný . osilntaný , má modřiny na krku?(jednou jsme jako děti v lese vyplasily srnu, která naběhla do oplocenky a na místě byla mrtvá, snědla jí místní posádka pohraniční stráže)
napsal(a):
Rys by to nemohl být? A myslíte, že uhynul sám a něco ho našlo?
Fíha, rys mi nenapadol, ale v oblasti žijú, to je pravda! Môže byť!
Myslím, že ho niečo ulovilo, na krku na prvej foto vidno, že je taký umolousaný, tak tipujem, že ho tam niečo zagniavilo, fakt pár minút pred tým, než som sa tam dobelhala.
Včera bolo po jemnom daždi, pod mrakom, dolina vymretá, aj to bolo divné, že nikde ani jeden cyklista a to bola sobota, cítila som na jednom mieste medveďa, ale žiadne pobytové znaky zveri som nevidela, aj to bolo divné, že tam nebola žiadna vysoká, ktorá sa tam bežne cez deň zdržuje a drzo vás vybrechá, práve naposledy keď som tam bola ma vybrechal srnec a netváril sa, že by sa mu z malej lúčky, ktorú premenili na skládku dreva chcelo odísť, možno to bol ten mŕtvy, ktovie.
O pár desiatok metrov nižšie vtedy ťažké mechanizmy manipulovali s drevom, ale srncovi to bolo fuk.
Je to oblasť Perlovej doliny, pod Kojšovskou hoľou, išla som pozrieť, či už dozreli čučoriedky, no nedošla som až hore, lebo mám nejaké zdravotné problémy a stratu výkonnosti...
No a prídem domov a blízka obec vydala varovanie, že v okolí sa pohybuje medveď, to je na porazenie, toto.
O stret s medveďom fakt nestojím, teraz sú mladé samce nervózne, je medvedia ruja a staré ich vyháňajú z teritória, vtedy stále v okolí jeden behá tak nejak viditeľnejšie, inak medvede tu samozrejme vždy boli, len u nás nechodia na odpadky ako v Tatrách, no zachytí ich vždy nejaká fotopasca, alebo človek nájde trus, keď vie, ako vyzerá.
Ale žijú skryto, nenápadne.
Pôjdem tam dnes pozrieť, či ostal srnec tam a ako je objedený, mohli ho včera nájsť aj poľovníci, čo sa dúfam ale nestalo, odchádzala som o siedmej preč a v doline nikto nebol.
napsal(a):
poblíž asi silnice není? nemohl si spíš zlomit vaz z toho srázu? není tak nějak omuchlaný . osilntaný , má modřiny na krku?(jednou jsme jako děti v lese vyplasily srnu, která naběhla do oplocenky a na místě byla mrtvá, snědla jí místní posádka pohraniční stráže)
Nie, tam cesta nie je, iba rozbitá lesná no a on ležal na žlto značenom chodníčku, ktorý je vo svahu s dosť hustou vegetáciou, najmä v spodnej časti a tečie tam nejaký jarok.
Hej, krk mal oslintaný, aj to vidno na foto, inak bol úplne intaktný, až na tú dieru v zadku, ale to je vyžraté po smrti, nekrvácalo to.
On pôvodne tak pod zrázom neležal, tam ho niečo odtiahlo kým som ja bola v kopci hore a nemyslím si, že to bola líška.
Úprimne, ja som sa tam po prvotnom šoku na neho vrhla a začala ho obhliadať, aj som ho dvihla a otočila, celkom by som si aj zapitvala, hehe, no ale tak to už by asi bol trestný čin, alebo čo...
Oni tí šťastnejší, čo niečo také nájdu tam vždy dajú fotopascu a ja vážne rozmýšľam, že si tiež nejakú zaobstarám.

Horsana
napsal(a):
Fíha, rys mi nenapadol, ale v oblasti žijú, to je pravda! Môže byť!
Myslím, že ho niečo ulovilo, na krku na prvej foto vidno, že je taký umolousaný, tak tipujem, že ho tam niečo zagniavilo, fakt pár minút pred tým, než som sa tam dobelhala.
Včera bolo po jemnom daždi, pod mrakom, dolina vymretá, aj to bolo divné, že nikde ani jeden cyklista a to bola sobota, cítila som na jednom mieste medveďa, ale žiadne pobytové znaky zveri som nevidela, aj to bolo divné, že tam nebola žiadna vysoká, ktorá sa tam bežne cez deň zdržuje a drzo vás vybrechá, práve naposledy keď som tam bola ma vybrechal srnec a netváril sa, že by sa mu z malej lúčky, ktorú premenili na skládku dreva chcelo odísť, možno to bol ten mŕtvy, ktovie.
O pár desiatok metrov nižšie vtedy ťažké mechanizmy manipulovali s drevom, ale srncovi to bolo fuk.
Je to oblasť Perlovej doliny, pod Kojšovskou hoľou, išla som pozrieť, či už dozreli čučoriedky, no nedošla som až hore, lebo mám nejaké zdravotné problémy a stratu výkonnosti...
No a prídem domov a blízka obec vydala varovanie, že v okolí sa pohybuje medveď, to je na porazenie, toto.
O stret s medveďom fakt nestojím, teraz sú mladé samce nervózne, je medvedia ruja a staré ich vyháňajú z teritória, vtedy stále v okolí jeden behá tak nejak viditeľnejšie, inak medvede tu samozrejme vždy boli, len u nás nechodia na odpadky ako v Tatrách, no zachytí ich vždy nejaká fotopasca, alebo človek nájde trus, keď vie, ako vyzerá.
Ale žijú skryto, nenápadne.
Pôjdem tam dnes pozrieť, či ostal srnec tam a ako je objedený, mohli ho včera nájsť aj poľovníci, čo sa dúfam ale nestalo, odchádzala som o siedmej preč a v doline nikto nebol.
Přikláněla bych se k tomu rysovi, ten loví skokem z výšky a snaží se zlomit vaz. Vlci ve smečce se vrhají na břicho a strhávají kořist v běhu. Co teda vím.

Horsana
napsal(a):
Nie, tam cesta nie je, iba rozbitá lesná no a on ležal na žlto značenom chodníčku, ktorý je vo svahu s dosť hustou vegetáciou, najmä v spodnej časti a tečie tam nejaký jarok.
Hej, krk mal oslintaný, aj to vidno na foto, inak bol úplne intaktný, až na tú dieru v zadku, ale to je vyžraté po smrti, nekrvácalo to.
On pôvodne tak pod zrázom neležal, tam ho niečo odtiahlo kým som ja bola v kopci hore a nemyslím si, že to bola líška.
Úprimne, ja som sa tam po prvotnom šoku na neho vrhla a začala ho obhliadať, aj som ho dvihla a otočila, celkom by som si aj zapitvala, hehe, no ale tak to už by asi bol trestný čin, alebo čo...
Oni tí šťastnejší, čo niečo také nájdu tam vždy dajú fotopascu a ja vážne rozmýšľam, že si tiež nejakú zaobstarám.
No, to by asi bylo pytláctví. Těžko byste vysvětlovala, že jste si chtěla jenom zapitvat.
napsal(a):
Přikláněla bych se k tomu rysovi, ten loví skokem z výšky a snaží se zlomit vaz. Vlci ve smečce se vrhají na břicho a strhávají kořist v běhu. Co teda vím.
Vlci radi zaženú korisť do strmého zrázu, alebo do potoka, to je veľmi časté, raz aj v inej obci pod hoľou takto v zime našli objedeného kapitálneho jeleňa, rovno v potoku ležal, na jar som našla zvyšky jelenice tiež pri potoku.
Ale rys...to by fakt mohlo byť, okrem iného som nenašla absolútne žiadne stopy a to bol terén mäkký, vlhký, hoci kamenistý.
Ale zase nie som bohvieaký stopár.
Nutne potrebujem tú fotopascu!

