Zdravím,
ráda bych požádala o radu. Ve středu porodila samice 10 mladých, do neděle bylo vše v pohodě, v neděli jsem mladé ráno našla všechny mrtvé a poházené po kotci. Stalo se to už podruhé za sebou. Předtím měla samice mladé na jaře poprvé a bez problémů je odchovala. Neví někdo, kde by mohla být chyba? Děkuji za slušné odpovědi.
ivana.k
napsal(a):
Zdravím,
ráda bych požádala o radu. Ve středu porodila samice 10 mladých, do neděle bylo vše v pohodě, v neděli jsem mladé ráno našla všechny mrtvé a poházené po kotci. Stalo se to už podruhé za sebou. Předtím měla samice mladé na jaře poprvé a bez problémů je odchovala. Neví někdo, kde by mohla být chyba? Děkuji za slušné odpovědi.
Nemáte tam myši, případně kočky...asi ji něco vyrušilo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ivana.k
napsal(a):
Zdravím,
Byla králíčata samicí krmena?

ivana.k
napsal(a):
Zdravím,
V podstatě tři možnosti:
špatné mateřské vlastnosti samice
nedostatek čehokoliv - vody, krmení
rušení.

Ještě se mně sestalo, že by samici vadil běžný ruch venku.Mám se okolo králíkáren pohybuje smečka psů, koček, kozy, drůbež a nic z toho samicím nevadí.Třeba teď o víkendu měli sousedé nějakou oslavu a celou sobotu až do rána tam hrála hudba a byl hluk od lidí.Porodili mně 3 samice a mladé mají živé v hnízdě.Pokud neruší samice něco přímo v kotci, třeba potkani, tak bych rušení zas tak nepřeceńovala.

napsal(a):
Ještě se mně sestalo, že by samici vadil běžný ruch venku.Mám se okolo králíkáren pohybuje smečka psů, koček, kozy, drůbež a nic z toho samicím nevadí.Třeba teď o víkendu měli sousedé nějakou oslavu a celou sobotu až do rána tam hrála hudba a byl hluk od lidí.Porodili mně 3 samice a mladé mají živé v hnízdě.Pokud neruší samice něco přímo v kotci, třeba potkani, tak bych rušení zas tak nepřeceńovala.
To záleží. samice jsou v tomhle různě citlivé a záleží na tak celkově.
ve velkochovech třeba je problém i když jen do haly přijde cizí osoba. a proto se samice k mláďatům pouští jen na chvilku 1x denně.

napsal(a):
To záleží. samice jsou v tomhle různě citlivé a záleží na tak celkově.
ve velkochovech třeba je problém i když jen do haly přijde cizí osoba. a proto se samice k mláďatům pouští jen na chvilku 1x denně.
Ano velkochov beru, stačí vidět velkochov kuřat, kde přijde cizí člověk a už pomalu kapou.Ale v malochovu, pokud to jsou králíci také z malochovu by měli být odolní.Pro mě by samice, kterou vyruší štěhající pes, nebo řvoucí perličky, byla bezcenná i kdyby v exteriéru měla 100b.
Děkuji všem za reakce. Samice je ve venkovním kotci, na běžný ruch kolem králíkárny jsou králíci zvyklí. Papoušci už teď přes zimu venku nejsou, v křiku problém určitě nebude. Krmení má stále dostatek, voda zamrzá, ale dostává pravidelně čerstvou. Zaráží mně, že už to takto probíhalo úplně stejně i u předchozích mláďat, to bylo tuším v září, takže se zimou problém nebyl. A první hnízdo zvládla bez potíží.

ivana.k
napsal(a):
Děkuji všem za reakce. Samice je ve venkovním kotci, na běžný ruch kolem králíkárny jsou králíci zvyklí. Papoušci už teď přes zimu venku nejsou, v křiku problém určitě nebude. Krmení má stále dostatek, voda zamrzá, ale dostává pravidelně čerstvou. Zaráží mně, že už to takto probíhalo úplně stejně i u předchozích mláďat, to bylo tuším v září, takže se zimou problém nebyl. A první hnízdo zvládla bez potíží.
Byly všechny vrhy po stejném samci?

Asi bych samici ještě jednou připustila, zkusila přestěhovat do jiného kotce, dát kotiště, jestli ho nepoužíváte, a před porodem zakryla dvířka třeba pytlovinou.Pokud by to opět nevyšlo, vyřadila bych ji.
Pokud dobře počítám, tak od středy do neděle jsou to čtyři dny - kdysi jsem někde četla, že to je právě doba, po jakou vydrží králíče naživu bez napití. To že byla následně "rozházená" po kotci možná značí, že se "rozlezla z hladu". Takže příčinou může být, že samice prostě nemá mléko a nebo možná má, ale prostě hnízdo ignorovala a mladé nekrmila.
Ne-chovatel

XXX.XXX.193.131
Vy myslíte, že malé králíče, ještě v pelechu a jen na mlíku (které je jídlem i dává vodu), bez napití vydrží čtyři dny?
Já tomu nevěřím. Vždyť i šesti týdení mládě, které už žere vše i pije mléko, pokud jeden den nebude žrát s největší pravděpodobností uhyne a to ještě téhož dne kdy nežralo.

Mláďata po narození vydrží bez nakrmení 72 hodin.Proto se také, třeba u hybridů, převážejí jednodenní králíčata.
Ne-chovatel
napsal(a):
Vy myslíte, že malé králíče, ještě v pelechu a jen na mlíku (které je jídlem i dává vodu), bez napití vydrží čtyři dny?
Já tomu nevěřím. Vždyť i šesti týdení mládě, které už žere vše i pije mléko, pokud jeden den nebude žrát s největší pravděpodobností uhyne a to ještě téhož dne kdy nežralo.
Ano, věřím tomu. Měla jsem kdysi samici ve vnitřním boxu, hnízdo neudělala, po kotci několik mrtvolek a čtyři živá mláďata. Hnízdo jsem udělala já, mladé uložila a chodila kontrolovat. Druhý den bylo jedno mládě mrtvé, třetí den druhé a ten čtvrtý už jsem to nevydržela a zbylá dvě "utratila". Všechna mláďata měla prázdná bříška, bylo zcela zřejmé, že samice je ignoruje a nestará se o ně.
Obecně se udává 72 hodin, což jsou tři dny. Může se stát, že samice mladé nakojí pouze po porodu a dál už se nestará - tím se doba přežití o ty dva tři dny "posune"...