Dobrý večer
potřeboval bych radu co dělám špatně nebo co mám dělat s úmrtím narozených králíku.
Zrovna v tuto dnes mi rodila samice a mladé roztahala a ty uhynuli. Stalo jse mi to už několika samic. Tato z dneška byla prvorodička ale ostatní samice nebyli jen prvorodičky.
Potřeboval bych poradit co mám dělat. Žádné nemoci nebo něco jiného v chovu nemám. Chovám králíky už čtyři roky.
Děkuji za odpověď Pavel.
Dobrý večer
Co se týče žrádla tak krmim granulemi s ječmenem, teď zrovna dávám i řepu a samozřejmě i seno. Čisté vody mají také dostatek. Kotce mám ve stodole kde nikdy nemrzne. Tak proto jsem se nebál v tuto dobu připustit samici. Chtěl jsem připustit jednu starší samici zároveň kdyby náhodou ale to se mi nepodařilo. Prosím poraďte.
Děkuji Pavel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
Aké je to plemeno? Vek a váha? Nie sú to ta čisto náhodou pokrvný príbuzný? Samica čo je v kondícii toto nerobí, musí tam niečo byť!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemáte tam hlodavce?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Pavel 1985
napsal(a):
Plemeno vám neřeknu protože to není moje samice vyměnil jsem ji asi před dvouma měsíci za svého samce. Jenže tato samice není bohužel jediná která mi to udělala. Nevím co s tím mám dělat. Zhruba s pěti připuštěnych samic mi to jedna až dvě udělají. A ne jen prvorodičky.
Treba všetko rušivé odstrániť aj deťi a nechať v kľude Neočumovať Za bé= kvalitné krmivo a čistý kotec je najlepšia cesta. Za cé= nič nevymieňať, vždy si pohoršíte Ak je samica aj na druhý pokus takáto= Pekáč Ps: Nemáte náhodou plašič na Kuny v aute ?
Jako příčinu vidím časté rušení, jak tady někteří píšou. Nepohybuje se třeba kolem králikárny pes, hlodavci? Pokud vyloučíte rušení a samice by mi to udělala dvakrát, šla by na pekáč, nemá cenu doufat, že bude dobrá, ztratite zbytečně čas, je lepší si pořídit jinou samici. Dobré matky jsou Kaliforňačky, ale to je můj názor.
Aj ja si myslim že je to rusenie, hlavne pocas noci kedy sa kraliky najčastejšie kotia.
ja v takýchto pripadoch pouzivam aj budky na kotenie. maju tam vacsi klud a hlavne sa zamedzuje aby mlade roztahala po koterci.
www.burgundskykralik.sk.
Pavel 1985
napsal(a):
Dobrý večer
potřeboval bych radu co dělám špatně nebo co mám dělat s úmrtím narozených králíku.
Zrovna v tuto dnes mi rodila samice a mladé roztahala a ty uhynuli. Stalo jse mi to už několika samic. Tato z dneška byla prvorodička ale ostatní samice nebyli jen prvorodičky.
Potřeboval bych poradit co mám dělat. Žádné nemoci nebo něco jiného v chovu nemám. Chovám králíky už čtyři roky.
Děkuji za odpověď Pavel.
Těžko radit, pokud neposkytnete detailní informace, v ideálním případě doplněné fotkami z Vašeho chovu. Pakliže se problém opakuje, patrně nekdě děláte chybu. Takže: Čím krmíte? Jaká je velikost kotců? Co podmínky kolem? Jaké plemeno, či aspoň finální hmotnost chovných zvířat?
Chovat králíky 4 roky nemá žádnou výpovědní hodnotu o kvalitě chovatele. Jsou takoví, kteří jsou na úrovni a chovají rok. Mnozí se bohužel nepoučí ani za dcělý život...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
mustela.erminea
napsal(a):
Těžko radit, pokud neposkytnete detailní informace, v ideálním případě doplněné fotkami z Vašeho chovu. Pakliže se problém opakuje, patrně nekdě děláte chybu. Takže: Čím krmíte? Jaká je velikost kotců? Co podmínky kolem? Jaké plemeno, či aspoň finální hmotnost chovných zvířat?
Chovat králíky 4 roky nemá žádnou výpovědní hodnotu o kvalitě chovatele. Jsou takoví, kteří jsou na úrovni a chovají rok. Mnozí se bohužel nepoučí ani za dcělý život...
Tak ten rok je podľa mňa veľmi málo... Tak aspoň 10 a viac sa dá hovoriť o dostatočnej výdrži a tiež aj skúsenostiach Skrátka si to treba omakať a vidieť aj to zlé, všetko je to však aj o počte jedincov v chove a aj konkrétnych plemenách... Každému sadne niečo iné
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ten rok je podľa mňa veľmi málo... Tak aspoň 10 a viac sa dá hovoriť o dostatočnej výdrži a tiež aj skúsenostiach Skrátka si to treba omakať a vidieť aj to zlé, všetko je to však aj o počte jedincov v chove a aj konkrétnych plemenách... Každému sadne niečo iné
I za rok se může z úplného amatéra stát velmi dobrý chovatel Naproti tomu přesně jak píše Mustela, mnozí chovají "celý život" a je to katastrofa...