Horsana
napsal(a):
Njn, chcela som si zapitvať a to stehno, to som si odobrala na vedecké účely :D
Za účelem vědeckého sežrání.

jo, já pro vědecké účely a pokusy na psovi beru čerstvě sražené zajochy...zatím asi dva a onehdá to byl i bažant, prostě maso....
Na to místo by mě nikdo jen tak znovu nedostal. Medvědi jsou v mých očích děsně nebezpeční... no já jsem hotová i divokých prasat, fakt o setkání s nimi nestojím (když vidím na podzim kolik vytahají z pole kukuřice a jaký tam dělají bordel - vyhýbám se takové cestě dokud není kukuřice sklizená. Na tož tak v lese a nad mršinou. Ne ne ne, děkuji, ale jdu jinudy (jo jsem pos*ra).

napsal(a):
jo, já pro vědecké účely a pokusy na psovi beru čerstvě sražené zajochy...zatím asi dva a onehdá to byl i bažant, prostě maso....
Ale nesmí vás při tom nikdo vidět. Ale to asi víte.
napsal(a):
Já jsem takhle docela nedávno seřvala jednoho pána s myslivcem(mám s myslivcema jen špatné zkušenosti,tak mám na ně prostě averzi).
Štráduju si to takhle navečer ke koním je zavřít a pokrmit a najednou na cestě nad pozemkem vidím myslivce s flintou,jak kouká do lesa,nějaký řev z lesa a štěkot psa....tak se tam rozeběhnu,co se děje a vidím divoké prase na zemi,psa,co na něj doráží a toho řvoucího chlapa na toho psa...tak jsem začala řvát já,co tam jako dělají,jestli jim přijde normální střílet tady nad pozemkem,kde mám koně!A oni se mi tam oba omlouvali,že nestříleli,že je to jen kůže divočáka na kameni a že na tom toho psa jen učí No tak jsem řekla,že teda dobře a šla jsem dál

jo znám...to jsme dělaly na chatě jako děti, u silnice na drny jsme naaranžovaly prasečí kůži, co jsme našly v lese na skládce, vydělaná kůže na zeď, s kopýtkama a rypákem, tenkrát projelo auto jen občas, ale stálo to za to....

Holky já měla včera po dloooooooouuuuhý době volnou neděli! V sobotu se přijeli ubytovat první hosté do apartmánu, takže do tý doby to byla makačka neskutečná, aby bylo vše tip ťop a včera jsem jen seděla s mopslema pod pergolou, vyšívala, opalovala se a odpoledne si dokonce dala šlofíka Víc takových dnů

Tak jsem se vzmužila, a jak mě poslední dny moc záda nebolela, tak jsem vyrazila na hopsání. Bertíček samozřejmě zlatíčko největší, snažil se, ale v prvním parkuru jsem trapně zžuchla, jako pytel h***n Nic se mi nestalo (normálně padám rovnou na hlavu, naštěstí za otěž jsem se přetočila (chudák kůň) a dopadla přes rameno do parakotoulu). Ale tak statisticky vzato jednou to přijít muselo, tak snad budu mít zase na chvíli od padání pokoj. Ale myslím, že jsem se zapsala do paměti mnoha diváků
Kůň vypadal, že byl vlastně jen na exkurzi, ani se nespotil (na rozdíl ode mě), a v sadu vedle závodiště objevil popadané višně, tak byl spokojen. No a když mi parťačka donesla pití, tak kůň pravil, že by si taky dal, takže bublinkový pomerančový džus jsem ho nechala dojet (samozřejmě u vleku potom nad svou domácí vodou ze stáje ohrnoval rypák). Evidentně se dobře bavil

Zkusila jsem si v kanclu sednout na různé jiné židle, a stojí to za starou bačkoru. Tak zůstanu věrná té svojí ukořistěné. Budu si častěji přesedávat. Mám na židli srolovanou deku (už asi rok), tak ji budu častěji posouvat sem tam, ať ten posez není pořád stejný. Snad to pomůže.
Na rentgenu "změny odpovídající věku a sedavému zaměstnání", takže zřejmě nějaká klasika. Zdroj problému na přechodu bederní a hrudní páteře. Snímek jsem nedostala, doktor ho neuměl stáhnout z portálu nemocnice.... Vytiskl mi snímky na tiskárně, z které není k přečtení ani text, takže je to taková vzdálená vesmírná mlhovina. Můžu si založit do památníčku.
Srovnejme s veterinářkou, která mi ty snímky na flešku v podstatě vnutila
Fyzio holčině ale bude stačit samozřejmě jen nález slovně. Někdy se k ní vypravím.

Buggyra: kdybyste chtěla, předám kontakt na mou fyzio z LBC. Je první fyzio, která mi po víc jak pěti letech tápání opravdu pomohla.
napsal(a):
Zkusila jsem si v kanclu sednout na různé jiné židle, a stojí to za starou bačkoru. Tak zůstanu věrná té svojí ukořistěné. Budu si častěji přesedávat. Mám na židli srolovanou deku (už asi rok), tak ji budu častěji posouvat sem tam, ať ten posez není pořád stejný. Snad to pomůže.
Na rentgenu "změny odpovídající věku a sedavému zaměstnání", takže zřejmě nějaká klasika. Zdroj problému na přechodu bederní a hrudní páteře. Snímek jsem nedostala, doktor ho neuměl stáhnout z portálu nemocnice.... Vytiskl mi snímky na tiskárně, z které není k přečtení ani text, takže je to taková vzdálená vesmírná mlhovina. Můžu si založit do památníčku.
Fyzio holčině ale bude stačit samozřejmě jen nález slovně. Někdy se k ní vypravím.
Na rtg oddělení vám ho stáhnou na CD nebo podobné medium. Moje fyzio našla na rtg průšvihy, které byly rentgenologem označeny jako OK :D asi na to někdo koukal z rychlíku.

napsal(a):
To je důvod, proč s problémy, které dokážou vyřešit lépe a často i rychleji, chodím k veterináři. Ale i toho si musíte umět vybrat.
napsal(a):
To je důvod, proč s problémy, které dokážou vyřešit lépe a často i rychleji, chodím k veterináři. Ale i toho si musíte umět vybrat.
Až si udělám tržnou ránu na šití, volám jedině veterináře. Stehy jak od plastika a ještě je milej (a možná bude i kokino :D )

evcusik
napsal(a):
Až si udělám tržnou ránu na šití, volám jedině veterináře. Stehy jak od plastika a ještě je milej (a možná bude i kokino :D )
Přesně! Já si před 2 měsíci vyrobila moc hezkou řeznou ránu (už jsem to tady psala) a první, komu jsem volala, byla kamarádka veterinářka. Když jsem si představila dopoledne strávené na ambulanci a bůh ví, na jakého dr. bych narazila... Tohle bylo na jistotu. I bez kokina.
napsal(a):
Mě při bolesti zad pomohla místo židle klekačka. Už od mala mám křivou páteř, tak mi ji rodiče koupili už před x lety, ale moc jsem na ní sedět nechtěla. Teď jsem ji vytáhla ze sklepa a musím říct, že kdybych ji neměla, tak vůbec nemůžu pracovat. Samozřejmě to problém nevyřeší, ale sedí se mi na ní mnohem líp než na běžné židli.

bongani
napsal(a):
Mě při bolesti zad pomohla místo židle klekačka. Už od mala mám křivou páteř, tak mi ji rodiče koupili už před x lety, ale moc jsem na ní sedět nechtěla. Teď jsem ji vytáhla ze sklepa a musím říct, že kdybych ji neměla, tak vůbec nemůžu pracovat. Samozřejmě to problém nevyřeší, ale sedí se mi na ní mnohem líp než na běžné židli.
Ono velmi záleží na původu a důvodu bolesti zad. Já na klekačce nevydržím ani minutu.

