ahoj mám problém s koníkem, když chci klusat a vysedat tak strašně zrychluje a chce cválat. v pracovním kluse ji udržím, ale taky se pokouší zrychlovat. myslíte, že když vysedám tak ji třeba drncám, nebo je jí to nepříjemné a proto zrychluje?na jízdárně na kruhu není problém a můžu pěkně vysedávat, v terenu je to hrůza.děkuji za odpovědi
etnies86
napsal(a):
ahoj mám problém s koníkem, když chci klusat a vysedat tak strašně zrychluje a chce cválat. v pracovním kluse ji udržím, ale taky se pokouší zrychlovat. myslíte, že když vysedám tak ji třeba drncám, nebo je jí to nepříjemné a proto zrychluje?na jízdárně na kruhu není problém a můžu pěkně vysedávat, v terenu je to hrůza.děkuji za odpovědi
dle mého názoru je to nepřiježděností koně nebo přílišnou energií taky mi to kůň dělá ale pomáhá protahovat udidlo (pravá otěž pak levá), a zároveň pobízet nebo skus pomaleji vysedávát než kůň jde mělo by ho to spomalit někdy chce kůň prostě na vyjížďce jít do předu když vidí např. pole, louku ;) ale neboj nejsi sama myslím že spousta lidí tohle řeší
buggyna
XXX.XXX.81.124
baruu
napsal(a):
dle mého názoru je to nepřiježděností koně nebo přílišnou energií taky mi to kůň dělá ale pomáhá protahovat udidlo (pravá otěž pak levá), a zároveň pobízet nebo skus pomaleji vysedávát než kůň jde mělo by ho to spomalit někdy chce kůň prostě na vyjížďce jít do předu když vidí např. pole, louku ;) ale neboj nejsi sama myslím že spousta lidí tohle řeší
protahovat udidlo? to je vtip???
buggyna
XXX.XXX.81.124
etnies86
napsal(a):
přiježďovat! Mě kobyla na rovných dlouhých cestách taky "prchá" a má tendence zaskakovat do cvalu.Musíš vycítit kdy chce naskočit a nenechat ho.Použít i hlasové pomůcky...Přejít zpět do klusu, popřípadě do kroku.Neklusat dlouho,ale dělat přechody krok-klus.Prostě ho zaměstnat aby nemyslel na kravinky.
Hlavně prosimtě žádné levá- pravá protahování udidla, to je největší prasárna
a na koně to stejně nezabere
buggyna
napsal(a):
přiježďovat! Mě kobyla na rovných dlouhých cestách taky "prchá" a má tendence zaskakovat do cvalu.Musíš vycítit kdy chce naskočit a nenechat ho.Použít i hlasové pomůcky...Přejít zpět do klusu, popřípadě do kroku.Neklusat dlouho,ale dělat přechody krok-klus.Prostě ho zaměstnat aby nemyslel na kravinky.
Hlavně prosimtě žádné levá- pravá protahování udidla, to je největší prasárna
a na koně to stejně nezabere
Náhodou Adino zabere, krásně se časem otupí, navzteká a ještě mu to může sedřít koutky
.
Já vím, není to k smíchu, ale nedalo mi to.
Jinak souhlas, přiježďovat a když venku svého koně nezvládám a nevím jak na něj tak ven prostě nejedu dokud to nebude ok. Přizabít se na koni proto, že si s ním nerozumím není moc výhra (osobní).
buggyna
XXX.XXX.81.124
thesis
napsal(a):
Náhodou Adino zabere, krásně se časem otupí, navzteká a ještě mu to může sedřít koutky
.
Já vím, není to k smíchu, ale nedalo mi to.
Jinak souhlas, přiježďovat a když venku svého koně nezvládám a nevím jak na něj tak ven prostě nejedu dokud to nebude ok. Přizabít se na koni proto, že si s ním nerozumím není moc výhra (osobní).
tož pravda, a nebo taky zaleze za kolmici,a když to bude velkej zmetek veme tak s tebou dráhu hlava-nehlava,jezdec-nejezdec.
Občas by si bylo vhodné taky uvědomit že kdyby chtěli,dokážou nám ty chvilky s nima znepříjemnit daleko víc.Jen to jsou charakterní zvířata...proto by u nich měli být charakterní lidi.
Jak sem psala, moje plňaska má taky na delších úsecích tendence zrychlovat. Občas jí nechám vyběhnout se do plnejch,ale pak prostě musí poslouchat, když má zpomalit. Další věc, vždy mi zrychluje k domovu, tak jí prostě nedám k tomu záminku...vím, kde jí to "láká" tak tam jdu jen krokem.
Chce to trpělivost a ono se to podá.
Dále mi hodně pomohla trenérka, se kterou jsme si ujasnily "signály" a pobídky pro přechody a tempo chodu, které jsou vždy stejné a pro koně srozumitelné
buggyna
napsal(a):
tož pravda, a nebo taky zaleze za kolmici,a když to bude velkej zmetek veme tak s tebou dráhu hlava-nehlava,jezdec-nejezdec.
Občas by si bylo vhodné taky uvědomit že kdyby chtěli,dokážou nám ty chvilky s nima znepříjemnit daleko víc.Jen to jsou charakterní zvířata...proto by u nich měli být charakterní lidi.
