Jaké je podle vás nejlepší křížení masných králíků?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2015 19:56
Ing.Novák

XXX.XXX.245.49

Jaké je podle vás nejlepší křížení masných králíků? Co se týká barvy a výtěžnosti. (Střední plemena, max velká plemena)

23.3.2015 20:03
koco

XXX.XXX.194.148

Tu su nejake tabulky ohladne krizenia atd... inak z vlastnej skusenosti neviem, pretoze zacinam... len ma to napadlo, kedze som to nedavno cital :)

https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/2907288/cistokrevna-plenitba-a-uzitkove-krizeni-vysledky#a2908899.

23.3.2015 20:22
edward12

XXX.XXX.4.123

Pane Nováku, toto je asi nejdiskutovanější téma tady. Pokud si to dáte do vyhledávače, tak uvidíte to množství vláken s různými reakcemi, radami a zkušenostmi. Musíte se v tom trochu prokousat a udělat si obrázek. Není to zrovna jednoduché téma, protože variant je hodně a každá má to své plus (porodnost, přírůsky apod).

23.3.2015 20:58
Ing.Novák

XXX.XXX.245.49

edward12 napsal(a):
Pane Nováku, toto je asi nejdiskutovanější téma tady. Pokud si to dáte do vyhledávače, tak uvidíte to množství vláken s různými reakcemi, radami a zkušenostmi. Musíte se v tom trochu prokousat a udělat si obrázek. Není to zrovna jednoduché téma, protože variant je hodně a každá má to své plus (porodnost, přírůsky apod).

Jasně že je toho tady mraky a nejen na tomto servru, ale já to myslel z hlediska vlastních zkušeností jednotlivých chovatelů. očekával jsem názory, typu, já zkusil tohle a dobrý'' Popřípadě nějaké foto nebo tak. Účel byl asi takový a pakliže je toho tady spousta zkusím se více porozhlédnout, ale děkuji za váš poznatek.

24.3.2015 00:59
horal

XXX.XXX.58.226

Já mám zkušenost s dvijím křížením, praktizuju to už spoustu let a výsledky jsou docela slušné.
Budoucí matky připravím tak že na samici novozélandský bílý připustím samce kalifornský černý
a narozené samičky jdou do chovu, ty pak připouštím velkým světlým stříbrnym a nyní budu zkoušet českého albína. Průměr ve vrhu je kolem 7 ks, živá hmotnost cca 3 kg a výtěžnost 60-70 %. Je však na Vás jaké plemena zvolíte tyhle já mám odzkoušené skoro 20 let a i když jsem zkoušel i jiné plemena nebyl jsem tak spokojen a pokaždé jsem se vrátil ke svému. Zvířata. ale nakupujte u chovatelů s papírama a né na výstavách. Tam si kupte jenom katalog kde jsou adresy a telefonní čísla chovatelů. Přeju hodně zdaru.

24.3.2015 10:17
burgund6

XXX.XXX.33.7

Ing.Novák napsal(a):
Jasně že je toho tady mraky a nejen na tomto servru, ale já to myslel z hlediska vlastních zkušeností jednotlivých chovatelů. očekával jsem názory, typu, já zkusil tohle a dobrý'' Popřípadě nějaké foto nebo tak. Účel byl asi takový a pakliže je toho tady spousta zkusím se více porozhlédnout, ale děkuji za váš poznatek.

Dobrý den.Já křížím Kal x Bu, mívám zpravidla osm a více mladých, králíci rostou dobře, zabíjím cca 3,5 až 4 měsíc ve váze 2,8 až 3 kg.Krmím klasicky oves, ječmen, řepa, větvičky, seno, voda.Mladí bývají divoce zbarvení, zbarvení jako kalifornský a černí, kteří časem reznou.Zadával jsem nedávno dotaz na zbarvení těchto kříženců a ačkoliv mám rodiče "papírové", tak jsem se vzhledem k výše uvedeným barvám mláďat dozvěděl, že některý z rodičů je nečistý.To mi ale nevadí.Z mého pohledu můžu tedy toto křížení doporučit.

