Kanárik - aká choroba?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2015 19:09
martin70

XXX.XXX.73.73

Asi pred týždňom mi ochorel kanárik, na ktorom som si po prezretí všimol, že na bruchu ma zjavnú zdureninu, asi črevo, no neviem. Bol našuchorený, žral, mierne zvesené krídla. Navštívil som po odporúčaní, veterinára, ktorý sa vyjadril že je to kokcidioza. Predpísal mi Salicox, ktorý som podľa rady podával 3 dni, ale aj tak kanárik uhynul.
Poprosím o radu skusenejších ktorý sa s podobnou chorobou stretli, s akým liečivom sa kanárik lieči, prípadne o akú chorobu ide, kedže podľa priloženej fotografie to asi kokcidioza nie je.

27.11.2015 21:50
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Uhynutého kanárika ste mali dať na pitvu tomu istému, alebo inému odborníkovi, aby určil dôvod úmrtia.
Napíšte odkiaľ ste, ak z Košíc darujem Vám kanárika, aby ste zostali chovateľom a PRIATEĽOM domáceho vtáctva.

28.11.2015 12:16
edie

XXX.XXX.66.78

martin70 napsal(a):
Asi pred týždňom mi ochorel kanárik, na ktorom som si po prezretí všimol, že na bruchu ma zjavnú zdureninu, asi črevo, no neviem. Bol našuchorený, žral, mierne zvesené krídla. Navštívil som po odporúčaní, veterinára, ktorý sa vyjadril že je to kokcidioza. Predpísal mi Salicox, ktorý som podľa rady podával 3 dni, ale aj tak kanárik uhynul.
Poprosím o radu skusenejších ktorý sa s podobnou chorobou stretli, s akým liečivom sa kanárik lieči, prípadne o akú chorobu ide, kedže podľa priloženej fotografie to asi kokcidioza nie je.

Na základe mojich nie dlhoročných skúseností v chove kanárikov som sa s niečim podobným stretol a pravdepodobne ide o kokcidiózu a to už posledné štádium keď sa na brušnej dutine objaví tzv. "črevná slučka", vtedy už vtáčikovy nepomôžete. Fotka bola urobená až po uhynutí alebo pred týždňom, keď ste ho odchytil a dal do karantény? Na začiatku choroby vidno mierne nafuknuté bruško a začínajuca vystupujuca kosť (pozri fotku). Ja som vtedy začal podávať SULFACOX,5 dní po sebe 3g/1 liter vody a kanárik bol ok. Potom komplet dezinfekcia 2x týždenne a každý druhý deň odstraňovať trus, kôli oocystám v truse, ktoré sa môžu preniesť na zdravého vtáka. To všetko 1 mesiac. Taktiež preventívne preliečte celý chov, nemajte preplnené klietky, voliéry a hlavne na dne rošt!, aby vám kanáriky nesadali na dno do vlastných výkalov a potom na bidlá a kokcidiózu budete mať stále v chove a prejaví sa len pri oslabenej imunite.
Ja mam dokonca rošty v záletoch vo voliérach.
Preliečte teraz a potom pred chovnou sezónou. Ak nepreliečite pred hniezdením, tak u niektorých párov čakajte úhyn mladých na hniezde, kde sa patogén od krmiacich rodičov dostane do vtáčika v hniezde a ten ešte nemá vytvorenú imunitu a do pár dní chradne a hynie.
Sledujte vtáčiky každý deň a pozorovaním už sám prídete na to, ktorý kanárik je na začiatku choroby a hneď ho odstavte do karantény.

Predpokladám, že chcete radu do buducnosti ako sa chorobám vyhýbať, prípadne ich liečiť, a nie hneď si zaobstarať nového kanárika.

28.11.2015 20:25
martin70

XXX.XXX.73.230

Z Košíc nie som a ešte mám 2 páry kanárikov a 1 samicu. Kanárik je odfotený po uhynutí a odchytil som ho od ostatných pred týždňom a nepozrel jeho brucho ako vyzeralo.

Ďakujem za Vašu skúsenosť a budem rád ak niekto sem dá ešte nejakú radu s takouto chorobou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík