Zdravím, zajímal by mě názor ostatních. Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ako-vajicka-znizuju-rastovu-vykonost-mladat-papagajov-a-exotickeho-vtactva/
Janes

XXX.XXX.225.221
Podle mě je největší riziko salmonela a pak nějaké průjmy když se vajíčka znečistí a nezkrmí hned.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34525442/
Co vím, jsou studie jen na nosnicích, jaký vliv má obohacení krmné dávky larvami potemníka. Jedná se většinou ale o obyčejného T. Molitor.
Pokud u Vás nějaká nákaza z vajíček proběhla, mohl byste zkusit "suchou verzi". Důležité je zkrmit hned.
Problém vajec je hlavně v tom, že se nezkrmí hned a že bakterie v nich jsou specializované a ptáky napadají velice snadno. Což má dopady hlavně na mláďata.
Když budete dodržovat hygienu, neměl by být problém. Když se něco pokazí, je potřeba bez meškání nasadit antibiotika než se salmonely zapouzdří v kloubech. Je to trochu balancování na tenkém ledě, ale vejci krmím desítky let a většinou je při dodržení hygieny vše v pořádku. Případně stále je možnost sušených vajec kde je to o něco snazší.
Janes

XXX.XXX.225.221
Salmonely se vyskytují v trávicím traktu ptáků, a jsou vylučovány trusem. Vaječný bílek a žloutek mohou být kontaminovány, což vede k nakažení ptáka při konzumaci. Kontaminace vajec salmonelami může být buď endogenní, kdy jsou salmonely z nemocné nosnice vneseny do vejce krevní cestou při tvorbě vejce, nebo exogenní, kdy salmonely z vnějšího prostředí proniknou přes póry skořápky do vaječného obsahu.
Salmonelóza patří k závažným bakteriálním onemocněním papoušků. Napadá široký okruh živočišných jedinců a je hrozbou i pro člověka.
Příznaky:
Infikovaní ptáci mívají načechrané peří, otoky kloubů a oteklá oční víčka. Dále trpí nechutenstvím a tím pádem strácejí hmotnost. Ptáci jsou často apatičtí, nebojí se, hodně pijí a objevují se průjmy typického zelenožlutého zabarvení. V pokročilém stadiu nemoci lze díky pitvě poškozeného jedince vyvodit poškození jater, sleziny, ledvin a srdce.
Nemoc se může přenést i na jiné papoušky, i když na nositelích se nemusí projevovat žádné vnější příznaky. Proto je riziko přenosu největší v skupinovém chovu. Mnohokrát za to může nedokonalá hygiena krmítek a napajaček, které bývají zněčistěné trusem. Akontaminované krmení se tak stáva největší hrozbou nákazy. Nemoc se může šířít také vzduchem a to obzvláště v málo větraných místnostech. Riziko nákazy stoupá i ve voliérových chovech. Náhlý úhyn je častý především u mladých a oslabených papoušků, ale i u embryí (díky kontaminaci vajec). U mláďat starších než dva týdny může dojít k retardaci růstu. Proto by měli být infikovaní ptáci odděleni, aby nedošlo k dalšímu šíření nemoci. Následně by mělo dojít ke kompletní dezinfikaci chovatelského zařízení a vyměny krmiva.
Janes