napsal(a):
Buggyra: kdybyste chtěla, předám kontakt na mou fyzio z LBC. Je první fyzio, která mi po víc jak pěti letech tápání opravdu pomohla.
děkuji, kdyby bylo třeba, ozvala bych se

evcusik
napsal(a):
Na rtg oddělení vám ho stáhnou na CD nebo podobné medium. Moje fyzio našla na rtg průšvihy, které byly rentgenologem označeny jako OK :D asi na to někdo koukal z rychlíku.
dobrá poznámka, možná se tam tedy zastavím, děkuji

Mě ta záda už v podstatě nebolí. Dává se to do kupy. Nebude z toho chronická obtíž (zatím). Ale do budoucna už přemýšlím, co a jak. Máti má trvale omezenou hybnost, a to se do toho ještě musí po ránu rozhýbat. Takže vyhlídky nepěkné. Já se tomu hodlám vyhnout :-)
Tak som dala prednosť čučoriedkam pred mršinou, bolo strašne horúco a vláčik motoráčik, ktorý cez víkendy premáva na Kojšovskú hoľu, teda, na chatu pod ňou som zmeškala, zase.
Ten vláčik zmeškávam už tretí rok, asi podvedome odmietam sa nechať hore vyviezť, zrejme skrytý masochizmus :D
Samozrejme po správach o medveďoch- sú dva a momentálne sa zdržujú v lokalite Bankov, kde býva môj brat a potvrdil mi, že sa samozrejme hrabali vo veľkokapacitnom kontajneri som v lese bola zľahka nervózna, nakoniec som ale našla jednu zvieraciu cestičku, vydala sa po nej a videla toľko zveri, ako v ZOO.
Potom teda tie čučoriedky a keď som išla z hole dolu, myslím, že som našla medvedí brloh. Foto nemám, neodvážila som sa tam priblížiť, bola som sama, ale myslím, že to je ono. Aj keď teda oni tam v lete nie sú, som presvedčená o tom, že tú jaskyňu využívajú.
A je v mieste, kam chodím pravidelne, ale vždy iba hore kopcom, veľmi strmým, takže vtedy sa veľmi nerozhliadam, heh...
Inak žiadne stopy, houno, oškrabané stromy, nič.
Keď som zišla na trávnatú cestičku, spievala som si, už sa stmievalo a zrazu pozerám, niečo veľké hnedé blokuje cestu, nedalo sa rozoznať, čo to je, proste veľké zviera.
Reku, už je to tu...nakoniec sa to oklepalo a videla som veľké uši, ale stále nebolo jasné, či to je laň, či diviak. Kričala som, mávala rukami, dupala - nič.
Nakoniec to vzhliadlo a bola to laň, ale niečo tam s takou chuťou jedla, že ma celkom kruto ignorovala, keď som prišla na 5 metrov, tak šmykla dolu svahom.
Z toho vyplynulo smutné zistenie - že o sebe dávate v lese vedieť neznamená, že vás zver registruje....to ma teda nepotešilo, rovnako ako to, že sprej proti medveďom, celé roky propagovaný takzvanými odborníkmi sa pri nedávnom útoku ukázal ako absolútne neúčinný.
Cestou dolu sa zotmelo skoro úplne, ale tam je vidno do cca 23:00, aj na ceste, všade plno zveri, neviem, či je taká osprostená z toho tepla, ale spod nôh mi skákali zajace a srny, jelene úplne všade...čudné, ešte nikdy som tam toľko zveri nevidela.
napsal(a):
Holky já měla včera po dloooooooouuuuhý době volnou neděli! V sobotu se přijeli ubytovat první hosté do apartmánu, takže do tý doby to byla makačka neskutečná, aby bylo vše tip ťop a včera jsem jen seděla s mopslema pod pergolou, vyšívala, opalovala se a odpoledne si dokonce dala šlofíka Víc takových dnů

Horsano, z vašeho vyprávění mám vždycky zatajený dech, jak kdybych četla příručku přežití :-)
Já na zvěř nemusím chodit do lesa, po výběhu se nám prohánějí srny se srnčatama (na pět metrů to na mě čumí drze, a když se snažím to vyhnat, tak si to odhopká na deset metrů a začne se to zase pást, no hrozný), zajíci/králíci (máti tvrdí, že je to zajíc, já zase, že je to králík), divočáci.... kde jsou ty vlci, když je člověk potřebuje! (nerouhej se...)
napsal(a):
Horsano, z vašeho vyprávění mám vždycky zatajený dech, jak kdybych četla příručku přežití :-)
Já na zvěř nemusím chodit do lesa, po výběhu se nám prohánějí srny se srnčatama (na pět metrů to na mě čumí drze, a když se snažím to vyhnat, tak si to odhopká na deset metrů a začne se to zase pást, no hrozný), zajíci/králíci (máti tvrdí, že je to zajíc, já zase, že je to králík), divočáci.... kde jsou ty vlci, když je člověk potřebuje! (nerouhej se...)
Ehm, áno, moje nevinné prechádzky sa často menia na extreme survival :D
Nooo, tak tento typ interakcií so zverou som si užila niekoľko rokov a stále som sa pýtala, že kde sú tí poľovníci, keď ich človek potrebuje :D
Zver vo výbehu je zlo, trhá to pásky a dlhé roky mi ničila život.
Najhoršie bolo, keď sa všetko čo malo 4 nohy z lesa nahrnulo na divé višne vo výbehu, ktoré samozrejme už kvasili, potom sa to tam ožraté váľalo, prípadne mi bažant vrávoravo vletel na hlavu, lebo sa opili aj vtáky :D :D

bažant se vejde na pekáč

napsal(a):
bažant se vejde na pekáč
A byl by rovnou na víně!

Horsana
napsal(a):
My sme to raz v škole pitvali...
Chýba tu taký ten smajlík, čo zvracia :D
Co na něm (či spíše v něm) bylo špatně?

Horsana
napsal(a):
Tak musím dodať, že bol z bažantnice.
Parazity všade, v každej orgánovej sústave.
Tak to já zažila jenom pár Syngamusů. Aspoň bylo dětem co ukázat.

On ten zvenku asi nebude o mnoho lepší. Ale tak upečený parazit = dobrý parazit.

Horsana
napsal(a):
Tamten ich mal pár stovák :D
Tak to ten náš byl trapný.
Hm, len si tak premýšľam, že je divné, že v čase dozrievania čučoriedok tie medvede odmigrovali úplne opačným smerom....
Vrátane údajne 300 kg veľkého samca a medvedice s troma mladými, údajne zachytené fotopascou.
Dnes tam zas idem, aj prespím na jednej lesnej chate, hm, čoho sa boja medvede?

