Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.6.2014 18:17
monulec...

XXX.XXX.223.3

Jaká je cena výžehu, a jaká mikročipu.
Teď jsme dlouho neměli hříbě takže nevím jak se to pohybuje máme Slezského norika, tak je to jedno.
Výjimka je Norik,Slezský norik,Lipicán atd.
Radši bych ji nechala čipovat ale ta cena ? smajlík smajlíksmajlíksmajlík

21.6.2014 09:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

monulec... napsal(a):
Jaká je cena výžehu, a jaká mikročipu.
Teď jsme dlouho neměli hříbě takže nevím jak se to pohybuje máme Slezského norika, tak je to jedno.
Výjimka je Norik,Slezský norik,Lipicán atd.
Radši bych ji nechala čipovat ale ta cena ? smajlík smajlíksmajlíksmajlík

vlastní cena čipu je cca 100Kč, a slušný veterinář vám očipuje do 500Kč + cesta. Osobně se přikláním k čipování, protože v 21. století pálit na několikrát koně žhavým železem mi příjde dost zvrácený! A pak se ještě o výžeh musíte starat, aby se to nezanítilo, aby do toho muchy nenaklady vajíčka, a celkově je to nechutnýsmajlík. Očipovaný máte za minutu, nestojí to víc, a už s tím nejsou žádný další starostismajlík

21.6.2014 19:40
monulec...

XXX.XXX.223.3

jo jo, taky si myslím... a to se kůň uspává? nemám o tom páru, hříbě (jsme neměli 7 let) a když jsme identifikovali, tak výžehem.. ale ted mám tak krásnou kobylku že by jí to výžeh kazil smajlík,l

21.6.2014 19:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

monulec... napsal(a):
jo jo, taky si myslím... a to se kůň uspává? nemám o tom páru, hříbě (jsme neměli 7 let) a když jsme identifikovali, tak výžehem.. ale ted mám tak krásnou kobylku že by jí to výžeh kazil smajlík,l

neuspává, píchne se injekčně. Je to stejně jednoduchý a rychlý jako očkovánísmajlík

21.6.2014 20:34
monulec...

XXX.XXX.223.3

No asi to bude nejrozumnější řešení smajlík

24.6.2014 14:44
matylda.d.

XXX.XXX.159.179

No nevím kolik to stojí,ale řekla bych že výžeh je lepší.Ano sice to toho koníka nějakou chvilku bolí,ale zase na druhou stranu je to praktičtější,na tom koni to bude vždycky vidět,nepotřebujete čtečku a výžeh necestuje po těle.smajlík

24.6.2014 21:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

matylda.d. napsal(a):
No nevím kolik to stojí,ale řekla bych že výžeh je lepší.Ano sice to toho koníka nějakou chvilku bolí,ale zase na druhou stranu je to praktičtější,na tom koni to bude vždycky vidět,nepotřebujete čtečku a výžeh necestuje po těle.smajlík

Koně se čipují do svalu, takže čipy necestují tak jako u psů, kde se čipuje pod kůži, a čtečku už má dneska skoro každý. Btw. výžeh něčího koně si někdo může napálit na 35 dalších koní, nebo přepálit stávající na jiné číslo, ale u čipu už to tak jednoduchý není.

25.6.2014 10:05
majkulka

XXX.XXX.237.148

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Koně se čipují do svalu, takže čipy necestují tak jako u psů, kde se čipuje pod kůži, a čtečku už má dneska skoro každý. Btw. výžeh něčího koně si někdo může napálit na 35 dalších koní, nebo přepálit stávající na jiné číslo, ale u čipu už to tak jednoduchý není.

koně se nečipují do svalu, ale do podkoží

25.6.2014 12:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

majkulka napsal(a):
koně se nečipují do svalu, ale do podkoží

do podkoží nemáme čipovaného ani jednoho koně, a to jsme jich na odchovně čipovali moc

25.6.2014 12:27
majkulka

XXX.XXX.237.148

Inspektor Pišišvor napsal(a):
do podkoží nemáme čipovaného ani jednoho koně, a to jsme jich na odchovně čipovali moc

mám opačnou zkušenost- dost odchovaných hříbat, pouze čipovaných + dovežení koně ze zahraničí. Všichni jsou čipovaní pouze v podkoží

