Dobrý den, je zde někdo kdo by byl ochotný a poradil mladému chovateli?
1) Mám samici a samice ČS, oba tetovaní samec obodován samice ne. Mohu potom mláďata této samice, která nebyla ohodnocená nechat tetovat, vystavit jim rodokmen a následně mladé obodovat na výstavě? Nebo když chci mladé vystavovat, musí být nejprve samice ohodnocená? (v ZO jsem, ale jsou to většinou dědci protivný co nic moc neporadí)
2) Jaké všechny náležitosti musím vyplnit, nebo zařídit při zapuštění a po narození mláďat?
-2.1-Vyplnit připouštěcí lístek - kde ho najdu (je někde na internetu ke stažení?) Stačí nebo musím ještě něco?
-2.2-Po narození kde získám rodokmeny? - někde jsem četl že je nějaký program přes který všechno registrátor posílá? Kde ho seženu nebo jak to funguje?
Předem děkuji všem co poradí, moc mi pomůžete. Když tak mi můžete napsat i do zpráv.
DĚKUJI Fanda.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokusím se odpovědět.1) Oba rodiče musí být ocenění.
Pokud vám neporadí ve vaší ZO, najděte si jinou kde vám poradí.
2) K registraci potřebujete vyplněný připouštěcí potvrzení a vyplněné rodokmeny na mladý.
Kde se sežene program na internetu vám neporadím, mám program od ing. Kopečného z Hlinska v Čechách.V případě zájmu kontakt mohu poskytnout.
Vyplněné připouštěcí potvrzení a rodokmeny dáte registrátorovi vaší ZO a ten je potvrdí a pošle okresnímu registrátorovi.Program vám třeba poradí i registrátor.
3,4,5) Očkuji zvlášť mor i MXT.Mor očkuji v 7 týdnech a ještě minimálně 2x přeočkovávám vždy po 3-4 týdnech.Králíky na výstavy jsem loni očkovala asi 5x.
MXT očkuji podle nákazové situace buď už ve 4 týdnech a opět 2x přeočkovávám asi po 4 týdnech.Většinou mezi očkováním na mor.Nebo očkuji déle v 8 a pak ve 12 týdnech.Každopádně by poslední očkování mělo být po 12 týdnu stáří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
fapo
napsal(a):
+ jsem se ještě chtěl zeptat na vakcinaci na mor+mix.
3) očkuje se to každé zvlášť, nebo je nějaká kombinovaná vakcína ?(někde jsem četl že když vystavuji tam bych měl očkovat každé zvlášť)
4) Jak často se očkuje?
5) V jakém měsíci očkovat mladé?
Vtipné : čo by ste chcel vystavovať, očkovať registrovať a tetovať ked nič nemáte? A vakcínam dajte pokoj, to je úplne o niečom inom... Poradím " trošku sa skloňte a poproste nejakého dedka s ktorým sa je najlepšie skamaráťiť a on vám poradí
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vtipné : čo by ste chcel vystavovať, očkovať registrovať a tetovať ked nič nemáte? A vakcínam dajte pokoj, to je úplne o niečom inom... Poradím " trošku sa skloňte a poproste nejakého dedka s ktorým sa je najlepšie skamaráťiť a on vám poradí
Je to tak.
Nejlépe začátečníkovi poradí zkušený chovatel.A taky ukáže jak na to...
Všechno internet nevyřeší...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
borax
napsal(a):
Je to tak.
Nejlépe začátečníkovi poradí zkušený chovatel.A taky ukáže jak na to...
Všechno internet nevyřeší...
Tak tak... no je aj druhá možnosť a to pokus omyl = no trvá to dlhšie a aj to bolí, viem to z vlastnej skúsenosti a to nebol ešte ani internet...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak tak... no je aj druhá možnosť a to pokus omyl = no trvá to dlhšie a aj to bolí, viem to z vlastnej skúsenosti a to nebol ešte ani internet...
Byla mimo jiné řeč o očkování.
Pokud to chce dělat časem sám., musí ho to někdo naučit.