ještě většího medvěda, takže flašu něčeho dobrého ať chrápete jako medvěd...nejmíň kodiak.
Horsana
napsal(a):
Hm, len si tak premýšľam, že je divné, že v čase dozrievania čučoriedok tie medvede odmigrovali úplne opačným smerom....
Vrátane údajne 300 kg veľkého samca a medvedice s troma mladými, údajne zachytené fotopascou.
Dnes tam zas idem, aj prespím na jednej lesnej chate, hm, čoho sa boja medvede?
Perkele?
https://www.youtube.com/watch?v=z7_pVrIshxA&ab_channel=Vuusteri

lenacia
napsal(a):
Perkele?
No jo, nechat takhle odpadky za dveřmi je prostě pozvánka do restaurace.
K medveďom na Slovensku mám tématickú fotku. To sme s kamoškou zobrali prvý krát mojho chlapa jazdiť u nás na návštěve. Nie že by si o nás dovtedy myslel, že sme normálne:)
Medvede tam vžy žili. Polovníci nám hlásili, kde ich videli a že tam nemáme chodiť jazdiť. Ani nás nenapadlo to nerešpektovať.
Minulé leto sme sa s babami vykecávali do tmy pri koňoch a z lesa medvede bolo počuť. Vraj mama s medvieďaťom. Aj som zabudla, že sa bojím šoférovať auto po tme, aj som si spomenula, kde sa zapínajú svetlá :)
lenacia
napsal(a):
Perkele?
Tak dědek je buď znalec a odhadl mladého medvěda že se nemusí tolik bát. Nebo je dědek bl**c, protože fakt nechávat takhle po venku pytel odpadků a pak ho ještě jít bránit s metlou... A pes měl "hlásek jako konipásek" (asi žádný velký kus jako čuvač) - nedivila bych se, kdyby ho hladový medvěd sežral místo odpadků.
A největší zázrak posledního desetiletí...plnokrevnici se zahojila rozmlácená hnáta. Měla rozražené a pohmožděné kůži+podkoží a rozdrcenou šlachovpu pochvu. Díky Efe-bandážování instalatérskou izolací jsme to zvládli bez finančního krachu. A díky manželovu vynálezu, jak to zavázat, aby nehýbala kloubem a rána se hojila, mohla kobyla trajdat se stádem venku. Jako měla udělaný i box, ale plné bíle dveře asi nebyly dost viditelné....
Mezitím jí narostlo i něco, co se dá nazvat kopyty. Téměř po roce jsem jí vytáhla ven. Tak charakterní zvíře jsem ještě pod zadkem neměla. Nebo měla, všechny ty plnokrevníky, co mi kdo kdy půjčil a já vždy toužila mít to doma. I když nákupní cena byla srandovní, bude to můj nejdražší kůň :) Ale to bylo jasné, už když jsem jí v boxe při prohlídce zvedla kopyto. Rozhodovala jsem se, jestli si pořídím něco typu "lada niva" - hucul, křižovatka, nějaký větší pony, nebo si splním sen a koupím si "formuli". Když jsem vybírala z nabídky dostiháků, můj kamarád (jinak patolog, koně na živo možná ani neviděl) se mně zeptal, jestli mám dostihovou dráhu, že kde ku.va chci na tom jezdit?:) Jako vždy měl pravdu. Vybrat kudy, za jakého počasí a v kterou denní domu s kobylou vyjedu, zabere víc času než samotné ježdění. Ale ten pocit prostě za to stojí. Tak jsem si udělala radost k 40ce. Protože za pár let už by bylo pozdě. A zas je to kůň, který mi sedne do životní etapy, je na tom fyzicky i psychicky stejně jako já :) Stárnoucí sportovkyně, ale ještě by to chtělo trochu si užít.

Rif: parádně se to zhojilo a dokonce skoro (nebo úplně) bez jizvy?
A gratulace ke splněnému snu - je to potřeba
napsal(a):
Rif: parádně se to zhojilo a dokonce skoro (nebo úplně) bez jizvy?
A gratulace ke splněnému snu - je to potřeba
Děkuji. Asi si do konce kobylího života na Vás vždy vzpomenu, když na tu nohu kouknu. Jizvu tam má malinkou a ještě se zmenšuje. Kobyla se hojí famózně. I když má nějaký jiný šrám a že je schopna si jich udělat milión, zahojí se velmi rychle a dobře. Ale odteď z výběhu jen v kamaších a se mnou na zádech. Jdu vybírat nějaké fakt hezké chrániče, neopreny mě esteticky neuspokojují:)

Jsem ráda, že má rada pomohla - i když já to tenkrát nevymyslela, poradili mi to v HM na klinice.
napsal(a):
Jsem ráda, že má rada pomohla - i když já to tenkrát nevymyslela, poradili mi to v HM na klinice.
taky sem před asi 5lety dala na vaši radu tady, jen sem nepoužila tu izolaci, na velikot naší rány nakonec vystačila jen ta bandáž.
A veterinář nám dal mastičku, už nevím sice jméno, ale ta do pár dní zaléřla zbytek
K té obraně pred zvířaty. :)
https://fb.watch/e43i0Q5ehi/
napsal(a):
ještě většího medvěda, takže flašu něčeho dobrého ať chrápete jako medvěd...nejmíň kodiak.
Mno, tak asi mi neprial medvedí duch, lebo o 4:30 zrazu pri chate auto, reku, už je to tu, už ma majú....ale boli to len chlapi, čo prišli vyžíňať lúku, aj som ich čakala každým dňom, ale že akurát na štátny sviatok a tak skoro...zaspala som o jednej ráno, od piatej už hučali kosačky, to sa nedalo...
Síce sme si fajnovo pokecali, ale proste bola som nevyspatá :(
Tak reku že sa idem potešiť parohom do skrýše - paroh fuč!!!!
Vtedy som sa zrútila, začalo mi pulzovať v hlave a zmocnila sa ma príšera horšia, než sto medveďov, migréna a pomerne kvalitná a ešte mi trebalo vyliezť dosť hnusný kopec.
Reku, čučoriedky to spravia...ale iba som po nich hodila šabľu :(
Tak som si tam ľahla a na hodinu zaspala, ale lepšie mi nebolo, bolo dusno a liali sa zo mňa potoky potu.
Do toho sa prihnala búrka a lejak, ale to už mi bolo jedno, aspoň sa vyplo slnko, nejako som sa ešte vyškriabala hore zjazdovkou a potom 4 km dolu...normálne to klesanie nemám rada, ale šlo sa mi lepšie, než hore a je to betónka, takže som zistila, že sa po nej dá celkom dobre ísť aj so zavretými očami.
Doma som zaľahla, psy sa ku mne ako vždy keď mi niečo je pritisli a liečili ma a ráno už ok, aj spŕchlo, konečne.
Migréna je strašné svinstvo, ale ešte nikdy ma neprepadla vonku, keď nemáte na výber a k autu musíte preliezť dva kopce, tak to veru nie je bohviečo
Rif Du Madon
napsal(a):
A největší zázrak posledního desetiletí...plnokrevnici se zahojila rozmlácená hnáta. Měla rozražené a pohmožděné kůži+podkoží a rozdrcenou šlachovpu pochvu. Díky Efe-bandážování instalatérskou izolací jsme to zvládli bez finančního krachu. A díky manželovu vynálezu, jak to zavázat, aby nehýbala kloubem a rána se hojila, mohla kobyla trajdat se stádem venku. Jako měla udělaný i box, ale plné bíle dveře asi nebyly dost viditelné....
Mezitím jí narostlo i něco, co se dá nazvat kopyty. Téměř po roce jsem jí vytáhla ven. Tak charakterní zvíře jsem ještě pod zadkem neměla. Nebo měla, všechny ty plnokrevníky, co mi kdo kdy půjčil a já vždy toužila mít to doma. I když nákupní cena byla srandovní, bude to můj nejdražší kůň :) Ale to bylo jasné, už když jsem jí v boxe při prohlídce zvedla kopyto. Rozhodovala jsem se, jestli si pořídím něco typu "lada niva" - hucul, křižovatka, nějaký větší pony, nebo si splním sen a koupím si "formuli". Když jsem vybírala z nabídky dostiháků, můj kamarád (jinak patolog, koně na živo možná ani neviděl) se mně zeptal, jestli mám dostihovou dráhu, že kde ku.va chci na tom jezdit?:) Jako vždy měl pravdu. Vybrat kudy, za jakého počasí a v kterou denní domu s kobylou vyjedu, zabere víc času než samotné ježdění. Ale ten pocit prostě za to stojí. Tak jsem si udělala radost k 40ce. Protože za pár let už by bylo pozdě. A zas je to kůň, který mi sedne do životní etapy, je na tom fyzicky i psychicky stejně jako já :) Stárnoucí sportovkyně, ale ještě by to chtělo trochu si užít.
Nádhera!
A ako si to milášik urobila?
Rif Du Madon
napsal(a):
K medveďom na Slovensku mám tématickú fotku. To sme s kamoškou zobrali prvý krát mojho chlapa jazdiť u nás na návštěve. Nie že by si o nás dovtedy myslel, že sme normálne:)
Medvede tam vžy žili. Polovníci nám hlásili, kde ich videli a že tam nemáme chodiť jazdiť. Ani nás nenapadlo to nerešpektovať.
Minulé leto sme sa s babami vykecávali do tmy pri koňoch a z lesa medvede bolo počuť. Vraj mama s medvieďaťom. Aj som zabudla, že sa bojím šoférovať auto po tme, aj som si spomenula, kde sa zapínajú svetlá :)
No, žili aj u nás, vedeli o tom tí, čo mali prístup k záberom z fotopascí, ale žili skryto, nechodili do rekreačných lokalít a do kontajnerov, taký kontajner je v každej záhradkárskej lokalite normálka, možno tento je lákavejší, lebo do neho sypú odpadky z Bistra, neviem, ale je tam už rok rokúce.
Možno ich už je fakt veľa, len to mi je divné, že nejdú za čučoriedkami, ale ku mestám a dedinám, zase toľko kontajnerov a odpadu tam nie je, aspoň nie v tých častiach, kde sa objavili.
Horsana
napsal(a):
Nádhera!
A ako si to milášik urobila?
No ehm...Na jar už mala celkom použitelné kopytá, po výbehu po zadných, po predných a na starého, nech sa s ňou naháňa. Tak že skúsime, čo spravia kopytá vonku po okolí. Aby tých mojich 50kg na chúďatko nebolo moc, tak peši. Prvý deň na ohlávke ok. Druhý som ju vzala na uzdečke, neviem či som mala zatmenie mozgu. Pobehla dopredu, oťaže krátke, cukla sa o zubadlo-štart potvrdený...Podla rýchlosti, ktorú vyvinula, bola zrehabilitovaná fest. No a asi 20m od výbehu je cez jarok betonový mostík. Podla otiskov kopýt jej vyšiel krok do stredu jarku a ako vyskakovala, vzala to zadnou o mostík. Po 3 mesiacoch denného prezúvania topánok, čistenia, sušenia atd, keď som videla tú hnátu, prvé čo ma napadlo, že si mala zlomiť vaz, aspoň by bol plný mrazák😀
Rif Du Madon
napsal(a):
No ehm...Na jar už mala celkom použitelné kopytá, po výbehu po zadných, po predných a na starého, nech sa s ňou naháňa. Tak že skúsime, čo spravia kopytá vonku po okolí. Aby tých mojich 50kg na chúďatko nebolo moc, tak peši. Prvý deň na ohlávke ok. Druhý som ju vzala na uzdečke, neviem či som mala zatmenie mozgu. Pobehla dopredu, oťaže krátke, cukla sa o zubadlo-štart potvrdený...Podla rýchlosti, ktorú vyvinula, bola zrehabilitovaná fest. No a asi 20m od výbehu je cez jarok betonový mostík. Podla otiskov kopýt jej vyšiel krok do stredu jarku a ako vyskakovala, vzala to zadnou o mostík. Po 3 mesiacoch denného prezúvania topánok, čistenia, sušenia atd, keď som videla tú hnátu, prvé čo ma napadlo, že si mala zlomiť vaz, aspoň by bol plný mrazák😀
Nádhera :D
Njn, ak ťa to poteší, nie je to jediný kôň toho roku, čo sa dokatoval na nejakom mostíku, heh.
Ale tak vyhojili ste to úplne dokonale a je to veru blbé miesto

