V poslední době přemýšlím o tom, zda je možné mít hodně výstavně úspěšné králíky s tím, že králíci nebudou vůbec krmeni granulemi. Jedná se mi o chov středních a hlavně velkých plemen (konkrétně Moravský modrý).
Nechci rozebírat techniku krmení do podrobností, ale jen z hrubého pohledu zhodnotit na základě konkrétních zkušeností dva způsoby: jeden s použitím granulí, druhý zcela bez využití granulí.
Samozřejmostí je podávání sena/trávy, vody apod., ale tímto bych se zde nechtěl zabývat.
Máme z dřívější doby vyzkoušeno, že při podávání granulí (i jen jako část krmné dávky) králíci mají vyšší hmotnostní přírůstky.
Ve svém okolí téměř všichni chovatelé (myšleno chovatelé, kteří chovají výstavní králíky) podávají v menším či větším množství granule.
V současné době používám krmnou směs, která je složena následovně:
3 díly nahého ovsa (tento druh ovsa má vyšší výživové hodnoty než klasický oves pluchatý)
1 díl ječmene
trocha slunečnicového semínka
Tuto směs využívám univerzálně pro všechny kategorie králíků, je to také z důvodu jednoduchosti při krmení. Určitě by bylo možné vytvořit dvě a více směsí s různým poměrem určené přímo pro konkrétní kategorii. V tomto případě, jsem však upřednostnil jednoduchost.
Zde se nabízí otázka, zda by v případě, kdy bych do krmné dávky zařadil granule (třeba jen jako část jadrných krmiv, řekněme třetina dávky jadrných krmiv) byly odchovaní králíci výstavně úspěšnější (lepší typově, srst, ...)? Je jasné, že by minimálně bylo jednodušší dosáhnout vyšší hmotnosti, což je u velkých plemen žádoucí.
Nicméně i při současném krmení mají naši králíci hmotnost vyšší než je standard.
Zařazení granulí do krmné dávky je velmi jednoduché, ale jde mi o to, že jsem granule ve svém chovu nechtěl využívat.
Děkuji za Vaše zkušenosti a názory k tomuto tématu.
Tímto způsobem krmím cca půl roku (předchozí způsob však byl dost podobný, založený také na velkém podílu ovsa). Pro přesnější porovnání váhových přírůstků při různých způsobech krmení nemám nasbíraná odpovídající data.
Obecně však mohu říci, že při současném způsobu je průměrná hmotnost ve vrhu o cca 20 - 30 dkg vyšší než je standard plemene Mm.
Na druhou stranu však zatím nemám údaje z hodně početných vrhů (7 a více králíčat). Až nyní máme vrh (narozeno v září) s 9 králíčaty od samice z našeho odchovu.
Zdravím,
no já vyzkoušel spoustu různých směsí (i tu jsem to několikrát rozebíral) po třech letech zkoušení jsem došel variantě že holé granule a seno jsou pro samice a odstávčata bezkonkurenční pro dospělé kusy jednoznačně nahý oves nebo ječmen (zejména v zimě) Co je ovšem klíčové a zásadní je í pokud zvolíte nekvalitní granule tak zastavíte růst a zlikvidujete mláďata. Vím to z vlastní zkušenosti už dvakrát jsem naletěl a do teď mě to mrzí konkrétně Bocus letohrat a sehnoutek je fakt špatná granule !!!!!! pokud máte ovšem kvalitu tak není co řešit
Hezký den,
Teď jsem na výstavě ve Zdicích viděla králíky krmené nezvěstickými granulemi a na té kvalitě (hustota, pružnost) to proti ostatním znát bylo.
Líbilo by se mi to bez granulí, ale ještě tomu něco chybí k mojí spokojenosti. Když krmím psy masem a přílohou, jsou nepoměrně lepší a zdravější než na granulích a to takřka bez námahy a jednoduše (já nesrovnávám krmení psů a králíků, jen mě vnitřně neuspokojuje, že to u psů jde a u králíků ne).
U těch králíků se mi to zatím nedaří. Mám takový pocit, že mi "něco" uniká. Nějaký malý krůček chybí k tomu, aby to bylo jednoduché a přitom to fungovalo tak, jak si přeju.
Míchám zrniny, granule, vojtěškové úšušky (nemám skladovací prostory na seno) atd. Králíci jsou pěkně odolní co do otázky čistě zdravotní, ale v kvalitě srsti by vyhráli ti na granulích z Nezvěstic.
bombata
napsal(a):
Zdravím,
no já vyzkoušel spoustu různých směsí (i tu jsem to několikrát rozebíral) po třech letech zkoušení jsem došel variantě že holé granule a seno jsou pro samice a odstávčata bezkonkurenční pro dospělé kusy jednoznačně nahý oves nebo ječmen (zejména v zimě) Co je ovšem klíčové a zásadní je í pokud zvolíte nekvalitní granule tak zastavíte růst a zlikvidujete mláďata. Vím to z vlastní zkušenosti už dvakrát jsem naletěl a do teď mě to mrzí konkrétně Bocus letohrat a sehnoutek je fakt špatná granule !!!!!! pokud máte ovšem kvalitu tak není co řešit
a jaké granule se vám osvědčují? Já na ty z Letohradu slyšel jen chválu a na ty Sehnoutkovy vesměs také...
hona
napsal(a):
a jaké granule se vám osvědčují? Já na ty z Letohradu slyšel jen chválu a na ty Sehnoutkovy vesměs také...
vím, že to není na mne, ale já se sehnoutkem také problémy nemám (jenže míchám, tak to není směrodatné, proto jsem to neuváděla)
Nejspokojenější jsem byla s Pohledskými Dvořáky
kachna
napsal(a):
vím, že to není na mne, ale já se sehnoutkem také problémy nemám (jenže míchám, tak to není směrodatné, proto jsem to neuváděla)
Nejspokojenější jsem byla s Pohledskými Dvořáky
to je pravda, ti mají dobré krmivo. Jenže rozdíl je minimálně 40,- Kč na pytli... A to není málo...
Dvořáky koupím za 250 a Sehnoutka za 210...
hona
napsal(a):
Nejspokojenější jsem byla s Pohledskými Dvořáky no a na Nezvěstice jsem taky ještě neslyšela špatný ohlas
hona
napsal(a):
to je pravda, ti mají dobré krmivo. Jenže rozdíl je minimálně 40,- Kč na pytli... A to není málo...
Dvořáky koupím za 250 a Sehnoutka za 210...
sakra, já jsem to vložila dvakrát
Výše se píše o přírůstcích. Já bych si udělala test - 2 vrhy ve stejné době bych rozdělila a krmila půl Sefnoutkem, půl Dvořákama a porovnala - jestli jsou Dvořáci o tolik lepší, mohl by rozdíl být průkazný
kachna
napsal(a):
sakra, já jsem to vložila dvakrát
Výše se píše o přírůstcích. Já bych si udělala test - 2 vrhy ve stejné době bych rozdělila a krmila půl Sefnoutkem, půl Dvořákama a porovnala - jestli jsou Dvořáci o tolik lepší, mohl by rozdíl být průkazný
asi by to šlo, ale aby Dvořáci dorovnali ten cenový rozdíl, to těžko zvládnou... rozdíl 160,- Kč na metráku je dost veliký...
jinak i já mám s Dvořáky velmi dobrou zkušenost...
na druhou stranu, už jsem uvažoval, že granule silně omezím nebo je vyřadím úplně a smířím se s menšími přírustky a delší dobou výkrmu... To ovšem asi také není nejefektivnější cesta, neboť pak králíci sežerou zase více byť levnějšího krmiva a jsem skoro tam, kde jsem byl...
Zdravím, já se sehnoutkem začal v té době jsem granule používal do směsí tak ten rozdíl nebyl nějak moc vidět akorát plný kotec rozpadajících se bobků přírustky nic moc ale do limitu se vešli pak jsem přešel k energisu (cca 2 roky zpátky) vše supr akorát jsem měl obavy aby (stejně jak sehnoutek) nešly s masivním nástupem kvantity kvalita dolů (zejména proto že cena za tu dobu klesla o 60 CZK) a tak jsem se rozhodl vyzkoušet BOCUS za měsíc sebepřesvědčování že nedělám chybu cca 10 mláďat na koksu kotce zas plný bobků skoro ve stejné barvě jak granule vystavní kusy zastavily růst (jen ty co byli čistě na granulích) některý dokonce spadli na váze. No poslední kapkou byly kojící samice z těch jsou kojící kostry pokud mi někdo nevěří kupte si kranule pro kojící samice a dávejte je 14 dní a uvidíte sami. Už nikdy takou blbost neudělám Rád bych vyzkoušel ty dvořáky ale bydlím dost daleko tak uvidím. Každopádně za mě jednoznačně energis a pokud jiné granule tak jen ve směsi kde nebude granulí víc jak 40 %. Co se týče lečiv osobně pokud dáváte aspoň 70 procent krmné dávky granule doporučuji zejména okolo odstavu u dospělích je to asi zbytečné.