25.6.2014 13:33
amiš

XXX.XXX.11.243

Zdravím, možná mi někdo znalejší opraví, že již je vše jinak, ale když jsem nechala před třemi roky zapsat hříbě, byl to českomoravský belgik, tak se chlaďáci vypalovali, teplokrevníci a koně bez původu, včetně chladnokrevného typu se čipovali. Jednalo se samozřejmě o pětiměsíční hříbě pod kobylou, inspektor dvě zbylá čt hříbata čipoval, ale u chlaďase se stále podle stanov vypalovalo. Bohužel jsem o kobylu nešťastně přišla, takže novější zkušenost s registrací chlaďáků nemám.

25.6.2014 16:02
matylda.d.

XXX.XXX.173.57

Správně čipuje se do podkoží na krku,nejednou se stalo že přijel kůň na závody a čip mu nemohli najít,takže ani nezávodil.
Je klidně možné,že vám čip píchají do svalu,ale někde jinde a někdo jiný zase čipuje třeba jen do podkoží.A není to pravda,že čtečku má dnes kde kdo,to jsi slyšela kde?

25.6.2014 16:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

matylda.d. napsal(a):
Správně čipuje se do podkoží na krku,nejednou se stalo že přijel kůň na závody a čip mu nemohli najít,takže ani nezávodil.
Je klidně možné,že vám čip píchají do svalu,ale někde jinde a někdo jiný zase čipuje třeba jen do podkoží.A není to pravda,že čtečku má dnes kde kdo,to jsi slyšela kde?

To jsem neslyšela, to vím, i já ji mám, a to nejsem žádný velkochovatel - vždyť dneska ji koupíte za 2500Kč.

25.6.2014 16:41
matylda.d.

XXX.XXX.173.57

Jo dobře,to neříkám,ale přijde mi zbytečné kupovat čtečku za 2500Kč když jí nepotřebuji a na koních mám výžeh?Prostě a jednoduše,výžeh je snadněji čitelnej než čip pod kůží a jak se říkalo už výše nějakou chvíli to zabere než ten čip najdeš,kdežto výžeh ti necestuje ten je pořád na stejném místě.smajlíksmajlík

26.6.2014 17:57
janda

XXX.XXX.225.8

Už jsem teda viděla několik koní s nečitelným a ohavným výžehem protože to palič zamlada zmastil, nebo hříbě dělalo bordel. A taky pár hříbat které to při blbnutí u pálení nechtěně schytala tak, že ještě několik měsíců se řešil zohavený mokvající a hnisající hřbet. Nemluvě o stresu hříběte když se mu připaluje hned několik číslic mezi kerýma je prodleva, hříbek už tuší a kolikrát na něm visí deset lidí půl hodiny než je "zdárně" dokonáno. Myslím že welfare toho zvířete při aplikaci čipu je nesrovnatelný!
Co se týká identifikace je to diskutabilní - čtečky asi jak kde, loni v zimě chytili policajti u nás ve městě o půlnoci dva uteklé koně z nedaleké dědiny a hodinu jim pak prý trvalo než někde zburcovali veta s čtečkou aby se vůbec dopátrali majitele. Byla totiž noc a ten nebožák očividně absolutně netušil že mu herky vzaly kramle a pokojně hnípal. A policajti kupodivu čtečku žádnou neměli....
Stejně tak je ale kolikrát umění identifikovat znetvořený nepovedený výžeh. Čip se dá zvířeti odejmout když ho zloděj najde, ale stejně tak je jako ona metoda známá i finta fň kdy se výžeh přepálí a po zaléčení je tak znetvořený že už ho stejně nikdy nikdo nepřečte a o čísle může leda polemizovat....
Obecně soudím že pálení hřbetu koní je v dnešní době považováno za neetické, nehumání a neestetické (krom výžehu plemenné příslušnosti na kýtě nebo krku) a je jenom otázkou času kdy se zakáže úplně a povinnost i zpětně všechny koně očipovat dostanou všichni majitelé.....
Co se týká financí nevidím v tom nijak dramatický rozdíl. Rozdíl těch pár stovek zrovna v nákladech na chov a držení koní je vážně směšná položka.... Čip vám může aplikovat třeba i vet při příležitosti nějaké další návštěvy stáje takže ušetříte za cesťák, na výžeh musíte mít "paliče", který se většinou zadarmo i s "nádobíčkem" nedoštrachá pokud ho zrovna nemáte přímo v místě. Ve finále to pak může ráchnout prašť jak uhoď....