XXX.XXX.225.221
https://youtu.be/AlHgDONntE4?si=VzvXyG9PfUfzsf5C
Dobré je vajíčka nedávat samotná ale klasicky s nastrouhanou mrkví, jablkem, pampeliškou. Při okamžitém zkrmení jsou rizika minimální a přínos převažuje.
Zdravím, vždyť já celou dobu mám na mysli tuto nebo podobnou směs do které se muže ještě přidat kopřiva, ptačinec, drcené skořápky(vařené) nebo calcium, roboran, supervit d, mrkev...
Salmonelóza je z nevařených vajec a ty pro papoušky nepatří! A dává se ráno a do dvou hodin se vyhodí a nebo se dá toho míň a pak se může dát ještě, v tom nevidím problém. Tak já teda v této míchanici nevidím žádný problém a dávám jí odjakživa a určitě i ostatní chovatelé, jen se muže lišit složením. Zappe
z jarda
napsal(a):
Zdravím, zajímal by mě názor ostatních. Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/4065168/ako-vajicka-znizuju-rastovu-vykonost-mladat-papagajov-a-exotickeho-vtactva/
Dobrý den,
s tím tvrzením, že šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček, by se jistě dalo polemizovat. Hodně chovatelů používá průmyslové vaječné míchanice, které jak sám uvádíte obohacují vším možným (nutno dodat, že velmi správně). Další významnou skupinou jsou chovatelé, kteří tvrdošíjně setrvávají na "tradiční" tj. vaječné míchanici. Patřím mezi ty, kteří opustili průmyslové vaječné míchanice. Nechal jsem si svého času udělat rozbor co obsahují a potvrdilo se toho mnoho víc, než jsem chtěl vědět. Obsah krmení nebyl zcela totožný s deklarovaným objemem ´vaječiny´. Nadto jsem obdržel z laboratoře informaci, že ve směsi jsou přítomny i plísně a některé další toxiny.
Nezbylo, než se pokusit přijít s něčím jiným. Vlastní recepturu sdělovat nebudu, obsahuje jenom malé množství vajíčka, dále zeleninu (strouhanou i krájenou) a minerální přísady na přírodní bázi. Ne tablety! Za více než 50 let chovu ptáků vím, že mezi dobrý rozpoznávací znak, zda mláďata řádně prospívají patří např. vývoj jejich peří. Jako první vyrůstá to prachové, později obrysové. Obě fáze růstu vyžadují dodat do organizmu dostatek správných stavebních prvků. V ideálním případě jsou mláďata pěkně chundelatá (promiňte ten nespisovný výraz) jako mladé sovy.
Jestlipak, pán co nabízí šrot z červů provedl nějakou srovnávací analýzu vývoje při krmení tradičním ve srovnání s jím nabízeným...?
Přikládám foto letošních mláďat kde je vidět, že výživově je všechno v naprostém pořádku.
Co vy nato?
_1

XXX.XXX.229.212
parotss
napsal(a):
Dobrý den,
s tím tvrzením, že šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček, by se jistě dalo polemizovat. Hodně chovatelů používá průmyslové vaječné míchanice, které jak sám uvádíte obohacují vším možným (nutno dodat, že velmi správně). Další významnou skupinou jsou chovatelé, kteří tvrdošíjně setrvávají na "tradiční" tj. vaječné míchanici. Patřím mezi ty, kteří opustili průmyslové vaječné míchanice. Nechal jsem si svého času udělat rozbor co obsahují a potvrdilo se toho mnoho víc, než jsem chtěl vědět. Obsah krmení nebyl zcela totožný s deklarovaným objemem ´vaječiny´. Nadto jsem obdržel z laboratoře informaci, že ve směsi jsou přítomny i plísně a některé další toxiny.
Nezbylo, než se pokusit přijít s něčím jiným. Vlastní recepturu sdělovat nebudu, obsahuje jenom malé množství vajíčka, dále zeleninu (strouhanou i krájenou) a minerální přísady na přírodní bázi. Ne tablety! Za více než 50 let chovu ptáků vím, že mezi dobrý rozpoznávací znak, zda mláďata řádně prospívají patří např. vývoj jejich peří. Jako první vyrůstá to prachové, později obrysové. Obě fáze růstu vyžadují dodat do organizmu dostatek správných stavebních prvků. V ideálním případě jsou mláďata pěkně chundelatá (promiňte ten nespisovný výraz) jako mladé sovy.
Jestlipak, pán co nabízí šrot z červů provedl nějakou srovnávací analýzu vývoje při krmení tradičním ve srovnání s jím nabízeným...?
Přikládám foto letošních mláďat kde je vidět, že výživově je všechno v naprostém pořádku.
Co vy nato?
Tak tohle ve mě vyvolalo pěknou zvědavost. Výsledky by byly skoro hned.
Zdravím, tak konečně aspoň někdo se nebál to veřejně napsat (parotss)👍 nebo do této chvíle jsem to každému říkal a psal asi jenom já a už jsem se začínal obávat, že jsem paranoidní😵.
Jak jsem psal, tak nikdy jsem tyto komerční vaječné směsi nepreferoval a nikdy ani nebudu a proč? Nikdo nikdy mi nedal jediný důkaz, že obsahuje opravdu vajíčka a né např.jen žluté potravinářské barvivo a Bůh ví co ještě! Já, když do míchanice dám vařené vajíčko, tak tam je na 150% + jiné různé komponenty, vitamíny a minerály. A svatou pravdou je přesně to co popisuje (parotss)👏.
A zítra mám volat do ZOO Bratislava p.ing. Ivanu Vojtekovi, výživa zvierat(Animal nutritionist) a doufám, že se dozvím vše ohledně toho zázračného šrotu z červů.
Víte, nesnáším, když mě kdokoliv tahá za nos. S pozdravem Zappe
Neofem