Rif Du Madon
napsal(a):
Štart potvrdený

Po dvou týdnech konečně dorazily fotky ze závodů a nějak na nich nemůžu najít to moje miminkovské morgaňátko

Horsana
napsal(a):
Ja vás strašne žeriem :)
A teda vylúpla sa nádherne
Och, díky, to je velká pocta
Včera jsem jí poprvé dala obřišník a kupodivu si ho vůbec nevšímala Pokračováním bude padík, uzdečka, udidlo atd. atd.

Horsana
napsal(a):
A tak oni ak sa s nimi človek hrá, tak nejako sedlo a takéto veci neriešia :)
Nj, jenže já na ní (a Dadličku) díky apartmánu neměla skoro čas

napsal(a):
Nj, jenže já na ní (a Dadličku) díky apartmánu neměla skoro čas
Ono je to kolikrát lepší Že kolem toho majitel hystericky neposkakuje a jen jednou do týdne se něco chce, a to pořád stejné, to je pro toho koně vlastně naprosto "bezbolestné". Já taky neměla čas na poníky, když se učili tahat. Chodili jednou dvakrát týdně podle toho, jak chodily dětičky, které s nimi pracovaly, a jsou to naprostá zlatíčka.

Já si taky říkala, že nám nic neuteče. Já nezvládala kolikrát ani to jednou týdně...
No ale včera jsem si sedla na Dadličku a že dáme lehkou jízdárnu. Já jí pořád lituju, že už je stará a nemocná a opadlá a ona přitom chytla slinu a krásně mě povozila. Dokonce jsme toho i docela dost naklusaly. A teď mě strašně bolí nohy, jak už vůbec nejsem zvyklá

Když jsem po těch bolavých zádech vlezla na koně, tak jsem myslela, že mi nohy upadnou. A to jsem nejezdila nějakých 14 dní - 3 týdny.
napsal(a):
Já si taky říkala, že nám nic neuteče. Já nezvládala kolikrát ani to jednou týdně...
No ale včera jsem si sedla na Dadličku a že dáme lehkou jízdárnu. Já jí pořád lituju, že už je stará a nemocná a opadlá a ona přitom chytla slinu a krásně mě povozila. Dokonce jsme toho i docela dost naklusaly. A teď mě strašně bolí nohy, jak už vůbec nejsem zvyklá

canka
napsal(a):
Efe vaše ,,miminko" je naprosto nádherné
Jak že je stará?
Moc děkuji. V dubnu byla tříletá.

napsal(a):
Moc děkuji. V dubnu byla tříletá.
tak to by jste měla to ježdění opravdu oprášit

napsal(a):
tak to by jste měla to ježdění opravdu oprášit
Mno právě Ale ještě je čas, je to pozdní plemeno a vidím to tak, že si na ní vylezu nejdřív na podzim/v zimě a pak začneme něco dělat až příští rok na jaře. Teď teprv začíná dozrávat v hlavě, ale hodně pomaličku
Dámy, prosím o inspiraci.
Budu letos spolupořádat Huberta u nás na statku a snažím se vymyslet nějaké to blbnutí na jízdárně alá jízda zručnosti. A to tak, aby to bylo jiné než poslední 3 roky, kdy tam byl slalom, křížek, kolmáček, podjezd pod fáborky, můstek a plachta na zemi.
Nesourodý materiál jak v koních - od hucula po obřího teplokrevníka - tak v lidech - od nás hoby lesojezdkyň po sportovkyně a i nějaké dítě se najde.
Zatím jsem se inspirovala na Huculské stezce s deskou na zemi, na kterou se vjede, otočka a vyjede a také desky ve tvaru L.
Tak prosím kdo má nějaké nápady a zkušenosti, podělte se. Času je ještě dost na stlučení a smontování i neobvyklých konstrukcí

My teď měli skvělé "překážky" na těch posledních závodech - na zemi bazénky (nebo velké nádoby - třeba kalfas apod.) s mrkví, koník musel stát mezi nimi, aniž by žral mrkev. A pak vedení koně/jízda na koni s roztaženým deštníkem - např. kolečko kolem kuželů apod.

