Mláďatá rozhádzané po koterci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2012 12:02
akami

XXX.XXX.145.247

Dobrý deň. Som začínajúca chovateľka. Kedysi rodičia králikov chovali, takže niečo som si pamätala, tiež som si teraz preštudovala nejakú literatúru o chove králikov. Aj tak však stojím pred problémom, na ktorý som teraz narazila. Samička, mladá (cca 10 mesiacov) sa mi dnes okotila (prvý vrh) na 32. deň od pripúšťania. Dva dni som už pozorovala že si stavia hniezdo, teda nosila seno, slamu z miesta na miesto, chystala hniezdo. Teraz pri kŕmení som našla v koterci 8 mladých, 5 na jednom mieste (ale nie tam kde si pôvodne spravila hniezdo), ďalšie dve inde a tretie zas inde. Žiadne hniezdo zo srsti, nič. Samica zrovna žrala placentu. Paličkou som opatrne tie mláďatá zhrnula na jednu kôpku a nechala som ich tak, som zvedavá ako to dopadne. A chcem sa spýtať... Mám čakať že vrh odvrhne? Alebo čo sa mohlo stať? Hniezdo si ešte dorobí? Viem že kdesi kedysi som narazila na informáciu, že ak sa samica sama neošklbe, má ju chytiť chovateľ, ošklbkať a prikryť mladé...? Proste vy skúsení chovatelia, vedeli by ste mi dať nejaké rady? Dosť by ma to zaujímalo a hlavne mrzelo by ma ak by som prišla o mladé...

Druhá vec čo ma zaujíma... Ďalšia naša samica, myslela som si že je pripustená, keďže samec sa s ňou opakovane spáril, neporodila ani po 35 dňoch. Dala som ju znova k samcovi, párenie prebehlo v poriadku. Zarazilo ma to však, pretože cca 2 týždne od prvého pripúšťania sa samica normálne ošklbala, spravila si hniezdo, čakala som teda že kotná bude. Chcem sa teda spýtať, dá sa nejak zistiť že samica je alebo nie je kotná? Viem že skúsený chovateľ to vie zistiť pohmatom, ja však ešte len začínam. Počula som o možnosťi skúsiť samicu nechať spáriť zas na 10. deň, ak samca odmieta, je kotná. Máte nejaké rady v tomto smere? Mrzí ma že teraz zas musím mesiac čakať...

23.3.2012 12:40
michaela83

XXX.XXX.208.4

Pokud je to prvnička, tak se může stát, že si s mláďaty neví rady. To se občas stává. Pokud vrh odmítne, je možné mláďata podstrčit jiné samici se stejně starými, max.1 - 2 dny staršími mláďaty a samici znovu připustit. Většinou je to podruhé dobré, já dávám šanci 3x, pak jde na pekáč.
Jinak po 14 dnech od připuštění se při nazabřeznutí zpravidla vyskytuje tzv. falešná březost, kdy si samice postaví hnízdo, i si do něj vytrhá chlupy, ale březí není. Dostaví se u ní velmi silná říje a v této době je dobré ji znovu připustit.
Gravidita lze zjistit pohmatem (u toho bohužel také selhávám), lze pozorovat změny v chování samice, některé samice začnou v kotci norovat. Já to dělám klasicky - po 14 dnech jí zkusmo dám k samci a pokud ho odmítá, je většinou březí.

16.3.2021 10:25
Belgický obor

XXX.XXX.133.141

Dobrý deň chcel by som sa opýtať po koľkých dňoch mám pripustiť moju samičku(BO). Okotila sa prvý krát mala 13 mladých a hned´ ako sa okotila po nich pošlapala a ešte jej chcem dať šancu tak sa chcem opýtať po koľkých dňoch ju môžem opäť pripustiť?

16.3.2021 10:38
samec

XXX.XXX.96.100

Belgický obor napsal(a):
Dobrý deň chcel by som sa opýtať po koľkých dňoch mám pripustiť moju samičku(BO). Okotila sa prvý krát mala 13 mladých a hned´ ako sa okotila po nich pošlapala a ešte jej chcem dať šancu tak sa chcem opýtať po koľkých dňoch ju môžem opäť pripustiť?

Mladý muži, na toto téma, je tady již spoustu odpovědí...Je potřeba trochu zapátrat ve straších příspěvcích...Ono možná je lepší, než si člověk začne pořizovat králíky, něco nastudovat (odborné literatury) je hodně .Případně si zajít za chovatelem, který je zkušený a rád poradí..., myslím, že i v dnešní době určitě není problém...
Další věcí . co k chovu velkého plemen je dostatečný prostor , krmení atd...Nebudu zde vše vypisovat, to bych tady mohl psát do rána...
A pokud se týká vaší samice , tak ji ihned připusťte ....

Aliseed

16.3.2021 19:01
Aliseed

XXX.XXX.32.62

Dobrý den, k prvnímu dotazu. Vše vyřešit přemístěním hnízda do kotiste. Stačí bedýnka. Tak nebudou mladé rozházené po kotci a nebudou ztráty. Někdy za to nemůže samice jen jsou mladí přisátí na struku a vynese je tak z hnízda kde prochladnou a hynou. Kotiste zajistí že nic mimo nebude. A to že samice nezabrezla se může stát. Avšak při opakovaném páření nepravděpodobné. Před propouštěním samice dávejte týden místo zrnin jen oves a bude mít vlivem vitamínu e silnou chuť se parit. To pak skáče samice i na samce a má početné vrhy. Že je samice březí zjistíte tak že pokud jí dáte kotiste po 2 týdnech od propuštění tak uvidíte jak začne pracovat na úpravách 🙂. Také už pouští zboku lopatek a boku chlupy když za ně zatahnete zůstanou vám v ruce resp. dají se otrhat na hnízdo. Odzkoušene tak poznám březí samičku 2 týdny po krytí. ale hlavně na spotřebe krmení ta je jako dvojnásobná u zrnin.Samice víc chrání kotec některé i útočí po ruce prostě to poznáte..🙂

georgi

16.3.2021 21:51
georgi

XXX.XXX.168.114

Kotiště jsem nikdy nedával .A to chová m králíky přes 40 let . V tom problém nebude . Hlavně musíte samici po připuštění nechat v klidu . Jestli samice vynese mladé na struku z hnízda pak je to jeden nebo dva , nikdy ne celé hnízdo . Problém u BO může být ve velikosti kotce . Jsou trochu náročnější na chov . Samice BO jsou prý horší matky , vlastní zkušenost s tím nemám . Ke křížení jsem použil několikrát samce BO menšího vzrůstu ( kolem 7kg ) na křížence NOS a s kocením a odchovem jsem neměl problém . Měl jsem samici , která mladé po kocení nepřikryla .Přišla o ně . Druhý den je hledala , tak jsem jí dal druhou šanci a byla to skvělá samice .

Přidejte reakci

Přidat smajlík