24.3.2015 21:16
edward12

XXX.XXX.4.123

Abych teda byl trochu konkétní, tak jako hlavního samce mám Fb. Samice už jsem protočil snad všechny nejpoužívnější plemena a nemohu říct, že by některé křížení výrazně přesahovalo efektivitou ze všech pohledů. Snad jen jedna kříženka matka Nč/Vm, to skočeno Vmš a z toho jsem samici loni dával samci Fb. Odchovala za sezonu 3 x 11 bez jakékoli ztráty. Rekord mám od Cal samice/Fb 16 ks, její sestra má teď 4 ks. Připuštěné mám prvně samice Bu, tak čekám co z toho bude. Každopádně se nezaměřuji na křížení dvou, tří plemen. Pořád to obměňuji a mám králíkárnu jak omalovánky od dysneje.

25.3.2015 00:06
mozaik

XXX.XXX.150.188

Jak Vám rostli mladí od Nč X Vm X Vmš? U mě rychlostí růstu tato plemena propadák oproti např. Kal.

27.3.2015 22:19
edward12

XXX.XXX.4.123

U mě to propadák nebyl, ale ještě lepší to bylo, když toto ještě x fb. Výtěžnost nebyla nejlepší, ale růstově v pohodě. Asi taky hodně záleží na krmení.

27.3.2015 23:48
horal

XXX.XXX.58.226

burgund6 napsal(a):
Dobrý den.Já křížím Kal x Bu, mívám zpravidla osm a více mladých, králíci rostou dobře, zabíjím cca 3,5 až 4 měsíc ve váze 2,8 až 3 kg.Krmím klasicky oves, ječmen, řepa, větvičky, seno, voda.Mladí bývají divoce zbarvení, zbarvení jako kalifornský a černí, kteří časem reznou.Zadával jsem nedávno dotaz na zbarvení těchto kříženců a ačkoliv mám rodiče "papírové", tak jsem se vzhledem k výše uvedeným barvám mláďat dozvěděl, že některý z rodičů je nečistý.To mi ale nevadí.Z mého pohledu můžu tedy toto křížení doporučit.

Nemusí být pravda o nečistým plemenu. Všecny čisté plemena vznikly cíleným křížením kde v mnoha případech byl základem králik divoký. Proto se může v něktrých případech stat že králičata zdědily zbarvení po prapra rodičích.

22.5.2015 12:41
bingo

XXX.XXX.213.22

horal napsal(a):
Nemusí být pravda o nečistým plemenu. Všecny čisté plemena vznikly cíleným křížením kde v mnoha případech byl základem králik divoký. Proto se může v něktrých případech stat že králičata zdědily zbarvení po prapra rodičích.

Ano, máte naprostou pravdu.

23.5.2015 09:40
bronda

XXX.XXX.98.84

horal napsal(a):

S tímto tvrzením nemohu souhlasit. Čistokrevná plemena mají nejen ustálený fenotyp, ale hlavně definovaný genotyp (tedy alespoň v parametrech, které umíme popsat). Pokud tedy zadavatel křížil papírová plemena se známým genotypem, pak výsledek lze většinou přesně stanovit. Pokud mu vyjde něco jiného, pak nebyla papírová plemena čistá, ale nesla si s sebou skrytý recesivní gen. Za to ale nemůže králík divoký před stovkou či více léty. Mohou za to chovatelské chyby, neznalost problematiky, nesolidnost. Pak koluje mnoho jedinců, kteří fenotypově jsou stejní jako čistí, ale v genotypu už je ta chybka zabudovaná. A ta se projeví až při vhodné příležitosti, kdy se setká s vhodným protějškem.
Já sám jsem již narazil u svých kusů na řadu případů. ČL s Aa (místo AA), Kuh s Bb (místo BB), Siž s (Cc místo CC) aj. Mít k dispozici zcela čisté "papírové" kusy je někdy sysifovská práce vyžadující věčné ověřování všeho nového, co příjde do chovu zkušebním křížením (a i to není 100 procentní) - a málokdo na to má čas a chuť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík