Jaké jsou nejvhodnější otruby???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2007 11:32

Valachovi začali natékat nohy a dělají se mu podlomy, jeden známý mi poradil, že to může být z ovsa. Prý mám oves omezit a zkusit otruby. Jaké otruby jsou pro koně nejlepší? Ovesné, ječné nebo pšeničné? Děkuji moc za rady....

19.7.2007 11:39

ampinka napsal(a):
Valachovi začali natékat nohy a dělají se mu podlomy, jeden známý mi poradil, že to může být z ovsa. Prý mám oves omezit a zkusit otruby. Jaké otruby jsou pro koně nejlepší? Ovesné, ječné nebo pšeničné? Děkuji moc za rady....

ahoj klary, pšeničné jsou proti zácpě...

19.7.2007 11:41

kovbojicek napsal(a):
ahoj klary, pšeničné jsou proti zácpě...

http://equi.wz.cz/mash.html

19.7.2007 11:41

ampinka napsal(a):

otruby jestli se nepletu je pšebničný šrot,co se týče ječné šrotu nemám zkušenost, doporučím ti ječmen(nejde tak do hlavy a cenově je na tom podobne) kterým krmím já s kombinaci granulí,nebo zkus jen granule, otruby né v nadmerné a dlouhodbém užívání odvápnuji kosti...kolik je koníkovi?co se týče natékání to by mohla byt z ovsa ale záleží co koník dělá,či nedělá!podlomy jsou z nečietoty či drobného poranění, je třeba udržovat nohy v čistotě a suchu.

19.7.2007 12:23

klawdie napsal(a):
otruby jestli se nepletu je pšebničný šrot,co se týče ječné šrotu nemám zkušenost, doporučím ti ječmen(nejde tak do hlavy a cenově je na tom podobne) kterým krmím já s kombinaci granulí,nebo zkus jen granule, otruby né v nadmerné a dlouhodbém užívání odvápnuji kosti...kolik je koníkovi?co se týče natékání to by mohla byt z ovsa ale záleží co koník dělá,či nedělá!podlomy jsou z nečietoty či drobného poranění, je třeba udržovat nohy v čistotě a suchu.

Koníkovi je 13, pracuje celkem pravidelně, jen teď jak byly ty vedra tak 3 dny stál a nohy hned jak báně :( Myslela jsem, že bych ráno dávala oves a večer otruby...

19.7.2007 12:30

klawdie napsal(a):

Otruby sú vlastne odpadný produkt,je to ten zbytok,čo ostáva,ked sa obilie pomelie na múku.Neobsahujú energiu,majú prebytok fosforu,ale v rozumnej miere pôsobia dieteticky priaznivo.Ja ich zvyknem dávať s vareným ľanovým semenom,alebo ich zalejem nejakým bylinkovým čajom,osladím medom,atd.Určite by som ich ale nepodávala každý deň.

19.7.2007 12:43

bonbonka napsal(a):
Otruby sú vlastne odpadný produkt,je to ten zbytok,čo ostáva,ked sa obilie pomelie na múku.Neobsahujú energiu,majú prebytok fosforu,ale v rozumnej miere pôsobia dieteticky priaznivo.Ja ich zvyknem dávať s vareným ľanovým semenom,alebo ich zalejem nejakým bylinkovým čajom,osladím medom,atd.Určite by som ich ale nepodávala každý deň.

a co rikate na tohle? http://www.krmiva-bohdanec.cz/ ?id=9&detail=98 (jedna mezera)

19.7.2007 13:17

kovbojicek napsal(a):
a co rikate na tohle? http://www.krmiva-bohdanec.cz/ ?id=9&detail=98 (jedna mezera)

Ano to jsou ty granule ktere uzivam já, jsem velice jak s kvalitou tak s cenou a konim velice chutna, bohužel nejsem milionář a tak s nimi pouze přikrmuji, muj koník dostava 1 ječmene + pul litru granuli ráno a večer a toto je naše zakladní krmná dávka,ted mu přidávám ještě extradovanou kukuřici nebo jak se to píše...co se týče těch otrub max bych je přidávala,ale nemeli by tvořit samostatnou krmnou dávku....a také kmení ráno a večer by melo mít stejné složení,takže lepší by jsi měla davat pul na pul,ale otruby jsou v celku k nicemu okorat ti konik nabere v pupku, doporučuji přehodnotit ty granule či ječmen....kolik dáváš ted toho ovsa!?

19.7.2007 13:27

klawdie napsal(a):

otruby - to neni zadny šrot. Jsou to slupky z obili. Pokud vim, daji se sehnat pšeničné, ktere jsem krmila. Pozor na nevyvazeny pomer forfor/vapnik! Vice se o tom dozvis na EQCH., kde se to v diskusi nekolikrat probiralo.

Petra

19.7.2007 13:52

ampinka napsal(a):
Koníkovi je 13, pracuje celkem pravidelně, jen teď jak byly ty vedra tak 3 dny stál a nohy hned jak báně :( Myslela jsem, že bych ráno dávala oves a večer otruby...

...stál...to jako celý den v boxe...? Nebo jaký má jinak režim?

19.7.2007 14:06

strelish napsal(a):
...stál...to jako celý den v boxe...? Nebo jaký má jinak režim?

u Ampinky jezdim... tím "stál" myslela, že nebyl pod sedlem:-) mají dva koníky asi 800m^2 travnaté pastviny, z které můžou kdykoliv do boxu... voda je samozřejmě k dispozici

19.7.2007 17:22

tilka napsal(a):
otruby - to neni zadny šrot. Jsou to slupky z obili. Pokud vim, daji se sehnat pšeničné, ktere jsem krmila. Pozor na nevyvazeny pomer forfor/vapnik! Vice se o tom dozvis na EQCH., kde se to v diskusi nekolikrat probiralo.

Petra

Dokud budeš poslouchat rady \"známých\" a nesmysly, které sem píšou diskutující bez nejmenší znalosti problematiky (vyjma kovbojíčka a Petry), nesmíš se divit problémům souvisejícím s výživou. Každá výživářská firma má poradce, kteří jsou schopní sestavit krmnou dávku na požádání. Přesto to chovatelé málo využívají a výsledkem jsou takovéto příspěvky. Odpověď na ně totiž nelze dát - nejvhodnější mohou být otruby kteréhokoliv druhu (tj. ze všech druhů zrnin, ze kterých se mele mouka, včetně takových extrémů jako je špalda) nebo naopak žádné. Problém otoků není v používání ovsa nebo v nepoužívání otrub, ale někde jinde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík