eavy
napsal(a):
cíleně napadat člověka? Jaké jsou vaše názory a zkušenosti...
Díky. V.
Moje zkušenost je, že i kůň může napadat cíleně.
Trvalo mi než jsem si se svojí kobylou vybudovala vztah. Stálo to čas, úsilí, trpělivost. Byla dvouletá, temperamentní a hlavně předchozí majitel ji naučil akorád si nechat nasadit ohlávku. Když jsme začali spolu pracovat, tak ze začátku než jsem si získala respekt, tak se klisna snažila mě různě zastrašit, jednou a to bylo celkem dost bolestné když jsem ji zase vedle do jízdárny na učení chůze na vodítku se otočila stoupla proti mě a zadní nohou (fakt nekecám) mě nakopla do stehna do oblasti třísel, týden jsem tam měla bouli a krevní hematom. Několikrát šla proti mě, ze začátku mockrát, než jsme si ten vztah vybudovali. Teď už to máme za sebou. Ale viděla jsem mockrát jak kůň útočí na člověka, jak ze zlosti, tak ze strachu. Podle mě je to o důvěře mezi člověkem a koněm a ruku v ruce s tím jde i respekt.
eavy
napsal(a):
Díky. V.
Díky. Jenže co pak s takovým zákeřným koněm? Pokoušet se dál i za cenu zranění či dokonce smrti vybudovat "vztah", nebo koně rovnou utratit?
Jsou i tací koně, u kterých náprava není možná? Kteří jsou agresivní a jakákoliv komunikace s nimi není nelze provozovat?
eavy
napsal(a):
Díky. Jenže co pak s takovým zákeřným koněm? Pokoušet se dál i za cenu zranění či dokonce smrti vybudovat "vztah", nebo koně rovnou utratit?
Jsou i tací koně, u kterých náprava není možná? Kteří jsou agresivní a jakákoliv komunikace s nimi není nelze provozovat?
Ano, kůň je schopen napadnout člověka. Pokud je to ze strachu dá se ještě napravit, ale trvá to hodně dlouho a chce to hodně trpělivosti. Pokud kůň napadá ze vzteku s tím už je to horší a chce to hodně odvážného člověka na zkrocení. Měli jsme belgika a ten šel proti člověku na zadních a kousal jak mohl. Když jsem mu chtěla nasadit uzdu dostala jsem předním kopytem do hlavy. Děkuju pánu bohu , že jsem mezi živými. Koně jsme prodali, báli se ho i cikáni a to je co říct !
eavy
napsal(a):
Díky. V.
Ano ale kůň samotný za to nemuže to je práce člověka. Sama jsem zažila útok bez důvodu a těžce podlý....Bylo to asi takhle chtěli jsme pomoc huculovi hřebec 10 let trochu zlý jak nám bylo řečeno,klasika(strkal do lidí,štípnul,atd.) ale byli jsme u něj v boxe a dobrý nic nám neuděla,majitel říkal že nemá rád chlapi,no koník čekál až zabere očkování a poté měl jit k ostatním koník na pastviny aby se srovnal,majitelovi pohmoždil ruku a ten na něj nějak zapoměl,po měsíci jsme to s kamarádkou nevydržely a domluvili sse po telefonu s majitelem že ho dáme na pastvinu sami aby se srovnal,už mu začalo hrabat.Box byl sice veliky v kravíně 3 na 15m ale stejně kůn potřebuje prostor.Vyvést ho už byl problém,koník se vzpínal a pobíhal,byl nezvladatelný,ale kamarádka ho udržela a odvedla na pastvinu,vypustili jsme ho ale byl jak prdlej což se dalo čekat,známa co má zkušenosti s konma ho po tom co dvakrát prošel elektrikou(vubec ji nerespektoval) znovu odchytila vzala na lonž a trochu se pokusila o komunikaci,dospěl k tomu že koník chodil za ni nestrkal do ni a celkově se uklidnil,pak už jsme ho nechala na volno s koníkama at si to užije,měli jsme tam i vlastní koníky s těmi se snášel dobře,druhý den jsme šli pro ně na pastvinu už to nás mělo varovat přiřítil se k nám ale zamavali jsme vazakama protože se řitil přímo na nás ouška měl dopředu, tak jsme to brakli jako zvědavost,po chvilce se ¨ho podařilo odchytit.To byl druhy den koník byl vcelku v phodě i když pohyb kolem něj jsme byli opatrný.Nastal třetí den,hucul byl na jedné straně pastviny tak kamaradka pro nej šla ja šla pro ty naše.Když jsem se s koníkama vratila ještě se ji ho nepodařilo chytit,stal od ní asi deset metru a popocházel podel ohrady,vždy se ji vyvlík,tak jsem tam přišla a stoupla si vedle ni.Zamlaskala jsem na něj a řekla jeho jmeno zareagoval a pomalu ke mě přiklusával,uši do přede nebylo se očivedně čeho bát,nezvedla jssem ruku ani nezamávala vazákem,chtěla jsem ho nechat přijít,stála jsem a čekala až ke mě přijde,když ke mě došel asi na metr stalo se něco co bych nepřála nikomu z vás, z ničeho nic!!!! na mě zaůtočil zubama, myslím že se troichu vzepjal a plnou parou mě cvaknul do čela...pak přesně nevím,prý jsem letěla dva metry to si nepamatuju,když jsem se vzpamatovala,což bylo asi během par sekund držela jsem si čelo a ruce měla celé od krve,schovala jsem se do stromu vedle protože to zvíře útok chtělo opakovat,ale to už zasáhla kamarádka a odháněla ho ale šel po nás,mezi stromama jsem utekli z výběhu.Pak už mě odvezla sanitka,sedm stehu a zbyla mi 4cm jizva uprostřed čela na dosmrti...To co se stalo doted nechápu,každopádně mám problém přijít k cizému koni na volném prostranství,je to ve mě,vždy mám před očima ty jeho zuby,ale to mě tak nevadí spíš sem ráda že můžu ke koni vůbec,měla jsem totiž vlastního koníka teprve 2měsíce.Naštěstí moje důvěra k němu zůstala. Toho hucula po třech dnech odchytilo pár silných chlapu.a je opět tam kde byl...jeho příběh dal neřeším... Každopádně to je i varování pro devčata a lidí co si bez vlezou k nějakému koníkovi do výběhu bez dovolení,nikdy nevíte čím si ten koník prošel...Toť můj příběh.
klawdie
napsal(a):
Ano ale kůň samotný za to nemuže to je práce člověka. Sama jsem zažila útok bez důvodu a těžce podlý....Bylo to asi takhle chtěli jsme pomoc huculovi hřebec 10 let trochu zlý jak nám bylo řečeno,klasika(strkal do lidí,štípnul,atd.) ale byli jsme u něj v boxe a dobrý nic nám neuděla,majitel říkal že nemá rád chlapi,no koník čekál až zabere očkování a poté měl jit k ostatním koník na pastviny aby se srovnal,majitelovi pohmoždil ruku a ten na něj nějak zapoměl,po měsíci jsme to s kamarádkou nevydržely a domluvili sse po telefonu s majitelem že ho dáme na pastvinu sami aby se srovnal,už mu začalo hrabat.Box byl sice veliky v kravíně 3 na 15m ale stejně kůn potřebuje prostor.Vyvést ho už byl problém,koník se vzpínal a pobíhal,byl nezvladatelný,ale kamarádka ho udržela a odvedla na pastvinu,vypustili jsme ho ale byl jak prdlej což se dalo čekat,známa co má zkušenosti s konma ho po tom co dvakrát prošel elektrikou(vubec ji nerespektoval) znovu odchytila vzala na lonž a trochu se pokusila o komunikaci,dospěl k tomu že koník chodil za ni nestrkal do ni a celkově se uklidnil,pak už jsme ho nechala na volno s koníkama at si to užije,měli jsme tam i vlastní koníky s těmi se snášel dobře,druhý den jsme šli pro ně na pastvinu už to nás mělo varovat přiřítil se k nám ale zamavali jsme vazakama protože se řitil přímo na nás ouška měl dopředu, tak jsme to brakli jako zvědavost,po chvilce se ¨ho podařilo odchytit.To byl druhy den koník byl vcelku v phodě i když pohyb kolem něj jsme byli opatrný.Nastal třetí den,hucul byl na jedné straně pastviny tak kamaradka pro nej šla ja šla pro ty naše.Když jsem se s koníkama vratila ještě se ji ho nepodařilo chytit,stal od ní asi deset metru a popocházel podel ohrady,vždy se ji vyvlík,tak jsem tam přišla a stoupla si vedle ni.Zamlaskala jsem na něj a řekla jeho jmeno zareagoval a pomalu ke mě přiklusával,uši do přede nebylo se očivedně čeho bát,nezvedla jssem ruku ani nezamávala vazákem,chtěla jsem ho nechat přijít,stála jsem a čekala až ke mě přijde,když ke mě došel asi na metr stalo se něco co bych nepřála nikomu z vás, z ničeho nic!!!! na mě zaůtočil zubama, myslím že se troichu vzepjal a plnou parou mě cvaknul do čela...pak přesně nevím,prý jsem letěla dva metry to si nepamatuju,když jsem se vzpamatovala,což bylo asi během par sekund držela jsem si čelo a ruce měla celé od krve,schovala jsem se do stromu vedle protože to zvíře útok chtělo opakovat,ale to už zasáhla kamarádka a odháněla ho ale šel po nás,mezi stromama jsem utekli z výběhu.Pak už mě odvezla sanitka,sedm stehu a zbyla mi 4cm jizva uprostřed čela na dosmrti...To co se stalo doted nechápu,každopádně mám problém přijít k cizému koni na volném prostranství,je to ve mě,vždy mám před očima ty jeho zuby,ale to mě tak nevadí spíš sem ráda že můžu ke koni vůbec,měla jsem totiž vlastního koníka teprve 2měsíce.Naštěstí moje důvěra k němu zůstala. Toho hucula po třech dnech odchytilo pár silných chlapu.a je opět tam kde byl...jeho příběh dal neřeším... Každopádně to je i varování pro devčata a lidí co si bez vlezou k nějakému koníkovi do výběhu bez dovolení,nikdy nevíte čím si ten koník prošel...Toť můj příběh.
Plně s tebou souhlasím. Kůň se dá zkazit během malé chvilky, ale napravit to trvá leta. Když jsme si pro koně přijeli byl hodný majitel ho vychvaloval jenže byl nacpaný uklidňovací pastou. Ale při vyložení doma byla realita trochu jiná. Je mi 30 let a mám dvě děti nemohla jsem si dovolit mít takového koně. Ale je fakt , že holčiny , které nemají zkušenosti s koňmi a neví co kůň dokáže si klidně vlezou do ohrady ke koním. Stát se může opravdu cokoliv.
eavy
napsal(a):
Díky. V.
ano urcite je. Klisna na ktere jsme jezdili mela spatnou zkusenost a pokud byla uplne na volno (na ohlavce byla jako beranek) tak i v boxe (na vystave napr, jinak byla na stani) sla proti cloveku, a jsem si jista ze by ublizila.
spirit
napsal(a):
ano urcite je. Klisna na ktere jsme jezdili mela spatnou zkusenost a pokud byla uplne na volno (na ohlavce byla jako beranek) tak i v boxe (na vystave napr, jinak byla na stani) sla proti cloveku, a jsem si jista ze by ublizila.
Taky jsem měla to štěstí na zlou kobylu. Když jsme ji přivezli byla zlatá, druhý den jsem ji vzala na lonž, lonžuju lonžuju, holky zrovna trénovaly tak mě zaujalo jak skéčou a najednou slyším dupot, kouknu po kobyle a už jsem viděla jenom zuby, povalila mě na zem, naštěstí nic víc. Ale od té doby byla agresivní na každého, pomohlo to, že jsem ji na čištění vyvedla ven před stáj a sedlala taky tam, nakonec jsem si s ní vytvořila vztah ale bohužel byla hodná jen na mě a tak jsem ji musela prodat protože ve stáji mi ji nechtěli ošetřovat (krmit a pouštět do výběhu - útočila i tam)
toť ona:
zazika
napsal(a):
Taky jsem měla to štěstí na zlou kobylu. Když jsme ji přivezli byla zlatá, druhý den jsem ji vzala na lonž, lonžuju lonžuju, holky zrovna trénovaly tak mě zaujalo jak skéčou a najednou slyším dupot, kouknu po kobyle a už jsem viděla jenom zuby, povalila mě na zem, naštěstí nic víc. Ale od té doby byla agresivní na každého, pomohlo to, že jsem ji na čištění vyvedla ven před stáj a sedlala taky tam, nakonec jsem si s ní vytvořila vztah ale bohužel byla hodná jen na mě a tak jsem ji musela prodat protože ve stáji mi ji nechtěli ošetřovat (krmit a pouštět do výběhu - útočila i tam)
toť ona:
Ještě jsem chtěla dodat, že nová majitelka je z ní naprosto nadšená a hezky spolu vycházejí.
eavy
napsal(a):
Díky. V.