Já teď pořádám pravidelně, takže jsem nasbírala pár nápadů:
- tažení pytle (sítě) se senem (síť je pro koně tak nějak stravitelnější než bílý pytel, musí být našlapaná, aby nebyla možnost šlápnout do oka) z bodu A do bodu B - pokud tam nechcete mít člověka, který síť bude vracet do startovního bodu, tak body umístit tak, aby byla trasa vždy stejná, ať se táhne tam nebo zpět
- podobná disciplína - vzít tyč ze sudu a umístit do druhého sudu (garrocha). Mám v plánu někdy na příště ještě přidat nějaké nabírání kroužku nebo sražení míčku z podstavce tou tyčí.
- házení míčků do nádoby. Míčky na barelu, nádoba velikostně podle potenciální šikovnosti účastníků. Buď hážou, dokud se netrefí, nebo mají třeba tři/pět pokusů, a pak pokračují, případně překážku splní náhradním způsobem (my máme objet překážku dokolečka). Míčky se dají i házet přes nějakou překážku do nádoby nebo prohazovat kroužkem atd.
- poslední zručnost jsem zpestřila bezva disciplínou - do prostoru jsem umístila červený gymnastický míč a účastníci měli za úkol, aby se ho kůň dotknul kteroukoli částí těla :-) Náhradní plnění bylo slézt (nebo mít vodiče, který pomůže) a dotknout se míčem koně. Pokud ani to neklaplo, tak holt obkroužit a pokračovat. Všichni se nakonec nějak dotkli sami od sebe
- pás kartonové vlnité lepenky na zemi. My máme ještě z jedné strany potaženou bílým papírem
- střelba dětským lukem a šípy opatřenými pryžovým koncem do balíku sena
- odložit koně do ohraničeného prostoru (klasicky 3 překážky do "U" nebo čtverec z kavalet), slézt, a mimo ohraničený prostor splnit nějaký úkol (ono stačí jen obejít koně vně prostoru do kolečka) - u prostoru mít pomocníka, který případně odloví útěkáře :-)
- houpačka = vprostřed podložená bytelná plná paleta. Nebo paletu podložit na diagonálních rozích, stačí jen aby se maličko převáhla, když na ni kůň stoupne
- couvání rovně skrz dvě bariéry nebo do L
- ustupování na holeň přes bariéru
- osmička kolem sudů místo slalomu
- slalom, kdy mezi každými dvěma body (kužely, tyčemi...) bude jiný povrch - koberec, karton, plachta, zmačkaný papír, molitanové kostky, hromada pilin, atp.
- průjezd mezi dvěma plnými "zdmi" (dvě překážky, přes které jsou přehozené plachty nebo koňské deky, které tvoří uličku). Dá se vytunit ještě paletou na zemi, kterou koně musejí přejít, to je pak už i dobrý nácvik na přepravník :-)
- jednou nás slušně překvapil slalom mezi otevřenými deštníky
- jestli máte možnost, tak takový průchozí bazének s vodou také nemusí být marný :-) (silný igelit, 4 bariéry, které vytvoří hrany bazénku, igelit na dně posypat pískem, aby neklouzal)
- překonání úseku bez třmenů (třeba slalom) nebo pěšky (slézt, přeběhnout kladinu a kůň běží podél, nalézt)
- "myčka" - molitanové tyče, které jsou na stojanech umístěné horizontálně a vprostřed se překrývají (obr.)
- a průjezd do cíle nebo konec halali můžete udělat pod bránou, na které budou na nitích viset sladkosti (jednotlivé bonbony, lízátka, tyčinky...), které si jezdci budou muset ve cvalu utrhnout - já takhle kdysi ulovila fotoaparát

bassrock
napsal(a):
Děkuji moc!
Efe, jakože kůň stál u těch kalfasů sám a nesměl žrát tak to teda už vidím Quaculu pažravou, ta sežere i ten kalfas a Myš jí šlape na paty
Ten deštník je super!
Buggyro to je vyčerpávající výčet! Určitě něco použijeme.
A klidně pište další!
Většina koníků byla vedena ze země - postavili jsme koně mezi bazénky, nechali ho odloženého a obešli kolem bazénků kolečko, kůň zatím musel klidně stát bez žraní mrkve
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
bassrock
napsal(a):
Dámy, prosím o inspiraci.
Budu letos spolupořádat Huberta u nás na statku a snažím se vymyslet nějaké to blbnutí na jízdárně alá jízda zručnosti. A to tak, aby to bylo jiné než poslední 3 roky, kdy tam byl slalom, křížek, kolmáček, podjezd pod fáborky, můstek a plachta na zemi.
Nesourodý materiál jak v koních - od hucula po obřího teplokrevníka - tak v lidech - od nás hoby lesojezdkyň po sportovkyně a i nějaké dítě se najde.
Zatím jsem se inspirovala na Huculské stezce s deskou na zemi, na kterou se vjede, otočka a vyjede a také desky ve tvaru L.
Tak prosím kdo má nějaké nápady a zkušenosti, podělte se. Času je ještě dost na stlučení a smontování i neobvyklých konstrukcí
Velkou inspiraci lze najít v SeeSee cupu, především s prací na ruce.
Bohužel je jen velmi málo videí, ale aspoň tady
https://hofiteam.estranky.cz/clanky/archiv/archiv-2018/seesee-cup-2018-na-western-sports-tv.html
Ty úlohy vypadají jednoduše, ale nejsou! Chodí se to i s hříbatama.
napsal(a):
Většina koníků byla vedena ze země - postavili jsme koně mezi bazénky, nechali ho odloženého a obešli kolem bazénků kolečko, kůň zatím musel klidně stát bez žraní mrkve
Tak to by u nás byla velká spotřeba mrkve
Jakožto organizátor budu muset předvést vymyšlenou trasu v praxi a zde bysme s Myší rozhodopádně pohořely. S dovolením toto nezařadím, ostudu si trhnu určitě i jinak
Výkrm, zdá sa, že to pôjde dobre.
Kobyla je obrovská, stará a prestala žrať seno.
Napriek tomu priberá, na novej KD je 3 týždne.
Zas jeden z tých koní, čo si zázrakom prižral svaly, hoci nejazdí.
Horsana
napsal(a):
Výkrm, zdá sa, že to pôjde dobre.
Kobyla je obrovská, stará a prestala žrať seno.
Napriek tomu priberá, na novej KD je 3 týždne.
Zas jeden z tých koní, čo si zázrakom prižral svaly, hoci nejazdí.
a co se stalo? špatné zuby a tak už přestala se senem? pomohlo granulované seno?

OT: koukám koukám, stáj pěkná, ale : to nastlání...vidím nějakou gumovou podlahu(ona ta guma je dost tvrdá, spíš jako plast? ) a poprašek hoblin.....a otázka: toho koně to láká si lehnout? odpočinout? natáhnout se jak širokej , tak dlouhej a chrnět..? odpočinek je také součást rehabilitace...dobré pohody.

