Čistokrevna plenitba a užitkové křížení- vysledky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.3.2015 20:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Nejsou tam všechna plemena.Snad to někomu trochu pomůže.

14.3.2015 09:57
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Můžu se zeptat odkud je to zkopírované? Měl bych o tu knížečku zájem. Jinak nevím, zda jsem přehlédl, ale do testů nebyl zařazen FB, kterého si taky někteří pochvalují třeba v kombinaci s Nb. A zkratka MO má značit jako Moravského modrého (dřív moravský obr)? Díky. AH.

14.3.2015 12:41
burgund6

XXX.XXX.33.7

chovatelpodluzi napsal(a):
Můžu se zeptat odkud je to zkopírované? Měl bych o tu knížečku zájem. Jinak nevím, zda jsem přehlédl, ale do testů nebyl zařazen FB, kterého si taky někteří pochvalují třeba v kombinaci s Nb. A zkratka MO má značit jako Moravského modrého (dřív moravský obr)? Díky. AH.

Je to z knihy Chov králíků pro masnou produkci z nakladatelství Apros.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2015 18:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

chovatelpodluzi napsal(a):

Přesně jak napsal burgun6 autoři Dousek, Jedlička, Jelinek, Lacina, Mach Zadina.Z roku 95.

14.3.2015 23:17
mozaik

XXX.XXX.150.188

V tabulce jsou uvedeny velice dobré výsledky při křížení s Nb. Můj názor je ten, že se už celkem dlouho opakuje a opisuje názor, že toto plemeno má moc odpadu a nízkou jatečnou výtěžnost a přitom to není úplně pravda. Naopak při křížení v otcovské pozici funguje velice dobře. V mateřské to nebývá ono, protože hodně dnešnich samic Nb má málopočetné vrhy. Zajímalo by mě, jestli má někdo z vlastní zkušenosti zjištěnou jat. výtěžnost u Nb a jeho kříženců. Jinak ještě můžu ze své zkušenosti potvrdit dobré výsledky u křížení s Mm, akorát se mi nelíbilo, že se rodili jen černí králíci (matky Kal).

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2015 12:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nevypadal před 20-ti lety, kdy tabulka vznikla, Nb trochu jinak a nebyl na tom s užitkovostí lépe než dnešní NB, kteří jsou už spíše sportovním a výstavním plemenem?

16.3.2015 00:22
mozaik

XXX.XXX.150.188

Samozřejmě se plemena pomalu mění. Ale přesto si myslím pořád to samé. Dřív vypadali Nb stejně, jen byli možná plodnější. Většina lidí si Nb ani nevyzkouší a po přečtení něčeho, co autor často jen opíše od jinud, si tvoří názor. Proto mě zajímá, jestli aspoň někdo zkusil spočítat výtěžnost Nb a jeho kříženců. Popřípadě by stačilo jen zvážit živého králíka a potom jeho kůži, což už by se dalo lehce porovnat s jiným plemenem. Možná by se hodně lidí divilo. Nb opravdu klame kulatou hlavou, ale že za ní je bakule masa a poměr hlava : tělo je pěkný, to už dost lidí nechce vidět. Pořád se mezi vhodná plemena na maso všeobecně řadí třeba VSS (příklad), ale často je mezi samci VSS vidět takový, který má velkou kulatou palici jako Nb a srst a kůži má srovnatelnou kromě barvy.

16.3.2015 06:48
horal

XXX.XXX.58.226

Já chovám Nb a hlavně jejich křížence. Že je to mýtus s temi kůžemi mohu potvrdit. Vážil jsem kůže kvůli odeslání do TONAKU. Paní se kterou jsem mluvil mne totiž řekla, že jestli chci vrátit poštovné musím jich poslat 20 kg a nikoliv 20 ks jak se píše v inzerátech. Na 20 kg jich potřebuju 130ks.6 ks na kylo je málo tzn na 2kyla 13ks. Udělal jsem pár zkušebních vážení a jedna kůže má něco kolem 150 g. Králiky porážím ve stáří +- 120dní a živá váha je 3 až 3,50 kg (převážně u kříženců u Nb je to slabší). Křížence mám přesně naopak jak píše mozaik. ♀Nb ♂Kal. Připouštím Vss a Kal. Tito králici se dost ve velkém chovaly na maso a jejich název byl Zika. Já se jich držím skoro dvě desítky let a proto že už asi neni chovatel který by produkoval Ziky, tak si držím 3 samice Nb a samce Kal tím si zajišťuji matky do chovu. Vybírám to nejlepší co odchovám, tak jednu až dvě do roka a zbytek jde na maso. Tam ale ty váhy jsou nižší, žv do 3kg a v mase něco málo přes 1,5 kg. Je pravda, že plodnost je daleko slabší než Hyly nebo HYplus, ale já jsem spokojen. Tak trochu statistiky. Loňský rok.
9samiček(z toho 3 Nb),37 vrhů,256 králičat,14 úhyn, průměr 6,7 na samici. Jinak v mase mám letošní statistiku z února.30ks poraženo ve věku 115-122 dní ceková váha v mase 55,9Kg.
(V tabulkách ho máta na druhém listu někde uprostřed a v poslední tabulce.).

Přidejte reakci

Přidat smajlík