mireckkka
napsal(a):
Ahoj, lidičky nemáte někdo zkušenosti s hříbatky narozenýma v zimě??
Čekáme hříbo v prosinci, bude to vánoční dáreček ale bojím se zimy a mrazů nemáme vytápěnou stáj jen dvojbox na pastvině. mám malinko obavu.
Když se tolik bojíte zimy, proč jste připouštěli tak, že porod na tu zimu vychází?
mireckkka
napsal(a):
protože připuštění bylo neplánovaně, to je tak když si člověk nechá ustájit koně ve stáji kde maj hřebce.
bohužel se k sobě dostali, ale snad to bude v pohodě když už se stalo.
No pane jo, to bych veškeré výlohy na veterináře v období březosti vymáhal na ustajovateli. Je mi jasné, že by to byl boj, ale tohle si dovolit přece nemůže (ustajovatel)
mě se v tom samém ustájení před lety stalo to samé, jen kobyla byla dvouletá. Tenkrát se vše včas zjistilo, kobyle píchla injekce a zaplatila majitelka hřebce, který se nějak dostal z boxu do ohrady. V případě Mirečkkky byli hřebci normálně ve stádě, ustájko už změnila. Teď se už čeká jenom na mimi .
kdysi se tam kam jsme chodila, také nečekaně narodilo hříbátko v lednu, problém se zimou nebyl spíš s tím, že kobyla ještě nebyla ani tříletá. hříbátko ale nemělo jedinný problém.
Předloni nám kobylka porodila skoro o 3 týdny dřív a vyšlo z toho nakonec ještě únorové hříbě na venkonkovním, dřevěnném boxe. Vše také bylo v pohodě. A letos kobča rodila pěkně v dubnu, ale byl zrovna ještě takový ten záchvat zimy, mínus bůhví kolik a tahle letošní malinká tedy problém měla a byli jsme nuceni celý box na první dva dny totálně zabalit do dek a v boxe jel nepřetržitě elektrický větrák.
U Vás by se dalo doufat že v prosinci ještě nebude tak zle, jak bývá právě v lednu a únoru. A každopádně bych dobře pohlídala kobču aby rodila opravdu v boxe a ne venku. ( kamarádce málem umřelo hříbě jelikož kobyla prvnička ho porodila do veliké kaluže v poledne kdy to nečekali v takovém tom chladném celodenním lijáku)
A pak bych se nebála mít připúravené v případě potřeby nějaké hříběcí ( poníkovské deky).
Držím palce
Ja bych asi resila zmenu ustajeni