Ještě by se tam 50 kg vešlo :-) Takhle teď vypadá Bertík (tráva ztratila fruktany, což je pro poníky konec smrtelného nebezpečí, naopak pro Bertíka konec blahobytu) a já na něm každé deko tahám očima :-) Ještě to do přelomu měsíce musí vydržet (budu pryč), a pak najíždíme na přípravnou KD před zimou...
Jako... komu už línají koně? Nám už skoro týden!!
Včera jsem poníkům do hladomorny natáhla elektriku, protože už devastovali ohrady (natahují se pro trávu). Tak třeba konečně začnou hubnout
Pipilota
napsal(a):
a co se stalo? špatné zuby a tak už přestala se senem? pomohlo granulované seno?
To nevieme, jeden zub už nemá, druhý jej rastie v abnormálnom smere - asi pôjde von, inak nejaké drámy na zuboch neboli, ale seno prestala žrať až v novom ustajnení, postupne, až ho prestala prijímať úplne.
Stres- vredy - zatiaľ teória, gastro až o dva mesiace.
Áno, senné pelety dostáva, 5 kg/deň, pastva takú obludu neuživí a je sucho, tráva biedna.
A samozrejme jadro, ryžovky, olej a Hoveler Pur sport, ten mám rada, je krásne mastný a už som zažila, že iba po pridaní tohoto krmiva do KD napríklad koňom spontánne ustúpil podlom.

Myslím, že jste to byla vy, kdo onehdá upozorňoval na artritidu čelistního kloubu? To může být taky příčina...
napsal(a):
OT: koukám koukám, stáj pěkná, ale : to nastlání...vidím nějakou gumovou podlahu(ona ta guma je dost tvrdá, spíš jako plast? ) a poprašek hoblin.....a otázka: toho koně to láká si lehnout? odpočinout? natáhnout se jak širokej , tak dlouhej a chrnět..? odpočinek je také součást rehabilitace...dobré pohody.
Kobyla sa v noci pasie vonku, dnu chodí keď je horúco a dostáva tam obed a olovrant, kone čo nocujú dnu pozerám na kamere každý večer,/noc všetci si opakovane cez noc ľahajú a spia ako dudky, okrem jednej, ktorá si neľahá a ktorá s tým začala po narodení prvého žriebäťa pred asi 5 rokmi, tá trpí spánkovou depriváciou, no začalo jej to v inom ustajnení.
Podlaha je skvelá, nie je tvrdá, myslím, že je to to najlepšie, čo som kedy videla, aj na údržbu, aj čo sa týka príjemnosti, na noc majú viac podstielky + si na polku boxu rozťahajú seno vždy.
napsal(a):
Ještě by se tam 50 kg vešlo :-) Takhle teď vypadá Bertík (tráva ztratila fruktany, což je pro poníky konec smrtelného nebezpečí, naopak pro Bertíka konec blahobytu) a já na něm každé deko tahám očima :-) Ještě to do přelomu měsíce musí vydržet (budu pryč), a pak najíždíme na přípravnou KD před zimou...
Jako... komu už línají koně? Nám už skoro týden!!
Včera jsem poníkům do hladomorny natáhla elektriku, protože už devastovali ohrady (natahují se pro trávu). Tak třeba konečně začnou hubnout
Tam sa vojde ešte 100+ kg.

Horsana
napsal(a):
To nevieme, jeden zub už nemá, druhý jej rastie v abnormálnom smere - asi pôjde von, inak nejaké drámy na zuboch neboli, ale seno prestala žrať až v novom ustajnení, postupne, až ho prestala prijímať úplne.
Stres- vredy - zatiaľ teória, gastro až o dva mesiace.
Áno, senné pelety dostáva, 5 kg/deň, pastva takú obludu neuživí a je sucho, tráva biedna.
A samozrejme jadro, ryžovky, olej a Hoveler Pur sport, ten mám rada, je krásne mastný a už som zažila, že iba po pridaní tohoto krmiva do KD napríklad koňom spontánne ustúpil podlom.
..a kdo to krmení sponzoruje,?
Dnes slávnostne prežula nejaké seno.
Teší ma táto kobyla, veľmi :)
Keď si všimnete tú kľučku na okne, tak v tej výške majú iné kone zo stajne hlavu :D
Pro pobavení - jak samodomo balit balík a naposilovat břišní svaly. :)
https://fb.watch/epd2Fh98Ew/

Dotaz
napsal(a):
Pro pobavení - jak samodomo balit balík a naposilovat břišní svaly. :)
https://fb.watch/epd2Fh98Ew/
No nevím, co by na to řekly americké feministky. Ale sehraní jsou dobře!
canka
napsal(a):
Taky už vám začali nasrsťovat koníci?
Teď,když byla největší vlna veder a teploty neklesaly ani večer pod 22°C,tak mi obě kobyly začaly chlupatět
Tak buď bude krutá zima,nebo fakt nevím
Nasrsťujú preto, že dni sa krátia, primitívne plemená, ktoré nemajú intenzívny svetelný režim napr. v stajni to tak majú bežne, hucul začína už po slnovrate.

Nám to začalo hromadně pouštět chlupy v půlce července. Tak tož to mi brzo přišlo.
Jojo, podle srsti poznám, že je půlka prázdnin, aniž bych se musela dívat do kalendáře
Quacula už má solidní základ a teď se chudák potila, jen stála v ohradě v přístřechu. Myš, jakožto muchař, tak nějak ztrácí srst průběžně, tam to není tak markantní. Ale už jsem na ní koukala, že má nasazeno.
No však za necelých 5 měsíců jsou tady Vánoce

Běžně touto dobou začínají, každý rok.

chlupy kobyla pouští, ale nijak do délky se nic nezměnilo, myslíte že je to jen hustší? he boxovaná, ale světelný režim ve stáji se nekoná---se šetří.a ono je zatím vidět.
napsal(a):
Nám to začalo hromadně pouštět chlupy v půlce července. Tak tož to mi brzo přišlo.
To aby mohli od 22.6. začať nasrsťovať.
bassrock - jj, keď sa Garon začne škrabať, tak to už má podsadu, že môžu prísť mrazy :D
Ale už je veľký rozdiel medzi teplotami cez deň a v noci, verím, že to využije.

To aby mohli od 22.6. začať nasrsťovať.
tož oni nezačali v půlce června (jún - 6) ale července (júl - 7) (nebo tak nějak se to jmenuje) :-)
Samozřejmě, nové chlupy se začnou tvořit hned 22.6., ale než vytlačí staré chlupy z kůže, tak to chvíli trvá - já většinou pozoruji tak ten přelom 7./8. měsíce. Že letos chlupy v podkoží narostly tak rychle, že začaly vytlačovat původní srst už v polovině 7. měsíce, to mě právě překvapilo. Ale samozřejmě, je to individuální. Myslím si, že by to mohlo souviset s dobrým začátkem léta, že byla výživná pastva třeba. Letos mj. pozoruji také enormní nárůsty kopytní rohoviny.
Ahoj, ahoj...zkusím oprášit diskuzi (pořádně zapadlá vrstvou prachu ). Minulý rok jsem zde dávala příspěvek (který si asi nikdo nebude pamatovat "jezdecké začátky, strach z konkrétního koně").
Nutno říci, že od té doby jsem zase již trochu dále. Do té stáje jsem již přestala chodit, permanentku jsem nevyjezdila neboť jsem začala chodit jinam, kde mi to ale také přestalo vyhovovat (neochota ze strany personálu). Pak jsem přesedlala z anglického stylu do westernového a začala chodit na westernový ranč. Tam bylo ( a je) vše super! Mám možnost koně i čistit a sedlat, což je paráda. Nyní jsem měla delší dobu pauzu a teď opět chodím na ten westernový ranč. Sedla jsem si s jednou kobylkou a klape nám to (teda, aspoŇ myslím, co si myslí ona o mě, to je otázka ), ale reaguje mi na sebemenší pobídky (klus zatím na lonži, celkem zvládám ale mám obavy klusat bez lonže..ale to snad příjde)..zkusila jsem na lonži i cval ale téměř jsem hned sletěla takže to si nechám na někdy někdy někdy hodně později Zkrátka pokud to půjde tak budu spokojená!
Snad se tady za diskuze trochu oživí...a pokud to sem nepatří, tak se omlouvám a případně smažu