Protože bolet to bude toho králika...a v krajním případě může i uhynout( tedy ten králík ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
borax
napsal(a):
Byla mimo jiné řeč o očkování.
Pokud to chce dělat časem sám., musí ho to někdo naučit.
Protože bolet to bude toho králika...a v krajním případě může i uhynout( tedy ten králík ).
Však práve, preto je lepšie sa priučiť, aj nejaký ten koňačik zaplaťiť
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
No, nevybral jste si zrovna "jednoduché" plemeno, když jste začínající chovatel... Kresební králíci, to už chce odvahu
Jinak souhlas s ostatními, pokud máte pocit, že ve vaší ZO jsou opravdu tak neochotní "protivní dědci", tak musíte do jiné.
Pri strakáčoch jeden pár je veľmi málo aj na hranie pre deti = v tom Súhlasím
Pokud by to chovatel chtěl čistě na maso (což bych si tedy zrovna ČS nevybrala, sice je to taky střední plemeno, ale z těch středních zrovna jedno z menších tak bych to asi neřešila, ale jelikož píše o hodnocení, tetování atd... tak má asi v plánu věnovat se i výstavám a to mu tedy - bez toho nějakého protivného dědka, co mu bude "k ruce" - nezávidím

xchipsy
napsal(a):
Pokud by to chovatel chtěl čistě na maso (což bych si tedy zrovna ČS nevybrala, sice je to taky střední plemeno, ale z těch středních zrovna jedno z menších tak bych to asi neřešila, ale jelikož píše o hodnocení, tetování atd... tak má asi v plánu věnovat se i výstavám a to mu tedy - bez toho nějakého protivného dědka, co mu bude "k ruce" - nezávidím
Jojo, pokud je to teda tak, že králíkáři v místní zo jsou "protivní dědci", pak je nejlepší zkusit jinou organizaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
napsal(a):
Jojo, pokud je to teda tak, že králíkáři v místní zo jsou "protivní dědci", pak je nejlepší zkusit jinou organizaci.
Možno má tento príbeh uplne iné pozadie a druhá strana by mala odlišnú verziu... J e úplne jedno kde začne, musia ho prijať a na z ačiatok je treba aj sa trošku pokojnejši uviesť A postupne sa všetko utrasie a uhol pohľadu sa zmení... No jeden pár a možno aj teoreticky neperspektívny je pri tomto plemene 0,5% úspechu
Jéje tak ho hned nekamenujte. Každý nějak začíná, a není to tak dávno co jsem i já začínala a zrovna tak s Csc. Je pravda že po nějaké době jsem sama usoudila že kreslené plemena jsou náročné... Proto jsem přesedlala přesto na velká také náročná plemena ale jednobarevná.
1) Pokud chcete odchov tetovat, ano musí být oba rodiče tetovaní a bodovaní...
2)Jak se mláďata narodí a odrostou tak že je k rozpoznání pohlaví tak se vypisuje připouštěcí protokol celkem tři kusy. Každé mládě má jeden rodokmen. Musíte předat registrátorovi vaší ZO a ten je potvrdí a zašle okresnímu registrátorovi.
Připouštěcí protokol a rodokmeny viz sz...Vím jak je to náročné se k tomu dopátrat od ZO, zažila jsem něco podobného. Nikdo neporadí a dělá že nic neví...
No a jak Vám dojdou rodokmeny zpět tak si přizvete registrátora z vaší ZO a ten králíky natetuje dle přiřazených rodokmenů.
Ale pokud se Vám v ZO nelíbí zvolte si jinou, ať už ve vedlejším městě či vesnici...
3)Vakcinace, očkuji nejdříve v 12týdnech pokud není někde v okolí nějaká nákaza... Dospělé jedince očkuji dvakrát do roka (leden, červenec) Osobně používám kombinovanou vakcínu mor+mix od bioveta. Očkuje mi kamarádka veterinářka. Sama si netroufnu.
Přeji hodně zdaru, ať Vám dupou králíci