26.6.2014 22:21
matylda.d.

XXX.XXX.173.57

suma sumárum.
Ať čip nebo výžeh každé má svoje plus a mínus .Souhlasím,že pro to zvíře je asi lepší ten čip,ale na druhou stranu je fakt,že asi né moc příjemné je,když se ten čip dostane právě do nohy a teď řeš jestli operaci s rizikem nebo doživotní kůlhání..smajlíkVždyť já neříkám,že to pro toho koně je příjemné,ale na druhou stranu je to jako propichování náušnic u dětí.Ségra propichovala dcerce ouška,také jí to bolelo a hnisalo,ale kdo si dneska pamatuje jaké bylo propichování uší(pokud to teď v brzké době nepodstupoval?)

27.6.2014 10:13
majkulka

XXX.XXX.237.148

matylda.d. napsal(a):
suma sumárum.
Ať čip nebo výžeh každé má svoje plus a mínus .Souhlasím,že pro to zvíře je asi lepší ten čip,ale na druhou stranu je fakt,že asi né moc příjemné je,když se ten čip dostane právě do nohy a teď řeš jestli operaci s rizikem nebo doživotní kůlhání..smajlíkVždyť já neříkám,že to pro toho koně je příjemné,ale na druhou stranu je to jako propichování náušnic u dětí.Ségra propichovala dcerce ouška,také jí to bolelo a hnisalo,ale kdo si dneska pamatuje jaké bylo propichování uší(pokud to teď v brzké době nepodstupoval?)

čip se do nohy nikdy nedostane smajlík Když se mluví o tom že kůň musel na operaci kvůli čipu, je to úplně něco jiného smajlík Jedná se o mechanické poškození kloubu

27.6.2014 14:30
evcusik

XXX.XXX.201.120

majkulka napsal(a):
čip se do nohy nikdy nedostane smajlík Když se mluví o tom že kůň musel na operaci kvůli čipu, je to úplně něco jiného smajlík Jedná se o mechanické poškození kloubu

Přesně tak, je to zkrácenina názvu chip (čip) frakturysmajlík

27.6.2014 16:13
janda

XXX.XXX.225.8

Aneb není čip jako chip smajlík
A jen tak mimochodem srovnávat aplikaci mikročipu do podkoží a skrz naskrz propíchnuté dětské ucho, to je taky dílo smajlík
No já nevím no, jak to tak čtu, nechci být hnusná, ale jestli by nebylo od věci zkonzultovat obě možnosti označení koně raději s nějakým odborníkem - chovatelem nebo inspektorem atp.a teprve až získám komplexní a nezkreslenou představu pro a proti se pak rozhodnout. Nebo si rovnou nechat poradit....aby ten čip náhodou nesjel jak po skluzavce do tej nohy smajlík

28.6.2014 18:50
matylda.d.

XXX.XXX.159.179

Fajn do nohy se nedostane to beru,ale tak vysvětlete jak je možné,že koni na jednich závodech čip najdou a po týdnu na jiných závodech ho nenajdou?
Fajn do nohy se nedostane,ale pořád to neznamená,že se nemůže dostat někam jinam.
A jen tak mimochodem člověk,kterej se ptal na otázku jestli čip nebo výžeh,chtěl vědět náš názor.Já jsem svůj názor řekla toť vše.Zkrátka a jednoduše řečeno pokud bych nemusela,tak bych nechala udělat koni raději výžeh než čip na kterej potřebuju čtečku za 2500kč.
Zajímalo by mě jestli vám to dělá hodně dobře když z člověka začnete dělat debila?(nemusíte odpovídat ,odpověď si zvládnu domyslet.smajlík)

28.6.2014 18:52
matylda.d.