Před dvěma roky nám přivezli známý kobylu, v původní stáji ji pořádně nedoléčili zranění a od té doby se na ní nesmělo jezdit, tak nám ji přivezli na hříbata. Kobylu v původní stáji asi dost škádlili a asi se k ní nechovali moc dobře, páč v boxe se šklebila a kousala. Pár lidí co jsme varovali u boxu ať tam nestrkají ruce neposlechlo a tak okusilo jak to bolí!!! Když ji přivezli hned se mi líbila, miluju hnědáky a ona byla moc pěkná!! Tak jsem se k ní snažila najít cestu, i když jsem měla respekt jednou jsem nedávála pozor a pěkně jsem schytala kousnutí!!! a dost krutý!! Ale musím říct že i dnes když k ní jdu do boxu, dává varovně uši dozadu, ale myslím že už pochopila že se nemá čeho bát. Za ty dva roky se hodně změnila, už je klidnější a pohodovější. Myslím že záleží jak hodně lidé koni ublížili. Někdy je opravdu těžké ujistit koně že už se nemá čeho bát a nemá důvod útočit. Ale když se to povede je to nepopsatelný zážitek!!!!!
eavy
napsal(a):
Díky. V.
Koukám, že koní, co dokáží napadnou člověka je spoutu. Myslela jsem si, že to spíše kůň udělá z nepozornosti, ne vyloženě s cílem zaútočit a ublížit.
Jednou jsem tu četla, že někdo takto hodně agresivní kobylu naložil do přepravníku a odvezl na jatka. Tam ji nechal přes noc. Kobyla se psychicky rozložila a je z ní prý úplný beránek. Funguje tato metota? Nebo to spíše koně ještě zagresivní?
eavy
napsal(a):
Koukám, že koní, co dokáží napadnou člověka je spoutu. Myslela jsem si, že to spíše kůň udělá z nepozornosti, ne vyloženě s cílem zaútočit a ublížit.
Jednou jsem tu četla, že někdo takto hodně agresivní kobylu naložil do přepravníku a odvezl na jatka. Tam ji nechal přes noc. Kobyla se psychicky rozložila a je z ní prý úplný beránek. Funguje tato metota? Nebo to spíše koně ještě zagresivní?
Někteří koně jsou na tyhle věci hodně senzibilní a je možný, že cítí co se kolem děje, takže to s nimi může až tak zacvičit. Stejně tak jsou ale tak tvrdý koně, že kdybys je nechala na těch jatkách týden tak to s nima nehne. Měli jsme u nás koně, kteří byli zlí v důsledku předchozího týrání - při dobrém ale sebejistém zacházení se tito koně většinou dokáží téměř plně vrátit do normálu, i když některé jizvy prostě nevymažete.
Taktéž jsme ale měli u nás kobylu, která byla předchozím majitelem tak zkažená a rozmazlená (lezla mu do bytu, mohla chodit kde chtěla, škubala mu kapsy když hledala cukr a on se tomu smál). Když se potom dostala k nám na jízdárnu nechtěla se přizpůsobit určitým mantinelům - nechat se ošetřovat v boxe, zavést se do ohrady. Pod sedlem beránek, ale když se měla vyvést do výběhu nechala všechny na futrech. Kopala, kousala, útočila na lidi. Na jednu holku v boxe zaútočila vyloženě s cílem zranit případně zabít - museli na ni vlítnout s lopatou aby holku pustila ven, ta se klepala jak ratlík, klidně mohlo být po ní. Na takovýhle koně bohužel dobré zacházení vůbec neplatí - musí se jim ukázat kdo je šéf a na nějakou ránu co padne nehledět. Na vodění do huby štajgr a v boxe při sebemenším náznaku útoku spráskat bičem. Vím, že to zní krutě, ale pochybuju že koně co se chystá dát vám řádnou nakládačku obměkčíte nataženou rukou s cukrem. U těchhle typu koní nejde o to, znovu jim sebevědomí napravit, ale právě srazit. Dneska je z kobyly beránek. V boxu je sice pořád ostrá a občas zkusí začátečníka přimáčknout na box nebo štípnout, ale lidi co zná a co si u ní vybudovali respekt (klidně i výpraskem) s ní nemají problém. A můžou to být i děti.....