Stavím králikárnu a podařilo se mi sehnat jemnou mřížku o síle drátu 1, 2 mm a rozměru oka 16mm x 120mm. Mřížka je dost tuhá a pevná, tak by měla bez problému vydržet. Jen nevím, zda není těch 16mm moc málo. Aby se vůbec k senu dostali. Máte někdo zkušenost s takto hustými jesličkami. Ještě prosím o radu zda dát tyto oka svisle nebo vodorovně. Chovám střední plemeno. Jesličky budou ve tvaru "V" pro dva sousední kotce s plněním mimo kotec. Předem děkuji za rady a vaše zkušenosti.
tonda1

XXX.XXX.18.66
Jesle kupované v chovatelských potřebách mají průměr drátu 3 mm a mezera mezi nima je 3cm. Vaše mřížky bych dal určitě na svislo a v případě, že by se králíci k senu nedostali, bych každý sudý drát ustřihl. To ale sníží pevnost jeslí.
tonda1
napsal(a):
Jesle kupované v chovatelských potřebách mají průměr drátu 3 mm a mezera mezi nima je 3cm. Vaše mřížky bych dal určitě na svislo a v případě, že by se králíci k senu nedostali, bych každý sudý drát ustřihl. To ale sníží pevnost jeslí.
Přesně naopak s orientací mřížky, aby králíci nevytahovali je nutné to dát vodorovně!
pro pasyr:
16 mm je málo, když se vystříhne ob drát je to moc, drát 1,2 je zoufale málo. Mám oka 50x25 z drátu 2 a některé mám nastojato a jiné (náhodou, abych využil zbytky pletiva) jsem dal naležato a to je ono! Žerou z toho dobře a "vodorovně" neumějí vyhrabovat. Tvrdím, že ze špatných jeslí (všechny koupené a i všechny dělané s mezerami nastojato), králíci vytahají a zničí 50% sena a některé kusy i víc.
Pletivo, které máte je špatné po všech stránkách. Nedával bych to tam.
Jo a pro jesle, které dělí dva kotce, je mnohem lepší U než V. Na funkci stejné, vejde se do nich ale mnohem víc.
pasyr
napsal(a):
Omlouvám se, síla drátu je 2mm. Při zadání jsem se přepsal a následně jsem si nevšiml. Opravdu je tato rozteč nevyhovující? Opravdu si s tím neporadí?
Uložení do tvaru U jsem ve skutečnosti měl namysli.
Zbytečně se trápíte, udělejte jedny zkušební jesličky a uvidíte, jestli si s tím králíci poradí nebo neporadí.Myslím ale, že to pletivo bude hodně husté.
Zkuste to když jsou to 2 mm. Vystříhnete ob jeden když se jim nebude dařit z toho žrát. A nebo v tom účku vystříháte až ode dna výš tu "kolmou" stěnu a to, co je jakoby dno necháte husté, pak třeba vystříháte i to. Prostě experimentujte. Vím jistě, že nejde mít oka čtvercová menší než asi 30x30 a tak při délce oka 120 by mohla dobře fungovat i ta vzdálenost 16. Aby se nakonec neukázalo, že je to lepší než to, co mám já, tedy 25x50.
Jo a já se inspiroval u známých, nic jsem si nezměřil a udělal jsem dno účka asi 100 mm ode dna kotce v domnění, že aby k těm jeslím dosáhla králíčata. No, to bylo hloupé! Je nutné dát jesle tak asi 150 - 180 ode dna. I malá králíčata dosáhnou dobře a jak panáčkují, tak nedokážou vyhrabovat seno tuplem. Nejdůležitější je dát oka naležato.
A ještě něco. Samice asi učí mladé různé dovednosti a která má zlozvyk vyhrabovat a přebírat seno, dělají to pak všechna její králíčata. A tak i kdyby byla drahá, tetovaná a nevím jaká hvězda, musí pryč!
tom.50
napsal(a):
Zkuste to když jsou to 2 mm. Vystříhnete ob jeden když se jim nebude dařit z toho žrát. A nebo v tom účku vystříháte až ode dna výš tu "kolmou" stěnu a to, co je jakoby dno necháte husté, pak třeba vystříháte i to. Prostě experimentujte. Vím jistě, že nejde mít oka čtvercová menší než asi 30x30 a tak při délce oka 120 by mohla dobře fungovat i ta vzdálenost 16. Aby se nakonec neukázalo, že je to lepší než to, co mám já, tedy 25x50.
Jo a já se inspiroval u známých, nic jsem si nezměřil a udělal jsem dno účka asi 100 mm ode dna kotce v domnění, že aby k těm jeslím dosáhla králíčata. No, to bylo hloupé! Je nutné dát jesle tak asi 150 - 180 ode dna. I malá králíčata dosáhnou dobře a jak panáčkují, tak nedokážou vyhrabovat seno tuplem. Nejdůležitější je dát oka naležato.
A ještě něco. Samice asi učí mladé různé dovednosti a která má zlozvyk vyhrabovat a přebírat seno, dělají to pak všechna její králíčata. A tak i kdyby byla drahá, tetovaná a nevím jaká hvězda, musí pryč!
Pokud budete vystřihovat, zůstanou tam ostré hrany.Moc bych to nedoporučoval.Zabroušení je dosti náročné.K.
tom.50
napsal(a):
Přesně naopak s orientací mřížky, aby králíci nevytahovali je nutné to dát vodorovně!
pro pasyr:
16 mm je málo, když se vystříhne ob drát je to moc, drát 1,2 je zoufale málo. Mám oka 50x25 z drátu 2 a některé mám nastojato a jiné (náhodou, abych využil zbytky pletiva) jsem dal naležato a to je ono! Žerou z toho dobře a "vodorovně" neumějí vyhrabovat. Tvrdím, že ze špatných jeslí (všechny koupené a i všechny dělané s mezerami nastojato), králíci vytahají a zničí 50% sena a některé kusy i víc.
Pletivo, které máte je špatné po všech stránkách. Nedával bych to tam.
Jo a pro jesle, které dělí dva kotce, je mnohem lepší U než V. Na funkci stejné, vejde se do nich ale mnohem víc.
Oživuji staré téma, protože jesle teď zrovna řeším.
Nemáte foto?
Mám staré jesle (kupované) a jsou totálně naprd Ty mezery jsou tak široké, že králíci všechno vytahají a vyhrabou, takže po třech čtyřech dnech mají pod jeslemi udusanou vrstvu sena a jesle permanentně prázdné (a ze země to seno pochopitelně nežerou Zkoušela jsem s bočním plněním i horním, ale je to prostě strašně "řídké" a zatím jsem nikde nenašla nějaké "hustší", tak uvažuju o tom, že je vyrobím, ale nevím jaké pletivo vybrat, aby to nebylo zas moc a vůbec se k tomu senu dostali...
Skúste to vyrobit z plotových dielcov.Sú v pozinku alebo aj poplastované.Rozteč by mohla byť vyhovujúca.
xchipsy
napsal(a):
Nevím, jestli to měl být pokus o vtip nebo ironii, ale z plot.dílců, kde rozměr ok je 5 x 20 CENTIMETRŮ, jesle na seno pro KRÁLÍKY opravdu dělat nebudu...
Práveže ja som už jasle z toho spravené videl.A bolo to dané tými dlhšími -vami udávaných 20 cm-vodorovne.Pevné to je dosť a seno sa králikom z toho ťažko vyhrabáva.
Takže žiadny vtip ani irónia.