XXX.XXX.233.223
Dobrý den, je někde na pana inženýra I. Vojteka kontakt? Moc děkuji. Prodává i nějaká krmiva?
Zdravím, tak nějak se nemůžu dovolat už od pátku😥,bohužel, ale nevzdávám to. A tady je výňatek z mé konverzace s pánem a výrobcem:
---------- Původní e-mail ----------
Od: Igor Mlynár <igor.mlynar01@gmail.com>
Komu: senegal.versteri@seznam.cz
Datum: 02.06.2025 14:47:11
Předmět: Re: Prečo su vajička pre papagajov a exoticke vtactvo nevhodnym krmivom / odpověď z senegal.versteri@seznam.cz
Původní zpráva:
V prvom rade treba poukazať že mi vyrabame PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS ktorý sa vyraba EXTRUDOVANÍM
VY POUKAZUJETE NA ŽIVE ČERVY KTRORÉ SU NESTRAVITEĽNE AKO STE SPRÁVNE POMENONAL
PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MA SPEKTRUM ŽIVIN A STRAVITEĽNOSŤ MÄKKÝCH ČERVOV KTORÝMI SA OPERENCE ŽIVIA V PRÍRODE A ZÁROVEŇ JE TO SYPKÁ HMOTA KTORÚ STAČI DAŤ DO SAMOSTATNEJ KRMNEJ MISKY A OPERENCE SI BERU TOĽKO KOĽKO POTREBUJÚ TAK AKO DÁVATE SEPIOVU KOSŤ , ŠTUDIA POROVNAVAJÚCA PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS A VAJIČKA , VAJIČKOVÉ ZMESY JE SÚČASŤOU INZERÁTU . Môj názor treba vyskúšať a porovnať,
s pozdravom Bilanovič
PS:
Extrudací, při níž jsou použity vysoké teploty, kvůli kterým se značná, mnohdy i drtivá část prospěšných živin zničí, a z původní, často i kvalitní suroviny se stává jen bezcenný sacharid, tedy glukóza!
S pozdravem Zappe
Zdravím, tak dnes už jsem mluvil s p.ing.Vojtekem s Bratislavské ZOO a hned na úvod můžu napsat, že se jen potvrdilo mé tušení. Naše konverzace se týkala krmení šrotem Zophobas morio červy a jejich významu a náhrada za klasické vařené vajíčko. A teda mě bylo řečeno:
Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se vrátí ke klasice. A ohledně starých zaběhlích míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích!
No a závěry ať si každý udělá sám. S pozdravem Zappe
Když uvaříte vejce na tvdo všechny viry, baktérie a plíšně odumřou, nic nepřežije, a máte prvotřídní produkt s kterým můžete dál pracovat. Vejce obsahuje proteiny nejvyžší kvality, moučka z červů má proteiny na úrovni rybý moučky i plno jiných nekvalitních komponent. Papouškům bych to nedával.