Na ty pokusy o cval později ať vám dají koně, ze kterého nesletíte. Třeba nějakého chladnokrevníka nebo jiného houpacího, na kterém se hezky povozíte
Klusejte jak se budete cítit zatím na lonži, později poproste, až to bude lepší, zda by vás dotyčný lonží nejistil na jízdárně. Začnete třeba vprostřed na kruhu a budete si koně z kruhu vyvádět na stěny a do rohů. A na konci jízdy si zase později třeba samostatně jízdárnu oklušete, když uvidíte, že je kůň hodný a v pohodě... Všechno postupně.
Sem patří asi cokoli, když je nadpis "o všem"
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Na ty pokusy o cval později ať vám dají koně, ze kterého nesletíte. Třeba nějakého chladnokrevníka nebo jiného houpacího, na kterém se hezky povozíte
Klusejte jak se budete cítit zatím na lonži, později poproste, až to bude lepší, zda by vás dotyčný lonží nejistil na jízdárně. Začnete třeba vprostřed na kruhu a budete si koně z kruhu vyvádět na stěny a do rohů. A na konci jízdy si zase později třeba samostatně jízdárnu oklušete, když uvidíte, že je kůň hodný a v pohodě... Všechno postupně.
Sem patří asi cokoli, když je nadpis "o všem"
Chladnokrevník a houpací kůň, tak teď jsme se pobavila :D
Ne, já vím, že tohle je obecně vžitý obraz, já mám jen asi pouze štěstí na tyto koně silné, vzrušivé a citlivé na pobídku .)))

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Chladnokrevník a houpací kůň, tak teď jsme se pobavila :D
Ne, já vím, že tohle je obecně vžitý obraz, já mám jen asi pouze štěstí na tyto koně silné, vzrušivé a citlivé na pobídku .)))
Ten chladnokrevník tam byl spíš kvůli chodům
Je jasné, že tím myslím zároveň koně, který je vychovaný (tak nějak doufám, že ji neposazují na něco, co zdrhá, vyhazuje, poskakuje - doufám, že přispěvatelka spadla spíš kvůli odstředivé síle a momentu překvapení...).
Taky jsme měli belgičku, která si ráda jezdce vozila jako špinavý prádlo ale posezení jak v křesílku, nemožné vypadnout. Totéž na noričkách na vejšce, házelo to zadkem každý druhý cvalový (mám podezření, že tam nebylo něco košér s výstrojí nebo zády), ale aby člověk slítnul, to by se musel trochu snažit
Coudas

XXX.XXX.87.254
Reen -trošku jsem si zazáviděla, takhle po ránu. Ve smyslu, že máte štěstí, že jste hledala a našla, přeju. Taky bych chtěla konečně najít, i když něco jiného.
Patrně po ránu na něco čekaj.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Ten chladnokrevník tam byl spíš kvůli chodům
Je jasné, že tím myslím zároveň koně, který je vychovaný (tak nějak doufám, že ji neposazují na něco, co zdrhá, vyhazuje, poskakuje - doufám, že přispěvatelka spadla spíš kvůli odstředivé síle a momentu překvapení...).
Taky jsme měli belgičku, která si ráda jezdce vozila jako špinavý prádlo ale posezení jak v křesílku, nemožné vypadnout. Totéž na noričkách na vejšce, házelo to zadkem každý druhý cvalový (mám podezření, že tam nebylo něco košér s výstrojí nebo zády), ale aby člověk slítnul, to by se musel trochu snažit
Tak to mohu než jen souhlasit :)

Jeeee, já na tohle téma úplně zapomněla...
Tak si tu jen odložím, že jsme s morgánětem minulý víkend absolvovali poslední závody v sezoně, opět v podstatě bez přípravy, ale je to holka šikovná a všechno krásně zvládla, i bubáky. Nastoupila vzorně tam i zpět a kromě zašlápnutí služčina malíčku přímo v úloze (takže nemohla dostat naloženo) jsme se vrátili domů bez úhony
A zase až na těch fotkách vidím, jak strašně vyrostla
Podle mě je na cval důležitý kůň co do něj naskočí okamžitě a přitom nedělá žádnej bordel, nevyhodí nic....
Z vlastní zkušenosti... Pokud kůň před cvalem zrychlí klus, tak je to šíleně nepříjemný, nedá se to usedět a začátečník pak má strach a ztratí rovnováhu a pak akorát při tom cval začne padat.

efe: Jé, to je pěkná ohlávka provázková bez uzlíků, to se mi líbí

napsal(a):
efe: Jé, to je pěkná ohlávka provázková bez uzlíků, to se mi líbí
Ty vyrábí majitelka Knedlikova bratra - toho času plemenného hřebce - ve Francii.
To si takhle řeknete, že zkusíte kreslit..
přičemž na tabletu u PC ste nekreslili vpodstatě nikdy... A v reálu taky nekreslíte
napsal(a):
kometa: no když se kouknete na tu střílnu, kterou koukaj holky ven, tak se ničemu nedivím. Já abych se rozhlédla, bych si ten zvonec na hlavě musela rukama přidržovat a točit s ním podle toho, kam točím hlavou. To bych teda taky z baráku nelezla, kdybych musela chodit v tomhle. Jako nést nákup a mít tohle na sobě, to je koledování o úraz. A vůbec, jsem ráda, že si můžu vegetit tady a požívat práv (i povinností) středoevropanky.
Našla jsem fotku.

sisi58
napsal(a):
Našla jsem fotku.
Tyjo, dobrý cajky! Nějaký, jak říká kometa, lepší oddíl

No a zmizelo nám téma o žebrání peněz na kontaktní zoo a to je velká škoda, protože já se těšila na ten podnikatelský plán... chjo
Coudas

XXX.XXX.87.254
To já mám raky podnikatelskej plán, a měla bych i ty peníze, i když bych se nezlobila, kdyby partner drobně přispěl. Ale já bych musela žebrat toho partnera, a ne jednoho, a partnerů je ještě méně než těch sponzorů a peněz.

Coudas
napsal(a):
To já mám raky podnikatelskej plán, a měla bych i ty peníze, i když bych se nezlobila, kdyby partner drobně přispěl. Ale já bych musela žebrat toho partnera, a ne jednoho, a partnerů je ještě méně než těch sponzorů a peněz.
Sory. ale to zní jako partnerská krize.nejak se v partnerech a partnerech neorientuje.ostatni ano?
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Sory. ale to zní jako partnerská krize.nejak se v partnerech a partnerech neorientuje.ostatni ano?
A cotooo?
napsal(a):
No a zmizelo nám téma o žebrání peněz na kontaktní zoo a to je velká škoda, protože já se těšila na ten podnikatelský plán... chjo
Ja mám biznisplán predaja neexistujúcich psov ľuďom, ktorí zaplatia 80 000 kč iba tak. stačí 10 do roka a mám takmer dvojnásobok aktuálneho príjmu.

Arbora
napsal(a):
Ja mám biznisplán predaja neexistujúcich psov ľuďom, ktorí zaplatia 80 000 kč iba tak. stačí 10 do roka a mám takmer dvojnásobok aktuálneho príjmu.
Hele těch bude víc, než 10 ročně, dle tématu vedle. Další věc, co nechápu. Záležitost profláklá víc, jak dvacet let, ale blbců je evidentně pořád dost.

Arbora
napsal(a):
Desať je minimum, niektorí dajú viac, niektorí menej. Ale pravda, s koňmi by to mohlo byť lepšie, pani istotne dodnes hľadá kone v centre Liberca.
Nezapomenutelný evergreen
Byl vůbec kdy někdo, kdo by řekl, že bych já kdy někdy vyrazila na kobyle sama ven a ještě na bezudidlovce?....
Protože vám říkám, že ještě loni touhle dobou bych se mu vysmála do obličeje za jeho naivitu.