Boulička pod karpálem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2009 20:52
red and white

XXX.XXX.125.26

Zdravím .. tak to zkusím i tady..

Po dnešní vyjížďce jsem při čištění kopyt nahmatala svému koni z vnitřní strany pod karpálem tvrdou bouličku. Dám ruku do ohně za to, že jí tam předtím nemněl - na pohmat je dost znatelná, toho bych si určitě všimla. Vyjížďka probíhala jako obvykle, koník nekulhá, místo není na pohmat bolestivé. Zaráží mě, že boulička je tvrdá, nemůže mít např. zlomenou nějakou kůstku? Asi hloupost, to by kulhal ne? Prosím o radu co to může být a jak hodně se toho mám obavat. Díky

10.6.2009 21:57
leennyy

XXX.XXX.134.130

red and white napsal(a):

Po dnešní vyjížďce jsem při čištění kopyt nahmatala svému koni z vnitřní strany pod karpálem tvrdou bouličku. Dám ruku do ohně za to, že jí tam předtím nemněl - na pohmat je dost znatelná, toho bych si určitě všimla. Vyjížďka probíhala jako obvykle, koník nekulhá, místo není na pohmat bolestivé. Zaráží mě, že boulička je tvrdá, nemůže mít např. zlomenou nějakou kůstku? Asi hloupost, to by kulhal ne? Prosím o radu co to může být a jak hodně se toho mám obavat. Díky

Ahoj, před několika měsíci jsem si také všimla tvrdé boule na vnitřní straně karpu na přední noze. koník nekulhal, nehřálo to, bylo to tvrdé jako kost. ptala jsem se na to veta, zjištovala jsme na netu. jedná se o návní kost. bud se koník někde uhodil, kopnul se nebo to bývá z přetížení. pokud není postižená šlacha, jedná se jen o estetickou vadu, takže si myslím, že se nemusíš o koníka strachovat

11.6.2009 09:12
red and white

XXX.XXX.0.1

leennyy napsal(a):
Ahoj, před několika měsíci jsem si také všimla tvrdé boule na vnitřní straně karpu na přední noze. koník nekulhal, nehřálo to, bylo to tvrdé jako kost. ptala jsem se na to veta, zjištovala jsme na netu. jedná se o návní kost. bud se koník někde uhodil, kopnul se nebo to bývá z přetížení. pokud není postižená šlacha, jedná se jen o estetickou vadu, takže si myslím, že se nemusíš o koníka strachovat

Co jsem koukala na fotografie návní kosti tak to měli všichni koně níže, můj koník to má těsně pod kloubem... může to být i tak ono ?
Veterinář ke mě přijede ze začátku příštího týdne vyšetřit kobylu takže se optám i na nohu valacha. Ať je jistota..

11.6.2009 09:13
monchess

XXX.XXX.193.140

red and white napsal(a):
Co jsem koukala na fotografie návní kosti tak to měli všichni koně níže, můj koník to má těsně pod kloubem... může to být i tak ono ?
Veterinář ke mě přijede ze začátku příštího týdne vyšetřit kobylu takže se optám i na nohu valacha. Ať je jistota..

Může to být i nálevka.

11.6.2009 09:20
red and white

XXX.XXX.0.1

monchess napsal(a):
Může to být i nálevka.

Nálevka to právě nebude - boulička je tvrdá jako kost, objevila se náhle po vyjížďce. Průměr může mít tak 1- 1,5cm , vystouplá je asi 0,5cm ... přibližně, hned pod kloubem..

11.6.2009 09:22
monchess

XXX.XXX.193.140

red and white napsal(a):
Nálevka to právě nebude - boulička je tvrdá jako kost, objevila se náhle po vyjížďce. Průměr může mít tak 1- 1,5cm , vystouplá je asi 0,5cm ... přibližně, hned pod kloubem..

Nálevky můžou být jak měkké, tak ztvrdlé.