XXX.XXX.159.179

Jakou máte jistotu,že se čip nemůže dostat do nohy?

28.6.2014 19:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.7

matylda.d. napsal(a):
Fajn do nohy se nedostane to beru,ale tak vysvětlete jak je možné,že koni na jednich závodech čip najdou a po týdnu na jiných závodech ho nenajdou?
Fajn do nohy se nedostane,ale pořád to neznamená,že se nemůže dostat někam jinam.
A jen tak mimochodem člověk,kterej se ptal na otázku jestli čip nebo výžeh,chtěl vědět náš názor.Já jsem svůj názor řekla toť vše.Zkrátka a jednoduše řečeno pokud bych nemusela,tak bych nechala udělat koni raději výžeh než čip na kterej potřebuju čtečku za 2500kč.
Zajímalo by mě jestli vám to dělá hodně dobře když z člověka začnete dělat debila?(nemusíte odpovídat ,odpověď si zvládnu domyslet.smajlík)

Je to jednoduché - zejména u starších nebo importovaných koní nemusí být čip čitelný pro všechny čtěčky. Nevím jak teď, ale dřív se třeba klusáci čipovali Trovanem, a ten neodpovídal ISO normám, takže ho normální čtečka nepřečetla, a univerzálku měli jen na celnicích a hrstka vetů.
Čtečku k čipovanýmu koni nepotřebujete, má ji každý vetsmajlík

30.6.2014 08:51
jaz90

XXX.XXX.226.123

Čip (malý kovový váleček) se opravdu do nohy nedostane, standardně se píchá do podkoží krku, ano může putovat, ale pouze ve volném podkoží, většinou putuje někam směrem dolů, ale jen tam, kde má v podkoží místo. I kdyby se na krásno jal putovati někam dále, tak si nedokážu představit jak se dostane přes lopatku, kde toho volného podkoží zas až tak moc není a tudíž nemá kudy putovat. A propo, kdyby se opravdu nějakým zázrakem dostal až "do nohy" tak bude pořád a stále pouze v podkoží!, čili nemůže koni nijak vadit a nikdo si ho ani nevšimne. Ale stále si myslím, že na 99,9% čip k noze nedoputuje.
Osobně bych v dnešní době svého koně pálit nenechala, ale to je jen věc názoru. Pro koně je rozhodně příjemnější dostat jeden píchanec do krku.
Co se týče čteček, tak se můžete u veta informovat jaký čip používá a jaké má zkušenosti s jeho kompatibilitou s různými čtečkami. A pokud jsi se jistí, že kůň čip má (viz. na závodech před týdnem nebyl problém ho přečíst a teď to nefunguje), tak se nenechte odbýt, někdy se stává, že mají starou čtečku, slabé baterky a přes kůži to prostě nedá dostatečný signál tomu čipu ...

1.7.2014 14:55
monulec...

XXX.XXX.223.3

ted jsem se docetla že o vyzehu nerozhoduji já ale plemeno do kterého zapadá můj kůň a v Slezském norikovi se píše že z výjimkou Norik, slezský norik .ČMB a další se výžeh stále provádí, tak nevím jak to teda je, jestli u SNK je to povinné nebo není... radši bych ji nechala čipovat smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

1.7.2014 15:39
amiš

XXX.XXX.11.25

No, jak jsem psala výše, před třemi roky to tak ještě bylo a je to tak, koukám, stále. Uvažuji o další belgičce, mám v merku jednu březí, tak holt inspektor k nám potáhne věci na čip i pálení. Ale přiznám se, já proti výžehu nic nemám, když je inspektor zkušený, jde to rychle a hříbek je pak pěkně čitelný i po letech smajlík.

2.7.2014 12:37
monulec...

XXX.XXX.223.3

u mého posledního hříběte to viditelné není vůbec, zarostlo mu to tak, že nevidíte, jestli byl pálený nebo ne, proto bych jí to chtěla usnadnit a nechat ji čipovat než ve 12ti letech jí to nechat přepalovat.... smajlíksmajlíksmajlíksmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík