Zdravím, zajímal by mě názor ostatních. Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ako-vajicka-znizuju-rastovu-vykonost-mladat-papagajov-a-exotickeho-vtactva/
Janes

XXX.XXX.225.221
Podle mě je největší riziko salmonela a pak nějaké průjmy když se vajíčka znečistí a nezkrmí hned.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34525442/
Co vím, jsou studie jen na nosnicích, jaký vliv má obohacení krmné dávky larvami potemníka. Jedná se většinou ale o obyčejného T. Molitor.
Pokud u Vás nějaká nákaza z vajíček proběhla, mohl byste zkusit "suchou verzi". Důležité je zkrmit hned.
Problém vajec je hlavně v tom, že se nezkrmí hned a že bakterie v nich jsou specializované a ptáky napadají velice snadno. Což má dopady hlavně na mláďata.
Když budete dodržovat hygienu, neměl by být problém. Když se něco pokazí, je potřeba bez meškání nasadit antibiotika než se salmonely zapouzdří v kloubech. Je to trochu balancování na tenkém ledě, ale vejci krmím desítky let a většinou je při dodržení hygieny vše v pořádku. Případně stále je možnost sušených vajec kde je to o něco snazší.
Janes

XXX.XXX.225.221
Salmonely se vyskytují v trávicím traktu ptáků, a jsou vylučovány trusem. Vaječný bílek a žloutek mohou být kontaminovány, což vede k nakažení ptáka při konzumaci. Kontaminace vajec salmonelami může být buď endogenní, kdy jsou salmonely z nemocné nosnice vneseny do vejce krevní cestou při tvorbě vejce, nebo exogenní, kdy salmonely z vnějšího prostředí proniknou přes póry skořápky do vaječného obsahu.
Salmonelóza patří k závažným bakteriálním onemocněním papoušků. Napadá široký okruh živočišných jedinců a je hrozbou i pro člověka.
Příznaky:
Infikovaní ptáci mívají načechrané peří, otoky kloubů a oteklá oční víčka. Dále trpí nechutenstvím a tím pádem strácejí hmotnost. Ptáci jsou často apatičtí, nebojí se, hodně pijí a objevují se průjmy typického zelenožlutého zabarvení. V pokročilém stadiu nemoci lze díky pitvě poškozeného jedince vyvodit poškození jater, sleziny, ledvin a srdce.
Nemoc se může přenést i na jiné papoušky, i když na nositelích se nemusí projevovat žádné vnější příznaky. Proto je riziko přenosu největší v skupinovém chovu. Mnohokrát za to může nedokonalá hygiena krmítek a napajaček, které bývají zněčistěné trusem. Akontaminované krmení se tak stáva největší hrozbou nákazy. Nemoc se může šířít také vzduchem a to obzvláště v málo větraných místnostech. Riziko nákazy stoupá i ve voliérových chovech. Náhlý úhyn je častý především u mladých a oslabených papoušků, ale i u embryí (díky kontaminaci vajec). U mláďat starších než dva týdny může dojít k retardaci růstu. Proto by měli být infikovaní ptáci odděleni, aby nedošlo k dalšímu šíření nemoci. Následně by mělo dojít ke kompletní dezinfikaci chovatelského zařízení a vyměny krmiva.
Janes

XXX.XXX.225.221
https://youtu.be/AlHgDONntE4?si=VzvXyG9PfUfzsf5C
Dobré je vajíčka nedávat samotná ale klasicky s nastrouhanou mrkví, jablkem, pampeliškou. Při okamžitém zkrmení jsou rizika minimální a přínos převažuje.
Zdravím, vždyť já celou dobu mám na mysli tuto nebo podobnou směs do které se muže ještě přidat kopřiva, ptačinec, drcené skořápky(vařené) nebo calcium, roboran, supervit d, mrkev...
Salmonelóza je z nevařených vajec a ty pro papoušky nepatří! A dává se ráno a do dvou hodin se vyhodí a nebo se dá toho míň a pak se může dát ještě, v tom nevidím problém. Tak já teda v této míchanici nevidím žádný problém a dávám jí odjakživa a určitě i ostatní chovatelé, jen se muže lišit složením. Zappe
z jarda
napsal(a):
Zdravím, zajímal by mě názor ostatních. Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ako-vajicka-znizuju-rastovu-vykonost-mladat-papagajov-a-exotickeho-vtactva/
Dobrý den,
s tím tvrzením, že šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček, by se jistě dalo polemizovat. Hodně chovatelů používá průmyslové vaječné míchanice, které jak sám uvádíte obohacují vším možným (nutno dodat, že velmi správně). Další významnou skupinou jsou chovatelé, kteří tvrdošíjně setrvávají na "tradiční" tj. vaječné míchanici. Patřím mezi ty, kteří opustili průmyslové vaječné míchanice. Nechal jsem si svého času udělat rozbor co obsahují a potvrdilo se toho mnoho víc, než jsem chtěl vědět. Obsah krmení nebyl zcela totožný s deklarovaným objemem ´vaječiny´. Nadto jsem obdržel z laboratoře informaci, že ve směsi jsou přítomny i plísně a některé další toxiny.
Nezbylo, než se pokusit přijít s něčím jiným. Vlastní recepturu sdělovat nebudu, obsahuje jenom malé množství vajíčka, dále zeleninu (strouhanou i krájenou) a minerální přísady na přírodní bázi. Ne tablety! Za více než 50 let chovu ptáků vím, že mezi dobrý rozpoznávací znak, zda mláďata řádně prospívají patří např. vývoj jejich peří. Jako první vyrůstá to prachové, později obrysové. Obě fáze růstu vyžadují dodat do organizmu dostatek správných stavebních prvků. V ideálním případě jsou mláďata pěkně chundelatá (promiňte ten nespisovný výraz) jako mladé sovy.
Jestlipak, pán co nabízí šrot z červů provedl nějakou srovnávací analýzu vývoje při krmení tradičním ve srovnání s jím nabízeným...?
Přikládám foto letošních mláďat kde je vidět, že výživově je všechno v naprostém pořádku.
Co vy nato?
_1

XXX.XXX.229.212
parotss
napsal(a):
Dobrý den,
s tím tvrzením, že šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček, by se jistě dalo polemizovat. Hodně chovatelů používá průmyslové vaječné míchanice, které jak sám uvádíte obohacují vším možným (nutno dodat, že velmi správně). Další významnou skupinou jsou chovatelé, kteří tvrdošíjně setrvávají na "tradiční" tj. vaječné míchanici. Patřím mezi ty, kteří opustili průmyslové vaječné míchanice. Nechal jsem si svého času udělat rozbor co obsahují a potvrdilo se toho mnoho víc, než jsem chtěl vědět. Obsah krmení nebyl zcela totožný s deklarovaným objemem ´vaječiny´. Nadto jsem obdržel z laboratoře informaci, že ve směsi jsou přítomny i plísně a některé další toxiny.
Nezbylo, než se pokusit přijít s něčím jiným. Vlastní recepturu sdělovat nebudu, obsahuje jenom malé množství vajíčka, dále zeleninu (strouhanou i krájenou) a minerální přísady na přírodní bázi. Ne tablety! Za více než 50 let chovu ptáků vím, že mezi dobrý rozpoznávací znak, zda mláďata řádně prospívají patří např. vývoj jejich peří. Jako první vyrůstá to prachové, později obrysové. Obě fáze růstu vyžadují dodat do organizmu dostatek správných stavebních prvků. V ideálním případě jsou mláďata pěkně chundelatá (promiňte ten nespisovný výraz) jako mladé sovy.
Jestlipak, pán co nabízí šrot z červů provedl nějakou srovnávací analýzu vývoje při krmení tradičním ve srovnání s jím nabízeným...?
Přikládám foto letošních mláďat kde je vidět, že výživově je všechno v naprostém pořádku.
Co vy nato?
Tak tohle ve mě vyvolalo pěknou zvědavost. Výsledky by byly skoro hned.