11.6.2009 09:26
lesterka

XXX.XXX.53.30

red and white napsal(a):

Taky si myslím, že by to pravděpodobně mohla pakost. Často se tvoří i u mladých koní po obsednutí, můj mlaďoch má dvě na předních nohou ve stejných místech, pokud netlačí na šlachu (jak už tu bylo řečeno), tak se nejedná o žádný jiný, než kosmetický problém.

11.6.2009 09:27
monchess

XXX.XXX.193.140

lesterka napsal(a):
Taky si myslím, že by to pravděpodobně mohla pakost. Často se tvoří i u mladých koní po obsednutí, můj mlaďoch má dvě na předních nohou ve stejných místech, pokud netlačí na šlachu (jak už tu bylo řečeno), tak se nejedná o žádný jiný, než kosmetický problém.

Stejně hádat co to je, je blbost. To uvidíš, co to řekne doktor.

11.6.2009 09:37
red and white

XXX.XXX.0.1

monchess napsal(a):
Stejně hádat co to je, je blbost. To uvidíš, co to řekne doktor.

Ano ale nálevka má jiný tvar, velikost a neobjevila by se na tomto místě - navíc by neztvrdla za pár hodin
Nehádám se co to je, jen chci slyšet radu a názor - vet přijede až příští týden.
Ta návní kost by to mohla být, ale nevím, zda se může objevit i takto pod kloubem když na fotkách jsem viděla vždy trochu jiné místo výskytu tohoto defektu..

11.6.2009 09:43
lesterka

XXX.XXX.53.30

red and white napsal(a):
Ano ale nálevka má jiný tvar, velikost a neobjevila by se na tomto místě - navíc by neztvrdla za pár hodin
Nehádám se co to je, jen chci slyšet radu a názor - vet přijede až příští týden.
Ta návní kost by to mohla být, ale nevím, zda se může objevit i takto pod kloubem když na fotkách jsem viděla vždy trochu jiné místo výskytu tohoto defektu..

My máme obě pod kloubem, tak centimetr, dva. má je rok a nic nedělají...

11.6.2009 10:00
leennyy

XXX.XXX.55.66

lesterka napsal(a):
My máme obě pod kloubem, tak centimetr, dva. má je rok a nic nedělají...

Podle mě se ta pakost může vytvořit kdekoli na kosti. kamarádky kobyla jí měla na zadní noze pod kloubem z vnější strany. Můj koník jí má taky asi 2cm pod kloubem.

11.6.2009 10:44
klawdie

XXX.XXX.100.124

leennyy napsal(a):
Podle mě se ta pakost může vytvořit kdekoli na kosti. kamarádky kobyla jí měla na zadní noze pod kloubem z vnější strany. Můj koník jí má taky asi 2cm pod kloubem.

Měli jsme též taky jsem se děsila a bylo mi vysvětleno že to jsou návní kosti, zmizelo to ani nevím kdy....

16.6.2009 09:52
red and white

XXX.XXX.125.26

red and white napsal(a):

Ahoj, tak jak jsme tu diskutovali o bouličce která se objevila mému koni těsně pod karpálem, tak dnes ráno jsem si všimla další nové bouličky - těsně nad spěnkovým kloubem na levé pánevní končetině. Je úplně stejná - vystouplá, tvrdá, nebolestivá, koník nekulhá... teť dva dny nebyl pod sedlem ( ustájen je 24/7 ) a poslední vyjížďka byla jen 45minut lehce krok / klus.
Tak nevím, už jsem věřila že ta boule bod karpálem může být návní kost ( píší o ní, že se objevuje při větší zátěži koně - vyjíďžka ale byla standartní, asi 1,5hod. ve všech chodech - tak, jak chodí koník pravidelně ) a teť se objeví boulička další, když kůň 2 dny je pouze v ohradě .. takže opravdu nevím, a štve mě to.. Že je to náhoda moc nevěřím, přemýšlím proč tak z ničeho nic... nohy měl vždy pěkné, bez zranění, naprosto pravidelný postoj... . tak co s tím ??

Přidejte reakci

Přidat smajlík