Jak sem psala, moje plňaska má taky na delších úsecích tendence zrychlovat. Občas jí nechám vyběhnout se do plnejch,ale pak prostě musí poslouchat, když má zpomalit. Další věc, vždy mi zrychluje k domovu, tak jí prostě nedám k tomu záminku...vím, kde jí to "láká" tak tam jdu jen krokem.
Chce to trpělivost a ono se to podá.
Dále mi hodně pomohla trenérka, se kterou jsme si ujasnily "signály" a pobídky pro přechody a tempo chodu, které jsou vždy stejné a pro koně srozumitelné
no asi ste mě nepochopili no budiž neleši to je vidět naživo:) tak zdar práci a přiježďuj!!
baruu
napsal(a):
no asi ste mě nepochopili no budiž neleši to je vidět naživo:) tak zdar práci a přiježďuj!!
snažila jsem se poradit myslím že tyhle rady viz výše jou dobré a pokud je něco tady špatně zadavatelka by napsala sama co je špatného na tom hrát si s udidlem v hubě každý trenér mi to říkal!!! neříkam to proto že bych si to vycucala s prstu tak se tady do mě laskavě neobouvejte!! fauna je jenom forum a takovym lidem by tady měli zakázat chodit. Někdo tady napíše pouze radu a vy do něj jak supi!!!![]()
buggyna
XXX.XXX.81.124
baruu
napsal(a):
snažila jsem se poradit myslím že tyhle rady viz výše jou dobré a pokud je něco tady špatně zadavatelka by napsala sama co je špatného na tom hrát si s udidlem v hubě každý trenér mi to říkal!!! neříkam to proto že bych si to vycucala s prstu tak se tady do mě laskavě neobouvejte!! fauna je jenom forum a takovym lidem by tady měli zakázat chodit. Někdo tady napíše pouze radu a vy do něj jak supi!!!![]()
zakázat? Aby tady byly rady typu protahování udidla levá-pravá? Super úroveň!Vraťme se do pravěku
buggyna
XXX.XXX.81.124
baruu
napsal(a):
by mě zajímalo, na jakém stupni výcviku je kůň pod takovýmto ježděním?
Bez rýpání... máš fotky jak ti koně pod protahováním chodí?
Já s tím bohužel nějaké zkušenosti taky mám,naštěstí si kobyla s prominutím nenechala "srát na hlavu" a dávala mi to patřičně znát. Ručičky bych si za to zurážela
baruu
napsal(a):
Že ti to každý trenér říkal ještě neznamená, že to je zrovna dobrý způsob. Ostatně těch prasáren, kterých se spousta trenérů běžně dopouští je povícero. Ale na to možná časem přijdeš sama, až se dostaneš do fáze používání i vlastního mozku a ne slepičení ostatních, akorát je k tomu potřeba už trocha zkušeností
Chce to každopádně přijezdit, při zrychlování dělat práci na kruhu nebo přejít do kroku.
baruu
napsal(a):
Zákazat by to tady měli celé a ještě by měl být na koně nejlépe zbrojní průkaz
Jinak by mě zajímalo, který trenér tady - Třinecko, ti to poradil. Ono se stačí zamyslet co se koni děje v hubě když mu protahuješ udidlo. Jak pak takového koně zatáčíš? Zatáhneš ještě silněji, protože jinak to bere jen jako ono protahování? Hrát v hubě? To znamená, že kůň je tak znuděný a nepozorný, že jej musíš "oživovat" ?
Nevím no, je to tvoje věc, ale osobně bych se při takových "hrách" bála, že koně v hubě otupím. Ani si nechci domyslet co by mi na to tež řekl můj valach když ještě nosil udidlo. Je jeden z těch co si na hlavu s.át nenechá.
etnies86
napsal(a):
Ahoj,
už jsem ti odepisovala na eqch- bohužel takto posoudit situaci nelze, kdyby byly alespoň fotky....ve všech chodech, aby se viděl tvůj sed apod. Na jízdárně může být kůň tlačivější, ale venku ožije a už se nemůže dočkat kdy konečně bude ten cval a pokud mu ještě drncáš do zad, tak je pro něho jednodušší a příjemnější do cvalu zaskočit a toho nepříjemna zezhora se zbavit. Koně musíš mít pod kontrolou i venku-když to jde na jízdárně, tak proč ne v terénu. Chce to ale důslednost a jak já s oblibou řikám: disciplínu a kázeň
Když se ti zase nezřízeně rozběhne a už se to nedá , tak přejdi do kroku a naklusej znovu. Vysedáním můžeš také rychlost klusání ovlivnit-vysedej pravidelně a lehce nad sedlo, žádné divoké vysedání....klidně si to i polohlasně řikej. Ale jistě bude lepší, když k tomu nezřízenému klusu ani nedijde, jakmile bude náznak, zpomal a opakuj. Stejně tak ve cvalu-dám pobídku k rychlejšímu tempu, ale v okamžiku zpomalení musí poslechnout. Můj valach už tohle chápe-čeká na zrychlení, ale ochotně i zpomalí a zastaví. V klusu má taky někdy tendence zrychlovat, ale jak jsem psala, přejdu do kroku a opakuju. Tak hodně štěstí a hlavně -disciplínu a kázeň!